• Nem Talált Eredményt

A horvát állam küzdelmei, 1815—66

In document A Tenger 21. évfolyam 1931 (Pldal 175-193)

MAGYARORSZÁG ÚTJA AZ ADRIÁHOZ

5. A horvát állam küzdelmei, 1815—66

Az a szenvedélyes harc, amely az 1815 u t á n elkövetkezett r e f o r m k o r s z a k b a n a m a g y a r és h o r v á t nemzetek között kitört, csak f o r m a i l a g vette k e z -detét a m a g y a r nyelv bevezetése miatt. Amit v i l á g o s a n bizonyít az, h o g y a m i k o r a m a g y a r nyelv hivatalos h a s z n á l a t a t ö r v é n y e r ő r e jutott, a z a kapcsolt

' 1 5 6 A T E N G E R

részekre nem t e r j e d t ki (salvis juribus Regni Croatiae, 1 8 2 6 ) , hanem intra fines Regni m a r a d t ( 1 8 4 4 - i k i II. t ö r v é n y c i k k ) . Sőt 1830-ban m a g u k a h o r v á t

rendek kérték a h o r v á t i s k o l á k b a n a m a g y a r nyelvnek r e n d e s t á r g y k é n t v a l ó t a n í t á s á t , anélkül, h o g y erre v a l a k i k é n y s z e r í t e t t e volna őket.

A h a r c o k á t v é g e r e d m é n y b e n a horvát és m a g y a r n e m z e t i m o z g a l m a k -b a n és a z o k n a k ö s s z e ü t k ö z é s é -b e n kell k e r e s n ü n k . Az ö s s z e ü t k ö z é s okát p e d i g a b b a n , h o g y a h o r v á t n e m z e t i a s p i r á c i ó k n e m c s a k a D r á v a é s S z á v a közének e l h o r v á t o s í t á s á t t ű z t é k ki célul, h a n e m olyan területeknek (Szlavónia, a d r á v á n t ú l i m a g y a r v á r m e g y é k , F i u m e és a M u r a k ö z ) b e k e b e l e z é s é t , amelyek a horvát á l l a m n a k r é s z é t s o h a s e m alkották. Mivel p e d i g a h o r v á t n e m z e t ebben a törekvésben m a g á t a m a g y a r n á l g y e n g é b b n e k érezte, szívesen f o g a d o t t el olyan idegen s z ö v e t s é g e t , amely őt a m a g y a r s á g ellenállásával s z e m -ben d i a d a l r a s e g í t e t t e . H o g y e z e k n e k az i d e g e n erőknek s a j á t aspirációik voltak, és h o g y e z e k a z a s p i r á c i ó k idegenek és horvát s z e m p o n t b ó l k á r o s a k voltak, azért a m a g y a r n e m z e t e t nyilvánvalóan semmi f e l e l ő s s é g nem terhelheti. Ausztria 1 8 4 8 b a n éppen ú g y a m a g a j a v á r a h a s z n á l t a ki a horvát s z ö -vetséget, mint S z e r b i a tette a Voivodina e s z m é j é n e k felvetésével, később p e d i g H o r v á t o r s z á g n a k a s z e r b á l l a m b a való b e o l v a s z t á s á v a l .

A h a r c közvetlen o k á t az képezte, h o g y Z a l a m e g y e a M u r a k ö z t , amely a történelem f o l y a m á n m i n d e n k o r Z a l a m e g y é h e z t a r t o z o t t és c s a k egyházi i g a z g a t á s s z e m p o n t j á b ó l u t a l t á k a z á g r á b i p ü s p ö k s é g h e z , h o g y a Dráván túl t e r j e s z k e d ő kalocsai és pécsi e g y h á z m e g y é k j ö v e d e l m é t m e g ne csonkítsák, igényelte és a n n a k v i s s z a c s a t o l á s á t követelte. Az i g a z s á g k e d v é é r t a z o n b a n h a n g s ú l y o z n u n k kell, h o g y a m i k o r a horvát t ö r t é n e t í r á s erről a követelésről beszél, a k k o r ne k e v e r j e azt ö s s z e a horvát á l l a m t e r ü l e t m e g c s o n k í t á s á v a l és a horvát nemzeti m o z g a l o m m a l , m e r t a z o k n a k a muraközi helyzet t i s z t á z á s á -hoz semmi közük nem volt.

Ellenkezőleg, az i g a z s á g k e d v é é r t azt is m e g kell m o n d a n u n k , h o g y a h o r v á t nemzeti m o z g a l o m nem m a r a d t s o k á i g m e g a n n a k , a m i n e k indult, h a n e m m a g y a r , o s z t r á k és török u r a l o m alatt álló területeket követelve, oly n a g y f e l a d a t o t t ű z ö t t m a g a elé, a m e l y e t még a k k o r sem lehetett volna m e g -v a l ó s í t a n i , ha M a g y a r o r s z á g ezeket a ter-veket b e h u n y t s z e m m e l t á m o g a t t a v o l n a . Mikor a z o n b a n a h o r v á t a s p i r á c i ó k még n a g y o b b t á v l a t o t kerestek és a z ö s s z e s d é l s z l á v o k a t egyesíteni a k a r t á k , A u s z t r i a t á m o g a t á s á t élvezvén, a k k o r olyan célt t ű z t e k m a g o k elé, melyből a s z e r b e k még a lefolyt világh á b o r ú á r á n is csak e g y részt t u d t a k m e g v a l ó s í t a n i , mert B u l g á r i a l e i g á z á s á -ról és a s z e r b v e z e t é s a l a t t álló d é l s z l á v á l l a m b a v a l ó b e k e b e l e z é s é r ő l le kel-lett m o n d a n i o k . Azt t e h á t e g y á l t a l á b a n nem lehetett állítani, h o g y az ily n a g y c é l o k a t kitűző illirizmus m e g i n d í t á s á n a k az á l l í t ó l a g o s okát a m a g y a r elnyo-m á s b a n kell k e r e s n ü n k , elnyo-m e r t az e l n y o elnyo-m á s ellentéte csupán a f e l s z a b a d í t á s lehet. Világosan m u t a t j a k ü l ö n b e n a fenti állítás t a r t h a t a t l a n s á g á t az a kö-rülmény, h o g y az illirizmus v o l t a k é p e n nem is a m a g y a r s á g b a n váltott ki n a g y elkeseredést, h a n e m a s z e r b s é g b e n , amely kezdettől a legélesebben s z e m b e helyezkedett a z z a l a törekvéssel, h o g y h o r v á t á l l a m b a kebelezzék.

I

M A G Y A R O R S Z Á G Ú T J A AZ A D R I Á H O Z 1 5 7

A s z e r b s é g u g y a n o l y a n a s p i r á c i ó k a t állított fel, mint a h o r v á t s á g és nem s z a b a d szem elől t é v e s z t e n ü n k , h o g y a horvát G á j és a s z e r b G a r a s a n i n v o n a t k o z ó p r o g r a m m j a i k a t egy időben és nem minden k a p c s o l a t nélkül d o l g o z -t á k ki. A kapcsola-t a b b a n állo-t-t, h o g y G a r a s a n i n a k a -t h o l i k u s o s z -t r á k - h o r v á -t h a t a l m i törekvésekkel s z e m b e n egy o r t h o d o x s z e r b - o r o s z s z ö v e t s é g t e r v e z e t e t d o l g o z o t t ki, amely O r o s z o r s z á g s z ö v e t s é g e s e i n e k t á m o g a t á s á v a l végül is d i a d a l t ült. A m a g y a r s á g s z e m p o n t j á b ó l a helyzet a n n y i b a n k ö z ö m b ö s volt, m e r t a között kellett v á l a s z t a n i a , h o g y az Adriai tengertől a h o r v á t o k v a g y a s z e r b e k f o g j á k elkülöníteni; c s u p á n a n n y i b a n nem volt k ö z ö m b ö s , hogy a h o r v á t és m a g y a r n e m z e t e k a l a t i n - g e r m á n k u l t ú r k ö r h ö z t a r t o z v á n , érzelmileg k ö z e l e b b állottak e g y m á s h o z , mint a s z e r b e k és h o r v á t o k .

Az illír m o z g a l o m m e g i n d í t ó j a eredetileg a D r á v a és S z á v a folyók közét követelő Skerlecz volt (Tres inferiores Slavoniae comitatus. 1790).

F o l y t a t ó j a p e d i g M i h a n o v i c s Antal, ki 1815ben m é g a horvát nyelv h a s z n á -l a t a me-l-lett írt r ö p i r a t o t és ezze-l a h o r v á t nemzeti m o z g a -l o m a -l a p j a i t vetette m e g (Recs Domovini. W i e n 1 8 1 5 ) . N a g y o n é r d e k e s , h o g y m u n k á j á t Bécs-ben a d t a ki, de talán m é g ennél is é r d e k e s e b b volt, h o g y ezt a h o r v á t nemzeti m o z g a l m a t D r a s k o v i c s J á n o s gróf o s z t r á k c s á s z á r i lovastiszt f o r d í t o t t a át illirista m o z g a l o m m á (Ein Wort an lllyriens hochherzige Töchter. Z a g r e b 1 8 3 2 ) . Bécsben kísérletezett Mihanovics az első h o r v á t politikai l a p megindít á s á v a l is, de c s a k k é s ő b b ismermegindíte fel az o s z megindít r á k k o r m á n y a m o z g a l o m j e l e n -t ő s é g é -t , melye-t K o l o w r a -t F e r e n c gróf minisz-ter a z z a l ve-t-t p á r -t f o g á s á b a , hogy a z t a m a g y a r nemzeti m o z g a l o m ellen f o g j a f o r d í t a n i . Amire a z o n b a n nem a z kényszerítette, h o g y Z a l a m e g y e M u r a k ö z b i r t o k á h o z r a g a s z k o d o t t .

