• Nem Talált Eredményt

Csütörtök Az múlt éjjel is, ma is délutánig jó- jó-val az Erdélybe szóló levelek expeditiójában

foglala-toskodván már az jelenvaló dolgokkal expediálám Szuhai István uramat, kitül is szóval izentem többet.

Azonban Harsányi uram sokáig kérvén több onodi tisztekkel ebéden ő kegyelménél voltam, az hol is jó ideig mulatván újabban nagy, és szapora eső lön nap-pal; éjszaka pedig nagy szél volt.

8, Pílltek. Az régi szokás szerint ez nap ebédet nem evén és csak egyszer napjában s úgy is böjtö-lösséggel, az áldott Christusurunk kinszenvedése in-nepe napját Isteniszolgálattal töltettük el. Reggeli praedikátióról való eljövetelem után érkezének újab-ban leveleim Kővárbúi, kikben ennyi ideig való ké-sedelmezésünket kárhoztatván, másfelől indulásunkat siettetvén az urak és az gallusok is, írják többi kö-zött azt is két ízben is elvégezték volt már, hogy tá-borba kiszálljanak, de az mi remorárik gátolta meg.

Es így levén az dolog, az francziák is pedig már Is-ten segitségébül szépen megerösedvén előhivattam az tiszteket, és mégis egy nappal az indulás napját praeoccupálván már hétfőn kelletik mindnyájunknak megindulnunk, megírván Teleki uramnak is. Vacsorán voltak emberséges emberek nálam. Ez napot pedig egyéb szükséges dolgokkal is mulatám oly sokfelöl való busításom lévén. Idö Istennek hála szép volt, csakhogy hives volt; az múlt éjjel pedig valóban nagy dér volt.

í). Szombat. Az jenei pasa ki Budán volt locum-tenens menvén Jenőbe és közel Túrtál az szolnoki bégnek tegnapelőtti intimatiójához képest, mintegy kétszáz lóval, az tisztekkel, és az főbb legényekkel kimentem eleibe; szemben lévén vele, pompásan is jővén, az mezőről megint megtértem; felesen lévén ebéden nálam az tisztekben. Az elmúlt éjjel igen nagy dér volt; ma nappal is igen kemény idő volt.

1 0 . Vasárnap. Legyen áldott Istennek szent neve érette hogy az jelenvaló áldott liusvéti innepnapokat szenvedhető egésségben érhettük; Isten ez ö irgal-masságából jót tevén velünk engedje édes hazánkban iunepelhessünk ő Szent Felségének. Az reggeli, és délesti praedikátiókra felmenvén voltak ma sok igaz-gatások is az onodiak között; egyébiránt is jó secu-ritásban akarván cselédjeket hagynom Újvári András az gyalog hadnagy hetven hajdúval itt marad, és Hajdú János lovas onodi főhadnagy is minden sereg-bül két két katonát deputalván melléje a végre, hogy minden dolgokra vigyázzanak, igazításba vegyék, és plenipotentiát is adván nekiek már ezután vagy tő-lünk visszaszökő katonát, hajdút, vagy az Tiszán ál-tal jövőt foghassanak, utánnunk űzhessék, és meg is büntethessék; Túr városára is adván pátens formá-ban parancsolatot, ők is hasonlót követvén legyenek segitséggel az hadnagyoknak. Tegnap Szöcs János-hoz is elküldtem Baranyai uramat legyen ő kegyelme is készen, és az hadát is készitse. Istennek hála ma tiszta idö volt, de ugyan hives; az éjszaka pedig dér is volt.

1 1 . Hétfő. J ó reggel felkelvén én is készűlget-tem; elsőbben is egyetmásomat, és az szekereket ál-talköltöztetvén az Berettyón, magam azután mezőben

az itt maradandó hetven hajdút mustrálván meg, hogy nagyobb disciplinában, és jobb renddel hagyattassa-näk itt, az magaméval nekik megfizettem; azután Harsányi György gyei volt nem kevés bajoskodásom nehezen hozhatván által egyébiránt is az Tiszán, ma az mustrakor sereggel jöttek az katonák előmbe, hi-tegeti őket, kéredzik tőlem által az Tiszán. Kihez képest izenvén neki és maga is hozzám jővén, mind-addig- beszéltem mind magával mind anyjával, már kocsin az is eljő velem. Bakost is kezességen kibo-csátottam. Azonban az tiszteket s ben levő katonákat is az városbúi kitudván, várakozván addig, azután

Újvári uramnak is meghagytam házról házra járja el őket, és űzze ki s kergesse az katonákat zászlójok alá. Mely dolgokon is általesvén azután Cseke Lakács uram kérésére ki is túri ember, és régtül fogva kért menjek hozzá vendégségbe, hozzá mentem, ott sok ideig voltam. Reggel délután való három órakorig jó idö volt, azutáu rettenetes szél, esö is következvén és abbúl rettenetes habok is az Berettyón elrekesz-tettek az elindulástúl, feles leveleim is érkezvén Kő-várbúl, és Erdélybűi; ez mai napot víg múlatásban töltettem el s itt is háltam. Az múlt éjjel alkalmas hideg volt.

12. Kedd. Az múlt éjjel csendes,, de hives idő lön.

Az múlt éjszakát az levelek fordításában töltettem nagy részint; melyekben is sietteti az ur Teleki uram hamar való megegyezésünket; és írja azt is isten ke-gyelmébül mind Erdélyben, mind Lengyelországban jó, és kívánatos karban vannak dolgaink; pátenseket is íratván maga neve alatt az m. fejedelem az Magyar-ország lakosira, és az hajdúkra, parancsolván ősága mindeneknek ismerjék Teleki uramat az ő

nagy-sága emberének, és értsenek is egyet velünk. Jó reg-gel én is általköltezödvén az Berettyón, érkeztem ebédre Ványára, az hol is feles igazítás levén szend-rei uraimék között, hogy ott is jó rendben hagyhas-sam őket az napot itt töltettem. Az mint liogy mind bizonyos katonákat hagytam cselédjek mellett, mind pátenseket is az falukra s másokra az szükséghez képest, Harsányt uramat is betegen is csakugyan el-hozván magammal, ki is tegnap jött még szekeren Ványára. Reggel eső kezdett lenni, de aztán megáll-ván estig szép tavaszi időnk volt; de ez éjjel hi-deg volt.

13. Szerda. Igen jó reggel Isten segitségébül az

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK