• Nem Talált Eredményt

Nézzük ezután tehát a dokumentálható események sorát! Kezdjük az MTI archívumá-ban található anyaggal!

„ ...Hivatalos jelentés a szombati ellenséges bombázásokról.

A Magyar Távirati Iroda jelenti: október 21.-én a délelőtti és kora délutáni órákban dél felől erős ellenséges kötelékek léptek az ország légterébe. Dunántúlon, valamint a Duna-Tisza- közén egyes vidéki városok ellen bombatámadásokat hajtottak végre. Csekély anyagi károk keletkeztek. Légvédelmi tüzérségünk hatásosan működött...‖217

Nos, ez nem sok és inkább a közvélemény nyugtatására szolgál. A lábjegyzetben látható, hogy a jelentést a Vezérkari Főnökség adta ki. A későbbieket olvasva majd láthatjuk, hogy mindez elég messze jár az igazságtól.

Vegyük ezek után sorra az amerikai hadijelentéseket és az egyéb forrásokat!

Az amerikai hadijelentés részlete erről a napról.

„FRIDAY, 21 OCTOBER 1944

STRATEGIC OPERATIONS (Fifteenth Air Force):

In Hungary, 104 B-24s with fighter escort attack marshalling yards at Gyor and Szombathely; almost 100 P-38s and P-51s strafe Szombathely and Seregelyes Airfields and rail lines between Sajoszentpeter to Ipolyszog.

TACTICAL OPERATIONS (Twelfth Air Force):

B-26s, in the day's only medium bomber mission in Italy, attack Nervesa della Battaglia railroad bridge and causeway; fighters and fighter-bombers operate in close support of US Fifth Army forces S of Bologna and fighter-bombers also hit communications in N Italy as far N as Verona and as far W as Turin; during the night of 20/21 Oct A-20s bomb targets of opportunity during intruder missions N of battle area.‖218

(1944. október 21. péntek

Stratégiai műveletek (15. Légierő)

Magyarországon 104 B-24-es bombázó támadása, vadászrepülő kísérettel, Győr és Szombathely rendező pályaudvarokon; közel 100 P-38 és P-51 támadta Szombathely és Seregélyes219 repülőtereket, a vasútvonalakat, Ipolyszög, valamint Sajószentpéter között.

217 MTI → (Vkf Bá/Vá 4.)

218 COMBAT CHRONOLOGY US ARMY AIR FORCES MEDITERRANEAN - 1944, PART 2 http://www.milhist.net/usaaf/mto44b.html#44oct

219 Akkor abban a térségben a következő repülőterek voltak használatban: Székesfehérvár – Sóstó, Börgönd, Seregélyes, Sárosd. A későbbi fejezetekben lesz ezekről szó és adat is.

Taktikai műveleteket (12. Légierő)

A nap egyetlen közepes, B-26 bombázó bevetése Olaszországban, a Nervesa della Battaglia vasúti hidat és a vasúti pályát támadták; vadászok és vadászbombázók tá-mogatják az amerikai ötödik hadsereg erőit, Bolognától délre, a vadászbombázók rombolják a kommunikáció objektumokat, Olaszország északi részein, Veronától északra és Torinótól nyugatra; október 20/21 éjszaka folyamán az A-20-as bombázók behatoló küldetések repülnek az északi harcterületre.)

Látható, hogy itt szó sincs Almásfüzítőről és Ipolyságról, amelyek bombázását tényként adja meg a hazai repülési szakirodalom, bár az előbb idézettek természetesen légihadsereg szintű összegzésből erednek!

A későbbiekben látjuk majd, hogy a bombázóosztályok pontosabb jelentéseket adtak és ebből egyértelmű lesz majd a helyzet.

A jelentés szerint számunkra az is világos, hogy a bombázók vadászkíséretét külön említik, még ha nem is számszerűsítik, és ebbe nem számít bele a „közel 100 P-38 és P-51…‖, ame-lyek a nap folyamán, a különféle helyszíneken és időpontokban az alacsonytámadásokat („strafe‖) hajtották végre!