Az illír m o z g a l o m ú j vezére, G á j L a j o s , első illir t á r g y ú r ö p i r a t á t 1830-b a n , alig 2 0 éves k o r á 1830-b a n , B u d á n jelentette m e g (Kratka osnova hrvatskoslavenskoga pravopisanja. B u d a 1 8 3 0 ) . L a p i n d í t á s iránti k é r e l m é t is a m a -g y a r kancellária t e r j e s z t e t t e , p á r t o l ó l a -g , az u r a l k o d ó elé, tehát me-gállapítható,, h o g y a Danica 1834-ben a m a g y a r k o r m á n y t á m o g a t á s á v a l indult meg. Mikor a z o n b a n a l a p illir politikát kezdett szolgálni, a k k o r m á r a m a g y a r és h o r v á t t á m o g a t á s helyett a bécsi k o r m á n y a n y a g i t á m o g a t á s á r a s z o r í t k o z o t t és a z o s z t r á k é r d e k e k e t s z o l g á l t a . Mivel ezt m a g a sem titkolja el, semmi o k u n k nincsen m o z g a l m á r ó l m á s t m o n d a n i , mint amit ő m a g a m o n d o t t : ,,dem Pat-riotismus der Kroaten, Slawonier, Dalmaten und Illyríer eine fiir Oesterreich ganz günstige Richtung zu geberí'.

G á j az o s z t r á k a n y a g i t á m o g a t á s f e j é b e n szervezte m e g azt az illír p á r t o t , amely a 4 0 - e s években a h o r v á t - m a g y a r unió m e g s z i l á r d í t á s a helyett a n n a k f e l b o n t á s á r a és H o r v á t o r s z á g n a k A u s z t r i á h o z való f ű z é s é r e törekedett.

Amidőn 1842-ben a t ö b b s é g ellenére f e g y v e r e s e r ő s z a k k a l vette k e z é b e Z á g r á b v á r m e g y e ü g y e i n e k intézését, Metternich h e r c e g az illir m o z g a l m a t elítélő királyi leiratokat eszközölt ki az uralkodótól, de az u d v a r b a n d o l g o z ó m a g y a r -ellenes p á r t n a k sikerült keresztülvinnie, h o g y a b á n i székbe Jellacsics József b á r ó h a t á r ő r v i d é k i e z r e d e s k e r ü l j ö n , aki a z u t á n A u s z t r i á r a t á m a s z k o d v a , , nyíltan felvette a h a r c o t M a g y a r o r s z á g ellen.

' 1 5 8 A T E N G E R

Jellacsics b á r ó s z e r e p l é s é n e k történelmi f o n t o s s á g a v o l t a k é p e n a b b a n áll, h o g y a horvát m o z g a l m a t M a g y a r o r s z á g n a k a z Adriai t e n g e r t ő l való el-z á r á s á r a , teljes elsel-zigetelésére és a minden oldalról körülel-zárt, a nyugati kül-földtől elvágott m a g y a r nemzeti m o z g a l o m leverésére h a s z n á l t a fel, a n n a k j u t a l m á u l pedig s a j á t h a z á j á t , a h o r v á t k i r á l y s á g o t o s z t r á k t a r t o m á n n y á tette. H o g y ez a m o z g a l o m sem volt egy á l l í t ó l a g o s m a g y a r e l n y o m á s ellen a l a k u l t e l l e n h a t á s n a k tekinthető, a z t világosan m u t a t t a a m a g y a r o r s z á g -g y ű l é s n e k 1848. április 6 - d i k á n h o z o t t azon h a t á r o z a t a , m e l y b e n a h o r v á t n e m z e t n e k a horvát h i v a t a l o s nyelv h a s z n á l a t á h o z való j o g a i t elismerte (lingua conúvium Croatorum inalienabilis Croatorum proprietas).

Azt a felelősséget, amelyet Jellacsics b á r ó 1 8 4 8 - b a n a z é v s z á z a d o s h o r v á t m a g y a r unió f e l b o n t á s á v a l , M a g y a r o r s z á g f e g y v e r e s m e g t á m a d á s á val és H o r v á t o r s z á g n a k az o s z t r á k hatalmi é r d e k e k j a v á r a v a l ó k i s z o l g á l t a -t á s á v a l m a g á r a ve-t-t, D e á k F e r e n c e g y á l -t a l á b a n n e m a k a r -t a vele m e g o s z -t a n i . D e á k az 1861-diki o r s z á g g y ű l é s e n elismerte H o r v á t o r s z á g és — amit jelen-t é k e n y e n g e d m é n y n e k kell m i n ő s í jelen-t e n ü n k — S z l a v o n o r s z á g k ü l ö n á l l á s á jelen-t . Az

1866diki m a g y a r h o r v á t t á r g y a l á s o k b a n szó nélkül á t e n g e d t e H o r v á t o r s z á g -n a k a drává-ntúli m a g y a r v á r m e g y é k e t , amit s z e m b e t ű -n ő l e g a z é r t tett, h o g y M a g y a r o r s z á g s z á m á r a e g y r é s z t a v é d h e t ő D r á v a folyót (és a z z a l együtt a M u r a k ö z t is) b i z t o s í t s a , d e m á s r é s z t u g y a n í g y b i z t o s í t s a M a g y a r o r s z á g n a k a fenti n a g y áldozat ellenében, a t e n g e r h e z vezető u t a t is. A n d r á s s y G y u l a gróf miniszterelnök a m a g a részéről c s a k n é p s z a v a z á s ellenében volt h a j l a n d ó a d r á v á n t ú l i v á r m e g y é k e t H o r v á t o r s z á g n a k á t e n g e d n i . Ő u g y a n i s biztos volt a b b a n , h o g y a l a k o s s á g t ú l n y o m ó n a g y része, 9 0 és 1 0 0 % között, a M a g y a r o r s z á g n á l való m e g m a r a d á s mellett f o g nyilatkozni és ellene lesz a H o r v á t -o r s z á g b a való b e k e b e l e z é s n e k . Ha t e h á t a m a g y a r d e l e g á t u s -o k az 1866-diki r e g n i k o l á r i s értekezleten a h á r o m d r á v á n t ú l i m a g y a r v á r m e g y e b i r t o k á h o z m á r n e m r a g a s z k o d t a k , a k k o r a n n a k o k á t nem a h o r v á t a s p i r á c i ó k erejében kell k e r e s n ü n k , h a n e m e g é s z e n m á s b a n : a b b a n , h o g y a horvát a s p i r á c i ó k n a k Ausztria m a g a jött s e g í t s é g é r e . Albrecht főherceg a k é r d é s b e a v a t k o z v a , m e g -g á t o l t a , h o -g y n é p s z a v a z á s t a r t a s s é k , mire a h á r o m v á r m e -g y e á t a d á s a volta-képen egyoldalú a k t u s s á lett.

Sokcsevics b á r ó h o r v á t b á n n a k , Jellacsics egykori m u n k a t á r s á n a k 1867ben történt l e m o n d á s á n a k o k á t nem a b b a n kell látnunk, m i n t h a H o r v á t o r s z á g nem vett v o l n a részt az 1867diki k i e g y e z é s m e g a l k o t á s á b a n , h a -nem a b b a n , hogy az illir a s p i r á c i ó k a t , melyeket az o s z t r á k u r a l o m be -nem váltott Ígéretekkel h á l á l t m e g , a m a g a részéről e l e j t e t t e . A h o r v á t s z á b o r u g y a n i s m á j u s 18-dikán a m a g y a r p a r l a m e n t b e n v a l ó képviseltetés mellett h a t á r o z o t t , amivel v i l á g o s a n m e g m u t a t t a , hogy A u s z t r i á t ó l M a g y a r o r s z á g h o z a k a r visszatérni. A r e g n i k o l á r i s b i z o t t s á g horvát t a g j a i között helyet f o g l a l -t a k Racski Ferenc k a n o n o k , a h o r v á -t nemze-ti a s p i r á c i ó k híve, valamin-t S t r o s s m a y e r diakovári p ü s p ö k is, akik az 1866diki m e g á l l a p o d á s t m e g a l k o t t á k és a m e l y m e g á l l a p o d á s t a h o r v á t s z á b o r minden f e n n t a r t á s nélkül m a -g á é v á tette.

MAGYARORSZÁG Ú T J A A Z A D R I Á H O Z 159 6. A horvát unió felbomlása, 1866—1918.

H o r v á t o r s z á g b a n á l t a l á n o s s á lett a m e g g y ő z ő d é s , h o g y az é v s z á z a d o s k ü z d e l m e k b e n kipróbált és m e g e r ő s ö d ö t t m a g y a r - h o r v á t unió a k ö z ö s ér-d e k e k á p o l á s a mellett ú j fejlőér-dési l e h e t ő s é g e k e t f o g n y ú j t a n i . H o r v á t o r s z á g a m e g e g y e z é s után v a l ó b a n r o h a m o s f e j l ő d é s n e k indult, abban a m a g y a r állam és a m a g y a r k o r m á n y z a t nem k o r l á t o z t a . A m a g y a r közvélemény a z o n a megrövidülésen is túltette m a g á t , melyet a h á r o m d r á v á n t ú l i m a g y a r v á r -m e g y e f e l á l d o z á s a o k o z o t t , -mert azt re-mélte, h o g y a horvát unió a h o r v á t nemzeti t ö r e k v é s e k elismerése fejében m e g f o g e r ő s ö d n i és biztosítani f o g j a M a g y a r o r s z á g részére a t e n g e r h e z v e z e t ő utat. Ezért n e m foglalt h a t á r o z o t t állást sem F i u m e , sem p e d i g D a l m á c i a k é r d é s é b e n , h a n e m h o z z á j á r u l t a h h o z , h o g y Fiume k é r d é s e a h o r v á t , D a l m á c i a k é r d é s e pedig a z osztrák k o r m á n n y a l e g y ü t t r e n d e z t e s s é k . Ami egyébként s ú l y o s taktikai h i b á n a k bizonyult.

