• Nem Talált Eredményt

Válságjelek 1. Fájlmegosztás

In document Varietas delectat (Pldal 106-112)

Kormányzati koordináció 1998-tól napjainkig S ZANISZLÓ K RISZTIÁN

2. Válságjelek 1. Fájlmegosztás

A fájlmegosztásnak, mint adattovábbítási módnak három generációját7 külön-böztetjük meg (a negyedik generáció8 megjelenése vitatott a jogirodalomban):

az els˝o generáció9 a centralizált fájlmegosztás (ilyen volt a Napster),10 a

má-3 Amely vélemény a Kalózpárt Szerz˝oi jogi munkacsoportjának folyó év június 22. napján zaj-lott értekezletén hangzott el, a hanganyag elérhet˝o: http://goo.gl/SNbii. A jelen tanulmányban hivatkozott internetes források utolsó megtekintésének ideje egységesen 2012. szeptember 3.

napja.

4 BODÓBalázs: A szerz˝oi jog kalózai – A kalózok szerepe a kulturális termelés és csere folya-mataiban a könyvnyomtatástól a fájlcserél˝o hálózatokig. Budapest, Typotex Kiadó, 2011.

5 Ennek kritikáját ld. UJHELYIDávid – VARGAÁdám: Bodó Balázs: A szerz˝oi jog kalózai.

Recenzió. In Medias Res, 2012/1. 147–149.

6 Ld. LITMAN, YU, KOWALSKY, PATEL, MEZEI, KOHIDI˝ és SÁRjelen tanulmányban felhasz-nált munkáit.

7 J. E. BASSETT: Unanswered Arrrrguments After the Pirate Bay Trial: Dropping Sail in the Safe Harbour of the EU Electronic Commerce Directive. North Caroline Journal of Law &

Technology, 12/1. 2010. 72.

8 Ld. MEZEIPéter – NÉMETHLászló: Mozgásban a fájlmegosztók – Negyedik generációs fájl-cserélés a láthatáron? Iparjogvédelmi és Szerz˝oi Jogi Szemle, 5/2. 2010.

9 Ankur R. PATEL: Bittorrent beware: Legitimizing bittorrent anagins secondary copyright lia-bility. Appalachian Journal of Law, 10/2. 2011. 121.

10 Err˝ol b˝ovebben: VIKMAN László: Szerz˝oi jogi problémák az Interneten, a Napster-story és más fájlmegosztó módszerek. Elérhet˝o: http://goo.gl/kJMz1, 2001.

sodik11 a dekoncentrált12 fájlmegosztás (pl. a KaZaA), a harmadik13 pedig a torrent-alapú, vagy decentralizált fájlmegosztás (ezek a torrent oldalak). A szer-z˝oi jogi válságjelek szempontjából a harmadik generációs fájlmegosztást kell szemügyre venni.

A harmadik generációs fájlmegosztás szerz˝oi jogi min˝osítése bizonyos pon-tokon, bizonytalan lábakon áll. Mindezek ellenére elfogadott, hogy a torrent oldalak üzemeltet˝oi tárhely-szolgáltatónak min˝osülnek, így az értesítési és el-távolítási eljárás14 alá tartoznak, míg az Egyesült Államokban a másodlagos felel˝osség doktrínája alkalmazandó. A felhasználók tevékenységével kapcsolat-ban él˝o tévhit,15 hogy a letöltés nem illegális. A letöltési mozzanat jogi szem-pontból többszörözésként értékelend˝o, mely tevékenységet nem tekintünk sza-bad felhasználásnak, mivel a jogellenes forrásból történ˝o többszörözés nem felel meg a háromlépcs˝os teszt16elvárásainak.17(A jövedelemszerzés kérdése a gya-korlatban többnyire nem releváns.) Ezen állásfoglalás az SZJSZT egy szakvéle-ményére18 alapozódik, mely azonban nem kötelez˝o erej˝u, így – természetesen tisztelettel adózva a Testület munkásságának – kötelességünk kritikus szemmel hozzáállni. Ezzel szemben a feltöltés minden esetben a nyilvánossághoz köztítés kizárólagos jogát sérti, így ha felételezzük, hogy a letöltés szükségszer˝u ve-lejárója a feltöltés, akkor a tevékenység jogellenes volta egyértelm˝unek látszik.

