• Nem Talált Eredményt

KÖNYV- ÉS FOLYÓIRATSZEMLE

In document A Tenger 21. évfolyam 1931 (Pldal 51-54)

Bauer, Admiral: Das Unterseebot. Seine Bedeutung als Teil einer Flotté;

seine Stellung im Völkerrecht; seine Kriegsverwendung; seine Zukunft. — E. S. Mittler & Sohn Verlagsbuchhandlung, Berlin. Á r a 6.50 m á r k a .

A világháborúban a t e n g e r a l a t t j á r ó , mint az üstökös, meglepetésszerűen jelent meg. Jelentékeny h a t á s t ért el, de végeredményben nem tudta a háborút a központi hatalmak j a v á r a eldönteni, mert nem alkalmazták kellő időben és eréllyel. A t e n g e r a l a t t j á r ó k a t még a háború végén sem használták ki eléggé. A szerző a t e n g e r a l a t t j á r ó k r a vonatkozó egész kérdés-komplexumot megvilágítja.

Erre ő különösen alkalmas, mert ő volt az első német haditengerésztiszt, aki a t e n g e r a l a t t j á r ó szolgálatra jelentkezett. Három évig Tirpitz vezértengernagy mellett, a tengerészeti f ő p a r a n c s n o k s á g o n a t e n g e r a l a t t j á r ó k fejlesztésén dolgo-zott. 1913-ban az első t e n g e r a l a t t j á r ó - r a j p a r a n c s n o k a volt, a háború kitörésekor pedig ő m a g a is t e n g e r a l a t t j á r ó t vezetett. Könyvében mindazt megtaláljuk, amit erről a fegyvernemről mondani lehet. T á j é k o z t a t j a az olvasót a t e n g e r a l a t t j á r ó helyéről a h a j ó z á s b a n , különleges céljairól és jövőjéről. A szerző úgy írta meg művét, hogy azt katona, politikus és műszaki ember egyaránt érdeklődéssel o l v a s h a t j a .

*

L'Economia della provincia del Carnaro nell'anno 1929. — Fiume és kör-nyékének, az olasz királyság Carnaro t a r t o m á n y á n a k 1929. évi g a z d a s á g i életét hűen tükrözi vissza ez a könyv. Általános t á j é k o z t a t ó t nyújt a különféle hivata-los szervekről és intézményekről, amelyek hivatottak a tartomány g a z d a s á g i életét kormányozni. S z á m o s statisztika, táblázat, grafikon tünteti fel az ipar és kereskedelem helyzetét és azokból megállapíótható, hogy M a g y a r o r s z á g élénken részt vesz a Fiúmén át lebonyolított tengerentúli á r u f o r g a l o m b a n . Á m a g y a r export-import-forgalom ebben az évben 144.000 tonnát tett ki. Külön táblázatok tüntetik fel az egyes mezőgazdasági és iparcikkek á r a i t nagyban és kicsinyben, amiből elég tiszta képet alkothat az olvasó arról, h o g y mibe kerül ma az élet Fiúméban. Említést érdemel a könyvnek az a része, amely a tartomány pénzügyi részével foglalkozik. Ebből megtudjuk, hogy a t a r t o m á n y budgetjében hatalmas összegekre rugó olyan követelések szerepelnek, mint immobil aktivák, amelyek a háború előtt és alatt M a g y a r o r s z á g g a l fennálló politikai és g a z d a s á g i k a p c s o -latból s z á r m a z n a k . Szerepelnek pedig a b b a n a reményben, hogy azok idővel valami úton-módon — valorizálva vagy anélkül — kielégítést nyernek.

4 6 K Ö N Y V I S M E R T E T É S E K Communications címmel h a t a l m a s kötetbe gyűjtve most jelentek meg Varsóban a z 1930 m á j u s á b a n ott t a r t o t t III. balti hidrológiai konferencia munkálatai. Mint kiadó a lengyel közmunka-minisztérium, illetőleg a fennhatósága a l á tartozó h i d r o g r á f i a i központ szerepel, jelezve az áldozatkészséget, amellyel a lengyel kormány a balti államok e fontos t a n á c s k o z á s á n a k eredményességét elősegítette.

A konferencia teljes mértékben meg is érdemelte ezt a támogatást, mert — mint az előttünk fekvő kötet bizonyítja — a l a p o s és nagyon hasznos munkát végzett.

A konferencián elhangzott e l ő a d á s o k a t és az ott bemutatott tanulmányokat két csoportba osztva t a l á l j u k a kötetben; az első csoportban — R a p p o r t s cím alatt — a kongresszusra kitűzött t á r g y k ö r ö k b e tartozó dolgozatokat, második csoport-b a n — Communications címen — a speciális tárgyú munkákat. Az első csoport 39, munkálatai-n a k vaskos kötete a hidrologusok körébemunkálatai-n általámunkálatai-nos érdeklődésre t a r t h a t számot.

