• Nem Talált Eredményt

Tizenöt éve

In document A Tenger 24. évfolyam 1934 (Pldal 43-55)

Tizenöt éve, hogy a magyar élet sötét horizontján megjelent egy fénylő csillag s botorkáló lábunk alatt megvilágította a ködös jövő felé vezető rögös utat. Ennek a vezérlő csillagnak a fényéből a bízó hit, a szilárd akarat és a cselekvő erő sugarai ragyogtak felénk, s megkínzott, megbénult lelkünkben újra fellobbantották az önbizalom és éíniakarás lángját...

Mint a tenger hőse jött közénk, hogy a legválságosabb időben odaálljon a magyar nemzet zátonyok között hányódó hajójának kormánykereke mellé, s a viharvert roncsot kivezesse az élet nyilt vizére. Azóta is ott áll szilárdan, rendíthetetlen bátorsággal az isteni hatalomtól számára kijelölt helyen, hogy teljesítse történelmi hivatássá magasztosult küldetését.

Tizenöt esztendeje, hogy a Magyar Adria Egyesület is új erőt merített a nemzeti hadsereg fővezérének biztató szavából. 1920 elején jelent meg

„A Tenger"-ben Horthy Miklós altengernagy célt és utat jelölő lelkes szózata, amelyben az Adria Egyesület támogatására hív fel „minden igaz magyart'.

Egyesületünk nemzeti hivatásának és kulturális jelentőségének e magas el-ismerését parancsnak tekintettük, hogy ne hagyjuk elsorvadni, hanem igye-kezzünk a nehéz körülmények között is fenntartani a magyar szellemi életnek ezt a munkaterét és a nemzeti hagyományoknak ezt az őrhelyét. Ebben a törekvésünkben nagy segítségünkre volt a meleg érdeklődés és kegyes támo-gatás, amellyel Horthy Miklós a kormányzói méltóság magasságából is mindig kitüntette a Magyar Adria Egyesületet, mint a tengerhez fűződő hagyomá-nyainknak és a tenger kultuszának hűséges ápolóját.

napló

i c j Y I - r é v1: * .

Hogy a Magyar Adria Egyesület ma is él és a viszonyoknak megfelelő szerény keretek között tovább munkálkodik, abban jelentős része van a

leg-első magyar ember nemes példaadásának, amely a történelmi Mult alapján .álló Jelen komoly, kitartó munkájában jelöli meg a Jövő útját.

A nemzeti hadsereg bevonulásának, történelmünk e sorsfordulatot jelentő nagy eseményének tizenötödik évfordulóján a hitet, erőt, akaratot adó

bizta-tásért hálás Magyar Adria Egyesület hódoló tisztelettel köszönti Magyarország kormányzóját, törekvéseinek és munkásságának megértő támogatóját.

K Ö V E S L I G E T H Y R A D Ó

megillető n a g y szeretet övezte a mi körünkben is, mint mindenütt, ahol a tu-d o m á n y n a k és a t a n í t á s n a k szentelt élete során tevékenyketu-dett, alkotott és

Kövesligethy Radó olasz f ö l d ö n , V e r o n á b a n született 1862-ben. Ott élte g y e r m e k k o r á t , de középiskoláit m á r m a g y a r f ö l d ö n , P o z s o n y b a n végezte.

T u d o m á n y s z e r e t e t e , különösen p e d i g a csillagvilág iránti é r d e k l ő d é s e korán j e l e n t k e z e t t . T i z e n ö t é v e s diák volt, amikor kisebb csillagászati d o l g o z a t á v a l k i é r d e m e l t e t a n á r a i n a k a d i c s é r e t é t , s ez az első siker döntő h a t á s s a l volt p á l y a v á l a s z t á s á r a . Középiskolái végeztével a bécsi e g y e t e m r e került, ahol a m a t h e m a t i k a és f i z i k a mellett f ő k é n t csillagászati t a n u l m á n y o k a t végzett, a h í r e s osztrák c s i l l a g á s z , Oppolzer oldalán, akinek l e g k e d v e s e b b t a n í t v á n y a volt. M é g egyetemi évei alatt, 1 8 8 3 - b a n történt, h o g y Konkoly-Thege Miklós m e g h í v t a őt az ó g y a l l a i c s i l l a g v i z s g á l ó h o z o b s e r v á t o r n a k . A fiatal t u d ó s el-f o g a d t a a m e g h í v á s t és ezzel b e l e k a p c s o l ó d o t t a m a g y a r t u d o m á n y o s életbe, a m e l y n e k f é l s z á z a d o n át volt n a g y e r e d m é n y e k e t termelő, s z o r g a l m a s m u n k á s a .

E g y r e j o b b a n k i b o n t a k o z ó t e h e t s é g é n e k felfelé ívelő ú t j á n a képességeit é r t é k e l ő m e g h í v á s o k és m e g b í z a t á s o k emelték mind m a g a s a b b f o k r a . Ó g y a l l á -ról 1887-ben a b u d a p e s t i M e t e o r o l ó g i a i Intézethez került a s s z i s z t e n s n e k , d e m á r egy év múlva a m a g y a r t u d o m á n y világító f á k l y á j á n a k , Eötvös Lóránt bárónak f é n y k ö r é b e került. E ö t v ö s b á r ó ráterelte fiatal t a n á r s e g é d é n e k a f i g y e l m é t a g e o f i z i k á r a s ezzel ú j irányt a d o t t t u d o m á n y o s fejlődésének.

