• Nem Talált Eredményt

Csütörtök. Alig várom érthetnék valamit mint gytijthetik túl az Tiszán az hadat; de még ekkoráig

semmi hírem nem jőve. Ez napot is itt töltvén semmi egyéb újságot sem hallottam. Deák Ferenczet is el-küldettem pátensemmel az Sárrété mellé, hogy ott a tájon levő katonákat is gyűjtse össze. Ma is szép tavaszi idö lön, és az éjjel is.

2 5 . Pintek. Ez napot csak heveréssel töltém, mind ebéden, vacsorán voltak az tisztekben nálam. / írtam az gyulai bégnek is az mely katonák Erdély-ből jöttek velem, és szerdán által is mentek az Kö-rösön ne bánja ha ott abrakolnak az Körös mellett való falukon, azon faluk Gyulához tartozván. Szol-nokra is beküldettem követet tegnap az magyar nem-zet nevével és ajándékot is az bégnek, ki is ma tért meg; az is minden jóval igíri magát. Idö is hasonló-képpen igen szépen szolgált mint tegnap, és éjjel is.

26. Szombat. Mát is csak gondolkodással, cs eze-ken az dolgokon való töprenkedéssel töltém el alig várván indulhatnék az hadakkal, és nemzetemnek ha-marébb szolgálhatnék. Érkezék egy gyalog vicehad-nagy is hozzám, ki is az Tiszán túl hagyta 130 le-gényét ; visszabocsátottam érettek, és Borbély Györ-gyöt is az gyalog vicekapitányt, úgy hogy holnap el-induljanak, és jőjenek hamarébb egyik egy részen másik más részen Bcikosék után menvén. Isten

ke-gyelmébül egészen ki kezd az idö nyílni; ma is igen szép idö volt, az éjjel is.

27. Vasárnap. Szinte hogy az praedikátiórúl ldjö-vénk hát érkeznek az szendrei tisztek, kik katonák után mentek vala, az onodiak kevéssé elmaradván.

Petneházi Dávid is, kit némelyekkel félrevonónak gon-doltunk eljött. Szemben levén velek referálják sok fáradságok, nyughatatlanságok után is se az levelek continentiájával, se az én ijesztő leveleimmel s izene-timmel nem gondolván semmire nem mehettek, mert az kiket tanáltak is nappal igírkeztek, éjszaka mel-lölek elszöktek; az volt oka, mivel nem is volt, tu-dósíthattak volna, okozván nevezetesen azon szófo-gadatlanok fejeit Harsányi Györgyöt, Nemes Jánost, és utánnok való főbb legényeket kik az parancsola-tokat semmire bocsátván másfelé mentek inkább az katonákkal prédálni s nyerekedni. Kihez képest más formában való orvoslásához kelletvén az dolognak

fognom, elküldtem sietve az szendrei tisztek után is jojenek ide, hogy az mit közönséges akaratbúi

jobb-nak tanálunk cselekedjük azt. Egyedül Petneházi Dá-vid felelt meg az készségnek, ki is seregét is Porosz-lón oly véggel hagyta; hogy ha kívántatnék mindjárt előállhassanak. Ebéden felesen voltak nálam. Ma is Isten kegyelmébül igen szép idő volt, és éjjel is.

28. Hétfő. Elérkezvén Ványárúl is az szendrei tisztek, és Összegyűlvén szállásomon az onodiak is mellettem levő becsületes emberekkel, és az katonák szófogadatlanságáról s abbúl következhető közönsé-ges jó kárárúi pro et contra nem keveset beszélgetvén, jelen lévén Petneházi, végre végezök ezt: mivel az tiszteknek is dolgokat kell holnap még végezni, az szendreiek mind kapitány s mind főhadnagyok, és

egyéb tisztek is az gyalog főkapitánnyal együtt szer-dán okvetetlen Poroszló felé meginduljanak, és az ono-diak is innen csötörtökön, és ugyan az nap az szalóki szalmaknál „(tán malmoknál)" megegyezzenek oly instructióval, mivel se az ur Teleki uram, sem az én parancsolatimnak az katonák, és hajdúk előtt nincsen foganatja, tehát az kik már most általmenetelek al-kalmatosságával elő nem állanak magok emberségé-bül, az olyanokat fogják, kapják, kergessék, és az kik okai, azokat törvény szerint mégis büntessék. ír-ván mind az egri pasának törököt adjon melléjek, s mind földnépire s mind Aba- és Zemplén vármegyékre pátenseket bocsátván az olyan országpusztító, pré-dáló tolvajokat mindenütt kergessék, fogják, ellenek feltámadjanak, és hajtsák zászlójok alá ha az szük-ség kivánni fogja; és hogy én is jobban megnyug-hassam az tisztek serényen, híven eljárnak az do-logban , azért mellettem levő becsületes emberekben is menjenek ő kegyelmekkel. Addig is pedig menjen által Petneházi uram nekem újabb pátensemmel, és seregenként s csoportonként járja meg az hadakat értésekre adván megunván az sokat már mivégre in-dulnak az tisztek által az Tiszán, inducálja meg is szépszerint az katonaságot, és pinteken Poroszlóra az tiszteket tudósítsa. Mely dolgok így menvén vég-hez ebéden mind itt voltak nálam. Ebédután jól lak-ván az szendrei tisztek Ványára mentek. Idő ma szép volt, és az éjszaka is, de hivesecske is volt.

