• Nem Talált Eredményt

Nemzeti Foglalkoztatási Ügynökség

VII. A munkanélküliség kezelésére irányuló intézmények és

VII.2 Nemzeti Foglalkoztatási Ügynökség

A Nemzeti Foglalkoztatási Ügynökség (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă – ANOFM) hatásköre alá tartozik a Bukaresti Hivatal mellett, további 41 megyei kirendeltség (melynek keretén belül 70 lokális és 141 mun-kaközpontot létesítettek), 8 megyei felnőtt képző központ és 8 megyei munka-nélküli továbbképző központ, illetve egy Nemzeti Felnőtt képző központ (Râşnov székellyel).

Az ANOFM elsődleges feladata, a foglalkoztatási arány növelése, és ez által a munkanélküliség csökkentése. Szolgáltatásai révén a munkanélkülieket és a gazdasági szereplőket célozza meg. A Hivatal fő célkitűzései között szerepel a foglalkoztatás és a szakképzés területén alkalmazandó stratégiák végrehajtása, a munkanélkülieket megcélzó szociális védelmi intézkedések alkalmazása. Ennek érdekében, az A.N.O.F.M. a következő feladatokat végzi el:

ƒ ingyenes tanfolyamokat, átképzéseket szervez a munkanélküliek számára

ƒ közvetít a munkáltatók és a munkanélküliek között, annak érdekében, hogy létrejöjjön a munkaerő-piaci kereslet és kínálat közötti egyensúly

ƒ gondoskodik a támogatási és szolgáltatási rendszer szakmai működ-tetéséről

ƒ szakmai ajánlásokat fogalmaz meg a foglalkoztatás, a szakmai fejlesz-tés és a szociális védelem területén

ƒ ellátja az EURES-el kapcsolatos szervezési, tanácsadási és koordináci-ós feladatokat, valamint kapcsolatot tart a munkaerő-piaci szereplőkkel

ƒ kidolgozza és végrehajtja az Európai Szociális Alapból támogatott programokat.

Az ANOFM szolgáltatásait illetően, megkülönböztetjük a munkát kereső sze-mélyeket megcélzó intézkedéseket és a munkáltatóknak szóló intézkedéseket.

Az ANOFM munkanélküli személyek számára nyújtott szolgáltatásai a követ-kezők:

ƒ Információnyújtás és szakmai tanácsadás: Az elhelyezkedés elősegíté-se érdekében, a munkakereső személyek számára szakmai orientációt megcélzó értékelések és önértékelések biztosít. Segít különböző képes-ségek kialakításában és álláskeresési technikák, módszerek elsajátításá-ban, mint például: az önbizalom növelése, állásinterjún való megjelené-si technikák, CV készítése, stb.

ƒ Munkaközvetítés: Az Ügynökség információkat közvetít az érintettek felé a munkaerőpiac és a munkakörök alakulásáról. Minden megyei Ügynökség köteles nyilvántartani és közzétenni saját honlapján, min-den hónapban, a meghirdetett állásokat és a munkahelyek számát (tele-pülésekre lebontva). Továbbá, feladatuk összeállítani egy egyéni mun-kaközvetítői tervet, minden munkát kereső személy számára. Azok a munkanélküliek, akik nem rendelkeznek munkanélküli juttatással, kér-vényezhetik a hozzájuk legközelebb található megyei Foglalkoztatási Ügynökség által való nyilvántartásba vételüket, a munkaközvetítés cél-jából. Abban az esetben, ha ezek a személyek nem tudnak munkába állni, 6 hónap elteltével kérvényüket meg kell újítaniuk. Továbbá, min-den évben az Ügynökség irányítása alatt, megszervezik az általános és a különböző csoportokat megcélzó állásbörzét, mint például: a

fiatalok-ƒ Szakmai képzések és átképzések: Az álláskeresők számára, ingyen szer-veznek képzési vagy átképzési tanfolyamokat, annak érdekében, hogy akár az elméleti akár a gyakorlati tapasztalataik bővítése révén meg-könnyítsék a munkanélküliek elhelyezkedését. Ezek lehetnek elméleti tanfolyamok vagy gyakorlati és specializációs tapasztalatot nyújtó kép-zési lehetőségek. A 76/2002. törvény kimondja, hogy ezeken a képzé-seken ingyen vehetnek részt: a munkanélküliek, az állásnélküli frissen végzett fiatalok, a menekültek, a frissen szabadult személyek,a hazate-lepedők, a vidéken élő jövedelemmel nem rendelkező vagy nagyon ala-csony jövedelmű személyek. Továbbá a képzésekben részesülhetnek olyan személyek is, akik valamilyen oknál fogva nem dolgoztak és új-ból munkába álltak: a gyermeknevelési szabadságról visszatért szemé-lyek 2 vagy akár 3 év esetében is, munkahelyi balesetből felépültek, rokkantsági nyugdíjban részesültek, stb.

