• Nem Talált Eredményt

AZ ÚJ LENGYELORSZÁG TENGERI KIKÖTŐJE

In document A Tenger 24. évfolyam 1934 (Pldal 69-87)

I r t a ; TOMCSÁNYI JÁNOS

— 6 képpel —

Der Seehafen des neuen Polens. — II porto di rrtare della nuova Polonia. — The seaport of new Poland. — Le port maritime de la nouvelle Pologne.

A közel m á s f é l é v s z á z a d o s r a b s á g u t á n ú j állami életre t á m a d t L e n g y e l o r s z á g k e z d e t b e n nem is g o n d o l t arra, h o g y s a j á t külön kikötőt építsen m a g á -n a k . A versaillesi b é k e s z e r z ő d é s papiroso-n s z a b a d k i j á r a t o t biztosított a le-n- len-gyelek részére a t e n g e r h e z ; e célból s z a b a d v á r o s n a k n y i l v á n í t o t t a D a n z i g o t . melynek kikötőjét felerészben danzigiakból, felerészben lengyelekből álló és semlegesállambeli elnök vezetésével m ű k ö d ő külön kikötői t a n á c s i g a z g a t á s a alá helyezte. A b b a n az időben a danzigi kikötő teljesen megfelelt L e n g y e l -o r s z á g tengeri á r u f -o r g a l m á n a k , hiszen az ú j -o n n a n s z e r v e z k e d ő -o r s z á g a n y a g i erejét e g y é b k é n t is ezer m á s szükséglet kielégítése f o g l a l t a le. Ilyen v i s z o n y o k között v a l ó b a n o k t a l a n f é n y ű z é s n e k tűnt v o l n a fel külön kikötő építése.

Ám c s a k h a m a r az ú j j á s z ü l e t e t t állam kénytelen volt m e g m é r k ő z n i a bolsevizmussal s e h a r c á b a n nemcsak s a j á t létét, hanem a z európai civilizációt is védelmeznie kellett. Az élethalálharc f o l y a m á n t a p a s z t a l t a , hogy a t e n g e r -hez vezető ú t j a csak p a p i r o s o n s z a b a d , m í g a v a l ó s á g b a n a d a n z i g i a k ellen-állása k ö v e t k e z t é b e n képtelen a nyugati szövetségeseitől érkező h a d i a n y a g o t kirakni és elszállítani.

E t a p a s z t a l a t o k u t á n most már az o r s z á g b i z t o n s á g á n a k érdekei p a r a n -csolóan követelték, h o g y a lengyel állam s a j á t kikötőről g o n d o s k o d j é k s a jövőre nézve elkerülhesse a hasonló s ú l y o s helyzeteket. A s z ü k s é g f e l i s m e r é s é i gyors és h a t á r o z o t t tettek követték. A s z a k f é r f i a k kijelölték az új kikötő h e l y é t ; a k o r m á n y n y o m b a n az orosz-lengyel h á b o r ú g y ő z e d e l m e s b e f e j e z é s e u t á n , 1920 n o v e m b e r 1-én e l h a t á r o z t a az é p í t é s t s e célra 4 0 millió lengyel m á r k á t utalt ki. A z ó t a a m u n k á l a t o k s z a k a d a t l a n u l folytak, i g a z i amerikai lendülettel és a r á n y o k b a n , ú g y a n n y i r a , hogy m a a gdyniai kikötő a lengyel á l l a m leg-n a g y o b b b e r u h á z á s i m u leg-n k á l a t a s e g y ú t t a l külkereskedelméleg-nek l e g f o leg-n t o s a b b és l e g b i z t o s a b b t á m p o n t j a .

Az első lépés — a hely k i v á l a s z t á s a — nem o k o z o t t n a g y g o n d o t , mert a rövid, összesen 140 k m h o s s z ú s á g ú lengyel t e n g e r p a r t o n nem is volt nagy v á l a s z t é k . A part e g y r é s z e n a g y o n kiemelkedik a t e n g e r s z i n t j e fölé, igen m e r e d e k , m á s u t t v i s z o n t a tenger n a g y o n sekély, a l i g 3 . 5 — 5 m é t e r mélységű, tehát m é l y j á r a t ú t e n g e r i h a j ó k k i k ö t é s é r e a l k a l m a t l a n . Egyedül a D a n z i g s z a -b a d v á r o s h a t á r á t ó l é s z a k n y u g a t felé, Oksyuria f a l u c s k á i g t e r j e d ő mintegy 1 0 — 1 2 km h o s s z ú s á g ú p a r t r é s z l e t , v a g y pedig a Visztula p a r t j á n f e k v ő Tezev j ö h e t e t t s z á m í t á s b a . U t ó b b i a z o n b a n m i n t e g y 25 k m - n y i r e fekszik a tengertől,

csak D a n z i g s z a b a d v á r o s területén keresztül közelíthető meg, azonkívül kikötővé v a l ó kiépítése n a g y o n b o n y o l u l t f o l y ó s z a b á l y o z á s t igényelne. M a r a d t tehát e g y e d ü l a f e n n t e b b említett p a r t r é s z l e t s a n n a k is az a p o n t j a , ahol Gdynia nevű kis h a l á s z f a l u c s k a f e k ü d t .

Ez a hely egyúttal a l e g j o b b n a k is bizonyult kikötő építésére és p e d i g n e m c s a k az a d o t t k ö r ü l m é n y e k között, de á l t a l á b a n is. G d y n i a a danzigi ö b ö l -ben fekszik, D a n z i g t ó l é s z a k n y u g a t r a , a v á r o s t ó l magától m i n t e g y 2 0 — 2 5 km t á v o l s á g b a n , az északi s z é l e s s é g 54° 3 2 ' é s a Greenwichtől számított keleti h o s s z ú s á g 18° 3 4 ' alatt. A s z á r a z f ö l d felől nézve, nem t ú l s á g o s a n széles, d e e g y j ó k o r a v á r o s elhelyezésére elegendő v ö l g y b e n fekszik, m e l y e t apró d o m b o k v e s z n e k körül. A d o m b o k két o l d a l t kiérnek a t e n g e r i g és f e s t ő i t á j a t a l k o t n a k . A völgy k ö z e p e t á j á n , a t e n g e r i g kiérő f a l u c s k a mögött kis p a t a k — i n k á b b é r — s z a k a d a t e n g e r b e s e n n e k t o r k o l a t a m e n t é n épült az ú j kikötő. A völgy t a l a j a az é p í t é s r e kiválóan a l k a l m a s , mert h o m o k o s és a f e l s ő rétegét 1 . 5 — 3 m é t e r mélységben tőzeg a l k o t j a . A tőzeg é s a homok kiemelése e g y a r á n t k ö n n y ű s így a f ö l d m u n k a n a g y o n meg volt könnyítve.

