• Nem Talált Eredményt

PROJEKTJE ÉS ANNAK UTÓÉLETE

A XXI. század rengeteg kihívást tartogat minden ember számára, ezért nagyon fontos, hogy mindenki nemtől, kortól és foglakozástól függetlenül meg tudja valósítani az egész életen át tartó tanulás stratégiáját. Egyre szélesebb réteg ismeri fel, hogy a gyorsan változó világban történő sikeres szerepvállalásnak döntő feltétele a „lifelonglearning”-ben való részvétel, hiszen segítségével olyan új kompetenciákat és készségeket sajátíthatunk el, amelyek nélkülözhetetlenek életünkhöz. Napjainkban már elmondhatjuk, hogy nemcsak oktatási intézményekben, vállalkozásokban foglalkoznak felnőttek képzésével, hanem számos kulturális intézmény biztosít lehetőséget az önmegvalósításra, önképzésre. (Walter-Takács 2010:94) Ezen szerepvállalásával a közművelődés szorosan kapcsolódik az Európai Unió Lisszaboni Stratégiájához is, hiszen az intézményekben megvalósuló tanulási, művelődési alkalmak az EU által is kiemelkedően támogatott közművelődési tevékenység. (Németh – Szurmainé 2011:51) A 2001. évi felnőttképzési törvénynek köszönhetően az intézményesülő felnőttképzési intézményrendszerben a közművelődés is jelentős szerepet kapott, amely még jobban erősítette felnőtteknek nyújtott szolgáltatási és képzési tevékenységét.

Hazánk rendkívül széles és összetett közművelődési intézményhálózattal rendelkezik. Ezek az intézmények elsődleges feladataik, pl.: a művelődő közösségek művelődési és szórakozási alkalmainak megteremtése mellett a felnőttek oktatásának, képzésének is egyre fontosabb színterei. Ugyanis a közművelődés az informális és nonformális oktatáson

keresztül segíti a szükséges tudás, készségek és kompetenciák elsajátítását, így az életesélyek növelését. A közművelődési intézményhálózat funkciói között egyre nagyobb szerepet kap az egész életen át tartó, valamint az élet minden területére kiterjedő tanulás is. Ezen létesítmények közül, leginkább a művelődési központok működése, felnőttképzési tevékenysége érdekelt, hiszen ezek az intézmények olyan művelődési alkalmakat biztosítanak felnőttek számára is, amely nagyban hozzájárul tudásuk, ismereteik fejlesztéséhez. Megalakulásuk óta fontos helyszínei a felnőttek non- és informális művelődésének, oktatásának és tanulásának is, illetve a legutóbbi kutatások is azt bizonyítják, hogy ez az intézmény vonzza a legnagyobb közönséget.

Felnőttek képzésével való foglalkozás viszonylag új jelenségnek tekinthető az intézménytípus életében, de ezáltal megvalósulni látszik számukra, hogy felnőttképzési központokként is megjelenjenek és szerepet vállalhassanak a felnőtt-szakképzésben, a munkanélküliek átképzésében, az arra rászorultak foglakoztatásra való felkészítésében. (Harangi 2000:22) Nagy előnye az ezeken a helyszíneken megvalósuló képzéseknek, hogy nem hagyományos iskolai helyszínen folyik a képzés, ami azok számára jelenthet egy plusz előnyt, akiknek rossz tapasztalataik voltak és kudarcok érték a kötelező iskolázás szakaszában. Itt egy sokkal oldottabb, barátságosabb környezetben bővíthetik tudásukat. Egyre gyakrabban előforduló jelenség, hogy a művelődési házak szakképzési szolgáltatásokat, tanfolyamokat nyújtanak, különböző szinteken és témakörök szerint. Ezek esetében általában együttműködnek a munkaügyi központokkal, képzési vállalkozásokkal, de teljesen önállóan is szervezhetnek tanfolyamokat. (Harangi 2000:22)

A Debreceni Művelődési Központ rövid bemutatása, tevékenysége

Kutatásom során a Debreceni Művelődési Központ ez irányú tevékenységét vizsgáltam meg. A Debreceni Művelődési Központ 2005-ben jött létre. Jogelődjének tekinthető az Újkerti Általános Művelődési Központ közművelődési egysége, majd ÚÁMK Közösségi Háza, amely 1979 – 1997 között működött.

