• Nem Talált Eredményt

Csütörtök (Szerda). Csehbül is nem szinte idein indulhatunk meg, és nóha az volt igyekezetünk

hetni által,az én szolgám is az miatt késettel.Irtunk gróf urammal az nemességnek is ő kegyelmek küld-jék velünk követ atyjokfiait az Teleki uram acceptá-lására. Ma is igen szép tavaszi idö szolgála, de éjjel egy kis dér is volt.

22. S z e r d a (Kedd). Csak igen kevesed magunk-kal Isten kegyelmébül gróf urammal elindulánk, ebéd-re Udvarhelyebéd-re érkezvén, és az nemesség követi is velünk megegyezvén Abauj részérül Pécsi Gáspár és Szunyi Gábor, Zemplén részérül Dajka István és Gyu-rikovics György uraimék. Éjszakára Ketzer uramhoz mentünk Csehbe, ki is becsülettel látott bennünket.

Rettenetes sarok vannak; az idö is megfordula, mert szapora, és fergeteg forma hó volt, ki is csaknem estig tarta; az múlt éjjel pedig hives vala.

23. Csütörtök (Szerda). Csehbül is nem szinte idein indulhatunk meg, és nóha az volt igyekezetünk Kővárba menjünk éjszakára, az minthogy szolgámat

is küldtem elő, de későre költöződhetvén által az Szamoson, és az Vesselényi László uram kótyasági miatt igen bajosan, és késedelmezve mehetvén, az út is igen nehéz és sáros lévén Jederen szállottunk meg az lovak abrakolása, és az falatozás kedvéért; éjsza-kára pedig mentünk Somkútpataéjsza-kára az Gilányiné asszonyom falujába. Az tegnapi hó után ma meg est-vefelé esö esett, s annál nagyobb sárt is szerez.

2 4 . Pintek (Csötörtök). Ma meg igen szép tiszta időre fordulván kilencz óra tájban érkeztünk Kővár-ba. Kijővén elénkbe az úrfi is, becsülettel lát Teleki uram bennünket, tegnap is sokáig sötétben várván az kapú előtt bennünket izenetemhez képest. Az múlt éjjel derecske volt. Ez napnak hátramaradt részét beszédben tölténk el. Úgy látom Teleki uram persistál resolutiójában, nem is változik meg az fran-czia múlt tractához képest.

25. Szombat (Pintek). Az magyarországi atyafiak-ban Szepesi, Szálai és Faj gel uramékat tanálván itt jó reggel együvé gyülekeztünk az Vesselényi László uram szállására, és Forvald s Teleki uram is jelen lévén sok pro et contra való discursus után végezők közön-séges megegyezésbül, mivel az idő haladván halad, és szükséges mindenek felett a végre jővén be az ma-gyarok között Teleki uram stabiliálja magát, mely-nek meglételével könnyebben eshetünk által mind az deputatio csinálásán, mind az ratihabitio beküldésén s egyéb dolgainkat segíthető materiákban is: így azért 1) hogy Hosszúfalván az Teleki ur falujában legyen generalis gyíilésünk, kin mind az francziák, nemesség, és az mezei s végbeli vitézlő rend is com-pareáljon, 2) hogy Vesselényi Pál uram, és az magyar hadak valami difficultást ne szerezzenek, ebéd után

Vesselényi Pál uramhoz indul ezen dolgokkal Petróczi Miklós uram, ki által mind mi magyarok s mind Teleki uram írt ő kegyelmének accommodálja magát, és írjon az mezei hadaknak az tisztekben egynihányan jöje-nek elő az gyűlésre, az had is pedig közönségesen nyomuljon lassan utánnok, nóha e végre közikbe ex-pediáltatott Dajka uram, és az nemesség követi is vissza Gyurikovics uram oly véggel, hogy az végbe-liekhez menjen elsőbben s reportálja ott is ezen dol-gokat s Teleki uram parancsolatjával disponálja siet-tessék az hátralevő lovas és gyalog hadaknak jöve-telit ; engem pedig semmiképpen nem akar az ur elbo-csátani okozván azt még velem nem is beszélhetett.