A kikötő tengerfelőli h e l y z e t e is rendkívül előnyös. Vele szemben s tőle 16 km-nyire a t e n g e r b e n a 4 0 km hosszú Hel-félsziget h ú z ó d i k és t e r m é s z e t e s h u l l á m t ö r ő t alkot. E z a félsziget megvédi G d y n i á t a kikötőre l e g i n k á b b v e s z e

-AZ UJ L E N G Y E L O R S Z Á G T E N G E R I K I K Ö T Ő J E 6 1

clelmes é s z a k i és északkeleti szelektől, v a l a m i n t a nyilt t e n g e r hullámaitól. Az öböl p a r t j á n a k keletre k i h a j l ó ívelése viszont enyhíti a déli és délkeleti i r á n y -ból jövő h u l l á m o k a t , melyek így rövidek é s veszélytelenek. E z é r t a g d y n i a i előkikötő vize m é g a l e g n a g y o b b viharok idején is a r á n y l a g n y u g o d t és h o r -g o n y z á s r a a l k a l m a s . Mindez rendkívül k ö n n y ű v é teszi a h a j ó z á s t . A nyilt tengerből az előkikötöbe v a l ó b e j á r á s semmi n e h é z s é g b e nem ütközik. Az elő-kikötő 1 0 — 1 4 méter mély és sem kő, sem z á t o n y nincsen b e n n e . A f e n e k e állandó, s o h a nem i s z a p o s o d i k , mert a H e l - f é l s z i g e t a p a r t m e n t i tengeri á r a m o t az öblön kívüli területekre s z o r í t j a . Azonkívül a j é g v i s z o n y o k is igen k e d -vezőek. A d a n z i g i öböl u g y a n i s a B a l t i - t e n g e r a m a k e v é s s z á m ú öblei k ö z é tartozik, melyeken a felszín csak kivételesen, n a g y hideg esetén f a g y meg, de a h a j ó z á s a j é g t ö r ő k a l k a l m a z á s á v a l m é g ilyen esetekben is f e n n t a r t h a t ó .

A k i k ö t ő - é p í t é s első m u n k á l a t a i t m á r a z 1921. év t a v a s z á n kezdte m e g a tervező Wenda Tádé m é r n ö k . A k k o r i b a n a mai sziléziai r a k p a r t helyén egy ideiglenes f a c ö l ö p ö k ö n n y u g v ó mólót és ugyanilyen kicsiny hullámtörőt é p í -tettek. E z e k m a m á r nincsenek meg. H e l y ü k ö n nagy, m o d e r n b e r e n d e z é s e k épültek.

A t u l a j d o n k é p e n i építési m u n k á l a t o k , a fenntemlített előkészületek u t á n , csak 1924ben indultak m e g . A k o r m á n y a t ö r v é n y h o z á s t ó l nyert f e l h a t a l m a -z á s a l a p j á n a m u n k a első rés-zének v é g r e h a j t á s á r a , melyet 1931-ben kellett befejezni, 1924 julius 4-én szerződést kötött egy f r a n c i a - l e n g y e l kikötő-építő' k o n z o r c i u m m a l , mely a m u n k á l a t o k v é g r e h a j t á s á t két, a kikötői m u n k á k b a n j á r a t o s cégre bízta.

A m u n k á l a t o k első része m á r a s z e r z ő d é s b e n kikötött h a t á r i d ő l e j á r t a előtt egy évvel elkészült, mikor is a k o r m á n y a m u n k a m á s o d i k r é s z é t a d t a v á l l a l a t b a , azzal a kötelezettséggel, h o g y ezt az 1935. évig kell b e f e j z n i . Az ú j m u n k á t u g y a n a z a konzorcium vállalta, de némileg m á s ö s s z e t é t e l b e n .

A m u n k á l a t o k terveit lengyel m é r n ö k ö k készítették s a k o r m á n y m e g -b í z á s á -b ó l ők is v é g e z t é k az ellenőrzést.

A m u n k a t e r v a z o n alapult, h o g y a gdyniai völgyet a m e d e n c é k és mólók e g é s z s o r á r a v á l t o z t a s s á k , t e h á t eltávolítsák a kikötő egész területéről a t ő z e g r é t e g e t , a h o m o k o t pedig k i k o t o r j á k a medencék helyéről és feltöltsék a z o k r a a területekre, amelyeken az é p í t m é n y e k ( r a k p a r t o k , r a k t á r a k ) lesznek.

A felesleges h o m o k o t a t e n g e r b e nyúló mólók feltöltésére h a s z n á l t á k fel.

A s z á r a z f ö l d ö n v á j t m e d e n c é k p a r t j a i n a k é s a t e n g e r b e n feltöltött m ó l ó k n a k a m e g e r ő s í t é s é t v a s b e t o n - s z e k r é n y e k rendszerével o l d o t t á k m e g . E z e k e t a part mélysége szerinti méretekben a s z á r a z f ö l d ö n készítették, a vízre b o c s á t o t -ták és v o n t a t ó - h a j ó k segítségével s z á l l í t o t t á k rendeltetési helyükre. Mivel a s z e k r é n y e k belül üresek, úsztak a vízen és a szállításuk k ü l ö n ö s e b b n e h é z s é g e t nem o k o z o t t . A kijelölt helyen a s z e k r é n y e k e t megtöltötték vízzel és az előre el-készített k ő a l a p r a lesülyesztették, m a j d homokkal töltötték meg. Ily módon h a t a l m a s tömbök keletkeztek, melyeknek igen n a g y a h o r d k é p e s s é g ü k s ezen-felül vízállók is. A t ö m b ö k sorából telt ki az egész p a r t h o s s z , amelyen a z u t á n m é g a tenger s z i n t j e fölé 2.5 m é t e r m a g a s b e t o n f e l é p í t m é n y t a l k a l m a z t a k

-Az így é p í t e t t part á l l a n d ó és szilárd. U g y a n í g y készültek G d y n i á b a n a hul-lámtörők is.

Az 1931. évi é p í t é s i idény v é g é i g v é g z e t t m u n k a n a g y s á g á r ó l némi f o -g a l m a t a d , h a felemlítem, h o -g y ezidei-g kiemeltek 2 5 , 6 0 0 . 0 0 0 k ö b m é t e r t ő z e -g e t és h o m o k o t , építettek 1 0 . 9 2 5 m h o s s z ú s á g ú p a r t o t , beleértve a h u l l á m t ö r ő k e t is, és elsülyesztettek 582 v a s b e t o n s z e k r é n y t 1 8 . 5 X 1 0 . 5 X 6 m á t l a g o s m é r e t b e n . E b b e n a keretben a következő é p í t m é n y e k e t k é s z í t e t t é k : először is egy 3000 m h o s s z ú hullámtörőt, mely kelet felől védi az egész kikötőt. T o v á b b i e r e d -ményei a m u n k á n a k a kikötői medencék és mólók. Ilyenek: az előkikötő, mint a kisebb m e d e n c é k f ő b e j á r a t a . Ennek é s z a k i része a h a d i t e n g e r é s z e t céljait szolgálja, k ö z e p e t á j á n p e d i g a kikötői c s a t o r n a nyílik. E z m a kb. 2.5 k m - n y i r e

nyúlik be a s z á r a z f ö l d b e é s még t o v á b b i 2 kmnyi m e g -h o s s z a b b í t á s á t tervezik, -h o g y ö s s z e k a p c s o l j a a t e n g e r r e l G d y n i a leendő külső ipari területeit. A c s a t o r n a mentén l e g -belül van a Kwiatkowski volt kereskedelmi miniszterről elne-vezett medence, melynek csak a déli p a r t j a — az Egyesült Államok rakpartja — készült el. Ennek a c s a t o r n á r a néző p a r t j á t norvég rakpartnak h í v -j á k . S z o m s z é d s á g á b a n van a Pilsudski-medence, az indiai-, rotterdami- és Ze/zgyeZ-rakpar-t o k k a l . Ennek f o l y Ze/zgyeZ-rakpar-t a Ze/zgyeZ-rakpar-t á s a k é n Ze/zgyeZ-rakpar-t e g y móló nyúlik az előkiköZe/zgyeZ-rakpar-tőbe, mely az u t a s f o r g a l o m céljait s z o l g á l j a és s z e m é l y p á l y a u d v a r a is van. Széles-s é g e 120 m, h o Széles-s Széles-s z a 400 m. É Széles-s z a k i p a r t j á t francia-, a keletit belga-, a délit p e d i g holland-rakpartnak h í v j á k . Ez a déli p a r t m á r a szénmedencére néz, m e l y közvetlenül az előkikötő déli részéről nyílik. N y u g a t i p a r t j a a dán-, déli p a r t j a pedig a svéd-rakpart n e v e t viseli. E z a kikötő l e g n a g y o b b m e d e n c é j e . A s v é d - r a k p a r t a szénmolón v a n , mely a s z é n s z á l l í t á s céljait s z o l g á l j a és 3 k i k ö t ő l e g n a g y o b b mólója. H o s s z a 770, s z é l e s s é g e 2 5 0 m. A szénmoló ki-nyúlik a nagy h u l l á m t ö r ő h ö z s a tőle délre lévő déli medence és a b e n n e elhelye-z e t t haláselhelye-zkikötő m á r egy külön b e j á r a t o n kereselhelye-ztül köelhelye-zelíthető m e g . E elhelye-z e n belül van a szilézia- és az angol-rakpart. A déli medencét délről a halász-moló z á r j a el, melyen h a l c s a r n o k , h e r i n g r a k t á r é s haltisztító van elhelyezve.

L e g d é l e b b r e , m á r a nyílt t e n g e r h e z c s a t l a k o z ó a n a k ö z t á r s a s á g elnökéről el-n e v e z e t t Elel-nök-medeel-nce vael-n, m e l y el-n e k csak az északi p a r t j a , az ú. el-n.

Wilson-part és n y u g a t i p a r t j a , az Elnök-part épült föl. Ettől délre még e g y r e p r e z e n t á c i ó s m ó l ó t és jacht-kikötőt építenek. A medencék mélysége 9 — 1 2 m Tcözött váltakozik, s c s a k a h a l á s z k i k ö t ő b e n sekélyebb, ahol mélység 4 — 6 m.

Az itt leírt m u n k á k a l k o t j á k a z ú j gdyniai kikötő a l a p j á t és k i z á r ó l a g

•Gdynia.A tengerészeti hivatal és a b e l s ő k i k ö t ő - m e d e n c é h e z vezető főutca. A h á t t é r b e n k ü l ö n f é l e r a k t á r a k láthatók.

AZ U J LENGYELORSZÁG TENGERI K I K Ö T Ő J E 6 3

á l l a m i pénzen készültek. A t o v á b b i m u n k á k n á l — melyek közé a r a k t á r a k épít é s e , r a k o d ó b e r e n d e z é s e k sépítb. épít a r épít o z n a k — m á r i n k á b b a m a g á n k e z d e m é n y e -z é s érvényesült, s c s a k a k ö -z é r d e k ű b e r e n d e -z é s e k (vasút, k ö -z ú t , ví-zve-zeték) készültek a k o r m á n y s z á m l á j á r a .

E z e k között mindenek előtt feltűnnek a r a k t á r h e l y i s é g e k . Ilyen 18 van s közülök 9 m a g á n t u l a j d o n , 9 p e d i g állami t u l a j d o n . U t ó b b i a k némelyike állami ü z e m e k n e k szolgál, m á s o k b é r b e v a n n a k a d v a . A r a k t á r h e l y i s é g e k kezdetben különféle r e n d s z e r szerint és különféle a n y a g b ó l épültek. C s a k 1931. évben tettek kísérletet s z a b v á n y o s r a k t á r é p ü l e t e k emelésére. Ezeknél is figyelembe l<ell venni a célt, amelyre épülnek, s a rendelkezésre álló területet. A l e g t ö b b j ü k

közvetlenül a r a k p a r t o k o n épült.

Az úgynevezett 6. s z á m ú h a n g á r az E g y e s ü l t Államok r a k p a r t j á n : a s z a b v á n y - r a k t á r , mely a később építetteknek mintául szolgált. E n n e k h o s s z a 2 4 0 m, szélessége 50 m, r a k -felülete 12.000 m2. Az e g é s z egyetlen n a g y termet alkot H o s s z a n t i f a l a i v a s b e t o n b ó l valók, o r o m f a l a i téglából é p ü l -tek. A tetőzetet t a r t ó o s z l o p o k a terem h o s s z á b a n e g y m á s t ó l

2 4 m é t e r t á v o l s á g b a n s o r a k o z G ( j ynia A P i l s u d z k i marsallról e l n e v e z e t t kikötői m e d e n c e , n a k , a s z é l e s s é g b e n 2 8 m - n y i r e Jobbra a hűtőház,

állnak e g y m á s t ó l s így a s z á m u k mindössze 18. A parti f e l j á r ó b o n k felé eső v a s f a l a k eltolhatók, ami a l e g k é n y e l m e s e b b m o z g á s i l e h e t ő s é g e t b i z t o s í t j a . A r a k t á r b a m i n d k é t oldal felől autók is b e j u t h a t n a k . A p a d l ó és a tetőzet e g y a r á n t fából van, P o l — S t e p h a n r e n d s z e r szerint. A r a k t á r a g y a p o t és m i n d e n -féle d a r a b á r u t á r o l á s á r a s z o l g á l .

F i g y e l e m r e méltó a h ű t ő h á z is, mint a kikötő egyik l e g n a g y o b b b e r e n -dezése. ö t e m e l e t e s n e k tervezték, de e d d i g c s a k a f ö l d s z í n t és három emelet

•épült föl. A két emeletet k é s ő b b f o g j á k r á é p í t e n i . A kikötői hűtők között n a g y s á g o t illetően így is a m á s o d i k helyet f o g l a l j a el; csak a h a m b u r g i kikötőé n a -g y o b b s az is csak 1 0 % - k a l . A h ű t ő h á z h o s s z a 100, szélessé-ge 5 0 m. Van 72 különféle h ű t ő k a m r á j a s h á r o m n a g y kezelési és r a k o d ó terme. A h ű t ő g é p e k , t o v á b b á a bérlőcég irodái és j é g g y á r a külön épületekben v a n n a k elhelyezve.

E z idő s z e r i n t t o j á s t , v a j a t , b a r o m f i t , húst, sonkát, g o m b á t , déli gyümölcsöt, némely h a l f a j t á k a t stb. r a k t á r o z n a k itt. A hűtő a lengyel állami m e z ő g a z d a s á g i b a n k t u l a j d o n a . N a g y raktáraik v a n n a k még a c u k o r g y á r o s o k s z ö v e t s é -gének, a gdyniai r i z s h á n t o l ó n a k , o l a j g y á r n a k , stb.

A 18 kikötői r a k t á r n a k együttes r a k t e r ü l e t e 105.490 n é g y z e t m é t e r (ebből 6 9 . 6 6 0 m2 á l l a m i ) , b e f o g a d ó k é s z s é g ü k p e d i g 2 0 0 . 0 0 0 t o n n a . Ezen kívül van m é g két m e l a s z g y ü j t ő is. Mindezek m á r most sem f e l e l n e k meg a kikötői f o r -g a l o m s z ü k s é -g l e t e i n e k . Különösen a c u k o r -g y á r a k r a k t á r a i és a h ű t ő k

bizo-nyúltak szűkeknek, de n e h é z s é g e t o k o z sok más, t ö m e g e s e b b e n é r k e z ő á r u el-helyezése is, amilyen pl. a hering, káliumsó. E z é r t a r a k t á r é p í t é s i m u n k a á l l a n d ó a n tovább folyik s emellett g o n d o s k o d n a k s z a b a d t é r i b e r e n d e z e t t r a k -területekről a nem r o m l é k o n y á r u s z á m á r a , mint a m i l y e n a f a , é p í t ő a n y a g s t b . Ilyen c é l r a eddig c s u p á n h á r o m , e m e l ő - d a r u k k a l és e g y é b készségekkel felsze-relt tér v a n 40.000 m2 r a k t e r ü l e t t e l , ez a z o n b a n távolról sem e l e g e n d ő .

A kikötői b e r e n d e z é s e k közül figyelemreméltó a r a k o d ó m e c h a n i k u s fel-szerelés is. A t ö m e g á r u k á t r a k á s á b a n n a g y szerepet j á t s z ó e m e l ő - d a r u k s z á m a 51. R e n d s z e r ü k igen k ü l ö n b ö z ő , a s z e r i n t , hogy milyen célt s z o l g á l n a k . A s z é n -á t r a k -á s h o z szükséges d a r u k a l e g t e l j e s e b b e k és l e g t ö k é l e t e s e b b e k . V a n n a k híd- és p o r t á l - d a r u k 2 . 5 — 7 tonna h o r d k é p e s s é g g e l , é s v a n n a k o l y a n o k is, melyek a z egész v a g o n t felemelik és a t a r t a l m á t b e f o r d í t j á k a h a j ó n y í l á s á b a . Némelyik ö n m ű k ö d ő m é r l e g g e l

van felszerelve. A v a g o n e m e l ő k 50 t o n n a h o r d k é p e s s é g e l b i r n a k és igen célszerűen m ű k ö d n e k . E g y v a g o n kiürítése két p e r c i g tart s egy ó r a alatt 2 0 0 t o n n a szenet k é p e s berakni. A d a r a b o s a b b s z e n e t csöveken á t j u t -t a -t j á k a h a j ó belsejébe, mi á l -t a l a törés és p o r l á s veszélye j e -lentékenyen csökken. A n a g y h o r d k é p e s s é g ű d a r u k n é m e l y i k e oldalra f o r d í t j a a vagont, e g y

v a s serlegekből álló s z a l a g - t r a n s p o r t ő r szerkezetre d ö n t i a szenet, mely a z t á n egy t o r o n y b a viszi fel s onnan hull a h a j ó b a . E n n e k t e l j e s í t ő k é p e s s é g e ó r á n k i n t eléri a 670 t o n n á t . A s z é n e x p o r t ő r ö k n e k m ó d j u k van a l e g m e g felelőbb s z e r k e z e t e k között v á l o g a t n i . E z é r t G d y n i a m á r i s k e r e s e t t e b b k i -kötője a szénszállítóknak, m i n t pl. D a n z i g , ahol a szén á t r a k á s á r a csak e g y f é l e b e r e n d e z é s v a n .

M á s speciális m e c h a n i k a i b e r e n d e z é s e k is v a n n a k a kikötőben az é r c , vastörmelék é s hasonló t ö m e g á r u á t r a k á s á r a . Van a k i k ö t ő n e k egy 50 t o n n a h o r d k é p e s s é g ű ú s z ó d a r u j a is, mely a z o n b a n nem a l e g ú j a b b r e n d s z e r ű .

A kikötő vasúti v á g á n y a i n a k h o s s z a megközelíti a 120 km-t. Az első-vonalbeli r a k t á r a k előtt r e n d s z e r i n t 3 s í n p á r f u t , m ö g ö t t ü k p e d i g 2 — 4 p á r A szén á t r a k á s á r a szolgáló r a k p a r t o k o n helyenkint 20 s í n p á r is f u t e g y m á s mellett, az ú g y n e v e z e t szenes p á l y a u d v a r n a k m e g éppen 4 7 s í n p á r j a v a n .

N a g y g o n d o t okozott a k i k ö t ő k b e vezető m ű u t a k elkészítése, mert némely u t c a öt helyen is metszi a v a s ú t i v á g á n y o k a t . A z é r t ezeket az u t a k a t v i a d u k t o -kon vezetik át a v á g á n y o k f ö l ö t t . A kikötői m ű u t a k együttes h o s s z a 12.724 m . Az u t a k l e g t ö b b n y i r e apró k o c k a k ő v e l v a g y a s z f a l t t a l v a n n a k b u r k o l v a . B u r -k o l t a -k t e r m é s z e t e s e n a r a -k p a r t o -k is, melye-ken n a g y -kocsi- é s a u t ó f o r g a l o m bonyolódik le.

