• Nem Talált Eredményt

Mit jelent színésznek lenni?

„Elsősorban bátornak lenni s kell tudni vállalni és kimutatni azokat a közönséges és extrém érzéseket is, amelyek elől az emberek inkább elmenekülnek, takargatják őket…

Színésznek lenni ugyanakkor egy örökös gyötrődést és keresgélést is jelent a legtökéletesebb kifejezési formák érdekében – ide társul a felelősségtudat is.

Színésznek lenni örömöt is jelent, hiszen ez a létforma magába foglalja a kitűzött célok elérését, az akadályok legyőzését is.”

„A színész formálható, képlékeny kell hogy legyen, hogy bármilyen szerepet el tudjon játszani. Mindig tudja mit tesz akár az életben – bármilyen extrém vagy intim helyzetben – akár a színpadon. A színész gondol, érez és fizikailag is kifejezi ezt. Minden színésznek és színész tanoncnak nagy az exhibicionizmusra való hajlama, így nekem is.”

„Lehetek bárki, aki a reális életben nem lehetek, bizonyos határok közt azt tehetek, aminek lehet, hogy élethelyzetben nem örülnének.”

„Erre most nem tudok válaszolni. Lehet, hogy soha nem lesz belőlem színész, bár számomra ez az egyetlen út.”

„Színésznek lenni valami olyasmit jelent számomra, mint kurvának lenni annyi különbséggel, hogy nem csak a testemet adom oda feltétel nélkül, hanem a lelkemet, az érzéseimet is. Néha megalázó, néha felemelő, egy eléggé durva játék.”

„Ha a néző szempontjából nézzük, akkor nevezhetjük szórakoztató lénynek, aki szórakoztatja a közönséget, és az őt a szerepe szerint ítéli meg.

A színész szempontjából – valamivel másabb, több ez az ember. Nem a szórakoztatási vágy hajtja, hanem azoknak az érzéseknek a többszörös átélése, amelyeket a színpadon átél, hajtja a sok élmény, amit átélhet az előadások során.

Szerintem a színész sokoldalú és színes.”

„A színész olyan hangszer kell legyen, mely mindig jól fel van hangolva s rajta bármikor lehet játszani, illetve a színész önmaga képes játszani.”

„A színész véleményem szerint abban különbözik a többi embertől, hogy esetenként képes megfeledkezni saját életéről és bele tud bújni egy más ember bőrébe, attól a perctől kezdve pedig annak az embernek a fejével gondolkozik, annak érzései szerint él.

Mindezt pedig ha teljes odaadással teszi – márpedig ez jellemző a jó színészre többek között – akkor lelkét valami különleges érzet tölti meg, az pedig teljes mértékben meghatározza őt a továbbiakban. Akarva, akaratlanul kiválik a többi ember közül. Ezt jelenti szerintem színésznek lenni.”

„Őszintén nem tudhatom, mert nem adatott meg nekem az a lehetőség, mikor azt érezzem, hogy színész vagyok. Az eddigi tapasztalatok alapján nem tudom megfogalmazni.”

„Színésznek lenni azt jelenti, mindennek lenni. Én gyermekkorom óta foglalkozom azzal, hogy mi leszek, ha „nagy leszek”: ahogy nőttem, a jövendőbeli foglalkozásom úgy változott minden évben, de bármi, ami megfogant az agyamban, azt a tökélyig akartam fejleszteni. Én mindig és mindenben a tökéletességet kerestem, így találtam meg a színit.

Színésznek lenni azt jelenti, hogy mindent tökéletesebben tudni, mint mások, az égvilágon mindent, vagy legalábbis úgy csinálni, mintha tudnánk. Mindent meg kell ismerni, mindenre kíváncsi lenni, mindenhez érteni, mindent megpróbálni

megérteni, mindent elsajátítani, mindent megfigyelni és felhasználni: táncolni, énekelni, tornászni, zenélni, beszélni, sírni-nevetni, gonosznak lenni stb. Az a jó színész, kinek minél több eszköz áll rendelkezésére. Már maga „színész" szó mindent elmond, a jelző nincs meghatározva és végtelennek tűnő.

Színésznek lenni azt jelenti: tökéletes művésznek lenni. Az ember bebizonyította, hogy tud bénán is festeni, süketen szimfóniát írni, vakon eposzt költeni és csodálatosan énekelni. De ha egy színészjelöltnek alsó harapása van, nem biztos, hogy felveszik. Ha valami hibázik, neki annyi. És így is, akiket felvesznek, mert

„tökéletesek”, négy évig csak azzal foglalkoznak, hogy még jobban tökéletesítsék őket.

Színésznek lenni azt jelenti: ördögnek lenni, tombolni, állandó lázban égni, fékezhetetlennek lenni, pofátlannak és szemtelennek, bátornak és merésznek lenni, örökös lázadónak és meg nem alkuvónak lenni.

Színésznek lenni nem a büfében kell lenni.

Színésznek lenni azt jelenti: szerényen és alázatosan élni.

Színésznek lenni nem könnyű dolog.”

„A színész az a fajta valaki, aki a lelke húrjain játszik azért, hogy embertársait megnevettesse vagy megríkassa, aki az élet egy-egy valós szeletét megmutatja, hogy az emberiség lelkéből olyan rezdüléseket, érzéseket váltson ki, ami által ráébreszti az embert valós létére. Egyfajta varázsló, sámán ő. De ezáltal, hogy saját belsejét vagy egy figurát megmutat, lelki prostituálttá is válik.”

„Én nem érzem úgy, hogy életem során tudnék igazán más szakmát végezni.”

Végzett hallgatók, jelenlegi színészek válaszai:

„Annyira az elején vagyok, hogy még nem tudom. Lehet majd tíz év múlva rájövök.

Minden esetre ezen a pályán sokkal erősebb az embernek az a vágya, hogy kitűnjön, hogy jobb és jobb legyen szakmailag, a hiúsága sokkal érzékenyebb, mintha villanytelepen vagy kereskedelmi ügynökként dolgozna.”

“Embernek lenni.”

„Sajnos nagyon meg vagyok ijedve, nem hiszem el hogy csak az léphet tovább azaz lehet olyan színész, akit foglalkoztatnak, ha nem is túl sok pénzért, aki átgázol mindenkin, aki összekutyul, aki hazudik... Én nem akarok más lenni meg akkor sem, ha ennek az az ára, hogy takarítónő leszek, soha nem fogok szerepért áskálni, lefeküdni... Tehát egy út van, jónak kell lenni, egy kis szerencsével. Sajnos eddig voltam olyan szerencsés, hogy olyan környezetben dolgoztam, ahol igazi értékeket becsültek meg, ez most gyökeresen megváltozott. Nap mint nap tanulok, és szomorú vagyok. Azon gondolkozok, máshova kellene menni, de ez nem olyan könnyű. A diákjaidnak mondd meg: ne legyenek őszinték csak a színpadon.

Nagyon ráfáznak a becsületes és őszinte emberek. Én ezt nem hittem. Azért megpróbálok valamit változtatni ezeken a dolgokon, sok veszteni valóm nincs.”

“Nem tudom általában mit jelent színésznek lenni, csak azt tudom számomra mit jelent. De még azt sem tudnám konkrétan megfogalmazni, mert egyelőre annyira eltölt az érzés, hogy büszke vagyok rá, hogy színész lehetek.”