F i u m e k é r d é s é b e n a z 1868diki X X X . törvénycikk, amelyet h o r v á t -m a g y a r kiegyezés neve a l a t t is-merünk és a-melyet a horvát t ö r v é n y k ö n y v

1868. I. törvénycikk elnevezés alatt ismer, akként h a t á r o z o t t , hogy a m a g y a r törvénycikk F i u m e k é r d é s é n e k eldöntésével, a h o r v á t törvénytől eltérőleg, n e m a m a g y a r - h o r v á t regnikoláris b i z o t t s á g o t bízta m e g , hanem a m a g y a r

•és horvát p a r l a m e n t e k e n kívül Fiumét is. E z t a m a g y a r törvényben e l ő f o r d u l ó b e t o l d á s t , a m e l y a h o r v á t törvény e r e d e t i j é n eltérő í r á s s a l van o d a í r v a , h a m i -s í t á -s n a k nevezték. De nem a horvátok, a k i k n e k 1868-tól 1918-ig 50 e -s z t e n d ő n

keresztül a l k a l m u k lett v o l n a ennek a k é r d é s n e k t i s z t á z á s á t követelni, v a g y p e d i g a n n a k a világ elé való t e r j e s z t é s é v e l E u r ó p a f i g y e l m é t az á l l í t ó l a g o s

h a m i s í t á s r a terelni. Az ő v o n a k o d á s u k a b b a n g y ö k e r e z e t t , hogy a b e t o l d á s n e m volt h a m i s í t á s n a k tekinthető, de h o r v á t s z e m p o n t b ó l f á j d a l m a s kötele-z e t t s é g volt, mert F i u m e l a k o s s á g á n a k akötele-z ö n r e n d e l k e kötele-z é s j o g á n s a j á t s o r s á n a k

elintézésében döntő súlyt biztosított, F i u m e pedig a h o r v á t o k k a l s z e m b e n a m a g y a r o k n á l és az o l a s z o k n á l keresett védelmet. A h o r v á t o k n a k t e h á t e g y -á l t a l -á b a n nem -állott é r d e k ü k b e n a f i u m e i kérdés f e l ú j í t -á s a , amiért a b b a n a k á r p ó t l á s b a n részesültek, h o g y a m a g y a r k o r m á n y a fiumei horvát k i s e b b s é g e t az o l a s z t ö b b s é g g e l s z e m b e n is, a m e l y r e pedig m a g a t á m a s z k o d o t t , h a t -h a t ó s v é d e l m é b e vette. A -horvátok c s a k a XX. s z á z a d elején, a s z e r b e k ú t j á n

•vetették fel a h a m i s í t á s kérdését és vitték azt a s z e r b p r o p a g a n d a s e g í t s é g é vel E u r ó p a színe elé. Amit azért tettek, h o g y ezen az úton elkerüljék a n é p -s z a v a z á -s k ö t e l e z e t t -s é g é t , amelyet a királytól -s z e n t e -s í t e t t törvény előírt é-s

amelynek a l k a l m a z á s a F i u m e v é g l e g e s elvesztését jelentette volna. Mivel Ausztria e b b e n a k é r d é s b e n nem t a r t o t t a s z ü k s é g e s n e k a b e a v a t k o z á s t , a m a g y a r k o r m á n y n a k sikerült a fiumei k é r d é s m e g o l d á s á t Fiume, H o r v á t - és M a g y a r o r s z á g közös d ö n t é s e részére b i z t o s í t a n i a . A u s z t r i a ezzel s z e m b e n D a l m á c i á t n e m a h o r v á t t ö b b s é g é r d e k e i n e k megfelelően, hanem a korlátlan rendelkezés ú t j á n k o r m á n y o z t a . í g y a z 1861 diki f e b r u á r i pátens D a l m á c i á -ban 15 ezer olasz l a k o s n a k 28, a 4 1 0 e z e r horvát l a k o s n a k ellenben c s a k 15 képviselői m a n d á t u m o t engedélyezett. A h o r v á t s á g a z o n b a n ennek ellenére is a l k a l m a s a b b n a k t a r t o t t a , hogy a t o v á b b i politikai m a g a t a r t á s b a n M a g y a r -o r s z á g helyett A u s z t r i á h -o z c s a t l a k -o z z é k .

' 1 6 0 A T E N G E R

Kétségtelenül h o z z á j á r u l t ehhez az a körülmény, h o g y sem a m a g y a r k o r m á n y z a t , sem pedig a m a g y a r k ö z v é l e m é n y H o r v á t o r s z á g g a l nem s o k a t törődött, H o r v á t o r s z á g iránt s o h a nem é r d e k l ő d ö t t és n é h á n y e m b e r kivételével, akiknek e l j á r á s á t egyéni a k c i ó n a k s z o k t á k minősíteni, m i n t amilyen d i -cséretes egyéni akció a S z a l a y L á s z l ó é volt, senki sem v e t t e m a g á n a k a z t a f á r a d s á g o t , h o g y a horvát k é r d é s s e l f o g l a l k o z z é k . Amíg a H o r v á t o r s z á g o n a tenger felé á t f u t ó m a g y a r v o n a t o k b ó l m a g y a r emberek c s a k ritkán v a g y cél nélkül s z á l l o t t a k ki, a d d i g Bécsben igen h a m a r é s z r e v e t t é k , h o g y a z 1866ban s z e n v e d e t t n a g y v e s z t e s é g e k é r t k á r p ó t l á s t csak a B a l k á n f é l s z i g e -ten lehet keresni, o d a p e d i g B é c s b ő l H o r v á t o r s z á g o n keresztül vezet az út.

A h o r v á t o k nem f e l e j t e t t é k el, h o g y a m i k o r az o s z t r á k k o r m á n y z a t a 4 0 - e s években a m a g y a r n e m z e t i m o z g a l o m m a l m e g m é r k ő z n i készült, a k k o r a horvát a s p i r á c i ó k elérésére t e l j e s e n s z a b a d kezet adott. Az is k é t s é g t e l e n , h o g y Jellacsics 1848-diki a k c i ó j á t nem lehet megérteni a n é l k ü l , hogy a z ő ú t m u t a t á s a s z e r i n t (ich bin ein Marin Oesterreichs) meg n e m á l l a p í t j u k , h o g y a horvát s z á b o r M a g y a r o r s z á g t ó l e l s z a k a d v á n , az ö s s z b i r o d a l o m h o z c s a t l a -kozott. Az o s z t r á k uralom a l a t t elkövetkezett a b s z o l u t i z m u s és n é m e t e s í t é s vezetett a z u t á n ahhoz, h o g y H o r v á t o r s z á g b a n lassankint a M a g y a r o r s z á g h o z való v i s s z a t é r é s lett k ö z ó h a j j á . A z 1861-diki h o r v á t s z á b o r u g y a n m a g a í r t a elő a M a g y a r o r s z á g h o z való v i s z o n y t e r m é s z e t é t , de az u d v a r m a g a k é r t e S t r o s s m a y e r p ü s p ö k ö t az e l f o g a d h a t a t l a n feltételek enyhítésére. A h o r v á t o k c s a k ekkor v e t t é k észre, h o g y B é c s részéről s e m m i t á m o g a t á s r a nem s z á m í t -h a t n a k és v o l t a k é p e n ez volt a z o k a Sokcsevics b á n l e m o n d á s á n a k . A m a g y a r k o r m á n y z a t a l á rendelt új b á n t e r m é s z e t e s e n a r r a törekedett, h o g y a h e l y r e állított uniót f e n n t a r t s a , de m i n d e d d i g kevés f i g y e l e m b e n r é s z e s ü l t az a k ö r ü l -m é n y , hogy R a u c h báró e r ő s k e z ű k o r -m á n y á t a r r ó l az oldalról részesítették a leghevesebb t á m a d á s b a n , a h o n n a n az uniót fel a k a r t á k b o r í t a n i . Mikor u t ó d a , Bedekovich a z 1871diki v á l a s z t á s o k b a n a k o r m á n y b e f o l y á s á n a k é r v é n y e s í -tésétől t a r t ó z k o d o t t , az új t ö b b s é g 1871. s z e p t e m b e r 20-diki n y i l a t k o z a t á b a n a z unió f e l b o n t á s a mellett f o g l a l t állást, K v a t e r n i k Jenő n a c i o n a l i s t a p o l i t i k u s p e d i g az o s z t r á k h a t á r ő r v i d é k e n szervezett s z a b a d c s a p a t á v a l , o s z t r á k ellen-ő r z é s alatt álló területrellen-ől tört h o r v á t területre, h o g y Jellacsics b á r ó kísérletét m e g ú j í t s a . A m a g y a r k o r m á n y e n n e k ellenére s e m zárkózott el attól, h o g y a z 1868-diki k i e g y e z é s a h o r v á t o k j a v á r a revízió a l á vétessék é s így jött létre a z 1873-diki ú j a b b kiegyezés, melyet a s z á b o r is j ó v á h a g y o t t . Ettől k e z d v e a h o r v á t — m a g y a r ellentét a r r a s z o r í t k o z o t t , h o g y a h o r v á t o s í t á s ellen k ü z d ő d r á v a s z á v a k ö z t i kisebbségek a z e r ő s z a k o s k o d á s o k ellenében a m a g y a r k o r m á n y h o z f o l y a m o d t a k , mely n e m t a g a d h a t t a m e g azt, h o g y a s z e r b és m a -g y a r k i s e b b s é -g e k e t védelmébe v e -g y e .