Ezen túl pedig egyértelmű, hogy különbséget kell tennünk a nap délelőttje és délutánja között is!

Nos, nézzük ezután, szerintünk az események ténylegesen hogyan alakultak 1944. ok-tóber 21-ének délelőttjén!

Bizonyos, hogy a 15. AAF, 304. BW. alakulatai repültek be az országunk fölé. Az is egyér-telmű, hogy a bombázógépek száma 104 darab és a típusuk pedig B-24, Liberator volt. Felté-telezzük, hogy a bombázók vadászvédelmét a szokásos módon biztosították.

A 304. BW. mind a négy bombázóosztálya e géptípust repülte.

304th Bomb Wing (B-24 „Liberator”), Cerignola

454th Bomb Group; San Giovanni 736th Bomb Squadron 737th Bomb Squadron 738th Bomb Squadron 739th Bomb Squadron

455th Bomb Group; San Giovanni 740th Bomb Squadron 741st Bomb Squadron 742nd Bomb Squadron 743th Bomb Squadron

456th Bomb Group; Stornara 744th Bomb Squadron 745th Bomb Squadron 746th Bomb Squadron 747th Bomb Squadron

459th Bomb Group; Giulia

756th Bomb Squadron 757th Bomb Squadron 758th Bomb Squadron 759th Bomb Squadron

A szombathelyi események

„... 1944. október 20-án este a 205. (RAF) BG ismét megjelent a szombathelyi repülőtér felett, támadásuk csekély eredménnyel járt, de az egész környéket nappali fénnyel elárasztó világító bombák azt az érzést keltették, hogy a fényözönt a városra mérendő csapás követheti. Szerencsére azonban ez téves feltételezésnek bizonyult.220

Másnap a lakosság szép napfényes időre ébredt, délnyugati szél fújt. Sokan attól tartottak, hogy a derült időben majd a (nappal aktív) amerikai légierő intéz bevetést a város ellen: a 456. BG három bombázószázada - 55 db B-24-es bombázóval - aznap kora reggel fel is szállt Stornara repülőteréről; útjukat a 325. FG Mustangjai (P-51 D tip.) biztosították. Az előbbiekkel egyidőben indult el Győr felé egy másik, 49 gépből álló kötelék, amely az ottani ipari üzemeket és a pályaudvart támadta.

Szombathelyen a légiriadót jelző szirénák 9 óra 55 perckor szólaltak meg. Ezt hallva a lakosság minél gyorsabban igyekezett elhagyni a várost, sokan a szabadban kerestek menedéket, mert a megelőző, október 7-ei bombázáskor a legtöbb halott a beszakadt pincékből került elő. Emiatt a szombathelyiek a későbbiekben is idegenkedtek attól, hogy levonuljanak a nyilvános óvóhelyekre, vagy a rombolóbombák ellen védtelen kis családi házak pincéibe. Ezen a napon negyven perc állt rendelkezésükre, hogy elmeneküljenek, ugyanis 10 óra 35 perckor keleti irányból érkezve a város felett megjelent egy magányos repülőgép és aknahatású bombát dobott az Erzsébet királyné utca 23. szánni ház (ma: Fő tér 27.) udvari szárnyára. Ez a repülő célmegjelölő gép volt, bombája szinte pontosan a város központjában robbant: nagy rombolást végzett, hiszen a környéken számos kirakat betört és tucatnyi épület szenvedett tetőkárt.

Az első támadó hullám 15 bombázója a felszálló füst- és porfelhő által vezetve repült rá keleti irányból Szombathelyre.

Az első robbanások a rendező-pályaudvar közvetlen közelében lévő Andráskay- és Kőteleky-fatelep felől hallatszottak, majd 23 bomba tette használhatatlanná a vasúti vágányzatot, felgyújtott több veszteglő tehervagont és benzinszállító szerelvényt (az 1. számú légifelvételen A jelnél).

