• Nem Talált Eredményt

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás

In document Fitofarmácia (Pldal 189-200)

4. A Húgyúti rendszerre hatónövényi szerek

4.2. Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás

Az idősödő férfiak legtöbb alsóhúgyúti tünetének hátterében a dülmirigy jóindulatú meg-nagyobbodása, pontosabban a prosztatát alkotó sejtek számának növekedése áll. A betegség nagyon jelentős populációt érint, mivel a 60 éves férfiak 50%-ában, a 85 év felettiek csaknem 100%-a esetén kialakul a prosztatatúltengés. A benignus prosztatahiperplázia (BPH) tünetei jellegzetesek, és két csoportba osztatók: az obstruktív és az irritatív tünetek csoportjába. A prosztata megnagyobbodása összenyomja a rajta átvezető húgycsövet, ezért jelentkeznek az úgynevezett obstruktív tünetek. A BPH kialakulásával a húgyhólyag kiürítését végző izmok működése is instabillá válik, ez okozza az ún. irritatív tüneteket.

A benignus prosztatahiperplázia fontosabb tünetei

Obstruktív (mechanikai) Irritatív (detruzor izom instabilitása) nehezen induló vizelés gyakori éjszakai vizelés

hosszabb vizelési idő ellenállhatatlan vizelési inger elégtelen vizeletürítés érzése

szakaszos vizelés, vizeletelakadás

Annak ellenére, hogy a tünetek jellegzetesek, óvatosságra int, hogy más betegségek (pl. prosz-tatarák) is hasonló tünetekkel járhatnak. A jellemző tünetek alapján a BPH diagnózisa valószínűsíthető, de csak orvosi vizsgálattal állapítható meg teljes biztonsággal. Ha a beteg panaszai kezelésére vény nélkül kiadható fitoterápiás szert választ, fel kell hívni a figyelmét arra, hogy amennyiben panaszai nem múlnak, feltétlenül forduljon orvoshoz. Így elkerülhetőek a téves (ön)diagnózisból fakadó súlyosabb következmények. A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt BPH-nak súlyos szövődményei lehetnek: vizeletretenció, ennek talaján vesekövesség, húgyúti fertőzés, legsúlyosabb esetben vesekárosodás alakulhat ki.

A betegség patogenezisével kapcsolatban több elképzelés ismert. Az endokrin teória szerint időskorban a szexuálhormonok egymáshoz viszonyított aránya felborul, és ennek egyik következménye a prosztata jóindulatú hiperpláziája. Idős korban a tesztoszteron dihidro-tesztoszteronná (DHT) átalakítást végző 5-α-reduktáz enzim aktivitása fokozott. Kimutatták, hogy BPH-ban szenvedő betegek prosztatájában a DHT szintje a normális koncentráció többszöröse, valamint az androgénreceptorok száma is magasabb. Az androgénreceptorokhoz

Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

www.u-szeged.hu www.szechenyi2020.hu

kapcsolódó DHT fehérjeszintézist és sejtnövekedést indukál, ami végső soron hiperpláziát eredményez. Megfigyelések szerint idős korban a szexuálhormon-kötő fehérje (SHBG) koncentrációja nő, szabad tesztoszteronkoncentráció csökken, ami megmagyarázhatja az 5-α-reduktáz aktivitásának kompenzatorikus fokozódását.

A csökkent apoptózis elmélet szerint időskorban nő az ösztrogén/tesztoszteron hányados. Az ösztrogének csökkentik az apoptózist, ami a prosztata hiperpláziáját okozhatja. Az ösztrogének prosztatakötőszövet-növekedést fokozó hatása igazolt.

A prosztata időskorban kialakuló beidegződési zavarai tónusfokozódást, obstruktív panaszokat okoznak. A simaizomsejtekben a β2-receptorok száma csökken, az α1-receptorok száma változatlan marad, részben ezzel magyarázható a tünetek kialakulása.