A kikötőnek van s a j á t v í z v e z e t é k e , t ű z o l t ó s á g a , t e l e f o n h á l ó z a t a , j a v í t ó

-G d y n i a . A felsősziléziai szén á t r a k á s á r a szolgáló b e r e n d e z é s .

AZ U J L E N G Y E L O R S Z Á G TENGERI K I K Ö T Ő J E 6 5

műhelye, kisüzemi f l o t i l l á j a ( v o n t a t ó h a j ó k , kotrók, ő r h a j ó k stb.) é s m á s s e g é d -b e r e n d e z é s e .

F e j l ő d ő b e n van a kikötői ipar is. Az 1927. é v b e n a még c s a k épülő ki-kötőben n a g y rizshántó malmot építettek, mely 100.000 tonna rizst képes feldolgozni s jelenleg m á r mintegy 7 5 . 0 0 0 tonnát t é n y l e g fel is d o l g o z . A h á n tott rizs részben L e n g y e l o r s z á g b a n kerül f o g y a s z t á s r a , részben ismét e x p o r -t á l j á k , f ő k é n -t a bal-ti és s k a n d i n á v á l l a m o k b a , de N é m e -t o r s z á g b a , B e l g i u m b a és A n g l i á b a is. Másik n a g y ipari v á l l a l k o z á s a g d y n i a i olajsajtoló, mely a z o r s z á g n ö v é n y o l a j s z ü k s é g l e t é t van hivatva kielégíteni. Mintegy 5 0 . 0 0 0 t o n n a o l a j o s m a g o t képes feldolgozni. Van m é g gyümölcsaszaló és e g y hajójavító műhelye. Sok más ipari vállalkozást is terveznek.

A m i k o r az 1925. év őszén m e g n é z t e m a G S y n i á b a n folyó m u n k á l a t o k a t , m é g csak az ideiglenes, f a c ö l ö p ö s mólónál k ö t h e t t e k ki h a j ó k , s egy n a g y f r a n c i a h a j ó n a k az előkikötőben kellett vesztegelnie, m í g a ki-k ö t ő b e n lévő másiki-k h a j ó el-h a g y t a a mólót. M a m á r 2 4 0 0

m kiépített r a k p a r t j a v a n , m e -lyen szinte korlátlan s z á m ú h a j ó k ö t h e t ki e g y s z e r r e .

Az első tengeri h a j ó —- a f r a n c i a Kentucky — különben 1923. évi a u g u s z t u s 13-án kötött ki G d y n i á b a n , u t a s o k a t szálítva a p a r t r a és véve fel. E z időtől f o g v a g y a k r a b b a n keresték fel e g y e s h a j ó k , ezeket a z o n b a n i n k á b b a m u n k á t z a v a r ó jövevényeknek tekintették a z épülő kikötőben, mint k í v á n a t o s v e n d é g n e k . A t u l a j d o n k é p p e n i forgalom 1928. évtől k e z d ő d i k s a z ó t a á l l a n d ó a n növekedik.

Végül m é g n é h á n y szót a v á r o s fejlődéséről. G d y n i a h a l á s z f a l u c s k a l a k o s s á g a 1921-ben alig é r t e el a 7 0 0 lelket. N é g y év múlva, 1 9 2 5 - b e n m á r kereken 5 0 0 0 lakosa volt. B á m u l v a n é z t e m akkor a h a t a l m a s a r á n y ú f e j l ő d é s t és é p í t k e z é s t . Apró h a l á s z k u n y h ó k mellett itt-ott n a g y , négyemeletes bér-p a l o t á k emelkedtek és sok helyen a körülkerített, f e l t ú r t területek j e l e n t e t t é k , h o g y itt ú j a b b n a g y m é r e t ű építkezés k e z d ő d i k . Az 1931. évi n é p s z á m l á l á s m á r 3 5 . 0 0 0 l a k o s t talált, m a p e d i g a jelentések szerint 5 0 . 0 0 0 ember lakik a tíz év előtti kis h a l á s z f a l u c s k á b a n . Nyolc év előtt kátyús, p o r o s utcák f o g a d t a k s c s a k a Kőhegyen ( K a m i e n n a - G ó r a ) lévő villákhoz v e z e t e t t kövezett út, m a p e d i g 15 km h o s s z ú s á g ú , kőkockával v a g y aszfalttal b u r k o l t , rendezett, széles u t c á j a van a v á r o s n a k . V a n vízvezetéke, c s a t o r n a h á l ó z a t a , villanytelepe, g á z -g y á r a , v á s á r c s a r n o k a , két -g i m n á z i u m a , s z á m o s m á s intézete, v a l a m i n t t ö b b g o n d o z o t t s é t a t e r e .

G d y n i a kikötője és v á r o s a m u t a t j a , mire képes e g y élni és d o l g o z n i a k a r ó n e m z e t , ha életérdekeit veszélyeztetve l á t j a .

Gdynia. A l e n g y e l kincstári s z é n b á n y á k r a k o d ó h e l y e .

Quarnerói e m l é k

I r t a : E r z s é b e t k i r á i y l h e r c e g n ő

A szépséges „Villa G i u s e p p e " a b l a k á b ó l k í v á n c s i a n n é z e g e t j ü k — ki t á v -c s ö v ö n , ki s z a b a d szemmel — a t e n g e r t . A siro-c-co ú g y b ú g a f á k között és az é p ü l e t s a r k o k o n , m i n t h a h a t a l m a s h á r f á n j á t s z a n a . H a r a g o s a n h á b o r o g a Q u a r -n e r o ; fehér h a b t a r a j o k szökdecsél-nek a hullámhegyek tetejé-n s hol itt, hol ott b u k n a k le a hullámvölgyek ölébe. Ö r ö m m e l m u t o g a t j u k édes szüleinknek, milyen s z é p a viharzó t e n g e r , s k é r j ü k őket, m e n j ü n k le a kikötőbe és ü l j ü n k egyik helyi g ő z ö s r e , amely A b b á z i a felé indul. Szüleink beleegyeznek. Jó é d e s a t y á n k ellát b e n n ü n k e t komoly intelmekkel, h o g y c s a k m é l y j á r á s ú h a j ó r a ü l j ü n k és legyünk a h a j ó n is e l ő v i g y á z a t o s a k , mert a t e n g e r r e l nem lehet ám tréfálni, h a h a r a g s z i k . M e g í g é r j ü k , hogy m e g f o g a d j u k a s z e r e t e t t e l j e s t a n á c s o k a t és e l b ú c s ú z v a g y ö -n y ö r ű p a r a d i c s o m k e r t j é b e i-nduló a t y á -n k t ó l , é d e s a -n y á -n k k a l lesétálu-nk a kikötőbe.