A bécsi k o r m á n y k ö r ö k n e k n a g y o b b é r d e k e volt M a g y a r o r s z á g j ó i n d u -l a t á n a k b i z t o s í t á s a , mint K v a t e r n i k m e g m e n t é s e , de c s a k h a m a r m e g v á -l t o z o t t a helyzet a k k o r , mikor A n d r á s s y G y u l a gróf k ü l ü g y m i n i s z t e r ú t j á n B o s z n i a é s Hercegovina m e g s z á l l á s á r a e u r ó p a i m a n d á t u m o t nyertek é s az 1 8 6 6 - b a n s z e n v e d e t t v e s z t e s é g e k é r t a b é c s — z á g r á b — b o s z n i a i útvonalon t a l á l t á k meg;

M A G Y A R O R S Z Á G Ú T J A A Z A D R I Á H O Z 167

A P I N G V I N E K R Ő L

IRTA Dr. ENTZ GÉZA

DIE PINGUINEN. Von Prof. Dr. GÉZA ENTZ, Director des Ungarischen Biologischen Forschungsinstitutes (Tihany). — Allgemeine Characterisierung der Pinguinen. Leben und Gewohnheiten des Adelie Pinguins. Die Ankunft der Pinguinen auf die Brutstatte im Friihling. Das Leben auf den Felsen vor dem

Ablegen der Eier. Das Ablegen der Eier, die Brüten, die Erziehung der Jungen.

Verlassen der Brutstatte. Das Leben im Winter.

* * *

THE PINGUINS. By Prof. Dr. GÉZA ENTZ, Director of the Hungárián Biotogicat Research Institute of Tihany. — General characterisation of the pin-guins. Life and customs of the Adelie pinpin-guins. Arrival to the breeding-places in spring. Life on the rocks before egglaying; egglaying, breeding, bringing up of the youngs. Leaving of the breeding-places. Life in winter.

Aki z i m a n k ó s téli n a p o n b á m u l j a a hópelyhek s z e s z é l y e s táncát, ö n k é n -telenül idézi: „ H o l a b o l d o g s á g m o s t a n á b a n ? B a r á t s á g o s meleg s z o b á b a n " , s részvéttel g o n d o l a s z a b a d b a n t a r t ó z k o d ó k r a . P e d i g milyen sokan v a n n a k ! N e m csak e m b e r e k , de m e n n y i állat! F e l m e r ü l k é p z e l e t ü n k b e n a zordon s a r k -vidék, ez a b a r á t s á g t a l a n f ö l d r é s z , H o r a t i u s szerint a f ö l d n e k az az o l d a l a , melyet a köd s a gonosz J u p i t e r gyötör. É s mégis á l l a t e g y é n e k b e n a l e g g a z -d a g a b b élet a s a r k o k körül p e z s -d ü l , a m i k o r a n a p á l -d á s o s s u g a r a i e l o l v a s z t j á k a havat, s f e l s z a b a d u l j é g p á n c é l j á t ó l a h a l d u s tenger.

Kietlen z o r d o n s á g á b a n a déli s a r k k ö r túltesz az é s z a k i n : szél szelet h a j t , d e a j é g s i v a t a g o n pezsgő á l l a t é l e t üti fel a f e j é t a „ R é m ü l e t " - n e k ( T e r r o r ) é s „ A l v i l á g " - n a k ( E r e b u s ) elnevezett t ű z h á n y ó k k ö r n y é k é n . F a j o k b a n n e m g a z d a g ez a z á l l a t - t á r s a s á g , a l e g k ü l ö n b ö z ő b b tengeri s z e r v e z e t e k közül n e m h i á n y z a n a k a mindenüvé e l k a l a n d o z ó cetek, a f ó k á k k ö z ü l a f ü l e s - f ó k á k ( O t a r i a ) , a s z á r a z fölött j a j o n g v a r ö p k ö d légben a sirály, a h a l f a r k a s é s itt élnek a déli f é l t e k e l e g j e l l e m z ő b b g e r i n c e s e i : a pingvinek is. A j é g s i v a t a g

• e g y h a n g ú s á g á t ezek teszik é r d e k e s s é és elevenné, amikor itt a z élet a s z á r a z o n

•egyáltalában lehetséges: a déli s a r k k ö r rövid n y a r á n .

A P I N G V I N E K R Ő L 1 6 3

H o g y ezek a különös t e r e m t m é n y e k milyen szervezetüek, h o g y a n élnek,

;arról t á j é k o z t a t n a k a következő s o r o k .

A pingvinek, n o h a azok közé a m a d a r a k közé t a r t o z n a k , melyeknek jól f e j l e t t t a r a j van n a g y c s o n t u k b a n , repülni nem t u d n a k . T e r m e t ü k az északi s a r k v i d é k i alkáira emlékeztet, t ö r z s ü k alulról felfelé keskenyedik és f o k o z a -t o s a n á -t m e g y a n y a k b a , e g é s z b e n m o n d h a -t n ó k p a l a c k a l a k ú a k . N y a k u k k ö z e p e s h o s s z ú s á g ú , v a s t a g , f e j ü k kicsiny, c s ő r ü k a fejjel körülbelül egyenlő h o s s z ú s á g ú , kúpalakú, kemény, oldalról ö s s z e n y o m o t t ; c s ő r k á v á j u k részekből ö s s z e -tett, g y a k r a n h a r á n t u l b a r á z d á l t , a k á v a széle éles, h e g y e t o m p í t o t t .

A pingvinek szervezete v a l a m e n n y i m a élő m a d á r t ó l n a g y o n eltérő s a v i h a r m a d a r a k h o z ( P r o c e l l a r i i d a e ) á l l a n a k még legközelebb. S z á r n y u k evező. l a p á t s z e r ű , repülésre alkalmatlan ú s z ó m ű s z e r ; f a r k u k rövid, lábuk ú s z ó l a p á t

-s z e r ű , mind a n é g y l á b u j j előreirányított, de c -s a k 3 u j j u k van ú -s z ó h á r t y á v a l összekötve. Mind t e s t a l k a t u k , mind é l e t m ó d j u k s o k b a n m e g e g y e z i k a d e l f i n e k é -ivel és m á s vízben élő gerincesekével.

A pingvinek ( S p h e n i s c i d a e ) egy c s a l á d o t a l k o t n a k , a m e l y b e 6 nem és 1 7 — 2 0 f a j t a r t o z i k . É l e t m ó d j u k b a n , testük k i a l a k u l á s á b a n s z á m o s olyan jel-l e m v o n á s van, mejel-ly a vízi éjel-letmóddajel-l és a tenger jel-létfejel-ltétejel-leivejel-l a jel-l e g s z o r o s a b b k a p c s o l a t b a n áll.

A pingvinek k i z á r ó l a g a déli félteke lakói, eredeti h a z á j u k a déli sark k ö r n y é k e , a h o n n a n egyesek u g y a n messze é s z a k r a , a f o r r ó égöv vidékére is -elterjedtek. Az a n t a r c t i c u s régió legjellemzőbb m a d a r a i . A t e n g e r t á p l á l j a

^őket, f i a t a l j a i k kiköltése céljából a z o n b a n kénytelenek k o p á r szigeteket fel-k e r e s n i , olyan helyefel-ket, ahol a t e n g e r és a s z á r a z f ö l d r a g a d o z ó i t ó l mind a - s z á r a z o n g y á m o l t a l a n kotlók, mind a fiatalok v é d ő t a n y á t t a l á l n a k .

Költési helyeik u. n. m a d á r s z i g e t e k e n v a n n a k . D é l - A m e r i k a p a r t j a i n P e r u t ó l P a t a g o n i á l i g , a F a l k l a n d szigeteken, D é l A f r i k a p a r t j a i n , D é l A u s z t r á -ü á b a n , U j - Z e e l a n d b a n , a Kerguelen szigeteken, a M a r q u a r i a i szigeteken és C s e n d e s - O c e á n e g y és m á s s z é t s z ó r t szigetein.

H o g y a p i n g v i n e k életfolyásáról képet n y ú j t h a s s a k , ismertetem az Adelia-:nak elnevezett p i n g v i n f a j ( P y g o s c e l i s Adeliae H o m p r o n et J a c q u i n o t ) életét,

Gain megfigyelése és f e l j e g y z é s e n y o m á n , aki az Antarcticus területen egy

•éven át figyelhette m e g ezeket az é r d e k e s m a d a r a k a t .

A k á r h o g y a n k ö z e l e d ü n k az a n t a r c t i k u s k o n t i n e n s felé, — í r j a Gain, — t a l á l k o z u n k az A d e l i a - n a k elnevezett pingvinnel. Az úszó j é g t á b l á k o n , az első j é g h e g y e k e n ott l á t j u k m a d a r u n k a t , amint kíváncsian v i z s g á l j a az érkezőt és minél délebbre j u t u n k , annál t ö b b r e b u k k a n u n k .

M o n d h a t j u k , h o g y ő a legjellegzetesebb l a k ó j a az a n t a r c t i k u s f ö l d s é g

•peremének; s z a k a d a t l a n ismétlődő k a a h - k a a h k i á l t á s a , nem z e n g z e t e s , de megeleveníti a j é g s i v a t a g e g y h a n g ú n é m a s á g á t .

É s z a k felé nem lépi át a 60ik déli szélességi f o k o t ; benépesíti az a n -t a r c -t i k u s kon-tinens elő-t-ti s z i g e -t e k n e k a z o k a -t az a l a c s o n y a n f e k v ő -terüle-tei-t, amelyekről a n a p s u g a r a i n é h á n y h ó n a p r a e l o l v a s z t j a a h a v a t . E helyeknek 'kevéssé feltűnő területén, költése idejében, v a l ó s á g o s k ö l t ő v á r o s o k a t , u g y

-' 1 6 4 A T E N G E R

nevezett „ m a d á r h e g y e k e t " a l k o t , ahol ezrek, tízezrek, sőt s z á z e z r e k élnek e g y ü t t .