Bombák zuhantak a köztemetőtől délre eső - szerencsére akkor még beépítetlen - területre (az 1. szánni légifelvételen B jelnél), de a köztemető egy részében, s az innen nem messze lévő izraelita temetőben is ledöntötték a sírköveket és szétszórták a halottak csontjait.

220 1944. október 20-án, 21 óra 45 perckor a RAF 72 bombázója több száz bombát dobott a kifutópályára és a környező községek határában a mezőre. A vedelem a támadást tulajdonképpen megakadályozta, kis károk keletkeztek.

A később kioldott bombák már lakott területre hullottak, szomorú pusztítást előidézve az ún.

Brenner-telepen, a Kinizsi, a Nádor, a Bercsényi és a Hunyadi utcában, valamint az északra fekvő Szent Márton utcában (az 1. számú légifelvételen C jelnél). 10 óra 45 perckor egy, a bombázószázadhoz tartozó, de kissé elmaradt repülő alacsony magasságból aknahatású bombát dobott a nem sokkal korábban felavatott szőlősi Jézus Szíve-templomra (7. számú fénykép), amely teljesen romba dőlt. Nem valószínűsíthető, hogy a templomot akarták volna eltalálni, célpontjuk inkább a közeli Vasvárnegyei Elektromos Művek Rt. 1000 lóerő teljesítményű erőműve lehetett.

Az első hullám 17 bombázója összesen 117 darab romboló- és 3 db aknahatású bombát szórt a városra.

A második hullámban érkező - egy bomber squadront kitevő - 19 bombázó feltehetőleg 10 óra 50 perc körül érkezett a város fölé, s keletről nyugati irányban repülve, rendkívül pontos bombavetést hajtott végre a vasút létesítményeire (az október 7-ei, illetve 17-ei támadásoknál jóval nagyobb károkat okozva). A személypályaudvaron, a fűtőház és a vasúti felüljáró környékén összesen 38 bomba robbant, s ennek következtében romba dőlt 12 vasúti fenntartási, s erősen megrongálódott 7 más épület, köztük a fűtőház és a mozdonyfordító (a 2.

számú légifelvételen E jelnél). 15 romboló és két aknahatású bomba a MÁV-javítóüzemben használhatatlanná tette a kerékkovácsműhelyt, a tűzikovácsműhely fele tető nélkül maradt, a mozdony- és gyártási osztályon a falak egy része kidőlt (a 2. számú légifelvételen Írjeinél). A vasutas kultúrotthon telitalálatot kapott, s még 18 rombolóbomba esett a Söptei út és az akkori Petőfi Sándor (ma: Vasút) utca által határolt viszonylag kis területre: kilenc ház összeomlott (a 2. számú légifelvételen a G jelnél).

Elképzelhető célpontnak mutatkozik a 11-es Huszár úton lévő laktanya hatalmas épülettömbje is (a 3. számú légifelvételen H jelnél) - minden eshetőségre felkészülve az itt elszállásolt katonaság készítette azokat az árokóvóhelyeket, amelyek a 3. számú légifelvételen L jelnél láthatóak.

A következő, 33 bombából álló sorozat Vasvármegye és Szombathely város közkórházát és környékét érte. Magát az épületet három bomba találta el, szerencsére az egyik nem robbant fel. A tüdőbeteg-osztály nagy része elpusztult, megrongálódtak a kapcsolódó épületrészek: a sebészeti osztályon a műtő és a gyógyszertár, valamint az urológia. A gazdasági részen tönkrement az tm. tejházmalomi raktár, az újonnan épült burgonyatároló, a zöldség- és gyümölcsraktár, a sertés-vágóhelyiség, a sertéshizlalda és néhány lakóépület. A kórház vezetője - félve a további bombázásoktól - javaslatot tett az alispánnak a kórház kitelepítésére, de ez a terv megvalósítatlan maradt (a bombázott részek a 3. számú légifelvétel J és K jelénél, a kórház sérülései a 6. számú fényképen láthatóak).

