• Nem Talált Eredményt

Az ima kötelező (fard) elemei

Ha valaki az alábbiak közül akár csak egyet is kihagy bármelyik rakában, akkor az adott raká érvénytelen, ezért azt meg kell ismételni.

1. A szándék. A muszlim tisztelettel, hódolattal, alázatosan, arccal a Kába felé fordulva egyenesen áll, azzal a belső elhatározással, hogy elvégzi az imát. „A tettek csakis a szándék alapján [ítéltetnek meg], és minden embert csakis az illet meg, amit szándékozott.” – mondta Mohamed Próféta . (al-Bukhári, Muszlim) A szándékot nem mond-juk ki, hiszen a szándék helye a szívben van.

2. Az első takbir. Az imát megnyitó „Allahu akbar” mondása. „Nem fogadtatik el egyikőtök imája sem, amíg nem mossa meg jól min-den tagját (wudut csinál), és utána azt nem mondja: Allahu akbar!”

– mondta Mohamed Próféta  (at-Tabaráni), és azt is mondta: „Ha felállsz imádkozni, mondd: Allahu akbar.” (al-Bukhári, Muszlim)

3. Állva kell imádkoznia annak, aki tud. A Próféta  állva imád-kozott a fard és a szunna imákban, eleget téve ezzel Allah paran-csának: „Tartsátok be az imádkozást, és [különösen] középsőt, és álljatok áhítatosan Allah előtt.” (Korán 2:238)

}َينِتِناَق ِهَّلِل ْاوُموُقَو ىَطْسُوْلا ِةلا َّصلاَو ِتاَوَل َّصلا ىَلَع ْاوُظِفاَح{

Omarán ibn Hussein  azt mondta: Amikor beteg voltam, megkér-deztem a Prófétát , hogy mit tegyek. Ő azt mondta: „Imádkozz állva, ha nem tudsz, akkor ülve! Ha nem bírod azt sem, akkor az oldaladon fekve!” (al-Bukhári)

56. Fontos tudni, hogy az imádkozónak kötelező legalább az ajkait és a nyelvét mozgatnia a recitálás, az istenemlegetés vagy a takbir mondásakor. Nem elég tehát azt némán elmondania.

Ha valaki ülve imádkozta a fard imát, miközben tud állni, akkor an-nak érvénytelen az imája.57 Ha viszont egy önkéntes imáról van szó, akkor megengedett, ugyanakkor ilyenkor csak fele jutalmát kapja az állva imádkozónak. (al-Bukhári)

4. A Fátiha recitálása (minden rakában). Mohamed Próféta  azt mondta: „Aki az imájában nem recitálja a Fátihát, annak nem fogadta-tik el az [imája]”58(al-Bukhári), valamint azt mondta: „Ha bárki imádko-zik egy imát, amiben nem recitálta a Fátihát, akkor az imája hiányos, hiányos, nem teljes!” (Muszlim) Viszont aki nem tudja megjegyezni a Fátihát, az mondja azt:

Szubhán Allah, wal-hamdu lil-lah, le iláhe ill Allah, wal-lahu akbar, wa le quwwata illá bil-lah. (Abu Dáúd, al-Hakim)

[Allah minden hiánytól mentes! Hála legyen Allahnak! Nincs más isten, csak Allah! Allah a leghatalmasabb! És nincs hatalom, se erő csak az Allahtól származó]

ِللهاب لاإ َةَّوُـق لاَو َلْوَح لاَو ُرَـبْكَأ ُللهاو ُللها لاَإ َهَلِإ لا ،ِلله ُدْمَْلاو ،ِللها َناَحْبُس

A Fátiháról

Azt mondta Allah Küldötte : „Azt mondta Allah, a Hatalmas és Dicsőséges: Megfeleztem az imát Magam és a szolgám közt. A szol-gámé az, amit kér.” Allah Küldötte  azt mondta: „Olvassátok!” (a Fátihára gondolt). Amikor a szolga azt mondja: Al-hamdu lilláhi rabbil álamín, így szól a Hatalmas Allah: Hálát adott nekem a szol-gám. Amikor azt mondja a szolga: arrahmanir rahím, így szól Allah:

Dicsért engem a szolgám. A szolga így folytatja: Máliki javmid dín, Allah pedig így szól: Dicsőített engem a szolgám.

