• Nem Talált Eredményt

vállalkozó 36

vállalkozó szférában alkalmazott 6

állami intézetben alkalmazott 6

Foglalkozás szerinti megoszlás

75%

25%

vállalkozó alkalmazott

77. ábra: Foglalkozás szerinti megoszlás

Mindezekből vezető állású 12 fő. Megállapítható, hogy a vásárlók nagy többsége vállalkozó.

Összességében a vásárlók pihenésre használják lakásukat, de ezen kívül vannak, akik szórakozásra vagy otthoni munkavégzésre is.

Összességében a vásárlók egy része (12 fő, vagyis 25%) csupán a színválasztékkal volt elégedetlen és szerintük a szállítási idő is túl hosszú volt.

Következtetések

Megállapítható, hogy az exkluzív olasz bútorok esetében a legfontosabb tulajdonságok, amikre a magyar vásárló igényt tart a forma-szín harmónia és az általános küllem. Elsősorban a minőség, egyediség és a termék által kiváltott motiváció játszott fontos szerepet a választás során.

Az egyedi igényeket kielégítő exkluzív bútorok vásárlása során nem alakulnak ki vásárlási szokások, hanem minden vásárlás külön döntést igényel, azonban a vásárlók többsége előre eltervezi, hogy egyedi bútort vásárol és a bútorral való első találkozáskor eldönti, hogy megvásárolja azt. A valódi vásárlás lebonyolítását azonban nem rögtön, hanem többszöri visszalátogatás után teszi meg.

Az egyedi bútor minősége kiváló, élettartama 15 év feletti. A vásárlók életkora 30-50 év közötti.

Egyedi igényeket kielégítő exkluzív bútor-bútoriparban jártas személyek válaszai

1996-ban szintén végeztünk egy olyan felmérést is, amely kizárólag faiparban jártas személyek válaszait tartalmazta. A felmérésre Székelyudvarhelyen az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság által szervezett minden évben sorra kerülő Faipari Szakkonferencián került sor. A kérdőívek nyitott kérdéseket tartalmaztak (lásd a 6.4.2. mellékletben, 77. oldal). Az interjús beszélgetésekből a kapott válaszokat az alábbiakban foglaljuk össze.

A bútor életünk alapvető, a normális civilizált élet kötelező tartozéka. Mindennapi életünk alkotó része, használati tárgy a házban, amelynél jelentős szerepe van az esztétikának.

Formalitását tekintve díszítő elem, a sajátosság kifejezésére szolgáló, kényelmet, jó hangulatot és kellemes környezetet biztosító társ. Ugyanakkor a belső tér funkcionális kiegészítője.

kapcsolatos és harmóniát biztosít használójával. Mivel minden ember más, mindenki megtalálja a saját számára megfelelő, egyéniségéhez illő bútorkülönlegességet. Az egyedi különlegességet jelent, azt, hogy csak néhány létezik belőle úgy formailag, mint arányukat és színösszetételüket tekintve. Az exkluzív kizárólagosat jelent. Az exkluzív bútor előállítása egy bizonyos gyártó által egy bizonyos számban kizárólagos jelleggel történik. Ezért ezeket a bútorokat nevezhetjük egyedinek is. Az exkluzív bútorok világa kiemelik az embert a megszokottságból, az unalmas sorozatvilágból. Ezek a bútorok változatosabbak, gazdagabb a formaviláguk, játékosabbak, több üzenetet hordoznak magukkal. A különbség nem a bútorok világa, hanem az emberek világa között van.

Az egyedi bútor a lakást otthonossá változtatja. Ezért úgy választjuk ki ezt a bútort, hogy a lakás stílusa és térkihasználása szempontjából optimális legyen. A lakást nemcsak használni kell, hanem gyönyörködtető szerepe is van. Az egyedi bútornál alapvető szempont az esztétikai, formai és használati funkciók harmóniája. Egyszerre több szempontra kell odafigyelni, úgy formavilágukat tekintve, mint színhordozásukat, de a funkcionalitástól sem tekinthetünk el. Természetesen az esztétikai jelleget egyáltalán nem szabad szem elől veszíteni.

Az egyedi bútornál a használat és esztétikum egyesül. Azt is mondhatjuk, hogy, használati tárgy kiemelkedő esztétikával. Ezek a bútorok különböznek a többiektől.

Összességében az egyedi bútor követheti, de főleg tűri a divatot, inkább azt mondhatjuk, hogy divatdiktáló. Az egyedi bútor mindig divatban marad, nem feltétlenül a jelen divatnak az alárendeltje.

Az exkluzív bútordarab élettartama több emberélet. Anyagát tekintve, elsősorban a természetes tömör fát részesítik előnyben, de az üveg, fém, kő kombinációk is gyakoriak.

Színei a természetes színek.

Az egyedi bútor tükrözi magas árát. A vásárlók pedig kevésbé árérzékenyek, ha a termék egyedi. Minél magasabb egy ország életszínvonala és kulturális fejlettsége, annál jobban van igény ezekre a bútorokra. Ugyanazon igénybevételeknek kell eleget tegyenek, mint a hagyományos bútorok. Elsősorban a család apraja-nagyja szolgálatára kell álljanak. Ki kell bírniuk mindennemű használati igénybevételt is.

A lakásviszonyok jobbulásával, a terek növekedésével nő az igény az egyedi bútorok iránt. Viszont a választék a magas árak miatt nagymértékben behatárolt.

Az egyedi bútoroknak mind az esztétikai, mind pedig a használati értékük optimálisan kielégítik a magas színtű igényeket.

