• Nem Talált Eredményt

3. AZ ELEMZÉS KIVÁLASZTOTT PÉLDÁK ALAPJÁN

3.1. A kiválasztott bútorcsaládok ismertetése

3.1.2. A SIXAY termékcsalád ismertetése

Az olasz bútorcsalád mellé választottunk egy hasonlónak vélt magyarországi bútorcsaládot is, amely országszerte, sőt a határon túl is elismerést kapott. Megállapíthatjuk, hogy Magyarországon ez a stílus egyedi és egyetlen, amit igazán magunkénak mondhatunk, akár „magyaros stílus”-nak is elnevezhetjük.

„A szépség, a minőség és a maradandó értékek szerelmeseinek.”- vallja Szikszai László a saját tervezésű bútorairól. Szikszai László annak a fiatal tervező generációnak a mára már elismert tagja, akik pályájukat a rendszerváltás után kezdték. Bútorainak hitelessége az anyag feltétlen tiszteletéből sugárzik, ami legkorábbi tanulmányai – az asztalos szakiskola – alatt alakult ki, és ami azóta is meghatározza tervezői szemléletét. Indulása éveiben már hazánkban is egyre többször fogalmazódott meg az egyedi bútor iránti igény, holott gyakorlattá csak jóval később vált. Bútorai azok számára készülnek, akik mindennél többre értékelik a minőséget és maradandó értéket. Olyanoknak, akik nem rövid életű, könnyen helyettesíthető, személytelen bútorokra, tárgyakra vágynak, hanem olyanokra, melyekhez tartósan lehet kötődni, melyeket könnyű szeretni és megbecsülni. Úgy tervezik és készítik őket, hogy akár tovább is örökíthetők, a következő generációk otthonaiban is tetszetős és hasznos darabok legyenek. Nem veszítik el értéküket néhány év használata után, ezért műszakilag és esztétikailag is időtálló minőséggel készítik őket. A megvásárolt bútorokra 5 év garanciát igazolnak.

A tervező szemléletét a természetes anyagok, elsősorban a fa szeretete, gondos és ökonomikus megmunkálása hatja át. A minőség iránti igényből fakad, hogy bútoraihoz nemes anyagokat: tömörfát, elsősorban hazai kemény lombos fafajokat (bükk, tölgy, juhar, berkenye, cseresznye, körte, dió, szil, kőris) választ, melyeket legelső munkái óta a nálunk még különlegességnek számító, az anyagstruktúrába beépülő, természetes anyagokkal (finom olajok, viasz) kezel. Ezek nemcsak erezetük játékával, de színárnyalataik virtuozitásával is hatnak. A környezettudatos felületkezeléssel különleges hatást ér el, a fa természetes meleg fényt és bársonyos tapintást kap, hiszen az olajozott-viaszolt felület él, lélegzik. Ezek az anyagok nemcsak a természetes szépséget fokozzák, de a rostok közé kerülve, azok rugalmasságát fokozva a bútorok élettartamát jelentősen növelik. Másodsorban, az anyagok között, amelyeket még használ a tervező, megtalálható a rétegelt lemez, üveg, rozsdamentes acél és a marhabőr is. Az általa tervezett tárgyakon a fa szépsége dominál, amit a természettől kölcsönzött finom vonalvezetés tovább erősít. Bútorainak, habár stílusuk nehezen

kategorizálható, vonalvezetése kissé a szecesszió és a népi tárgyak formai világára emlékeztet. Ez utóbbi és a tömör fa természetes szépségének hangsúlyozása azok a stíluselemek, amelyek leginkább a skandináv designnal rokoníthatók. A fafajták értő felhasználása és megmunkálása, az élő anyag tisztelete olyan viszonyrendszert eredményez a választott matériával, amelynek végeredményeképp minőségileg kifogástalan, európai szintű bútor születik.

Bútorai egyszerűek, puritánok, divattól távolságot tartva, műszakilag és esztétikailag időtálló és az uralkodó trendektől függetlenül egyfajta kortalan szépséggel rendelkeznek. A jó tárgy - a tervező hitvallása szerint - műszakilag és esztétikai szempontból is „örök darab”, élete független az uralkodó trendektől. Munkáiban nem érződik, hogy a bútortervezés divatorientált szakmává vált. Egymással jól variálható bútorcsaládjai a polgári értékek iránti vonzalmáról tanúskodnak. Ebből a szemléletből fakad az a formai letisztultság, mely eleganciával, egyfajta nagyvonalúsággal párosul. Formai letisztultság, nemes arányok, sallangmentes, szolid külső és egyfajta puritanizmus jellemzi higgadt és érett tervezői munkáját. A racionális formaképzés a praktikumra való törekvés következménye, a takarékos anyaghasználat, pedig a természettudatos tervezői szemléletet igazolja. A bútorok stílusa személyhez kötődő, maradandó, időtálló és kortalan.