És így s egyébaránt szép melegen s tavaszi módon telék el ez nap is.

2 6 . Vasárnap (Szombat). Az református atyafiak-nak ma communiojok lévén s azzal következett böjt-jek is, mi mindazáltal ettünk ebédet is, és sokat be-szélgettünk is, nagyobb része telvén el azért ez nap-nak az Isteniszolgálatban, két praedikátió s egy kö-nyörgés lévén. Estve azért Teleki uraimék is ettek.

Ma tiszta napfényes idö volt ugyan, de igazán fogas, mert alkalmasint megfázhatott ember. Ketzer uram is elérkezék Csehbül.

27. fletío (Vasárnap). Eléggé kéredzém ma is elmehessek, de szerdára várván ide Böham uraimé-kat Teleki uram kére azon addig maradjak még; meg is maradtam. Ez napot magam privatumirúl való be-szédben töltvén Teleki urammal, és izengetések ál-tal, úgy látom szives jó akaróm igyekezik lenni s mindkét részrül recompensáljuk az múlt holnapok-beli fogyatkozást. Ma lovat is jártata előttünk s

en-gern és gróf uramat egy-egy lóval meg is ajándékoza.

Estve felé esős időre vált.

28. Kedd (Hétfő). Nem jöve még válasza az ur-nák Böham uramtúl az holnapi ide való jövetele iránt, de mindazáltal várja. Érkezék Keczeli uram is udvar-tól ; ki is referálja ma vagy holnap az gyűlésnek vé-ge szakadna, és az portára ország statusitúl expediál-tatott urak is ma vagy holnap megindulnak Bethlen Farkas ur az fejedelem ö nagysága részérül, Mikes Kelemen, Szilvcísi uraimék, és az szászmedgyesi nó-tárius az három natio részérül; beszéli azt is Kapi uramnak roszúl volna dolga, mert tisztességes vigyá-zás alatt vagyon, négy vagy öt nap múlva törvénye leszen; az Béleli uram factiójába egyvelítvén neveze-tesen magát gratiát kér, és kéri azon is az országot interponálja magát mellette az fejedelem előtt, de nem használ az iránt való instantiája az országnak ö nagy-sága előtt. Mivel holnap visszabocsáttatik Keczeli uram, mi is magyarok sokat beszéltünk vele izenvén általa, és credentiákat is küldvén Rliédei és Naláczi uraiméknak inducálják urunkat legyen annuentiája az Teleki uram kijövetelibe sok respectusra nézve, szolgálván az az ö nagysága méltóságának is. Ma tavaszi forma jó idő volt, ez éjjel pedig dér is.

Martius.

1. Kedd. Elbocsáttaték Keczeli uram is. Nem jöve semmi újabb újságom. Tegnap érkezvén Kis László Medgyesrűl Udvarhelyre küldettem, mert az tatárok is Czikórúl általjöttek az Szamoson; nagy alkalmat-lanság el nem osztották az quartélyokat, keresztül kasul járják KÖvárvidékit. Petróczi Miklós uram is

megtére Hadadbúi, mindenben effeetive igíri magát Vesselényi Pál uram. Idő ma is tiszta fényes volt, de hives, és ez éjjel is.

2. Szerda. Válasza jővén Teleki uramnak Böham uramtúl, írja elébb szombatnál nem eompareálhat, mi-vel Hadadban létében szót adott Vesselényi Pál uram-nak quartélyában megvárja, és együtt jőnek szomba-ton Kővárba. Kihez képest feles dolgaim lévén Ud-varhelyen én ebédután eljöttem, de nem különben, hanem hogy szombaton reggelre meg jöjek vissza.

Éjszakára tovább Váraljánál nem mehettem; ebédig pedig az quartélyok osztásában s consumptiójában fáradoztunk már Kővár alatt levő falukra érkezvén az tatárság, és Teleki uram is nem akarván az quar-télyozáshoz szólani. Idő ma is igen szép tavaszi for-ma volt; de az múlt éjjel bezzeg nagy dér is volt, al-kalmasint elbírhatja az lovat.

3. Csütörtök. Ebéd tájban érkeztem Udvarhelyre

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK