• Nem Talált Eredményt

Vadászrepülőgépek támadásai e nap délelőttjén

A 15. AAF. bombázóinak vadászvédelmét a 305. Fighter Wing, (P-38 „Lightning‖

fegyverzetű, Salsola parancsnoksági hely), valamint a 306. FW (P-51 „Mustang‖ fegyverze-tű, Lesina székhely) alakulatok látták el. Ezek közös parancsnoksága (XV.Fighter Command) Torremaggiore településen volt.

A 15. AAF vadászerőit a táblázatban foglaltuk össze. A rendszeresített géptipust az esemény időpontjában adjuk meg. A 306. FW alakulatai többféle gépet használtak, mire a P-51-nél kikötöttek. (P-38, Spitfire, P-39, P-47)

305. FW 306. FW

Az USA légierőben harcoló vadászalakulatoknál a szokásos hadrend, abban az időben, a következők szerint alakult

FS → Fighter Sguadron → vadász század 25-29 gép

FG → Fighter Group vadász csoport248 75..87 esetleg 100..116 gép

FW → Fighter Wing vadász szárny249 a feladathoz összeállított 2, 3, 4,… osztály

Ebben az időszakban már egyértelmű, hogy a brit-amerikai túlerő mellett a szovjetek is hazánk felett voltak, így olyan nyomasztó ellenséges fölény alakult ki, amely ellen nem volt sok lehetősége a magyar és német vadászrepülőknek. Októberben a 101. vadászrepülő ezredünk mindössze egy feladatot repült csak a brit-amerikai kötelékek ellen 8, azaz nyolc géppel! A szovjet 5. légi hadsereg ellen pedig húsz bevetésen, 158 géppel vettek részt!

Ez mutatja, hogy ekkor már főleg kiktől próbálták megvédeni az országot!250

247 Abban az időben az egyetlen különleges amerikai repülőalakulat, amely néger pilótákból, kiszolgálókból állt.

248 A mi hadrendi besorolásaink szerint a „group (csoport)‖ nagyjából a „vadászosztálynak‖ volt a megfelelője, 3, esetleg 4 századból állt.

249 A mi hadrendi besorolásunk szerint a „wing (szárny)‖ nagyjából a több osztályból álló ezrednek a megfelelője, bár ezt a szövetségesek a feladathoz szabták. Ezért a vadászgépek száma általában több száz volt alkalmanként.

250 Nagyváradi - M. Szabó - Winkler: Fejezetek a magyar katonai repülés történetéből

Az 1944. október 21-i, vadászgépek alacsonytámadásait is két részre kell bontanunk, mert a nap délelőttjén a P-38 gépekkel rendelkező alakulatok a vasúti célpontok alacsonytámadását végezték, a támadási parancs szerint, Ipolyszög és Sajószentpéter közötti térségben. Aztán majd, amint ez is kiderült, nem csak itt, hanem – valószínűleg, már a hazavezető útjukon – Tápiósáp, Szalkszentmárton és Pusztaszabolcs térségében is.

Az 1944. október 21-i, délelőtti bomba támadásokban az előzőekben leírt bombázóosztályok vettek részt. Őket valószínűleg a 305. FW. mindhárom vadászosztálya védte, azaz az 1. FG. (Salsola, P-38), a 14. FG. (Triolo, P-38), és a 82. FG. (Vincenzo, P-38).

Bizonyítottuk, hogy a bombázók kíséretét – legalábbis a győri csoportét – a 332. FG.

gépei végezték. A szombathelyiekét pedig valószínűleg a 325. vadászosztály gépei biztosították. A 332. FG. aznapi másik bevetése Velence (Olaszország) térségében, felderítés volt.

1944. október 21. délelőtti bombázá-sok és a vasútvonalak támadásai

Az alacsonytámadásokat a vasútvonalak ellen 1944 október 21. délelőttjén a P-38 gépekkel felszerelt alakulatok végezték el és nem csak a 82. vadászosztály, ahogy azt Pataky-Rozsos-Sárhidai könyv leírta!

„… 21-én 104 darab, B-24-es Győr, és Szombathely pályaudvarait, Almásfüzitő olaj-finomítóit, valamint Ipolyság vasútállomását bombázta. A 82.FG. 36 db P-38-as gépe 10 óra 00 perctől 11 óra 05 percig alacsonytámadást intézett a Miskolc környéki és attól nyugatra levő vasútvonalak ellen. Füzesabony Bélapátfalva, Szilvásvárad, Ózd, valamint a Kál, Verpe-lét, Recsk, Salgótarján vonal állomásain és a nyílt pályán mozdonyokat semmisítették meg, vasúti kocsikat gyújtottak fel. További mozdonyokat tettek üzemképtelenné Edelény, Tápiósáp, Szalkszentmárton, Diósjenő, Berkenye állomásokon és Pusztaszabolcs közelében a nyílt pá-lyán…‖251

A későbbiek alapján azonban látni fogjuk, hogy tehát itt is bizony alapos helyesbítés szükséges!

