• Nem Talált Eredményt

megoszlás az outputáramban

5.4 A HEEB komponensek szerepe a techno-ökonómiai profil kialakításában

Milyen szerepük van az adott hulladékkomponenseknek a teljes rendszer tulajdonságainak kialakításában?

A technológiák különböző mértékű környezeti hatásainak kialakításában a feldolgozandó hulladékkomponensek mennyiségének is hatása van. A HEEB-ek esetében a jogszabály szerinti kategóriák jelentős eltérést mutatnak összetételük tekintetében.

Ennek megfelelően a hulladékkomponensek vizsgálata is igen fontos. Így megállapítható, mely alkotókra kell külön figyelmet szentelni környezetterhelés illetve gazdaságosság szempontjából. Egy ilyen teljes szemlélettel a hulladékgazdálkodási politika felelősebben alakítható.

67. ábra: 1 tonna különböző kategóriákba tartozó HEEB kezelésének AP-ja a versengő technológiák azonos arányban való súlyozása esetén

A 67. ábra mutatja, hogy a 3-as és 4-es kategória feldolgozásának van a legmagasabb AP-ja, ezen belül is a NyHL-eket viszonylag nagyobb mennyiségben tartalmazók kohósítása jár a legintenzívebb hatással. A 2., 7. és 8. kategóriák nagyobb műanyagtartalmának égetése illetve pirolízise valamint az 1., 9. és 10. kategóriák vastartalmának újrahasznosítása okoz magas savasodási potenciált.

68. ábra: 1 tonna különböző kategóriákba tartozó HEEB kezelésének GWP-ja a konkurráló technológiák azonos arányban való súlyozása esetén

A globális felmelegedés esetében nem láthatók olyan egyedülállóan kiemelkedő csúcsok, mint a savasodásnál (lásd 68. ábra). Szinte mindegyik kategóriánál a pyromaat illetve a műanyag égetése játszik fontos szerepet, valamint a vas újrahasznosítás, a 3. és 4. kategória esetén a NyHL feldolgozása is meghatározó.

113 69. ábra: 1 tonna különböző kategóriákba tartozó HEEB kezelésének EP-ja a

konkurráló technológiák azonos arányban való súlyozása esetén

Az eutrofizációs potenciál kialakításában ismét a NyHL-ek kohósítással történő feldolgozása a kritikus pont (lásd 69. ábra). Emellett még fontos megemlíteni a műanyag komponensek égetését, a vas komponensek újrahasznosítását, valamint a reverz-logisztikát mint az EP fontos befolyásolóját.

70. ábra: 1 tonna különböző kategóriákba tartozó HEEB kezelésének HTP-ja a konkurráló technológiák azonos arányban való súlyozása esetén

A HTP-nél egyértelműen a nagyobb NyHL és műanyag tartalmú hulladék kategóriák feldolgozása jár nagy környezeti hatással, a NyHL-ek és műanyagok oxidatív termikus feldolgozása esetén (lásd 70. ábra). Továbbá még a vasfeldolgozásnak van szignifikáns hozzájárulása a humán toxicitáshoz.

71. ábra: 1 tonna különböző kategóriákba tartozó HEEB kezelésének POCP-ja a konkurráló technológiák azonos arányban való súlyozása esetén

Szmog képződésben feltűnően nagy szerepe a NyHL kohósításának van, illetve a hulladékkomponensektől független reverz-logisztikának. Megjelenik még, mint jelentős hatásokozó, a műanyag alkatrészek pirolízise és a réz komponensek újrahasznosítása (lásd 71. ábra).

72. ábra: 1 tonna különböző kategóriákba tartozó HEEB kezelésének ADP-ja a konkurráló technológiák azonos arányban való súlyozása esetén

A nyersanyagforrásokra nagy hatással a reverz-logisztika és a pyromaat eljárás van (lásd 72. ábra és 4.2.6 fejezet). Az 1. és 8-10. kategóriába tartozó hulladékok begyűjtése jár itt a legkisebb környezetterheléssel ebben a hatáskategóriában. A többi hulladékkategória begyűjtése több nyersanyagot igényel. A pyromaat hatása a műanyagtartalommal és természetesen a technológia üzemanyag igényével van összefüggésben. Ezért a 7-8. kategória műanyagainak pirolízises feldolgozása a 72. ábra szerint kiemelkedő ADP-vel jár.

115 73. ábra: 1 tonna különböző kategóriákba tartozó HEEB kezelésének ODP-ja a

konkuráló technológiák azonos arányban való súlyozása esetén

Az ODP és az elektromos áram felhasználása - illetve alapanyagok, melyek előállításához nagy mennyiségű elektromos áramot használnak - korrelálnak. Ilyen folyamatok a NyHL kezelése kohósítással vagy éppen a műanyagok égetése (73. ábra).

74. ábra: 1 tonna különböző kategóriákba tartozó HEEB kezelésének TETP-ja a konkurráló technológiák azonos arányban való súlyozása esetén

Az acél újrahasznosítás modellezett technológiájának relatív magas higany emissziója miatt a szárazföldi ökotoxicitást elsődlegesen ez a technológia határozza meg (lásd 74. ábra). A hulladékkategóriákra lebontva a nagy vastartalmú HEEB-ek okoznak magas TETP értékeket, mint az 1-es és 9-10-es kategória hulladékai.

75. ábra: 1 tonna különböző kategóriákba tartozó HEEB kezelésének CED-ja a konkurráló technológiák azonos arányban való súlyozása esetén

A 4.3-as fejezetben már megállapítottam, hogy az összesített energiafelhasználás területén a reverz-logisztikának, és a pyromaat folyamatnak van a legnagyobb hatása. Ez a mutató a kategóriákra bontásnál is jól mutatja, hogy szorosan korrelál az ADP mutatóval (vö. 69. és 75. ábra). A magas műanyagtartalom, illetve a bonyolultabb begyűjtési lánc - kisebb eszközök esetén a tömegre vetített hatékonyság jóval alacsonyabb, mint a nagyobb tömegű HEEB-ek esetén – nagyobb üzemanyag-felhasználást jelent, így a 2-7-es kategóriák reverz-logisztikájának CED mutatója magasabb, mint az 1. és 9-10-es kategóriáké. A magas műanyagtartalom pedig szoros összefüggésben áll a pyromaat okozta kumulált energiaigénnyel.

76. ábra: Költségek és hasznok kategóriákra és technológiai lépésekre bontva 1 tonna hulladék feldolgozása esetén (versengő technológiák részesedése 1:1)

A SzGK-k reverz-logisztikai forgatókönyvbeli magas részesedése miatt a nagy háztartási gépek (1-es kategória) visszagyűjtése igen drága folyamat (üzemanyagköltség). Csekély értékes anyagtartalma miatt a modellbeli újrahasznosított anyagainak értéke alig

117 kompenzálja a visszagyűjtés és előkezelés költségeit. Az újrahasznosítás során termelt másodlagos nyersanyagok értéke a többi kategória esetében lényegesen nagyobb haszonnal kecsegtet, míg a költségoldaluk rendre alacsony.

NyHL jelenléte a hulladékban szignifikánsan megemeli az adott HEEB kategória értékét (lásd 76. ábra 3-4. kategória). További értéknövelő komponens az alumínium, valamint a réztartalom. Érdekes, hogy az egyik leggyakrabban és legnagyobb mértékben előforduló hulladékkomponens, a vas és acél, jelenléte az LCC haszon oldalán alig értékelhető.

5.5 A technológiai módszerek szerepe az LCA és LCC