• Nem Talált Eredményt

Kirándulások

9. Javorinka- és Javorove-völgy

Alsó-, Ő- és U jtátrafüredtől: a' Mária-Therézia-uton a Fehérvízvölgyig gyalog 2 óra, a Fehérfalig 8V2 óra, a bfyereghágóra 5 óra, a Hátsó Réztárnákon át Javorináig 8y2 óra.

Jav o rin átó l: A Csendes-tóhoz 2V2 óra, a Siroká- csúcsra 4*/t óra.

Kocsin Alsó-, O- és Ujtátrafüredről Barlangligeten és a Zsdjári hegyszorosan át egyszeri etetés irtán 4 óra alatt Javorinába lehet érni.

A Javorinka-völgy éjszakról egyenes irányban délfelé ta r t s úgy alsó, m int felső részében erősen kiszélesed ett. H ossza 7 km., szélessége 1 km. J a v o ­ rinától délnek a Hold havas k ét völgyre osztja, m ely­

nek kisebb ága a Siroka-csúcs és Zámki begyig terjed.

I t t egy szűk völgyfenékben találjuk a Csendes-tavat (1711 m. m.), melyből a Javorinka-patak kisebb ága fakad. A fővölgy mélyen benyúlik a T átráb a s a Jég v ö lg y i-csú cs és Javorove által körülfoglalt k erek ­ alakú katlanban záródik. E nnek legm agasabb lépcsőjén van a Javorovei Yarangyostó (1881 m. m.) és a kis Kéktó; m elyekből a Jav orinka-patak erősebb ága veszi ered etét. E g y harm adik ága a Javorinka-pataknak a H átsó R ézaknák felől a K aró-tóból kapja vizét.

E zen utóbbi és a fövölgy közt vonul el ama h eg y ­ gerinc, mely a V öröstó-csúcstól éjszaknyugot felé terü l el s m elynek kimagasló pontja a Portki és Nagy

Uplás (1427 m.)

A Javorinka- és Javorove-völgy legkényelm e­

sebben közelíthető m eg Javorinából, vagy Podszpá- diból.

Javorina a hasonnevű uradalom nak igazgatósági helye, 1000 m. t. f. m agasságban. Az uradalom az eg y ­

188

koron hatalm as báró Palocsay család tulajdona volt, melyről leányágon a Salamon családra szárm azott s vétel utján 1879-ben herceg Hohenlohe K raft-Ö hringen K eresztély birtokába m ent át.

M ég a 60-as években virágzó vasg y árak voltak Javorinán, m elyekben évente 15 ezer ru d v asat te r­

meltek. Ma már csak az egyik hámor d o lg o z ik ; a többit p apíranyag-gyárakká alakították át, m elyek az ottan kitűnő faanyagot feldolgozzák.

Javorinában az uradalom igazgatója lakik (e. i.

K ég el Ede). A tu risták a 3/4 órányira eső Podszpádi- ban találnak ugyan korcsm át, de azt tisztátalan volta m iatt nem igen veszik igénybe. I t t van az uradalom erdészeti hivatala (Füzy főerdész), kinek vendégsze­

rető házánál különös ajánlatra kitűnő elhelyezést és élelm ezést is lehet nyerni.

Hohenlohe h erceg a jávorinál uradalm at főleg a vadászat kedvéért vette m eg s ennek rendezte be.

E célból a régi vadaskertet kibővítette s szarvasok­

kal benépesítette. Ezeknek száma ma már az ötszázat m egközelíti. A zergevadat ott, hol őrzők által veszé­

lyeztetve látta, vadőrök által őrizteti. A jávorinál uradalomhoz tartozó T átrának egy része ezen okból a tú risták elöl el van zárva s ide v agy épen nem, v agy csak K ég el E de jószágigazgatónak engedélyével s általa kiadott igazolási je g y s egy vadőr k ísé re té ­ ben szabad elmenni.

Ez időben a következő helyekre van a zajtalan kirándulás m e g en g ed v e: a N agy H alastóhoz, a L engyel-nyergen át a Poduplaszki völgybe s a Rézaknákon s N yergen á t Javorinába. Jav o rm átó l 1/4 órai távolságban a Szkorusnyikhegy egyik ki­

m agasló pontján szép vadász-kastélyt é p ítte te tt a herceg.

