• Nem Talált Eredményt

Kedd. Az tegnapi múlatás után nem érzém szinte jól magamat; mindazáltal Boros nevű postának

portárúi való megtérését hallván, felverém magamat;

és kevéssé az francziák látogatására menvén, azután felmentem udvarhoz, s Teleki ur szállásán tanáltam már kíszen portárúi nékem írt leveleket, írván az mi követ atyánkfiai mind urunknak s mind Teleki uram-nak , kikben is megtérésekig való megindulásunkat felettébb disvadeálván bizonyos ratióra nézve. Tudó-sítások valóban alkalmatlanul esett, sok scrupulust az emberekben és majd az dolognak elbomlását sze-rezvén. Mindazáltal addig addig disponálván ő nagy-ságokat és ő kegyelmeket, láttatnak előbbi resolu-tiójokban constansoknak lenni. Es ez nap többire ebben tölt, ebédután mulatván újobban is az fejede-lem ő (nagysága). Időnk is ma igen szép és meleg szolgált. írtam én is az portán lévő atyafiaknak hol-napután menvén újabb posta. Azonban én is elbúcsúz-ván az fejedelemtül, és fejeclelemasszonytúl ő nagy-ságoktúl solemniter, és Teleki uram is hazamenvén, én még az francziai követek szállására mentem, és

onnét is sok beszéd után délesti 4 óra után

szabadul-hatván meg tölek is elbúcsúztam. Délesti két óráig szép meleg takarodó idő lön; azután rettenetes szél, és szörnyű sűrűséggel kőeső kezde lenni s esni, elan-nyira, hogy az ablakokat is berontotta, s jó darab ideig is tartott, s meg is esett az radnóti szőlőnek.

Azután estig homályos idö, s az múlt éjjel pedig tiszta idö volt.

28. Szerda. Tegnap estvefelé indulván meg Rad-nótrúl az múlt egész éjjel jöttem sohol nem állapod-ván meg, s reggeli nyolcz óra tájban érkeztem Kar-kóba, útamban kevéssé Mindszentre Budai Péter uramhoz is betérvén. Ez napot egyéb és gyónáshoz való készületben töltém. Ma megint tiszta és szép me-leg nyári idő lön.

29. Csütörtök. Isten ne vegye panaszúl mások-kal együtt communicáltam jó reggel, s azután mind-járt Baranovski uramtúl el nem küldett nagyobb rész

szolgáimat újabban expediálám Beszterczeszékbe quartélyba Csuti urammal; magam is pedig ebédután Kövencl felé megindulék, és hálni mentem Orbóra.

Igen szép nyári napunk lön ma is; az múlt éjjel is csendes idö lévén.

3 0 . Pintek. Orbórúl is megindulván reggel, ebédre Inakfalvára, s ott déli álmot aluva, éjszakára Ko-csárdra érkeztem. Kevés ideig szép meleg nap tart-ván, de mind előtte az ebédnek s mind utálnia esőre kezde az idő fordúlni, de nem sokáig tartó; az múlt éjjel pedig csendes és tiszta éjszakánk lön.

31. Szombat. Kocsárdrúl Gyéresre akarván men-ni , de Rhédei ur ott nem lévén, igyenesen mentem

ebédre tordai puszta házamhoz, és ez nap ott is hál-tam. Az út igen megnehezedett, mert az múlt éjjel képtelen szeles záporeső lön, ki miatt Kocsárdon

éjszaka az csűrben sem maradhattam meg, valóban nagy sárt is szerze, nóha ma reggel szép takarodó meleg nap lön.

Aiigustus.

1. Vasárnap. Igen reggel meg nem indultam, mert közel lévén az hálóhely Kolozs, még elsőbben Tordán falatoztam, Bethlen Miklós és Vér György ura-mék is szállásomra jővén; evén mindazáltal megindul-tam, és nagy időn érkeztem Kolozsra az kamaraház-hoz szállván, és még mezőben is az lovakat alkal-mas ideig etetvén, s ott is hálván. Igen szép s rek-kenő meleg lön ma is; és éjjel is csendes idö.

2. Hétfő. Az éjszaka vévén Rhédei Ferencz uram levelét Kolozsvárral 8 vagy 9 lóval az ö kegyelme kérésire s egy hintóval magam mentem ebédre Ko-lozsvárra, s ott is háltam. S az mi kevés lovas és sze-kerek maradtak el pedig tőlem, azok hálni mentek Székre. Ma napestig szép meleg tiszta iclö lön, és az múlt éjjel is; hanem estvefelé paraholt egy kis eső.