Nézzük tehát mit lehet találni e kérdéskör tisztázására! Az érintett alakulatok egy részénél megtaláltuk a bevetési naplókat, összesítéséeket. Ezeken túl térképeket szerkesztettünk, hogy láthassuk az eseményeket ilyen módon is.

251 Pataky-Rozsos-Sárhidai: Légi háború Magyarország felett, II. kötet, 203-204. oldal.

Mindezek mellett megpróbáltunk következtetéseket is levonni, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíteni is dolgokat. A valószínűsítés során olyan meggondolásokat tettünk, amelyek az ilyen támadások során bizonyítást nyertek, a megfigyelők, szemtanúk beszámolói alapján.

Melyek is ezek?

Az alacsonytámadásra vezényelt osztályok, századok – azon túl, hogy a bevetési területeiket alapvetően meghatározták a feladat kiszabása során – meghatározott gépszámú, kisebb egységekre ( 4 – 6 gépes kötelékekre) bomlottak a terület lefedésére. Valószínű, hogy a különféle modifikációjú P-38 vadászok (vadászbombázók) – később a 82. vadászosztály esetében majd az ebben az időszakban egyszerre repült típusokat is bemutatjuk – megfelelően csoportosítva kerültek e kisebb egységekbe. A vasúti célpontok támadása során e vadászrajok a számukra kijelölt területet átrepülték és az éppen megtalált vasúti szerelvényeket, mozdonyokat (mert ez volt a fő célpont, a vasúti mozgóanyag) megpróbálták szétrombolni.

Keresgélésre nem igazán volt idejük, üzemanyaguk, csak az éppen megtalált vasúti szerelvényeket támadták meg.

E támadások során várakozással, esetlegessen több rárepüléssel nem igazán próbálkoztak, erre nem fecsérelték sem az időt, sem az üzemanyagot. Ha maradt még lőszerük, akkor repültek tovább a következő lehetséges célig. Ezt a bánrévei megfigyelések is megerősítik. Itt egy rárepülésből több gép tüzelt egymás után a vasúti szerelvényre, majd az eredményes támadás után már csak egy gép végezte el a „dokumentálást‖.

Az észak-magyarországi térség Ipolyszög – Sajó-szentpéter részlete

Az észak-magyarországi térség azon részlete, amelyben a vasúti cél-pontok

elhelyezkedtek

Ezek után azokat az alakulatokat vettük vizsgálat alá, amelyek aznap délelőtt P-38 va-dászgépekkel repültek.

Az 1. vadászosztály (1. FG.)

Néhány adat az 1. vadászosztály működésére vonatkozóan közvetlenül 1944. október 21. előtt és után.

Balesetek, rendkívüli események252

Date Aircraft

252 KCRL→Killed in CRash Landing (Meghalt kényszerleszállás során); CREF→CRashed due to Engine Failure (Repülőbaleset, a motor meghibásodás miatt leállt); CBL→Crashed Belly Landing (Hasraszállás);

CBLEF→Crashed Belly Landing due to Engine Failure or Fire (Hasraszállás motor leállás és tűz miatt);

CRL→CRash Landing (Kényszerleszállás); TAC→Taxiing ACcident (Baleset gurulás közben);

KCREF→Killed in CRash due to Engine Failure (Meghalt repülőbalesetben, motorhiba során); KCR→Killed in a CRash (Meghalt repülőbalesetben); LAC→Landing ACcident (Baleset leszálláskor); GACF→Ground ACcident Fire (Földi baleset, tűz)

Egyértelmű a kutatásaink alapján, hogy az 1. vadászosztály e napon itt volt és a vasúti célpontok alacsonytámadásaiban részt vett.

Erre bizonyíték, az iratokból, hogy az 1. FG (vadászosztály) aznapra mindhárom századát bevetette hazánk felett [27. FS → 8 db P-38, 71. FS. → 9 db P-38, 94. FS.

→ 8 db P-38, összesen 25 gép) és ezek a gépek ―névleg‖ Litkét254 támadták (alacsonytámadás, strafe)].

Az 1. vadászosztály jelvénye

Vadász század (osztály)

Géptípus Gépszám (db) 27.

