• Nem Talált Eredményt

LÉPÉSEK AZ EURÓPAI SZELLEMISÉGŰ SZOCIÁLIS KÉPZÉS IRÁNYÁBA 11

In document SZOLGÁLTATÁS A SZOLGÁLTATÁSBAN (Pldal 48-63)

„Amikor mi Kozma Judittal csatlakoztunk, egy pezsgő, gondolkodó, egymással eszmecserében lévő emberek stábja volt, ahol elkezdett ki-forrni valami. Istvánéknál mindenki egy új utat keresett, lehetőségeket, és valamire reagálni akart, ami a környezetben megjelent. Hol a peda-gógia oldaláról, hol valamilyen más szakma oldaláról. A szociális irány vált meghatározóvá, a pedagógiai megközelítések megőrzésével…

Esztergom végül is egy iskola lett” (Pataki Éva, részlet a Volt egyszer egy iskola… című interjúból).

„…máig sajnálom, amit otthagytam Esztergomban. Fantasztikus iskola volt számomra is. Megtanultam stábban dolgozni, kinyílt a világ, és ki-váló külföldi szakemberekkel dolgozhattunk, felépíthettünk valami na-gyon fontosat és jót. Máig hiszek a szociális munka ethoszában, és az ebben az élményben is gyökerezik. Persze ebben benne voltak a rend-szerváltás lehetőségei és illúziói is.” (Kozma Judit, részlet a Volt egyszer egy iskola… című interjúból).

A SWEEL projekt 12

A Social Work Education at European Level – SWEEL (Szociálismunkás-kép-zés Európai Szinten) címmel futó projekt fő célkitű(Szociálismunkás-kép-zése egyrészt az esztergo-mi tanári és tereptanári kör továbbképzése, a képzőstáb szervezetének fej-lesztése és a diákok külföldi társintézményben való részképzése volt. Másik célkitűzése egy új, az európai felsőoktatási és szociális képzési normáknak megfelelő, valamint a magyarországi társadalmi viszonyokhoz, a szociális el-látórendszer szükségleteihez igazodó szociálismunkás-képző tantervi doku-mentum koncipiálása, kipróbálása volt. Elkészült még egy tereptanári és egy posztgraduális szociálismenedzser-kurzus képzési programja is.

11 Részletek az Esély társadalom- és szociálpolitikai folyóirat 1995/3. számában (77-88. oldal) megjelent tanulmányból.

12 A TEMPUS program a Joint European Project keretében, annak támogatásával (323 400 ECU költségvetéssel) a Fachhochschule Niederrhein Szociális Fakultása (FHN, Németország, Krefeld-Mönchengladbad), az Universidad Publica de Navarra Szociológiai, Pszichológiai Intézete (UPN, Spanyolország, Pamplóna), valamint a Vitéz János Tanítóképző Főiskola Neveléstudományi Tanszéke (VJTF, Esztergom) együttműködésével valósult meg 1991–1994 között.

A projekt tapasztalatainak összegzése szorosan összefügg a stáb eddigi öt-éves képzési gyakorlatának megméretésével. Ezt az elemző munkát nagy-mértékben segítették a külföldi szociális képzési tantervi dokumentumok, tanári, tereptanári kézikönyvek, útmutatók. Jelen tanulmány a projekt egé-szének áttekintésére, a tantervfejlesztő folyamat és a tantervi dokumentum egyes elemeinek vázlatos bemutatására vállalkozik.

A hároméves célokat, magát a projektet s annak tevékenységrendszerét, prog-ramját és működését a vezető szakmai team tervezte meg. Ezeket a koordi-nátorok évente áttekintették, és szükség szerint módosították. A magyar fél (mint a TEMPUS által támogatott ország és intézmény) szempontjai feltétlen prioritást élveztek. A projekt vezető koordinátora Heinz Kersting professzor, a spanyol koordinátor Jesús Hernandez Aristu professzor, a magyar koordinátor pedig jelen sorok írója volt.

A projekt öt, egymással szorosan összekapcsolódó és egymásra épülő részp-rojektet foglalt magában.

1. A tanárok és tereptanárok szociális területen történő elméleti továbbkép-zésének kereteit az egy-egy hetes „intenzív szemináriumok” jelentették.