Ám a letöltésnek nem egyenes következménye a feltöltés.19Egyes kliensek akár beállíthatóak úgy is, hogy eleve kizárt legyen a feltöltés, illetve el˝ofordulhat az is, hogy akár napokig nincsenek további leech-ek, akik irányába a feltöltést a kliens megindítsa. Véleményem szerint, amíg a jogellenes forrás tilalma jogsza-bályi formát nem ölt, a harmadik generáció felhasználó oldali jogellenességének

11 Colin FOWLER: Catching Digital Pirates: The Witch Hunt of the 21stCentury, 2012. Elérhet˝o:

http://goo.gl/pQeM9., 10.

12 A jogirodalom ezt a generációt egységesen a decentralizált jelz˝ovel illeti, ám a szerver és a felhasználók közvetett, ám mégis levezethet˝o kapcsolatából kiindulva jogi szempontból pon-tosabb a dekoncentrált, semmint a decentralizált kifejezés alkalmazása.

13 Graham REYNOLDS: Pirate Bay on English Bay? Bittorrent File Sharing and Copyright In-fringement in the Supreme Court of British Columbia. U.B.C. Law Review, 43/1. 2010. 195.

14 MEZEIPéter: A sárkány levágott feje helyére mindig kett˝o új n˝o? A fájlcseréléssel szembeni küzdelem a p2p-szolgáltatók, a felhasználók és az internetszolgáltatók felel˝osségének fényé-ben, Iparjogvédelmi és Szerz˝oi Jogi Szemle, 4/3. 2009. 23.

15 MÉHESEszter: (Il)legális letöltések a nagyvilágban, M˝uhely. X/4. 2012. 15.

16 Err˝ol kimerít˝oen ld. GYENGEAnikó: Szerz˝oi jogi korlátozások és a szerz˝oi jog emberi jogi háttere. Budapest, HVG-Orac Lap- és Könyvkiadó Kft., 2010.

17 HEPPNóra – FEJESNÉ DR. LORINCZ˝ Anna: Szerz˝oi jog. Budapest, Szellemi Tulajdon Nem-zeti Hivatala, 2012. 78.

18 SZJSZT 17/2006.

19 IBOLYATibor: A torrentrazziák büntet˝ojogi megítélése, 2010, elérhet˝o: http://goo.gl/OCwug, 3.

merev dogmatikai megállapítása – persze minden esetben a konkrét tényállásra tekintettel – nem állhat biztos lábakon.

A fájlmegosztás több szerz˝oi jogi válságjelet hordoz magában. Bár az egyes generációk evolúciója ebben a tanulmányban nem került kifejtésre,20 általános-ságban megállapítható, hogy a generációk közötti váltás akkor és csak akkor történt meg, ha a jog adekvát jogi választ tudott adni az aktuális generáció kér-déseire (Így a KaZaA csak a Napster bukása után keletkezett ˝urben tudott meg-jelenni.).21A harmadik generáció jelenlétéb˝ol következik, hogy a megfelel˝o jogi reakció kidolgozásával jelenleg is adós a jogalkotás.

Ezen felül láthatjuk, hogy a fájlmegosztás elleni küzdelem mindig nemzeti színtéren, a nemzeti szabályozás keretei között mozog. Ez szintén válságjelnek tekinthet˝o, ugyanis egy globális jelenségr˝ol beszélünk, amelyre globális válasz adása szükséges, a nemzeti jogalkotás ideje ilyen szempontból leáldozott.22 2.2. A magáncélú fájlmegosztás dekriminalizációja

2012 tavaszán villámcsapásként érkezett a hír, miszerint az Országgy˝ulés az új büntet˝o törvénykönyvben23a fájlmegosztás dekriminalizálására készül, mely tervezet 2012. június 25. napján elfogadásra került. Ám a korai örömöt – hiszen a büntet˝ojogi felel˝osség a jövedelemszerzés hiánya esetén való provizórikus meg-szüntetése világszinten el˝oremutató, és tanulságos lépés lenne – hamar elkesere-dés váltotta föl, amikor is a NAV közleményéb˝ol24kiolvasott információk szerint a javaslat bár szövegében a magáncélú fájlmegosztás egyébként is az ultima ratio jelleget er˝osen megkérd˝ojelez˝o szabályozásának enyhítésére irányul, valójában az újabb büntet˝oeljárások megalapozására törekszik.