1997 – 2004 között pedig az Újkerti Közösségi Ház volt Debrecen művelődésének, kulturálódásának egyik fő központja. 2005-ben ennek átszervezésével és további egységek hozzácsatolásával alakult meg a DMK.

Átszervezése óta Debrecen közművelődési alapintézményének tekinthető, mely a város egész területét lefedi, rendkívül gazdag művelődési tevékenységével, programkínálatával. Ezen szerepvállalásában együttműködik civil szervezetekkel is, melyekkel közösen tervez programokat, konferenciákat, szolgáltatásokat. Rendezvényeinek száma évente eléri a félezret, még a látogatók száma a félmilliót. Az intézményben rengeteg szakkör, klub talált otthonra, de népszerűek a különböző kreativitást fejlesztő tanfolyamok, kézműves műhelyek és alkotókörök. Ezen kívül a felnőtt lakosság oktatásában, képzésében is egyre nagyobb szerepet vállalnak, aminek eredményeképpen 2011-ben elnyerték az felnőttképzési intézményakkreditációt. A 2011-es év más szempontból is eredményes volt, hiszen a Központ a Minősített Közművelődési Intézmény Címet is megszerezte. (Debreceni Művelődési Központ 2012)

Az intézmény tevékenységek egyik legfőbb csoportját azon feladatok alkotják, amelyek a lakosság „iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző tanfolyamok, szakkörök, az élethosszig tartó, életminőséget és életesélyt javító képzések kialakítását, szakmai és működési feltételeinek gondozását”

vállalják fel. Ez az a feladatkör, amely leginkább köthető az iskolarendszeren kívüli in- és nonformális tanuláshoz, hiszen

az intézmény nem szakmai és szakmai képzések szervezésével és lebonyolításával hozzájárul a lakosság ismereteinek, kompetenciáinak, készségeinek fejlődéséhez, kiemelten figyelve a hátrányos helyzetű egyénekre. Ezen kívül programjaival fejleszti a mentális és környezeti kultúrát valamint az önismeretet illetve szabadegyetemek, akadémiák és vitafórumok szervezésével biztosítja azt, hogy az emberek az aktuális információkról, eseményekről tudomást szerezzenek.

Igyekeznek a városban illetve a térségben működő képzőhelyekkel felnőttképzési együttműködések kialakítására, ill. felnőttképzési szolgáltatások nyújtására. Fontos szerephez jutnak azok a tevékenységek is, amelyek hagyomány és a kultúra ápolását tűzik ki célul. Itt egyrészt a város hagyományainak, szellemi értékeinek, a helyi művelődési szokásoknak feltárása, gondozása a fontos, másrészt az egyetemes, nemzeti, nemzetiségi és más kisebbségi kultúrák bemutatása, megismertetése. Mindezek megvalósításához fórumokat, rendezvényeket, előadásokat, versenyeket szerveznek, hogy a legkisebb korosztálytól a legnagyobbakig mindenki megismerkedhessen környezete értékeivel. Ezáltal megvalósulhat a különböző kultúrák közötti kapcsolatépítés és a kialakult kapcsolatok fenntartása is. A helyi társadalom életminőségének javítása során, főleg az ismeretszerző, amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatására helyezik a fő hangsúlyt. Itt egyrészt a DMK infrastruktúráját vehetik igénybe ezek a csoportok, másrészt ez a környezet hozzájárul az alkotó közösségek tevékenységének támogatásához, népszerűsítéséhez is. Ezen kívül szakmai és működési segítséget is nyújt az intézmény a csoportok számára. A közösségi élet érdekérvényesítését is ellátja, melynek keretén belül együttműködik kulturális és ifjúsági célú civil szervezetekkel. Az érdekérvényesítés során hozzájárul a civil közösségek népszerűsítéséhez, valamint teret nyújt az ifjúság illetve az időskorúak szerveződéseinek, összejöveteleihez. Ezen kívül kiemelkedő célként jelenik meg a

lakosság egésze számára a kulturális szórakozási lehetőségek, ill. az erről való információnyújtás biztosítása. (Debreceni Művelődési Központ 2011:11-12)

A DMK tevékenysége a TÁMOP 3.2.3-as pályázati formában

Az intézmény egyik alapfeladatának tekinthető az iskolarendszeren kívüli, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek kialakítása. Éppen ez, illetve a közművelődési intézmények számára is rendelkezésre álló pályázatok sarkalták arra az intézményt, hogy a felnőttképzési tevékenységbe még koncentráltabban vegyenek részt. A közművelődési intézmények számára is elérhető TÁMOP 3.2.3. – „Építő közösségek” pályázati formában a figyelem a közművelődési intézmények atipikus, nem-formális és informális képzési kapacitásának fejlesztésére irányulnak.

