• Nem Talált Eredményt

Kedd. Ma is beszéddel töltettük inkább az időt; Barkóczi uramékon kivül ebéden ma Majos uram

katonáival, vacsorán pedig Csérnél Pál, Sulyok, Bir és Bige uramék; érkezék Farkas Fábián uram is.

1 3 . Szerda. Csérnél uramék jó reggel elbúcsúz-ván tőlünk, délig holmi levelek s contractusok esi-nálásában voltunk foglalatosok; estig borozással töl-töttük az időt; írtam mind urunknak, mind Kapi és

Teleki uraméknak. Ebéden ma is Barkóczi uramékon kivül Majos uramék voltak nálam. Ma is aprónként esett az hó; az múlt éjszaka pedig lágy idő látta-tott lenni.

14. Csötörtok. El akarván holnap menni Barkó-czi uram feleségestül, mi is holmi dolgaink végezé-sétien foglalatoskodtunk. Vettem Teleki és Absolon uramék levelét. Ma napestig is szaporán esett az hó, mindazáltal mintegy olvadni is láttatott; de estve felé kemény idő kezdett lenni; az múlt éjszaka is esett kevéssé az hó.

15. Pílltek. Ma jó reggel felkelvén, és idein förös-tökömezvén is, föröstökem után Barkóczi uram az

asszonnyal együtt megindulának; Rákóczimé asszo-nyom pedig urastul itt maradott. Én Szarvasig (Szar-vaszó) kisértem őket; onnét megtérvén csak beszél-getéssel töltém ez napon az időt. Vettem Fráter István s Ketzer uramék levelét is; azonban délután hamar érkezék Bas uram is Udvarhelyrül. Az múlt éjszaka egy kis eső s nappal pedig nagy hó esett.

16. Szombat. Jó hajnalban felkelvén, és szokott dolgaimat végezvén, kimentem nyomon nyulászni, de térdig való és igen nagy hó levén, semmi járását nem tanálhatván az nyulaknak visszatértem, s ebédet évén ebéd utan szánkázni mentem,' azonban vacsora után már lefekvésemkor érkezék Csuti uram is Hunyad-rúl az pénzzel, de már Bcirkóczi uram el menvén, késő az dolog. Az múlt éjszaka egy kis derecske volt, ki miatt valamennyire meg is cserepesedett az hó; nappal pedig szép fényes tiszta idő lön; az nap lealkonyodván pedig fagyni kezdett.

1 7 . Vasárnap. Ma mind reggeli és estveli prae-dikátiót az szállásomon hallgaték. Minden napi ven-dégeimen kivül maramarosi ispán uram szolgabirás-túl voltak nálam ebéden. Estve felé az holnapi indu-láshoz készülgettem benlétellel töltvén az időt. Az múlt éjszaka az télnek elein kezdett időkhez hasonló igen kemény idő és nagy dér lön; nappal pedig szép tiszta verőfényes idő.

18» Hétfő. Isten jóvoltábúl idein ebédelvén Szi-getrül megindultam; éjszakára mentem Barczanfal-vára, az hová az ispán is elkisérvén becsülettel lát-tak. Nappal szép tiszta idő lön, éjjel az tegnapihoz hasonló idő.

1 9 . Kedd. Jó hajnalban felkelvén holmi

irogatá-simát végeztem; azonban megindulván ebédre érkez-tem Konyha nevti faluba, útamban betérvén Szuhai uramhoz is Rosalyára, és az ebédlő helyig elhozván.

Szokatlan kemény rettenetes idő lön ma, alig várhat-tam Rosalyát is érliessem; Konyhán pedig ebédet evén, éjszakára Szacsalra érkeztem, Ezen kemény idő csak délig tartott, és az múlt éjszaka is; délután estve feléig verőfény szolgált.

20. Szerda. Mivel ezen háló helyen az szánat is l el kelle hagynom, és az egyetmást az havasi út miatt

lovakra költeztetnern, nem indultam szinte idein;

mindazáltal az háló helyre Telesre mintegy dél-esti harmadfél óra tájban érkeztem Isten jóvoltábúl az havason is kár nélkül jöhetvén által. Valamint az múlt éjszaka, úgy ma is nem volt oly kemény idő mint tegnap, mindazáltal így is valóban viseli magát az tél.

2 1 . Csütörtök. Míg újabban szánra verekedhet-tem idomulás telvén Telesen föröstökömezverekedhet-tem. Förös-tököm után pedig megindulván éjszakára Demeter nevü szász faluba érkeztem mintegy délesti két óra tájban igen jó szán útunk lévén ; és mind ma nappal s mind múlt éjjel alkalmas hideg is lévén.

22. Pintek. Mivel közel van Besztercze ma sem indulék idején az háló helyrül, egy s más felé való írásaim is lévén ma jó hajnalban; mindazáltal nem is késtem jó festett szánat is küldvén elömbe az besz-terczei bíró, s kilencz óra tájban érkeztem Beszter-czére, s az mai napot itt is töltém. Érkezének azon-ban estve felé Udvarhelyen maradt lovaim, szekerem és cselédim is. Ma virradtakor kezdett az hó esni s délig esett is, de délután igen kezdett olvadni, félő egészen el ne hagyjon bennünket az tél, és az hó.

2 3 . Szombat. Csak imígy-amúgy érezvén maga-mat ebéd előtt az fórdö kádban fórödni mentem, és itt is ebédelvén, s ebéd után megindulván hálni mentem Szász-Budak nevü faluba. Mind ma napestig és az miílt éjjel is lágy idö lévén igen olvadott s esett is az hó.

2 4 . Vasárnap. Jó reggel megindulván Szász-Budakrúl ebédre Nagy-Sajóra mentem. Udvarlielyrül hozott két lovam, szán is lévén már velem, szaporán mentem. Éjszakára pedig érkeztem Bátosra. Ez na-pon is, az el múlt éjjel is igen veszett az hó, ki miatt már is kapcsos számítunk is lévén esö is esvén.

2 5 . Hetíő. Bátosrúl is jó reggel indultam meg, ebédre mentem Régenbe, az hol is az régeniek becsülettel látván , azonban ebédttil való felkelé-semkor Bánffi Boldizsár uram is érkezvén házátúl ad-dig békét nem hagyott, míg Beresztelkére nem igir-keztem; és így magam néhányad magammal éjsza-kára mentem Beresztelkére; nagyobb rész szolgái-mat, szekeremet pedig küldtem Sárpatakra éjszakára, úgy, hogy holnap Vásárhelyen várjanak. Ma is egy-aránt is, az éjjel is veszett az hó. Régenbííl pedig szállás szerzés kedvéért leveleket írván, expediálám Grell é r d e t udvarhoz. Ma vacsorát vigan, és utánna is tánczczal töltök el az időt.

2ü. Kedd. Alig várván az viradtat az két lo-von szánkán Szent-Iványra Gilányi Jakab uramhoz szánkáztam dolgaim lévén ö kegyelmével; az hol förostökömezvén is éjszakára mentem Maros-Vásár-helyre. Az múlt éjjel volt még is egy kis derecske s jobban is csúszhat az szán; de ma egyaránt olva-dott s igen el is veszett az hó. Estvére érkezék Abso-Ion uram.

27. Szerda. Az elmúlt éjjel is alkalmas dér lévén

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK