• Nem Talált Eredményt

3. AZ ELEMZÉS KIVÁLASZTOTT PÉLDÁK ALAPJÁN

3.1. A kiválasztott bútorcsaládok ismertetése

3.1.1. A CECCOTTI termékcsalád ismertetése

„Az elektronikus technológia korszakában csak a jól megépített, az emberi testhez, szemhez és kézhez közel álló dolgok lehetnek szépek.”- írja Albrecht Wellmer [4. Ceccotti 1996] a Ceccotti bútorairól.

A kilencvenes évek egyszerű formanyelve a racionalizmus mellett inkább a letisztult vonalvezetés esztétikáját állítja előtérbe. A nemes anyagból készült egyediséget hangsúlyozott, tökéletesen megmunkált bútorok nem csupán a modern, számítógépes vezérelte technológia precizitását mutatják, de természetesen a kézműves hagyományok továbbélését is. A számítógéppel gyártott fabútort ma már kézzel nagyon nehéz sokszorozni, viszont az összerakás, összecsiszolás kizárólag csak emberi munkát igényel.

Napjainkban az egyedi bútorok termelése fele irányul a világ. Az olasz bútoripar egyedül nyújt annyi újdonságot, mint a világ többi gyártója együttvéve. Letisztult, kifinomult, puritán formavilágról tanúskodik. Az utóbbi években mintha csak újraéledt volna a funkcionalizmus, minden díszítettséget kerülő letisztult formavilága. Ezért is választottuk a Ceccotti cég bútorait elemzés tárgyául.

Az ötvenes években alakult CECCOTTI cég a természetes anyagokat és a hozzájuk kapcsolódó természetes formavilágot választotta. Az általuk négy évtizeddel ezelőtt előtérbe helyezett természetesség a 90'-es évek egyik legfőbb értékévé vált.

A 80'-as évek második felében egy igen markáns változás figyelhető meg a tárgyi kultúrában, írja Vanni Pasca [4. Ceccotti 1996]. Egy posztmodern utáni neomodern fázis következik és válik közkedveltté Olaszországban. Ez a stílus a formák világában kétségbeesést, elkeseredést kelt, melyet egyrészt egy egyre növekvő zavar, másrészt pedig az újabb irányzatok kutatása, keresése s a feléjük való nyitottság jellemez. Vattimo [4. Ceccotti 1996] mindezt az esztétizmus frivolitásaként, vagyis léhaságaként definiálja. Ceccotti kollekciója egy még szokatlanul definiált, egyedülálló identitást tár elénk. Saját esztétikai környezetében egyedi, új stílusról tanúskodik. Egy racionalista és posztmodern design közötti tendencia van elterjedőben. Ezek a bútorok kitűnően demonstrálják azt a designt, amely az ipari geometriák és az esztétizáló frivolitások ellenére elvarázsol és visszavezet egy történelembe, tradícióba, egyéni és kollektív tudatba, hogy így szívesen rájuk ismerjünk és gyakran hasznosítsuk őket. Az olasz bútoripar azon tipikus tapasztalatainak egyikéről van itt szó, mely a külföldi designerekben méltán ébreszt irigységet: egy kézműves tudással megáldott cég és a kritikai gondolkodásmódot képviselő designer - Roberto Lazzeroni -

tapasztalatait. Kezdetét veszi tehát egy együttműködés, amelynek eredményeképpen a fa kifinomultan érzéki megmunkálása nyomán, olyan bútorok születnek, melyekben a lágy érzékiség vonalai és görbéi a felvillanó profilokkal a Liberty kanyargós görbéit idéző vonalakkal és a Gaudì-féle plaszticitással kapcsolódnak össze.

A faanyag gyakran a minimumra csökken, a kézműves ízlést követve bravúrosan hajlik és nyúlik, de ott áll mögötte a designer kritikus tudatossága is, aki kísérleteivel olyan finomságot ad bútorainak, hogy fennen hirdeti azok modern esztétikáját.

