• Nem Talált Eredményt

IVÁNCSICS József1 – ENZSÖL Erzsébet1 –PUSS Alexander1 – PÓLYÁNÉ HANUSZ Borbála1 – SZABÓ A.2 - HORVÁTH KIS András2 - VARGA Jenő3

1 Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, 9200 Mosonmagyaróvár, Vár 2.

ivancsics.jozsef@sze.hu; enzsol.erzsebet@sze.hu; polyane.hanusz.borbala@sze.hu; pusssanyi@gmail.com

2 Zeiler Hungária Termelő Kft. 9155 Lébény, Fő u. 196. hka@tomaten.at; szabo@tomaten.at

3NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet, 9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 57.

varga.jeno@fruitresearch.naik.hu Bevezetés

Az üvegházi paradicsomtermesztés rohamos fejlődést mutatott az utóbbi évtizedekben.

Számos okát találhatjuk ennek. Külön kiemelhető a technológiai elemek fejlesztése, a modern üvegházak felszereltsége, a digitális technológia úttörése, amely minden szakterületen megfigyelhető. Másik szempont az ökológiai gazdálkodás rohamos térnyerése, a környezetbarát módszerek kidolgozása, és valóban eredményes alkalmazása, hiszen humánbiológiai szempontból kiemelkedő értékű áru kerül a polcokra. Mindezekből szeretnénk megvalósult termesztési megoldásokat követve - valamint tudományos szempontokat szintén figyelembe véve - néhány példát bemutatni.

Magyarországon fentiek vonatkozásában számos új beruházás történt, amelynek egyik zászlóshajója a lébényi üvegházkomplexum, ahonnan világviszonylatban is csúcstechnológiával termesztett paradicsom realizálódik a magyar és a nemzetközi piacon. Egyrészt fontos a fentiekben kiemelt magas technológiai színvonal, de ennél is fontosabb a helyes szemlélet, amellyel ott találkoztunk. Olyan környezetbarát, úgynevezett biológiai növényvédelmet, és ehhez kapcsolódó termesztői megoldásokat szeretnénk részletezni, amelyek gazdasági szempontból eredményesen alkalmazhatók. A paradicsom növényvédelmének tényezői közül válogatni kellett, mivel egyetlen tanulmányban kellő alapossággal, mindenről nem írhattunk. Választásunk a növényházakban jelentkező négy fontos rovarkártevővel szemben folytatott védekezés gyakorlatban megnyilvánuló eredményeinek bemutatására esett.

Irodalmi áttekintés

Üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum WESTW), angolul ’whitefly’, egyik közismert magyar neve ’liszteske’. Leginkább a melegigényes, hajtatott zöldségek és dísznövények jelentős kártevője. Számos gyomnövény szintén tápnövényei közé tartozik. A növényből elvont tápanyag egy részét mézharmat formájában ürítik a levelekre és a termésre. A mézharmaton jelentkező korompenész rontja a termés minőségét, és csökkenti az asszimilációs felületet. Az üvegházi molytetű a múlt évszázad 60-as éveiben Mexikóból került Európába. Veszélyességét vírusterjesztő tevékenysége fokozza. Imágópopulációjának befogására leginkább a sárga színű, ragadós lapok

Iváncsics - Enzsöl - Puss - Pólyáné Hanusz - Szabó - Horváth Kis - Varga

120

használhatók. A védekezés irányelveit elsődlegesen az ökológiai védekezés lehetősége határozza meg. Ha az előrejelzés és a csapdák alkalmazása nem hozott megfelelő eredményt, akkor a kémiai védekezésnél figyelembe kell venni, hogy a rovarölő szerektől elsősorban a még mozgó lárvák, továbbá a kifejlett imágók ellen várhatunk kedvező eredményt, mivel a letelepedett lárvák ellen a kontakthatású készítmények nem hatásosak. A védekezést az imágók észlelésekor azonnal meg kell kezdeni, amelyhez a sárga lapok vagy szalagok jó segítséget nyújtanak. Hagyományosan javasolt volt a lárvák elleni védelemre javasolt buprofezin és a teflubenzuron hatóanyagok váltása a rezisztencia elkerülése miatt. A védekezés eredményessége az imágók elleni kiegészítő kezelésekkel (metomil), valamint a fentiekben már említett sárga csapdák kihelyezésével, és az egyre szélesebb körben hasznosnak bizonyult molytetű-fürkésszel (Encarsia formosa) növelhető. Az Encarsia formosa fejlődése jelentősen függ a hőmérséklettől: 20

