• Nem Talált Eredményt

Pécsi József reklámtevékenysége és Photo und Publizität című könyve

14. Pécsi József és Révész–Bíró reklámkönyveinek összehasonlítása

14.1. Pécsi József reklámtevékenysége és Photo und Publizität című könyve

Az első világháború utáni időszakban a reklám szerepe megváltozott Európában, így hazánkban is. Míg az első világháború előtt az árucikk forgalmazója készítette el azokat a képeket, melyek megjelentek különböző sajtótermékekben, addig ezt a szerepet az 1920-as évektől a gyártó vette át. Tehát már nem csupán a termék eladója kívánta reklámozni termékét, hanem az árucikk gyártója is. Ez azzal is együtt járt, hogy a reklámképek arculata egységesebbé vált, ugyanakkor biztosította a felvételek állandó jó minőségét is.

Több esetben megfigyelhető, hogy kezdetben olyan reklámképek készültek, melyek közelebb álltak a műalkotás szintű képhez, mint a modern reklámhoz. Pécsi József Az Est című felvétele, mely két képi elemből áll, egy újságból és egy szódásszifon árnyékából, jól példázza ezt az „átmeneti” korszakot. A fotót Pécsi reklámmegbízásból készítette ugyan Az Est-lapok kiadójának felkérésére, azonban szerepeltette fotóművészeti kiállításokon is.

Tovább erősítette a művészi felhasználást Pécsi felfogásának megfelelően az 1930-as években, hogy a felvételt a hagyományos zselatinos ezüst nagyítás helyett brómolaj-átnyomás technikával készítette el. Az 1930-as évek elején Pécsi József életművében még nem vált el élesen egymástól a modern reklámfotó és a művészi önkifejezés céljából készített kép, amely Pécsi esetében az akkor már túlhaladott nemes-eljárások egyikében nyilvánult meg.

Ugyanakkor magyar szerzőként elsőként jelentetett meg olyan könyvet Németországban,431 mely reklámfotókat tartalmazott, s ismertette ilyen irányú munkásságát.

Pécsi József Photo und Publizität című könyve 1930-ban jelent meg Németországban

A könyv harminckét képtáblán ábrázolja azt a sokoldalú reklámtevékenységet, melyet Pécsi folytatott. A könyv előszavában Pécsi felvázolta a reklám szerepét és kárhoztatta az addig alkalmazott túldíszített reklámképeket, ahol elvész a tartalom, és a reklámfelvétel alapját képező felvétel sem érvényesül. Pécsi az akkor modern stílusirányzat, a Bauhaus szemléletmódja mellett állt ki a reklámfotó kapcsán, hangsúlyozva, hogy a „rábeszélő” jellegű, túl harsány színeket alkalmazó reklámképek a nálunk fejlettebb reklámkultúrával rendelkező országokban egyre jobban kiszorulnak a napi gyakorlatból, és helyét átveszi az a reklámtípus, ahol a letisztult formák által a reklám tárgya kerül előtérbe. Ezt a képkészítési stílust erősítette az is, hogy az első világháborút követően a plakátokat, reklámképeket már nem a festők készítették el, hanem egyre inkább a grafikusok, illetve a fényképészek vették át ezt a szerepet.

Pécsi Fotó és reklám című könyvének első tábláján a Koestlin márkájú keksz számára készített reklámképet, jól kihasználva a keksz négyzetes, vagy akár kör formáját; így olyan kompozíciót hozva létre, mely leginkább a konstruktivista képi látásmódhoz áll legközelebb.