Mindennek javítása és megvalósítása azért fontos, mert a közművelődésben megvalósuló felnőttképzési tevékenység csak ezáltal fejleszthető, valamint az iskoláskor előtti és alatti készség-, képesség- és kreativitásfejlesztés csak így valósítható meg. Felnőttképzéshez kapcsolódóan számos cél megvalósítására volt nyerhető támogatás, melyek közül az alábbiak tekinthetőek a legfontosabbnak:

 intézményfejlesztés

 képzések, át- és továbbképzések a szükséges kapacitás megteremtése érdekében

 az adott területen a közoktatási és közművelődési intézményekben dolgozók foglakoztatási lehetőségeinek bővítése

Ezen tevékenységek megvalósításával az intézmények képessé váltnak felnőttképzési tevékenységek sikeres ellátására.

Képzési típusokat tekintve megjelenhetett foglakoztatást

elősegítő általános készségfejlesztés, de akár szakmai képzés is. (A Magyar Köztársaság Kormánya 2007:131) A DMK célja a TÁMOP 3.2.3/09/1-2009-0028 „Együtt-értés” hátrányos helyzetű felnőttek tanulását segítő képzések és szolgáltatások Debrecen térségében projekt megvalósítása során egyrészt az volt, hogy megszerezze a felnőttképzési intézményakkreditációt. Másrészt pedig az, hogy a DMK széleskörű felnőttképzési szolgáltatások, tanácsadások és képzések nyújtásával, a Debrecenben és térségében élő hátrányos helyzetű csoportokat minél szélesebb körben és sikeresebben vonja be a felnőttképzés világába. A projekt célcsoportját elsősorban felsőfokú végzettségű, pályakezdő vagy tartósan munkanélküli pedagógusok, művelődésszervezők és hátrányos helyzetű csoportokkal rendszeresen kapcsolatban álló legalább középfokú végzettséggel rendelkező személyek alkották. Esetükben az intézmény azt tartotta fontosnak, hogy 72 hátrányos helyzetű személyt tegyenek képessé a munkaerő-piacra történő visszatérésre, társadalmi beilleszkedésre vagy hátrányos helyzetű csoportok szervezetté alakítására. Mindezt úgy vélték elérhetőnek, ha a képzésben résztvevőket személyiség és kompetenciafejlesztéssel motiválják, pszicho-szociálisan rehabilitálják, és ezáltal képessé teszik őket a munka világába való visszatérésre. E célok megvalósítása érdekében a munkaerő-piaci érdekekhez igazodó, hiánypótló, innovatív képzések szervezésébe kezdtek valamint beindították a PALLÓ felnőttképzési tájékoztató szolgálatot 2010 szeptemberében. Ezen kívül vállalták, hogy az intézmény szakalkalmazottai részt vesznek egy belső, felnőttképzési konzulens képzésben (PALLÉROZÓ), ami által képessé válnak minél szélesebb rétegek számára felnőttképzési szolgáltatások nyújtására. Az intézmény számára kiemelkedő jelentőségű ezzel kapcsolatban, hogy a képzésekkel nem lépnek túl saját kompetenciahatáraikon, ami annyit jelent, hogy a tevékenységek a már meglévő nonformális és általános

képzésekre épülnek, de emellett tartalmaznak az intézmény életképességét növelő innovatív elemeket is.

Kutatás rövid bemutatása

Kutatásom során, a projekt által megvalósuló képzéseket vizsgáltam meg. A képzések a következőek voltak:

- Civil-esélyek animátor képzés - Angol nyelvi képzés

- Népi játszóház vezetői tanfolyam - Vállalkozói ismeretek

- (Pallérozó belső felnőttképzési konzulens képzés) Módszerként eredetileg a kérdőíves lekérdezést választottam, melyet a képzésben résztvevő hátrányos helyzetű hallgatók körében szerettem volna megvalósítani. A lekérdezés azonban sikertelennek bizonyult, nem érkezett vissza kellő számú kérdőív ahhoz, hogy releváns kutatási eredményekhez jussunk.