Amikor a szolga azt mondja: Ijjáká na abudu va ijjáká násztáín, Allah így szól: Ez csak kettőnk dolga (Allahé és a szolgájáé) és

57. Ha valaki olyan imám mögött imádkozik, aki ül, akkor neki is le kell ülnie, akkor is ha tud állni. A Próféta  azt mondta: „Kövessétek az imámot, ha állva imádkozik, akkor állva imádkoz-zatok, és ha ülve imádkozik, akkor ülve imádkozzatok!” (Muszlim)

58. Ez alól kivételt képez a megelőzött imádkozó: akinek az imához csatlakozása pillanatában az imám (az ima vezetője) előrehajolt állapotban van, vagy már az után csatlakozik az imához, hogy az imám recitálta a Fátihát. Kivételt képez még az imámot követő a hangosan recitált imarészek alkalmával, de ha recitálja magában az imám hallgatása közben, az jobb.

a szolgámé minden, amit csak kér. Ha a szolga azt mondja: Ihdiná sszirátal musztakím, szirátal-ládíná an amta alajhím, ghajril maghdubi alajhim valad-dállín, így szól Allah: Ezek a szolgámé, és a szolgámé minden, amit csak kér.” (Muszlim)

A Próféta  azt mondta: „Allah nem küldött le sem a Tórában, sem az Evangéliumban olyat, mint a Koránban a Fatiha. Ez a hét ismételt [ája] és ez a hatalmas Korán, ami nekem adatott.” (an-Naszái, al-Hákim)

5. Meghajlás (ruku). A Magasztos Allah azt mondta:

„Ti hívők! Hajoljatok meg, boruljatok le…” (Korán 22:77)

} اوُد ُجْساَو اوُعَكْرا اوُنَمآ َنيِذَّلا اَهُّـيَأ اَي{

Mohamed Próféta  azt mondta: „Nem fogadtatik el egyikőtök imája sem, amíg nem mossa meg jól minden tagját (wudut csinál) és utána azt nem mondja: Allahu akbar! Majd adjon hálát Allahnak, és dicső-ítse Őt. Olvasson a Koránból, amennyit megtanított és megengedett neki Allah. Ezután mondja: „Allahu akbar!” és hajoljon meg. Kezeit tegye a térdeire, és nyugodtan álljon meghajolva.” (Abu Dáúd, an-Naszái)

6. Felállás a meghajlásból. „Allah Küldötte  olyan hosszan szokott állni a meghajlást követően, mint amilyen hosszú a meghajlás volt.

Néha olyan sokáig állt, hogy valaki azt mondta: Biztosan megfe-ledkezett [arról, hogy állás vagy olvasás van].” (al-Bukhári, Muszlim).

„Meg is parancsolta a nyugalmat az állásban, amikor azt mondta:

...majd emeld fel a fejed, míg fel nem egyenesedsz és hagyd, hogy minden tag a helyére térjen vissza.” (al-Bukhári, Muszlim). Mohamed Próféta  azt szokta mondani: „Allah nem néz egy szolga imájára, ha az nem teszi stabillá a hátát a meghajlás és a leborulás között.”