ƒ Tanácsadás és segítségnyújtás saját vállalkozás beindításához: Külön tanácsadást nyújtanak a munkanélküli személyeknek, illetve azon egye-temisták számára, akik kedvezményes hitelt igényelnek a munkanélkü-liségi alapból. Az önálló tevékenység vagy vállalkozás beindítása érde-kében a szóban forgó személyeknek ingyen tanácsadást és segítség-nyújtást biztosítanak jogi, marketing, menedzsment, pénzügyi vagy egyéb területen.

ƒ Jövedelem kiegészítés: Azoknak a személyek, akik a munkanélküliségi juttatás folyósítási ideje alatt munkába állnak, az állam az időszak vé-géig biztosít egy plusz havi kiegészítést, ami megfelel a munkanélküli-ségi juttatás 30 százalékának.

ƒ Frissen végzetteket támogatása: A 76/2002. törvény kimondja, hogy azok a frissen végzett fiatalok, akik 16-ik életévüket betöltötték, regiszt-ráltak a helyi munkaügyi hivatalnál, abban az esetben, ha munkába áll-nak, egy 12 hónapnál hosszabb időszakra, állami támogatásban részesül-nek a munkanélküli segély folyósításának hátra maradt időszakára. Nem részesülhetnek a támogatásban azok, akik felbontják a munkavégzési szerződést a 12 hónap eltelte előtt, akik már alkalmazásban álltak a ta-nulmányok befejezésekor, akik az elmúlt 2 évben már dolgoztak valami-lyen formában az adott munkaadónál, azok a fiatalok, akik az igénylés pillanatában egy újabb képzési formában vesznek részt, vagy azok, akik-nek valamilyen oknál fogva, felfüggesztették a juttatás folyósítását.

ƒ A munkaerő-mobilitás ösztönzése: Azok a személyek, akik a munkanél-küliségi juttatás folyósítása alatt munkába állnak lakhelyüktől 50 km-nél távolabb eső településen egy egyszeri támogatásban részesülnek, ami megfelel az országos bruttó minimálbérnek. Továbbá azok a személyek, akik munkavállalás szempontjából lakhelyet váltanak, az épp aktuális or-szágos bruttó minimálbér hétszeres támogatásban részesülnek.

ƒ munkáltatói szolgáltatások: Azok az alkalmazók, akik frissen végzett fiatalokat alkalmaznak minimum 6 hónapos időszakra, kedvezményben részesülnek az állami kasszába befizetendő munkanélküliségi biztosítás összegéből.

Az ANOFM munkaadóknak nyújtott szolgáltatásai a következők:

ƒ Munkáltatói támogatások: Azok az alkalmazók, akik frissen végzett fi-atalokat alkalmaznak minimum 6 hónapos időszakra, kedvezményben részesülnek az állami kasszába befizetendő munkanélküliségi biztosítás összegéből.

ƒ Szakmai továbbképzések az alkalmazottak számára: Amennyiben a munkáltató továbbképző tanfolyamot szervez az alkalmazottai mini-mum 20 százalékának (az arra engedéllyel rendelkező szervezetek ál-tal), úgy a szervezési költségek 50 százalékos támogatásában részesül.

További feltétel, hogy a munkaadó fenntartsa munkaviszonyát a kép-zésben résztvevőknek, legalább még egy év erejéig, a támogatás elnye-rését követően. Ellenkező esetben a munkaadónak vissza kell fizetnie a támogatás teljes összegét, és az azzal járó kamatok, és a következő két év alatt, nem igényelheti újból a szóban forgó támogatást.

ƒ Munkahelyek támogatása, finanszírozása: Azok a munkaadók, akik fia-tal végzetteket alkalmaznak, 12 hónap erejéig minden alkalmazott fiafia-tal után, mentességet élveznek munkanélküliségi biztosítást befizetése alól, és az említett időszak alatt, további juttatásban részesülnek, min-den alkalmazottért, annak függvényében, hogy a fiatal középiskolai, szakiskolai vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik (a támogatás ösz-szege megfelel az épp aktuális szociális referencia mutató egyszeresé-nek, 1,2 vagy 1,5-szörösének felel meg). (76/2002. törvény, 80. cikke-lye)

Azok a munkaadók, akik fogyatékkal élő személyt alkalmaznak, része-sülnek a fent említett támogatásokban, 18 hónapon keresztül.

Azok a munkaadók, akik részsülnek az említett támogatásban, kötele-sek minimum 3 éven keresztül megtartani a fiatal munkaerőt. Ameny-nyiben az alkalmazás ezt követően is folytatódik, minden megkezdett évre, de nem több mint 2 évig, további támogatásban részesülnek min-den fiatal alkalmazott után, ami megfelel az alkalmazott után fizetendő társadalombiztosítási járulék összegének.