A program jellemző vonása volt, hogy az általánostól a speciális témák felé haladt. A kiindulást az autoriter társadalomból a demokratikusba való átme-net, az individuum és a társadalom kölcsönhatásai, a jóléti állam modellje je-lentette. A sor a szociális ellátás intézményrendszerének fejlődése (különböző utak az önkéntes munkától a hivatásosig) és a szociális munka professziona-lizálódása (hivatáskép és elvárások egy demokratikus társadalomban, illetve egy demokratikus szociális jogállamban) témakörökkel folytatódott. Majd a szaktudományok, a szociális szakma és a képzési tartalmak összefüggése-inek áttekintése (a tudományok és a szakterületek hozzájárulása a szociális szakmához az elmélet és a gyakorlat összefüggésrendszerében), valamint a tantervfejlesztő folyamat értékelése következett.

Minden egyes szemináriumon fontos volt, hogy melyek a német, a spanyol és a magyar fejlődés tapasztalatai, és hogy ezeket milyen módon lehet felhasznál-ni, beépíteni a tantervbe, milyen képzési stratégiák, keretek és formák felelnek meg leginkább a fenti témakörök adekvát közvetítésére, feldolgozására.

2. A szintén egy-egy hetes „speciális tréningek” célja elsősorban az egyéni és a csoportos munkával összefüggő készségek és képességek fejlesztése, az érté-kek felismertetése és kialakítása, illetve az így szerzett tapasztalatok gyakorlati felhasználása volt. Ezeken a tréningeken az esztergomi tanári stábon kívül terep-tanárok, más magyar főiskolákon tanító kollégák és idővel a már végzett diákok

vettek részt. A sajátos ívet követő tréningsor első eleme a Paul Gáspár profesz-szor (Katholische Fachhochschule, Aachen, Németország) vezette stábépítés volt, melyen a képzőstáb definiálta önmagát, viszonyát és szerepét a képzéssel összefüggésben, valamint a jövőre vonatkozó személyes és közös elképzeléseit.

A Kersting és Hernandez professzorok vezette szupervíziós tréning elsősor-ban a saját élményeket, a szupervíziót (tükröző, megzavaró, szembesítő, iróni-át, játékot stb. tartalmazó módszerek) és mindezek alkalmazási lehetőségeit állította a középpontba.

A szociális menedzsment és szervezetfejlesztés tréningjeit olyan kiváló né-met szakemberek vezették, mint Cristoph Vogel és Theodore Bardmann pro-fesszorok, valamint Georg Nebel és Michael Teickert szociális menedzserek.

Az esztergomi stáb önmaga menedzsmentjét jelentő tréningjének szellemi-ségét talán a két – a projektben használatos – alábbi aranyszabály fejezte ki legjobban: „Mindig legyen eggyel több alternatívád!”; „Probléma nincs, csak feladatok, melyeket meg kell oldani!” A menedzsmenttechnikák gyakorlása és tanulása során dolgozták ki a menedzsmentképző programot is.

Az esztergomi képzőstáb a tantervfejlesztő tréningjét öntevékenyen oldotta meg, amelynek során revízió alá vette tantervét, képzési gyakorlatát, és egy-úttal újra felvázolta a képzési alapkoncepcióját.

A német és spanyol kollégák szupervíziója mellett sor került még egy értékelő tréningre is, melyen az elkészült tantervi tervezet koncepciójának elemzése, a hároméves tevékenység értékelése, valamint a záródokumentum megvita-tása volt napirenden.

3. Az egy évig tartó elméleti-gyakorlati részprojekt fókuszában az elméleti, gyakorlati szakemberek és a diákok egyenrangú együttműködésének model-lálása, kialakítása és fejlesztése állt. E tanulási folyamat intenzív felkészítéssel kezdődött és értékelő kurzussal fejeződött be. Mindkettőn népes tereptanári kör vett részt. A gyakorlatorientált felkészítést különböző, a képzési gyakorla-tok szervezésével összefüggésbe hozható szerepjátékok, az „aquárium” és az ún. második jövő technikája tették izgalmassá.

A részprojekt egyik legnagyobb eredménye az esztergomi, a tatabányai és a csepeli tereptanárok alkotta műhelyből kinövő, végül is országos beiskolá-zással működő tereptanárképzés megvalósítása volt. A másik, országos ható-körű esemény a diákok, intézményvezetők, tereptanárok, elméleti tanárok és terepkoordinátorok részvételével Salgótarjánban megrendezett első magyar terepkonferencia volt.