Az utolsó kilenc bomba a vasúttól viszonylag messzebb eső ún. ONCSA-telepnek a Szűrcsapó és Akacs Mihály utca sarkán álló egyik kis ikerházára és környékére esett. A telep házaiba nem sokkal korábban költöztek be sokgyermekes családok, így halt meg a két család - az egyik családfő kivételével - 19 tagja. A polgárokat rendkívüli módon megrázta a 16 gyermek értelmetlen halála, nagy felháborodást keltve mindenkiben. Összességében a második hullám 19 bombázója 113 darab romboló és kettő db aknahatású bombát dobott a városra.

A harmadik hullám 19 repülője 11 óra 04 perckor érkezett északkeleti irányból. Kissé korán oldották az első 24 bombát, ez a sorozat romba döntött 9 földszintes családi házat (és sokat megrongált) az akkor Szombathelytől még távol eső Pick-telepen. 38 bombát dobtak még a Sági út mentén fekvő mezőre, majd nagy pusztítást végeztek a Bébic-telep északi házai között a Szatmár utcában, s csak ezután sikerült eltalálniuk a rendező-pályaudvart 23 bombával, ahol felszaggatták a síneket és szétrombolták az éppen ottlévő vagonokat. Eltűnt a föld színéről a vasúti élelmezési raktár. (A Bébic-telepet és a rendező-pályaudvart ért bombák tölcsérei a 4. számú légifelvétel AI és ÍV jelénél láthatóak.) Az utolsó bombák a Szombathelyi Futball Club (SzFC) kantinját és kuglizó épületét találták el, de nyolc bomba a pálya tehervagonok és benzinszállító szerelvények fekete füstje a magasban száll.

A fenti adatok ismeretében nem vonhatjuk kétségbe a korabeli szakértőknek az 1944.

október 21-ei támadás után megfogalmazott elsődleges véleményét, hogy Szombathely várost terrortámadás érte. Emberveszteség szempontjából - még a szerencsétlenül járt ONCSA-telepen történteket is beleértve - a kimenetel kedvezőnek minősíthető, hiszen összesen 20 lakos vesztette életét, s kilenc főt ápoltak kórházban. Amint már említettük, ez annak köszönhető, hogy a lakosság az október 7-ei támadás tapasztalatain okulva időben elhagyta a veszélyeztetett területeket...‖221

„1944. október 21-én újabb bombatámadás következett, akkor az első csapást a Legáth-ház hátsó traktusa kapta a Fő téren, a következő hullámban kapott a VEMRI (áram-szolgáltató) generátorállomása. A három hullámból egy a kórházat érte el, valamint az Akacs Mihály utcai Oncsa-házakat. Akkor 19 halott volt. Az utolsó hullám a Pick telepet érte és Sző-lőst, ekkor kapott végzetes találatot a szőlősi Jézus Szíve templom.‖222

A szőllősi templomot 1045 időpontban döntötte romba egy bomba.223

Az előzőekben idézett mű a 456. BG (bombázóosztály) támadását említi 55 B-24 géppel Szombathelyen és 49 gépet viszont a győri bombázáshoz sorol.

221 Kosztolánczy Tibor: Az amerikai légierő támadása Szombathely ellen 1944. október 21-én

https://library.hungaricana.hu/hu/view/VASM_Vhk_2004/?query=1944.okt%C3%B3ber%2021.&pg=221&layo ut=s222 http://www.szombathely1945project.com/

223 Szőllősi Egyházközség http://szollos.martinus.hu/plebaniarol

Ezzel ellentétben mi a 455. BG, 25 géppel való szombathelyi támadására is találtunk adatot! A fellelt iratokból egyértelmű, hogy a winghez tartozó 455. BG. (San Giovanni), 25 géppel támadta Szombathely városának rendező pályaudvarát, ahol 62 tonna bombát dobtak le. Ennek egy része, mint máskor és máshol is, a várost találta el.

