• Nem Talált Eredményt

Menü- és ablakrendszer

In document Szerszámgépek elmélete (Pldal 96-103)

11.2 MASTERCAM rendszer rövid ismertetése

11.2.1 Menü- és ablakrendszer

A Mastercam mérnöki igényeket kielégítı lehetıségeket nyújt a testreszabásra, minden felhasználónak saját igényei és kényelme szerint alkalma van a kezelı felületeket olyanra beállítani, ami az igényeinek, szolásainak, elvárásainak leginkább megfelel. Az alábbi pontok fıbb vonalakban ismertetik a felhasználói felületet, eszközöket, koncepciókat. Az ismertetés a Mastercam programon alapul, de többé-kevésbé hasonlóak más CAM programok felületei is.

Az alábbi elemek ismertetésére kerül sor ebben a pontban:

• Grafikus ablak (Graphics Window)

• Státusz sáv (Status Bar)

• Mővelet kezelı (Operations Manager)

• Eszközsáv (Toolbars )

• Interaktív súgó (Interactive Prompts)

• Párbeszéd ablakok (Dialog Boxes)

• Szalag sávok (Ribbon Bars)

• Tanácsok (Tool Tips)

• Tanuló mód (Learning Mode)

• Jobb-klikk menők (Right–Click Menus)

• Gyorsbillentyők (Shortcut Keys)

• Számológép (Mastercam’s Calculator )

Indítás után a Mastercam a 70. ábrán látható (vagy ehhez hasonló) formában jelentkezik.

Legfölül található a címsor, alatta a menüsáv és egy eszközsáv (71. ábra):

70. ábra

71. ábra

A 72. ábra a menüsávok alatt a kurzor pozícióját mutató AutoCursor sáv, mellette az általános választási sáv (General Selection Bar) és egy (pillanatnyilag üres, mindig az éppen a végrehajtás alatt álló funkciónak megfelelı) szalag sáv (Ribbon Bar) látható.

72. ábra

A 73. ábrán a mővelet kezelı ablak látható. Az egyes füleken a szerszámpályákra (Toolpaths), a testmodellezésre (Solids) és a mővészeti hatások kezelésére (Art) vonatkozó mőveletek és adatok érhetık el. A Mastercam indításakor természetesen még nincsenek szerszámpályák, ezért ez az ablak üres.

73. ábra

A 74. ábrán a grafikus munkaterület, jobboldalon a legutóbb használt parancsok ikonját és a gyorsbillentyőket tartalmazó sáv, alul pedig a státusz sáv látható. A státusz sávban levı menüpontokban látható és beállítható, hogy 2D-ben vagy 3D-ben rajzolunk, hogy melyik grafikus nézet érvényes éppen, hogy mennyi az alap z méret, mi az aktuális szín, melyik szinten dolgozunk, mik az aktuális attribútumok, milyen vonaltípus érvényes, stb.

A mővelet kezelı ablak ALT+O billentyőkkel eltőntethetı és újra megjeleníthetı, ha a grafikus ablakot meg akarjuk nagyobbítani.

A Mastercamre jellemzı a nagyfokú testreszabhatóság, nagyon sok beállítást meg lehet változtatni, a felhasználó igényeinek, ízlésének megfelelıen lehet a munkaterületeket, menüket, gyorsítógombokat beállítani. Ezen bevezetı jegyzet természetesen nem alkalmas arra, hogy minden lehetıséget ismertessünk, a program kézikönyve mutatja be a részleteket. Most csak a legfontosabb jellemzıket, funkciókat tudjuk vázlatosan ismertetni, hangsúlyozva, hogy az itt leírtakon túl számos lehetıség van a program kényelmessé és hatékonnyá tételére.

A státusz sáv beállításai vagy a kiválasztott entitásokra vonatkoznak, ha a beállítások megváltoztatása elıtt kiválasztunk elemeket, vagy pedig a változtatás után létrehozandó elemekre.

A régebben létrehozott entitások azokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, amik a létrehozásukkor voltak érvényben. Ezek megváltoztatása a státusz sávon jobb kattintásra elıugró menü Analyze menüpontjával lehetséges.

Az eszközsávok (Toolbars) ikonok által reprezentált funkciókat tartalmaznak. A lenyíló menük (drop-down arrows) további almenük elérhetıségét teszik lehetıvé, segítségükkel választhatunk a további lehetıségek között.

A 75. ábrán például a pont megadásának lehetséges eseteit láthatjuk.

74. ábra

75. ábra

Több funkció is interaktív súgót használ a mőveletek megkönnyítése céljából. Ezek a súgók kis szöveges dobozokként jelennek meg a grafikus ablakban, és a felhasználótól éppen elvárt tevékenységet, akciót ismertetik.