(Ahmed, at-Tabaráni)

7. Leborulás kétszer és a dzsulusz. Így szólt a Magasztos Allah: „Ti hívők! Hajoljatok meg, boruljatok le…” (Korán 22:77)

} اوُد ُجْساَو اوُعَكْرا اوُنَمآ َنيِذَّلا اَهُّـيَأ اَي{

Az imádkozónak hét tagra kell leborulnia a földre úgy, hogy láb-ujjainak alsó oldala, mindkét térde, mindkét tenyere, homloka és

az orra a földet érje. A Próféta  azt mondta: „Ha leborul a szolga, hét tag borul le vele: a homlok és az orr (ez egy), a térdek (kettő), a kezek (kettő) és a lábfejek (kettő).” (Muszlim). Az orrot és a homlokot egy tagként említette. Másik hadíszban azt mondta: „Nem elfoga-dott annak az imája közületek, akinek nem ér az orra a földre, mint ahogyan a homloka is.” (ad-Dáragutni)

8. A két leborulás közti ülés. „Mohamed Próféta  Allahu akbar-t mondott és a földre borult. Majd felemelte a fejét a leborulásból Allahu Akbar-t mondván, és ekkor következett egy kis pihenés ülő pózban: ez a dzsulusz. Ezután azt szokta mondani: „Allahu akbar!”, majd másodjára is leborult.” (al-Bukhári, Muszlim) „Ezután Allah Küldötte  a kezeire támaszkodva szokott felegyenesedni a követ-kező rakához.” (al-Bukhári) „Allah Küldötte  nyugodtan szokott ülni, míg minden tagja meg nem állapodik a helyén.” (Abu Dáúd).

„Olyan hosszan csinálta, mint a leborulást.” (al-Bukhári, Muszlim)

9. Utolsó ülés „Ha felemelted a fejedet az utolsó leborulásból és leül-tél a Tasahudot elmondani, akkor befejezted az imádat.” – mondta Mohamed Próféta (al-Bukhári, Muszlim, Ahmed)

10. Köszönés (at-teszlim). Allah Küldötte  azt mondta: „Az ima zárása a köszönés. [Megengedetté teszi azt, ami az imában tilos volt.]” (Al-Hákim). „A Próféta  köszönt: Asszalamu alejkum va rahmatullah.

Úgy köszönt, hogy akik mögötte álltak, látták jobb orcája fehérsé-gét. Majd balra köszönt: Asszalamu alejkum va rahmatullah. S úgy köszönt, hogy a mögötte állók látták bal orcája fehérségét.” (Muszlim).

„Néha még hozzátette az első köszönéshez: va barakátu!” (Abu Dáúd)

11. A nyugalom kötelessége minden egyes mozdulatnál. Lassú tem-póban kell végezni az ima minden egyes mozdulatát. „A Próféta  egyszer látott egy férfit, akinek a meghajlása nem volt teljes és olyan volt a leborulása, mint amikor a csirke csipeget. Ezért azt mondta:

„Ha ez az ember így halna meg, akkor nem a Mohamed Próféta ál-tal hozott vallásban halna meg, mert úgy csipeget az imában, mint ahogy a varjú csipegeti a vért. Akinek nem teljes a meghajlása és a leborulása az olyan, mint az éhező, aki eszik egy-két szem datolyát, és nem lakik jól vele.” (Abu Jála)

„A Próféta azt szokta mondani, hogy az emberek között a leg-rosszabb tolvaj az, aki az imájából lop. Megkérdezték: Ó, Allah Küldötte! Hogyan lop az ember az imájából? Azt felelte: Nem teszi teljessé a meghajlást és a leborulást.” (Ahmed, Ibn Abu Sejbah)

„A Próféta, amint imádkozott, látta a szeme sarkából, hogy egy fér-fi nagyon gyorsan hajolt meg, és nagyon gyorsan borult le. Az ima végeztével így szólt: Ó, muszlimok! Annak nem teljes az imája, aki nem nyugodt tempóban hajlik meg és borul le.” (Ahmed)

12. Sorrend. Olyan sorrendben kell imádkozni, ahogyan az imént rész-leteztük. Azt mondta Mohamed Próféta : „Úgy imádkozzatok, ahogyan engem láttatok imádkozni.” (al-Bukhári)