A 456. BG ezek alapján Szombathelyen csak 30 géppel bombázhatott.

A 455. BG. jelentéskönyvéből224

―137. bevetés, 1944. október 21.

Huszonöt (25) B-24 bombázó ment a szombathelyi rendezőpályaudvar támadására. 62 tonna, 500 fontos225 bomba vetése történt, amelynek 57 %-a, 1 000 lábon belül találta el a célpontot. Néhány nappal az után, hogy ezt a küldetést kaptuk jött egy közleményt a 304. ezred parancsnokától. Ez arról tájékoztatta az osztályt, hogy Twining tábornok nagyon elégedett volt a bombázási eredménnyel. Az osztály támadása a rendezőpályaudvar ellen, a vezető bombázó és az egész osztály erőfeszítése jó volt. Nem volt légvédelem a célpontnál és minden gép biztonságosan visszatért.‖

A fellelt jelentéseket végigolvasva nem találtunk arra vonatkozó utalásokat, hogy a szombathelyi bombázókat mely vadászalakulatok védték. Amint erre a 15. légihadsereggel foglalkozó fejezetünkben rámutattunk, a bombázó alakulataik védelmére a 305. és 306.

vadászezredeik, hét vadászosztályának, 22 vadász százada állt rendelkezésre 500...600 vadászgéppel! Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a szombathelyen bombázó gépeiket ne biztzosították volna vadászgépekkel! Erre vonatkozóan viszont Kosztolánczy Tibor írásában a 325. vadászosztály, P-51D gépeit említi, sajnos a forrást nem jelöli.

A győri események

Ugyanekkor a wing másik bombázóosztálya, a 459. BG. (Giulia), Győrben bombázott.

„Gyor, Hungary M/Y 10/21/1944 WWII Mission of the 459th Bombardment Group to Gyor, Hungary M/Y226 on 10/21/1944.‖227

(II. világháború, 1944. 10. 21, Magyarország, Győr. 459. bombázóosztály bevetése Magyarország, Győr, 1944. 10. 21.)

224 455th Bombardment Group (H) http://www.455th.org/Book/Book.html

225 1 angol font (pound) → 453,59237 gramm ≈ 0,454 kg. A bombák tehát névleg 227 kg-osak voltak.

226 M/Y rövidítés → Marshalling Yard (rendező pályaudvar)

227 459 BG. bevetési lista http://www.459bg.org/

Paul Guest bevetési lista, 459. BG, 758. BS.228

Ez eddig három osztály és a bevetett gépeknek gyakorlatilag a fele. A 454. BG. (San Giovanni) is repült aznap, igaz a bevetési naplóját egyelőre nem találtuk, de két más forrásból egyértelmű ez is. Az egyiket a napi baleseti összesítőben találtuk meg, a bombázó osztály 736. bombázószázadának egy gépe (―Sweet Sue‖, B-24G, 42-78461 szériaszám) bevetésből visszatérve, a saját repülőterén leszállás közben balesetet szenvedett.

A másik egy visszaemlékezésből való.

228 459.bg.org

„10/21/44, Olaszország (Légiposta)

Meleg tűz ég a sátorban és van két üveg hideg Trommer söröm is. Volt némi munkánk ma.

Nem írhatom meg a pontos helyszínt. Nem voltunk túl messze…

…Volt néhány „zöldfülű‖ is velünk ma. Ez volt az első bevetés a számukra. Amit ma éreztem az a na-gyon hideg volt. Saját fűtött ruhám elektromos egysége nem működött és – 24 oC alatti zsibbasztó hi-deg volt. De minden jó, ha a vége jó!