M a d a r u n k a t 1841-ben a Dumont D'Urville-expedició f e d e z t e fel Adelief ö l d közelében, Hompron és Jacquinot írta le és a z ó t a is r e á b u k k a n t a k m i n d -a z o k , -akik m e g l á t o g -a t t á k -a déli s-arkvidéket.

Ez a pingvin (1. á b r a ) 6 0 cm m a g a s , f e j e fekete, szemét f e h é r kör v e s z i körül, háta k é k e s - f e k e t e , a h a s a r a g y o g ó f e h é r . M a d a r u n k kíváncsi, m o n d h a t n ó k naiv. S z e m ü g y r e vesz m i n d e n f e l t ű n ő t s j o b b r a b a l r a h a j l o n g v a közeledik f e

-z

1. ábra. Adelia-pingvinek (Pygoscelis Adeliae Hompr. et. Jacq.).

(Brehm és Schmeil után komb.)

l é j e ; az embertől, v a g y m á s f e l t ű n ő tárgytól p á r lépésnyire megáll és l á b á r a n e h e z e d v e v i z s g á l j a , m i n t h a m e g a k a r n á ismerni, közben szinte kérdő, m e g -lepetésszerű h a n g o k a t hallat és l a s s a n m o z g a t j a a s z á r n y á t .

Ha ú t j a nem sietős, a sík f ö l d ö n e g y e n e s á l l á s b a n h a l a d , f e j é t e l ő r e n y ú j t v a , a s z á r n y á t kissé s z é t n y i t v a v a g y teste mellett lógatva. H a siet, h a menekülnie kell, h a s á r a veti m a g á t és úgy csúszik, lábával a d v a lökést. Szelid h a j l á s ú lankáson l á b a é s s z á r n y a e g y a r á n t r é s z t v e s z h a l a d á s á b a n ; h a ellenb e n meredek az ú t j a , e g y s z e r ű e n lecsúszik, m i k ö z ellenb e n s z á r n y a e g y e n s ú l y o z ó -k é n t szerepel. í g y elég g y o r s a n h a l a d tova, úgy, h o g y az e m b e r n e -k nehéz v o l n a vele lépést t a r t a n i . A s z á r a z o n mindig n e h é z k e s e n mozog, de a t e n g e r

-A P I N G V I N E K R Ő L 1 6 5

b e n f ü r g e , ü g y e s és m o z g é k o n y . B á m u l a t o s a n jó úszó és b u k ó . A t e n g e r b e n a p r ó , h a s í t o t t l á b ú r á k o k a t g y ű j t az E u p h a u s i a - n e m b ő l ( E u p h a u s i a s u p e r b a ) , a m e l y e k iszonyú t ö m e g b e n élnek a d a r a b o s j é g ( P a c k e i s ) h a t á r á n , a j é g h e g y e k és a kontinens j é g á r j a i környékén. N é h a a z o n b a n , — f ő k é p p e n t a -v a s s z a l , — b é l c s a t o r n á j u k b a n n é h á n y centiméternyi h o s s z ú s á g ú h a l a k a t is lehet találni és igen ritkán l á b a s f e j ü e k á l l k a p c s á t is.

H a l á s z á s u k közben m e g f i g y e l h e t j ü k , h o g y a n szürcsölik a vizet c s ő r ü k ö n á t . S z á r n y u k k a l n a g y c s a p á s o k a t mérve a vízre, z e g z u g o s vonalat írva le, h a l a d n a k , h o g y könnyen kikerüljék l e g n a g y o b b ellenségüket, a f ó k á k a t é s a k a r d o s delfineket ( O r c a ) . F a r k u k és lábuk h a l a d á s u k e m e m ó d j á n á l c s u p á n k o r m á n y k é n t szerepel. De ha a m a d á r a víz felszínére j ö n , h o g y ott m a g á t k i p i h e n j e , a k k o r s z á r n y a helyett l á b a segíti h a l a d á s á b a n . H a h a l á s z á s k ö z b e n a víz felületére jönnek, s z a b á l y o s körökben kivetik m a g u k a t a vízből és mint a p r ó delfinek 5 0 cm m a g a s a t u g r a n a k . A nyilt vízben, távol a partoktól, g y a k -r a n a j é g t á b l á k -r a telepszenek pihenni.

Ha m e g t a l á l t á k , hol t u d n a k ide f e l u g r a n i , n a g y kört írva le, m o n d h a t n ó k n e k i f u t a m o d n a k , kivetik m a g u k a t a vízből s a jégen t a l p r a u g r a n a k . Két m é -ternél n a g y o b b a t t u d n a k így u g r a n i . De n é h a n e k i i r a m o d á s u k nem e l é g s é g e s , a k k o r ú j r a kezdik j á t é k u k a t , l á t s z ó l a g anélkül, hogy elkedvetlenednének.

Ez a p i n g v i n - f a j b á t o r , a veszély elől ritkán f u t a m o d i k meg. S a r o k b a s z o r í t v a , s z e m b e s z á l l t á m a d ó j á v a l , f e l b o r z o l j a fekete tollait, m a j d v é d e k e z ő á l l á s t f o g l a l el, testével j o b b r a dűl, felemeli f e j é t , csőrét m a g a s r a t a r t j a , s z á r -n y á t kiegye-nesíti és ú g y kíséri figyelemmel t á m a d ó j á t . S a j á t s á g o s t o m p a h a n g o t hallat, dühös, védekezni a k a r . Védelmi helyzetben v á r j a a t ö r t é n e n d ő -ket. Ha ellenségét f u t á s r a késztette, f e l h a g y fenyegető á l l á s á v a l . R e n d e s e n helytáll; n é h a elmenekül h a s r a vetve m a g á t , miközben e l ő h a l a d á s á r a s z á r n y á t é s l á b á t teljes erővel igénybe veszi. Ha utóiérték, nem p r ó b á l g y o r s a b b a n s z a -ladni, h a n e m megáll, v i s s z a f o r d u l , ismét szembeáll és harci állást f o g l a l el.

N é h a ő is t á m a d . Ha a t á m a d ó j á r a veti m a g á t , azt erélyesen üti csőrével és s z á r n y á v a l .

A mi ő s z ü n k vége felé, v a g y i s a déli s a r k tavasza k e z d e t é n , a p i n g v i n e k e l h a g y j á k a d a r a b o s j é g h a t á r á t , ahol teleltek, hogy dél felé n y o m u l j a n a k e l ő r e a f e l s z a b a d u l ó tengerrel, amely n a p r ó l - n a p r a nyer t e r e t a jég r o v á s á r a . A j é g p a d az emelkedő hőmérséklettel s a szél, hullám h a t á s á r a d a r a b o k r a t ö -rik s a d a r a b o k a t a tenger á r a m l á s a e l k a p j a s azok n a g y t á b l á k b a n ú s z n a k m i n d e n ü t t az a n t a r c t i k u s vizeken.

A pingvinek így közelednek a r r a a területre, ahol évenként f é s z k e l n e k . Ide v a g y kis c s a p a t o k b a n e g y m á s u t á n t é r n e k vissza, r i t k á b b a n e g y s z e r r e é r -k e z n e -k m e g .

A pingvintelepek az A n t a r c t i k u s k o n t i n e n s p e r e m é n v a g y az a z t k ö r -n y e z ő szigeteke-n, olya-n helyeke-n t a l á l h a t ó k , amelyeket e l é g g é kö-n-nye-n lehet m e g k ö z e l í t e n i alacsony lejtőkön v a g y kevéssé meredek s z i k l á k o n , amelyek jól ki v a n n a k téve a n a p n a k és így évenként elpusztul róluk a hó. Ilyen sziklák n a g y s z á m b a n v a n n a k a P e t e r m a n n - s z i g e t e k e n , t o v á b b á a G r a h a m - f ö l d j e

' 1 6 6 A T E N G E R

mellett, 65° 10' a déli s z é l e s s é g e n és 64° 12' nyugati h o s s z ú s á g o n G r e e n w i c h i -től, ahol Gain az adeliákat m e g f i g y e l t e .

A p i n g v i n e k m e g é r k e z é s é v e l egészen megváltozik a sziget eme részének, képe. Mikor Gain itt telelt, o k t ó b e r 15-én érkezett az első. Az érkező m a d a r a k , ú g y viselkedtek, mintha i s m e r n é k a vidéket. N y u g o d t a n jött meg egyik a másik után, e g y á l t a l á b a n n e m voltak meglepetve, h o g y e g y m á s r a találnak,, ú g y tettek, m i n t akik t a l á l k á t a d t a k e g y m á s n a k . Az é p p e n m e g é r k e z e t t e k közül, egyesek a h ó r a feküdtek a l u d n i , mások a f é s z k ü k é p í t é s é h e z s z ü k s é g e s k a v i -csokat kerestek.

Mellük f e h é r színe c s a k h a m a r kezdett piszkolódni, l a s s a n k é n t oly v ö r ö s s é vált, mint amilyen az ottani s z i k l á k n a k jellemző színe. Északkeleti szelek al-kalmával, a m e l y e k ú g y s z ó l v á n s z a k a d a t l a n u l f ú j n a k , a m i d ő n a h ő m é r s é k l e t z é r u s körüli, a hó g y o r s a n o l v a d ; ennek eltűnését elősegíti az, h o g y a p i n g -vinek s z a k a d a t l a n jövése é s menése a l k a l m á v a l sós vízzel keverik ö s s z e a h a v a t . Az előző évnek g u a n ó j a a hóval k e v e r e d v e s á r o s , p é p s z e r ű t ö m e g e t alkot, amellyel a telep ö s s z e s lakói c s a k h a m a r b e p i s z k o l j á k m a g u k a t . A p i n g v i n e k lakta s z i k l á k v ö r h e n y e s s z í n e a m a d a r a k n a k m a j d n e m kizárólagos t á p l á -lékából s z á r m a z i k , az E u p h a u s i á k b ó l . E z e k h a s í t o t t l á b ú rákok, a m e l y e k n e k v ö r ö s festéke kevéssé m ó d o s u l , miközben a m a d a r a k b é l c s a t o r n á j á n á t h a l a d és a m a d a r a k ürülékének v ö r ö s színét kölcsönzi. Ez a s a j á t s á g az oka annak,, h o g y messziről fel lehet i s m e r n i a pingvintelepek helyét. D e egy m á s k ö r ü l -m é n y is k ö z b e j á t s z i k a b b a n , h o g y könnyen fel lehessen is-merni a p i n g v i n l a k t a sziklákat, ha n e m látjuk is, ez a z a rendkívül átható, kellemetlen s z a g , a m e l y a halak e p é j é n e k és a m m ó n i á k s z a g á n a k keveréke. Ezt a kellemetlen s z a g o t a l é g á r a m l á s a szigettől igen m e s s z e e l h o r d j a .

