• Nem Talált Eredményt

a régi Ausztria hitelezőit és saját hitelezőidet, fizesd ki az osztrák abszolutizmus nyugdijjas rokkantjait, a horvátokat és a financzo

In document LAW SCHOOL (Pldal 194-198)

kat : s akkor marad neked jövedelmedből négy millió forint 5853

V négyszögmértföld s tizenhatodfél millió emberből álló birodalmad

fentartására s annak nagy európai hivatására . Tessék négy millió osztrák értékü forintból Európa őrállamát dicsőségesen fentartani s annak » kulturmisszióját « teljesiteni.

Ide jutott a magyar állam pénzügye az Ausztriával közös gazdaságban , közös vámterületben . Nincs a világon se állam , se tartomány, se gyarmat , melynek pénzügyei ily felséges komikum ban tetőznének ; méltó tárgya egy operettnek . Mert minden más állam státus és nem tartomány, nem gyarmat s megvan a maga gazdasága arra , hogy állami létét fentarthassa . És minden tarto mány provinczia , minden gyarmat kolonia s nem tekinti magát államnak, tehát nincs szüksége oly gazdasági alapra, mint egy európai szerepet játszó hatalomnak . Igymegélnek az államok s megélnek a gyarmatok ; mert birtokában vannak a szerepkörük nek és szükségleteiknek megfelelő eszközöknek . Csak ez a mulat ságos Magyarország nem élhet meg ; mert szegény azt hiszi ma gáról , hogyő állam , ugy akar élni mint egy állam joga is lenne hozzá de e boldog hitében egyszerre csak azt veszi észre , hogy hiszen ő gazdaságilag egy osztrák gyarmat, melynek egy fillérrel sincs több pénze , mint a mennyi tisztességes tartományok ellátására elegendő . A 1873 - diki krach után ezen igazság kisült s helyzetünk , melyet előbb állami illuzióink aranyos fátyola ta kart , egész nyomoruságában lelepleztetett .

Nemcsak kül- és hadügyi , hanem gazdasági s pénzügyi politikánk is czigányélet , merő komédia , melyért pirulnunk kell az európai szinpadon, mert kifütyülnek érte bennünket .

„ Az erős banda ."

Igaz , hogy állami gazdálkodásunknak egy másik nagy baja is volt : az , hogy a kik vezették , nem értettek hozzá . Lónyay Menyhért a miniszteri székből kiüzetett , mert elég vakmerő volt már 1869 - ben belátni , hogy Magyarországot a közös vámterület a legtakarékosabb gazdálkodásra utalja s kiadásainknak jövedel münk természetes emelkedésével lépést kell tartani. Az egész

12 *

miniszteriumban nem maradt egy államférfiu , ki az ország politi kai , gazdasági s pénzügyi viszonyait alaposan kombinálta és fel ismerte volna, hogy az ország kormányzatának reális irányt adhasson .

Az ujoncz tudatlanság, a nepotizmus, a protekczió és a korrupczió államvagyonunkból az alkotmány beütése után azon nal bőven zsákmányolnak. A hon alsó- és felsőházi atyái közt , valamint a miniszterium körében akadtak » jó hazafiak ; « mellé jök csatlakoztak a törvényhozás körén kivül álló , de oda nagyon bejáratos pénztőzsérek és vállalkozók, kik együttvéve egy para zita börzehadat alkottak, hogy a szegény államon élősködjenek.

Ez az „ erős banda , « mint Szlávy József nevezé, melynek noto rius hivei Tisza táborában is akadtak , nem tartja bünnek a haza rovására gazdagodni; sőt politikai erényt csinál a parlamenti üzérkedésből; mert ha a magyar ember gazdagodik – ugymond - gazdagodik a magyar állam is . Éljen a haza ! az ő jelszavuk.

Kiélni a hazát ! az ő politikájok. Politikai kommunisták . A köz lekedési miniszteriumban mindjárt a szervezési stádium küszö bén megalakult azon hires szakértő konzorczium , némi személy cserével tizenhat éven át üzérkedik vala az ország vesztére , tör vényhozó és vállalkozó czinkosaitól támogatva . Más miniszteriu mokban is akadtak egyes utánzóik ; mert alig van közigazgatási ág , mely tért és alkalmat ne szolgáltatna mellékjövedelmekre.