4. A projektben részt vevőknek nyolc hetük volt arra, hogy meglátogassák és tanulmányozzák a spanyolországi és németországi szociális ellátórendszer in-tézményeit. Egy-egy héten naponta átlagosan két intézményt ismertek meg.

Mindez összességében azt jelentette, hogy körülbelül 50–60 intézménnyel, 110–120 szakemberrel lehetett személyesen találkozni és konzultálni. A ma-gyar látogatók megismerték, hogy a külföldi kollégák miképpen válaszolnak a helyi közösségükben felmerülő szociális szükségletekre, milyen szakmai kompetenciákkal, szemlélettel, hatékonysággal valósítják meg céljaikat.

Elsősorban a modellértékű szolgáltatásokkal, a fejlett szükségletek, igények széles körét kielégítő, egymásra épülő segítő (oktatási-nevelési, gyermekjó-léti, szociális, egészségügyi, igazságszolgáltatási, büntetés-végrehajtási, szo-ciális igazgatási, adminisztrációt vivő, helyhatósági és országos kormányzati stb.) intézményrendszerekkel, a leendő szociális szakemberek kibocsátási követelményeivel, a terepkiválasztás kritériumaival, a gyakorlatok ügymene-tével, a szociális menedzsmenttel lehetett megismerkedni.

Mindezeken túl a projekt időszakában két esztergomi tanárnak nyílt alkalma hosszabb tanulmányútra menni a németországi társintézménybe.

5. A három év alatt 13 esztergomi diák vett részt egyéves részképzésen Németországban, ketten pedig Spanyolországban. A diákok a kinti főiskola, egyetem követelményei alapján tanultak, vettek részt előadásokon, képzési projektekben, szakmai gyakorlatokon; így tanulmányozták a német és a spa-nyol szociális ellátás, szolgáltatás rendszerét, működését. Három diák számá-ra a Fachhochschule Niederrhein biztosítja, hogy tanulmányaikat ott fejezzék be, s ott szerezzenek diplomát. A kint folytatott szociális tanulmányokat a kép-ző anyaintézményben elfogadjuk, csak egy-két, speciálisan magyar viszonyo-kat reprezentáló stúdium anyagából (jogi ismeretek, gyermekvédelem) kellett különbözeti vizsgát tenniük.

A projektben a három koordinátor intézményen kívül hat német (főiskola, spe-ciális iskola, tanácsadó és szupervíziós intézet, szospe-ciális kutató intézet, püspöki akadémia, ifjúsági segítő szervezet), három spanyol (főiskola, ifjúsági szolgálta-tó központ) és nyolc magyar (nevelési tanácsadó, családsegítő központ, GYIVI, általános művelődési központ, önkormányzat stb.) intézmény működött közre, hozzávetőleg 120–130 személy bekapcsolódásával. Az esztergomi stáb tagjai a hivatalos programokon átlagosan 480–520 munkaórában vettek részt (plusz további idő az ezekre történő felkészülés, részvétel nyelvi kurzusokon stb.).

A hároméves projekt egyik eredménye, hogy az esztergomi tanszéken je-lentősen megerősödött egy, a szociálismunkás/pedagógus képzésre al-kalmas tanári, tereptanári szervezet, amely ma már kiterjedt nemzetközi

kapcsolatrendszerrel és – ami a képzés tekintetében az egyik igen fontos dolog – egy európai normákkal megmért tantervi dokumentummal ren-delkezik.

A tanterv- és képzésfejlesztő folyamat és rendszer

Mellőzve a tantervelméleti fejtegetéseket, itt most csak a kidolgozott tanterv bemutatása szempontjából kell érinteni néhány kikerülhetetlen kérdést.

Európában és a világban a tanterveket ma már általában a tantervfejlesztő folyamat és a képzési gyakorlat összefüggéseiben, kölcsönhatásaiban értel-mezik és kezelik. A SWEEL projekt tehát egy hosszú, képzés- és tantervfej-lesztő folyamat intenzív szakaszának (egy nagyobb rendszer egyik elemének) tekinthető.

A SWEEL csak a tanterv kidolgozására és egyes elemeinek kipróbálására adha-tott lehetőséget és tudományos, szakmai hátteret. A teljes kipróbálás, valamint az e tanterv szerinti képzés tapasztalatainak folyamatos elemzése, vizsgálata és értékelése hosszú időszakot, legkevesebb öt-hat évet vesz majd igénybe.