Az é r k e z ő m a d a r a k t ó l a szikla élete egyre é l é n k e b b é válik. E l ő s z ö r mindig a h í m e k érkeznek m e g . A l e g n a g y o b b részük a f é s z e k r a k á s h o z kezd,, mely csakis a p r ó kövekből, kavicsokból épül k i s e b b - n a g y o b b s z á m b a n , , aszerint, h o g y milyen g o n d d a l építik. M a j d n e m mindig a hím keresi a k a v i c s o -k a t , odaviszi a nőstényhez, m e l y azo-kat -k ö r b e rendezi el e g y mélyedés -k ö r ü l , a m e l y b e m a j d t o j á s á t r a k j a . H o g y a n ő s t é n y ezt a f é s z e k f o r m á l ó m u n k á j á t el-végezze, g y a k r a n a f é s z e k b e n alszik, körülötte lévő k a v i c s o k a t f o r g a t j a , ízlése szerint rendezi el, a m í g a h í m f o l y t o n o s a n j ö n és megy, m i n d a n n y i s z o r e g y -e g y kavicsot h o z v a . A n ő s t é n y h a s o l d a l a v ö r h -e n y -e s a sziklai iszaptól, s o k a t

„ d o l g o z i k " a f é s z e k m e g s z e r k e s z t é s é n é l , m u n k á j á t ó l k i f á r a d v a n y u g a l o m r a v a n szüksége. A hím tiszta f e h é r h a s o l d a l a elárulja, h o g y ő g o n d o s k o d i k a n ő s t é n y t á p l á l á s á r ó l is, h a s a t i s z t a , mert a t e n g e r r ő l , a h a l á s z a t r ó l tért v i s s z a . A nőstény nem j á r a t e n g e r r e é s mialatt a f é s z k e n alszik, j ó p á r j a tőle m i n t e g y s z á z méternyire keresi a k a v i c s o k a t . A h í m g y o r s a n m e g y és jön, leteszi a követ, a n ő s t é n y m e g v i z s g á l j a , h o g y jól v a n - e elhelyezve, a z u t á n f o l y t a t j a a s z u n d i k á l á s á t , a hím p e d i g ú j ú t r a indul.

És e k ö z b e n egyre t ö b b p i n g v i n érkezik. A Lemaire c s a t o r n a mentén m i n -d e n ü t t kis c s a p a t o k pihennek m e g ; egyik c s a p a t b a n e z e k közül 80 volt e g y j é g t á b l á n , mind aludtak, kivéve ötöt, amelyek őrködve v e t t é k körül őket.

A P I N G V I N E K R Ő L 173

A P e t e r m a n n - s z i g e t s z i k l á j á n

október 2 4 - é n 147 m a d á r volt

„ 2 5 - é n 197 „

„ 2 6 - á n 281 „

„ 2 7 - é n 3 8 7 „

„ 2 8 - á n 4 4 8 „ 2 9 - é n 6 9 6

Az o l v a d á s t o v á b b t a r t o t t , a kevésbbé alkalmas s z i k l á t is ellepték a m a d a r a k , t ö b b f é s z e k m á r készen volt. E g y r e kevesebb a kavics, úgy, h o g y az ú j o n n a n é r k e z ő k m á r nehezen t a l á l n a k , a z utolsók p e d i g l o p k o d v a s z e r z i k azt a s z o m s z é d fészkekből. A kavicsokért h a r c o l n a k is és m i a l a t t kettő t u s a -kodik, egy h a r m a d i k annyit rabol el az é r t é k e s anyagból, a m e n n y i t csak t u d . E b i r t o k - p e r e k és h a r c o k g y a r a p s z a n a k . Mindenki m a g á r a g o n d o l csak, ö n z é s u r a l k o d i k . C s a l á r d és b i z a l m a t l a n mindenki. Csőrükkel ütik e g y m á s t é s m i n -d e n h o n n a n h a n g z i k a birtok-vita. A pingvin m e g á t a l k o -d o t t egoista, á l h a t a t o s t u l a j d o n a védelmében.

A telep á l l o m á n y a e g y r e g y a r a p s z i k . O k t ó b e r 3 0 - á n 8 5 2 , október 3 1 - é n 1152, n o v e m b e r 1-én 1295, n o v e m b e r 3 - á n 1575, november 6 - á n 1850 t a g b ó l állott.

Az o l v a d á s t o v á b b tart, de a z é r t a s z i k l á n a k még n a g y része hóval v a n b o r í t v a és a pingvinek kénytelenek egy helyben m a r a d v a v á r n i , h o g y e l o l v a d -jon és a szikla f e l s z a b a d u l j o n .

M a d a r a i n k a szikla egy bizonyos területén kis c s a p a t o k b a n a l s z a n a k a h a v o n . Ü g y tetszik, m i n t h a azt g o n d o l n á k , hogy e g y e d ü l ez a t e r ü l e t amelyen letelepedtek, az, a m e l y e n , ha a hó elolvad, reá b u k k a n n a k s z i k l á j u k r a és a k a v i c s o k r a . Mert a p i n g v i n e k á l l a n d ó a n u g y a n a z o n a helyen t a n y á z n a k , testük melegétől a h ó b a n kis mélyedés képződik, amelyet k a p a r v a mélyítenek és h a kavicsot t a l á l n a k , azt is belehelyezik. A mélyedés n a p r ó l n a p r a n a g y o b b o d i k és v é g r e elérik a sziklát. Mialatt a pingvinek f é s z e k r a k á s u k a t m e g k e z d -ték, m e g é r k e z t e k ellenségeik is, a h a l f a r k a s ( S t e r c o r a r i u s a n t a r c t i c u s ) és a d o m i n i k á n u s s i r á l y ( L a r u s cíominicanus), melyek t o j á s k e r e s é s céljából k e r i n -g e n e k a szikla fölött. De a p i n -g v i n e k n e k m é -g nincsen o k u k velük törődni és e r a b l ó m a d a r a k jelenléte nem i z g a t j a őket. Azonban v i s e l k e d é s ü k n é h á n y n a p múlva megváltozik, mihelyt az első t o j á s o k a t lerakták.

Attól az időtől kezdve, a h o g y a pingvinek m e g é r k e z t e k a s z i k l á r a , a h í m e k a z z a l t ö r ő d n e k , h o g y nőstényt h ó d í t s a n a k meg m a g u k n a k , amellyel e g y ü t t élnek egészen a d d i g , a m í g a fiatal n e m z e d é k elég i d ő s a r r a , h o g y t á p -l á -l é k á t m a g a keresse. Mert a hímek a n ő s t é n y e k e-lőtt é r k e z n e k , a n ő s t é n y e k e t m e g é r k e z é s ü k alkalmával v a l ó s á g o s u d v a r l ó csapat v á r j a . Ha két h í m n e k u g y a n a z a g u s z t u s a , versenyt u d v a r o l n a k egy nősténynek. A nőstény nem dönt, a k é r ő k n e k e g y m á s s a l kell k ü z d e n i ö k .

Ha a hím a nőstényt m e g h ó d í t o t t a , az új pár k ö z ö s s é g b e n él és nem h a g y j a el e g y m á s t . J a j , ha valamelyik kísérteni mer e g y h á z a s t á r s a t : hitese

' 1 6 8 A T E N G E R

•csőrével és s z á r n y á v a l veri el a tolakodót. A h a r c r e n d e s e n a hites győzelmével végződik. A harctól az e g é s z l a k o s s á g i z g a l o m b a j u t . A bűnös g y o r s m e n e -külése k ö z b e n nem t ö r ő d v e hova lép, r e n d e t b o n t : m e g z a v a r mindent, ami ú t j á b a esik. Az őt üldöző u g y a n e z t t e s z i : a fészkek kavicsai s z a n a s z é t g u r u l -nak, az e d d i g n y u g o d t s z o m s z é d o k f e l i z g a t v a zsivajló z a j t c s a p n a k . A c s e n d r e vihar k ö v e t k e z e t t ; a szikla e g y szögletének r e n d j e m e g b o m l o t t egynek m e n e -külése és e g y másik ü l d ö z é s e következtében. K ö z v e r e k e d é s keletkezett, melyet h a n g o s k i a b á l á s kísér, s m i n d e n oldalról hullottak az ü t é s e k . És a szikla n y u -g a l m a nem áll helyre, m i n d a d d i -g , a m í -g a tettesek e l v o n u l n a k és a k ü l ö n b ö z ő p á r o k ismét ö s s z e t a l á l k o z t a k , ami u g y a n elég n e h é z n e k látszik, de amit Gain mindig m e g á l l a p í t h a t o t t . A p á r o k , h o g y k i f e j e z z é k m e g e l é g e d e t t s é g ü k e t afelől, h o g y épen és e g é s z s é g e s e n t a l á l k o z t a k össze, s z e m b e á l l v a felemelik c s ő r ü k e t , a z u t á n j o b b r a - b a l r a f o r d í t j á k fejüket, n y a k u k a t k i n y ú j t j á k m e g s z a k í t o t t k v a g o k ó h a n g o t hallatva .