I n n e n kezdve Kövesligethy Radó é l e t ú t j a g y o r s a n emelkedett felfelé az egye-temi katedráig. Sokoldalú é s é r t é k e s m u n k á s s á g á n a k j u t a l m á u l 1889-ben, 2 7 éves k o r á b a n m a g á n t a n á r i m e g b í z á s t k a p o t t a b u d a p e s t i e g y e t e m e n ;

1 8 9 3 - b a n u g y a n o t t m á r rendkívüli tanári m i n ő s é g b e n hirdette a tudomány i g a z s á g a i t , két évvel később p e d i g m á r a M a g y a r T u d o m á n y o s A k a d é m i á n is e l f o g l a l t a az őt méltán megillető helyet. 1904-ben érkezett el egyetemi k a r r i e r j é n e k c s ú c s p o n t j á r a , a m i k o r kinevezték a k o z m o g r á f i a i és geofizikai t a n s z é k nyilvános rendes t a n á r á n a k . Megelőzően, 1903-ig, a l i g a z g a t ó i minő-s é g b e n az ógyallai cminő-sillagvizminő-sgáló intézetnél iminő-s m ű k ö d ö t t éminő-s ebben az időben j e l e n t meg c s i l l a g á s z a t i d o l g o z a t a i n a k j a v a r é s z e . Az egyetemi k a t e d r á n nemc s a k tartalmi és f o r m a i t e k i n t e t b e n e g y a r á n t kiváló előadásaival nevelte, t a -n í t o t t a az i f j ú s á g o t , h a -n e m k i t ű -n ő ta-nkö-nyvével (,,A mathematikai és csillagászati földrajz kézikönyve") és a h a l l g a t ó s á g t ó l s o h a el nem z á r k ó z ó , m e g -é r t ő tanári e g y -é n i s -é g -é n e k közvetlen h a t á s á v a l is.

Egy évvel egyetemi t a n s z é k é n e k e l f o g l a l á s a után tevékeny szelleme ú j m u n k a t e r ü l e t e t k e r e s e t t és u t a t nyitott a t e r m é s z e t t u d o m á n y o k nálunk még a l i g művelt á g á n a k . 1905-ben u g y a n i s m e g a l a p í t o t t a a b u d a p e s t i Földrengési Observatoriumot és Földrengési Számoló Intézetet, s ettől kezdve m u n k á s s á -g á n a k j a v a r é s z é t — teljesen önzetlenül — a f ö l d r e n -g é s t a n művelésének és fejlesztésének szentelte. Az 1 9 0 6 - b a n M o d e n á b a n , latin nyelven megjelent ,,Seismonomia" című első n a g y o b b f ö l d r e n g é s t a n i m u n k á j á b a n a r e n g é s s u g á r t o v a t e r j e d é s é n e k elméletét d o l g o z t a ki s ezzel az egész t u d ó s világ figyelmét m a g a felé f o r d í t o t t a . Hírét és tekintélyét csak növelte a f ö l d r e n g é s t u d o m á -n y o s m e g j ö v e -n d ö l é s é -n e k k é r d é s é r ő l írt d o l g o z a t á v a l , v a l a m i -n t a f ö l d r e -n g é s f é s z k é n e k m é l y s é g é t m e g h a t á r o z ó módszerével, amit m a is n a g y sikerrel al-k a l m a z n a al-k v i l á g s z e r t e .

K Ö V E S L I G E T H Y R A D Ó 3 7

Kövesligethy Radónak a f ö l d r e n g é s t u d o m á n y terén elért kiváló e r e d -ményei a külföldi t u d o m á n y o s körök részéről méltó elismerésben részesültek, a m i k o r az 1 9 0 6 - b a n m e g a l a k u l t nemzetközi f ö l d r e n g é s t u d o m á n y i t á r s a s á g (Association I n t e r n a t i o n a l e de Sismologie) f ő t i t k á r á v á v á l a s z t o t t a őt. K ö v e s -ligethy n a g y ö r ö m m e l f o g a d t a el a m a g y a r t u d o m á n y o s s á g megbecsülését is jelentő nemzetközi m e g b í z a t á s t és tisztségét a tőle m e g s z o k o t t lelkesedéssel é s ü g y b u z g a l o m m a l látta el a t á r s a s á g 1 9 1 6 - b a n bekövetkezett m e g s z ű n t é i g .

A f ö l d r e n g é s t u d o m á n y egyébként Kövesligethy Radó l e g k e d v e s e b b m u n k a t e r ü l e t e m a r a d t élete v é g é i g . Amikor 1 9 3 3 b a n az e g y e t e m i tanári k a t e d r á r ó l n y u g a l o m b a vonult, t o v á b b r a is v e z e t ő j e m a r a d t a Földrengési O b -s e r v a t o r i u m n a k é-s élete utol-só éveiben -s z e r e t ő gonddal b u z g ó l k o d o t t , h o g y a tőle alapított s a szívéhez a n n y i r a hozzánőtt intézetet m e g f e l e l ő m u n k a h e l y i -s é g h e z j u t t a -s -s a . A kegyetlen v é g z e t c-sak a n n y i t engedett m e g neki, h o g y az ú j otthon m e g s z e r z é s é n e k örülhessen, de m e g t a g a d t a tőle, h o g y a b e r e n d e z é s é s m u n k á b a á l l í t á s örömeit is élvezhesse, s a m a g a alkotta k e d v e s környezetben megérlelhesse f á r a d h a t a t l a n szellemének u t o l s ó gyümölcseit.

Kövesligethy Radónak a m a g y a r t u d o m á n y o s törekvéseket mindig ö r ö m -mel és önzetlen o d a a d á s s a l t á m o g a t ó személyét ott lehetett látni m i n d e n ü t t , ahol a m a g y a r t u d o m á n y é r t v a l a m i t tenni és é r t e áldozatot hozni lehetett.

S z o r g a l m a s m u n k á s a volt a T u d o m á n y o s A k a d é m i á n a k , a T e r m é s z e t t u d o m á n y i T á r s u l a t n a k , a „Stella" Csillagászati E g y e s ü l e t n e k és t ö b b más t u d o -m á n y o s t á r s a s á g n a k . Résztvett a -m a g y a r t e r -m é s z e t t u d o -m á n y i élet úgyszólván m i n d e n m e g m o z d u l á s á b a n és s z á m o s külföldi k o n g r e s s z u s o n képviselte a m a g y a r t u d o m á n y o s s á g o t . S m i n d e n ü t t , ahol tevékenykedett, c s u p á n a m u n k á t k e r e s t e és nem a szereplést, n a g y szerénységével elhárítva m a g á t ó l a t i s z -teletbeli állásokat c s a k úgy, mint a kitüntetéseket.

Az 1910-ben megalakult Magyar Adria Egyesületbe is a t u d o m á n y n a k ez a r a j o n g ó s z e r e t e t e vezette el őt. Egyesületünkkel már 1 9 1 1 - b e n m e g t a l á l t a a kapcsolatot, h o g y n a g y t u d á s á v a l , g a z d a g t a p a s z t a l a t a i v a l és széleskörű külföldi összeköttetéseivel s e g í t s é g é r e legyen a t e n g e r t u d o m á n y művelését é s a t e n g e r r e v o n a t k o z ó ismeretek terjesztését célul kitűző új m a g y a r t á r s u l a t n a k . Az első években, mint a f ö l d a j z i s z a k o s z t á l y t a g j a , i n k á b b csöndes s z e m lélője volt az egyesület tevékenységének és c s a k a k k o r lépett a z előtérbe, a m i -kor a vezetőség olyan szerepre k é r t e fel, ami megfelelt t u d ó s egyéniségének.

Ö r ö m m e l vállalta az 1913-ban m e g a l a k u l t tengerkutató bizottság elnökségét é s n a g y körültekintéssel és ü g y b u z g a l o m m a l v e t t részt az első m a g y a r t e n -g e r k u t a t ó expedíció előkészítésében. Az 1913 ő s z é n lefolyt első k u t a t ó ú t elején ott volt ő is a „Najade" expedíciós h a j ó f e d é l z e t é n és h a s z n o s ú t m u t a t á s o k -kal, t a n á c s o k k a l l á t t a el a fiatal t u d ó s g á r d á t . A Magyar Adria Egyesületnek 1914 f e b r u á r j á b a n t a r t o t t nyilvános ülését, a m e l y e n az expedíció beszámolt az első út eredményeiről, Kövesligethy Radónak a t u d o m á n y o s t e n g e r k u t a t á s történetéről, f e l a d a t a i r ó l és m e g o l d á s r a váró p r o b l é m á i r ó l szóló p o m p á s elő-a d á s elő-a vezette be. E z volt egyúttelő-al elő-az első elő-a l k elő-a l o m , hogy elő-a n elő-a g y t u d á s ú , ki-tűnő tollú p r o f e s s z o r m e g j e l e n j é k az egyesület f o l y ó i r a t á n a k olvasói előtt is,

akik „A Tenger" 1914. évi 3 — 4 . f ü z e t é b e n o l v a s h a t t á k „A tenger tudományos kutatása" című értékes cikkét.

Az első, valamint az 1914 t a v a s z á n lefolyt m á s o d i k A d r i a k u t a t ó e x p e díció szép eredményei teljesen m e g n y e r t é k Kövesligethy Radót a m a g y a r t e n -g e r k u t a t á s ü -g y é n e k . A f i a t a l m a -g y a r t e n -g e r k u t a t ó k eredményeit ő m u t a t t a be a M a g y a r T u d o m á n y o s A k a d é m i á n é s ő állt az élére annak a m o z -g a l o m n a k , amely a két k u t a t ó út teljes t u d o m á n y o s a n y a -g á n a k n y o m t a t á s b a n való m e g j e l e n t e t é s é r e a n y a g i lehetőséget keresett. S a j n o s , a háború és a n n a k s z o m o r ú következményei n e m c s a k a t e n g e r k u t a t á s f o l y t a t á s a , hanem a t u d o -m á n y o s e r e d -m é n y e k p u b l i k á l á s a elé is e l h á r í t h a t a t l a n a k a d á l y o k a t g ö r d í t e t t . Ám Kövesligethy Radó c s a k a k k o r a d t a fel a küzdelmet, a m i k o r e r e d m é n y t e l e n

m a r a d t az 1926. évi m a g y a r t e r m é s z e t t u d o m á n y i k o n g r e s s z u s elé t e r j e s z t e t t a m a kérése is, hogy a k o n g r e s s z u s t e g y e lehetővé a két út e r e d m é n y e i n e k k ö z z é a d á s á t és ezzel a m a g y a r t u d o m á n y n a k a külföldi t u d o m á n y o s k ö r ö k k e l való ú j a b b k a p c s o l a t á t .

A Magyar Adria Egyesület k u l t u r á l i s jelentőségét teljes m é r t é k b e n á t é r z ő tudóst nem kedvetlenítette el a m a g y a r A d r i a k u t a t á s s a l s z e m b e n m e g -nyilatkozó közöny. Lelkes híve és t á m o g a t ó j a m a r a d t a z e g y e s ü l e t n e k az e g y r e súlyosodó időkben is. 1920-ban t á r s e l n ö k k é t ö r t é n t m e g v á l a s z t á s á t nem tekintette c s u p á n k i t ü n t e t é s n e k , h a n e m f o n t o s küldetésnek, hogy a m a g y a r m ű v e l ő d é s ü g y n e k ezt a m u n k a h e l y é t s e g í t s e n átmenteni a jobb jövőbe. A t e n -g e r k u t a t á s ü-gyének t o v á b b i á p o l á s á t t a r t o t t a ezután is e-gyik f ő f e l a d a t á n a k , s ezt d o k u m e n t á l n i k i v á n t a azzal is, h o g y 1920-ban ,,A Tenger" tizedik évf o l y a m á b a n „Uj tengerkutató módszerek" című cikkében ismertette a t e n g e r -t u d o m á n y h a l a d á s á -t . A m á s i k f e l a d a -t , ami-t vállal-t, Gonda Béla -t á m o g a -t á s a volt az egyesület külföldi ö s s z e k ö t t e t é s e i n e k fölélesztésére és m e g e r ő s í t é s é r e irányuló m u n k á j á b a n . E n n e k é r d e k é b e n rendelkezésre b o c s á t o t t a s z e m é l y e s k a p c s o l a t a i t és kiváló n y e l v t u d á s á t , a m i k o r az egyesület 1926ban d e k l a r á c i ó -val f o r d u l t a külföldi t u d o m á n y o s k ö r ö k h ö z .

