• Nem Talált Eredményt

VAJDA JÁNOS - BARTOS RÓZÁHOZ [Budapest, 1880.] október 13

In document VAJDA JÁNOS (Pldal 68-74)

Édes Rozé.ml

Jdn<J8

Még mindig rosszul, beteg vagyok; talán nem is leszek többé soha egészséges 1 Nagyon lehangol ez állapot ... 1 Végtelenül fáj Önre gondolnom 1

Ma járni kelni akarok, hogy talán ez is használ valamit. Két

levelét vettem, a ma reggeliből értem, hogy nem jön át. Én tehát végzem dolgaimat.

Mihelyt jobban leszek, megirom, és azután együtt ebéde-lünk.

Üdvözlöm, csókolom

x T3

reggel 8 óra

85. VAJDA JÁNOS - BARTOS RÓZÁHOZ [Budapest, 1880. október vége.]

Édes Rózáml

hive János

Mindenre kész vagyok ugy történjék amint ön kivánja -de kérem, jöjjön délre át, fél tizenkettőre, ne késsék, mert

%.

után minden perc életveszélyes lesz rám nézve.

Bocsánat szent Mártirnóm, jóságos szép kis Grizeldiszem -soha se fogom Önt megszomorítani többé - térdeimen fogom Önt kérni imádni. Ma délben, délután mindent ki fogunk ter-velni, megállapitani, és mindennek ugy kell lenni amint Ön kivá.nja - azért jó lesz, ha keresztlevelét is áthozza.

Csókolom ezerszer; nem szabad többé sirnia, nem birok el több fájdalmat.

Ön elhagyhat engem, én nem hagyom el Önt soha 1 imádója, jegyese, férje,

rabszolgája

Vajda János Átjöjjön %,12-re, mert ha késik, nem talál életben.

Öné vagyok örökre. Alig várom hallani, jól aludt-e ? 86. VAJDA JÁNOS - BARTOS RÓZÁHOZ

[Budapest, 1880. november 2.]

Édes Rózám 1

A gyürüket ma - kedden - reggel már megvettem, a nevek bemetszése pár óra mulva, azonnal meglesz. - akár ma át-vehetné, de bezzeg mikor ér megint e levelem Budára - hir-hedt lassusá.gu csigapostánkon ?

Űdvl

János.

& Vajda János összes művei x. 65

Utólag jut eszembe, hogy a budai paphoz egyedül mennie nem volna illő, ha kivált a pap még fiatal is. Nem is okvetlen szükséges, mert mi délután együtt megyünk a pesti paphoz, és attól meg is tudunk mind.ent, és ha kell azonnal megyek én Önnel a budaihoz. Ha mégis el akar menni holnap délelőtt a tabáni lelkészhöz, vigye magával Marit vagy más nőt.

Csókolom!

87. VAJDA JÁNOS- NAGY MIKLÓSHOZ [Budapest, 1880. november eleje.]

Kedves Nagy Ur!

E hó 1-ére igértem vissza.adni a 20 frt kölcsönt, de szinte bizo-nyos voltam abban, hogy az azóta közbejött oknál fogva ön megengedi nekem, ha még pár napig késni fogok t. i. az a rendkívüli szerencse ért, hogy új lakásom kiürült és én novem-ber 1° helyett már ezelőtt pár nappal beköltözbettem. Röviden alig magyarázhatom meg, mily nagy szerencse, mily nagy öröm ez nekem 1

Emiatt persze több kiadásom lett l-én - mint számitottam - és nagyon boldog vagyok ez uj lakáson - mely nagyszerü

(és rejtélyf',sen olcsó-) de azért soká nem fogok késni sem a fizetéssel sem a cikkek irásával - mert itt most már sok id6t nyerek - még kedves, egészséges is

-Most három féle tervre is vagyok alkuban - ha sikerülnének, hát lenne módom nagyobb utat is tenni

-Üdvözlöm szeretettel

örök hive Vajda 88. VAJDA JÁNOS - BARTOS RÓZÁHOZ

[Bikol, 1880.] november 11.

Kedves Rózáml

Nagyon jól érzem magam - nem hiányzik egyéb, csak magátul egy levél, melyben olvasnám, hogy szintén jól van, semmi baja - remélem, hogy ma este ez ohajtásom is teljesül

-Mihelyt arról tudósit, hogy szállé.sunk rendben, teljessen

ki-száradt, kifütve - azonnal megírom a napot, melyben leérke-zem, sé:St esheté:Sleg a vett levél után másnap le is jutok de hétfö-nél semmiesetre sem elé:Sbb - talán keddig is maradok - az

időjáráshoz képest - Szombaton mindenesetre írok, röviden leutazá.som felől.

Csókolom - áhítattal imádott jóságos szivét - mely nekem annyiszor meg tudott bocsájtani.

jegyese Nov. 11-én.

89. VAJDA JÁNOS - BARTOS RÓZÁHOZ [Budapest, 1880. november 26.]

János

Ha eső lenne, kocsin is tessék jönni - és a keresztlevelet okvetlen

Vajda János üdv

90. VAJDA JÁNOS - BARTOS RÓZÁHOZ [Bikol, 1881. április 17 .]

Eddigi elhatározásom szerint holnapután kedden érkezem haza a bécsi hajóval, de ha épen ekkor haza nem érnék, azért sokáig már késni nem fogok, s másnap is kijöhet Rozi a hajó-hoz esti fél hétkor, mert nagy vizzel az „lris" hajó ilyen tájon szokott kikötni.