A n ő s t é n y e k á l t a l á b a n véve f é l é n k e b b e k , mint a h í m e k , ritkán t á m a d -n a k e g y m á s r a . K a r c s ú b b c s ő r ü k -nem oly h e g y e s , mi-nt a hímeké, s a d ü h ö s e k t o l l a z a t ú k a t nem b o r z o l j á k a n n y i r a fel, mint a hímek. H a n g j u k is t o m p á b b . P á r o s o d á s u k i d ő s z a k a o k t ó b e r végén kezdődik és n o v e m b e r végéig tart.

H ó v i h a r b a n és s z é l v é s z b e n a p i n g v i n e k h á t u k k a l a vihar felé f o r d u l v a a l s z a n a k és v á r j á k a vihar elültét, ami k ö z b e n a hó g y a k r a n egészen b e b o r í t j a ő k e t .

A hó a z állat testének megelétől m e g o l v a d , m a j d kis g y ö n g y ö k k é f a g y m e g ; ha m o s t a m a d a r a k e g y m á s t m e g é r i n t v e m o z o g n a k , a kis j é g g y ö n g y ö k s a j á t s á g o s c s e n g ő h a n g o t h a l l a t n a k , m i n t h a üvegek ü t ő d n é n e k össze.

Ha a pingvineket a k ö z b e n lepi m e g a z i m a n k ó s idő, h o g y halászni m e n nek, vagy o n n a n jönnek, m e g v á r j á k a v i h a r végét, v a g y p e d i g hosszú p r o c e s -s i ó k b a n f o l y t a t j a egyik a m á -s i k után ú t j á t .

A p i n g v i n e k két t o j á s t t o j n a k , ritkán h á r m a t . H a a tojást ellopjuk a fészekből, m e g t ö r t é n i k , h o g y a nőstény m é g rak két v a g y három t o j á s t , de e z e k egyike a másiknál k i s e b b és g y a k r a n semmi egyéb sincsen bennük, mint

t o j á s f e h é r j e .

A t o j á s o k fehérek, k i s s é zöldes á r n y a l a t t a l , n a g y á t m é r ő j ü k k ö z é p -é r t -é k b e n 6 8 — 7 0 mm, kis á t m -é r ő j ü k 5 5 — 5 8 mm, á t l a g o s s ú l y u k 1 2 5 — 1 3 5 gr.

A legkisebb t o j á s a negyedik, a m e l y l e r a k a t o t t és a m e l y b e n nem volt s á r g á j a 4 7 illetőleg kis á t m é r ő j e 41 m m volt, súlya p e d i g 53 gr.

A két első t o j á s t n o v e m b e r 9-én r a k t á k . A t o j á s o k m e g e h e t ő k a költés e l k e z d é s e u t á n a 9. napon is.

A 3000 pingvinből álló t e l e p a P e t e r m a n n - s z i g e t e n n a p o n k é n t körülbelül 100 tojást r a k o t t le. A t o j á s r a k á s t e t ő f o k á t n o v e m b e r h a r m a d i k hetében érte el é s december elején f e j e z ő d ö t t b e . Az a f é s z e k , melyben t o j á s v a n , könnyen f e l -i s m e r h e t ő : h a f e l é j e k ö z e l e d ü n k , a m a d a r a k nem mennek el róla; a n ő s t é n y csőrével védi a z t , erővel kell eltávolítani o n n a n . Ha a h í m a közelben v a n , s e g í t s é g é r e siet, csőrével é s s z á r n y á v a l üti a t á m a d ó t , ú g y , h o g y nehéz tőle elvenni a t o j á s t .

A P I N G V I N E K R Ő L 1 6 9

A hím és n ő s t é n y felváltva költ; ha a z e g y i k felkél a f é s z e k r ő l , a m á s i k a z o n n a l reá f e k s z i k a t o j á s o k r a .

A költés idejében n a p o n k é n t van h a r c a telepen. M e g t ö r t é n t , hogy e g y pingvin e l h a l a d á s a közben m e g l ö k ö t t egy k o t l ó m a d a r a t ; ez dühösen, m e g -g o n d o l a t l a n u l h a r c b a kezdett, ami p e d i -g m i n d i -g v e s z e d e l m e s a t o j á s o k r a . Mielőtt m e g n y u g o d o t t , v i s s z a t é r a f é s z k é r e és m á r nem látszik felindulva lenni az esettől: egyik t o j á s a összetört, nem érdekli többé, e g y másik k i g u r í -t o -t -t a j o g o s -t u l a j d o n á -t a f é s z e k b ő l . E g y a r r a m e n ő pingvin ü -t é s -t mér-t az el-h a g y o t t t o j á s r a , anélkül, el-h o g y megette v o l n a .

Ezek az esetek v e s z e d e l m e s e k a t o j á s o k r a és jó s z e r e n c s é t h o z n a k a t o j á s - t o l v a j o k r a , a h a l f a r k a s r a . E sirályok türelmetlenül v á r j á k a pingvinek t o j á s r a k á s á t és minden őrizetlen tojást e l r a b o l n a k .

2. ábra. Fiókáját etető pingvin.

(Entz—Soós: Élet a tengerben.)

Ha egy pingvin o t t h a g y t a a fészkét, t ü s t é n t ott terem a h a l f a r k a s , c s ő r é -ben a t o j á s t e l r a b o l j a és h o g y n y u g a l m a s a n megehesse, m e s s z e elviszi. N é h a e l r a g a d n a k e r a b l ó m a d a r a k fiatal pingvin „ c s i r k é k e t " is. A h a l f a r k a s o k f é s z k e körül mindig t ö m e g e s e n t a l á l h a t ó t o j á s h é j , c s o n t és pehely, z s á k m á n y u k t a n ú jele. A pingvinek a t o j á s r a k á s idejétől k e z d v e g y a n a k s z a n a k gálád e l l e n s é g ü k r e . Ha e g y h a l f a r k a s z s á k m á n y r a lesve, átrepül a kolonia fölött, v a l a -mennyien v é d ő á l l á s b a helyezkednek, c s ő r ü k e t felemelik és szemüket nem veszik le a rablóról.

A n ő s t é n y n a g y o n g o n d o s a n kezeli a t o j á s o k a t . Csőrével n a p o n k é n t t ö b b s z ö r m e g f o r g a t j a , a z u t á n úgy f e k s z i k r a j t a , h o g y h a s o l d a l á n a k h o s s z -irányú k ö z é p t o l l a z a t a j u s s o n a t o j á s r a . A t o j á s alsó o l d a l a a m a d á r l á b á n nyugszik.

A .költés 3 3 — 3 6 n a p i g tart. Az első f i ó k á k d e c e m b e r második f e l é b e n b ú j t a k ki. Kezdettől f o g v a egyenletes, s z ü r k é s - f e k e t e pehelytollakkal v a n n a k

' 1 7 0 A T E N G E R

borítva, a m e l y fejükön s ö t é t e b b ; ezt a r u h á z a t o t 7 — 8 h é t i g viselik. ( 2 . á b r a . ) A t o j á s o k feltörésétől, f i a t a l o k kibúvásától k e z d v e , ami j a n u á r első felében v é g z ő d i k , a m a d á r - t e l e p rendkívül élénk.

A s z ü l ő k r e most a f i a t a l o k t á p l á l á s á n a k súlyos f e l a d a t a h á r a m l i k , mert ezek f a l á n k a k , igen g y o r s a n nőnek. A hím é s nőstény ott h a g y j a a f é s z k e t s halászni j á r . Kis c s a p a t o k b a n mindig u g y a n a z t az u t a t követik, miáltal a h ó -b a n ö s v é n y e k e t t a p o s n a k , o d á i g , a h o n n a n a tenger-be v e t h e t i k m a g u k a t .

M i n d e n c s o p o r t b a n v a n egy, amelyik azt i g a z g a t j a . A p a r t r a érve m e g -állanak, c s o p o r t o s u l n a k ; m o s t a vezér h a n g o t hallat, a m e l y e t m i n d n y á j a n is-mételnek, m a j d gyorsan a t e n g e r b e vetik m a g u k a t t á p l á l é k s z e r z é s v é g e t t .

H a a s z i k l a t á v o l a b b v a n a tengertől, a pingvinek n é h a több kilométernyi u t a t k é n y t e l e n e k megtenni, m í g a nyílt v í z h e z érnek. D e a pingvinek c s a k a d d i g t a r t ó z k o d n a k a t e n g e r e n , a m í g h a l á s z n a k . V o n a k o d n a k m a g u k a t a t e n g e r b e vetni, ha üldözik ő k e t , kikerülik a partot, a s z i g e t belseje felé, v a g y a j é g p a d r a menekülnek. C s a k h a m á s k é p e n menekülni n e m tudnak, vetik m a

-3. ábra. Euphausia rákfaj, a pingvinek főeledele (mintegy 10-szeres nagyítás).

(lhle—Nierstrass után.)

g u k a t a t e n g e r b e , de amilyen h a m a r c s a k t u d n a k , m e n e k ü l n e k onnan, m e r t a t e n g e r b e n leselkedik r á j u k a k a r d o s delfin, l e g á d á z a b b e l l e n s é g ü k és a r á k á s z -f ó k a . A r á k á s z -f ó k a ( L o b o d o n c a r c i n o p h a g u s ) , Weddel -f ó k á j a ( L e p t o n y c h o t e s W e d d e l i ) és a tengeri l e o p á r d ( H y d r u r g a l e p t o n y x ) n a g y tömeg p i n g v i n t p u s z t í t el.

H a l á s z a t után a p i n g v i n e k c s o p o r t o n k é n t térnek v i s s z a s z i k l á i k h o z , ahol a f i a t a l o k türelmetlenül v á r j á k őket.