A szintetikus szerek egy része és a gyógynövények hasonló mechanizmusok révén fejtik ki hatásukat. A fiziológiáshoz hasonló hormonarány normalizálására alkalmasak az 5-α-reduktáz enzimet bénító gyógyszerek, ezekkel megegyezően a BPH kezelésére alkalmazott drogok többsége is rendelkezik ilyen aktivitással. A fitoterapeutikumok jellegzetessége, hogy a szintetikus szerekkel ellentétben több támadásponton hatva enyhítik a tüneteket.

A BPH kezdeti stádiumában szintetikus vagy növényi szerekkel javítható a beteg életminősége, és megállítható, lassítható állapotának romlása. A cél mindenekelőtt a tünetek csökkentése, valamint a műtéti beavatkozás elkerülése. A mérsékelt prosztatamegnagyobbodás kezelése a fitoterápia egyik olyan területe, ahol a növényi szerek hatásossága hasonló a szintetikus szerekéhez, a mellékhatások előfordulása azonban ritkább. Németországban BPH esetén az elsődlegesen választandó kezelést a fitoterapeutikumok jelentik. A prosztatapanaszok kezelésére hazánkban is népszerűek a növényi készítmények, aminek az az egyik oka, hogy a betegek szégyellik a betegségüket és félnek az urológiai vizsgálattól, ezért megpróbálják a tüneteket vény nélkül beszerezhető készítményekkel enyhíteni. A gyógyszerész felelőssége azért különösen nagy, mert a betegek gyakran szakszerű diagnózis hiányában, a gyógyszerész tanácsa alapján választanak szert.

Bár a betegség obstruktív tünetei objektíven mérhetők, a BPH esetén jelentős placebohatás érvényesül, ezért fontos a (gyógy)szerbe vetett bizalom és a gyógyszerész-beteg bizalmi viszonya. Megfelelő tanácsadással a tünetek gyógyszeres kezelés nélkül is csökkenthetők. Ha a beteg nem iszik nagy mennyiségű folyadékot rövid időn belül, ha kevesebbet ül, többet mozog, ha nem fogyaszt csípős ételeket, alkoholt, a panaszok enyhülhetnek.

Magyarországon kevésbé súlyos jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére tradi-cionálisan tökmag-alapú készítményt alkalmaztak. A tökmag (Cucurbitae semen, Cucurbita

Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

www.u-szeged.hu www.szechenyi2020.hu

pepo) olajának kedvező hatása klinikailag is igazolt, de számos más gyógynövény is rendelkezésre áll a BPH panaszainak enyhítésére. Ezek közül a legfontosabbak a törpepálma (Serenoa repens), amely az elmúlt két évtizedben piacvezetővé vált, az afrikai szilvafa (Prunus africana), a kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum), a nagy csalán (Urtica dioica) és a rozspollen. Az említett gyógynövények egy része hazánkban gyógyszerek alkotórészeként is megtalálható.

Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

www.u-szeged.hu www.szechenyi2020.hu

Szabalpálma (Serenoa repens)

Történet, botanikai jellemzés

Az utóbbi idők egyik legsikeresebb gyógynövénye a szabalpálma (szin.: fűrészpálma, tör-pepálma). Németországban, Franciaországban a kezdeti stádiumú jóindulatú prosztatamegna-gyobbodás kezelésében a szabalpálma-készítményeket elsőként választandó szernek tartják.

A növény termését az indiánok táplálékként és különféle betegségek gyógyítására is alkalmazták (pl. emésztési problémák, genitális és húgyúti gyulladások, dizentéria). A fűrészpálmát az Egyesült Államokban gyomnövénynek tekintették, gyógyászati értékét Európában fedezték fel. A leszüretelt termés nagy részét ma is Európában dolgozzák fel.

A szabalpálma Észak-Amerika délkeleti részén honos, 2–3 méter magasra növő pálmaféle, amelynek szárított, fekete színű termését, illetve annak kivonatát alkalmazzák a gyógyításban.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szabalpálma (Serenoa repens, szin.: Sabal serrulata) termése hivatalos (Sabalis serrulatae fructus).