Párbeszéd ablakok (dialog boxes) jelennek meg, amikor egy funkciót teljessé kell tenni, be kell fejezni. Például adatok megadása után el lehet fogadni az adatokat (OK

gomb), vagy a változtatások mentése nélkül ki lehet lépni a dialógusból (Cancel gomb).

Néhány Mastercam funkciónál egy dialógusablakon belül több füllel választható ki a kívánt paramétereket tartalmazó lap.

Több olyan dialógusablak is létezik, amely kiterjeszthetı abból a célból, hogy további paraméterek megadása, módosítása is lehetséges legyen.

Például a 76. és a 77. ábrán a henger adatainak rövidebb és bıvebb megadása látható. A két nézet között az ablak bal felsı sarkában levı nyílra kattintva lehet váltani.

Szalag sávok (Ribbon Bars) tartoznak a Mastercam-ben több funkcióhoz is. Ezek feladata a dialógusablakokhoz, megjelenésük az eszközsávokhoz hasonló. A szalagsávok mezıiben különbözı adatok adhatók meg. A mezık állapota lehet:

Unlocked (zárolatlan, szabad, nyitott): a mezık normális, alapállapota. Ebben az állapotban a mezı a kurzor (képernyı-pozíció jelzı) pillanatnyi helyzetét mutatja a grafikus ablakban.

Soft-locked (pillanatnyilag zárolt): beírhatunk egy értéket a mezıbe, és az adott geometriai elem létrehozásáig ez az érték marad a mezıben, majd a mezı visszatér alapállapotba. Ebben a módban a koordinátabillentyő benyomottnak látszik, ez jelzi a zároltságot.

76. ábra

77. ábra

Hard-locked (zárolt): a mezıbe beírt érték nem változik mindaddig, amíg kézzel fel nem oldjuk a zárolást. Ez a mód használható arra a célra, hogy egy értéket egymás után több elemnek is adjunk (pl. egy pontsor x koordinátája állandó, ezt zároljuk, y koordinátája változik, ezeket az értékeket megadjuk vagy kiválasztjuk.) A mezı színe megváltozik, ebbıl látható, hogy zárolt.

A dialógusablakokban és a szalagsávokon levı mezık adatait többféleképpen is megadhatjuk:

• begépeléssel

• a kurzor pillanatnyi helyzetével

• a mezı lenyíló menüjébıl régebben megadott érték kiválasztásával

• sok esetben a mezıben jobb-kattintással elıjön egy menü, amibıl kiválasztható a kívánt megadási mód (pl. 78. ábra)

• komplex kifejezések, képletek megadásával, a Mastercam számológép segítségével.

Tanácsok (Tool Tips): amikor az egeret egy ikon vagy egy gomb fölé visszük, 5 másodpercre megjelenik az adott elem jelentését magyarázó szöveg, példaként a 79. ábrán a mőveletkezelı ablakban levı ikon fölötti egér esetén megjelenik a „Regenerate all selected operations” („az összes kiválasztott mővelet regenerálása”) felirat.

79. ábra 78. ábra

Tanuló mód (Learning Mode) hasonló a Tool Tips-hez, de csak a szalagsávok esetén hatásos.

Magyarázza az ikonok jelentését, a gyorsítóbillentyőket. Példaként a 80. ábra az egyenes megadása 2 végpontjával lehetıségeit ismerteti.

80. ábra

Jobb-klikk menük (Right–Click Menus): a Mastercam-ben nagyon sok esetben elérhetık a jobb-klikk menük, melyekkel különbözı funkciók listája és almenük érhetık el. Ezek egyenkénti és részletes ismertetése helyett egy tanács: ha nem tudjuk, hogy van-e elérhetı jobb-klikk menü, ki kell próbálni. Ha van, kellı részletességő ismertetés jelenik meg az elérhetı funkciókról és almenükrıl. Példaként a 81. ábrán a mőveletkezelı ablakban megjelenı almenük láthatók.

Gyorsbillentyők (Shortcut Keys): az ikonokra való kattintás mellett a Mastercam gyorsbillentyők használatát is lehetıvé teszi a különbözı funkciók, adatok eléréséhez. Az alapbeállítások természetesen változtathatók, a Mastercam nagyfokú testreszabhatóságának megfelelıen. A 80.

ábrán is látható néhány ezen gyorsbillentyők közül.

Számológép (Mastercam’s Calculator ): azok a mezık, amelyek számértékeket fogadnak, egy beépített számológéppel rendelkeznek, azaz nem csak konkrét értékeket, hanem kifejezéseket, képleteket, mértékegységváltásokat is megadhatunk a mezıben, és a Mastercam a kiszámított értéket fogja beleírni. Ez a tulajdonság az értékek megadását nagyon megkönnyíti

In document Szerszámgépek elmélete (Pldal 96-103)