• Nem Talált Eredményt

A Magyar Adria-Egyesület új elnöke

In document A Tenger 24. évfolyam 1934 (Pldal 32-39)

Közgyűlési beszámolónkban hivatalosan jelentjük, hogy egyesületünk plénuma a G o n d a Béla halálával megüresedett elnöki széket Entz Géza dr. t á r s -elnökkel töltötte be. Ama olvasóink kedvéért, akik nem ismerik közelebbről a magyar tudományos társadalom t a g j a i t , szükségesnek tartjuk néhány szóval b e -mutatni új elnökünk személyét é s működését.

Entz Géza dr. a fia néhai id. Entz Gézának, a budapesti egyetem volt n a g y hírű tanárának és az állattan kiváló művelőjének, aki annak idején, mint az i g a z -gatótanács t a g j a tevékeny részt vett a Magyar Adria-Egyesület m e g a l a p o z á s á b a n és fejlődésének ú t j á n való e l i n d í t á s á b a n . Ifj. Entz Géza mindenben követője é d e s a t y j a célkitűzéseinek, s ő is az á l l a t t a n területén fejt ki évtizedek óta értékes t u -dományos működést. Különösen a vizek életének tanulmányozásában ért el i f j . Entz Géza általánosan elismert eredményeket, s az élettudomány hidrobiológiái á g á b a n ma ő egyik legkiválóbb szaktekintélyünk. T u d o m á n y o s törekvései m á r p á l y á j á n a k kezdetén elvezették őt az élet legősibb és l e g g a z d a g a b b területéhez, a tengerhez, amelynek biológiai viszonyait előbb az Adrián, m a j d a nápolyi é s bergeni zoológiai állomáson, később a hollandiai Helderben és az utrechti egye-temen — ahol éveken át mint előadó működött — tanulmányozta. Utrechtből való hazatérése után nagy tudományos felkészültséggel vette át a tihanyi Magyar Bio-lógiai Kutatóintézet igazgatását, mely intézmény az ő vezetése a l a t t a hidrobioló-giái búvárkodás legnevezetesebb m a g y a r munkahelyévé fejlődött. Egy évvel ezelőtt Entz Géza ú j a b b fontos m e g b í z a t á s t kapott: kinevezték a M a g y a r Nemzeti M ú -zeum természetrajzi tárainak i g a z g a t ó j á v á , s azóta a tihanyi intézet és a termé-szetrajzi múzeumok ügyeinek szentelte minden idejét, t u d á s á t és munkaerejét.

Tudományos egyéniségeinek ismertetéséhez hozzátartozik annak a megemlítése,

E G Y E S Ü L E T I É L E T 2 7

hogy a budapesti műegyetem és tudományegyetem m a g á n t a n á r r á habilitálta, a budapesti egyetemre rendes tanárnak is kinevezték, a M a g y a r Tudományos A k a -démia pedig előbb levelező, m a j d 1933-ban rendes t a g j á v á választotta.

A Magyar Adria-Egyesület és annak törekvései iránt Entz Géza mindig n a g y érdeklődést mutatott. Ez kifejezésre jutott „A Tenger" s z á m á r a írt több j e l e s cikkében, valamint abban is, hogy mint választmányunk t a g j a , majd mint alelnök és 1933tól kezdve mint társelnök, készséggel állott mindenkor a Magyar A d r i a -Egyesület rendelkezésére, ha tanácsra, k ö z b e n j á r á s r a volt szükség. Gonda Béla a legnagyobb bizalommal volt eltelve Entz Géza iránt és életének utolsó éveiben ismételten hangoztatta, hogy legszívesebben Entz Gézának adná át ö r ö k s é g -képpen a M a g y a r Adria-Egyesület elnöki székét. Alapító elnöknük halála után Entz Géza — a Magyar AdriaEgyesület f o n t o s nemzeti és kulturális h i v a t á s á -nak tudatában — minden befolyását latba vetette az Egyesület válságá-nak meg-szüntetése és további működésének elősegítése érdekében. Ennek a törekvésének első kézzelfogható eredménye, hogy a vezetése alatt álló múzeumi állattár épüle-tében helyiséghez juttatta a Egyesületet, s ezzel megszabadította egyik leg-nagyobb terhétől, a helyiség-fenntartás n a g y költségeitől. Entz Géza elnöki p r o g r a m m j á n a k eme első megvalósult p o n t j a után következik a többi terv é s el-h a t á r o z á s v é g r e el-h a j t á s a , aminek nyomán Egyesületünk vérkeringése és életereje ismét felfrissül. A Magyar Adri-Egyesület vezetősége és t a g j a i teljes bizalommal néznek Entz Géza nemes tetívágytól sarkalt elnöki működése elé. k. n.