°C alatt az üvegházi molytetűnél lassabban fejlődik. Hőmérsékleti optimuma 27 °C körül alakul. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a fürkészdarázs fejlődésére az emelt páratartalom hátrányos. A biológiai védekezés nehezen egyeztethető össze más kártevők elleni kémiai védekezéssel. Az Encarsia formosa imágói a legtöbb rovarölő szerre érzékenyek. A kirajzást megelőző kezelések során, amikor a fürkészdarázs még a gazdaállat testében van, kevésbé mérgező szerek használhatók, így a levéltetvek ellen használt pirimikarb (Pirimor 50 DP) alig veszélyes. A biológiai védekezéssel egy időben jelentkező takácsatkák hárítására többek között a fenbutatin-oxid hatóanyagot ajánlják (Balás és Sáringer, 1984).

Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) a legutóbbi esztendőben szabad földön és a növényházakban termesztett paradicsom bogyóján egyaránt károsított. Kárképe, hogy a hernyó a levelet, virágot, termést rágja, vagy a szárba hatol. A termésben a magvakat és a belső bordákat fogyasztja. Egy helyen egy hernyó károsít. Életmódja jellemzően vándorlepke, tojásait a generatív részekre egyesével rakja, a lárvák a termésbe rágják magukat, hazánkban két nemzedékét figyelték meg, átteleléshez helyét változtatja.

Védekezés során fontos az előrejelzés biztosítása, amelyre alkalmasak a hormoncsapdák.

Vegyszerek közül jellemző volt a Danadim 40 EC, Fyfanon 50 EC és a Judo használata (Aponyiné Garamvölgyi et al., 2001).

Paradicsom-sarlósmoly (Tuta absoluta), amelynek társnevei: paradicsom levélaknázómoly, paradicsommoly. A lepkefajt először Peruban találták meg, 1917-ben.

Majd első Európai megjelenése Dél-Spanyolországban volt 2006-ban, magyarországi első példányát 2009-ben találták meg. Eredeti elterjedési területén kívül mára Európában, Ázsiában főleg a Közel-Keleten és Afrika nagy részén előfordul. Megjelenését tekintve szárnyfesztávolsága 10-12 mm, szürkés, sárgás alapszínen fekete foltokkal jellemző.

Tojásai sárgásfehér színűek, amelyekből a frissen kelt lárvák 0,5 mm-es, míg a hernyók kb. 10 mm-es nagyságot érnek el. A leginkább kártevő lárvák a paradicsom levelében járatokat készítenek, aknázó életmódot folytatnak, ugyanakkor olykor megrágják a növény szárát vagy a termését is. Paradicsomon kívül kedveli a Solanaceae családba tartozó növények javát. A nőstények leginkább a levelekre rakják tojásaikat (250-300 db).

Akár a levél színén is találkozhatunk tojásokkal, s a hernyók kedvező körülmények között 4-5 nap után kelnek ki. A hernyó a levélen, vagy talajban, de más rejtekhelyen szintén bábozódhat. Mindösszesen kb. 10 nap után, a báb stádium hamar véget ér. A nőstény imágók élettartama 10-15 nap, a hímeké pedig 6-7 nap. A nőstények maximum 6

Üvegházi paradicsom (Solanum lycopersicum L.) néhány fontosabb rovarkártevőjének biokontrollja

121

alkalommal párzanak. Nemzedékszáma határozatlan, megfelelő körülmények között 10-12. A nőstények párzás nélkül is raknak életképes tojásokat, így szűznemzéssel szintén szaporodnak. Az imágók nappal rejtőzködnek, alkonyatkor aktiválódnak, és a kora hajnali órákban (még) repülnek. A faj nősténye által termelt szexuálferomon kémiai összetétele ismert, szintetikus úton előállított, így kiválóan alkalmas a hímek befogására.