Az A d a m i c h - m ó l ó n meglepetve l á t j u k , hogy valamennyi helyi g ő z ö s ott áll a k ő p a r t mellett kikötve, s i d e - o d a h i m b á l ó z ó á r b o c u k szeszélyes köröket r a j z o l a z égboltozat felhőktől szürke k á r p i t j á r a . O d a m e g y e k a „ S i r á l y " g ő z ö s mellett ő r k ö d ő matrózhoz és megkérdezem, mikor indul a h a j ó j a . A m a t r ó z egykedvűen v á l a s z o l : ilyen v i h a r b a n és ilyen t e n g e r r e egyik h a j ó sem f u t ki a kikötőből. No, szépen v a g y u n k . í g y meghiusul az ó h a j u n k , h o g y egy kicsit b e l e k ó s t o l j u n k a h á b o r g ó Q u a r n e r ó b a .

De nini, a „ P u n t o F r a n c o " b a n ott pihen a k ő p a r t mellett a f i u m e i k o r m á n y -z ó s á g gő-zöse, a-z „ E l ő r e " , s m i n t h a időnkint kis f ü s t f e l h ő k emelkednének fel f e h é r - f e k e t e szélű kéményéből. Á t s é t á l u n k oda, ahol az „ E l ő r e " v a n kikötve, s m e g k é r d e z z ü k a gépészt, nem v i n n e e egy kis s é t a ú t r a a v i h a r o s t e n g e r e n . T u d -j u k , hogy az „ E l ő r e " -jól b i r -j a a „ r o s s z " t e n g e r t é s mindig i n d u l á s r a készen áll.

Ám a gépész s a j n á l k o z v a jelenti ki, h o g y most nem indulhat, b á r a k a z á n alá van f ű t v e , ha h á t r a t ó i t tűzzel is. E g y ó r a múlva h i v a t a l o s j á r a t a lesz, ezért nem á l l h a t rendelkezésünkre.

Amott t á v o l a b b , a M á r i a T e r é z i - m ó l ó n á l a p é n z ü g y m i n i s z t é r i u m y a c h t j a vesztegel. T a l á n ott p r ó b á l n á n k s z e r e n c s é t . Hiszen az is mindig f ű t v e van. N a g y ö r ö m ü n k r e a derék k a p i t á n y vállalkozik a rövid t e n g e r i sétára. G y o r s a n „ b e h a j ó -z u n k " s alig hús-z perc múlva m á r indulunk is. H e j , de vígan t á n c o l kis h a j ó n k a hullámokon! H ó f e h é r teste mint a villám, úgy cikázik a sötét t e n g e r és a felhős h o r i z o n t alkotta s z ü r k e s é g b e n . E g y s z e r egészen b a l r a , m a j d hirtelen j o b b r a dűlve, szinte belefekszik a h u l l á m á g y b a , a m i k o r a móló végén k i k a n y a r o d u n k a d a l m á t p a r t o k felé.

Minthogy m é g nem tettem le a k o r m á n y z ó i vizsgát, c s a k a nyílt tengeren s z a b a d k o r m á n y o z n o m . Alighogy m a g u n k m ö g ö t t h a g y j u k a kikötőt, már fent is v a g y o k a p a r a n c s n o k i hidon és az ö r e g k o r m á n y o s t ó l átveszem a k o r m á n y k e r e k e t . S i m á n siklik, csúszik előre a kis f e h é r h a j ó ; h a j l o t t o r r á t b e l e - b e l e d u g j a e g y - e g y hullámhegy t a r a j á b a , m a j d e n g e d e l m e s k e d v e k e z e m legcsekélyebb m o z d u l a t á n a k is, kissé j o b b r a hajlik, a z u t á n e r ő s e b b h a n y a r u l a t t a l b e l e s z a l a d a h u l l á m

-T Á R C A 6 7 is a kormánykereket balra, egészen balra. Kis hajónk engedelmesen, n a g y kör-ben kerüli meg a h a t a l m a s sziklatömböt. Én csak arra ügyelek, hogy a hullámok lökdösése ellenére pontosan a tengerszoros közepén vezessem derék h a j ó c s k á n -kat. Még mindig balra tartom a kormányt, s a h a j ó teste beledűlve a k a n y a r o d ó b a , teljesen reáfekszik a hullámfalra. Szilárdan és mégis r u g a n y o s a n állok, szét-feszített lábakai a hídon és szinte magam is segítek a testemmel a h a j ó n a k , hogy minél jobban vegye a kanyarodót. Sikerül! Megkerüljük a veszedelmes sziklaszirtet, amely büszkén, dacosan áll az örvénylő h a b o k között s fel sem veszi a dühös rohamokat, amelyekkel a tenger szakadatlanul ostromolja szilárd t a l a p z a t á t .

,,Bravó, bravissimo! Era molto bene!" — hallom a k a p i t á n y dicsérő szavát, a m i n t átsiklunk a sziklaszoroson és balra oldalt hagyjuk a regényes „scoglio"-t.

Mi t a g a d á s , büszke vagyok, hogy a hullámok vad tánca közepette sikerült h a j ó c s -M n k a t átvezetni a hírhedt szoroson. De ezzel nincs vége a nehéz kormányosi fel-adatoknak. Még egy próba következik. A buccarii öbölbe kanyarodunk. Itt sem

t á g a s a b e j á r a t , de hajócskánk most is biztosan veszi az éles fordulót, s m á r ott úszunk a széltől védett öböl n y u g o d t a b b vizén. Előttünk feltárul a t á g a s

„ B o c c a di Buccari" mélyén az amfiteatralisan fekvő városka festői képe, előteré-ben a „ M a r g e r i t t a " iskolahajó karcsú, fehér teste, mellette a „ H e r t h a " gőzös

otromba, fekete tömege. Nem kötünk ki. Kis hajónk lassan halad körben az öböl mentén; van idő gyönyörködni a m a g a s p a r t o k üdezöld k o s z o r ú j á b a n s Buccari v á r o s fehérlő házaiban, amelyek úgy ülnek a meredek sziklapárkányokon, mint

a fecskefészkek a ház ereszén.