Kémiai összetétel, hatásmechanizmus

A terápiában általában a termés lipofil oldószerrel készült kivonatát (vagy szuperkritikus extraktumát) alkalmazzák, amely túlnyomórészt különféle zsíroldékony összetevőkből (zsírsavak, zsírok, szterinek) áll. A további komponensek közé különböző flavonoidok és nagy molekulájú poliszacharidok tartoznak. A hatásért felelős komponensek kutatása során egy standardizált eljárással készült apoláris kivonat (Permixon®) igen hatásosnak bizonyult, a forgalomban lévő készítmények jórészt ezt tartalmazzák.

Bár a szabalpálma esetben nem egyetlen hatóanyagnak tulajdonítható a kedvező hatás, a kivonat előállításának és a komponensek arányának standardizálása megfelelő biztosíték az egységes összetételre és az összehasonlítható vizsgálatok elvégzésére. Az eddigi eredmények szerint a szabad zsírsavaknak fontos szerepük van a szabalpálma hatásának kialakulásában.

A szabalpálma antigonadotróp hatását több olyan vizsgálati eredmény alátámasztja, amelyek szerint a lipofil kivonat gátolja a tesztoszteron és a dihidro-tesztoszteron kötődését a citoszol- és magreceptorokhoz. A kivonat antigonadotrop hatását részben az 5-α-reduktáz enzim gátlása magyarázza, amit a drog zsírsavtartalmának tulajdonítanak. Az enzim I. és II.

izoenzimének inhibíciója révén csökken a tesztoszteron átalakulása dihidotesztoszteronná. A kivonat enzimgátló aktivitása magasabb a szintetikus finaszteridénél. A szabalpálma-kivonat fokozza a 3-α-hidroxiszteroid-oxidoreduktáz (a dihidro-tesztoszteront inaktív metabolittá bontó enzim) aktivitását, ezáltal fokozza az antigonadotróp hatást. Ez az enzim a

Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

www.u-szeged.hu www.szechenyi2020.hu

prosztaglandinokat is bontja, ami magyarázatot adhat arra, hogy a kivonat alkalmazása esetén miért csökken a prosztaglandin-mediált prosztataödéma.

A szabalpálma kivonata gátolta a fibroblaszt növekedési faktor (FGF) és epidermális növekedési faktor (EGF) prosztata-epitélsejtekre kifejtett hatását, ami a drog vegyületeinek antiproliferatív hatását bizonyítja. A prokalcitonin hatásának gátlása ugyancsak hasonló eredménnyel jár, ugyanis a prokalcitonin fokozza a prosztatasejtek proliferációját. A kivonat és az abban található egyik zsírsav, a mirisztoleinsav apoptózist és nekrózist okozott prosztata-tumorsejteken in vitro.

A farmakológiai vizsgálatok során görcsoldó hatását in vitro, gyulladásgátló és immun-stimuláns hatását in vivo is igazolták. A gyulladásgátlás hátterében a ciklooxigenáz és a lipoxi-genáz-enzim gátlása áll, az immunstimuláns hatásért pedig a poliszacharidoknak a polimorfonukleáris leukociták fagocitózisát fokozó hatása felel. A szabalpálma-kezelés hatására szignifikánsan csökkent bizonyos gyulladásos markerek (TNF-α, IL-1) koncentrációja a prosztatában (a csökkenés jól korrelált a klinikai tünetek javulásával).

Állatkísérletek alapján nem egyértelmű, hogy a szabalpálma kivonata tartósan csökkenti-e a prosztata térfogatát, mivel a pozitív eredmények mellett több vizsgálat szerint nem változott a dülmirigy mérete.