A Magyar Adria Egyesület régi vezető személyiségei közül Kövesligethy Radó a m a kevesek egyike volt, akik rendületlenül k i t a r t o t t a k Gonda Béla ol-dala mellett, mert m é l t á n y o l t á k a törhetetlen a k a r a t e r ő t , amellyel az a g g elnök küzdött, f á r a d o z o t t az e g y e s ü l e t é l e t b e n t a r t á s a érdekében.. Gonda Béla fizikai m e g r o p p a n á s a után Kövesligethy Radó lett a l á t h a t ó f e j e az e g y e s ü l e t n e k ; ő vezette az üléseket, ő r e p r e z e n t á l t a az egyesületet kifelé és ö s e g í t e t t el-h á r í t a n i a z a k a d á l y o k a t , a m i k az e g y e s ü l e t működése é s „A Tenger" k i a d á s a elé g ö r d ü l t e k . Gonda Béla 1933 a u g u s z t u s á b a n b e k ö v e t k e z e t t h a l á l a u t á n tel-jesen Kövesligethy Radó vállára n e h e z e d e t t a Magyar Adria Egyesület sok súlyos g o n d j a - b a j a , de ő erős hittel és a k a r a t t a l v á l l a l t a a nehéz f e l a d a t o t és m e g g y ő z ő d é s s e l hirdette, h o g y az e g y e s ü l e t további f e n n t a r t á s á n a k kötelessé-gét n e m c s a k Gonda Béla iránti kegyeletből, hanem a m a g y a r t u d o m á n y o s s á g érdekében is vállalni kell. E l e g v á l s á g o s a b b időben az ő m e g n y e r ő egyéni-ségének v a r á z s a és lelkének o p t i m i z m u s a biztatta k i t a r t á s r a az egyesület ügyét szívükön viselő m u n k a t á r s a i t ; í g y sikerült a l e g n a g y o b b n e h é z s é g e k e t

K Ö V E S L I G E T H Y RADÓ 3 9

-áthidalni és az egyesület életlehetőségét biztosítani. E b b e n az á l l a p o t b a n a d t a át a vezetést az egyesület ú j elnökének, Entz Gézának.

Az egyesület élén kifejtett m u n k á s s á g á n a k éveiben Kövesligethy Radó t ö b b s z ö r hallatta s z a v á t az egyesület p l é n u m a és a n a g y o b b n y i l v á n o s s á g előtt is. Az 1931. és 1934. évi közgyűlésen e g y - e g y értékes e l ő a d á s s a l n y i t o t t a m e g a t a n á c s k o z á s t , az 1933. őszén t a r t o t t G o n d a - e m l é k ü n n e p e n p e d i g az e l h u n y t elnöknek a m a g y a r t e n g e r t u d o m á n y é r d e k é b e n kifejtett tevékenységét m é l t a t t a . Mind a h á r o m e l ő a d á s a m e g j e l e n t „A Tenger" m e g f e l e l ő é v f o l y a m a i b a n :

„A mult kötelez", „Az árapály jelensége a világegyetemben", ill. „Gonda Béla és a magyar tengertudomány" címmel.

Kövesligethy Radó m u n k á s életének c s a k kisebb r é s z é t szentelte a M a -g y a r A d r i a E -g y e s ü l e t n e k , de amit kiváló e-gyénisé-géből n e k ü n k adott, a z m i n d e g y - e g y értékes d r á g a k ö v e a m a g u n k g y ű j t ö g e t t e szellemi és lelki j a v a k n a k . Bölcs ú t m u t a t á s a , amellyel irányt s z a b o t t az egyesület t u d o m á n y o s m ű k ö -désének, nemkülönben é r t é k e s írásai, amelyekkel f o l y ó i r a t u n k s z í n v o n a l á t emelte, v a l a m i n t szeretetreméltó személyének p é l d a a d á s a , amely e g y m á s m e g é r t é s é r e és m e g b e c s ü l é s é r e tanított, e r ő f o r r á s u n k m a r a d a m a g y a r m ű -velődés ügyéért s z e g é n y e n , szerényen, de b í z ó hittel f o l y t a t o t t m u n k á n k b a n . Gonda Béla és Kövesligethy Radó n e m e s emlékének a f é n y e most m á r e g y ü t t r a g y o g f e l e t t ü n k ; ha követjük, nem t é v e s z t h e t j ü k el a célhoz vezető u t a t .

Koch Nándor dr.

Irta : ENTZ GÉZA d r . ' )

egyetemi ny. r, t a n á r , a M a g y a r Adria Egyesület e l n ö k e

Die ungarische Meeresforschung. —- Le ricerche oceanografiche ungheresi.

— The Hungárián oceanographical researches. — Recherches océanographiques hongroises.

Rég volt, m á r m a j d n e m csak mese, h o g y hét g ö r ö g bölcs t a n í t o t t a földön. Ezek egyike, miletosi T h a l e s , a z t vallotta, hogy a víz a s z ü l ő a n y j a és f e n n t a r t ó j a m i n d e n -nek. Ahol víz van, c s a k ott van élet. A végtelen t e n g e r n y ú j t j a a legtöbb növény, állat és sok ember r é s z é r e a megélhetést.

S z á m o s t e n g e r p a r t i nép — mint az ola-szok m o n d j á k — a t e n g e r termékeiből, a

„ f r u t t i di m a r e " - b ó l él. B á r a h a l á s z o k — a k á r c s a k a tudósok — rendesen s z e g é nyek, m é g i s , m i n t h o g y v a n n a k oly t e n g e részek is, melyek bőven o n t j á k t e r m é k e i ket, a h a l á s z n e m c s a k életét t u d j a f e n n t a r t a n i z s á k m á n y á v a l , de fölöslege is m a rad, melyet, mert a t e n g e r igen olcsó s z á l lítási k ö z e g , távol v i d é k r e is eljuttat. T ó -dult is m i n d i g az e m b e r ily területekre. A part c s a k h a m a r t ú l z s ú f o l t t á vált s a vállalkozó szellemű p a r t l a k ó k hajóikkal r a b l ó k a -l a n d o k r a és g y a r m a t o k a -l a p í t á s á r a indu-l-

indul-tak. í g y volt ez az ó - k o r b i b o r k é s z í t ő népe, a föníciaiak ideje óta, s így van n a p j a i n k b a n is. A parti n é p e k egész élete szorosan ö s s z e f ü g g a t e n g e r folyton v á l t o z ó voltával, m o n d h a t j u k életével. Létük a l a p j á t a t e n g e r a d j a , ez t á p l á l j a és t a r t j a f e n n őket, ezért é r d e k ü k a t e n g e r m e g i s m e r é s e . A biztos m e g é l h e t é s az o k a a n n a k , hogy a t e n g e r p a r t r a e l j u t o t t népek r a g a s z -k o d n a -k t e n g e r ü -k h ö z , azt minél s z o r o s a b b a n m a g u -k h o z a -k a r j á -k csatolni, a

*] Szerzőnek a rádióban f. é. október 3-án tartott felolvasása.

