• Nem Talált Eredményt

A számítógéppel segített CNC programozás folyamata

In document Szerszámgépek elmélete (Pldal 93-96)

11.1.1 Gép és vezérlés definíció

A számítógéppel segített CNC programozás elsı lépése a szerszámgép és a vezérlés kiválasztása, amelyekkel az adott munkadarab megmunkálását tervezzük. A Mastercam-ben ez a Machine Type menüben a géptípus, majd ezen belül a konkrét gép kiválasztását jelenti. Az elérhetı géptípusok (a Miskolci Egyetem Szerszámgépek Tanszéke által megvásárolt oktatási verzióban) a következık:

marógép (Mill)

Az almenükben a konkrét gép a szoftver szállítója által adott gépek közül (vagy saját gépek esetén a saját géphez testre szabott fájlból) kiválasztható. Érdekességként megemlíthetı, hogy például a Robotmaster program megvásárlása esetén a különbözı robotgyártók robotjainak megadása is a marógép almenüjébıl választható ki.

A gép kiválasztásával több más dolog is történik:

Automatikusan kiválasztódik a megfelelı posztprocesszor. A posztprocesszálás során (az NC programozási folyamat végén) a közbülsı fájl formátumból a számítógép az adott vezérlés számára érthetı, „testreszabott” kódot generál, az NC programot az adott vezérlés sajátosságaihoz igazítja.

A Mastercam betölti a géphez tartozó alapértelmezett mőveletek listáját

A kezelıi felület a kiválasztott géphez illeszkedik (például eszterga kiválasztásakor csak az esztergálási mőveletek jelennek meg a menükben, a szerszámok közül csak az esztergaszerszámokat ajánlja fel, stb.)

A gép kiválasztásakor a Mastercam egy gép csoportot (Machine group) és szerszámpálya csoportot (Toolpath group) hoz létre a mővelet kezelıben (Operations Manager).

A szerszámpálya kezelıben a gép csoportok a megmunkálási tulajdonságok és a szerszámpálya információk kezelésére és szervezésére használhatók. Minden gép csoport egy szerszám típushoz és egy gép definícióhoz kapcsolódik. A gép csoport fontos információkat tartalmaz, mint például a nyersdarab modelljét, a biztonsági zónákat, anyagválasztást, szerszámbeállítási és technológiai (elıtolás, vágósebesség) preferenciákat. Ha az NC program egyes részeit külön akarjuk posztprocesszálni, egy gép csoporton belül több szerszámpálya csoportot is létrehozhatunk.

A gép csoport tulajdonságainak szerkesztése a mővelet kezelı ablakban történhet, a 69. ábrán látható tulajdonságok egyikének kiválasztásával.

69. ábra 11.1.2 Geometria átvétele, feldolgozása, módosítása

A számítógéppel segített NC programozás második lépése az alkatrész geometriájának átvétele abból a tervezı rendszerbıl, amelyben az adott alkatrészt megtervezték, vagy ennek a geometriának az elkészítése, megrajzolása, ha nics ilyen CAD fájl az alkatrészrıl. Ezért minden (használható) NC programozó rendszernek rendelkeznie kell geometriai szerkesztı, rajzoló tulajdonságokkal, és hacsak nem egy zárt CAD/CAM rendszerrıl van szó, akkor fajl exportáló-importáló lehetıségekkel is.

Az alkatrészek megtervezése, megrajzolása nem mindig az NC programozhatóság, vagy általában a gyárthatóság szempontjai szerint történik, ezért a CAM rendszernek a módosítás, rajzolás, szerkesztés lehetısége elengedhetetlen szolgáltatás.

A Mastercam problémák nélkül, észrevétlenül képes fájlokat importálni és exportálni különbözı formátumokban, amelyeket a legnépszerőbb, leggyakrabban használt CAD/CAM rendszerek alkalmaznak. A konverzió automatikusan történik, ami kényelmessé teszi a régebbi verziójú Mastercam fájlokkal való dolgozást csakúgy, mint a más rendszerekbıl származó fájlok fogadását.

A Mastercam többek között az alábbi formátumokat tudja fogadni:

• Mastercam (Mastercam X, V9, és V8)

• Mastercam X Educational

• Pro/Engineer®

• 3D ACIS® Modeler

• VDA (Verband der Automobilindustrie)

• Rhinoceros® 3D NURBS

• SolidWorks®

• Solid Edge®

• AutoDesk Inventor®

• ASCII

• CATIA® V4/V5

• HPGL Plotter (Hewlett-Packard Graphics Language)

• CADKEY®

• AutoCAD®

• KeyCreator®

• Alibre Design®

• Parasolid®

• StereoLithography

• STEP (Standard for the Exchange of Product data)

• IGES (Initial Graphics Exchange Standard)

• SpaceClaim Professional®

• Raster to Vector

• Postscript

A Mastercam elsısorban NC programozó rendszer, ezért a legjobb tulajdonságai ezen a területen jelentkeznek, de rajzolásban, tervezésben, felületkezelésben, testmodellezésben is hatékony eszközt ad a felhasználónak.

11.1.3 Szerszámpályák, mőveletek

A számítógéppel segített CNC programozás következı lépése (a geometria átvétele, módosítása, rendbe tétele után) az alkatrész elkészítéséhez szükséges technológiai mőveletek megtervezése,

sorrendjük meghatározása, a technológiai paraméterek meghatározása, a szerszám megválasztása, az adott mőveletben megmunkálandó geometriai elemek kiválasztása, ezek láncolása, és ezek után a szerszámpálya meghatározása. A számítógép (pontosabban a CAM program) a legnagyobb segítséget a geometriai számítások elvégzésével tudja adni (célpontszámítások, metszéspontok számítása, ráhagyások, korrekciók), de nem elhanyagolható a technológiai ajánlások, számítások automatizálása révén elérhetı segítség sem.

Kézi programozás esetén a mőveletek sorrendjén történt változtatás az összes következı geometriai számítás újbóli elvégzését igényelheti, ezért nagyon pontosan meg kell tudni tervezni a jó (vagy ha lehet, az optimális) megoldást. Számítógéppel segített programozás esetén a mőveletek sorrendje egy-egy egérmozdulattal megváltoztatható, és a (jó) CAM program azonnal elvégzi az összes szükséges újraszámolást, a kezelı beavatkozása nélkül.

A korszerő CNC vezérlésekben nagyon sok beépített ciklus, rutin, makró van, de egy számítógépes program lehetıségei és kezelési kényelme, dokumentálási és archiválási szolgáltatásai nagyságrendekkel több segítséget adnak az NC program hatékony és eredményes megírásához, különbözı megmunkálási módok, szerszámpályák megvalósításához, ezért ezek használata a legtöbb esetben gazdaságos megoldás, nagyon bonyolult geometriájú alkatrészek esetén pedig szinte elengedhetetlen.

11.1.4 Posztprocesszálás

A számítógéppel segített CNC programozás utolsó lépése az elkészült program lefordítása az adott CNC vezérlés által elfogadott formátumra. Ez a lépés a posztprocesszálás. Az ismertebb, elterjedtebb CNC vezérlésekhez a CAM programok gyártói, forgalmazói kész posztprocesszorokat adnak, a kevésbé ismertekhez (jó pénzért) hajlandóak kifejleszteni a posztprocesszort, és természetesen a felhasználónak megadják a lehetıséget, hogy saját vezérléseihez a CAM program segítségével saját posztprocesszort írhasson.

In document Szerszámgépek elmélete (Pldal 93-96)