• Nem Talált Eredményt

Morfológiai jellemzés

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS V (Pldal 100-103)

4. Anyag és módszer

5.3. Az azonosított fajok jellemzése

5.3.1. Morfológiai jellemzés

Az egyes fajokra jellemző képletek mikroszkópi képeiből válogatás a 5. sz.

mellékletben található.

Phytophthora alni

A tenyészetek sugárnövekedésének üteme 3,75, illetve 2,75 mm/nap volt. Sima telepet fejlesztettek, kevés légmicéliummal. Egy hét után az agar felszínén kevés oogónium és anterídium keletkezése volt megfigyelhető. Az oogóniumok gömbölydedek voltak, sima vagy bibircses fallal (161/1), illetve bibircses fallal (161/2).

Oogóniumonként maximum egy, amfigin anterídium keletkezett. Az anterídium kétsejtes, hosszúkás alakú volt. Oospórák nem keletkezek. Sporangiumok sem az agar felszínén, sem szűrt, nem steril talajoldatban nem keletkeztek. Klamidospórák, hifadudorok szintén nem voltak észlelhetők.

Phytophthora cactorum

A tenyészetek sugárnövekedésének üteme 5,05 és 8,88 mm/nap között változott, átlagosan 6,98 mm/nap volt. A telepjelleg sima, lenyomott. Homotallikus faj, az agar felszínén hét napos kultúrák esetében sima falú, gömbölyű oogóniumokat és ellipitikus, paragin, egy sejtű anterídiumokat észleltem. Egy izolátum (171/1) esetében nem észleltem sem oogóniumok, sem anterídiumok képződését. Két izolátum (172/1, 175/1) kivételével gömbölyű oospórák is képződtek. Az oospórák falvastagsága 1,6-3,2 µm között változott, minden esetben. Szűrt, nem steril talajoldatban a tenyészetek 5-6 nap után sporangiumokat képeztek. A sporangiumok a tenyészeteken belül egységesek voltak, tojásdad vagy kerek, néhány esetben elliptikus sporangiumok fejlődtek. Minden esetben feltűnően papillásak voltak. A sporangiumok rövid pedicellummal leválnak az egyszerű, nem elágazó sporangiumtartóról. A 175/1 izolátum kivételével, minden esetben vékony falú kerek klamidospórák is keletkeztek. Hifadudorok, hifatágulatok egy tenyészet esetében sem voltak észlelhetők. Az egyes képletek mérteit és az izolátumok részletes jellemzését a 7. sz. melléklet tartalmazza.

Phytophthora gallica

A tenyészet növekedési üteme 2,27 mm/nap volt. Rozettás telepet fejlesztett, kevés légmicéliummal. A telep határa éles volt. Oogóniumok, anterídiumok és oospórák képződését sem az agar felszínén, sem talajoldatban nem sikerült megfigyelni. Szűrt, nem steril talajoldatban, a tenyészetben 7 nap után egy elliptikus, nem papillás sporangiumot észleltem. A sporangium a nem elágazó tartón maradt. Kerek klamidospórák is keletkeztek. Hifadudorok, hifatágulatok azonban nem voltak észlelhetők. Az egyes képletek mérteit és az izolátum részletes jellemzését a 6. sz.

melléklet tartalmazza.

Phytophthora gonapodyides

A tenyészetek növekedési üteme 1,75 és 4,5 mm/nap között változott, átlagosan 3,46 mm/nap volt. A telepjelleg változatos volt, a leggyakoribb rozettás telepjelleg mellett előfordult csillagszerű (213/1 és 220a) és sziromszerű (217/1) telep is.

Többnyire dús, bolyhos légmicéliumot képeztek, de előfordultak kevés légmicéliummal rendelkező izolátumok (182/20, 213/1, 220a) is. A 131/1 izolátum kivételével, nem volt jellemző az éles telephatár. Steril faj, ivaros képletek egy esetben sem alakultak ki.

Agaron sporangiumképzésre sem voltak képesek az izolátumok. Szűrt, nem steril

101

talajoldatban azonban 7 nap után tojásdad vagy hosszúkás-tojásdad, esetleg elliptikus sporangiumok képződtek. A sporangiumok a tenyészeteken belül egységesek voltak.

Csúcsukon papilla nem volt megfigyelhető. A sporangiumok az egyszerű, nem elágazó sporangiumtartón maradtak. A 131/1 és a 182/2 izolátumok esetében sporangium képzés sem volt megfigyelhető. Belső proliferáció volt jellemző. Klamidospórák nem keletkeztek. Egy izolátum (123/1) szabálytalan alakú hifatágulatokat képzett. Az egyes képletek méreteit és az izolátumok részletes jellemzését a 8. sz. melléklet tartalmazza.