A MAGYAR T E N G E R K U T A T Á S 4 1

tengertől távol esők pedig keresik a t e n g e r h e z vezető utat. N e k ü n k m a g y a r o k -n a k m á r az Á r p á d o k k o r á b a -n az Adria volt a „ t e -n g e r " . P a r t j a i m e g s z e r z é s é é r t k ü z d ö t t Kálmán, N a g y L a j o s és M á t y á s s ezt fejezte ki a mult s z á z a d n e g y -venes éveiben Kossuth j e l s z a v a : „Tengerre magyar!"

E z a n é h á n y kikapott tény azt i g a z o l j a , h o g y megélhetési, tehát g a z d a -s á g i okok a z o k , melyek az e m b e r t a t e n g e r m e g -s z e r z é -s é r e , m e g t a r t á -s á r a -s jelenségeinek k u t a t á s á r a ö s z t ö n ö z t é k . A t e n g e r j á r ó h a j ó s o k n a k ma is f o n t o s

kérdés, hogy milyen szél j á r . „Che vento e?" — Milyen szél v a n ? — kérdik a z Adria szigetlakói, ha e g y m á s t reggel m e g p i l l a n t j á k , m e r t a h a j ó s m a is, mint az ó - k o r b a n , a szélről beszél. „Navita de ventis": a h a j ó s a szelekről beszél — m o n d j a a latin k ö z m o n d á s . A szelek j á r á s a , az á r a p á l y ismerete, a tengeri termékek e l ő f o r d u l á s a , a tengerben élő szervezetek é l e t m ó d j a oly tények, amelyek a t e n g e r p a r t i n é p e k r e nézve é l e t b e v á g ó k . Ezért a t e n g e r k u t a t á s a a l e g r é g i b b idők ó t a folyik, s í g y a n n a k a t u d o m á n y n a k elemei, amit ma t e n g e r -t a n n a k ( o c e á n o g r a f i á n a k ) nevezünk, m o n d h a -t n ó k az e m b e r i s é g -t u d á s á n a k l e g r é g i b b ismeretei közé t a r t o z n a k . Az, aki először szállt a nyilt t e n g e r r e , n e m c s a k merész volt, de némi t á j é k o z o t t s á g á n a k is kellett lennie a r r a nézve, h o g y milyen a szél j á r á s a , h o g y a n váltakozik az ár és az a p á l y , mikor s z á m í t h a t a r r a , h o g y z s á k m á n y o l h a t a tenger kincseiből, vagy h o g y h a j ó j á v a l b e f u t -h a t a c é l p o n t j á b a .

M a a t e n g e r m e g i s m e r é s é t az egész művelt világ p r o g r a m m k é n t t ű z t e m a g a elé. E b b e n a t e n g e r p a r t i népek j á r n a k elől, kiknek h a l á s z a t i és h a j ó z á s i feljegyzései s z á z a d o k r a n y ú l n a k vissza.

A mai t e n g e r t a n , a t e n g e r r e v o n a t k o z ó t u d o m á n y o s i s m e r e t e k ö s s z e s é g e , a z o c e a n o g r á f i a i m ü v e k b e n t a l á l h a t ó meg. E t u d o m á n y k u t a t ó i a l e g f i n o m a b b fizikai, kémiai, biológiai és meteorológiai műszerekkel felszerelve v i z s g á l j á k a tengert, i p a r k o d n a k titkait ellesni és közkincssé tenni. E z e k az ö s s z e f o g l a l t ismeretek teszik t e h á t a t e n g e r t a n i , az o c e á n o g r á f i a i t u d o m á n y t . A t u d o m á n y p e d i g h a t a l o m . S m é g hosszú idő telik el a d d i g , míg az e m b e r i s é g e t nem h a -talmi kérdések f o g j á k e l s ő s o r b a n k u t a t á s r a ösztönözni. H o g y a t u d o m á n y a tengerrel f o g l a l k o z h a s s o n , m e g kell á l l a p í t a n i a , hogy milyenek a t e n g e r n e k f ö l d r a j z i és é l e t t u d o m á n y i s a j á t s á g a i , mélysége, fenekének a l a k u l á s a , p a r t j a i n a k kiképződése, a t e n g e r r é s z e k n e k egymással való összeköttetése, vizének h ő -mérséklete, vizében oldott a l k a t r é s z e i n e k mennyisége, n y u g v ó vagy á r a m l ó volta, növény és állatvilága s t b . Ilyen rövid e l ő a d á s k e r e t é b e n nem v á z o l h a -tom m i n d a z o k a t a k u t a t á s o k a t , melyek a mai o c e a n o g r á f i á t a l k o t j á k . C s a k n é h á n y tényre, mint példára hívom fel a figyelmet, r á m u t a t v a a r r a , hogy milyen célok lebegnek a z o k előtt, akik a tengert k u t a t j á k .