A tantervfejlesztő program folyamat- és rendszerjellegét alapvető kritérium-nak tekintjük. Egyes elemei logikai sort alkotkritérium-nak, ugyakritérium-nakkor kölcsönösen meghatározzák egymást, egy-egy elem megváltozása kihat a rendszer egé-szére. A SWEEL egésze és részprojektjei jó modellnek bizonyultak e viszony-rendszer átéléséhez.

A szakmai orientáció legfőbb szempontjai nemcsak a diák és tanári érdeklő-dés egybeesését, a fakultáció széles skálájának megteremtését és ezek kép-zésszervezési vonatkozásait jelentik, hanem a diák választási és döntési ké-pességének fejlesztési követelményeit, egy képzőstábra vonatkoztatva pedig az adott intézményben folyó képzés irányultságát, erősségét meghatározó és más képzésektől jól elkülöníthető karakterét is. Ez természetesen összefüg-gésben áll a képzést folytató tanárok szakmáról alkotott nézeteivel, szakmai identitásával, a tantárgystruktúrával, a „mit tanítsunk” kérdésével stb.

Talán az sem szorul különösebb bizonyításra, hogyha a képzés megvalósítá-sának elvei között szerepel a „tanár elsődleges szerepe a tanulás irányítása, menedzselése” tétel, akkor ez alapvetően befolyásolja a diákok képzésben betöltött helyét, szerepét, a képzettséghez való hozzájutás lehetőségeit, a tananyag kiválasztásának módját, a képzési folyamat értékelési rendszerét.

A tantervfejlesztő folyamat kifejez egyfajta linearitást is, hiszen célszerű a különböző lépéseket egymás után megtenni. Így az egyik tantervfejlesz-tő szakasz befejezése egyben a következő kezdetét jelenti. Ám csak akkor beszélhetünk igazán fejlesztésről, ha az egyes elemeket önmagukban sem tartjuk statikusnak, ha mindegyik önmagában is fejlesztési folyamatot jelent.

Például: ha a képzés tartalma folyamatos elemzés, az értékelési rendszer állandó diszkusszió tárgya, valamint a képzési célok is rugalmasan módo-sulnak a társadalmi szükségletek változása nyomán.

A képzés és a tanterv több ponton találkozik a szakmával, annak igényeivel.

Éppen a SWEEL projekt bizonyította a szélesen értelmezett tereppel való élő kapcsolat nélkülözhetetlenségét a képzés mindennapjaiban. Ez erősítette meg például az „Elméleti-gyakorlati részprojekt” tapasztalatainak beillesztését.

Szakmai és képzési identitás – szociális munka és/vagy szociálpedagógia A tantervfejlesztő folyamat egyes elemeiből feltétlenül ki kell emelni a kép-zést vezérlő stáb szakmai identitását, melynek kulcsszerepe van minden to-vábbi kérdésben, tevékenységben.

Az esztergomi képzőstáb a SWEEL keretében egy szociálismunkás-képző tanterv koncipiálására, kipróbálására vállalkozott. Ez már önmagában jelzi, jel-lemzi a tanárok és tereptanárok szociális szakmáról kialakított gondolkodását, nézeteit, más társtudományokhoz, társszakmákhoz kapcsolódó viszonyrend-szerét, a jövőre vonatkozó elképzeléseit.

Másrészt a stáb, mint a hazai szociálpedagógus-képzés alapítója, értelem-szerűen felelősséggel tekint e szakra is, e képzés fejlődésére és elterjedé-sére, valamint a szociálismunkás- és szociálpedagógus-képzés összhangjá-nak megteremtésére. Az e kérdések körüli hazai viták tartalmai és dilemmái is a projekt részévé váltak, s ebben a stáb szintén megpróbált néhány alter-natívát felvázolni. Két alapkérdés többször napirendre került a projektmunka során.

1. Hogyan értelmezhető jelenleg és perspektivikusan Európában, valamint idehaza a szociális munka és a szociálpedagógia?

Nem szükséges itt az angolszász és skandináv modellre kitérni, hiszen ezek-ben az országokban egyértelmű a szociális munka meghatározása. De mit mondanak a projektnek a szociálpedagógia tradicionális területéről jött

szakemberei? A sokféle megnyilatkozásból az alábbiak minden bizonnyal figyelemre méltók: 13

„...Németország tartományainak többségében az úgynevezett két te-rület munkáját a szociális szakmához tartozók végzik, pillanatnyilag árnyalatnyi a különbség ezek között. Bajorországban például mind-két területen szociálpedagógusok dolgoznak, Berlinben pedig szoci-ális munkások, és nem tesznek különbséget közöttük. Ez inkább csak a képzésben és egyelőre a jogi szabályozásban érzékelhető. Ugyan-akkor érdemes megjegyezni, hogy a szociális munkásnak van egy lényeges pozitívuma, amely a szociálpedagógiai szemléletből fakad:

nevezetesen, hogy az embert mint erőforrást kezeli. Mit hoz a jövő?