Lassan ismét kifelé haladunk e csendes világból a t a j t é k z ó hullámok biro-dalmába. H a j ó c s k á n k vígan siklik tova a kavargó vízen, mintha érezné, hogy

"hazafelé tartunk. Nem lehet teljes gőzzel haladni most sem, mert a hullámok még mindig szilaj csikókként ugrálnak, dülöngenek körülöttünk. Egy órai h a j ó -k á z á s után m á r Martinschizza előtt bu-kdácsolun-k. Gyönyörű most a táj. A p a r t o -k nyugodt, zöld p a l á s t j a fölött szürke és fekete felhők folyton változó seregei

ro-hannak. Hová siettek, hová tűntök? Nem felenek a néma kérdésre. A tenger is -csak forrong, örvénylik t o v á b b ; sötét ez is, mint odafenn a siető felhők, de míg azok hangtalanul rohannak tova. a víz itt lent úgy zúg, úgy morajlik, hogy a h a j ó n alig halljuk egymás szavát. Szép, megkapó ez a kép, de talán t ú l s á g o s a n

-rancsnoka hidacskáról a fedélzetre, ahol édesanyám és M á r i a nővérem is azzal fogadnak, hogy milyen jól kormányoztam és mennyire s a j n á l j á k , hogy már vége v a n a szép tengeri h a j ó k á z á s n a k .

Este hét óra van már. Fehér hajócskánk lágyan odasimul az Adamich-moló

"kemény kőpárkányához s mi, megköszönve a parancsnok szívességét, felsietünk a „Villa Giuseppe"-be, ahol édesatyám m á r kissé aggódva vár. Van kérdezés, v i d á m m e s é l é s . . . A tenger lelket frissítő, szívet derítő v a r á z s a megtölti az egész h á z a t .

Két északi sarkvidéki tudományos expedíció. Az elmúlt években az északi sarkvidékre vezetett tudományos expedíciók közül különösen kettő ért el jelentő-sebb eredményeket. Az egyik volt az 1930. évi orosz „Sedov"-expedíció, amely a Barent-tengerben és a K a r a - t e n g e r keleti részében végzett rendszeres oceáno-gráfiaí k u t a t á s o k a t . A Barent-tengerben az expedíció t a g j a i a tengervíz felszíni vizsgálatával foglalkoztak, m í g a Kara-tengerben két hosszirányú és két kereszt-szelvény mentén, 25 állomáson a tengervíz hőmérsékletét, sótartalmát, alkali-tartalmát, elnyelt oxigénmennyiségét és hidrogénion-koncentrációját állapították meg. A vizsgálatok eredményei az „Arctic-Institute" folyóiratában jelentek meg.

Külön fejezet f o g l a l j a össze a jégviszonyokra vonatkozó megfigyelések és m é r é sek eredményeit. U j a b b sarki jelenségek vizsgálatával az expedíció nem f o g l a l -kozott, de annál értékesebb a d a t o k a t szerzett a sarki á r a m l á s o k r a vonatkozóan, különös tekintettel a folyóvizek és az olvadó j é g okozta változásokra. Megállapította az expedíció, hogy az Atlantióceán melegebb vize a Karatenger é s z a k -nyugati részében hőemelkedést okoz és egyúttal a sótartalom is növekszik, viszont a sarki medence hidegebb vizének behatolása sehol sem észlelhető. A kis s ó t a r -talom által jellemezett ú. n. minohalinák elhelyezkedéséből az expedíció négy áramlást mutatott ki: a l e g n y u g a t i b b az ú. n. Ob-Jenissei á r a m l á s , amelyet már régebben ismernek; a második a N o v a j a - Z e m j á t ó l 60 mértfölddel északra jelentkező Sedováramlás; a h a r m a d i k az újonnan felfedezett Wiesesziget körül k i -mutatható á r a m l á s , a negyedik a legkeletibb részen felfedezett Eclipse-áramlás.

A Sedovexpediciónak különösen a jégviszonyokra vonatkozó eredményei é r d e -melnek n a g y o b b figyelmet, mert sok olyan problémára vethetnek világot, amely-nek megoldása eddig nem sikerült.

A másik sarkvidéki expedíció, a „Michigan-Pan American" Grönland-expe-díció a második sarki év p r o g r a m m j á b a kapcsolódott bele. Vezetője, Schmeling volt, aki 1932. augusztus elsején, vagyis a nemzetközi sarki év kezdetén, f o g o t t neki a munkának a kijelölt helyen, Grönland nyugati p a r t j á n , az Upernivikkerületben, a Cornellgleccser közelében (északi szélesség 74° 19' és nyugati h o s s z ú s á g 56° 08'). Az expedíció m á r szeptemberben elkészítette téli szállását, a „ P e a r y lodge"ot. A dán N y u g a t G r ö n l a n d kerületekre oszlik, ezek ismét kisebb k ö z i g a z -gatási területekre, ú. n. udsted-ekre. Az expedíció helyéül kiválasztott Felső-Nugssuak-félsziget az Upernivik-kerület Kraulshavn-udstedjében a legnagyobb szárazföld. A belföldi j é g t a k a r ó szélétől 35 mértföldnyire kinyúló félszigetnek a m a g a s s á g a helyenként eléri a 3000 lábat is. A félsziget á l t a l á b a n sima, a gleccse-rektől letarolt. A gleccserek h a j d a n egészen a tengerpartig terjedtek s ott a

szik-KISEBB K Ö Z L E M É N Y E K -közöltek. Szeptember közepén bezárták az á l o m á s t és hazaindultak. A tizenhárom h ó n a p i g tartó expedíció számos igen értékes a d a t n a k jutott birtokába. Ezeknek a feldolgozása n a g y b a n folyik és az eredmények ismét jelentős lépéssel viszik előre N y u g a t - G r ö n l a n d topográfiai és meteorológiai viszonyainak ismeretét. U j a b b a n a Galopagos-szigetek keletkezésének felderítésére az 1924—25. évi Chubb-expedició is végzett kutatásokat. Chubb, három fázist különböztet meg a szigetek fejlődéstörténetében: először nagy vulkánok jöttek létre, majd kisebb kitörések folytán parazita-vulkánok keletkeztek és végül a n a g y o b b vulkánok oldalrepedéseiből kitóduló láva megmerevedett. Chubb úgy véli, hogy a két utolsó folyamat során néhány száz méter emelkedés is történt, de később, amikor v é g leg kiaalkultak a szigetek, sülyedés következet s a szigetek így vették fel j e l e n legi alakjukat. Chubb szerint a fejlődés h a r m a d i k fázisa még ma is tart és m e g -figyelhető a szigetvilág nyugati fiatalabbkorú szigetein, így a James, Albemarle és Narborough szigeten. A Galopagos-szigetek szerkezetükben hasonlítanak a Marquesas-szigetekhez, azonban ez utóbbiak földtanilag idősebbek. Területük kb.