A szabalpálma kivonata nincs hatással a prosztata-epitélsejtek PSA-szekréciójára (PSA=prosztataspecifikus antigén). A prosztatakarcinóma-szűrővizsgálat a PSA mérésén alapul, az emelkedett PSA-koncentráció daganatra utal. Bizonyos gyógyszerek, például a finaszterid csökkenti a PSA koncentrációját, ezért megnehezíti a prosztatarák korai felismerését. A szabalpálma-kezelés azért előnyös, mert nem befolyásolja a szűrővizsgálat eredményét.

Humán vizsgálatok

Számos modern klinikai vizsgálatban dokumentálták jóindulatú prosztata-megnagyobbodásban szenvedőknél a szubjektív panaszok csökkenését és a vizeletáramlással, vizelési gyakorisággal kapcsolatos objektív mérőszámok javulását. Néhány esetben a prosztataödéma csökkenését is megfigyelték.

A legtöbb vizsgálatot szabalpálma speciális, hexános kivonatával végeztek. A klinikai vizsgálatok metaanalízise (27 vizsgálat, közel 6000 résztvevő) szerint a kezelés jelentősen csökkenti az éjszakai vizelés gyakoriságát és javítja a vizeletáramlást a placebóhoz viszonyítva.

A kezelés a terápiában gyakran alkalmazott α-blokkoló és 5-α-reduktáz enzimet gátló

Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

www.u-szeged.hu www.szechenyi2020.hu

gyógyszerekkel azonos hatásosságú a szubjektív tünetek csökkentését illetően. A kezelés nincs káros hatással a nemi életre és nem befolyásolja a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjét, ami azért fontos, mert így nem hamisítja meg a prosztatarák egyik szűrővizsgálatának eredményét. A prosztata mérete enyhén csökken hosszú távú alkalmazás esetén. Egy olyan metaanalízisben, amelyben más típusú kivonatok eredményeit is bevonták, a vizsgálatban a pozitív hatások nem voltak kimutathatóak.

Klinikai vizsgálatokban a szubjektív panaszok csökkenését és a vizeletáramlással, vizelési gyakorisággal kapcsolatos objektív mérőszámok változását tanulmányozták. A tünetek kvantitatív mérését az IPSS-skála (International Prostate Symptom Score) bevezetése tette lehetővé, amely tartalmazza a betegség legjelentősebb panaszait. A vizsgálatok többségében a Sabal-kezelés a tünetek szignifikáns enyhülését eredményezte.

A szabalpálma-kivonattal számos összehasonlító vizsgálatot végeztek, amelyek többségében a növényi szer a szintetikumhoz hasonló hatásosságúnak bizonyult. Egy randomizált, kettős vak vizsgálatban az α1-antagonista finaszteridet hasonlították össze a törpepálma-kivonattal.

Az IPSS-érték javulása mindkét esetben szignifikáns volt, azonban a két szer hatásossága között nem volt statisztikailag értékelhető eltérés.

Az in vitro megfigyelt hatások közül 5-α-reduktáz enzim gátlását humán vizsgálatban is igazolták. A kezelésben nem részesült betegekhez képest a szabalpálma-kivonatot kapott résztvevők prosztatájában a dihidro-tesztoszteron/tesztoszteron arány szignifikánsan csök-kent.

Korábbi megfigyelések szerint a kivonat nem csökkentette a prosztata méretét, de egyes újabb vizsgálatok ennek ellentmondani látszanak. Ez a megfigyelés gyakorlati szempontból is érthe-tővé, elfogadhatóvá teszi a szabalpálma hatásosságát, hatásmechanizmusát.

Indikációk, adagolás

A szabalpálma I. és II. stádiumú BPH kezelésére alkalmazható. A szabalpálma termésének hexános kivonata (drog-kivonat arány 7–11:1) klinikailag igazoltan csökkenti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteit napi 320 mg extraktum alkalmazása esetén. Egyéb, alkohollal készített kivonatokat is szoktak alkalmazni, ezek hatásossága kevésbé alátámasztott.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók, toxicitás

A törpepálma-kivonat jól tolerálható szer. Enyhe, múlékony gasztrointesztinális panaszok, fejfájás előfordulhatnak, de ezek gyakorisága hasonló, mint placebo esetén. A laboratóriumi

Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

www.u-szeged.hu www.szechenyi2020.hu

értékeket a kivonat nem befolyásolja. A drog szedésének kontraindikációja (az allergiát leszámítva) nem ismert. A standard finaszterid- és tamszulozinkezelés szexuális zavarokat okozhat (pl. ejakulációs problémák), a törpepálma esetén ilyen nemkívánatos hatás nem ismert, sőt a vizsgálatok egy része szerint a Sabal-kezelés javította a szexuális élet zavarait.