Valóban a mai igényekkel számoló Ceccotti megbízható modernizmust követ. A tömör fából készülő Ceccotti bútorok karcsú lábaikon kecsesen hajladozó darabok a kilencvenes évek formanyelvén kommunikálnak, kiszolgálva, megerősítve zaklatott korunk szépségideálját, természet felé fordulását. A századelő ma már klasszikusnak számító stílusirányzataihoz fordul. Nem elemes bútorokat gyárt, hanem bútorcsaládokat, amelyeknek egyes darabjai ugyanazon alkatrészekből készülnek, mégis mind kicsit másképp festenek. S noha klasszikus értelemben vett dekoráció, így faragás, intarzia nem díszíti őket, valami mindig - egy decens párkány vagy egy finoman vésett csíkdíszítmény - gondoskodik arról, hogy a kényes ízlésű tulajdonos nehogy üresnek, sivárnak találja a gondosan megmunkált felületeket.

A Ceccotti-bútorok legszembetűnőbb vonása azonban a darabok hajlékonysága. Kifelé terpeszkedő lábak, finom ívek a homlokzaton, enyhe kiugratások a formailag hangsúlyos pontokon. Ez a formavilág, amelyet ma organikusnak is mondunk, a szecesszió hagyatékaként él tovább. Emellett legalább ilyen feltűnő a javarészt tömörfából, főként cseresznyefából készülő bútorok másik jellegzetessége, a halványbarna, némi vörössel vegyülő színárnyalat is.

A világos fa használata és a hullámzó kontúrok egy másik kor hangulata, a biedermeirre utalnak vissza. E stílus szolgáltatja a cég arculatát meghatározó formatervezői szemlélet másik forrását. Azt a puritán ökonómiát, amelyet Michael Thonet örökített át korunkra, azzal, hogy beidermeir nyelvezetéből kifejlesztette hajlított bútorainak - már a századfordulóra jellemző - látványát. Ceccotti mintha csak e két egymásba folyó stílus szintézisét valósítaná meg. E bútorok nem a széles publikum számára készülnek, inkább az ár iránt kevésbé, a minőségre viszont annál inkább érzékeny, kifinomult ízlésű réteget célozzák meg. Mentesek mind az avantgárd, formalista allűröktől, mind az extravagáns, posztmodern ornamentumoktól. Ezeket a bútorokat a különleges berendezéseket kedvelőknek tervezték.

Olyan embernek, akinek fontos, hogy otthona hosszú távon megtartsa értékét. Egyesül az időtlen szép forma és a legjobb kézműves minőség.

Miért választottam pont ezt? Azért, mert az olasz bútor a minőséget keresők körében már jó néhány éve gyökeret vert Magyarországon. A Ceccotti közönsége nem más, mint a kényes ízlésű polgár, aki fogékony a biztos értékek iránt. Aki a megnyugtató állandóságot keresi a bútor anyagában, konstrukciójában, látványában egyaránt. S nem utolsó sorban, mert ezzel tudom reprezentálni, érzékeltetni legjobban az exkluzív fogalmát.

Világossá vált, hogy a korunk embere egyre inkább visszahúzódik otthonába. Egyre inkább közvetlen környezetét tekintve, s értékeit a luxust, amelyet megengedhet magának, nem hivalkodóan kifelé, hanem a maga mikrovilágába zárva, szinte titokban szeretné élvezni.

A kiválasztott bútorcsalád átmenetet képez az iroda és az otthon között. Reprezentatív, exkluzív jellegű az otthon dolgozó menedzser számára. Ezen bútorok anyaga, konstrukciója, látványa a megnyugtató állandóságot hirdetik. A bútoregyüttes hat tagja: Big Bean íróasztal, Marlowe forgószék, könyvespolc, Star Trek szék lábtartóval, D.R.D.P. pamlag, Camarillo kisasztal. Az így berendezett szoba több funkciós. Elképzelés szerint irodaként is (tárgyaló, dolgozó) vagy egyszerű nappaliként (pihenés, kikapcsolódás) is használható. Akár dolgozószobaként, akár nappaliként ez a bútoregyüttes az otthon stílusát képezi. Az egyszerű, letisztult racionális formák a jellemzők. Az egyszerű bútor dísze, a részletek minősége, a tervezés megvalósítása, az anyag és technológia tökéletes összhangja. Minden otthon önmagában egy különálló történetet alkot, mindenki számára ez egy külön világ, a gondolatok, ötletek, formák és színek világa. Ezért minden bútordarab kiválasztása gondos kereséssel kezdődik. Az otthon minden része megegyezik lakója ízlésével és tükrözi annak lelkivilágát. Az affinitás a kifinomult otthonban életre kelt bútorkultúrán alapszik. A következőkben bemutatott bútorok önálló bútordarabként is funkcionálnak, formájuk ennek megfelelően egyéniesedik, de több más bútordarabbal és a belső kiképzés egészével együtt adnak teljes és egységes képet. Finom és kecses vonalak jellemzik Lazzeroni világát. Szinte minden görgőkön gurul vagy könnyedén eltolható, mozgatható, hozzáférhető vagy átrendezhető. A cseresznyefából készülő bútorok érzelmeket közvetítenek, különböző hangulatok hordozói, melegség árasztói. A mahagóni fénye kihangsúlyozza a fa erezetét és mértéktartóan elegáns hatást vált ki.

