• Nem Talált Eredményt

KONCENTRÁCIÓS GYAKORLATOK

7. IMPROVIZÁCIÓS GYAKORLATOK

7.1. KONCENTRÁCIÓS GYAKORLATOK

K1 Egymásba karolnak ketten, és egy emberként viselkednek: cselekszenek, beszélnek. Ennek változata, amikor az én helyett mi-t mondanak. Ebben az esetben nem használhatnak jelzőket és ellentétes kötőszavakat, miközben felváltva mesélik el szavanként, hogy mi esett meg velük. Mondhatják behunyt szemmel is, ekkor a csoport többi tagja a mese során előbukkanó hangeffektusokról gondoskodik.

K2 Két helyszínes gyakorlat. A két játékos két teljesen különböző helyszínen cselekszik. Ennek során egymás tetteit, gondolatait igyekeznek a maguk álláspontja szerint megmagyarázni, értelmezni. Ennek a gyakorlatnak másik változata, amikor egy a cselekmény, csak mindketten két külön pontján vannak ugyanannak a térnek.

K3 Körbemenő szólánc-gyakorlat, amit különbözőképpen nehezíthetünk.

K4 A játékosok körben álnak, csak mutatóujjaik érintkeznek. Anélkül, hogy megszakadna a lánc, összegabalyodnak, majd visszaalakítják a kört.

K5 A játékosok körben állnak. Egy mindenki által ismert mondatot mond először egy, majd egyszerre két játékos, aztán három, mindaddig, amíg elérik a csoport létszámát.

Utána vissza egyig. Hiba esetén mindig elölről kell kezdeni.

K6 Az előző gyakorlat számolós változata, amikor egyesével számolnak fel 20-ig.

Fontos, hogy mindig csak egy játékos mondja a következő számot, és mindenkinek legalább egy számot mondania kell. Ha jól sikerült, visszaszámolnak egyig. Hiba esetén ezt is mindig elölről kell kezdeni.

K7 A játékosok nyitott tenyerükön egy pénzérmét tartanak. A feladat, hogy saját pénzük megőrzésével minél több érmét gyűjtsenek össze. A kezet nem szabad ökölbe szorítani.

K8 A játékvezető elindít egy egyszerű mozdulatsorozatot. A csoport vele együtt csinálja. A következő fokozatban a csoport egy, majd két mozdulattal marad le.

K9 Szabad séta. Minden külső jel nélkül valamennyien egyszerre állnak meg. Ezt követően elindul egy játékos, szabadon járkál a térben, aztán megáll. Utána ketten

indulnak, sétálnak, egyszerre állnak meg. Majd hárman, így fel, egészen a csoport létszámáig. Ugyanez csökkenő irányba is. Fontos, hogy mindig egyszerre induljanak, határozottan, és csak annyian, ahányan következnek. Fontos, hogy a járás ritmusa határozott legyen, és a megállás is egyszerre, határozottan történjen.

K10 Szabad séta ritmusváltásokkal. Adott jelre (pl: „Kettő!”) páros csoportokba rendeződnek. Mikor kész, ismét elindulnak. Következő jelre más létszámmal rendeződnek csoportokba.

K11 Az egyik játékos kicsavarja magát, a társának meg úgy kell felállítania, mintha marionett-figura volna. Fontos, hogy az irányítás határozott és pontos legyen.

K12 A játékosok behunyt szemmel, egyenletes ritmusban sétálnak. Ahogy nekiütköznek egy akadálynak, vagy akár csak érintik, megállnak, majd 90 fokos szögben elfordulnak addigi irányuktól, és folytatják útjukat. A gyakorlat nehezíthető számolással is, minden irányváltásnál a számolás iránya is megváltozik. A számolás is nehezíthető, pl. kettesével, hármasával stb. számolnak felfele is meg visszafele is.

Vagy a számok közé szavakat ékelnek a játékosok. Akár idegen szavakat is egy következő fázisban. Nem érdektelen ellenőrizni, hogy a résztvevők szerint mennyi idő telt el a gyakorlat során.

K13 Szétszórunk különféle tárgyakat a földön. Néhány másodperces megfigyelés után az egyik játékos elfordul. Ekkor apró változtatásokat eszközölünk a tárgyak elhelyezésében, mennyiségében. A játékosnak ki kell találni ezeket. Ennek bonyolultabb változata, amikor ketten figyelik a tárgyakat, majd visszafordulás után az egyik (miközben a változtatásokat keresi) egy egyszerű, csak általa ismert szöveget mond fel megállás nélkül. Miután megtalálták a változtatásokat, társának is fel kell mondania a szöveget.

K14 A játékosok két sorban állnak egymással szemben. Az egyik sorból mindenki mond egy szöveget, majd elénekel egy dallamrészletet a saját hangján. Ezután a másik sor játékosai behunyják szemüket, és különböző hangokat adnak ki, mialatt az első sor játékosai kipróbálnak egy elváltoztatott hangot, és egymás között helyet cserélnek.