Véleményem szerint az ilyen elmaradott, a digitális kihívásoktól elforduló, egyébként mind a büntet˝ojog alaptételeit, mind a jogbiztonságot megkérd˝ojelez˝o hatósági magatartás egyértelm˝uen válságjelnek tekintend˝o.

2.3. Zene, a szerz˝oi jog pioneerja

Bár ezen kutatás írója a zene m˝uvészetéhez keveset konyít, a zene disztribúció-jával kapcsolatban mégis észrevételezne egy olyan tendenciát, ami nem csupán elgondolkodtató, de figyelemfelkelt˝o is a szerz˝oi jog szempontjából.

A zenék eladásának üzleti modelljei a többi szerz˝oi alkotás disztribúciós for-máihoz képest úttör˝ok a digitális világban. Az MP3.com például egy felh˝oszer˝u

20 Ezt részletesen ld. MEZEI(2009) i. m. 13–17. és MEZEI–NÉMETH(2010) i. m. 52–66.

21 BASSETT(2010) i. m. 96.

22 Vö. MEZEI(2012a) i. m. 11. és 52.

23 Elérhet˝o: http://goo.gl/ml1BC.

24 MEZEI Péter: Biztos, hogy enyhül a nyomás a fájlcserél˝okön? Szerz˝oi jog a XXI. században, 2012.

szolgáltatást indított már 1996-ban.25 Ennek az lehet az oka, hogy a zenefáj-lok mérete jelent˝os mértékben kisebb a többi m˝u digitális méreténél, így a korai id˝oszakok kisebb tároló-kapacitása és sávszélessége mellett is megindulhatott a tartalmak megosztása. Így értelemszer˝uen több id˝o jutott a jogosultaknak is a digitális üzleti modellek kifejlesztésére, az azokra való átállásra.

Mára már a digitális üzleti modellek jelent˝osen kezdik háttérbe szorítani az analóg berendezkedést, vagyis az eddigi zenekereskedelmi paradigma – akár-csak a zene disztribúciójának korai digitális válsága – véget ért.26Remélhet˝oleg a zene modelljeib˝ol el˝ore következtethetünk a szerz˝oi jog digitális átállásának – bíztató – megvalósítási lehet˝oségére, jöv˝ojére.

2.4. Közös jogkezelés

A közös jogkezelés kérdése ‘mumus’ a szerz˝oi jogászok számára, annak elle-nére, hogy mind az Uniós, mind az Egyesült Államok jogában ismert jogintéz-mény. Nagy társadalmi érdekl˝odés övezi, ám a jogirodalom nem állt még el˝o mélyreható elemzésekkel, és ez jelen tanulmány kereteit is meghaladná, ezért csupán a közös jogkezelés kérdéséb˝ol közvetlenül kivilágló kérdésekkel foglal-kozom.

Mára divatossá vált a jogosultak érdekvéd˝o szervezeteit, így a közös jogke-zel˝oket megalapozatlan kritikákkal illetni – bár pl. a bevételekkel való elszámo-lás garanciáinak kihangsúlyozása sosem felesleges –, míg a felhasználó oldalt az egekig magasztalni.27 A közös jogkezelés célja nem más, mint a jogosultak által számon nem tartható engedélyezési feladatokkal járó felhasználások ügyei-ben mintegy képvisel˝oként való eljárás.28Az internet segítségével pedig számos olyan felhasználás valósul meg, amely ellen˝orzésére a jogosulti oldal legjobb er˝ofeszítései ellenére sem képes. Ebben a körben a közös jogkezelés nem csu-pán kívánatos, de szükséges is lenne.29

A közös jogkezelés, és általában a jogosultak a digitális világtól való tá-volmaradása egyértelm˝uen válságjelnek tekinthet˝o. Felmerül a kérdés: vajon je-lenleg megvannak-e a szükséges eszközök a közös jogkezel˝ok beléptetéséhez a digitális világba – és a késlekedés a jogosultak magatartásnak tudható be –, vagy új eszközök kidolgozására lesz szükség?

25 LITMAN(2006) i. m. 157.

26 B. J. RICHARDS: The Times They Are A-Changing: A Legal Perspective on How The Internet is Changing the Way We Buy, Sell and Steal Music. J. Intell. Prop. L., 7. 2000. 446.