Ezért stratégiát váltva az interjú módszeréhez folyamodtam a kutatás lefolytatása érdekében.

A projektvezetők interjúi a következő témakörökre épültek - az intézmény felnőttképzéshez köthető viszonya

- képzésben résztvevő hallgatók, hallgatói igények - résztvevők motivációi

- képzések értékelése - képzések utóélete Az oktatók interjúi pedig

- résztvevői motivációt

- a képzés során alkalmazott tanítási, tanulási módszereket

- oktatók és hallgatók, valamint a hallgatók egymás közötti viszonyrendszerét

- a képzéses esetleges problémás területeit - a képzések értékelését vizsgálta.

A projektvezetők interjúinak elemzése

A projektvezetők egyöntetűen fontosnak tartották kiemelni, hogy egy közművelődési intézmény számára is nagyon fontos célként jelenik meg a felnőttek képzésével, oktatásával való foglakozás. Ez egyrészt adódik az LLL szellemiségéből, másrészt ezek az intézmények elmondásuk szerint valamilyen módon mindig jelen voltak ezen a területen, pl: klubok, szakkörök által. Ami ennek a tevékenységnek a hangsúlyosabbá tételére sarkalta őket az nem volt más, mint a gazdasági több lábon állás. Az Európai Unió nem biztosít olyan pályázati lehetőséget, ami közvetlenül közművelődési intézményekre koncentrálna, így fontossá vált, hogy különböző tanulási formák beintegrálásával ezekhez a támogatásokhoz mégis hozzáférhessenek. Ennél a pontnál egy érdekes ellentmondásba ütközünk. Annak ellenére, hogy az intézmény a gazdasági több lábon állás érdekében vágott bele elsősorban a pályázat létrehozásába és a projekt megvalósításába, az ebből létrejövő felnőttképzésük különlegességét mégis abban látják, hogy elsősorban az egyén, a humánum központba helyezése az, ami náluk kiemelkedő szerepű, a gazdasági érdekekkel szemben. Komoly előnynek tartják a képzéseiket nézve, hogy sokkal olcsóbban tudnak megjelenni a piacon, mint más intézmények, felnőttképzési vállalkozások (pl: terembérlésért nem kell fizetniük); viszont nehézséget jelent a munkaerő-piaci igényeknek való megfelelés. Az intézmény profilja meglehetősen lehatárolja az oktatható képzések körét, olyan tanfolyamot nem szívesen indítanának be, amihez nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel.

Áttérve a résztvevőkre, azt már említettük, hogy hátrányos helyzetű felnőttek bevonzása volt a legfontosabb szempont.

Ennek megfelelően álláskeresők, pályakezdők fiatalok,

GYES-en, GYED-GYES-en, GYET-en lévők, fogyatékkal élők és roma származásúak jelentkezhettek. Mindegyik típusból fordultak elő résztvevők, de túlnyomó részt azok közül jelentkeztek a legtöbben, akik a munkaerő-piacról kiszorultak és álláskeresővé váltak. Életkori összetételt nézve vegyes képet mutatott a csoport, fiatalok és idősek egyaránt lelkesen tanultak a csoportban, bár az utóbbi csoportnál meg volt figyelhető az ismeretek nehézkesebb elsajátítása. A legnagyobb motiváló erő a tanulási folyamatban a munkaerő-piacra történő visszatérés volt. Az elérendő célok miatt a résztvevők tanulási motivációja már a képzésbe való belépéskor is magas szintű volt, és mivel a tanulásban egyfajta lehetőséget láttak helyzetük jobbátételéhez, azt prognosztizálták a projekt vezetői, hogy valószínűleg hozzájárultak ahhoz, hogy további képzésekben való szerepvállaláshoz meghozzák a kedvet. Ebből következően a vezetők egyöntetűen vallották, hogy a képzések jelentősen hozzájárultak a tanulási motiváció további erősödéséhez.