SiroJcá 22 3 0 in. ni.

Javorinától: a Holicaí kaszálóig \/., óra. a Szkalkai- polanáig 1 óra, a Sirokai rétig 2 óra, a Csendes tóig 3* 4 óra, a Zámki-nyeregig 4V4 óra, a Siroká-osúcsra ő óra.

I. oszt. kalauz díja a napi díjon kívül 3 ír t,'II. oszt.

kalauz díja 2 frt, hordáré 1 írt 50 kr.

A ki hosszabb időt szánt a T átrán ak s azt min­

den oldalról m eg akarja ismerni, jó! teszi, ha a Sirokát is megmássza. Éhhez azonban a jávorinál uradalom igazgatóságának Írásbeli engedélye szükséges, m ert a Siroká azon hegyrészek közzé tartozik, m elyek az általános turistaforgalom ból ki vannak zárva. Javori- nából tekintve, szelíd domborzatú, erdőfedte s gyepes hegynok látszik, m elynek csupán felső részén venni észre sziklás nyujtványokat. A zt hinné az ember, hogy rövid két óra a la tt felérhet a csúcsra, pedig az a g y ártó l d1/* órai időt. vesz igénybe. A hegycsúcsról oly m eglepően szép és tá g kilátás nyílik, hogy a reá fo rd íto tt fárad ság ért bőségesen kárpótol. A lig van h egy a T á tra éjszaki oldalán, mely oly tanulságos á tte k in té st nyújtana a h eg y ség éjszaki alakulásairól, m int éppen a jávorinál Siroká.

A jávorinál vadaskert m ellett elhaladva, a Holica alatti erdőrészen át egy hegyi kaszálóra érünk s innen l x/2 óra a la tt előbb a Szkalka m elletti rétre, aztán a Sirokai ré tre (Polana pod Sírokon). Innen mind m eredekebb lesz az ut, de m ég m indig lábas erdőben visz felfelé egy harm adik tisztásig, a honnan a törpe- fenyötájba jutunk, melyen zigzug irányú m arhacsapá­

son egy óra alatt a Csendes-tóhoz (1711 m. m.) érünk.

Nem m essze a tótól van a Kolbenlmjer-forrds (1770 m. m.), a honnan x/2 óra alatt a Zámki-liágóra (1944 m.

jn.) érünk fel. Mind m eredekekbe és fárasztóbbá való uto^i újabb 3/4 óra a la tt m agára a Siroká-csúcsra ju ­ tunk fel.

A kilátás a Sirokáról váratlanul szép. A sima havasi rétek , s enyhébb sziklaalakzatok után egyszerre egy borzadályos m eredekségben feltornyosuló szirt- orm okkal látja m agát az em ber körülvéve. Különösen szépen veszik ki m agukat a Sirokáról a B arát, T enger­

szem -csúcs, Tátra-csúcs, Ganek, Gerlachfalvi- s Batiz- falvi-csúcs. T ág félkörben húzódik el előttünk a Volosin-hegylánc és a Bélái mészhavasok. A Sirokának elszigetelt fekvése az éjszaki T átra dom borodásában,

190

lehetővé teszi, hogy a csúcsról igen tá g körben s m élyen be lehet látni a hegyvölgyekbe s ormokra.

Lem enetnek a Siroká keleti oldalát ajánljuk, mely sokkal m eredekebb az éjszakinál s helyenként fü g g é­

lyesen leeső sziklafalak által torlaszolja el az utat.

D e egyúttal változatosabb is. Ezen az utón 11/2 óra a la tt a Sirokai Zöldfához érünk (1319 m. m.) s innen újabb kis óra alatt a Javorinkapatakhoz, m elynek m entén 2 óra a la tt Javorinába ju tu n k le.

A Siroká földtani formációja is érdekes, a m eny­

nyiben éjszaki oldala mészkőzetböl, keleti része a Zöldtónál gránitból áll s ez utóbbiban egy keskeny sávoly vörös homokkő található.