3. Kedd. Jó reggel felkelvén elsőbben holmi dol-gaimhoz láttam; azután Rhédei uram is megindulván és sietvén Radnótra portárúi való posta újabb érke-zésére , én is pedig Kolozsvárrúl távul való útamat continuálván ebédre mentem Válaszútra, éjszakára pedig nóha majd besötétedve érkeztem Ormányra.

Ma napestig igen szép és rekkenő' meleg lön; estve-felé kezdett egy kis esö lenni, de az is hamar elmúlt.

4. Szerda. Ormányrúl igen reggel meg nem indul-tam ; mindazáltal szinte ebédtájban érkeztem Dézsre, és ott az kamaraházhoz szállottam, és ott sokáig kés-vén éjszakára csak közel és oda is Kaplyonba nagy

időn érkeztem. Azonban ugyan Dézsrül is küldtem Rokuszi uramat Alvinczi István uramhoz valami sze-keres lovakért. Ma is igen szép és meleg nyári idö lön és egész napestig is tarta; az múlt éjjel is csen-des és tiszta éjszakánk lön.

5. Csütörtök. Igen jó reggel érkezvén meg Al-vinczi uramtúl, de az szekeres lovakat csak megnézve és el nem hozván, újabban visszaküldettem Szent-Margitára; és már magam délig itt Kaplyonban várakoztam, ebédet is évén. Azonban Rokuszi is elhoz-ván az lovakat más egy paripával együtt, és minde-nestül meg is vévén, éjszakára mentem Sósmezőre.

Ez nap is igen szép meleg de rekkenő idö lön; s ha-sonlóképpen az múlt éjjel is nyugodalmas éjsza-kánk lön.

6. Pintek. Ezen falubúi is jó regg megindulván ebéd tájban Nagy-Búnra, éjjelre pedig nagy időn Kő-várba érkeztem; az hol is semmi idegen embert nem tanálván, udvartúl s az portárúi hozott levelekbül értém, semmiképpen nem bátorságos ben levő köve-teink újabb mássok előtt az indulás, sőt urunk is Szé-kely László uramat küldvén be az portára Vajda László postamesterrel együtt ö nagysága sem bátorkodhatik megtérésekig vagy tudósításokig az dologhoz hozzá-nyúlni; és így hetekre haladván az dolog, tovább mi-tevő leszek magam sem tudom. Ma is Istennek hála és az éjszaka is meleg tiszta nyári időnk lön.

7. Szombat. Jó reggel felkelvén dolgaimhoz lát-tam; sok gondolkodással töltvén az dolgok halasz-tasa miatt időmet, megizenvén ö nagysága, az főve-zérnek mig válasza nem jő semmiképpen az indulás nem leszen. Erkezék azonban Gyulafji László úrfi is Erdélybül, és Pap Israel uram is elől jött végbeli

ha-dak kozzíil Csehbül, kinek utánna érkezének az egész hadak. Ma hajnalban nagy köd volt, s mintegy két óráig tartott; azután egész estig napmeleg, és az múlt éjjel is csendes s tiszta idö volt.

8. Vasárnap. Ma is napestig csak sok discursus-sal és gondolkodásdiscursus-sal, azonban Isteniszolgálattal is felék el az nap. Érkezvén Vesselényi Pál uram levele is Tasnádrúl az hadak közzül, ki is irja elérkezése-ket. és az fejedelem ordinantiája szerint való készsé-geket , és mivel Tasnád táján sokan nem subsistál-hatnak, az hadak bejönnek az Szilágyságra. Ma is reggel hasonló ködös idö lön reggel, mely is eloszol-ván napestig szép meleg idö vala; az éjszaka is szép tisztán múlék el.

9. llelfő. Ma reggel is az völgyeken nagy köd lön, de elmúlék, és napestig szép tiszta időnk lön. Er-kezék az francziáktúl is levél, kiben irják szerdán

ide való jöveteleket. Azért benn is lévén ma is csak ezen dolgokon való zsibongásban fárasztánk ma-gunkat. Nékem pedig úgy látom míg már egyfelé vá-lik az dolog itt kell continuuskodnom. Az múlt éjjel pedig nagy szél volt.

10. Kedd. Jó reggel érkezék Barcsai Mihály uram

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK