• Nem Talált Eredményt

Az ima feltételei

Az ima feltételei azok a dolgok, amelynek teljesülniük kell az imádko-zás elkezdése előtt, és ha hiányzik egy is ezek közül, akkor érvénytelen az ima.

1. Érvényes imaidő ismerete (lásd fentebb): az imát az ideje előtt imád-kozni érvénytelen, és ugyanígy érvénytelen utána is, kivéve ha va-laki elfelejti vagy átalussza azt.

2. A két eseménytől való megtisztulás (a kicsi: a vizelet, gázok és a széklet; a nagyobb: a házasélet, a magömlés, a menstruáció, a gyer-mekágyasság), ami a wudut, és a ghuszlt foglalja magában.

„Ti hívők! Ha az imádkozáshoz álltok föl, akkor mossátok meg [előt-te] az orcátokat és a kezeteket könyökig, és simítsátok végig a fejete-ket és a lábatokat a bokáig [mossátok meg]! Ha dzsunubok vagytok, akkor tisztálkodjatok meg!” (Korán 5:6)

َلِإ ْمُكَيِدْيَأَو ْمُكَهوُجُو ْاوُلِسْغاَف ِةلا َّصلا َلِإ ْمُتْمُق اَذِإ ْاوُنَمآ َنيِذَّلا اَهُّـيَأ اَي

ْاوُرَّهَّطاَف اًبُنُج ْمُتنُك نِإَو ِْينَـبْعَكْلا َلِإ ْمُكَلُجْرَأَو ْمُكِسوُؤُرِب ْاوُحَسْماَو ِقِفاَرَمْلا

Mohamed Próféta  azt mondta: „Tisztaság nélkül nem fogadtatik el az ima.” (Muszlim)

3. A teljes tisztaság. Ez az egész test tisztaságát, a viselt ruhák tiszta-ságát, és az ima helyének tisztaságát foglalja magában.

4. A szemérem takarása, vagyis az öltözet az erkölcsi szabályoknak megfelelő legyen. A férfiaknak a testet fedni kell a köldöktől a tér-dig.53 Nőknek az egész testet fedni kell, kivéve az arcot és a kezeket.54 Mohamed Próféta  azt mondta: „Allah nem fogadja el egy puber-táskort elért nőnek az imáját csak khimárral.” (Abu Dáúd, at-Tirmidi)

5. A Qibla irányába fordulni. A muszlimok, akárhol vannak, szí-vükkel és tekintetükkel a Qibla, a Mekkában lévő Kába felé fordul-nak, nem kelet felé. A Próféta , amikor felállt az imához, mindig a Kába irányába fordult, szunna és fard imánál egyaránt, s ugyanezt parancsolta meg nekünk is: „A wudut jól végezd el, fordulj Mekka felé és mondd: Allahu akbar!” (al-Bukhári, Muszlim)

Az iszlám terjedése kezdetén Mohamed Próféta  a jeruzsálemi Kudsz mecset felé imádkozott (úgy, hogy előtte volt a Kába), addig amíg Allah le nem küldte a következő áját:

„Gyakran látjuk orcád fordulását az ég felé, ezért mi olyan [Qibla]

irány felé fordítunk téged, ami megnyeri a tetszésedet. Fordítsd hát orcádat a szent Mecset felé! Bárhol is legyetek [ó, hívők], fordítsá-tok orcáfordítsá-tokat az ő irányába! Azok, akiknek megadatott az Írás, jól tudják, hogy ez az igazság, amely az Uruktól [ered], Allah tudván tudja azt, amit cselekszetek.” (Korán 2:144)

َكَهْجَو ِّلَوَـف اَها َضْرَـت ًةَلْـبِق َكَّنَـيِّلَوُـنَلَـف ءاَمَّسلا ِف َكِهْجَو َبُّلَقَـت ىَرَـن ْدَق{

َنيِذَّلا َّنِإَو ُهَرْطَش ْمُكَهوُجُو ْاوُّلَوَـف ْمُتنُك اَم ُثْيَحَو ِماَرَْلا ِدِجْسَمْلا َرْطَش }َنوُلَمْعَـي اَّمَع ٍلِفاَغِب ُهَّللا اَمَو ْمِِّبَّر نِم ُّقَْلا ُهَّنَأ َنوُمَلْعَـيَل َباَتِكْلا ْاوُتوُأ

53. Annak ellenére, hogy a férfiaknak a testüket a köldöktől a térdig kell fedniük, fedetlen vál-lal ne imádkozzanak (legalább az egyik váll takarva legyen), ha lehet. Mohamed Próféta  azt mondta: „Egyikőtök se imádkozzon olyan ruhadarabban, ami nem takarja a vállát.” (al-Bukhári, Muszlim), pl. csak egy nadrágban, ami fedi a testet köldöktől a térdig.

