• Nem Talált Eredményt

Midőn a közösügyi javaslat azon pontjaira került a sor, melyek a hadügyekről szólnak : felállott John b., az osztrák had

In document LAW SCHOOL (Pldal 107-112)

ügyminiszter és a maga , valamint az osztrák miniszterium nevé ben ünnepélyesen kijelenté, hogy habár a magyar országgyülés bizottsági javaslatában a magyar hadsereg , mint az egész had sereg kiegészitő része bennfoglaltatik : ő a birodalom katonai érdekeit s a cs. kir. hadsereg jövőjét csak azon esetre tekinti meg óvottaknak s felelősséget a hadügyekért csak az esetre vállalhat, ha Andrássy Gyula gróf, mint a jövő magyar miniszterium elnöke , határozottan szavát adja s kötelezi magát annak biztositására , miszerint a cs. kir . hadsereg érintetlen épsége fenn fog tartatni (Die ünberührte Integrität de k . k . Heeres aufrecht zu erhalten ) s a magyar minisztérium a hadsereg érintetlen egységét, mint sérthe tetlen kormányzati alapelvet, minden intézkedésében respektálni fogja .

Andrássy Gyula gróf, a magyar miniszterelnöki jelölt , az

osztrák hadügyminiszter e föltételébe beleegyezett s jegyzőköny vileg kötelezte magát annak pontos végrehajtására .

Ezen epochális miniszteri tanácscsal a kiegyezési alkudo zások befejeztettek . Mailáth György kanczellári állásától fölmen tetett . Andrássy Gyula pedig magyar miniszterelnöknek kinevez tetett . Mindez nem lett volna baj . Csak a magyar hadsereg ügyét ne tenné oly szörnyen kétségbeejtővé .

Hová lesz e rejtélyes bécsi alku után, melynek az 1867 . XII . törvényezikkben semmi nyoma, a magyar hadsereg ? Nem világosodunk - e fel rögtön a 67 - ki kiegyezés valódi jelentőségéről ? Nemfejthető - e meg habozás nélkül azon talány, hogy az osztrák közösügyi törvény miért nem tud semmit a magyar hadseregről ? A közjogi alap még törvénynyé sem vált : a nemzet tudta nélkül már is kiveszik annak egyik sarkkövét. Két kiegyezés készül : egyik nemzet s a papirkosárbanleendő enyészet számára , másik a miniszterek és Ausztria számára . De függeszszük még fel itéletünket ; s várjuk be a további eseményeket, melyek mint lesujtó hógörgeteg, vagy mint az első lépés veszélyei , omlanak a kiegyező nemzet fejére.

*

*

Nem kutatjuk ; mert Magyarországnak semmi köze hozzá , miért kötelezte magát a magyar miniszterelnöki kandidátus ily osztrák váltóra . Azzal sem törődünk , vajjon mit értett John osztrák hadügyér valamennyi kollegájával egyetemben a cs . kir . hadsereg érintetlen épsége alatt ! Lehet, sőt nagyon valószinü , hogy osztrák testvéreink e bizalmasan titkos jegyzőkönyvi nyilatkoza tot úgy értelmezték , hogy Magyarországnak , bármit mondjon is a törvénye , nem lesz , nem lehet soha magyar hadserege, hanem az egész hadsereg marad , mi volt , egészenosztrák hadsereg . Sze retjük hinni , hogy Andrássy gr . a jegyzőkönyvi nyilatkozatot nem osztrákul magyarázta s azt mondta magában : ezt a váltót, melyet ma aláirtam , úgyse fogják nekem prezentálni, ha egyszer minisz terelnök leszek . Gondolhatott Andrássy gr . sok más mindent .

Egy miniszterelnöki jelölt képzeletének szabad tere van s jövője

· kalejdoskopjában a legtarkább terveket , a legzavarosabb eszmé ket forgathatja. Mindez a fennálló szentesitett törvény jogérvé nyét nem csorbithatja .

Merem mondani , hogy ha Andrássy gr . nem mint jelölt , hanem mint kinevezett kormányelnök kötelezte volna magát Bécsnek arra , hogy a haderő érintetlen integritását fenn fogja tartani ; sőt ha tovább megy, s igy szólott volna Bécsben : Felsé ges Ausztria ! miniszteri tárczámra esküszöm , hogy bármit mond jon a törvény , a magyar hadseregből nem lesz semmi ! a szente sitett törvény akkor is azt dörgi fülébe valamennyi miniszternek , hogy Magyarországot a közösügyi alkotmány alapján megilleti a magyar hadsereg .

A magyar törvény szentés sérthetetlen parancsán se oszt rák törvénymagyarázatok , se titkos bécsi stipulácziók , maga a királyi akarat sem változtathattak semmit . A törvény szolgáinak végre kell hajtaniok azt , a mit a törvény parancsol .

A hadsereg törvény szerint egész , de nem egységes.