Azok a munkaadók, akik 45 év feletti munkanélkülit alkalmaznak vagy egyedüli családfenntartókat, egy éven keresztül nem fizetnek munka-nélküliségi járulékot, továbbá erre az időszakra havi támogatásban ré-szesülnek, ami megfelel a szociális referencia mutató összegének (76/2002. törvény, 85. cikkelye)

Hasonló juttatásokban részesül az a munkaadó, aki fogyatékkal elő sze-mélyt alkalmaz, kivéve a munkanélküliségi járulék befizetésének men-tességék, és munkaviszonyát megtartja legalább 2 évig.

Azok a munkaadók, akik olyan személyt alkalmaznak, akinek három éve van még a nyugdíjkorhatár betöltéséig, és munkaviszonyukat addig a pillanatig fenntartják, havi támogatásban részesülnek (az alkalmazás teljes idejére) ami megfelel szociális referencia mutató összegének.

ƒ új munkahelyek létrehozása érdekében nyújtott hitelek

Kamattámogatásos hitelt biztosítanak a kis-és középvállalkozások, az együttműködési egységek, a családi társulások, egyéni vállalkozók, és azon munkanélküliek számára, akit annak érdekében alapítanak céget, hogy új munkahelyek teremtsenek, melyek legalább 50 százaléka mun-kanélkülieknek szól.

Kamattámogatásos hitelt kapnak azok a nappali képzésben résztvevő egyetemi hallgatók, akik még nem töltötték be a 30. életévüket, és még az első egyetemi tanulmányaikat végzik. Hitelt kapnak azok akik egyé-nileg vagy más egyetemistákkal társulva egyéni vállalkozást, kis-és kö-zepes vállalkozást, szövetkezeti egységet, a családi egyesületet alapíta-nak vagy önálló gazdasági tevékenységet végeznek. A hallgatók továb-bá igénybe vehetik az ingyenes jogi, marketing, pénzügyi, menedzs-ment tanácsadási szolgáltatásokat.

ƒ a tanulók iskolai szünetekben való alkalmazása: azok a munkaadók, akik a vakációk ideje alatt diákokat vagy egyetemistákat alkalmaznak, minden fiatal után támogatásban részesülnek, ami megfelel az országos havi bruttó minimálbér 50%-nak. A pénzügyi támogatást minden mun-káltatónak kérvényeznie kell. A támogatás folyósítása nem haladhatja meg a 60 napot.

Az ANOFM felnőttképzési programja

A országos Foglalkoztatási Ügynökség keretén belül nyolc regionális felnőtt képző központ működik (Călăraşi, Cluj, Dolj, Teleorman, Vâlcea, Braşov, Mehedinţi, Mureş településeken).

A központok feladata, hogy biztosítsák a munkát kereső személyek szakmai képzését, a hatékony munkaerő-piaci elhelyezkedés érdekében. Felszereltsé-güknek köszönhetően, a regionális képző központok képzéseket, átképzéseket, továbbképző tanfolyamokat szerveznek, hogy elősegítsék az egyének verseny-képességének növelését, szakmaiságuk minőségének növelését. További képzé-seket szervezhetnek a helyi ügynökségek felkérésére, a munkaadók kérésére vagy más érdekelt intézmények felkérésére egyaránt.

A regionális képzési központok megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek, ami lehetővé teszi az elméleti és a gyakorlati oktatást is. A tanfolyamok befejez-tével, a résztvevők államilag elismert bizonyítványt vagy oklevelet kapnak a

képzésen való részvételről. Minden központ honlapján fel van tüntetve, hogy milyen szakmai képzéseket tarthatnak, milyen munkakörben.

A regionális központok által nyújtott szolgáltatásokat a következők:

ƒ szakmai fejlesztés - munkát kereső személyek részére, és minden más érdeklődő számára, aki növelni szeretné a munkaerő-piaci versenyké-pességét

ƒ tájékoztatás és tanácsadás;

ƒ szakmai fejlesztés értékelése és monitoringja;

ƒ a képzettek okleveles tanúsítása.

Továbbá olyan kiegészítő tevékenységeket is végeznek, melyek hozzájárulnak vagy elősegítik a központok hatékonyságát, mint például:

ƒ partnerségeket hoz létre megyei hivatalok, munkáltatók, kormányzati szervek és más intézményekkel melyek érintettek a szakmai képzési te-vékenységben

ƒ elősegíti azon ismeretek, módszerek és modern technikák elsajátítását, melyek megkönnyítik a munkaerő minőségi szintjének növelését;

ƒ folyamatosan képzi, saját szakemberi állományát mely részt vesz a szakmai fejlesztésben

ƒ tanulmányokat, felméréseket készít a felnőtt szakképzési stratégiák fej-lesztése érdekében

ƒ szakmai fejlesztő programokat dolgoz ki, a munkaerő-piaci követelmé-nyeknek megfelelően.