A biológia védekezésben javarészt bevethető a Macrolophus melanotoma ragadozó poloska és a Trichogramma achaeae tojásfürkész. Állománypermetezésre a Baciullus thuringiensis var. kurstaki baktérium szintén hatásosan alkalmazható. Kémiai védekezés során leginkább a spinosad, indoxakarb, imidacloprid hatóanyagú szerek terjedtek el (URL1). További védekezésre ad lehetőséget az ’Isonet T’, amely légtértelítés által akadályozza (párosodás gátlással) a szaporodást (URL12).

Aranybagoly-lepke (Chrysodeixis chalcites) az óvilág trópusi és szubtrópusi térségeiben volt megtalálható, majd Európában a Földközi-tenger mentén jelentkezet. Az üvegházakban rendszeresen károsít. A hernyók zöldek, amelyeknek három pár potrohlába van. Polifágok, így a paradicsom mellett megtámadják a burgonyát, a dohányt és más növényeket is, mint a kukoricát és a lucernát (Balás és Sáringer, 1984). Közép-Európában jellemzően az üvegházi zöldségeket károsítják. A lepkéket feromon csapdákkal lehet befogni (URL11). A lepkék időben történt észlelésekor bevetésre kerülhet a Trichogramma petefémfürkész, valamint a hazánkban szintén bevezetett Bacillus thuringiensis var. kurstaki alapú BT készítmény.

Anyag és módszer

A Zeiler Hungária Termelő Korlátolt Felelősségű Társaság Magyarországon bejegyzett vállalkozás, amelynek székhelye Lébény. A település mellett Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb, összesen 14 hektáros üvegház-komplexumának építését kezdték meg. A jelenlegi üvegházak közül (GH-1 és GH-2) – ahol a legkorszerűbb körülmények között hajtatnak paradicsomot – a beállított kísérlet két fajtával a GH-1 üvegházban található. A hidrokultúrás termesztés közege kőzetgyapot, amely összetétele alapján leginkább mészkő, koksz és bazalt. Mindezeket magas hőmérsékleten (1500-2000 °C) megolvasztva szálakat vonnak ki, amelyet ezután préselnek. Egybemaradásukról gyantás ragasztás gondoskodik. Pórustérfogata 92-96 %. Kémhatását tekintve enyhén lúgos. A többi közegfajtához képest nagyobb víztartó képességgel rendelkezik, ezért széles körben elterjedt (Iváncsics és Puss, 2018). A GH-1 növényállomány ültetésére 2019. január 10-11-én került sor. Fajták: ‘Sunstream’ és ‘Sweetelle’. Kezdeti növénysűrűség 2,5 növény/m2 termőhely kialakítással történt, majd sűrűbb állományt hoztak létre.

Sunstream fajta: Termelő Zeiler Hungária Kft. A fajta vízben oldható szárazanyag tartalma (% (m/m)): 8,4, összes cukor-tartalma (g/100g): 5,15; likopin tartalma (mg/100g): 15,14; C-vitamin tartalma (mg/100g): 33,4 (URL8). A fajtával 2014.

tavaszától találkozunk, azóta igazán elterjedt. Tipikus koktélparadicsom. Piros, kemény héja és világos piros, zselés húsa van. Növekedési ereje közepesnek mondható, de a tövek folyton nőnek és nyitott lombozat jellemzi őket. Hervadásos betegségeknek jól ellenáll.

Többek között saláták mellé, valamint dekorációként szokták ajánlani (Kulmány et al., 2015). Sikere részben megjelenése, hiszen gyönyörű és egyöntetű külső formával, színnel

Iváncsics - Enzsöl - Puss - Pólyáné Hanusz - Szabó - Horváth Kis - Varga

122

takarítják be. A színe tűzpiros és ezzel a színnel igazi paradicsomíz párosul. Főzésre szintén felhasználható, de egyértelműen frissfogyasztású fajta. Szilvára emlékeztető alakú paradicsom (1. ábra). Bogyói viszonylag kemények, közepes érésidejűek.