Der neue Prasident d e s Ungarischen Vereins. Der öngarische Adria-Verein besetzte in der jüngsten Generalversammlung die Stelle des verblichenen Prasidenten, Ministerialrat Béla von Gonda. Der neue P r a s i d e n t des Vereins ist Prof. Dr. Géza Entz, Direktor der naturhistorischen Abteilungen des Ungarischen National Museums und des UnUngarischen Biologischen F o r s c h u n g s -institute von Tihany.

*

The new president of the Hungárián Adriatic Association. The generál assembly of the Hungárián Adriatic Association has filled the vacant place of the late president, counsellor Béa Gonda. The new president is Prof. Dr. Géza Entz, director of the sections of natural history of the Hungárián National Museum and of the Hungárián Biological Research-Institute of Tihany.

*

II nuovo presidente dell'Associazione Ungherese dell'Adriatico. L'assemblea generale ultima dell'Associazione Unherese dell'Adriatico riempiva la sedia vacante del presidente estinto Béla de Gonda consigliere ministeriale. II nuovo pre-sidente dell'associazione é Prof. Dre Géza Entz, direttore delle divisioni di scienzia naturale di Museo Nationale Ungherese e del'Instituto Ricenche Biolo-giche di Tihany.

*

Le nouveau president de l'Association Hongrois Adriatique. L ' a s s a m b l é e generale de l'Association Hongroise Adriatique a rempli la place vacante p a r la mort du president Béla Gonda, conseiller ministeriel. Le nouveau president est Prof. Dr. Géza Entz, directeur des sections de sciences naturelles du Musée National Hongrois et l'Institut des Recherses Biologiques Hongrois á T i h a n y .

Népszerű e l ő a d á s s o r o z a t u n k nagy sikere. A Magyar AdriaEgyesüiet ú j j á élesztésének ú t j á n az első lépésünk az a h á r o m előadás volt, amelyet a n a g y közönség részére rendeztünk a Magyar Nemzeti Múzeum állattárának e l ő a d ó termében. A m a g y a r közönségnek a tengerre vonatkozó ismeretek utáni v á g y a kozását élénken bizonyította az előadások i r á n t megnyilvánuló igen nagy é r d e k -lődés. Az első előadás április 8 - á n délelőtt folyt le. Az előadó Leidenfrost Gyula dr. egyetemi m. tanár, f ő i g a z g a t ó , egyesületünk alelnöke „A lochnessi szörny"

címmel azokról a rémmesékről, b a b o n á s híresztelésekről, f a n t a s z t i k u s közlésekről szólott, amelyek az ú. n. „tengeri szörnyek"ről már az ókortól kezdődően f o r g a -lomba kerültek. Az előadó r á m u t a t o t t arra, hogy mennyi ezekben a tudománytól mérnökkari ezredes, egyesületünk alelnöke t a r t o t t a „Az elsülyedt hajók kiemelése"

címmel. A jeles szakember, aki m a g a is résztvett több elsülyedt h a j ó kiemelésének munkájában, előbb a búvárkészülékek fejlődését és a búvár szervezetében v é g b e -menő élettani változásokat ismertette. Majd s o r r a vette a hajókiemelésnél követett módszereket, elmagyarázta azoknak technikáját, s végül szólott az e r e d m é -nyekről, amiket a technika ezen a téren elért. Az előadó érdekes ismertetését vetí-tett képek g a z d a g sorozata vetí-tette még inkább tanulságossá. — A harmadik elő-a d á s május 8 - á n este folyt le. Ezúttelő-al helő-armelő-adik elő-alelnökünk, Helő-altenberger Mihály dr. egyetemi rk. tanár volt az előadó, aki „ A tengerek földrajzi szerepe az államok életében" című előadásában érdekesen fejtegette, hogy az ókortól n a p -jainkig az államok egyik l e g f ő b b politikai és gazdasági törekvése a tenger felé irányult. Először igyekeztek tengerhez, vagy minél jobb tengerparthoz h o z z á jutni, majd a lábukat tengerük másik p a r t j á n is megvetni, végül az egész t e n g e r -részt saját birtokaikkal körülzárva, a „mare nostro" ideálját megvalósítani. Az előadó a nagyon tanulságos e l ő a d á s t számos térképvázlat vetítésével illusztrálta.

Előadássorozatunk ö r v e n d e t e s sikere nyomán vezetőségünk elhatározta, hogy a tenger iránti érdeklődésnek minél szélesebb körben való felébresztése és tölt el bennünket, mert Marczell György személyében a M a g y a r Adria Egyesület egyik lelkes hívét és hasznos m u n k á s á t érte a legfelsőbb helyről jött kitüntetés.

Marczell György résztvett a M a g y a r Adria Egyesület második Adria-kutató ú t j á n és vezetője volt az expedíció meteorológiai m u n k á j á n a k .

*

Bódy T i v a d a r dr. halála. A fővárosi közélet kiváló személyiségének, Bódy Tivadar dr. ny. alpolgármesternek, a BSzKRt volt vezérigazgatójának a h a l á l á -val egyesületünket is súlyos c s a p á s érte. Bódy Tivadar dr. a Magyar Adria Egyesületnek az alapítástól kezdve lelkes t a g j a volt és áldozatkészségével mindig szívesen t á m o g a t t a az Egyesület kulturális céljait. Emlékét kegyelettel őrizzük.