Phytophthora taxon raspberry

A vizsgált tenyészetek sugárnövekedési üteme 4,54, illetve 4,69 mm/nap volt. A csillagszerű, kevés légmicéliummal rendelkező telepek határa éles volt. Oogónium, anterídium vagy oospóra nem fejlődött ki. Szűrt, nem steril talajoldatban azonban 7 nap után tojásdad, nem papillás sporangiumok képződtek. A sporangiumok a tenyészeteken belül egységesek voltak. Az egyszerű, nem elágazó sporangiumtartóról nem váltak le a sporangiumok. Belső proliferáció volt jellemző, minden esetben. A sporangiumok tág pórussal nyíltak. Klamidospórák nem keletkeztek. Csoportokban, koralloid, illetve apró, kerek hifatágulatok és hifadudorok azonban megfigyelhetők voltak. Az egyes képletek méreteit és az izolátumok részletes jellemzését a 6. sz. melléklet tartalmazza.

Phytophthora hydropathica

Az izolátumot, többszöri próbálkozás ellenére, nem tudtam sárgarépás táptalajon kitenyészteni.

Phytophthora sp. hungarica

A tenyészetek növekedési üteme 4,00 és 5,50 mm/nap között változott, átlagosan 4,66 mm/nap volt. Homotallikus faj, agaron minden izolátum képezett sima vagy kissé bibircses, vékony falú, kerek oogóniumokat. Néhány izolátum (277/2, 294a, 291a) esetében sikerült kisméretű, elliptikus, paragin antherídiumok képződését is megfigyelni. A 291a izolátum kivételével, minden vizsgálatba vont izolátumnál megfigyelhető volt vékony falú, aplerotikus vagy plerotikus oospórák képződése is. Az ivaros képletek jellemző méreteit a 9. sz. melléklet tartalmazza. Szűrt, nem steril talajoldatban azonban 7-14 nap után egyedül a 291a izolátum esetében tojásdad sporangiumok képződését észleltem. A többi izolátum esetében nem volt észlelhető sporangium képzés. A sporangiumok a tenyészeteken belül egységesek voltak. Csúcsuk nem papillás, esetenként szemipapillás volt. A sporangiumok az egyszerű, nem elágazó sporangiumtartón maradtak. Belső proliferáció volt jellemző. Klamidospórák, hifatágulatok nem keletkeztek. A sporangiumok jellemző méreteit és részletes jellemzését a 9. sz. melléklet tartalmazza.

Phytophthora inundata

A tenyészet növekedési üteme 5,18 mm/nap volt. Rozettás, bolyhos telepet fejlesztett, éles telephatárral. Oogóniumok, anterídiumok és oospórák képződését sem az agar felszínén, sem talajoldatban nem sikerült megfigyelni. Szűrt, nem steril talajoldatban, a tenyészetben 7 nap után egy elliptikus, nem papillás sporangiumot észleltem. A sporangium a nem elágazó tartón maradt. Klamidospórák, hifadudorok, hifatágulatok azonban nem voltak észlelhetők. Az egyes képletek mérteit és az izolátum részletes jellemzését a 6. sz. melléklet tartalmazza.

Phytophthora lacustris

A tenyészetek növekedési üteme 2,75 és 6,33 mm/nap között változott, átlagosan 3,99 mm/nap volt. A telepjelleg változatos volt, a leggyakoribbnak a

102

csillagszerű és a rozettás telepjelleg bizonyult, de előfordult sziromszerű (216/1 és 246/1) és sima (181/1) telep is. A 181/1 és a 205/2 izolátumok tenyészetei dús, bolyhos légmicéliumot képeztek, a többi vizsgált izolátum esetében kevés légmicélium képződött. A 205/2 és a 181/1 izolátumok kivételével, nem volt jellemző az éles telephatár. Steril faj, ivaros képletek egy esetben sem alakultak ki. Agaron sporangium képzésre sem voltak képesek az izolátumok. Szűrt, nem steril talajoldatban azonban 7 nap után tojásdad vagy hosszúkás-tojásdad, esetleg elliptikus sporangiumok képződtek.

A sporangiumok a tenyészeteken belül egységesek voltak. Csúcsukon papilla nem volt megfigyelhető. A sporangiumok az egyszerű, nem elágazó sporangiumtartón maradtak.

A 216/1, 223a, 189/2 és a 205/2 izolátumok esetében sporangium képzés sem volt megfigyelhető. A többi izolátum esetében, belső proliferáció volt jellemző.

Klamidospórák nem keletkeztek. Egy izolátum (246/1) gömbölyded és szabálytalan alakú hifadudorokat képzett. Az egyes képletek méreteit és az izolátumok részletes jellemzését a 10. sz. melléklet tartalmazza.

Phytophthora sp. oaksoil

Az egyetlen azonosított izolátum sugárnövekedésének üteme 3,75 mm/nap volt.