egyforma, de a Marquesas-szigetek m a g a s s á g a — részben sülyedés, részben vul-káni kitörés miatt — csak egy hatoda a Galopagos-szigeteknek. A Husvét-szige-tek keletkezése is valószínűleg ugyanolyan, mint a Galopagos-szigeHusvét-szige-teké, de amazok régebben keletkeztek. Mind a három szigetcsoport a n n a k a tengeralatti platónak a szélén fekszik, melyet Albatross-platónak neveznek. A Galopapos- és Marquesas-szigetek egymással szemben, a Husvét-szigetek p e d i g a plató déli szélén helyezkednek el. Minthogy a szigeten a kontinens jellemző kőzetei nem t a -lálhatók, Chubb szerint semmiképen sem állja meg a helyét az a feltevés, hogy a sziget helyén valamikor nagy ö s s z e f ü g g ő s z á r a z f ö l d volt, mely a történelmi idők-ben sülyedt volna el. Hogy a Galopagos-szigetek körül nincsenek korallzátonyok,

azt Chubb a víz alacsony hőmérsékletének t u l a j d o n í t j a . Ebben Dana f e l f o g á s á -hoz csatlakozik. Az alacsony hőmérséklet oka az, hogy a hideg H u m b o l d t - á r a m l a t időnként az El Nino melegáramlat hatása alatt kiterjeszkedik s a szigetek körüli víz felületének hőmérsékét annyira lehűti, hogy korallok ott m e g nem élhetnek.

(Geographical Review.) Pell Mária dr.

*

Milyen mélyre sülyed egy hajó? Ez a kérdés ismételten felmerül, v a l a h á n y szor az oceánok valamelyikén történt hajóelsülyedésről hoz hírt a táviró. V a n

nak, akik azt t a r t j á k , hogy a tenger mélyén uralkodó h a t a l m a s nyomás és a t e n jelent köbdeciméterenkint. Minden víz alá merülő test csak akkor m a r a d h a t lebegő állapotban, ha a tőle kiszorított víz súlya azonos a t e s t súlyával. Az acél ( v a s ) egy köbdeciméterének súlya 7.8 kg, m í g ugyanennyi tengervize még 10.000 méter mélységben is csupán 1.073 kg; elképzelhetetlen t e h á t , hogy a tengerben a víz és az acél súlya valahol kiegyenlítődhessék. De e g y é b k é n t is a g y o r s a n és

A világ legnagyobb tengerészeti muzeuma most van kialakulóban A n g l i á -ban, Sir James Caird jóvoltából, aki több mint 200.000 angol fontot áldozott régi „Queens-house"-t is, amelyet annak idején I. J a k a b angol király hírneves építésze, Irrigo Jones épített a király megbízásából, d á n i a i Anna részére. Az angolok n a g y tengeri muzeuma tehát a birodalom egyik történelmi nevezetességű helyén f o g állani.

*

Balkáni flotta néven egyesíteni k í v á n j á k a balkáni államok kereskedelmi h a j ó z á s á t . A tervet a B e l g r á d b a n tartott negyedik Balkán-konferencián vetették ban, fényes ünnepség keretében, az angol király és királyné jelenlétében b o c s á -tották vízre a Cunard Line új óriásgőzösét, amelyet a királyné „Queen M a r y "

névre keresztelt. A v í z r e b o c s á t á s valóságos mestermunka volt. A h a j ó n a k ugyanis a Cyde f o l y ó b a torkoló keskeny Cart folyócskába kellett befutnia, amelynek szé-lessége c s a k egy h a r m a d d a l nagyobb, mint a hajó szészé-lessége. Húsz v o n t a t ó h a j ó segítségével mégis minden b a j nélkül sikerült a 312 méter hosszú h a j ó ó r i á s t vízre bocsátani. Alig hogy elmúlt a „Queen M a r y " keresztelésének ünnepsége, az angol hajózási t á r s a s á g máris egy hasonló n a g y s á g ú ú j a b b g ő z ö s építését h a t á r o z t a

KISEBB K Ö Z L E M É N Y E K 7 1

el, mert csak két testvérhajóval lehet biztosítani a forgalom gazdasági r e n t a -bilitását.

*

Kiemelnek a tengerből egy negyvenöt év előtt elsülyedt német hajót.

1889 március 15-én Samoa-szigete mellett egy rettenetes t a i f u n n a k három német h a d i h a j ó esett á l d o z a t á u l : két ágyúnaszád, az „Adler" és az „Eber", v a l a m i n t az „ O l g a " cirkáló-korvett. Közel félszázadig senki sem gondolt a német h a j ó k kiemelésére, mígnem most az újzélandi kormány, amelynek hatásköre S a m o á r a is kiterjed, elhatározta, hogy az „Adler" á g y u n a s z á d n a k Apia kikötője előtt fekvő roncsát kiemelteti. A német hajóépítő ipar kiválóságát bizonyítja, hogy ez a h a j ó -roncs a tenger mélyén 45 éven át ellentállt a déli óceán minden viharának. (Die See.) hosszabb utat tett meg San Diegoból Alaszkába, onnan pedig az Aleutákra, m a j d Havaiba és vissza San Diegoba. (Die See.)

*

Két-két repülőgéppel szerelik fel valamennyi angol csatahajót és cikálót.

Az angol kormánynak ez az elhatározása több mint hatvan ú j hadi repülőgép építését teszi szükségessé. Ez a hír annál meglepőbb, mert az angol h a d i t e n g e r é

-szet vezetősége a legutóbbi flottamanőver alkalmával azt a megállapítást tette, hogy a légi haderő nem képes a támadó „idegen" flottát visszavonulásra kény-szeríteni. Ebből sokan a r r a következtettek, hogy az angolok teljesen lemondanak a légi haderő növeléséről.

A világ tengeri kereskedelmi flottája 1934 közepén 31.000 hajóból állott, 65.6 millió b r u t t ó - r e g i s t e r - t o n n a össztartalommal. Ebben a kimutatásban benne van minden 100 tonnás és azon felüli gőzös, motoros, vitorlás és más g é p h a j t á s -nélküli vizi j á r m ű . A g é p h a j t á s ú hajók ö s s z t o n n a t a r t a l m a 64.4 millió t. Ez utóbbi szám egyes tengeri államokra vonatkozó következő számadatokból a d ó -d o t t : Nagybritannia és Írország 17.7, Amerikai Egyesült Államok 12.3, japán

A világ tengeri kereskedelmi flottája 1934 közepén 31.000 hajóból állott, 65.6 millió b r u t t ó - r e g i s t e r - t o n n a össztartalommal. Ebben a kimutatásban benne van minden 100 tonnás és azon felüli gőzös, motoros, vitorlás és más g é p h a j t á s -nélküli vizi j á r m ű . A g é p h a j t á s ú hajók ö s s z t o n n a t a r t a l m a 64.4 millió t. Ez utóbbi szám egyes tengeri államokra vonatkozó következő számadatokból a d ó -d o t t : Nagybritannia és Írország 17.7, Amerikai Egyesült Államok 12.3, japán

In document A Tenger 24. évfolyam 1934 (Pldal 69-87)