Mikor kialakult az új sor, a behunyt szemű játékosok abbahagyják a zajkeltést, és anélkül, hogy kinyitnák a szemük, hallgatják az új sor játékosait, akik immár elváltoztatott hangjukon adnak elő egy szöveget és énekelnek. Ki kell találni a szemközt álló játékos személyét, valamint az egész sort meg kell nevezni. Ezután feladatot cserélnek.

K15 A játékos emelje tekintetét egy tetszőleges tárgyra, s eközben figyeljen valamire a látómezeje szélén a szeme sarkából. Amire figyel, azt látni véli, pedig valójában az agya állítja össze a tárgy képét viszonylag kevés adat alapján. Miután leírta a szeme sarkában látottakat, nézzen oda, és figyelje meg a különbségeket. Ez egy módszer, hogy elménket kizökkentsük szokásos tevékenységéből, mellyel kialakítja számunkra a valós világot.

K16 A csoport egy adott témára improvizál. A kívülálló játékosnak ki kell találnia a történetet, majd 1-2 szereplő cselekvéseit illetve állapotát kell megismételnie.

K17 Akadályokat létesítünk, majd felkérjük a játékosokat, hogy menjenek át a tér egyik feléből a másikba anélkül, hogy érintenék a padlót. Ehhez tartozik a csoportok közlekedtetése is. Pl. az egyik játékosnak a lábát fogja mindenki, ezzel egyidőben valami pirosat a csoportból. Így kell haladni. Vagy: úgy közlekedni, hogy ketten nem érinthetik a földet, de minden lépés után két másiknak kell a levegőben lenni. Más:

Egyszerre csak egy haladhat, miközben valamennyien össze vannak fogózva. Ennek egy változata, amikor egyszerre csak egy haladhat, de az a haladás ideje alatt nem érintheti a földet.

K18 Két labda indul körbe, egymással ellentétes irányba. A két csoportot a körben álló játékosok minden másodika alkotja. A feladat minél hamarabb körbe vinni a labdát, ugyanakkor nehezíteni (de nem ellehetetleníteni!) a másik csoport munkáját.

K19 Körben állva elindít az egyik játékos egy mozdulatsort, a többiek vele együtt csinálják. Adott jelre megállnak, és az épp elért testhelyzetből egy másik játékos folytat egy teljesen más mozdulatsort. A többiek természetesen vele együtt csinálják.

K20 Szabad séta közben minden játékos kiválaszt egy társat magának, és igyekszik valamit a fülébe a súgni. A játék négy sebességben történik.

K21 A tér két átlósan ellentétes sarkából egymás felé indul 1-1 játékos, különböző állapotban. Amikor találkoznak, kis ideig állnak, majd folytatják útjukat, de már a másik állapotában.

K22 A játékosok két sorban állnak, szemben egymással. Az első sor egyik játékosa tesz egy támadó mozdulatot, mire a véle szembenálló játékos egy lépést hátrál. Az első sor következő játékosa megismétli a mozdulatot, a vele szembenálló ugyanúgy hátrál.

Így, végig a soron 4-5-ször, utána a másik sor következik.

K23 A középen felfüggesztett tér. Négyszögbe állnak a játékosok, és az általuk határolt teret úgy tekintik, mintha az középen egyetlen pontban lenne felfüggesztve. Egy játékos a tér közepére megy, birtokolja a teret, majd elindul egy tetszőleges irányba, ezáltal pedig kimozdítja a teret. Egy társának kötelessége visszaállítani az egyensúlyt.

A frissen beállt játékos szabadon sétál a térben, és az első mindvégig igyekszik egyensúlyban tartani a teret. Egy bizonyos idő után, az első játékos „megtagadja” az engedelmességet, ekkor a második játékos az elsőhöz csatlakozik, és egy harmadik áll be a térbe, hogy ismét egyensúly legyen. Az első két játékos most a harmadiknak

„engedelmeskedik”. Egyemberként! Egy adott pillanatban nem követik a harmadik mozgását, most az utóbbi csatlakozik hozzájuk, és immár hárman követik a frissen beállt negyediket. Így, mindaddig, amíg valamennyien be nem kerülnek a térbe.

K24 Vakvezetés hanggal. Vakvezetés hanggal akadályok között. A vezető először konkrét irányokat ad, majd a vezényszavakat fokozatosan elvonatkoztatjuk, míg végül egyetlen folyamatos hanggal irányít a vezető. Vakvezetés vezetőcserével. A végén ki kell találni, hogy ki volt az utolsó vezető.

K25 A játékosok képzeletbeli színes labdákat dobnak egymásnak. A dobás pillanatában mindig közlik a labda színét. Tetszőleges számú és színű labdával lehet játszani. A lényeg, hogy sohasem vesszenek el a labdák!