Elképzelhető, hogy új differenciálódás jön létre a szakmában, mert a munka igen sokoldalúvá és összetetté vált az utóbbi időben. Kér-dés – és a jövő majd eldönti –, hogy a szociálpedagógus maradjon-e elsősorban a szabadidő-eltöltés területén, vagy részt vegyen a terá-piában is, hogy a szociális munkás elsősorban a szociális menedzs-menttel foglalkozzon-e, vagy a társadalom által kitaszítottakkal...”

(Kersting)

„...Spanyolországban a szociálpedagógusok megjelenésével a szoci-ális munkások maradtak továbbra is a hivatalokban, a szociálpeda-gógusok pedig közvetlenül az emberekkel foglalkoznak. De klienseik azonosak, ugyanabban az irodában dolgoznak, ugyanazon az írógé-pen írnak, közös a főnökük is... Ha jósolhatok, akkor azt mondhatom, hogy azok nyernek majd nagyobb teret, akik többet fognak közvetle-nül az emberrel foglalkozni...” (Hernandez)

A szociálpedagógia jobbára már a német anyanyelvű országokban is túllépett a tradicionális pedagógia, a natorpi ún. társadalmi, fölülről való nevelés értel-mezésén és gyakorlatán. Azaz szociális segítő szakmának definiálja magát, leginkább két dimenzióban: 1.) a klienscsoportra vonatkozóan: azaz a gyer-mekjólétre, a gyermek- és ifjúságvédelemre helyezi a hangsúlyt; 2.) a szelle-miség tekintetében: a kliensét fejlesztő, a hiányhelyzet megelőzését szolgáló tevékenységet, az emberi erőforrásokat hangsúlyozó szemléletet részesíti előnyben.

A szakma ilyen értelmű egységesülése kifejeződik a különböző európai és tengerentúli képzésekben és tantervekben (ld. 1. táblázat).

13 Az idézetek a projekt zárókonferenciáján, 1994. június 23-án, Esztergomban elhangzott előadásokból származnak.

2. Mi a különbség a szociális és a pedagógus identitás között? Lehetséges-e szociális szakembereket egyúttal pedagógusnak is képezni?

„...Meglepő volt az a helyzet, amelyet közös munkánk kezdetén Eszter-gomban találtunk. Nem számoltunk azzal, hogy bárkinek az eszébe jut-hat szociális munkásokat és szociálpedagógusokat együttesen képezni tanítókkal. Tapasztalataim szerint Európában, Angliában, az USA-ban, Ausztráliában sehol sem lehet effajta képzési kombinációval találkoz-ni... Már a század elején is külön folyt a szociális szakemberek képzé-se, sőt, Németországban sok helyen a pedagógusképzés antitéziseként folytatták. Mit mondhatnának erre a szociológusok Németországban?

Alapvetően azt, hogy a pedagógus és a szociális szakember (szociális munkás/szociálpedagógus) között lényegi különbségek vannak: így az identitásában, a tevékenységében és annak módjában. A pedagógus instruál, tanít, ismereteket közvetít, a tanulók eredményeit, teljesítményét értékeli, osztályozza, ezzel életbeli sanszokat közvetít feléjük, az iskola társadalmi pozíciókra képez. Az iskola egy karrierlétra kezdete...

...Ha a szociális munkás vagy a szociálpedagógus bizonyos instruk-ciókat ad, tulajdonképpen akkor is azt keresi, hogy hol van szükség segítségre, és csak egészen kis mértékben vesz részt az emberek meg-ítélésében. A szociális szakember is segíti kliense tanulását, csakhogy ez nem valamiféle pozícióba emelkedést szolgál, hanem alapvetően emberi együttélést.