Mivel a törpepálma tartalomanyagai befolyásolják a hormonrendszert, hormondependens daganat esetén a növény alkalmazását meg kell beszélni a kezelőorvossal. A BPH kezelésére gyakran alkalmazott finaszteriddel szemben a szabalpálma előnye, hogy nem okoz impotenciát és libidócsökkenést, így javítja a beteg általános életminőségét.

Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

www.u-szeged.hu www.szechenyi2020.hu

Afrikai szilvafa (Prunus africana) Történet, botanikai jellemzés

Az afrikai szilvafa Európában viszonylag új gyógynövénynek számít, mindössze néhány évtizeddel ezelőtt jelentek meg az első publikációk a növénnyel kapcsolatban. Az európai gyógyászatba a francia gyarmatokról került be, ahol régóta tradicionális gyógynövénynek számított. A kéreg porát tejjel összekeverve húgyúti betegségek kezelésére és afro-diziákumként alkalmazták. Annak ellenére, hogy igen kedvező hatása van a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteinek enyhítésére, az afrikai szilvafa gyógyászati felhasználásának perspektívája jelenleg nem túlságosan kedvező. Sajnos, miután a nyugati világban sikeres gyógynövénnyé vált, megindult a kíméletlen kitermelés. A nagyobb anyagi haszon reményében a kéreg eltávolításának olyan módszerét alkalmazták, amelynek során a fák elpusztultak. Az egyedszám vészesen lecsökkent, a faj a kihalás szélére került.

Megmentésére nemzetközi programokat indítottak, hogy a gyógyszergyártás igényeinek kielégítése mellett biztosítsák a faj fennmaradását. A növény készítményeit elsősorban Franciaországban (és egyre inkább az USÁ-ban) alkalmazzák előszeretettel.

Az afrikai szilvafa örökzöld, Afrikában honos, akár 30 méter magasra növő fa, amely 1500 m fölötti magasságban él. A gyógyászatban a fa lehántott, megszárított sötétbarna kérgét használják fel. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az afrikai szilvafa (Prunus africana szin.:

Pygeum africanum) kérge hivatalos drog (Pruni africanae cortex). Készítményekben általában a drog szerves oldószerrel készült kivonatát vagy szuperkritikus extraktumát alkalmazzák.

Kémiai összetétel, hatásmechanizmus

A növény kedvező hatásaiért az atrársavat és származékait, fitoszterineket (β-szitoszterin és származékai) és néhány hosszú szénláncú alkohol észterszármazékát teszik felelőssé. Ezek közül a legjelentősebbek és a növényre specifikus vegyületek a n-dokozil-transz-ferulát és az n-tetrakozil-transz-ferulát. A növény kérge ezen kívül triterpéneket (urzolsav, oleánolsav) és zsírsavakat (legjelentősebb mennyiségben palmitinsavat) tartalmaz.

A kéreg hatásmechanizmusának tisztázását bonyolítja, hogy a szabalpálmával ellentétben (lásd: Permixon®) a vizsgálatokat különböző, vagy ismeretlen összetételű kivonatokkal végezték, így az eredmények nehezen összevethetők. Tapasztalatok szerint az afrikai szilvafa kérge csökkenti a prosztatamegnagyobbodás obstruktív tüneteit, amit több mechanizmus eredőjeként interpretálnak.

Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

www.u-szeged.hu www.szechenyi2020.hu

A hatás egyik komponense a gyulladás csökkentése, ami a lipoxigenáz enzim gátlásával alakul ki. Ezt a hatást in vitro bizonyították. A drog triterpéjeinek ödémacsökkentő hatást tulajdonítanak. Állatkísérletekben a kéreg enyhe antiösztrogén hatását figyelték meg.

A különböző növekedési faktorok [fibroblaszt növekedési faktor (FGF), epidermális növekedési faktor (EGF), inzulinszerű növekedési faktor (IGF)] prosztata-fibroblasztokra kifejtett hatásának gátlását, tehát a kivonat antiproliferatív hatását ugyanilyen módon igazolták (ez a gyakorlatban a hiperplázia ütemének lassulását, vagy leállását jelentheti).

A kivonat gátolja 5-α-reduktáz és az aromatáz enzimet. Pygeum-előkezeléssel meg lehetett akadályozni a dihidro-tesztoszteron hatásait patkányok prosztatáján. A kivonat antiandrogén hatású vegyületeinek hatás-orientált izolálása során a legaktívabbnak az atrársav és az N-butilbenzolszulfonamid (NBBS) bizonyult.

Állatkísérletekben a húgyhólyag ingerérzékenységének csökkenését mutatták ki, ami az irritatív tünetek enyhítésében lehet előnyös. Hosszú távú Pygeum-kezeléssel húgyúti obstrukció esetén megőrizhető volt a húgyhólyag kontraktilitása, ami szükséges a megfelelő vizeletürítéshez. Placebokezelés esetén az obstrukció hosszú távon károsította a kontraktilitást.

Humán vizsgálatok

Az afrikai szilvafa hatásosságát BPH esetén számos klinikai vizsgálat igazolja. A betegség különböző objektív jellemzői (vizeletáramlás sebessége, ürített vizelettérfogata, vizelési gyakoriság, éjszakai vizelés), valamint az azokat összegző IPSS-érték az esetek túlnyomó többségében kedvezően változott a kezelés hatására.

Egy 60 napig tartó összehasonlító vizsgálatban a Pygeum-kezelésben részesülő betegek vizeletürítéssel kapcsolatos paraméterei szignifikánsan nagyobb mértékben javultak, mint a placebokezelést kapott csoport értékei. A kezelés hatásosságának pontosabb meghatározásához szintetikus szerekkel összehasonlító vizsgálatok elvégzése szükséges. Eddig mindössze egy ilyen vizsgálat ismert a szakirodalomban, amelyben az afrikaiszilvafa-kéreg kivonata kevésbé volt hatásos, mint az alfuzozin. Az afrikai szilvafával végzett vizsgálatokat elemző metaanalízis szerint a kontrollként alkalmazott placebóhoz képest a növényi kivonat hatásosabban csökkenti a betegség tüneteit.

Érdekességként említhető, hogy az afrikai szilvafa kérgét férfiak meddőségének kezelésében is vizsgálták. Elégtelen prosztataszekrécióból fakadó csökkent megtermékenyítő-képességű

Éjszakai vizelés

nap nap

Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

www.u-szeged.hu www.szechenyi2020.hu

férfiak esetén a drog kivonata fokozta a prosztata savas foszfatáz- és proteinszekrécióját.

Egyetlen, kis betegszámú vizsgálat alapján azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a drog meddőség kezelésében betöltött szerepéről.

Indikációk, adagolás

Az afrikai szilvafa kérge enyhe és közepesen súlyos BPH tüneteinek enyhítésére alkalmas szer.

Deklarált napi dózisa nincs, de a vizsgálatokban (és a készítmények tájékoztatóiban) leggyakrabban 100–200 mg kivonat szerepel.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók, toxicitás

A drog alkalmazása során gyógyszer-interakciókat nem figyeltek meg. A kezelés jól tolerálható, ritkán enyhe mellékhatások (hasmenés, székrekedés, hasfájás) kísérik a drog alkalmazását. A növénnyel szembeni allergiát kivéve a kezelésnek abszolút kontraindikációja nem ismert.

Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

www.u-szeged.hu www.szechenyi2020.hu

Közönséges tök (Cucurbita pepo)

Történet, botanikai jellemzés

A tök Amerikában őshonos növény, amely a 16. században került Európába. Magjának első gyógyászati vonatkozású említése a 19. századból maradt fenn, amikor féregűzőként használták. Korabeli és későbbi források a drogot számos más panasz, többek között húgyúti betegségek kezelésére is ajánlották. Hasonló, vizelethajtóként történő alkalmazását több észak-amerikai indián törzsnél megfigyelték. Az európai népi gyógyászatban féregűzőként terjedt el leginkább. BPH kezelésére elsősorban Magyarországon és a környező országokban használják. Hazánkban a prosztatatúltengés kezelésére alkalmas szerek közül a tökmagot tartalmazó készítmények fogynak legnagyobb mennyiségben.

A közönséges tök egyéves, mélyrehatoló gyökerű, kabaktermésű növény. Gyógyászati szempontból a tökmagból készült olaj bír jelentőséggel de a mag fogyasztása is kedvező hatású. Ma már a speciálisan nemesített, maghéj nélküli stájer olajtökből (C. pepo convar.

pepo var. styriaca) préselik az olajat. Stájerországban a tökmagolaj a mindennapi étrend része.

Hazánkban az Őrségben állítottak elő és használtak a főzéshez-sütéshez tökmagolajat. Az olajtök feldolgozása azért előnyösebb, mert nincs szükség a mag héjtalanítására, a megszárított magvak közvetlenül préselhetők. A nyert tökmagolaj jellegzetes zöldesbarna színű, és nemcsak gyógyászati, hanem étkezési céllal is felhasználják.

Kémiai összetétel, hatásmechanizmus

A tök magja kb. 50% olajat tartalmaz, amelynek főbb komponensei a palmitinsav, a sztearinsav, olajsav és a linolsav. Az olaj színét a klorofill és a karotinoidok adják. Hatás szem-pontjából legjelentősebbnek a drog szterintartalmát tartják. A fő komponensek a növényvi-lágban viszonylag ritkán előforduló Δ7-szterinek (Δ7-spinaszterin, Δ7-avenaszterin), de kisebb mennyiségben Δ5-szterinek (sztigmaszterin, β-szitoszterin) is megtalálhatók az olajban. A tökmagolaj A- és jelentős mennyiségű E-vitamint is tartalmaz. A mag cink- és szeléntartalma magas (utóbbi a növényvilágban egyedülállóan nagy koncentrációban található meg a tökmag-ban). Az olaj jellemző vegyülete a szkvalén, amelyet markeranyagnak tekintenek, és a hamisítások kimutatására használják. A mag préselése után visszamaradó tömeg túlnyomó részét pektin és fehérje alkotja. A tökmag tradicionálisan kihasznált féreghajtó hatása egy speciális aminosavnak, a kukurbitinnak tulajdonítható (ami az olajban nem található meg), amely a férgek immobilizálásával hat.

Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

www.u-szeged.hu www.szechenyi2020.hu

A tökmag hatásának mechanizmusa nem teljesen tisztázott. A tökmagolaj Δ7 -fito-szterintartalma in vitro gátolja az 5-α-reduktáz enzimet. Ezt a hatást humán vizsgálat is igazolta: prosztatektómiás minták tökmagkezelés után szignifikánsan kisebb koncentrációban tartalmaztak DHT-t, mint kezelés nélkül. In vitro kísérletek eredményeként tudjuk, hogy a Δ7 -fitoszterinek kompetitíven gátolják a DHT kötődését az androgénreceptorokhoz.

Az olaj és a mag szeléntartalma gyulladáscsökkentő hatással bír. A BPH vizeléssel kapcsolatos

Az olaj és a mag szeléntartalma gyulladáscsökkentő hatással bír. A BPH vizeléssel kapcsolatos

In document Fitofarmácia (Pldal 189-200)