P-38

8

71. 9

94. 8

1. FG. 25

Úgy véljük, hogy bár csak Litke van megjelölve, de ha a térképekre néz valaki, akkor bizony nagyon valószínű, hogy ez az alakulat akkor délelőtt más célpontokat is támadhatott!

Litkére sok lett volna a 25 gép!

Nagyon valószínű, hogy az aznapi megfigyelések szerint ez az osztály is több csoportra szakadva – mondjuk négy hatgépes alakulatra – fésülte át a számára kijelölt észak-magyarországi területet és vadászott földi célpontokra, vasúti szerelvényekre, mozdonyokra, akár egyéb járművekre.

1. FG. 1944. októberi bevetési lista255

253 http://www.cieldegloire.com/fg_001.php

254 Litke, vasútállomás az Aszód-Balassagyarmat- Ipolytarnóc-Losonc vasútvonalon.

Bár a korábban már idézett amerikai légihadsereg-napijelentés nem adta meg az 1. FG. táma-dásban való részvételét, de az irat alapján látjuk, hogy ők is ott voltak 25 géppel!

A következő térképen jelöltük meg, többek között, Litkét is. Látszik, hogy ez a telepü-lés a hadműveletileg kijelölt „Ipolyszög – Sajószentpéter‖ térségnek nagyjából már a közepé-re esik. Tőle nyugatra, de főleg keletközepé-re, délkeletközepé-re is számos célpont van, amelyek megtáma-dásáról ismeretünk van.

Vác-Balassagyarmat, Aszód-Balassagyarmat- Ipolytarnóc-Losonc, Hatvan-Somoskőújfalu-Fülek, Füzesabony-Eger,

Eger-Putnok, Kisterenye - Kál-Kápolna, Miskolc - Bánréve vasútvonalak és a délelőtt támadott célpontok256

A térkép és a célpontok elhelyezkedése alapján is úgy véljük, hogy az 1. vadászosztály 25 darab P-38-as gépének a Litke, illetve az attól nyugatra azonosított három megtámadott hely – Ipolyság, Diósjenő, Berkenye − talán kevésnek látszik. Ez csak a mi véleményünk, de az is lehet, hogy ott és akkor, abban a térségben több támadható célpontot nem találtak, vagy a Litkén túli, keletebbre eső célpontok támadásából is kivették a részüket.

A 14. vadászosztály (14. FG.)

255 Előző nap (1944. otóber 20.) az 1. vadászosztály a Regensburgot támadó bombázókkal repült kíséretként. Öt gépet vesztettek el, hármat Németország felett (71. század), kettő pedig leszálláskor semmisült meg, valószínűleg a harcokban szerzett sérülésekből eredően.

256 http://www.vasutallomasok.hu/terk/MAVterkep.jpgalapján

Balesetek, rendkívüli események257 Triolo, Italy He is listed as POW 18 Nov 1944.

257 Rövidítéseket lásd az előző osztályoknál is! FLEF→ Forced Landing due to Engine Failure (Kényszerleszállás motorhiba miatt); CRW→ CRashed due to Weather conditions (Repülőkatasztrófa az időjárási viszonyok miatt); BMAC→ Bailed out due to Mid Air Collision (Repülőkatasztrófa légi ütközés miatt); TOA→ Take Off Accident (Baleset a földön)

258 POW→fogságba esett; KIA→hősi halált halt harc közben; DNB→meghalt a fronton nem harci eseményben

9046

.

Ugyancsak kérdéses a 14. FG. aznapi jelenléte is!

A 14. vadászosztály jelvénye

259 Rövidítéseket lásd az előző osztályoknál is! BOEF→ Bailed Out-Engine Failure (Hajtómű meghibásodás);

1944. 10.29. Eldon E. Coulson hdgy légigyőzelem P-51(Axis)260

A 82. vadászosztály jelvénye

A Simpson jelentés szerint a „kíséretből‖ a 82. vadászosztály 36 db, P-38 vadászgépe, 1000-1105 időpontok között alacsonytámadásokat végzett Miskolc környéki, attól nyugatra fekvő vasútvonalak ellen. Füzesabony261, Bélapátfalva262, Szilvásvárad263, Bánréve-Sajórecske264, valamint Kál265, Verpelét266, Recsk267, Salgótarján268 vonal vasútállomásain és a nyílt pályán mozdonyokat semmisítettek meg, vasúti kocsikat gyújtottak fel. További moz-donyokat tettek üzemképtelenné Edelény269, Tápiósáp270, Szalkszentmárton271, Diósjenő272, Berkenye273 állomásokon, és Pusztaszabolcs274 közelében a nyílt pályán.275

Lassan sikerül azonban bizonyítanunk, hogy a Simpson jelentés nem pontos és ezért azt ezt átvevő repüléstörténeti munkák sem!