Amikor az egész program értékelésére került sor a következőkre hívták fel a figyelmet. A képzéseknek elsősorban, mint ahogy az az elemzés korábbi szakaszából kiderült, az volt a fő célja, hogy a résztvevőket visszajutassák a munkaerőpiacra. Ennek érdekében tehát főleg munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztése valósult meg. A képzéseket sikeresnek tekintik, hiszen egyrészt a hallgatók 1-2 ember kivételével az elvárt szintnek megfelelően levizsgáztak, másrészt az intézmény a pályázatban kitűzött indikátorait teljes mértékben teljesíteni tudta. A siker szempontjából még azt emelték ki, hogy az egyének vissza tudtak szokni a munkavilágába, újra közösségben, csoportban tudtak dolgozni, újra megtanultak alkalmazkodni más emberekhez, ami a szakmai ismeretek mellett legalább olyan fontos a munkavállalás szempontjából. Valahol a képzés sikerességét vagy a képzés iránt érzett elégedettséget a lemorzsolódok számában is kifejezhetjük. Sokáig tartott attól az intézmény, hogy az itt vállalt pályázati kötelezettséget nem tudják

teljesíteni, és sok lesz a lemorzsolódó személy. 76 főből összesen 3 személy nem fejezte be a tanfolyamot, a kiváló lemorzsolódási arány egyfajta, visszaigazolást jelent a készítők számára, hiszen minden bizonnyal sikerült a résztvevők figyelmét megragadni a tananyaggal, a jó légkörrel, valamint az intézmény egyéb szolgáltatásaival. A sikerérzet abban is visszaköszön, hogy tulajdonképpen a tanfolyamok esetleges újbóli beindításakor, csak nüansznyi dolgon változtatnának, ez főleg az előkészítő folyamatokban jelenne meg. Több kollégát vonnának be a pályázatírás folyamatában, valamint magába a lebonyolításába is. A projekt megvalósítói szerint a résztvevők is meg voltak elégedve az intézmény szolgáltatásaival, hiszen folyamatosan érdeklődnek új lehetőségekről. A folyamat nehézségeként nem a képzést vagy a képzés lefolytatását emelték ki, tehát nem a szakmai elemek jelentettek fejtörést az intézmény számára, hanem a financiális elemek. A pályázat utófinanszírozású volt, és ez az első hónapokban sok gondot okozott, főleg azért, mert nehéz volt a partnerek figyelmét és türelmét fenntartani.

Az oktatókkal készített interjúk elemzése

Áttérve az oktatókkal készített interjúkra, láthatóvá válik, hogy nagyon sok pontban összecsengő véleményekkel találkozunk.

A hallgatói motiváció vizsgálatát itt érzem relevánsabb elemnek, hiszen közvetlen közelről az oktatók találkozhattak a résztvevőkkel, testközelből ők kísérhették végig a tanulási folyamatukat. Az oktatók is magabiztosan jelentették ki, hogy a résztvevők motivációja már a képzés kezdetén nagyon magas színvonalú volt, mert a hallgatók életesélyeik javítását látták a programokban. Azt azért fontosnak tartották kiemelni az oktatók, hogy a magas motivációhoz és az alacsony lemorzsolódási arányhoz valószínűleg az is hozzájárult, hogy főleg közép és felsőfokú végzettséggel rendelkező egyénnek vettek részt a képzésekben, tehát itt is igazolódni látszik az a

megállapítás miszerint a magasabb iskolai végzettség magasabb tanulási hajlandóságot is feltételez.

A képzés módszereit vizsgálva a következőekre jutottunk.

Mindegyik képzés tartalmazott elméleti és gyakorlati részt, így ehhez a felosztáshoz kellett igazítani a módszereket is. Az elmélet esetében a frontális előadás eszköze volt a legkelendőbb, de természetesen ezt is színesítették szemléltetéssel, magyarázattal. PowerPoint és mozgóképes felvételek használata is érdekesebbé tette a tanulási folyamatot.

A gyakorlati oktatásnál pedig helyzetgyakorlatok, szituációs gyakorlatok, önálló feladatmegoldások váltak meghatározóvá, amiben a résztvevők megmutathatták kreativitásukat, ötletességüket, ügyességüket is. Azt azonban fontosnak tartom kiemelni, hogy ezeknek a módszereknek az alkalmazása csak abban az esetben tehették sikeressé a programot, ha specifikusan a hátrányos helyzetűekhez igazodott. Tehát amellett, hogy ismereteket nyertek, művelődtek, fontossá vált az is, ha lehet így fogalmazni, hogy a lelküket is ápolják.