A könyv további lapjain olyan márkáknak szentelt helyet, mint a Worth parfüm, a Stabilo grafitceruza, a Gilette penge, a Lux mosószer. A tizenegyedik táblán és két oldallal később szintén Az Est lapoknak szentelt egy-egy felvételt, mely felvételek során az egyik esetben inkább a férfiolvasókat, a második esetben pedig leginkább a női olvasókat célozta meg felvételeivel. Ugyanakkor szakmájából eredeztethetően a fényképezőgép-forgalmazók

számára is készített reklámképeket, mint a huszonkettedik táblán szereplő Mentor típusú kameragyártó számára készített felvétel. Nem került a kiadványba a Contax fényképezőgépről készített felvétele, hiszen ez az egyik legismertebb Pécsi reklámkép 1932-ben készült, a kamera gyártásának megkezdésekor. A fotó érdekessége, hogy Pécsi kiküszöbölve a színes technika akkoriban még kezdetleges voltát, olyan technikát alkalmazott, mely egyszerre tartotta a felvételt a fekete-fehér fotóhoz hasonló tónusvilágban, illetve ért el színhatást. A képen látható kesztyűt ugyanis a kép előhívása után kihalványította, majd a fehéren lévő részeket barnító-fürdőbe helyezte, így elérve azt, hogy a kesztyű helyén a kép bebarnuljon. Az így kapott fekete-fehér-barna felvétel egy egyedi alkotássá vált, csak egy példányáról tud a fotótörténeti szakma. Azonban még ha meg is ismételte volna a képet, ugyanolyan technológiai sorrendben, akkor sem sikerült volna tökéletesen megismételnie alkotását, hiszen a halványítás és barnítás során nem sikerülhetett volna ecsetjével ugyanazt a hatást elérnie. A képen szereplő felvétel érdekessége még, hogy az ábrázolt kamera objektívjén látható gyári szám végig nulla számokból áll, s ez arra enged következtetni, hogy a gyártó a reklámfényképészek számára kiadott olyan kamerákat, melyek nem tartoztak a szériában gyártott kamerák közé, a fényképezőgép összeállítása csak reklámcélokat szolgált. Az ilyen típusú eszköznek ugyanis nincsen meg a fényképezéshez szükséges belső tartalma, szerkezeti egységei, csak azok az elemek vannak tökéletesen kidolgozva rajtuk, melyek a látványban szerepet játszanak.

Pécsi József: Contax reklám. 1931. Színezett zselatinos ezüst nagyítás, 290x383 mm, Magyar Fotográfiai Múzeum

A könyv számára lefényképezett Mentor típusú fényképezőgép ugyanakkor már egy jól ismert típus volt, hiszen az első világháborút követő időszakban ilyen fényképezőgéppel is fényképezett Balogh Rudolf.

A könyvben szereplő reklámképek elkészítésekor nagy hangsúlyt kapott a tipográfia, s ebből a szempontból is fontos a Bauhaus látásmódja, hiszen a végső reklámképek elkészítésének során nagyon erős befolyást gyakorolt a Bauhaus tipográfiából már megszokott piros szín használata, illetve a képi elemek olyan elrendezése, ahol a képek, grafikai elemek viszonylag nagy képi felületen szabadon hagyják a rajzlap fehér alapszínét. A Bauhaus, illetve a modernitás iránti kötődését Pécsi a huszonkettedik táblán lévő Remo reklámképen is szemlélteti, ahol a képen látható szereplő mögött egy Breuer Marcell által tervezett csőbútort is szerepeltetett a képen.

A könyvben szereplő képek között találhatunk olyanokat is, melyek modelles reklámképek, tehát nem csak a termék szerepel a képen, hanem használója is. Három esetben pedig felfigyelhetünk arra, hogy a képen Pécsi, vagy Pécsihez közel álló személy van jelen. A Mimosa film és a Meinl Kaffee című felvételen Pécsi műtermi modellje a felesége volt, akit szintén a reklámfényképezés révén ismert meg. Azonban szokatlan módon Pécsi önmagát is belekomponálta egyik felvételébe, melyen a Remington írógépet reklámozta. A kép jobb alsó sarkában lévő személy Pécsi, aki éppen a reklámozott tárgyat használja. A felvételnek ezen a részén erősen látszik a mesterkélt beállítás, s a világítás-technika viszonylag egyszerű használta, hiszen a képet csak két lámpával világították be, s a beállítás során a testtartás nagyon merev maradt.