A Simpson beszámoló csak 36 gépből álló támadócsoportot ír, és ezt mind a 82. vadászosz-tályhoz tartozónak tekinti.

A következő térképen tüntettük fel a Litkétől keletre azonosított célpontokat.

Ha az előbb, az 1. vadászosztálynál azt írtuk, hogy a Litkéig elhelyezkedő célpontok is az övék lehettek és ez kevésnek tűnik a 25 géphez, akkor most azt kell mondjuk, hogy az innen keletre eső célpontok szórtsága miatt viszont talán túlzott a 82. vadászosztálynak adni a többi célt. Aztán még az is zavaró, hogy a Simpson jelentés még Diósjenőt, Berkenyét, Tápiósápot, Szalkszentmártont, de még a dunántúli Pusztaszabolcs megtámadását is ennek az osztálynak

260 A hadnagy P-51 Mustang vadászgépet lőtt le, amelyen német felségjel volt. Valószínűleg német pilóta vezette az épségben megszerzett gépet!

261 Vasúti csomópont. Miskolc-Budapest, Füzesabony-Eger, Füzesabony-Tiszafüred-Debrecen vasútvonalak.

262 Eger-Putnok vasútvonal

263 Eger-Putnok vasútvonal

264 Bánréve vasúti csomópont. Miskolc-Bánréve, Feled-Fülek, Sajóháza (Dobsina), Bánréve-Ózd-Nádasd vasútvonalak.

265 Kál-Kápolna vasúti csomópont. Miskolc-Budapest, Kál-Kápolna-Kisújszállás, Kisterenye - Kál-Kápolna vasútvonalak.

266 Kisterenye - Kál-Kápolna vasútvonal

267 Kisterenye - Kál-Kápolna vasútvonal

268 Hatvan-Somoskőújfalu-Fülek vasútvonal

274Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, Pusztaszabolcs-Dunaújváros-Paks, Pusztaszabolcs-Székesfehérvár vasútvonalak

275Simpson HRC:82nd FG Mission Report 21. October 1944. (Ózdot e napon bizonyíthatóan nem érte légitámadás! RZ)

tulajdonítja! Ez így már soknak tűnik, mert térben ez három, egymástól jelentősen távoli terü-let !

Emlékezzünk csak a 15. légihadsereg napi jelentésére, amelyben a vasúti célpontok támadásá-ra „közel‖ 100 P-38-as gépet ad meg! A 82. vadászosztály 36 gépe nagyjából ennek a harma-da! Láttuk, hogy az 1. vadászosztály bizonyítottan 25 géppel repülte ugyanezt a feladatot. Ez így már 61 gép, azaz nagyjából az összes gépszám kétharmada. Ebből is látszik, hogy lega-lább egy vadászosztálynyi „egyharmadnyi‖ gép hiányzik! Mivel a 305. vadászezred (305.

FW.) repülte csak a P-38-as típust, a másik vadászezred a 306. FW. pedig a P-51-es Mustangokat (mind a négy osztálya).

A Litkétől keletre elhelyezkedő célpontok

Ez is azt erősíti, hogy talán itt voltak aznap délelőtt a 14. vadászosztály gépei is?

A későbbiekben a délutáni események elemzését is elvégezzük. Az itt szereplő gépek száma alapján – ezek mind P-51 típusúak és az alakulatuk, valamint a darabszámuk is azonosított – majd pontosítjuk a nap mérlegét.

Az útvonalak szerinti bontás tehát nincs meg, de a mi visszaemlékezésünk alapján, a Bánréve közelében történt vonat támadását, egy hat gépes kötelék hajtotta végre.276 A gépek közelítő-leg DNy-i irányból érkeztek, és a támadás után nagyjából ÉNy-i irányban távoztak.

Úgy gondoljuk, mint azt a tények is igazolják, hogy a 36 gép (82. vadászosztály) – de a többi osztály is − több kisebb csoportra szakadva különféle útvonalakat repült be, valószínűnek lát-szik a 4 – 6 gépes eloszlás.

276 id. Rónaföldi Z: Visszaemlékezés 1944. október 21.az amerikai légitámadás

82. vadászosztály egy térképe277

Az észak-magyarországi célpontok szórtsá-ga miatt is az a valószínű, hogy a feladato-kat több gépcsoport repülhette.

A következő térképeken láthatóak a vasút-vonalak és a támadott helyek. Itt a Pesttől délre és a Dunántúlon jelzett vasúti célokat is bejelöltük.