54. A legtöbb vallásjogi tudós szerint kötelező a láb takarása, de vannak olyan tudósok, akik en-gedélyezik a lábfej fedetlenül hagyását. Ez Abu Hanífa, at-Thawri és al-Muzani véleménye és ezt erősítette Ibn Tejmijja is. Minden esetre a láb takarása ajánlatos, jobb és biztosabb, de szükség esetén (pl. nagyon meleg időben) megengedett a lábfejet felfedni, de csak bokáig.

Amióta lejött ez az ája, azóta a muszlimok a Kába irányába fordulva imádkoznak. Erről szól a következő hadísz is: „Amikor az emberek a Kibba mecsetben voltak reggeli imán, jött egy ember és így szólt: – A Prófétának  jött egy ája az éjjel, amelyben azt a parancsot kapta, hogy Mekka felé forduljon imádkozáskor! Hát akkor forduljatok ti is Mekka felé! Ők arccal Jeruzsálem felé álltak az imában. Miután megkapták a parancsot, fordultak, és fordult velük az imám is addig, míg a Kába felé nem álltak.” (al-Bukhári, Muszlim)

Mit csinál az, aki nem tudja, merre van Mekka (a Qibla)?

Aki nem tudja, hogy merre van a Qibla, próbálja meg kideríteni vagy megkérdezni, és ha ezután sem tudja megállapítani, akkor imádkoz-zon abba az irányba, amelyről legjobb belátása szerint úgy véli, hogy a Qibla iránya.

Ha az imádkozás közben derül ki a Qibla iránya, akkor forduljon a he-lyes irányba, és imádkozzon tovább. Nem kell megszakítania az imáját.

(Lásd a fenti hadíszt!)

Ha azonban az imádkozás végén derül ki, akkor sem kell megismételni az imádkozást. Dzsáber – a Próféta  egyik társa – azt mondta: „Együtt voltunk Mohamed Prófétával a háborúban, amikor is felhős lett az ég, s mi nem tudtuk, merre van a Qibla. Ezért mindenki egyedül imádkozott úgy, hogy húzott maga előtt egy vonalat, hogy emlékezzünk a helyünk-re. Ezután elaludtunk. Reggel mindnyájan láttuk, hogy nem a Qibla felé imádkoztunk. Elmondtuk ezt a Prófétának, s ő nem mondta, hogy ismé-teljétek meg az imát, hanem azt mondta: Elfogadott az imátok.” (al-Hákim)

Milyen helyzetekben lehet ettől eltekinteni?

(nem a Qibla felé imádkozni)

A Kába felé fordulás egyik feltétele az imádkozásnak, csak bizonyos helyzetekben lehet tőle eltekinteni, például:

– Félelem esetén. „Amikor a muszlimok támadástól tartanak, akkor megengedett állva vagy lovon ülve imádkozni, Mekka irányába vagy másfelé.” (al-Bukhári, Muszlim)

– Betegség során vagy kényszerhelyzetben, ha valaki egyáltalán nem tud a Kába felé fordulni.

– A szunna (a nem kötelező) ima imádkozása az utazónak. „A Próféta

 utazás közben a szunna imákat lovon vagy tevén ülve imádkoz-ta. Abba az irányba imádkozott, amerre ment.” (al-Bukhári, Muszlim).

Emiatt jött le a Korán 2:115 ájája: „Allahé a napkelet és a napnyu-gat, és ahová csak fordultok, Allah orcája ott van. Allah mindent magában foglal és mindent tud.”

}ٌميِلَع ٌعِساَو َهَّللا َّنِإ ِهَّللا ُهْجَو َّمَثَـف ْاوُّلَوُـت اَمَنْـيَأَف ُبِرْغَمْلاَو ُقِرْشَمْلا ِهَّلِلَو{

– Úgy imádkozott, hogy: „Meghajolt, s leborult a tevén bólintva a fe-jével. Amikor meghajlás jött, kevésbé, amikor leborulás, mélyebben (hajtotta le a fejét).” (Ahmed, at-Tirmidi)

– „A náfila (szunna) imakor, ha tevén vagy lovon ment, azt (a hátasállatot) Mekka felé fordította és azt mondta: Allahu akbar!

Ezután visszafordult az utazás irányába.” (Abu Dáúd)