4.2. Mérés a REM módszer alkalmazásával

A REM eljárási módszernek egy újabb alkalmazását mutatjuk be (A REM módszert a 2.5.1. részfejezetben (47. oldal), illetve a 6.1. mellékletben (2. oldal) ismertetjük). Célunk az, hogy a meghatározó formákon keresztül az esztétikai és használati funkciók arányát jellemzőkkel tudjuk érzékelni. Ezek felhasználásával fogjuk az értékelési tényezők alakulását mérni. Ezek az értékelési tényezők nem egyforma súlyúak, ezeket rangsorolja a REM. Ezzel egy olyan összehasonlítási alapot dolgozunk ki, amely segítségével megállapíthatók, hogy a bútoroknál jelen vannak-e és milyen mértékben vannak jelen ezek a jellemzők.

Az exkluzív bútorok, elemzésünk tárgyai, általában stílushordozók. A minőségtervezéskor, a reklámhadjáratok tervezésekor, általában a megítélésnél többször kerülünk olyan helyzetben, amikor a stílushordozásról az általános benyomásainkon túl pontosabb ítéletet kell kialakítanunk.

Kutatásunk folyamatában kialakítottunk egy az általános érzésvilágra alapozott értékelési módszert (lásd az 5.3. fejezetben, 145. oldal), amely arra irányul, hogy egy-egy bútorcsaládnál megalapozzuk a stílushordozás mértékét.

Első lépésként összeállítottunk egy kérdéscsoportot. Azt kérdeztük, hogy milyen bútorjellemzők alapján határozhatjuk meg annak stílusát.

A megkérdezettek összetétele (összesen 300): eladók, vevők, régebbi használók, terméktervezők, bútortervezők, reklám szakemberek, marketingkutatók, designerek, ergonómusok, termék előállítók (gyártók), a logisztikai rendszerben résztvevők.

A visszaérkezett 240 válasz alapján az alábbi rangsor alakult ki az első tíz stílusjellemzőt figyelembe véve (a beérkezett válaszok feldolgozását a 6.1.2. mellékletben mutatjuk be, 7. oldal):

1. esztétikai élmény 2. anyag-szín harmónia 3. látható stílusjegyek 4. harmonikus megjelenés 5. tagoltság jellemző arányai 6. divatosság

7. stílustisztaság 8. korhűség

9. belső (a bútorcsaládon belüli) összhang

Látványos és lehet, hogy hasznos is lett volna a megkérdezettek jellemzésének, hozzáállásának, véleményszórásának stb. elemzése, összesítése. Ehelyett a stílusmegítélés mérési módszerének kialakítására fektettük a hangsúlyt. Ezt annál is inkább fontosnak tartottuk, mivel a terméktervezők, marketing szakemberek, forgalmazók számára kívántunk e kérdésben fogózót adni.

Stratégiai alapállásunk szerint azt kívántuk kutatni, hogy az adott bútorcsalád mennyiben (hány %-ban) felel meg a stíluskritériumoknak. Másfelől azt kívántuk megválaszolni, hogy a stíluskritériumok (összetevők) milyen súlyozott rangsorát kell megterveznünk, megvalósítanunk. Erre a komplex mérésre a REM összemérési módszer alkalmas.

Kísérletünkben a már elemzett két bútorcsaládhoz (D, E) még hozzávettünk hármat (A, B, C) (lásd a 3.1. fejezetben, 58. oldal), ezek:

A - Seltz B - Porada C - Rolf Benz D - Ceccotti E - Sixay

Az értékelésre egy 6 tagú TEAM-et szerveztünk. A TEAM szakmai összetétele:

Marketing kutató Felhasználó (régebbi) Terméktervező

Bútortervező Designer

Reklám szakember

Beállított paraméterek:

A team egyetértési együtthatója 90% felett legyen.

A team tagok értékelésének szórása ± 10%.

A mérés folyamata az alábbiak szerint alakult:

- a feladat meghatározása, a team tagok ismerkedése,

- a kiválasztott öt bútorcsalád összegyűjtött dokumentációjának tanulmányozása, két bútorcsaládot a team gyakorlatilag is tanulmányozott,

- a team tanulmányozta a kutatás megelőző lépéseit, a kialakult sorrendet elfogadva a jelölt 10 stílusjellemző 7 tagját tekintette értékelési tényezőnek,

- a team az értékelési tényezőket önmaga is rangsorolta és súlyozta a páros összehasonlítás módszerével,

- a team ismét tanulmányozta a kiválasztott 5 bútorcsaládot, majd megfogalmazta- csoportmunkában- az 5-1 skála értékeket (ötössel értékelik azt az értékelési tényezőt, aminek a bútorcsalád legjobban megfelel),

- a team tagjai egyénileg értékelték az értékelési tényezőket bútorcsaládonként, ehhez szavazólapot készítettünk (34. táblázat),

- az értékelés eredményét a számítógépbe táplálva, a gép elvégezte a szükséges számításokat, ezeket táblázatosan és diagramokban egyaránt megkaptuk (lásd a 6.1.3. mellékletben, 10.

oldal),

- a team a részeredményt elemezte és elvégezte a szükséges közös értékeléseket.

Eredmények:

Az egyetértési együtthatók a kitűzött 90% felettiek. Azt az értékelő team tagot, akinek a szórása meghaladta a beállított küszöbértéket, azt a gép eleve kizárta az eredmények összeállításánál.

A team által kialakított értékelési tényezők rangsora megegyezett az előkészítő felmérés rangsorával.

Az értékelési tényezők súlyozott rangsora az alábbiak szerint alakult:

33. táblázat