Mi m a g y a r o k a v i l á g h á b o r ú óta el v a g y u n k v á l a s z t v a a tengertől, de törekvésünk a z é r t m a is az, h o g y a tengerrel kapcsolatot t a r t h a s s u n k f e n n . Jól t u d j u k , h o g y a tengeren át vezet az út a n e m z e t megélhetéséhez, élete k a p u j á h o z . Ma is a k a r j u k , h o g y a tenger, amelyről azt m o n d j á k , hogy az e m -b e r i s é g közkincse, nekünk is h o z z á f é r h e t ő legyen. A tenger k u t a t á s á -b a n m á s célt kell kitűznünk akkor, ha a tengerrel közvetlen ö s s z e k ö t t e t é s b e n v a g y u n k , m á s t , ha attól el v a g y u n k v á l a s z t v a . A t e n g e r p a r t i népek a t e n g e r n e k azt a

részét, amely életük tere, m i n d e n v o n a t k o z á s á b a n a r á n y l a g könnyen t a n u l -m á n y o z h a t j á k . E -m u n k á l a t o k a t a t e n g e r k u t a t ó intézetek és t u d o -m á n y o s v a g y gyakorlati célt kitűző e x p e d í c i ó k végzik.

T e n g e r k u t a t ó intézet e u r ó p a i műveltségű területeken, sőt azokon kívül is, nagy s z á m b a n van. E z e k n e k m u n k á s s á g a e g y m á s s a l k a p c s o l a t o s . H o g y c s a k n é h á n y p é l d á t említsek: a t e n g e r mélységének m e g á l l a p í t á s a oly probléma,, mely az e m b e r i s é g minden művelt n e m z e t é t érdekli, e g y e t l e n mélységi a d a t m e g h a t á r o z á s a pedig, mint p o n t o s mérés, költséges b e r e n d e z é s t igényel.

E méréseket az összes t e n g e r e k e n v é g z i k , a d a t a i t n e m z e t k ö z i b i z o t t s á g o k g y ű j t i k össze és a d j á k ki t á b l á z a t o k b a és mélységi t é r k é p e k b e e g y e s í t v e . A t e n g e r á r a m l á s , az á r a m l á s ú t j a , s e b e s s é g e h a j ó z á s i és biológiai s z e m p o n t -ból e g y a r á n t f o n t o s ; ép í g y a z á r a p á l y jelenségeinek, a t e n g e r s ó t a r t a l m á n a k és hőmérsékleti v i s z o n y a i n a k ismerete is. Mindezek m e g á l l a p í t á s a t e h á t n e m zetközi e g y ü t t m ű k ö d é s s e l f o l y a m a t b a n v a n s az ö s s z e g y ű l t eredmények n e m -zetközi k i a d v á n y o k b a n l á t n a k n a p v i l á g o t .

A t e n g e r fizikai, g e o g r á f i a i , biológiai s a j á t s á g a i n a k m e g á l l a p í t á s á b a n résztvesznek m i n d a z o k a n e m z e t e k , amelyeknek t u d o m á n y o s f e l k é s z ü l t s é g e erre m e g v a n . A háború előtti M a g y a r o r s z á g e k u t a t á s o k b a n m á r s z e r e p e l t . E g y e s lelkes vizsgálók a d a t a i t ó l eltekintve, a rendszeres k u t a t ó m u n k a t u l a j -d o n k é p e n attól az i-dőtől s z á m í t h a t ó , a m i k o r 1910-ben M a g y a r A-dria E g y e s ü l e t néven nálunk is m e g a l a k u l t e g y , a t e n g e r t a n művelésére és a tengerre v o n a t -kozó ismeretek n é p s z e r ű s í t é s é r e hivatott t u d o m á n y o s t á r s u l a t . Az e g y e s ü l e t m e g a l a p í t ó i n a k , néhai Gonda Bélának, Tápai-Szabó Lászlónak é s Leiden-frost Gyulának, valamint a h o z z á j u k c s a t l a k o z ó t u d ó s g á r d á n a k s z e m e előtt oly t á r s u l a t eszménye l e b e g e t t , amely a tengerrel lehetőleg sok, m o n d h a t n á m mindenféle v o n a t k o z á s b a n f o g l a l k o z i k : a t e n g e r f ö l d r a j z i , fizikai és biológiai s a j á t s á g a i v a l , valamint a z e m b e r és megélhetésére v o n a t k o z ó f ö l d r a j z i , t ö r -ténelmi, k ö z g a z d a s á g i és t e n g e r é s z e t i kérdésekkel. Az egyesület f o l y ó i r a t á b a n a megjelölt m u n k a k ö r ö k m i n d e g y i k e s z ó b a is került és p e d i g nemcsak s z i g o r ú a n t u d o m á n y o s s z e m p o n t b ó l , h a n e m a n a g y k ö z ö n s é g r é s z é r e h o z z á f é r h e t ő , l e g n e m e s e b b értelemben vett n é p s z e r ű s í t ő m ó d o n . Az e g y e s ü l e t m ű k ö d é s e t ö r -ténelmi, állattani, n ö v é n y t a n i , n é p r a j z i , művészeti, f ö l d r a j z i és t e n g e r é s z e t i s z a k o s z t á l y o k keretében i n d u l t meg, melyeknek szerve a m á r az első e s z t e n d ő -ben v á l t o z a t o s t a r t a l o m m a l m e g j e l e n t , g a z d a g o n illusztrált folyóirat: „A Tenger". Aki e n n e k köteteit v é g i g l a p o z z a , m e g g y ő z ő d h e t i k arról, hogy a t e n g e r tan m a g y a r művelői h i v a t á s u k m a g a s l a t á n álltak és m u n k á s s á g u k n a k s z é p e r e d ménye volt. A M a g y a r A d r i a E g y e s ü l e t n e m c s a k h a v o n k é n t m e g j e l e n ő f o l y ó iratát a d t a ki, de „Magyar Adria Könyvtár" címen oly i d ő s z a k o n k é n t m e g jelenő f ü z e t e k e t is, m e l y e k b e n n a g y o b b t a n u l m á n y o k a t közölt. Ezenkívül s o -rozathoz nem kötött d o l g o z a t o k a t is k ö z z é a d o t t .

A t á r s u l a t e l ő a d á s a i v a l és k i a d v á n y a i v a l b e b i z o n y í t o t t a , hogy elég erős a r r a , h o g y h a s o n l ó külföldi intézmények mellett jól m e g á l l h a s s a a helyét.