29. Kedd. Jó reggel expediálám Petneházit szóval is bőv instructiót adván eleibe, és Harsányinak izen-vén ha még se jő már, az tisztek általmenizen-vén hoza-tom, lássa mit cselekszik. Az Egerbe ment követek is elérkeztek minden jó igírettel az pasa, és diványos

urak részérül, de másfelöl rettenetes panaszokkal is az Tiszán túl való földön, és az mely egri birodalom-ban vagyon mely rettenetes Isten ellen való dolgo-kat, tolvajlásodolgo-kat, pusztítást tésznek az végbeli lo-vas-, és hajdú vitézek, s nevezetesen Bakos Mihályra, és Petneházi Dávidra panaszolván; levelet is írt az pasa mindnyájoknak, és generálisunknak szólót. Estve felé eljöttek Csanádi István, és Farkas Péterek is;

ezek is afféle oldalhadnagyok, de úgy látom nem vár-ják az tovább való parancsolatot. Idö is Istennek hála igen szép volt; ez éjjel egy kis derecske is volt.

3 0 . Szerda. Tegnap is bőven írván az urnák Te-leki uramnak, és másoknak is az kiknek illett ezen jelenvaló dolgokrúl, és már az innen való indulásnak az katonák elő nem állások miatt haladásárúi, s leve-leimet ma végezhetvén el debreczeni biró kezébe kül-dettem; azonban az tiszteknek tartozó leveleket is elkészítvén s estve felé el is hivatván az mint Isten tudnom adta teljes plenipotentiát is adván nekik az hadak összegyűjtésében az szófogadatlanoknak, ma-gokat prédálás és marha hajtás után adóknak bünte-tésekben mindent elkövethessenek , sőt megmondván azt is ö kegyelmeknek úgy cselekedjenek, hogy senki se kedvezésben, se ezen dolognak véghezvitelihez lá-gyan s puhán való fogásban ne tapasztaltassék, és egyébben is ne impingáljon, és kiki úgy is serényked-jék, hogy benne érvén bizony hasonló büntetését vészi, valamint az az ki megérdemlené. Jankovics György, és Baranyai György uramék is együtt járnak az onodi, és szendrei fő- és vicetisztekkel avégre, hogy tiszt uraimék is serkentgettessenek, és jövendőben is mint hazafiai lehessenek az magyar nemzet előtt

bizony-ságok. Végre vacsorán nálam voltak, és vígan is

laktak. Az múlt éjjel igen nagy szél volt, és nappal is, de másképpen igen szép tiszta nap volt.

3 1 . Csütörtök. Jó reggel elindultak onodi tiszt uraimék, és én is elunván az benheverést kimentem nyúlászni, és csak estveli könyörgéskor tértem vissza.

Vacsorán az onodiakban felesen voltak nálam. Az nyulakkal szép mulatságom is volt. Az idő igen me-legen szolgált, és az éjjel is csendes, de hives idö lön.

Á p r i l i s .

1. Pintek. Tegnap estve többecskét mulatván kel-letinél nem voltam szinte jól, s reggel se kelvén fel.

Azonban felkelvén érkezék Borbély György gyalog vicekapitány, és Bakos Mihály is, ki is nem hogy en-gedett volna az parancsolatnak s jött volna erre ha-dával együtt; de hadát is prédálni felküldvén, és Sze-pesbe is maga is utánnok indult, és túl Poroszlón majd három mélfölddel érte Borbély György, egyéba-ránt is sok panasz levén reája megfogattam, vas nem lévén békóba verettem, strázsa alá adattam. Azonban estve felé vévén az tisztek levelét is Szalókrúl írják, hogy előtanálván már is némely marha hajtó katoná-kat az közjónak, és az én parancsolatomnak is enge-delmeskedni akarván némelyekre törvényt láttatván, kettőt bennek felakasztattak mások példájára, mely is igen jól esett. Az múlt éjjel is szél volt, nappal pedig szép meleg tavaszi idö volt.

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK