• Nem Talált Eredményt

GALAMB POSTA

In document VAJDA JÁNOS (Pldal 195-200)

1857. január 8.

1.

Nagyvárad L. G. Magánylevelet küldünk.

2.

Hazánk lelkes és mivelt hölgyeit tiszteletteljesen föl.kérve figyelmeztetjük, hogy lapunk minden rovata nyitva áll szá-mukra, és pedig. - els6ségi joggal a férfiak fölött. Mi nem csu-pán novellát, verset - de még sokkal örömestebb veszünk a gyakorlati életbe vágó cikkeket - különösen a „há.zi gaz-daBág" - „női müiskola, „családélet" rovatokba valókat.

Ez utóbbiakba szánt cikkeket minél egyszerübb modorban szorosan tárgyilagos tartalommal, s minden bevezetési szó-szaporité.s nélkül ohajtjuk irottaknak.

1857. január 18.

3.

A szerkesztőség a hozzá érkező kéziratok visszaküldésének terhét nem vállalja magára. Az „ingyen füteni való" megszo-kott accindentiája a szerkesztőségeknek - arról mi sem

mondhatunk le.

1857. február 1.

4.

Budán M ... k. Mióta szerkesztő vagyunk, azt tapasztal-juk, hogy sok baja van ugyan az embernek a szemtelenség-gel, de mégis több az ostobasággal és legtöbb a bolondokkal.

191

1857. március 1.

5.

Módos. K. G. Minden lap erejéhez képest, - díjazza a munkát; sőt ma már a kezdő ir6k is, ha sikerültet irnak, jól dijaztatnak. Önt nincs szerencsénk ismerni sem neve, sem müvei után, azért előbb valamely dolgozatát kellene látnunk, hogy megmondhassuk: először azt, vajjon használható, és csak azután következik a kérdés - hány zsákkal mérjük érte az aranyakat.

6.

Csákvár V. F. E lapok szerkesztője a hozzáérkező levelek tartalmát senkivel sem közli, elolvasván s tudomásul vevén azokat, titkaik megőrzésére legbiztosabb utnak találja a kandallószer emésztő lángjait, hol sajátkezüleg végzi az el-itélt kéziratok s kimult magánylevelek végszertartását. Azért biztositva lehet mindenki, hogy ide érkező levele legalább élve - senki kezébe nem kerül, egy levél pedig nem phönix, mely „hamvából ujra fölkél". A többire nézve megint azt mondjuk, amit multkor.

7.

Kartakeszi. Magánylevelet küldöttünk.

8.

Gyöngyös. R. S. A női ajak már magában is elég uralkodó hatalommal bir, hát ha még az ék fegyverét is birja? 1 -Egyébiránt, ha nem élc, hanem komoly szándék intézte e.

kérdést hozzánk, ugy válaszunk az, hogy a nagyvilági drága hideg fesz hiányát a kedélyesség, barátság, természetes szivé-lyesség nagyon hálásan pótolják - és a társasági magavise-let szabályait is e nagyértékü tulajdonok határozzák. Kiket a nagy világ minden kicsiny törvénye nem bilincsel, azok saját kedvök s akaratjuk szerint cselekszenek és -boldogok.

192

1857. március 15.

9.

Nagy-A'btmy. S. K. Az ön álta.l szabott föltételeknek leg-szivesebb teljesitését igérvén részünkréSl, kérjük a kérdéses hangmü hibátlan eredetijének azonnali hozzánk indítását.

1857. március 29.

10.

Nagy-Abony S. K. A javitmányt el fogjuk küldeni, gyor-san visszavárva.

n.

Nagy Várad. Magá.nylevelet küldünk.

12.

Mármaros-Sziget. V. Juliának szintén.

13. 1857. április 26.

Nagy-Abony. S. K. urnak. Avar versének a szövegbe nyo-matása. iránti kivánsága már későn esett tudtunkra. A szö-veg már Lipcsében elkészült. Itjon uj nótát A varnak.

1857. május 3.

14.

Szathmárnémeti levelezőnknek. Már egyszer irtuk, hogy a sza.thmári uj szinház megnyilt; - ha a pesti nemzeti szin-há.znak is csak emlékezetesebb előadásait emlithetjük meg térga.zdálkodásból, vajjon vihetünk e rendes rovatot a szath-má.ri szinészekr<Sl, s vajjon az ottaniakon kivül kit érdekel az, hogy

Török igen ügyesen játszotta. Csapodár urfit, kár hogy nem sokat értettünk beszédéből".

18 Vajda János összes művei X. 193

1857. június 7.

15.

Vahot Imrének, Pute:n. Progra.m.munk igéretéhez képest, lapunk fehér leveleit beköttetésre alkalmatlanná nem tehet-jük - önneli hosszas polémia által. Majd a jövő félévben szines boritékja lesz lapunknak - gyöngéd olvasónőink talán majd megbocsájtják nekünk, ha ott a hirdetések között válaszra méltatjuk önt. Addig is előforduló alkalmakkal mi dicsérni fogjuk a derék magyar iparosok legjelesebbjeit, ön pedig dicsérje a rosszabbakat s fogjon minél több - csiz-madiát.

16.

Jelen számunkhoz Simonffy Kálmánnak „Két eredeti ma-gyar né']>dal" cimü sikerült zenekölteményeit mellékeljük.

1857. július 5.

17.

Gróf Lázár Kálmánnak. Kérjük mielőbb az a.dresjét, -magánlevelünk is van küldeni való.

1857. július 12.

18.

Szathmárra V. urnak. A K. J. uréhoz hasonló ajánlat má.r több neves egyéntől érkezett hozzánk s jelenleg két zenemü van készen mellékletül. A beküldött zeneköltemények nálunk

müértők által megbiráltatnak, s a jobbak elfogadtatnak, mely esetben tiszt. példányul 10-30 darabot adunk.

19. 1857. július 26.

A N apkilet garaboncéa diákjának. Önnek a tavasz féllel egy sületlen novelláját nem fogadtuk el, mit aztán a Napkelet kiadott. Ezért garázdálkodik ön ellenünk, s ezért nevezi magát

Sasnak a Napkeletben. Egyébiránt vigasztalódjék Ön: hoaazu IJOra van. azon müveknek, mely.:eket mi nem fogadunk el, s a Napkelet örömmel kiadott. - őszinte ezivb61 szerenceét kivá-nunk a. Napkeletnek, hogy önt megnyerte.

1857. augusztus 23.

20.

Temesvár P. F. Sokolda.lu elfoglaltsá.gáról nem volt tudo-másunk.

1857. október 4.

21.

Bencen.c L. K. Magá.nylevelet küldünk.

22. 1857. november 1.

N.-A.OOn.y. S. K. umak. Ajánlatunkhoz cserében ön

részé-ről bizonyos kis kötelezettség is volt csatolva, amivel ön hüt-lenül más lapot szerencséltet.

1857. december 27.

23.

A Napkelet 50-ik számában a többi között azzal áll elő, hogy egy előfizetéS találkozott verseinkre. Szegény Emrue bá 1 -bizony hiába takargatjuk, maga. elárulja, hogy emlékező te-hetsége is - végkép elhagyta, - különben emlékezhetnék ama bécsi levelekre, melyekben 17 előfizető beperléseel, ki-adói hitelét sülyesztő nyilatkoze.ttal ugyancsak fenyegette, ha pénzét (22 ft. 40 kr) vissza nem küldi a düchewséges ha-zafi - hanem azért a düchewséges haha-zafi bármennyire szo-rongott is, az előfizetési pénzeket maig sem küldte vissza, s e lapok szerkesztéSje, hogy megmentse lSt a. pert& és nyilvános felszólaláetól - maga elégitette ki a derék bécsi ifjakat azon füzet versei példányaival, melyek áráne.k nagy részét a kedves Számvald Amerikába vitte. Hanem csak jó is az, ha az ember olyan sokra vitte a felejtés tanulmányát.

195

1858. január 10.

24.

Torda. K. J. Ha nekünk elengedi ön a ráadést, megkö-szönjük, mivel részben ez által azok mulasztásait üti helyre, kik csekély ráadásunkért mit.sem lendítenek.

25.

N .. . snek. Ön azt mondja:

Minden ugy megy, mint farsangon Ahogy menni kelletik.

Egyik nőt bálba, s másikát Az oltárhoz vezetik.

Pedig az idén - fájdalom! - alig ha ugy megy. Lám, az

„urak báljai" is elmaradnak.

26.

Gy6r. K. P. A borítéknak nagyon zokon esett ön kívánsága - ne vesse meg őt, - hiszen a legédesb levelek piros papírra iratnak.

1858. január 24.

27.

Nagyabony. H. Bibicz Misinek. Vettük e. szellemdús leve-lét, a vadásza.jándékkal együtt. Ilyetén vadküldeményekért aztán nem haragszik az ember.

28.

Nagyvárad. Sz. Mátyás ur. Tudósításait szívesen vennők a n.váradi életből továbbra is.

In document VAJDA JÁNOS (Pldal 195-200)