Rajzoltam egy vázlatot a visszatérés után a ruha fűtési rendszeréről a sátorban. Ez tényleg jobb és sok hőt adhat.

Ez a sátor szép és meleg. A sátor nagyobb, mint az összes többi, mi építettük magunknak. Megerősítet-tük az oldalait a repeszbombák ládáival is. Kaptunk polcokat és dobozokat is ezeket szögezMegerősítet-tük fel az egész sátorban, hogy a cucc elférjen. Igazi otthonos lett.

Már egészen jól értem az olaszt, jól megy a nyelv. A ruháinkat egy öreg olasz mossa és ő nagyon cso-dálkozott, ahogyan én haladok a nyelvvel, részben azért, mert a többi fickók az én személyzetemből nem értik olyan jól a nyelvet, mint én…

…A cigaretta sokkal értékesebb, mint a pénz. Tényleg jól barterezünk velük. A környéken a városban nincs semmi érdemleges…‖229

Aztán a könyvből kiderül, hogy miután visszatértek a támadásból, – ahol a rendező pályaud-vart bombázták Győrben, – Ray megihatta a két üveg sört, és megírta az előbb idézet levelet is. Ez a bevetés a 138. volt a 454. bombázóosztálynak. Az is megtudhattuk, hogy Ray másod-szor bombázta már ezt a célt, az első, egy hónap és egy nappal korábban volt.230

Egy kis szemelvény Győr egyik bombázásáról, a pilóták szemével.

454. bombázóosztály, Ray Goldstein bevetési listája231

„ ... Aznapra a magyarországi Győr rendezőpályaudvarát kapták célnak. A célterület fölött rákezdte a légvédelmi tüzérség. Sűrűn és pontosan lőttek. A kötelék gépei szorosan

„összebújva‖ hatékonyabb bombarácsot érhettek el, viszont hívogató, koncentrált célt kínáltak a tüzéreknek....‖232

229 Erik Goldstein: Ray’s Story. A Lost Air Gunner of the 454th Bomb Group

230 A korábbi bombázás 1944. szeptember 20-án volt, (454. BG. James Formbly hadnagy bevetési naplója alapján)

231 Erik Goldstein: Ray’s Story. A Lost Air Gunner of the 454th Bomb Group

232 S E Ambrose: Vad égbolt

―Tömör feketébe repültünk bele, csak ott villant egy kis vörös, ahol éppen felrobbant egy újabb gránát.... doboztípusú zárótüzet alkalmaztak. Minden 88-as az ég egy előre meghatározott szegmensébe , a bombázók útjába küldte a gránátjait. A lövedékek jóval hang feletti sbességgel érkeztek, gyújtójukat úgy állították be, hogy a csoport bemért magasságában robbantsa a gránát töltetét. „Szabályosan bekockázták az eget.‖ A belőtt doboz 2000 láb széles és 2000 láb hosszú (610 x 610 m), bár néha nagyobbat is választottak....

A bombázók egyenesen belerepültek a sorokban robbanó gránátok füstpamacsaiba, amelyek mindegyikéban több száz acélszilánk keresett valami kilyukasztanivalót. A füstfelhő 10 méteres körzetében a szilánkok hatása halálos volt...‖233

„A flak olyan tömör volt, hogy járhattál rajta. Gyakran elgondolkodtam, vajon így néz ki a pokol?‖234

Ray Zisk bevetési lista, 454. BG.235

Ted Schindler százados gépének bevetési listája, 454. BG236

„A zárótűz olyan intenzív volt, hogy kioltotta volna a Napot.‖237

„Minden jobb lett, amikor megszabadultunk tőlük. A gép megkönyebbült 5000, vagy 6000 fonttal, kifelé tartottunk a flakból, nem befelé, és már

233 McGovern hdgy, másodpilóta

234 McGovern hdgy, másodpilóta

235 A Lost Air Gunner of the 454th Bomb Group

236 A Lost Air Gunner of the 454th Bomb Group

237 Robert Reichard hdgy pilóta

végezhettünk kitérő manővert – rendszerint zuhanó fordulót a belőtt övezetből kivezető legrövidebb irányban.‖238

Summa, summárum, a lentiek rettegtek a fenti bombázóktól, a fentiek rettegtek a lentiektől a légvédelemtől, és még az esetleges vadászoktól is, szóval mindenki halálosan félt és erre minden oka meg is volt, mindenkinek!