Mi az a magyar hadsereg az 1867 : XXII . tczikk értelmé ben ? Ám terjeszszük e kérdést bármelyik jogásztestület vagy nemzetközi biróság elé : azt fogja mondani, hogy a magyar had sereg az egész hadsereg oly kiegészitő része , melynek egységes vezérletét ,vezényletét és belszervezetét őFelsége alkotmányos feje delmi jogainál fogva intézi . De ezen egység határai ott végződ nek , a hol a magyar hadsereg kezdődik . Az egységes vezérlet, vezénylet és belszervezet, a törvény szavai és intencziója szerint , nem terjedhet odáig , hogy a magyar hadsereget lehetetlenné tegye . E törvény határozott értelme a fejedelmi jogok és magyar hadsereg közti kompromisszum . S a ki azt vitatná , hogy az egy séges vezérlet , vezénylet és belszervezetre vonatkozó fejedelmi jogokkal nem fér meg a magyar hadsereg : az igen veszélyes utra téved s nem jó szolgálatot tesz a koronának ; mert épp annyi joggal , azaz épp annyi jogtalansággal előállhatná valaki s azt

állithatná , hogy a magyar hadsereggel nem férnek meg az emli tett fejedelmi jogok . Mindkét állitás alkotmánysértés, törvénysze gés . S e törvény magyarázatánál az egyedül helyes elv : add meg a királynak , a mi a királyé, de add meg a magyar nemzetnek is , a mi a magyar nemzeté .

Ne sértsük a fejedelmi jogokat, de nem szabad sértenünk a magyar hadsereget sem . A ki ugy magyarázná e törvényt, hogy ennek alapján Magyarországnak önálló hadserege van , az meg . sérti a fejedelmi jogokat . A ki ugy magyarázza a törvényt , hogy ezen törvény szerint nincs magyar hadsereg : az megsérti a nem zet jogait.

Azon alkotmányos föltételek és atributumok , melyek nélkül az egész hadseregnek kiegészitő részét képező magyar hadsereg nem képzelhető , régibb törvényeink , az 1867 : XII . törvény s a dolog természeténél fogva következők :

Magyarország saját törvényhozásautján állapitja meg véd rendszerét s annak minden változtatását ; a magyar hadsereg ki állitása s kiegészitése ( az ujonczmegajánlás ), elhelyezése , élelme zése , egyes tagjainak polgári viszonyaira vonatkozó intézkedések az ország jogkörébe tartoznak . A magyar ujonczok egyedül ma gyar ezredekbe soroztathatnak és szolgálhatnak s őket nem -ma gyar ezredekhez áttenni épugy nem szabad , miként tiltva van osztrák ujonczokat magyar ezredekbe sorozni . A magyar ezredek magyar taktikai testekbe , dandárokba , hadosztályokba és hadtes tekbe osztassanak ; az igy alakult magyar hadsereget , a hadtest parancsnokoktól kezdve az utolsó káplárig , magyar állampolgá rokból, magyarországi katonai intézetekben képzett tisztek ve zessék . A magyar hadsereg műszaki csapatai, tüzérsége , közigaz gatási intézetei magyar állami katonákból alakittassanak . A vezérkarban a magyar hadsereg számarányának megfelelőleg legyen képviselve . A magyar hadsereg szolgálati nyelve a had testparancsnokságoktól lefelé magyar ; a magyarországi katonai képzőintézetek tannyelve magyar ; csak a vezérkari és törzstisz teket képző magasabb tanintézetben legyen az előadási nyelv vegyes , magyar és német . Az alsóbbtiszti vizsgák kizárólag ma gyar nyelven folyjanak, csak a vezérkari és törzstiszti vizsgáknál követeljük, hogy a jelölt a magyar és német nyelvet birja s a

katonai tudományokat mindkét nyelven képes legyen előadni . A vezényszó az ezredekben magyar legyen ; mert az egységes ve zénylet ezt semmikép nem zárja ki . A magyar vezényszó a magyar hadsereg ezredeiben a józan ész s a valódi taktikai egység első követelménye s a kommandó egységét az egész hadseregben nem zavarja.

Ezek képezik minimumát azon föltételeknek , melyek ko moly valósitása nélkül az 1867 : XII . törvény magyar hadserege nem volt megteremthető ; melyek nélkül lehetnek a magyar korona tartományainak ezredei , csapatai , lehet honvédsége , népfölkelése : de magyar hadserege nem lehet soha .

Ezek azon föltételek, melyek mellett ő Felségének feje delmi jogai s nemzetünk joga a magyar hadsereghez a törvény alapján összeegyeztethetők lettek volna . Ez a hadsereg fájda lom - még nem lett volna önálló , hanem csak oly magyar hadsereg , mely a monarchia egész haderejével közös . Mert hiszen , a két törvényhozás az egyenlő elvekből kiinduló védrendszert szerződésileg állapitja meg .

Tehát az egészhadsereg egyenlő módozatok szerint állit tatik elő . S az igy kiállitott egész hadsereg egységes vezérletéről vezényletéről és belszervezetéről ő Felsége mint közös hadur közösenés egységesen rendelkezik . A tiszteket a közös uralkodó , a közös hadügyminiszter előterjesztésére, nevezi ki a magyar had seregbe is ; a parancsnoki állásokra a közös hadügyminiszter utján ő Felsége vezényel békében és háboruban ; a hadsereg tak tikai szervezését Ő Felsége intézi közös hadügyminisztere , vezér kara s parancsnokai által . A hadügyi költségek megszavazása közösen és egységesen történik a delegácziók által ; az igy meg szavazott költségekkel a közös hadügyminiszterium egységesen adminisztrálja a magyar hadsereget az osztrák hadsereggel, egy ségesen szereli fel, egységesen intézkedik öltözékéről , municziójá ról az utolsó gombig és töltényig ; egységesen erődit . A katonai szabályzatok és utasitások egységesek . Az igy egységesen fölsze relt és begyakorolt hadsereg , ő Felsége parancsára, egységesen mozgósittatik, s ha Ő Felsége ugy látja jónak , egy hadvezér alatt vonul fel a harcztérre, egységes vezérkar harczterve szerint tá

madja és veri meg az ellenséget vagy ha a sors ugy hozza magá

In document LAW SCHOOL (Pldal 107-112)