K26 Páros játék, az egyik felvesz egy pózt, a másik megpróbálja tapintás útján felfedezni, és felvenni ugyanazt a pózt. A kezdetekben akár úgy is alkalmazható, hogy felkérjük a növendékeket, hogy fedezzék fel egymást, ismerjék meg társaik csak tapintás útján. Ez a gyakorlat saját magunkra is vonatkoztatható, amennyiben különböző, alig használt testrészek érzékelését illetve mozgatását szeretnénk elérni.

Ehhez köthető az egyensúlygyakorlat is, melynek során minden mozdulatnak meg kell keresni a kiindulási – valamint végpontját. Utána pedig egymást ki kell billenteni az egyensúlyi helyzetből.

K27 Képzeletbeli golyó indul a játékos felé, és végigjárja testét. Ugyanez a gyakorlat két golyóval, fejbúbtól kétfele majd vissza. A golyók színe, hőmérséklete és állaga is számít később.

K28 Páros játék, a játékosok mutatóujjaikkal egy könnyű rudat tartanak egymás között, így haladnak a térben. A rúd támaszpontja változik, homlok, mellkas stb. Majd megismétlik a mozgást rúd nélkül, természetesen a távolság illetve a vezetőcsere minden esetben ugyanolyan marad, mint a rúd használatakor. A képzeletbeli rúdnak adott jelre változik a hosszúsága, támaszpontja, súlya.

K29 A négyzet négy sarkában állnak egyenlő számú csoportokban. Átlósan ellentétes sarkokból indulnak ketten az átló mentén, középen egyet tapsolnak. Sarokban kettőt. A taps mindvégig egyszerre történik! Az oldal mentén, annak közepén: három. Sarokban kettő, átló közepén egy, sarok: kettő, lap mentén, középen három, sarok kettő. Tetszés szerint bonyolítható az indulások ideje, iránya stb. Az is lehet, hogy induláskor kettőt tapsolnak a párok.

K30 Négyszögben állnak a játékosok. Arról az oldalról, ahol a legtöbben vannak, indul 1 ember, és átmegy egy tetszőleges oldalra. A következő oldalról ketten indulnak, ők is tetszőleges oldalra mennek át. Majd hárman, majd négyen, aztán csökkenő sorrendben egyig, majd ismét fel stb. Fontos, hogy a négyszögnek soha ne maradjanak üres oldalai, illetve a lapot alkotó játékosok száma nem haladhatja meg a kiindulási lap maximális számát. Ezért lehet és kell szabadon választani a céloldalakat.

Természetesen muszáj átmenni egy oldalra, nem lehet egyazon út keretén belül visszatérni a kiindulási laphoz. Ennek a gyakorlatnak egyik változata, amikor négyszögben állva közös ritmust tartanak, ezalatt A lapból átmegy 1 ember C-be, B-ből 2 D-be, C-B-ből 3 A-ba, D-B-ből B-be 4, aztán A-ból C-be 3, B-B-ből D-be 2, C-B-ből A-ba 1 stb. Variálható! Fontos, hogy mindig a megfelelő számú játékos induljon, és egy vonalban menjenek. Nehezíthető, hogy amikor a középvonalhoz értek, egyszerre megfordulnak egyszer a tengelyük körül.

K31 Átlós irányban szelni át a teret a következő módon: a haladás során 4 lépés előre, 3 jobbra, 4 előre, 3 balra stb. Párbeszéddel is nehezíthető. Először egyenként, majd párosával, végül 2 párral kell végezni a gyakorlatot.

K32 Csoport változó vezetővel. A vezető mozdulatait kell ismételni, irányváltáskor mindig változik a vezető. Kezdetben mindig az vezet, aki a csoport élén jár. Utána bárki lehet, aki az irányváltás utáni szünetben magához ragadja a vezetést.

K33 Körben számolás tolódó hangsúllyal. Bonyolítás.

K34 A játékosok körben állnak, és a következő mondókát ismétlik megállás nélkül:

Dirli-dá-dirli-dá-dirli-dirli-dirli-dá. Egy egységet mindig csak egyetlen játékos mondhat, a következőt pedig az, aki felé fordul a beszéd pillanatában. A maga módján az újabb játékos vagy továbbadja a sort, vagy visszaadja a kihívónak a mondókát.

Egyenletes, gyors ritmust kell fenntartani, és a mondókát pontosan kell mondani. Aki vét, kiesik.

K35 Az egyik kéz háromszöget, ezzel egyidőben a másik négyszöget rajzol.

K36 Írás és szövegmondás egyidőben. Mindez nehezíthető számolással is.

K37 Körben, tapssal energia-egységeket adogatnak egymásnak. Gyors, pontos, határozott mozgás szükségeltetik!