Alkalmas bogyónkénti és fürtös szedésre is. Bogyói sötétpirosak, fényesek, tömegük körülbelül 20-25 g (URL7).

1. ábra. ’Sunstream’ árufajta (URL11) Figure 1. Variety ’Sunstream’ (URL11)

Tárolása: vigyázni kell, mert az alacsonyabb hőmérséklet károsíthatja. A hűtőtárolást kerülik, vagy a szokottnál magasabb hőmérsékleten történik. Optimális tárolási hőmérséklete: 10-12°C. A túlzott hideg által puha lehet és veszít az ízéből is.

Természetesen nem szerencsés más zöldségekkel együtt tárolni. Felhasználása sokrétű, így akár a konyhában, ha nem frissen fogyasztottuk el, hamburgerek készítésekor is szóba jöhet, de még a különböző ’piték’ esetében is. Megjelenése ellenére szószok készítésére is alkalmas. Jól főzhető és bizonyos mértékig süthető. A ’Sunstream’ fajta könnyen hámozható, miután 20-30 másodpercig forrásban lévő vízbe merítették, így ’polpaként’

szintén felhasználható. Beltartalmi mutatói közül hasznosítható értéke: 100%. 100g-ra vonatkozva tartalmaz 94g vizet, 0,9g fehérjét, 1,5g rostot, 4,3g szénhidrátot, 0,2g zsírt, (97kj; 23kcal); ásványokból 0,6 mg vasat, 15mg kalciumot; vitaminokból: B1 0,04 mg, B2 0,03 mg, továbbá 0,2 mg niacint és 20 mg/100g C-vitamint tartalmaz. Megállapítható, hogy magas az A- és C-vitamin tartalma, valamint bőséges mennyiségű ásványi anyagokat és gyümölcssavat tartalmaznak (URL6).

’Sweetelle F1’ fajta: a svájci székhelyű Syngenta agrárvállalathoz tartozik, amely a világon egyedülállóan magas technológiai elemekkel, innovatív kutatással, fejlesztésekkel foglalkozik (URL10). A fajta egyik termesztője a Zeiler Hungária Kft. A fajta folytonnövő, ’baby-szilva’ paradicsom. Termesztés technológia javaslat szerint

„High-tech’ körülmények közé való. Értékesítése szerint (célpiac): kisebb méretű, enyhén megnyúlt alakú, kiemelkedő ízzel rendelkező, valamint a típusában legjobb minőséget elérő fajta (2. ábra). Magas brix jellemzi. Termesztés technológiára kiemelten igényes.

Potyogásra és repedésre nem hajlamos, továbbá nem érzékeny a fonálféregre. Oltása igen erős alanyra javasolt. A termés méret 11-12g. Javasolt ültetési idő: a megfelelő

Üvegházi paradicsom (Solanum lycopersicum L.) néhány fontosabb rovarkártevőjének biokontrollja

123

technológia mellett egész évben kiválóan ültethető. Rezisztencia: HR: Ff: A-E / Fol: 0 (US1) / ToMV: 0-2; IR: Ma, Mi, Mj (URL9).

2. ábra. ’Sweetelle F1’ árufajta (URL15) Figure 2. Variety ’Sweetelle F1’ (URL15)