Ezeknél az embereknél a fő problémát a tartós munkanélküliségből fakadó hátrányok adták. Éppen ezért fontos volt, hogy az oktató, sokkal, nagyobb empátiával, türelemmel viseltessen a résztvevők iránt. A másik elem, pedig ami kiemelhető az a sikerorientáció, az hogy az emberrel el tudják hitetni, hogy okos, ügyes és képes ezeknek a dolgoknak a megtanulására és későbbiekben a felhasználására is. Ezen gondolatmeneten haladva szinte egyenesen arányosan jutunk el a csoportkohézió vizsgálatához. Érdekes megközelítési mód, de van benne logika. Ezt a részt különösen fontosnak tartottam és tartom most is, mert véleményem szerint a felnőttkori tanulás sikerességének egyik legsarkalatosabb pontja az, hogy az oktató mennyire tudja elnyerni a hallgatója bizalmát, mennyire tud kedvet teremteni a tanuláshoz. Ha mindez hiányzik a rendszerből, lehet akármilyen jól megszervezett és hasznos a képzés, a tanuló nem fog szívesen járni a tanfolyamra, nem érzi majd szükségességét a tanulásnak és előbb-utóbb le is

morzsolódhat. A kérdésre adott válaszokból egyértelműen leszűrhető, hogy egyáltalán nem volt gond a kapcsolatkialakítással és a bizalom kiépítésével. Minden válaszadó megfogalmazta azt, hogy ahhoz, hogy ez így alakult, nagy szerepe volt annak, hogy a résztvevők egymást is, valamint az oktatót is partnernek tekintették. Nem alakult ki alá-fölé rendeltségi viszony, nem érezte senki magát kirekesztettnek, így bizalommal fordulhattak a résztvevők egymáshoz is, valamint az oktatókhoz is. A hallgatók között ez a bizalmi kapcsolat annyira elmélyült egyes esetekben, hogy első lépésben tanulócsoportok majd később barátságok is létrejöttek. Az interjúalanyok kiemelték, hogy ehhez az is kellett, hogy a képzések kiválóan megszervezettek legyenek.

Arra is kíváncsi voltam, hogy milyen kudarcelemek jelentek meg a képzés során. Megoszlottak a vélemények, volt aki azt mondta, hogy annyira magas színvonalú volt a szervezettség, hogy kudarcról nem is beszélhetünk, viszont az esetek többségében belátták az oktatók, hogy a tanulási folyamatban valamilyen %-ban mindig van olyan történés, ami valakinek kudarcot jelenthet, mert egyszerűen nem létezik tökéletes mindenki számára 100%-osan pozitív képzés. Kudarcérzet esetében a következőekre kell gondolni: képességkülönbségek okozta frusztráció, túlzott bizonyítási vágyból fakadó leblokkolás, sikertelenség. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy az segített ezeknek a negatív hatásoknak a feloldásában, hogy a tanulók az oktatókhoz is és egymáshoz is bizalommal fordulhattak.

Az intézmény célkitűzése olyan képzések létrehozása volt, amely olyan gyakorlati ismereteket tartalmaz, amelyeket az egyén szinte azonnal kamatoztathat a munkaerő-piacon. Ez egészébe véve sikerült is, hiszen a tanfolyamok lezárultát követően több ember foglalkoztatott lett vagy önfoglalkoztatottá vált. Azt is ki kell emelnem, hogy ez a résztvevők kisebb hányadára igaz. Azonban azt is fontos megemlíteni, hogy sok esetben már a sikerélmény megszerzése

miatt is volt értelme az egyénnek részt vennie ezeken a képzéseken, hiszen ha újra tud hinni magában és önbizalommal fordul a további álláskereséshez, akkor már nagyobb esélye van elhelyezkedni és ismereteit hasznosítani. Összességében

miatt is volt értelme az egyénnek részt vennie ezeken a képzéseken, hiszen ha újra tud hinni magában és önbizalommal fordul a további álláskereséshez, akkor már nagyobb esélye van elhelyezkedni és ismereteit hasznosítani. Összességében