Bútorai környezettudatos szemlélettel, természetes alap- és felületkezelő anyagok alkalmazásával készülnek. Ideálja a kortalan szépségű, tökéletesen kivitelezett, esztétikailag és műszakilag is időtálló, nem elavuló, hosszú életű bútor. Példaképének azokat az értékálló berendezési tárgyakat tekinti, melyeket nagyszüleinktől örökölve még mi is tovább adunk, mert nemcsak az idő próbáját állták ki. Arra törekszik, hogy környezettudatos hozzáállással, a természetes alap- és felületkezelő anyagok alkalmazásával műhelyében olyan reprodukálható kisszériás berendezési tárgyak szülessenek, melyek mégsem kézműves darabok, hanem sorozatgyártásra is alkalmas, kisszériás bútorok. „Nem egyedi kézműves darabokat, hanem jól használható, gazdaságosan előállítható dolgokat” szeretne tervezni. Példaképe „a ma már klasszikusnak számító tárgyak, melyek ma is olyanok, hogy akár tegnap is tervezhették volna őket.”

Sorozatgyártásra törekszik, ugyanakkor saját bevallása szerint bajban lenne egy nagyobb rendelés esetén. Bútorai magas színvonalúak, egyediek, egyéniségét tükrözik. 1995 óta dolgozik önálló bútortervezőként. Bútorait kisebb hazai asztalos vállalkozások és műhelyek készítik, ahol mind gépi, mind kézi megmunkálásban részesítik. Ezért mindenik

könnyen és olcsón utánozni őket”. A védjeggyel (17. ábra) ellátott bútorokat („Sixay furniture”) hazai és külföldi galériák, üzletek forgalmazzák.

17. ábra [64.]

Nem egy bizonyos réteg számára tervezett bútorok ezek, hanem bárkinek, aki megérti, elfogadja ezt a nyelvet. Aki tudja, hogy a bútornak élete van, amit nem lehet csak úgy máról holnapra eldobni. Azoknak tervez, akik értékelik a magas minőséget, a míves egyszerűséget és a szándékot, mely az anyagból a legtöbbet szeretne kihozni. A lényeg, hogy a vásárló jól érezze magát otthon a használat során. A vásárlói kör inkább az értelmiségiek sorából adódik, fiatalok és idősek egyaránt vásárolnak, 25 évtől 50-60 éves korig. A vásárlói közösség Budapest és környéke, azonban egy-egy vidéki vevő is akad. Az ár értékrend kérdése, megfizethető bútorok. Az értékesítés kiállítások vagy közvetlen megkeresés útján történik.

Azonban néhány termékét bútorgyár (Balaton Bútorgyár) is kezdi gyártani szériában. A Kabóca nevű székcsaládról van szó (19. ábra), amire Ipari Formatervezési Nívódíjat is kapott a tervező. Ez a szék Ausztria legjobb bútorai közé került be. A Kabóca szék ötletéből nemcsak pihenőszék, pad-variációk, de komplett bútorcsalád nőtte ki magát. A nemesen egyszerű, szinte grafikai jelként megformált design tökéletesen szolgálja a rokon funkciókat.

Kabóca családjához készített asztalát például választhatjuk bükkből, tölgyből, juharból, körtéből, cseresznyéből, de ha ízlésünknek jobban megfelel, úgy dióból is.

A Kabóca székek léces (18. és 20. ábra) vagy lemezelt (19. és 27. ábra) formában, karfa vagy karfa nélkül, mindezek hat hazai fafajtából készülhetnek. A háttámla rácsos struktúrája jellegzetes Szikszai-motívum.

18. ábra: Kabóca léces változat [64.] 19. ábra: Kabóca [64.]

20. ábra: Kabóca [64.]

A különböző anyagokban való megjelenés Szikszainál inkább a fafajták változatosságában ölt testet:

21. ábra: Fafajták változatossága [64.]

A rendmániások örömére készült a SIXTEM íróasztal (22. ábra), melyet a változatos fafajtákból kialakított fiókok (23. ábra) tesznek különlegessé.

A nevezetes Kabóca szék léces változatát egészíti ki a bútorcsalád új elemeként az ülőgarnitúrához csatlakoztatható pad (26. ábra), amelynek sajátos megjelenését ugyancsak a szerkezeti elemek ívelő profilja és a különböző tónusú lécek természetes fakturális játéka adja. A közeljövőben sarokelem teszi teljessé a kollekciót.

24. ábra: Pihenő [64.] 25. ábra [64.] 26. ábra: Pad [64.]

27. ábra: Kabóca szék [64.] 28. ábra: Kabóca pihenő [64.]

3.1.3. A REM módszer és FMEA alkalmazásához kiválasztott további