P i n g v i n ü n k g y o m r a t a g o l a t l a n , t á g és t á g u l é k o n y i z m o s zacskó, ű r t a r -t a l m a 1 3 0 — 1 5 0 köbcen-timé-ter, b e n n e 2 5 0 — 2 7 0 gr E u p h a u s i a (3. á b r a ) f é r el, s z á m u k t ö b b s z á z r a rúg s h a m e g g o n d o l j u k , h o g y az i f j ú n e m z e d é k f e l n e v e lésének e g é s z ideje, azaz két h ó n a p alatt a szülők f o l y t o n o s a n j ö n n e k m e n -n e k és h o g y v a -n -n a k olya-n t e l e p e k , a m e l y e k lakói-nak s z á m a több s z á z e z e r egyénből áll, a k k o r f o g a l m u n k lehet arról, h o g y milyen n a g y t ö m e g b e n élnek a z E u p h a u s i a k az a n t a r c t i c u s vizekben.

M o n d h a t j u k , hogy az E u p h a u s i á k n a k 100 milliói s z o l g á l n a k n a p o n k é n t a pingvinek t á p l á l á k á u l , a n h á l is inkább, m e r t a többi p i n g v i n f a j n a g y r é s z t szintén ebből a rákból t á p l á l k o z i k .

E u p h a u s i á k o n kívül n é h á n y tízlábú r á k , apró h a l a k és n a g y r i t k á n l á b a s f e j í í e k ( C e p h a l a p o d a ) c s ő r e is t a l á l h a t ó a z Adeliak g y o m r á b a n , v a l a m i n t

A P I N G V I N E K R Ő L 1 7 1

a p r ó kavicsokból álló v a l ó s á g o s g y ű j t e m é n y , amit elnyelve, velük t á p l á l é k u -kat őrlik meg. A pingvin e m é s z t é s e lassú, mert t ö b b órával a h a l á s z a t t ó l való v i s s z a t é r t e után g y o m r á b a n a t á p l á l é k o t alig t á m a d t á k meg a z emésztő nedvek.

A f i ó k á k egyre f a l á n k a b b a k , g y o r s a n n ö v e k e d n e k , s e k ö z b e n m e g v á l t o -zik a s-zikla élete is, e l h a g y j á k f é s z k ü k e t s a f o l y t o n o s j ö v é s - m e n é s ü k követ-keztében a kavicsok e l s z ó r ó d n a k . N e m szorulnak t ö b b é az i d ő s e b b e k állandó felügyeletére, kis c s o p o r t o k b a n j á r k á l n a k a v ö r h e n y e s s á r b a n , a m e l y tetőtől talpig beszennyezi őket. Minden l á r m á s c s o p o r t r a n é h á n y i d ő s e b b vigyáz fel.

A szikla meredek, v e s z e d e l m e s helyein kettőzött az őrség. J a j a n n a k a fiatal-n a k , amelyik köfiatal-nfiatal-nyelműefiatal-n közeledik a meredek h e l y h e z ; az ő r ö k h a fiatal-n g o s a fiatal-n reá t á m a d n a k és h a s z ó nem elég, egy csőr- v a g y s z á r n y ü t é s s e l térítik észre az engedetlent, az h a n g o s a n k i a b á l v a , visszatér o k o s a b b t á r s a i h o z .

A szülők e b b e n az i d ő s z a k b a n nem n y u g s z a n a k , mert minél n a g y o b b a k a f i a t a l o k , annál f a l á n k a b b a k . A n a g y hasuk, mely l á b u k r a lóg, u g y a n c s a k o t r o m b a . H o g y h a jóllakott, egy helyben m a r a d , m o z d u l n i se t u d , de ha éhes, n é h á n y lépésnyire a tengerről é r k e z ő öregek elé f u t . A szülők g y o m r a tömve van z s á k m á n n y a l , a f i a t a l o k t á p l á l é k é r t gyötrik őket, míg c s a k a z o k öklendezéssel vissza nem a d j á k a t á p l á l é k egy részét. Az öreg m a d á r b a n a t á p l á -lék a g a r a t b a tódul s a f a l á n k f i a t a l csőrével mélyen benyomul é s innen szedi ki a táplálékot.

A fiatalok f e b r u á r b a n veszítik el p e h e l y r u h á j u k a t és m e g k a p j á k azt a t o l l a z a t ú k a t , amelyiket a k ö v e t k e z ő vedlésig e g y évig h o r d a n a k .

Vedlésközben k o m i k u s l á t v á n y t n y ú j t a n a k . E g y i k n e k f e j e b ú b j á n v a n -n a k h o s s z a b b pelyhei, m á s i k -n a k m á r csak s z á r -n y á t b o r í t j a p e h e l y , ú g y mi-nt a r u h á t a folt. D e n e m c s a k a pelyhes, de a t o l l r u h á s fiatalok t o l l a z a t a is m á s , mint az i d ő s e b b e k é ; s z e m ü k körül nincsen m e g a f e h é r t o l l g y ü r ü és a s z e -m ü k alatt fekete ,a tollazat, t o r k u k fehér. Ez a „ r u h a " -m e g -m a r a d a következő vedlésig ( f e b r u á r — m á r c i u s ) , a m i k o r a k i f e j l e t t e k r u h á z a t á t k a p j á k m e g . Most már, m e r t a f i a t a l o k m a g u k g o n d o s k o d h a t n a k t á p l á l é k u k r ó l : a sziklák e l h a g y o t t a k .

F e b r u á r végén az i f j a k a t c s a p a t o k b a n lehet látni a p a r t o k mentén.

Közülük sokan voltak m á r a t e n g e r e n , ezeket k ö n n y e n fel lehet ismerni, mert mellük tiszta f e h é r ; azoké, amelyek még nem v o l t a k a v í z b e n , egészen s z e n n y e s . M á r c i u s b a n n a p r ó l n a p r a f o g y a m a d a r a k s z á m a a s z i g e t e n ; el-költöznek északfelé, h o g y a nyilt tengeren t a r t ó z k o d j a n a k .

A szülők kimerültek m u n k á j u k t ó l , négy h ó n a p i g u t ó d a i k r ó l g o n d o s k o d -tak. Most m a g u k r a g o n d o l n a k .

A tél közeledik. P i n g v i n e i n k n e k meleg r u h á z a t kell, a z o r d o n i d ő s z a k előtt m e g kell vedleniök. V i s s z a h ú z ó d n a k a h ó r a , a sziklák m ö g é , olyan helyekre, ahol valami f e l f o g j a a szelet. E g é s z vedlésük alatt, a z a z mintegy h ú s z n a p i g egy helyben m a r a d n a k . Mert t á p l á l é k é r t nem m e h e t n e k , t a r t a -l é k u k r a , s a j á t z s í r j u k r a u t a -l t a k . L e s o v á n y o d n a k , f e j ü k vá-l-luk közé sü-lyed, c s ú n y á k , mint v a l a m i rosszul tömött, molyette m a d á r b ő r .

' 1 7 2 A T E N G E R

M á r c i u s végén b e f e j e z ő d ö t t vedlésük. C s o p o r t o s a n h a g y j á k ott telepü-ket, amelyet hét h ó n a p i távollét u t á n — tél m u l t á v a l — ismét felkeresnek.

A pingvinek u g y a n a r r a a s z i k l á r a térnek v i s s z a , ahol előző évben köl-töttek, amit az bizonyít, h o g y a celloidin-gyürűvel jelölt m a d a r a k közül körülbelül egy tucat kilenc h ó n a p m ú l v a ismét m e g j e l e n t . E z e k a megjelöltek p e d i g o d a rakták f é s z k ü k e t , ahol az az előző évben volt. A v i s s z a t é r t e k mind ö r e g e k voltak, ami a z t látszik b i z o n y í t a n i , h o g y a f i a t a l o k n e m t é r t e k vissza s z ü l e t é s ü k helyére.

M a d a r a i n k a téli i d ő s z a k b a n sem n y o m u l n a k fel messze é s z a k r a , hanem c s a k a j é g p a d ( B a n k e i s ) h a t á r á t keresik fel, a z t a helyet, ahol s z a b a d ten-gert t a l á l n a k , mely s z á m u k r a t á p l á l é k o t nyújt. N a g y o n valószínű, h o g y olyan télen, a m i k o r a sziklák ( m a d á r h e g y e k ) környéke s z a b a d , a z a z a tengert ott nem b o r í t j a jég, nem is m e n n e k innen messzire, m e r t télen, v a l a h á n y s z o r f e l s z a b a d u l t jegétől a s z i g e t és a G r a h a m - f ö l d k ö z t i c s a t o r n a , m a j d n e m m i n d i g h a l l h a t ó volt a pingvin h a n g j a , mely a c s a t o r n a i r á n y á b ó l jött.

H a n a g y szelek j á r t a k , kis c s a p a t o k m á s z t a k fel a s z i g e t r e és ott a l u d t a k , v á r v a a szélvész elvonulását, hogy azzal ú j r a neki v á g j a n a k a jégen á t ú t j o k n a k .

Amint tavasszal a j é g m e g t ö r t , a tenger f e l s z a b a d u l t , a p i n g v i n e k nem h a g y t á k t ö b b é el a t e r ü l e t e t és n a p r ó l n a p r a n a g y o b b s z á m b a n jelentek meg.

M e g t a l á l t á k s z i k l á i k a t , a m e l y e k e t hét h ó n a p r a e l h a g y t a k és a telepen, mely l a s s a n k é n t v i s s z a n y e r t e egykori élénkségét, m e g ú j u l t a k a z o k a jelene-tek, amelyek az elmúlt é v b e n is é r d e k e s s é tették a pingvinek t á r s a s életét.

In document A Tenger 21. évfolyam 1931 (Pldal 175-193)