27 Sheldon W. HALPERN: Copyright law in the Digital Age: Malum Se and Malum Prohibitum.

Marquette Intellectual Property Law Review, 4. 2000. 2.

28 LONTAIEndre – FALUDIGábor – GYERTYÁNFYPéter – VÉKÁSGusztáv: Szerz˝oi jog és iparjogvédelem. Eötvös József Kiadó, 2012. 174–182.

29 Ld. még: POGÁCSÁSAnett: A holland közös jogkezelési modell néhány tanulsága. Iparjogvé-delmi és Szerz˝oi jogi Szemle, 3/2. 2008. 20–34.

2.5. ACTA, korunk nemzetközi egyezménye

Az ACTA30 a szellemi alkotásokhoz f˝uz˝od˝o egyes jogok megsértése esetén al-kalmazandó jogot kívánta egységesíteni, vagyis egy eljárási jogharmonizációs egyezményr˝ol beszélünk. Igazi célja és sikere – a társadalmi vélekedéssel el-lentétben31– a fejl˝od˝o országok iparjogvédelmi és szerz˝oi jogi jogérvényesítési gyakorlatának befolyásolása lett volna, ám ezen országok következetesen távol maradtak32a tárgyalásoktól. Mi sem bizonyítja jobban a fenti állítást, mint az, hogy ha az Egyezmény életbe is lépett volna, a fejlett országoknak – sem az EU, sem az USA – az implementáció során nem kellett volna jogi berendezkedésü-kön változtatni.33

Akárcsak az amerikai SOPA törvénytervezet, az ACTA is igen hányattatott utat járt be, és sok kritika érte, mely viszontagságok és támadások végül az Egyezmény bukásához vezettek.34Talán az egyik els˝o ilyen kritika az el˝okészü-letek és tárgyalások részleteinek titokban tartása volt (az els˝o tervezetet 2011-ben szivárogtatták ki).35 Bár egyáltalán nem szokatlan, hogy egy multilaterális nemzetközi egyezmény el˝okészületi és korai fázisait nem teszik publikussá, a részt vev˝o felek több szempontból is hibát vétettek akkor, amikor nem avatták be a nyilvánosságot. El˝oször is 2011-ben tet˝ozött a SOPA törvénytervezet mi-atti digitális ‘öntudatra ébredés’, és a tervezet megbuktatása utáni mámorban a felhasználók logikus módon a következ˝o tényez˝o felé fordultak, ami belátásuk szerint fenyegette az internet semlegességét.36Továbbá, mint már említettem, a tárgyalások 2006 óta, vagyis akkor már ötödik éve zajlottak, így talán már elvár-ható lett volna némi információ megosztása a társadalommal. Az ilyen hosszú id˝on át való titkolózás pedig ösztönösen annak a látszatát kelti az emberekben, hogy van ok titkolózni. Azért is lett volna er˝osen indokolt a nyilvánosság elé lépni, mivel a téma – vagyis a jogérvényesítés – társadalmi jelent˝osége egyéb-ként is feszültségek forrása volt, és jelenleg is az. S˝ot, horribile dictu, talán a részes felek elgondolkodhattak volna társadalmi érdekvédelmi szervezetek be-vonásán, illetve el˝ozetes hatástanulmányok elkészítésén is.

Felrótták még az Egyezménnyel szemben a definíciós bizonytalanságot. A

30 Anti-Counterfeiting Trade Agreement, magyarul Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapo-dás.

31 NOL.HU: ACTA: Az automatikus cenzúra tökéletes alkalmazása? Elérhet˝o: http://goo.

gl/Jyu3g.

32 David M. QUINN: A Critical Look at the Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Richmond J.

L. & Tech., 17/4. 2011. 3.

33 KOHIDI˝ Ákos: A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás egyes polgári jogi kérdései.

Jogi Irányt˝u, 2012/1. 3.

34 HVG.HU: Elutasította az Európai Parlament az ACTA-t, elérhet˝o: http://goo.gl/yg1Uz.

35 Stefan LARSSON: The Path Dependance of European Copyright. Scripted, 8/1. 2011. 23.

36 Adam CANDEUB– DANIELJOHNMCCARTNEY: Law and the Open Internet. Federal Com-munications Law Journal, MSU Legal Studies Research Paper. No.09-22. 2011. 3.

jogirodalom a kalóz fogalom alkalmazásában37találta a legtöbb kivetnivalót.38 A kalóz metafora alkalmazása mind társadalmi, mind jogi viszonylatban er˝osen megkérd˝ojelezhet˝o, ám véleményem szerint egy nagy volumen˝unek szánt nem-zetközi dokumentumban egyenesen nonszensz. Ehhez járul még hozzá, hogy a fogalom egzakt jogi definícióját az Egyezmény nem tartalmazza, így a jogbiz-tonság követelménye is er˝osen megkérd˝ojelez˝odik. Felmerül a kérdés, hogy va-jon csak az iparjogvédelemben, vagy a szerz˝oi jogban kell-e alkalmazni, esetleg mindkett˝oben? Ha erre tudjuk a választ, vajon milyen jogosulatlan felhasználá-sok esetén lesz irányadó? Kérdéseink az Egyezmény keretei között megválaszo-latlanok maradtak.

További kritikai pont volt még az alkotók és a társadalom közötti egyensúly eltolódása.39 Mint az közismert, a szerz˝oi jog egyik alapvet˝o célja a harmónia megteremtése a jogosultak és a köz érdekei között.40Az ACTA ezzel ellentétben kizárólag a jogosulti oldal jogainak kiterjesztésére, a szerz˝oi jogok védelmének további szélesítésére koncentrált, teljesen figyelmen kívül hagyva ezzel a szer-z˝oi jog egyik elméleti alappillérét. Azon, hogy a jogosultak jogait és azok vé-delmének eszközeit szükséges-e tovább szélesíteni, lehet vitatkozni. Ám ahhoz már kétség sem fér, hogy minden jogosultság kötelezettségekkel jár, mely kö-telezettségeket általános jogérvényesítési garanciák zsolozsmázásával nem lehet kiváltani.

Vegyük szemügyre az ACTA üzleti modellekkel való kapcsolatát, hiszen egyértelm˝u elvárás lenne egy a digitális korra reagálni kívánó nemzetközi egyez-ményt˝ol a disztribúcióval kapcsolatos állásfoglalás. A szöveget végigolvasva lát-hatjuk, hogy sem a jelenlegi modellek fejlesztésével, sem az esetleges újabb mo-dellek kialakításával kapcsolatban nem hoz el˝orelépést az Egyezmény, teljesség-gel figyelmen kívül hagyva ezzel a társadalmi realitásokat.41 Véleményem sze-rint egy ilyen fontos problémával kapcsolatos semlegesség megbocsájthatatlan egy ilyen dokumentumról.

Végül ejtsünk szót a társadalmi érdekl˝odésr˝ol. Jelen sorok íróját is meglepte az a mérték˝u publicitás, amely az ACTA életét és bukását követte,42hiszen korán sem mondható magától értet˝od˝onek, hogy egy szerz˝oi jogi dokumentum széles társadalmi érdekl˝odésre tartson számot. Álláspontom szerint ez egyértelm˝u jele

37 Csak példálózva: ACTA I.fej. 2.szak. 5.cikk k) pont; II.fej. 2.szak. 10.cikk 1.pont és 4.szak.

23. cikk 1. pont.

38 KOHIDI˝ (2012) i. m. 1.

39 MEZEIPéter: Az én véleményem az ACTA-ról. 1. rész. Szerz˝oi jog a XXI. században, 2012.

Elérhet˝o: http://goo.gl/qbwVO

40 Ld. az 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) preambulumát.

41 MEZEI(2012a) i. m. 226.

42 Érdemes csupán a cikk képeit megnézni: TORRENTFREAK: ACTA is DEAD After European Parliament Vote. Elérhet˝o: http://goo.gl/dqZyL.

annak, hogy a szerz˝oi jog aktuális kérdései jóval nagyobb jelent˝oség˝uek annál, mint eddigi történetében bármikor.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az ACTA, bár nagy potenciált hordozott magában, mint nemzetközi dokumentum, a részes felek által elkövetett hibák kö-vetkeztében bukása elkerülhetetlen volt. Továbbra is igen nagy szükség van egy olyan nemzetközi egyezményre, amely megpróbál reagálni a realitásokra, és nem csupán a jogosultak érdekvéd˝o szervezetinek és lobbistáinak43 javát szolgálja, amely tendencia pedig egyértelm˝uen szerz˝oi jogi válságjelként azonosítható.

In document Varietas delectat (Pldal 106-112)