Az ANOFM külföldi munkalehetőségek közvetítését megcélzó tevékenysége Az országos Foglalkoztatási Ügynökség szolgáltatásai közé tarozik, a kül-földi munkalehetőségek közvetítése, melynek alapját az EURES hálózattal való együttműködés képezi. Az EURES az európai állami foglalkoztatási szolgálatok közötti együttműködési hálózat, melynek célja, hogy megkönnyítse a munka-vállalók szabad mozgása az európai övezeten belül, és Svájcban egyaránt. Az EURES partnerei az állami foglalkoztatási szolgálatok, a munkaadói szerveze-tek és egyéb érdekelt felek a munkaerő-piacon. Az EURES alapvető szolgálta-tásai az információ közvetítés, útmutatás, olyan munkaadók és álláskeresők számára, akik érdeklődnek az európai munkaerőpiacon való részvétel iránt.

Az EURES Románia tevékenységét az ANOFM segíti, a betöltésre váró ál-lásajánlatok közvetítésével és megjelenítésével az Országos Hivatal honlapján, így lehetőség nyílik arra, minden személy értesüljön az európai munkaerőpia-con fellelhető állásokról.

Az Országos Foglalkoztatási Ügynökség, mint EURES tag, közvetítői fel-adatot lát el az Európai Unióban és az Európai Gazdasági Térség meghirdetett álláslehetőségek közzétételében.

Románia összesen 13 megállapodást írt alá az országok közti munkaerő cserérére vonatkozóan, de ezekből csak 6 működik, nevezetesen:

o vendégmunkások o idénymunkások o diákok

o kontingensek allokációja a román építkezési vállalatoknak

ƒ Franciaország – gyakornok csere

ƒ Svájc – gyakornok csere

A romániai EURES szolgáltatásai által egyaránt lehetőséget nyújt a kül-földi munkaadóknak, akik romániai munkaerőt szeretnének toborozni, és a ha-zai munkaadóknak, akik az EU-ból szeretnének munkaerőt alkalmazni.

A munkaadókat megcélzó szolgáltatások:

ƒ segítségnyújtás a meghirdetendő állások megfogalmazásában

ƒ segítségnyújtás a megfelelő népszerűsítési lehetőségek kiválasztásában

ƒ útbaigazítás a munkáltató EURES adatbázisában való regisztrációs fel-adatok elvégzésébe

ƒ a munkáltató igényei szerint, a megfelelő alkalmazott megtalálásában, kiválasztásában való segítségnyújtás

A munkavállalókat megcélzó szolgáltatások, hasznos információk

A 2007-es Európai Uniós csatlakozást követően, a román migráns munka-vállalókra is alkalmazni fogják az Európai Bizottság 1408/71 szociális bizton-ságra vonatkozó rendeletét.

A rendeletet minden EU-s tagországban, továbbá Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein területén is alkalmazzák. A rendelet a következő támogatások megítélését biztosítja:

ƒ öregségi nyugdíj

ƒ hozzátartozói nyugdíj

ƒ betegség és anyaság

ƒ munkahelyi balesetek

ƒ foglalkozási megbetegedések

ƒ rokkantság

ƒ haláleseti juttatások

ƒ munkanélküli ellátások

ƒ családi ellátások (gyermekek számára nyújtott állami támogatás és gyermeknevelési pótlék)

A rendelet csak a felsorolt szociális biztonsági ellátásokra terjed ki. A támoga-tásokhoz szükséges formanyomtatványokat Románia területén a Megyei Fog-lalkoztatási Ügynökségek biztosítják, az EU-n belül pedig minden országnak megfelelően, a Foglalkoztatási Ügynökség egyenértékű intézménye biztosítja.

Az ANOFM honlapján, további információk találhatóak az EU-n belüli munkavállalásról, vagy arról, hogy milyen nyomtatványokat kell kitölteni mikor más államban, szeretne valaki munkába állni, vagy, hogy az adott országban, a romániai munkaerő számára van vagy sem érvényben lévő

Részletes információ található arról, hogy mikor és milyen körülmények kö-zött igényelhet egy személy munkanélküli segélyt, függetlenül attól, hogy mi-lyen országban kényszerül a támogatás igénylésére, hogyan lehet halmozni a ledolgozott munkaidőszakokat, vagy a munkanélküliségi juttatásra való jogo-sultság időtartamát.

Továbbá, minden szükséges információt meg lehet találni, annak érdekében, hogy a migráns munkavállaló kialakíthasson egy általános képet a célországban való életmódról, szokásokról.

VII.3 A Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (Agenţia