• Nem Talált Eredményt

mikor felszólított a kivonulásra Szíria ellen128

Allah! Benned keresek menedéket az utazás megpróbáltatásaitól, a visszatérés bánatától, a rossz látomástói emberről, vagyonról. Allah! Te vagy kísérő az úton, Te vagy, Ki hátramaradsz a ház népénél, s nincs más, csak Te, Aki ezt a kettőt egyesíteni tudod, mert ki hátramarad, nem lehet kísérő, s ki elkísér, nem maradhat hátra.

128. A Dzsamali ütközet után Muávija nem esküdött fel Alira - béke reá - sőt az ellentét nőttón nőtt közöttük. Muávija azzal vádolta mindezek mellett Alit, hogy része volt Oszmán kalifa meggyilkolásában és ebben a hitben tartotta egész Szíria népét is. Az ellentét kettejük között addig erősödött, míg SziíRnnél sor került a döntő ütközetre, mely az előbbiekben ismertetettek szerint Amr ibn Abi Műsza al-lsaarí ítélőszékével végződött.

5 2

47. Beszédéből,

béke reá,

melyben megemlékezik Kúfáról

Ó Kúfa! Számomra te itt úgy vagy kiterítve, mint a cserzett bőr Ukázban.129 Csapásokkal ütközői meg, megrázkódtatások szállnak meg.

Én már tudom, ha valaki rád akarja hozni a rontást, Allah próbára teszi őt a törődéssel, s mögé veti gyilkosát.

Dicsőség legyen Allahnak, mindahányszor leszáll az éj s a sötétség, di­

csőség legyen Allahnak mindahányszor a csillagok kigyulladnak s megvillannak, dicsőség legyen Allahnak, Kinek nagylelkűsége soha el nem veszhet, s Kinek kiváltságát viszonozni nem lehet Már előre- küldtem élcsapatomat, s elrendeltem nekik a táborozást a folyónak e partján, míg el nem ér hozzájuk parancsom. Szándékom átszeli a vizet, hogy a Tigris partjain élők elszórt foltjait felkelésre szítsam néktek ellenségtekkel szemben, s megteszem őket tartalék erőtöknek.

129. Ukáz az arab világ nvelvisége szempontjából döntő jelentőségű hely. Voltaképpen piac volt. ahol évente adtak egymásnak találkozót költők, szónokok és az ő nyelvi versengéseik eredményezték a mai irodalmi arab nyelvet, mely a Korán nyelvezete is. Egyben nagyon híres volt az itt árusított cserzett bőr is, ami egyfdő után szimbóluma is lett Ukáznak és nyelvi fesztiváljainak. (A fordító)

48. Szónoklatából,

béke reá,

miközben a menet Szíria felé haladt

5 3

Szajjid Razi megjegyzése:

A hívok emírje, béke reá, a Miltát szóval irányt és helyet jelölt, ahova seregét parancsolta, hogy táborozzon. Ez egyébként az Eufrátesz partja.

A Miltát szó folyópartot, tengerpartot jelent, de kifejez olyan dolgot is, ami a földdel egy szintben van, míg a Nutfa az Euírátesz vize. Mindezek lenyűgöző és csodálatos kifejezése.

49. Szónoklatából,

béke reá

Dicsőség legyen Allahnak, Ki bevette magát a rejtett dolgok mélyére, s Ki felé a megnyilvánuló dolgok jelei vezetnek Ő az, Ki a szemlélő szeme elől elzárt, mégis az Őt nem látó szem nem tagadhatja meg, s az Őbenne biztos szív nem éri fel.

Nem előzheti meg Őt magasságosságában semmi s közelségében oly7 szoros, hogy Nála közelebb nincs semmi Magasságossága nem távolítja el Öt teremt­

ményeitől, de közelsége nem teszi Őt egyenrangúvá (teremtményeivel). Nem tárta fel az értelem számára képessége határait, de el sem palástolta azt az Őt megismerni akarók elől Tehát minden létező Róla tanúskodik, s még a tagadó szív is hiszi Ől Allah magasságossága sokkal nagyobb annál, mit Néki betudnak az Érte rajongók, vagy7 az Őt tagadók

50. Szónoklatából,

béke reá

Hanem a kísértés, hogy megeshet, ennek alapja a vágy, mit követnek, az ítélet, mi mesterkélt, s mindez Allah írása «Uen való. Ezekben szövetkezik férfi a férfival, még ha az Allah hitvallása ellen is van. Ha a hamis az igaztól tisztán elkülönül, akkor az nem tűnik el az azt keresők elől, s ha az igaz tisztán elválik a hamistól, megszegetik a gyűlölködők nyelve attól. De most vesznek egy marékkai ebből is meg abból is, a kettőt összekeverik, oltalmazót hatalomra keríti a Sátán s csak az menekül, kinek Allah tói az erény eljött már.

54

51. Beszédéből,

béke reá

Mikor Muávija Sziffinben legyőzte a hívok emírjének - béke reá - em­

bereit, elfoglalta az Euffátesz partját és nem engedte, hogy a hívők emírjének csapatai vízhez jussanak a folyóból.

A harc morzsáit kérik tőletek Most vagy húzódjatok meg szégyenben, a csúfos szükségben, vagy’ áztassátok vérben kardotokat, s kiolthatjátok vízzel szomjatokaL A halál életetekben leigázottság, de leigázottként meghalni maga az élet Muávija csak egy kis lázadó hadat vezet, kik elől elfedi a híreket, mígnem a halál célpontjává teszik meg kebleiket

52. Szónoklatából,

béke reá

Hanem az evilág bevégződik, jelezte búcsúját, tárgvai elidegenedtek, az meg sarkon fordult, sietve el. Rombolásba taszítja lakóit, halálba vezeti szomszédait, s már megkeserítette azt, mi édes volt, beszennvezte azt, mi tiszta volt Nem maradt már azon csak egy csepp, akár a palack méhen, mi kortynak is kevés. Ha szomjazó jön, kiissza, azzal szomját nem oltja. Ő Allah szolgái! Álljatok készen az útra ebből az otthonból, minek lakóira elrendeltetett a lerombolás. Nem kereke­

dik felül rajtatok a remény s nem hosszabbodik meg földi időtök. Allahra! Ha bőgtök, akár a tevetehén, mi elvesztette torját, szóKtgattok, akár a turbéHbló galambok, felbődültök, akár az odaadó remeték, s Allahhoz fordultok

55

felhagyva vagyonnal, fiákkal, hogy érezzétek az Ő közelségét, az Ő magasságába emelkedve, vagy a bűnök megbocsájtásáért, miket könyvei feltárnak, s angyalai jegyeznek, hát még ez is kevés lenne az Ő viszonzásából, mit néktek kívánok, s büntetéséből, mitől féltelek Allahra!

Ha szívetek teljesen megolvadna, szemetek az Ő vágyakozásától vagy félelmétől vércseppeket könnyezne, s ha még a világon addig időznétek, míg a világ tart, még akkor sem szárnyalhatnátok túl tetteitekkel az Ő nagy­

lelkűségét, hatalmasságát reátok, s azt, ahogy titeket a hit útján vezet

53, Megemlékezése,

béke reá,