Bánréve-Sajóháza (Dobsina), Miskolc-Tornanádaska-Torna-Szepsi, Miskolc-Bánréve, Bánréve-Feled-Fülek, Bánréve-Ózd-Nádasd (Borsodnádasd) vasútvonalak és a délelőtt támadott célpontok 278

277 Delber E „Del‖ Ryland collection („Del‖ Ryland hadnagy a 95. század vadászpilótája volt.) Rónaföldi Zoltán: Múltba nézek… Az USAAF 82. vadászosztály története

278 http://www.vasutallomasok.hu/terk/MAVterkep.jpg alapján

Vác-Balassagyarmat, Csata-Ipolyság-Korpona-Zólyom, Aszód-Balassagyarmat- Ipolytarnóc-Losonc, Hat-van-Salgótarján-Losonc, Kál-Kápolna-Kisterenye, Füzesabony-Eger, Eger-Putnok,

Bánréve-Rozsnyó (Sajóháza) vasútvonal

Kunszentmiklós-Tass-Dunapataj vasútvonal és a délelőtt támadott célpontok 279

279 http://www.vasutallomasok.hu/terk/MAVterkep.jpg alapján

Hatvan-Újszász-Szolnok vasútvonal és a délelőtt támadott célpontok 280

Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, Pusztaszabolcs-Dunaújváros-Paks, Pusztaszabolcs-Székesfehérvár vasútvonalak

és a délelőtt támadott célpontok 281

Amit tehát biztosan tudunk az előzőek alapján, hogy a gépek a 15. AAF kötelékébe tartoztak. A P-38 vadászgép annyira jellegzetes, hogy mással összetéveszteni szinte

280 http://www.vasutallomasok.hu/terk/MAVterkep.jpg alapján

281 http://www.vasutallomasok.hu/terk/MAVterkep.jpg alapján

len. A szemtanú, de a történeti munkák alapján is teljesen egyértelmű e vadászgépek alkalma-zása a jelzett napon az észak-magyarországi vasutak elleni alacsonytámadások során.

Azt is beláttuk az előzőekben, hogy azon a napon a 305. FW. két vadászosztálya bizonyosan Magyarország felett repült, az 1, és 82. FG.

A 82. vadászosztály részvétele is teljesen egyértelmű a bánrévei eseményekben.282

A 14. FG. jelenlétét egyelőre nem lehet megerősíteni, csak valószínűsíteni. Ezzel kapcsolato-san írásban többször kértünk állásfoglalást és választ az USA illetékes szakgyűjteményétől, de az eltelt évek alatt semmilyen választ nem kaptunk…283

Ipolyság bombázásával kapcsolatosan már tettünk megjegyzést korábban. A bombá-zásra – bombázó alakulatok által – nem találtunk adatokat! Változatlanul inkább a „strafe‖, alacsonytámadás a valószínű, ezt bizonyítja a következő részlet is.

„… Az őszi hónapokban az amerikai bombázókat kísérő vadászrepülők a vasútvonala-kat követve mindenre lőttek, majd orosz bombázók is megjelentek. A falut kár nem érte, de a közeli Ipolypásztón és Ipolyságon kilőtték az ott veszteglő mozdonyt, támadták a Diósjenői állomást és Dejtáron légvédelmi lőszerrel megrakott vagonokat eltalálva hatalmas pusztítást végeztek…‖284

„ 1944. október végén légitámadás érte Balassagyarmatot. A géppuskák, gépágyúk

„mint a záporeső" szinte súrolták a házak tetejét. De az anyagi kár — a jelentések szerint — elenyésző volt. Ugyanakkor a légitámadáskor Fábián Mihály mozdonyvezető meghalt, és még két gyerek halálát okozta a fel nem robbant lövedék.‖285

282 Lásd későbbi fejezetek!

283 Air Force Historical Research Agency (Maxwell, Alabama)

284 Bezeczky Árpád: Bernecebaráti 1938-1945

285 A leírásból nem igazán derül ki, hogy a légitámadás, mely nemzet repülőgépei által történt. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy ez is egy alacsonytámadás lehetett. Talán itt is a vasútállomás volt a célpont?

Balassagyarmat története 896–1962 (Balassagyarmat, 1977)

https://library.hungaricana.hu/hu/view/NOGM_SK_1977_Balassagyarmat_tort_896-1962/?query=l%C3%A9git%C3%A1mad%C3%A1s%201944%20okt%C3%B3ber&pg=396&layout=s

1944. október 21. légi események.

A nap délelőtti eseményeinek