A ’mézédesként’, ’kicsipiros’ márkanéven forgalmazott, mindössze 10-12 grammos bogyók jellemzik. A palánták akár december közepétől ültethetők üvegházakba, és a növényekről március elejétől november végéig szedik a termést. Az apró bogyók miatt ennek a fajtának termésátlaga egyharmad rész más nagyobb méretű paradicsomhoz hasonlítva, ebből adódik a magasabb értékesítési ár. A bogyók előnye, hogy hűtőben akár 10 napig is eltarthatók minőségromlás nélkül. A fajta betegségekkel szemben rendkívüli ellenálló képességet mutat, főleg a lisztharmattal szemben, valamint bizonyos mértékig a fonálféregnek is ellen áll. Termését tekintve koktélparadicsom típusú, megjelenése nyitott lombozattal, a termés stabil kötésekkel jellemezhető. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy csészelevele a termést szilárdan tartja, ezért repedésre kevésbé hajlamos (Kulmányi et al., 2015). Január 10-től kezdődő palántázás után az egységes növényállományban kijelölt sorokat vizsgáltuk. Különösen fontos volt az öntözőcsövek ellenőrzése, hogy minden növény megfelelő mennyiségű vizet kapjon. Fajtánként számozott sorokban egyes rovarkártevők terjedésének számszerű rögzítését végeztük. Az adatok számszerű táblázatos szerkesztése, valamint statisztikai programok futtatása történt. A statisztikai elemzéseket a Statistica (version 13.2; DELL Inc. 1984-2016) szoftverrel futattuk, valamint Sváb (1981) munkájára támaszkodtunk.

Eredmények és értékelésük

A GH-1 növényállomány kialakításakor a palántázás után az egységes növényállomány folyamatos kontrollját valósították meg. Kezdetben a ’Sweetelle’ nagyobb virágzási eréllyel rendelkezett. A gyökerek fejlődése mindkét fajtánál megfelelő volt. A kísérletben kiválasztott rovarkártevők vegetációban rögzített összes egyedszámát az 1. táblázat tartalmazza.

Iváncsics - Enzsöl - Puss - Pólyáné Hanusz - Szabó - Horváth Kis - Varga

124

1. táblázat. Összes egyedszám négy jelentősebb kártevő esetében (Lébény, 2019)

Paradicsom-sarlósmoly (Tuta absoluta) 24.790

Aranybagoly-lepke (Chrysodeixis chalcites) 900 Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) 127 Üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum) 2.373 Table 1. Swarming of four improtant pest insects (Lébény, 2019)

A táblázat adataiból jól érzékelhető a jelentős paradicsom-sarlósmoly szaporodás a további három károsítóval szemben. 2019. előtt 2018-ban már megkezdődött az adatfelvételezés: a paradicsom-sarlósmoly esetében a kiemelkedően nagy számban történt májusi szaporodást rögzítettek (3. ábra), és a vegetációs időszak összességében is 2018-ban szintén a rovarok közül a legnagyobb egyedszámot mutatta.

3. ábra. A paradicsom-sarlósmoly (Tuta absoluta) egyedszámának (db) alakulása. (Lébény, 2018) Figure 3. Evolution of the number of individuals of Tuta absoluta (Lébény, 2018)

2018-ban és 2019-ben a rovarkárosítók nagy számban észlelt jelenléte miatt a vegetációs időszakban, az alábbiakban felsorolt készítményeket használták a védekezés során. A sárga szalagok alkalmazása mindamellett folyamatosan történt.

A betelepítések főbb lépesi: 1/ ’Encarsia’ parazitoid darázs telepítés (En-strip kihelyezés):

9. héttől 24 hétig szinte folyamatos, majd 30-31. héten is történt (URL2). Üvegházi molytetű és dohánymoly ellen. 2/ ’Mirical’ parazitoid poloska telepítés: a vegetáció elején, 6. héttől alkalmazták, majd első nagy turnusban 14-15-16-17. héttől történt;

második turnusban a 31-32. héttől (URL3). Üvegházi molytetű, dohány molytetű, közönséges takácsatka, eltérő tripszek és lepkefajok petéit fogyasztja, valamint

0 1000 2000 3000 4000 5000 6000 (db)

Tuta absoluta

Üvegházi paradicsom (Solanum lycopersicum L.) néhány fontosabb rovarkártevőjének biokontrollja

125

különböző levéltetvek és aknázólegyek lárvái ellen alkalmazzák. 3/ ’Ervipar’ parazitoid darázs: kihelyezés, felszaporítás a vegetáció elején 9-10-11-12. hetek során történt (URL4). Levéltetvek ellen hatásosnak bizonyul. Csomagolása: 100 ml és 1000 ml palackok, amelyek hajdina közé helyezett 250-5000 múmiát tartalmaznak. Betelepítés a lébényi üvegházba a csíkos burgonya-levéltetű ellen történt. 4/ ’Ervibank’ parazitoid darázs: 9. héttől betelepítések történtek. A 14-15. héttől meghozta a várt hatást (URL5).