Miután a törvényhozás és a központi kormány jó példával rohan nak előre , -- a vidéken helyhatósági és községi kormányzatban, sőt az ország igen sokközintézetében ragadós lett afensőbb kö rök modern erkölcsisége s az önérdek itt is elkezd üzérkedni a közérdek rovására . A capite foetetpiscis . Igy romlik meg lassan ként az államtól a társadalom , a miniszteriumtól a municzipium , az országgyüléstől a választó közönség . Valódi aranykorban élünk ! mert aranyért mindent megvehetsz , méltóságokat , czimeket, kón czessziót és vállalatokat, ordót és becsületet. Mégis csak papir korszak ez , nem olyan, mint a római császároké . Itt az állam üzéreket csak banknótával fizetik ; miután nem állitották helyre a valutát .

A szakavatatlanság és korrupczió együtt már 1874 - ig nagy pusztitásokat vittek végbe az államvagyonban és csökkentették

állami jövedelmeinket . Sennyei Pálnak igaza volt , midőn azt dörgé a kormányzók fülébe, hogy irtsák ki a korrupcziót , takaré koskodjanak jobban és válogassák meg a hivatalnokokat lelkiis meretesebben . A szakavatottabb , becsületesebb és takarékosabb gazdálkodás mindenesetre jobb pénzügyi eredménynyel dicseked hetik vala . Mert csökkenti a deficzitet , csökkenti a vasuti kamatbiz tositékot , az egész régiet , ugyanakkor növeli tiszta jövedelmünket és államvagyonunkat. Sőt az is bizonyos, ily kormányzat az állam polgárokban jobbạn fejleszti a takarossági ösztönt , növeli a mun kakedvet s a becsületérzést ; emeltyüje a közerkölcsiségnek .

Két állam egy vámterületen nem exisztálhat ! De mindez magában véve soha meg nem oldhatja Magyaror szág gazdasági létkérdését. S azon az 1874 - ki eredményen , hogy tiszta jövedelmünkből, a jövedelem előállitási költségein kivül, csak 4 millió forint marad a magyar állam kormányzatára, szervezésére, és haladására , – ezen a döntő eredményen a takarékos és jellemes belkormányzat lényeges változást többé nem tehetett ; mert hiszen legjobb esetben 4–5 millióval apasztja a regiet s ugyannyival növeli a tiszta jövedelmet . Akkor marad nekünk nem 4 , hanem 8 vagy 9 millió forintunk államfeladataink valósitására . Körül belől ott vagyunk , a hol voltunk s a magyar államról komolyan még mindig nem beszélhetünk.

Sőt merem mondani, hogy 1874 után egy bölcs sa helyzet magaslatán álló nemzeti kormánynak első teendője lévén , hogy jó közigazgatást teremtsen s ugyanakkor hazánkat az Oroszország elleni védelemre erélyesen fölszerelje, – a legszigorubb takaré kosság mellett sem sikerült volna 252 milliós kiadási budgetet tetemesen leszállitania ; mert a mit egy oldalon megtakarit, azt más oldalon meg kell neki szavazni a jó adminisztraczióra s a nemzeti védelemre . Tehát a 67 millió deficzitből még mindig ijesztőleg nagy összeg marad , hogy pénzügyi összeroskadással fenyegessen bennünket.

A takarékosságot, a tudományt és a becsületet mint nem zeti s politikai erényeket emeljük kormányra. E mellett kell a

nemzet jobbjainak küzdeniök , mig lehellnek . -- De Magyaror szágnak, akarva , nem akarva , soha nem volt nagyobb politikai hivatása Európában , mint 1867 óta , a mióta Oroszország össze szedte magát. Nekünk tehát, ha fenn akarunk maradni, fontos állami hivatást kell teljesitenünk , mire a hazai erények gyakor lása mellett is sok pénz kell. E pénzt ott veszszük , a hol jog sze rint találjuk. Miután nem rabolhatunk : Ausztriával közös gazda ságban pedig a politikai missziónk teljesitésére szükséges eszkö zöket meg nem szerezhetjük : kikerülhetetlen szükségesség , hogy hazánk gazdasági önállását létesitsük .

Ez volt már az 1874 - diki zárszámadás kérlelhetetlen logi

In document LAW SCHOOL (Pldal 194-198)