Készítsünk ezek után egyenleget!

Azt tudjuk, hogy Szombathelyen 55 gép (455. BG → 25 gép; 456. BG → 30 gép), Győrben pedig két bombázóosztály pusztított (454. és 459. BG. összesen → 49 gép). Ez így az amerikai napi jelentésnek megfelelő 104 darab B-24 bombázógép.

A maradék két célpontot (Almásfüzítő és Ipolyság) a bevetési naplók nem említik, de egyértelmű, hogy a Pataky – Rozsos – Sárhidai könyv mindkét település támadását – Almásfüzítő és Ipolyság vasútállomása − erre a napra hozza!

Vizsgáljuk meg tehát ezt a kérdést is alaposan!

Almásfüzítő és Ipolyság bombázásának kérdései

Jó sokáig hajlottunk arra a nézetre, hogy a győri támadó alakulatból egy rész e két célpontra kivált. Aztán időközben találtunk egy nagyon részletes és kimunkált anyagot, amely Komárom és térségének ilyen jellegű eseményeivel foglalkozik. Ebben az Almásfüzítő elleni aznapi amerikai támadás nincs rögzítve!

Az időponthoz legközelebbi ilyen rögzített esemény 1944. október 14. 1245. Ezt egy B-24 –es gép hajtotta végre és 2,4 tonna bombát vetett. Ugyanekkor bombázta Komáromot a 456. BG.

huszonnégy B-24 gépe (56 tonna ledobott bomba), és a 2. BG. öt B-17 bombázógépe (10 tonna bomba).239

238 Vincent Fagan hdgy pilóta

239 Rabi Lenke: Komárom és a környező ipartelepek bombázása 1944-45. Előadás 2099. február 16.

Dátum Napszak Alakulat

25 Szombathely Vasútállomás és rendező pályaudvar bombázása

456. BG. 30

454. BG. 49 Győr

459. BG.

Összes 104

Ugyanezt erősíti egy másik tanulmány is, azaz azt, hogy 1944. október 21-én nem volt bombatámadás az almásfüzítői

finomítóban.240

1944. október 21.

délelőtti bombázások241

Ilyen módon aztán teljesen rejtélyes az ipolysági vasútállomás bombázása is. Az 1944. október 21-én délelőtt történt bombázások helyszíneit

térképen ábrázoltuk. Amennyiben sem Almásfüzítőn, sem Komáromban nem volt akkor bombázás, a térképre tekintve Ipolyság mind Szombathelytől, mind Győrtől elég messze esik, ezért annak valószínűsége, hogy e jelzett két célpont mellett ezt bombázó alakulatok bombázták volna, csekély.

A számvetés szerint sem maradt tehát Ipolyság bombázására gép. Ipolyság bombázásáról szintén alig maradt fenn írásos nyom, legalábbis mi nagyon kevéset találtunk.

„ ...Hadászati fontossága miatt a nyugati szövetségesek bombázásainak célpontjává vált a vonal242 (1944. október 12-én243 Csata – Drégelypalánk között tehervonat elleni támadás, október 21-én az ipolysági vasútállomás bombázása)...‖244

Az tehát az erős gyanúnk, hogy az ipolysági vasútállomás támadása nem bombázás, hanem az aznapi alacsonytámadás része lehetett ezek szerint?

Az tehát az erős gyanúnk, hogy az ipolysági vasútállomás támadása nem bombázás, hanem az aznapi alacsonytámadás része lehetett ezek szerint?