Főleg levéltetvek ellen. 5/ ’Spidex’, ragadozó atkák (Phytoseiulus persimilis) alkalmazása a közönséges takácsatka ellen. Csomagolás: 100 ml-es palack adagolókupakkal, amely 2000 kifejlett egyedet; 500 ml-es palack, amely 10 000 kifejlett egyedet biztosít. Minden palack faforgáccsal kevert imágókat tartalmaz. Az egyedszámok felvételezését követően rajzásgörbék készítésére került sor. A görbékről havonta leolvasható darabszámonként a szaporulat mértéke, annak alakulása, az adott rovar szaporodásának intenzitása. Az alábbi ábrák mind a négy általunk vizsgált rovar szaporodásának mértékét mutatják. A rovarok számolása havonta ugyanabban a kijelölt sorban történt. A sárgaszalagos védekezést a tenyészidőszakban mindvégig folyamatosan alkalmazták.

4. ábra. ’Whitefly’ üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum) rajzása (Lébény, 2019) Figure 4. Swarming of ’whitefly’ (Trialeurodes vaporariorum) (Lébény, 2019)

Fenti rajzásgörbéről leolvasható, hogy a kezdeti időszakot követve a 4. hónaptól egyre nagyobb mértékben emelkedett az üvegházi molytetű szaporodása. Májusban egyre fokozódó rajzást tapasztaltunk (4. ábra). Az indított biológiai védekezés ebben az időszakban még kevésbé mutatkozott hatásosnak.

Iváncsics - Enzsöl - Puss - Pólyáné Hanusz - Szabó - Horváth Kis - Varga

126

5. ábra. Aranybagoly-lepke (Chrysodeixis chalcites) rajzása (Lébény, 2019) Figure 5. Swarming of Chrysodeixis chalcites (Lébény, 2019)

A rajzásgörbéről leolvasható, hogy az aranybagoly-lepke szaporulata az 5. hónapban erősödött, valamint a kártétel a 8. hónaptól vált egyre jelentősebbé (5. ábra). Más rovarok viszonylatában azonban nem jelentett olyan nagy veszélyt.

6. ábra. Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) rajzása. (Lébény, 2019) Figure 6. Swarming of Helicoverpa armigera. (Lébény, 2019)

A rajzásgörbéről leolvasható, hogy a gyapottok-bagolylepke szaporodása szintén az 5.

hónapban kissé megnövekedett, ugyanakkor jelentősen a 8. hónaptól erősödött.

Összességében szaporodása a három másik kártevőkhöz viszonyítva kisebb egyedszámmal történt (6. ábra). Összességében megállapítható, hogy a 2017-ben rögzített egyedszám még nem volt jelentős a paradicsom-sarlósmoly szaporodása esetében. Ezzel szemben 2018-ban főleg májustól kezdődve jelentőssé vált (3.ábra), miként 2019-ben

Üvegházi paradicsom (Solanum lycopersicum L.) néhány fontosabb rovarkártevőjének biokontrollja

127

szintén, sőt 2019-ben a faj szaporodása nem kizárólag májusban, de augusztus hónaptól szintén növekedett. A termesztés során Coragen 20 SC kijuttatására került sor a Tuta absoluta populáció terjedésétől függően (200 g/liter).