Tegnap este vettem a maga levelét. Nagyon jól tette, hogy megemlékezett rólam.

Itt sokat nógattak, kivált kedves szép névrokona és

remél-hetőleg jövendőbeli barátnője - hogy hivjam föl magát az ünnepekre, ha maga előbb irt volna nekem, talán meg is tettem volna - de azt hittem, haragszik és majd fel se jön, és én szégyenben maradok.

Vizemek ajánlottam a Zugliget [ ! ] nyári lakásul, nagyon kap rajta, csak találhatna még, nagyon szeretném, mert sok-szor kirándulnánk hozzájuk.

Már vadásztam kétszer, egész napokon át, 8-10 óra hosszant egy huzamban hegyen völgyön, csuszva mászva. Egyszer

5* 67

voltunk hárman, másszor 11-en - tiz hajtóval, és még csak egy lövést se tehetett egyikünk se 1 Pedig a prímási főerdész rendezte a vadászatot, 20 ezer holdnyi erdőségben. Szarvas és nyul jött lövésre, de erre most nem szabad lőni; a mire meg lehetett sőt ohajtottunk volna: róka, őzbak és vadsörtés -ezek meg visszatörtek a hajtókon át.

Még talán holnap utoljára kisérlek szerencsét, ha ugyan a babonás főerdész rávehető lesz, hogy husvét hétfőn vadász-szon. Valami kis emléktárgyat viszek innen magammal. Nem értékes, de a szemnek kedves tárgy . Maradt még abból a drága dologból is, a mit a mult őszön itt hagytam.

Ha nem maga, de más alszik az ágyamban vagy ha egyálta-lán már ugy is ideje volna a behuzásnak, szeretném ha ágya-mat tisztába huzva találnám..

Nem kivánom, hogy kijöjjön a hajóhoz, de ha már kijön, akkor meg kell engednie, hogy ott megcsókoljam. Ha ezt nem akarja, akkor ne jöjjön ki.

Hü férje

Hornyák János a csipisz 91. VAJDA JÁNOS - BARTOS RÓZÁHOZ

Pásztó, [1881.] julius 10.

Édes jó áldott szentem Kedves feleségem 1

Csak annyit mondok, hogy végtelenül szeretlek 1 Mikor a vonat elindult és láttam siró arcodat, majd meghasadt a szivem ! Talán még ma vagy holnap hazamegyek és aztán együtt megyünk el valahová. Én nélküled nem érzem jól magamat sehol! Légy vidám, maradj hü hozzám, ha te el nem hagysz, én el nem hagylak téged soha, soha 1

Holnap vagy otthon leszek vagy ismét irok - ma nem tudom még, mire határozom magamat 1

Csókollak ezerszer!

Hü férjed Pásztó, Julius 10.

János

92. VAJDA - AZ ATHENAEUMHOZ Budapest, 1881. julius 26.

Az Athenaeum Igazgatóságának.

A szerelem szótára cím alatt francia német forr&mk után, körülbelül a hasonló cimü francia mintára, az Athen.-kiadás-ban megjelenő müvekhöz hasonló kiadásban, legalább tizenöt ívnyi terjedelemben, szándékom könyvet állitani össze, a címlapon nevemnek mint szerkesztőnek vagy összeállitónak kitételével; s azon hitemben, hogy ezen, a minden rendü és ne-mü ifjuság, egyáltalán az olvasni képes összes nagy közönség

előtt kedves könyv legtartósabb és legszélesb elterjedésre számíthat, kész vagyok annak kiadási és elárusitási jogát az Athenaeum társulatnak egyszer mindenkorra átengedni; a kézirat átadásakor kifizetendő 350 olv.: háromszáz otven forint tiszteletdíj fejében. A kéziratot még ez évben átadom. Az utolsó revízió átolvasására magamat kötelezem, nemcsak de

sőt e jogot magamnak követelem, azonkép a szokásos tíz darab

szerzői tiszteletpéldányt is.

A t. igazgatóságnak válaszát kérve, vagyok

Budapest, julius 26-án 1881. hazafiui tisztelettel Vajda János 93. VAJDA JÁNOS - BARTOS RÓZÁHOZ

Pragerhof, 1881. augusztus 12.

Kedves Róza!

Reggeli 8-kor megérkeztem ide, hol elhatároztam, hogy csak Rohitsba megyek, ahova. délben érek, és a.honnan talán még ma délután másik levelet teszek postára. neked. - De te, mihelytesoraimat veszed, kérlek, tudósíts azonnal, megkapta-e Nagy Miklós a levelet ~ Egész uton azon aggódtam, hogy nem vesztetted-e el~ Leveledet cimezd nevemre.

u. p. Pöltschach,

Sauerbrunn-ban Rohits mellett

Az a víziló, aki beszállott a coupémba, Siófokig jött, onnan egyedül maradtam idáig, és vagy 4 órát alhattam.

69

Ha a Nagy Miklós levelét elvesztetted volna, akkor azonnal rohanj hozzá, mondd el neki, hogy legalább idejében segithes-sen magán és mással irasson.

A kacsa oly irtózatosan kemény volt, hogy elfáradt az állam, míg egy combját megettem és az uj töltelék megest kitörött a fogamból. - Ez lehetett a kacsák Mathuzsáleme.

Tiszteltetem Hazai urékat Csókollak

Pragerhof. VIII. 12. 1881. 9 óra.

94. VAJDA JÁNOS-BARTOS RÓZÁHOZ

In document VAJDA JÁNOS (Pldal 68-74)