...Igen fontos tehát, hogy a két, különböző szakterületről érkező szak-ember egyaránt foglalkozzék a gyerekkel, de nem egymás ellen, ha-nem (remélhetőleg) egymással összefogva.” (Kersting)

„...A pedagógusnak állandóan figyelnie kell az iskolai tantervet. Ez egy úgynevezett hivatali kultúra. A szociálpedagógus és a szociális munkás tevékenysége gyakran ellenkezik a hivatalos előírásokkal. Nem elsősor -ban az előírásokat, hanem az embert nézi, és azon kell gondolkodnia, hogy az adott helyzetben miben és hogyan tud segíteni...” (Hernandez) A kétféle identitásból következően tehát mindenképpen célszerű a szociális és pedagógusképzés kényszerű összekapcsolásának oldása, mely végül is mára már testet öltött a szociális képzések képesítési követelményeiben. Ugyanakkor az önálló képzés nem zárhatja ki a két különböző professzió időnkénti együttes tanulását, mint ahogy így van ez a humánszféra más területein is. 14

14 Ld. később a szakmaköziség kérdéskörének részletes tárgyalását.

2016 őszén a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Tudományos Bizott-sága keretében bizonyos szakmai-tudományos érdekek mentén megalakult a Szociálpedagógiai Albizottság, amely a szociálpedagógiát kizárólagosan a neveléstudományok körében kívánja meghatározni. Ezzel újra előhívta a „szo-ciális munka – szociálpedagógia” vitát, s amely elsősorban különböző publi-kációkban, szakmai-tudományos fórumokon és informális beszélgetéseken nyilvánul meg. A polémiák fókuszában az áll, hogy a hatályos jogaszabályok és azon hazai gyakorlat ellenére, mely szerint a szociálpedagógiai a szociális munkakörökben adekvát tevékenység, és amely alapvetően a szociális szol-gáltatások intézményeiben, szervezeteiben valósul meg, továbbá a társadal-mi összefüggéseket is maximálisan alapul véve komplex szociális problémák megoldására képes, akkor miért is történne a kutatása a jövőben korlátosan a neveléstudományok keretében. A vita folyatódik…

A képzés alapelvei

A kidolgozott tanterv integrált szemléletű, problémaközpontú és gyakorlato-rientált képzést deklarál. Ötvözi az euroamerikai szakmai kör, nevezetesen az angolszász (social work), a német (sozial arbeit-pedagogik), a spanyol, vala-mint a skandináv szociális képzés tapasztalatait, eredményeit. A SWEEL pro-jekt lökést adott ahhoz, hogy a generalista képzésben egyaránt érvényesüljön a szociális hiányhelyzet megszüntetésére, csökkentésére irányuló szociális munka és a prevencióra, fejlesztésre, a humánerőforrás mobilizálására vonat-kozó, szociálpedagógiai tendenciákat jelentő szemlélet.

A hazai szociálismunkás-képzés képesítési követelményrendszerének ter-vezetét alapul véve, az esztergomi dokumentum különböző tantervfejlesztő szellemiségek sajátos ötvözetét jeleníti meg (1. táblázat).

1. TÁBLÁZAT

A TANTERV ÖSSZEÁLLÍTÁSÁNÁL FELHASZNÁLT IRÁNYADÓ SZEMPONTOK Akademie für Sozialarbeit, Wien 1987 szociális munkás Evangélikus Szakfőiskola, Freiburg 1989 szociálpedagógus/

munkás

Fachhochschule Niederrhein, Mönchengladbach 1990 szociálpedagógus/

munkás

George Mason University, USA 1992 szociális munkás

Szakfőiskola, Osló gyermekjólét szak Katholische Fachhochschule Nordrhein-Westfalen, Aachen

1990 szociálpedagógus/

munkás Mandel School of Applied Social Sciences, Case Western

Reserve University, Cleveland 1992

MS in social administration PhD social welfare Central Council for Education and Training in Social Work,

London 1991 child care in social

work

Schule für Sozialarbeit, Basel 1990 szociális munkás Szociális nevelőképzés, Helsinki 1988 szociális nevelő Szakfőiskola, Pamplona, Spanyolország 1992 szociálpedagógus

Tuusulan sosiaalialan oppilatios, Tuusula, Finnország 1992

day care worker, home-maker, social welfare supervisor Universidad Publica de Navarra, Pamplona 1992 szociális munkás University of Waterloo, Renison College, Waterloo, Kanada

day care worker, home-maker, social welfare supervisor Universidad Publica de Navarra, Pamplona 1992 szociális munkás University of Waterloo, Renison College, Waterloo, Kanada

In document SZOLGÁLTATÁS A SZOLGÁLTATÁSBAN (Pldal 48-63)