Lenyomott, sziromszerű telepet fejlesztett. Az azonosításhoz szükséges képletek nem alakultak ki sem az agar felszínén, sem nem steril, szűrt talajoldatban a kísérlet körülményei között.

Phytophthora plurivora

A tenyészetek növekedési üteme 5,63 és 7,92 mm/nap között változott, átlagosan 6,70 mm/nap volt. A telepjelleg minden vizsgált izolátum esetében krizantém szerű volt, kevés légmicélium képződött. A telep határa egy esetben sem volt éles.

Homotallikus faj, azonban oogóniumok és anterídiumok képződését az agar felszínén csak két izolátum (164/2, 211/1) esetében észleltem. Az oogóniumok gömbölydedek, sima falúak voltak. A hosszúkás, tojásdad, egy sejtű anterídiumok paragin módon kapcsolódtak az oogóniumokhoz. Sima falú, gömbölyded, aplerotikus és plerotikus oospórák több izolátum (139/1, 144/1, 164/2, 211/1) esetében is keletkeztek. Hét izolátum (140/2, 145/1, 166/1, 183/1a, 185/1, 202a, 207/1) esetében nem észleltem sem oogóniumok és anterídiumok, sem oospórák képződését. Szűrt, nem steril talajoldatban a tenyészetek 5-6 nap után sporangiumokat képeztek. A sporangiumok a tenyészeteken belül is változatos méretűek és alakúak voltak. Minden esetben szemi-papillás sporangiumok keletkeztek, melyek az egyszerű, nem elágazó sporangium tartón maradtak. A sporangiumtartó alkalmanként kissé oldalt csatlakozott a sporangiumhoz.

Körte, fordított körte, elliptikus, tojásdad, fordított tojásdad, egy csúcsú, kissé görbült, szabálytalan alakú sporangiumok fejlődtek, de néhány izolátum esetében kétcsúcsú, szabálytalan alakú sporangiumok is előfordultak. Két izolátum (202a, 144/1) esetében nem észleltem sporangiumképzést. A 140/2, 207/1 és a 202a izolátumok kivételével minden vizsgált izolátum képzett a hifák végén álló, kerek, vékony falú klamidospórákat is. Hifadudorok, hifatágulatok azonban egy tenyészet esetében sem voltak észlelhetők. Az egyes képletek méreteit és az izolátumok részletes jellemzését a 11. sz. melléklet tartalmazza.

Phytophthora polonica

A tenyészetek növekedési üteme 3,38, 3,44, 3,48 ill. 3,50 mm/nap volt. A telepjelleg a 209/2 és a 210/2 izolátumok esetében sima, lenyomott, a 142/1 izolátum esetében csillagos, lenyomott, míg a 252/1 esetében lenyomott volt. Homotallikus faj, azonban oogóniumok és anterídiumok képződését az agar felszínén csak két izolátum (209/2, 210/2) esetében észleltem. Csak kevés oogónium, anterídium, illetve oospóra

103

képződött. Az oogóniumok gömbölydedek voltak. 209/2 izolátum esetében hosszúkás anterídium keletkezett, mely paragin módon kapcsolódott az oogóniumhoz; míg 210/2 izolátum esetében amfigin és paragin módon kapcsolódó kerek anterídiumok keletkeztek. Mindkét esetben oogóniumonként egy, egysejtű anterídium volt megfigyelhető. Sima falú, gömbölyded, oospórák is csak ennél a két izolátumnál keletkeztek. Szűrt, nem steril talajoldatban a 209/2 és a 210/2 izolátum tenyészeteiben 5-6 nap után kevés, tojásdad, nem papillás sporangium képződött. Az izolátumok klamidospórákat nem képeztek. Jellegzetes hifadudorok, hifatágulatok azonban minden esetben keletkeztek. Ezek magánosan, láncszerűen vagy csoportokban jöttek létre, alakjuk gömbölyű vagy korallszerű volt. Az egyes képletek méreteit és az izolátumok részletes jellemzését a 12. sz. melléklet tartalmazza.

Phytophthora pseudosyringae

A tenyészet növekedési üteme 3,5 mm/nap volt. Rozettás telepet fejlesztett, kevés légmicéliummal, élestelephatárral. Oogóniumok, anterídiumok és oospórák képződését sem az agar felszínén, sem talajoldatban nem sikerült megfigyelni. Szűrt, nem steril talajoldatban, a tenyészetben 5 nap után tömeges sporangiumképzést észleltem. A sporangiumok a nem elágazó tartón maradtak. Alakjuk nem papillás, tojásdad, hosszúkás tojásdad, illetve elliptikus volt. Hifadudorok, klamidospórák azonban nem keletkeztek. Az egyes képletek méreteit és az izolátum részletes jellemzését a 6. sz. melléklet tartalmazza.

5.3.2. Filogenetikai jellemzés

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS V (Pldal 100-103)