A BEAN íróasztal (10. ábra) cseresznye- vagy mahagónifából készül. A tetején felnyitható lap bőrrel borított, míg az írószer tárolók sárgarézből vannak beépítve a lapba. A felnyitható lap a bútor teljes szélességében teret hagy a két fiókos szélső rész között. A bútor kvalitása a kivitelezés minősége mellett egyre inkább a szellemiség hordozója. Érdekessége,

10. ábra: BEAN íróasztal [60.]

11. ábra: MARLOWE forgószék [4.] 12. ábra [4.]

A Marlowe forgószék (11. ábra) szintén cseresznyefából vagy mahagóniból készül, az ülésrész pedig bőrrel borított. Kényelme a mindennapokat szolgálja egyedi kombinációban, rendkívüliségét a bútor elegáns arányai adják. A fagörgőkön guruló szék kecses lábai sárgarézben végződnek.

A Camarillo kisasztal (13. ábra) tömör cseresznyefából készül üveglappal, minimális faanyaghasználattal. Az üvegasztallapot tartó rész és a lábazat végződése sárgaréz.

Különlegesen gondos kivitelezésük elegáns könnyedségről tanúskodnak.

13. ábra: Camarillo kisasztalok [4.]

A Star Trek pihenő együttes (14. ábra) egy fejtámlás karosszékből és lábtartóból tevődik össze. Az alapanyag itt is a cseresznye. A fejtámla, az ülőke és a lábtartó kárpitozott.

14. ábra: STAR TREK pihenő [4.]

A kétszemélyes D.R.D.P. pamlag (15. ábra) tömör cseresznyefából készül, kárpitozott ülőfelülettel ellátott. A kör alakú ezüstözött sárgaréz tálca a pamlag különleges része. A nappali szoba központi bútordarabja.

15. ábra: D.R.D.P. pamlag [60.]

A könyvespolc nélkülözhetetlen akár nappaliról, akár irodáról legyen szó. A cseresznyéből készülő könyvespolcok, üveges szekrények, tárolók összekapcsolhatók, tetszés szerint variálhatók vagy pedig külön egyedülálló darabként is használhatók. A geometrikus vonalú tárolóhely megnövekedett terjedelemmel, fiókokkal és rekeszekkel gazdagított. Egyedi jellegűek a gondosan megtervezett sárgaréz fogantyúk, kilincsek, kulcsok és más fémösszetevők.

16. ábra [4.]

Ceccotti-bútor a fogyasztói megítélés szerint (Kérdőíves felmérésből származó eredmények)

• Legtöbben az egyedisége, külleme, minősége miatt választották

• Fontos szerepet játszott a bútorral való első találkozás

• A bútor ára megfelelő vagy a szolgáltatások színvonalához képest túl magas

A minőség kiváló

• Az elképzelt ideálhoz nagyon közel állt

• Stílusa kötődik az emberekhez

• A bútor értéke elsősorban a forma-szín-harmónia, küllem megjelenésében fejeződik ki

• A használati funkciókkal elégedettek, használatkor nagyon jól érzik magukat

• Élettartama 15 év feletti

• A divat nem feltétlenül játszik fontos szerepet

• Figyelemfelkeltő tényezők: termék által kiváltott motiváció (igény, inger), életmód, érzelmek, vágyak, reklám

• A vásárlók többsége vállalkozó

• A vásárlói réteget a fiatal és közép korosztály képezi

• A többség pihenésre használja lakását

• Legtöbben a vásárlási szokásaikat előre eltervezik