E tényt l e g k é z z e l f o g h a t ó b b a n az b i z o n y í t j a , hogy k i a d v á n y a i é r t c s e r é b e az egész müveit világból f o l y ó i r a t o k és t u d o m á n y o s k i a d v á n y o k n a g y s o r á h o z jutott h o z z á , mert a külföld a megindult m a g y a r m o z g a l m a t meleg p á r t o l á s á

-A M-AGY-AR T E N G E R K U T -A T -A S 4 3

val ismerte el. C s a k a világhírű Challenger-expedició m u n k á l a t a i t , a m o n a c ó i fejedelem p a z a r u l kiállított kiadványait és a n é m e t é s z a k i t e n g e r i k u t a t á s e r e d -ményeit a k a r o m megemlíteni, amely művek, első köteteiktől kezdve m e g l é v é n , m a megfizethetetlen kulturértéket képviselnek. A M a g y a r Adria E g y e s ü l e t a z o n b a n a t e n g e r v i z s g á l a t á b a cselekvően is bele ó h a j t o t t kapcsolódni, v a l ó r a a k a r t a váltani a m a g y a r t e r m é s z e t v i z s g á l ó k n a k azt a régi v á g y á t , hogy a m a -g y a r t e n -g e r k u t a t á s lehetővé váljék e-gyfelől a z á l t a l , ho-gy a Q u a r n e r o - ö b l é b e n t e n g e r k u t a t ó á l l o m á s t és a q u a r i u m o t létesít, másfelöl pedig a z z a l , hogy t e n g e r -k u t a t ó expedíciót szervez.

A k u t a t ó á l l o m á s r a és a vele k a p c s o l a t o s a q u a r i u m r a vonatkozó t e r v e k közvetlenül a h á b o r ú előtt m á r annyira m e g é r e t t e k , a t á r g y a l á s o k pedig a n y nyira e l ő r e h a l a d t a k , hogy egyes, a t e n g e r k u t a t á s céljai i r á n t lelkesedő m a g á -nosok telket is a j á n l o t t a k fel a leendő intézet s z á m á r a F i u m é b e n , ú g y s z i n t é n B u c c a r i b a n és L u s s i n - s z i g e t é n . Kilátásba h e l y e z t e t á m o g a t á s á t a k o r m á n y is, úgy, hogy a m a g y a r t e n g e r k u t a t ó á l l o m á s és a q u a r i u m m e g v a l ó s u l á s a k ö z -vetlenül a h á b o r ú kitörése előtt csak idő k é r d é s é n e k l á t s z o t t .

A m a g y a r t e n g e r k u t a t á s m e g s z e r v e z é s é n e k terve közvetlenül a h á b o r ú előtt megvalósult, amit az egyesület akkori elnökének, Gonda Bélának, v a l a mint f ő t i t k á r á n a k , Leidenfrost Gyulának ü g y b u z g ó s á g á n kívül, h a d i t e n g e r é s z e tünk v e z e t ő s é g é n e k m e g é r t é s e tett lehetővé. 1910ben u g y a n i s a h a d i t e n g e r é -szet vezetősége a z o s z t r á k t e n g e r k u t a t á s c é l j a i r a b e r e n d e z t e és á t e n g e d t e a

„l\'ajade" nevű h a j ó t , s a m i k o r a m a g y a r t e n g e r k u t a t ó k szervezkedni k e z d -tek, u g y a n e b b e n a k e d v e z m é n y b e n részesítette őket is. í g y 1913 őszén, m a j d

1914 t a v a s z á n a „ N a j a d e " fedélzetén m e g i n d u l h a t o t t a m a g y a r t e n g e r k u t a t ó m u n k a is. Az A d r i a nemzetközi t u d o m á n y o s k u t a t á s á b a n az olaszok, a z o s z t r á k o k , a m a g y a r o k és a h o r v á t o k vettek részt, s a m e g á l l a p o d á s s z e r i n t mindegyik e x p e d í c i ó n a k az A d r i a i - t e n g e r b i z o n y o s része j u t o t t m u n k a t e r ü l e t ü l . Az o s z t r á k o k és a z olaszok a nyilt Adrián, a h o r v á t o k a h o r v á t tenger mellékén végeztek k u t a t á s o k a t , a m a g y a r expedíció a z Adria keleti s z i g e t v i l á g á n a k vizeit k u t a t t a át. A m a g y a r k u t a t ó k m u n k á j á n a k a v i l á g h á b o r ú véget v e t e t t u g y a n , de amit az 1913 őszén és 1914 t a v a s z á n lefolyt két kutatóút e r e d m é -nyében f e l m u t a t h a t o t t , az a l a p o s , derekas m u n k á r a vall. A m a g y a r e x p e d í c i ó a kijelölt területeken ú g y n e v e z e t t szelvények m e n t é n r e n d s z e r e s e n vett f e n é k -p r ó b á k a t , m e g h a t á r o z t a a víz kémiai és fizikai s a j á t s á g a i t , ö s s z e g y ű j t ö t t e é s f e l d o l g o z t a a f a u n á n a k és f l ó r á n a k bizonyos biológiai c s o p o r t j a i t , ezenkívül r e n d s z e r e s m e t e o r o l ó g i a i megfigyeléseket is v é g z e t t . E n a g y reményt k e l t ő vizsgálatokból a z o n b a n , az előzetes jelentéseken kívül, a M a g y a r Adria E g y e sület k i a d á s á b a n c s a k egy f ü z e t jelenhetett m e g n y o m t a t á s b a n és néhány d o l -g o z a t m á s t á r s u l a t o k k i a d v á n y a i b a n ; a többi k é z i r a t ma is v á r j a , mint a n n y i m á s m a g y a r t u d o m á n y o s törekvés, hogy a kulturális m u n k á t e l ő s e g í t ő g a z d a s á g i j a v u l á s b e k ö v e t k e z z é k . Ebből az expedícióból is t r a g é d i a lett, a f ö l d o l g o z o t t a n y a g k i a d á s á t lehetetlenné t e t t e a háború é s annak k ö v e t -kezménye.

A v i l á g h á b o r ú alatt szünetelt a m a g y a r t e n g e r k u t a t á s . Az Adria h a r c színtere volt. Itthon a z o n b a n e z a l a t t is tovább f o l y t a tenger b a r á t j a i n a k m u n

k á j a , akik lelkesen f á r a d o z t a k a z o n , hogy a t e n g e r iránti érdeklődést f e n n t a r t s a k . Méltán k é r d e z h e t j ü k a z o n b a n , v á j j o n m a , mikor m i n k e t idegen h a t a l m a k országai v á l a s z t a n a k el a tengertől, m i d ő n o r s z á g u n k a szó valódi é r t e l -m é b e n ezer s e b t ő l vérzik, v a n - e -még j o g o s u l t s á g a e k ü z d e l -m e s k u l t u r -m u n k a f o l y t a t á s á n a k . F e l f o g á s u n k s z e r i n t van, m e r t ez a k ü z d e l e m k ö t e l e s s é g ü n k , nemzeti b e c s ü l e t ü n k kérdése. Mikor mi, m a g y a r o k a t e n g e r k u t a t á s b a b e l e kezdettünk, n e m z e t k ö z i f e l a d a t m e g o l d á s á r a vállalkoztunk. M á r p e d i g a t u d o m á n y t nem lehet elosztani ú g y , hogy e d d i g terjed a m a g y a r , ezentúl k e z d ő -dik az idegen t u d o m á n y . M i k o r elvállaltuk a z adriai k u t a t á s t , oly f e l a d a t o t v e t t ü n k m a g u n k r a , melynek elvégzésére m i n k e t méltónak t a r t o t t a k . E n n e k a f e l a d a t n a k t e l j e s í t é s e ma is f e n n á l l ó k ö t e l e z e t t s é g ü n k . Mi a ránk bízott m u n kából a k u t a t á s t elvégeztük, a z a d a t o k a t ö s s z e g y ű j t ö t t ü k , a z o k a t t u d o m á n y o -s a n fel i-s d o l g o z t u k , de ö n h i b á n k o n kívül a d ó -s o k m a r a d t u n k azzal, h o g y tel-jesített m u n k á n k k a l a t u d o m á n y o s világ ítélőszéke előtt m e g j e l e n j ü n k . E z t s z e m előtt t a r t v a , m i n d n y á j u n k n a k k ö t e l e s s é g e arra törekedni, hogy e m u l a s z t á s mielőbb p ó t o l t a s s é k . E f e l a d a t t e l j e s í t é s é r e csupán a n y a g i eszközök s z ü k ségesek, m e l y e k e t v a l a h o n n a n elő kell t e r e m t e n ü n k . Mert hiszen n e m c s a k t u -d o m á n y o s r e p u t á c i ó n k m e g m e n t é s e követeli ezt, -de oly o k o k is, m e l y e k n e k g a z d a s á g i , e l s ő s o r b a n k e r e s k e d e l m i k i h a t á s a lehet.

Egy m á s i k fontos ok, a m e l y a m a g y a r t e n g e r k u t a t á s f e l ú j í t á s á t , illetőleg f o l y t a t á s á t követeli, az, h o g y t e n g e r k u t a t á s nélkül s z á m o s t u d o m á n y o s g e o g r á f i a i , b i o l ó g i a i és egyéb m u n k a c s u p á n c s o n k á n v é g e z h e t ő el. Ha n e m a k a r -juk, hogy e c s o n k í t á s k ö v e t k e z t é b e n k u l t u r á n k s z e n v e d j e n , úgy ismét be kell k a p c s o l ó d n u n k a nemzetközi k u t a t á s o k b a . A k a p c s o l a t r a reményt n y ú j t az Adria egyik h a t a l m a s s á g á n a k , O l a s z o r s z á g n a k irántunk való b a r á t i é r z é s e . Itáliának R o v i g n o b a n , t e h á t a z Adria m e n t é n is van biológiai á l l o m á s a . E n -nek az á l l o m á s n a k v e z e t ő s é g e ismételten k i f e j e z t e k é s z s é g é t a r r a h o g v m ó d o t n y ú j t a m a g y a r b i o l ó g u s o k n a k és t e n g e r k u t a t ó k n a k e m u n k á k b a való b e k a p csolódásra. Mi azt a célt t ű z t ü k m a g u n k elé, hogy a b a r á t i l a g felénk n y ú j tott kezet n e m c s a k e l f o g a d j u k , de m i n d e n erőnkkel azon leszünk, h o g y s e g í t ségével, mint a tengertől t á v o l élő n e m z e t is résztvehessünk a tenger t u d o m á nyos k u t a t á s á b a n . Van is r e m é n y ü n k a r r a , h o g y a rovignói intézet v e z e t ő s é g é -vel s talán a z olasz t u d o m á n y o s élet m á s szervei-vel is oly m e g e g y e z é s t t u d u n k létesíteni, m e l y t e n g e r k u t a t á s u n k a t lehetővé teszi.

Az a m e g g y ő z ő d é s ü n k , hogy a nemzetközi kapcsolat fenntartása és fej-lesztése, tudományos reputációnk megmentése, kulturánk kimélyítése egyaránt kötelességünkké teszi, hogy a megkezdett úton továbbhaladjunk. A t e n g e r méretei ó r i á s i a k , területe ú g y s z ó l v á n h a t á r t a l a n . A t e n g e r t u d o m á n y o s k u t a -t á s a pedig oly sok p r o b l é m á -t -t a r -t a l m a z , h o g y szin-te vég-telennek -t e -t s z ő hosszú időre n y ú j t k u t a t á s i t á r g y a t . A t e n g e r k u t a t á s t u d o m á n y o s és g y a k o r l a t i cél-j a i t csak a z ö s s z e s n e m z e t e k vállvetett m u n k á cél-j a közelítheti meg. H o g y ebben a m u n k á b a n mi m a g y a r o k is r é s z t v e g y ü n k , ez oly kötelezettség, mely alól m a g u n k a t kivonnunk nem s z a b a d . M e r t aki a v e r s e n y b e n részt n e m vesz, önként m o n d le a győzelem b a b é r j á r ó l .

In document A Tenger 24. évfolyam 1934 (Pldal 43-55)