Következtetések

Kísérletet állítottunk be olyan zárt, hajtatási rendszerben, ahol cél volt a biokontroll minél hatékonyabb megvalósítása. A megfigyelések során a rovarkártevők közül négyet emeltünk ki. 1. A kiemeltek között tapasztalható volt, hogy a paradicsom-sarlósmoly okozta a legkomolyabb gondot egy adott vegetációs időszakon belül több generációs, erőteljes szaporodással. 2. A paradicsom-sarlósmoly 2017-ben még nem mutatott különösen nagy egyedszámot, ezzel szemben mind 2018-ban, mind pedig 2019-ben kiugróan magas egyedszámot rögzítettünk. Megfigyeltük, hogy rajzása évente kétszer:

májusban, majd újra augusztustól erősödött. 3. A paradicsom-sarlósmolyt követően erőteljesebb szaporodással második helyen az üvegházi molytetű szerepelt.

Összefoglalás

Kísérletünkben bebizonyosodott, hogy Lébényben minden igyekezettel a szakemberek ökológiai védekezéssel próbáltak humánbiológiai szempontból magas értékkel rendelkező paradicsomot termeszteni. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a nagyon magas paradicsom-sarlósmoly szaporulatszám mellett nem volt elegendő a biológiai védekezés. Meggondolt és amennyire lehetett mérsékelt mennyiségű vegyszerhasználattal (Coragen 20 SC) kellett kiegészítően biztosítani a termés megfelelő mennyiségét és minőségét.

Kulcsszavak

ökotermék, üvegházi paradicsom, rovarkártétel, egyedszám, ökológiai védekezés

Köszönetnyilvánítás

Köszönjük a lehetőséget a ÖTÖEV munkatársainak a szakmai cikk megjelenéséhez.

Valamint fájdalommal tudatjuk, hogy Enzsöl Erzsébet munkatársunk elhunyt. Ezzel a cikkel is, amelyben még aktívan részt vett, szeretnénk emlékét megőrízni.

Irodalom

Aponyiné Garamvölgyi I. – Eke I. – Nagy G. – Szőke K. (2001): A zöldségfélék növényvédelme In:

Növényorvoslás a kertben, Szerk. Seprős I., Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest Balás G. – Sáringer Gy. (1984): Kertészeti kártevők (második kiadás), Akadémiai Kiadó, Budapest

Iváncsics J. – Puss A. (2018): Újszerű termesztési lehetőségek a zöldséghajtatásban. Értékálló Aranykorona.

18. 10. pp. 15-16.

Iváncsics - Enzsöl - Puss - Pólyáné Hanusz - Szabó - Horváth Kis - Varga

128

Kulmányi I. M. – Milics G. – Kovács A. J. (2015): Geotermális energia mezőgazdasági hasznosítása egy kertészeti példa alapján. Utilization of geothermal energy – a horticultural case study. Journal of Central European Green Innovation, 03. 1. pp 23-48.

Sváb J. (1981): Biometriai módszerek a kutatásban, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

URL1: https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom-sarl%C3%B3smoly (2021.04.10.) URL2: https://www.koppert.hu/en-strip/ (2021.04.11.)

URL3: https://www.koppert.hu/mirical/ (2021.04.05.) URL4: https://www.koppert.hu/ervipar/ (2021.03.29.) URL5: https://www.koppert.hu/ervibank/ (2021.04.05.)

URL6: https://islenskt.is/en/products/id/1925/sunstream_tomatoes (2021.05.02.) URL7: https://szupermenta.hu/111-cseresznye-es-koktelparadicsom-fajta/ (2021.04.03.) URL8: http://portal.nebih.gov.hu/documents/ (2021.03.17.)

URL9: https://www.syngenta.hu/seed-vegetable/zoldseg/paradicsom-sweetelle-f1 (2021.04.06.) URL10: https://www.syngenta.hu/bemutatkozunk (2021.04.19.)

URL11: https://biohaztaji.hu/zoldsegek/paradicsom/paradicsom-kartevoi (2021.05.01.)

URL12:https://www.biocont.hu/cms/isonet-t-szukseghelyzeti-engedely-a-paradicsom-aknazomoly-tuta-absoluta-ellen (2021.04.09.)

Üvegházi paradicsom (Solanum lycopersicum L.) néhány fontosabb rovarkártevőjének biokontrollja

129