KÖNYVISMERTETÉS

n é m e t h a d i h a j ó k r a v o n a t k o z ó v a l a m e n n y i

-K Ö N Y V I S M E R T E T É S 3 1

A MAGYAR ADRIA EGYESÜLET T . TAGJAINAK FIGYELMÉBE!

A M a g y a r Andria E g y e s ü l e t f. évi m á j u s hó 1-én a VIII., Múzeum-körűt 10.

szám alatt volt helyiségéből

VIII., Baross-utca 13. szám

alá, a M a g y a r Nemzeti Múzeum állattárának épületébe költözött, ahol az á l l a t t á r i g a z g a t ó s á g a a földszinti nagy olvasótermet egyesületünk rendelkezésére b o c s á -totta. Ezzel megoldódott a M. A. E. egyik legégetőbb p r o b l é m á j a , amennyiben a nagyértékü egyesületi k ö n y v t á r és folyóirattár, az egyesület anyagi megterhe-lése nélkül, a legmegfelelőbb elhelyezést nyerte, oly módon, hogy nemcsak az egyesületi tagok, hanem a k u t a t ó tudósok részére is hozzáférhetővé vált s így kulturális értéke tetemesen növekedett. Mikor ezt örömmel jelentjük t. T a g t á r -sainknak, egyúttal figyelmükbe a j á n l j u k új helyiségünket, kérve, hogy a n n a k látogatásával az egyesületi életet fellendíteni szíveskedjenek. Tekintettel a z o n b a n arra, hogy ú j helyiségünk múzeumi épületben van, ahol délelőttönkint hivatalos munka folyik, az intézet i g a z g a t ó s á g á v a l a helyiségnek az egyesületi tagok által való h a s z n á l a t á r a nézve m e g á l l a p o d á s t kötöttünk, melynek b e t a r t á s á t t. T a g t á r -saink szíves figyelmébe a j á n l j u k .

A M. A. E. ú j helyiségének használati r e n d j e :

1. Az egyesület részére rendelkezésre b o c s á t o t t helyiséget (földszinti nagy olvasóterem) a M. A. E. tagjai csak a hétnek bizonyos napjain, meghatározott időben l á t o g a t -h a t j á k , amikor az egyesület v a l a m e l y felelős tisztviselője, mint inspekciós, a -helyiségben tartózkodik. Az intézet i g a z g a t ó s á g á v a l egyetértően megállapított látogatási n a p o k é s időpontok a következők:

Kedden d. e. 10—12-ig ( k ö n y v t á r i hivatalos óra és titkári inspekicó).

Csütörtökön d. u. 5—7-ig (titkári inspekció).

Szombaton d. u. 5—7-ig ( t i t k á r i inspekció).

Az egyesületi tagok a f e n t megjelölt l á t o g a t á s i idő a l a t t csupán az egyesületnek átengedett helyiségben tartózkodhatnak, az épület más részeiben nem.

2. A k ö n y v t á r és f o l y ó i r a t t á r bármely l á t o g a t á s i napon h a s z n á l h a t ó , de — mint-hogy k ö n y v t á r u n k rendezés a l a t t áll — otthoni használatra egyelőre sem könyvet, sem folyóiratot nem adunk ki. Az egyesületi k ö n y v t á r o s hivatalosan a keddi könyvtári ó r a alatt áll a t a g o k rendekezésére. E g y é b ügyekben az inspekciós titkár ad felvilágosítást.

3. S z ü k s é g esetén a M. A. E. tagsági igazolvánnyal látja el t a g j a i t , akik a h e l y i s é g l á t o g a t á s á r a való j o g o s u l t s á g u k a t ezzel i g a z o l h a t j á k .

4. A nyári szünetben ( j u l i u s — a u g u s z t u s ) az egyesületi helyiség zárva van.

Ismételten kérjük t. T a g t á r s a i n k a t , hogy egyesületünk újjáéledését a magunk részéről azzal is igyekezzenek elősegíteni, hogy ú j helyiségünkben a látogatási napokon minél többen jönnek össze. Egyúttal

felkérjük mindazokat a t. T a g t á r s a k a t , akiknél a M. A. E. könyvtárából kölcsönvett könyvek v a g y folyóiratk v a n n a k , hogy a z o k a t mielőbb

visszaszolgáltatni szíveskedjenek,

hogy könyvtárunk revíziójában és rendezésében f e n n a k a d á s ne legyen.

Végül felkérjük azokat a t. T a g t á r s a k a t , akiknek birtokában „A T e n g e r "

régebbi évfolyamaiból való nélkülözhető füzetek vannak, h o g y azokat b o c s á s s á k az Egyesület rendelkezésére.

Az Elnökség.

In document A Tenger 24. évfolyam 1934 (Pldal 32-39)