*

Gran-47 K Ö N Y V I S M E R T E T É S E K

quist a finn tengereken 1928-ban és 1929-ben végzett á l t a l á n o s hidrográfiai vizs-gálatokról tesznek jelentést; Henrik Renquist az 1927. évi cikk-sorozaton kívül ismerteti a német tengerész kapitányoknak H a m b u r g b a n tartott évi értekezletét, a német motoros h a j ó p a r k fejlődését, a nemzetközi kereskedelmi k a m a r á n a k hajózási értekezletét és a brémai forgalmat. B. M. K. „Die -s á g o k r a terjedhetett ki a redukció, de így i-s c-sökkent az ö-s-szjövedelmük 3 — 7 % - i g .

A „Marine Rundschau" 36. évfolyamának 1. s z á m á b a n Dr. Hans Oethler (Zürich) Európa mai politikai összetételéről ír igen érdekes és értékes cikket. — Dr. M a n f r é d Sell a holland haditengerészetet és annak f e l a d a t a i t ismerteti. Ebben a s z á m b a n háborús emlékeket is találunk. Spindler sz. k. ellentengernagy el-m o n d j a , hogyan a k a r t á k el-megtáel-madni annak idején a néel-met t e n g e r a l a t t j á r ó k S c a p a Flow-t, az angol flotta-bázist és miért nem értek el eredményt, illetve mi volt az oka, hogy a kiküldött t e n g e r a l a t t j á r ó k elpusztultak.

L'Italia Marinara, az olasz hadi és kereskedelmi tengerészeire v o n a t k o z ó ú j d o n s á g o k n a k e legkedveltebb h í r a d ó j a most lépett 32. évfolyamába és ezentúl tíznaponként jelenik meg rendkívül g a z d a g o n illusztrálva. Ez évi első s z á m á b a n Joell Marulli, az „Occhiate in giro" rovat vezetője a mult évi olasz h a d i h a j ó -építkezéseket ismerteti. Renato Serafini igen érdekes cikkben fejti ki, hogy a mai g a z d a s á g i krízis tulajdonképpen a civilizáció krízisének egy fázisa, mint ahogyan az volt a háború is. Ezt a válságot azok t a r t j á k fenn, akikből hiányzik az emberi s z á m á b a n érdekes cikksorozatot közöl, amelyben kiváló angol, olasz és német á l l a m f é r f i a k és közgazdászok írnak arról, hogy a világ g a z d a s á g i v á l s á g á t a

4 8

U N G A R I S C H E R A D R I A - V E R E I N .

GEGRÜNDET IM JAHRE 1910.

Ziel des Vereínes:

1. Das Stúdium und Aufrechterhalten der hístorischen Andenken der mehr als achthundert j áhrigen ungarischen Regierung an der Adria.

2. Das Stúdium der historisdhen, geographischen, naturellen, economischen u n d kulturellen Beziehungen, der einst unter ungarischer Regíerung stehenden Ostküste des adriatischen Meeres. (Von Fiume bis Durazzo.)

3. Das Vertreten der an díe ungarisdfoe Maríné anknüpfenden nationalen u n d economischen Interessen,,

4. Die wissenschaftliche Untersuchung der Naturverháltnisse des adriatischen Meeres.

5. Das Beobachten d e r wissenschaftliöhen Forschungen bezwecks der Naturverháltnisse der Weltmeere und deren Resultate.

6. Das Aufrechterhalten der stándigen Beziehungen mit allén den oceanograplhischen u n d anderen verwandten Instituten der Welt.

7. Die Gründung eines oceanographischen Inistitutes und Mu-zeums in Budapest.

8. Das Beobachten der Handelsmarine, der Sportschiffahrt, der Seeíischerei u n d der diesbezüglidhen Fragen des Verkehrs, der Tech-nik, der Industrie und des Handels.

9. Die Orientierung iiber die Bewegungen der Kriegsmarine der Welt.

10. Das Studium der maritimen Hygienie und diesbezügliche Institutionen, das Zustandebringen der Beziehungen mit den See-kurorten,

Das offizíelle Organ des Vereínes ,,A Tenger" (Das Meer) ist ein populáres, wissenschaftliches, nautisches Monatsheft, das

popu-láre Artikeln, selbstándige, in den Wirkungskreis des Vereines ge-hörende wissenschiaftlíohe Arbeiten, sich auf das Meer beziehende unterhaltende Lesestücke u n d kleinere Mitteilungen publiziert,

ausser-dem enthált es umstándliche Besprechungen der Publíkationen der mit dem Adria-Verein in Verbindung stehenden wissenschaftlichen Insti-tuten und der Fachzeitschriften.

In document A Tenger 21. évfolyam 1931 (Pldal 51-54)