• Nem Talált Eredményt

Hazai tapasztalatok a RUBIRES programból

1. I. Bevezetés

12.3.4. Hazai tapasztalatok a RUBIRES programból

Az Eszterházy Károly Főiskola partnerként vett részt a nemzetközi RUBIRES programban, ahol az egyik cél biomassza energetikai felhasználását célzó értéknövelő partnerség kialakítása volt. A célterületül választott Egri kistérség adottságai – a kutatások alapján – leginkább a faaprítékra épülő lánc kiépítését teszik lehetővé. (107. és 108. ábra) A hozzáadott érték partnerség kialakítása felé tett lépések tapasztalatait az alábbiakban összegezzük.

A nyersanyag előállító szervezetek közül a nagyobb, állami érdekeltségűek könnyebben elérhetők és vonhatók be az együttműködésbe. A kisebb szervezetek és magánszemélyek csak jóval kisebb potenciál felett rendelkeznek és sokszor bizalmatlanok a partnerség-alapú kezdeményezésekkel szemben. A térség szőlővenyige potenciáljának ésszerű energetikai felhasználása ugyanakkor lehetetlen a kisebb szőlősgazdák együttműködése nélkül.

A civil szervezetek sokszor bizalmatlanok a biomassza energetikai célú hasznosítása felé. Szélsőséges vélemények szerint az erdők bármilyen kivágása bűn a természet ellen, csak a legenyhébb rekreációs funkciókat tudják elképzelni ezeken a területeken.

A térség önkormányzatai anyagi ehetőségeik szűkössége miatt rá volnának kényszerítve a helyi és olcsó energiaforrások nagyobb arányú alkalmazására. Ez az érdekeltség azonban nem mindig fejeződik ki felelős gondolkodásban (saját energiafogyasztásuk pontos figyelemmel kísérése) vagy éppen cselekvésben. Anyagi lehetőségeik korlátozottak – általában csak pályázati forrásokkal képesek nagyobb beruházásokra. A kisebb önkormányzatok jelenleg csak az ötletek szintjén járnak a megújuló energiák ügyében. A szervezetek mozgósíthatóságát nagyban korlátozza a bizonytalanság (választások, önkormányzati reform stb.) Hazai példák mutatják ugyanakkor, hogy az önkormányzatok akár mint alapanyag előállítók vagy feldolgozók is részt vehetnek a láncban.

Elvileg egy regionális koncepció megalkotása, illetve workshopokon keresztül történő társadalmasítása, esetleg személyes tárgyalások lehetnek a rendszer felépítésének fontosabb eszközei. Gyakorlatilag azonban tapasztalataink szerint a regionális koncepció nem volt igazán hatásos, a workshopok sem váltották be a hozzá fűzött reményeket. Sokkal hatékonyabbak voltak a személyes találkozók, illetve interjúk. A települési vezetők elérését a kistérségi tanácsüléseken való rendszeres részvétellel tudtuk biztosítani. A megkeresett potenciális partnerek aktivitását csak abban az esetben lehetett volna fokozni, ha aktuális pályázati kiíráshoz való csatlakozásra kértük volna fel őket.

107. ábra: Az Eger térségében tervezett bioenergetikai hozzáadott érték partnerség egyszerűsített vázlata (Forrás: RUBIRES)

108. ábra: Egy lehetséges bioenergetikai hozzáadott érték lánc alapja Eger térségében: faapríték az Egererrdő Zrt. felnémeti telepén (Forrás: Egererdő Zrt.)

12. Animáció: Az Egererdő Zrt. faapríték-készítő berendezése működés közben

12.4. 4. Összefoglalás

A fejezetben részletesen bemutattuk a regionális hozzáadott-érték partnerségek kialakításának elméleti alapjait.

A területfejlesztésben egyre fontosabb cél, hogy egy-egy régió – lehetőségeihez mérten – minél többféle terméket saját maga állítson elő. A regionális partnerségek nyugat-európai tapasztalat szerint erre jelentenek megfelelő megoldást. A metódus számos előnyt tartogat a benne részt vevő szereplők (cégek, önkormányzatok és civil szervezetek) számára.

A RUBIRES program ajánlásai alapján leírtuk azokat a lépéseket és fázisokat, amelyeken keresztül sikeresen létrehozható egy hozzáadott érték partnerség. A fejezet végén rámutattunk néhány olyan tapasztalatra, amelyet a RUBIRES program hazai végrehajtásával kapcsolatosan tudtunk leszűrni.

12.5. 5. Önellenőrző (nyitott) kérdések

1. Melyek a hozzáadott érték partnerség alkalmazásának erősségei?

2. Melyek a hozzáadott érték partnerség alkalmazásának gyenge pontjai?

3. Ismertesse az hozzáadott érték partnerség kialakításának egy lehetséges forgatókönyvét!

4. Milyen szempontok alapján kell kiválasztani a megfelelő értékláncot?

5. Melyek a hozzáadott érték lánc alaptérkép létrehozásának lépései?

6. Hogyan jön létre a hozzáadott érték egy termék kialakítása során?

7. Miért fontos a vizualizáció a partnerség kialakítása során?

8. Milyen adatok szükségesek a részletesebb hozzáadott érték térkép létrehozásához?

9. Mely módszereket kell elvileg használni a hozzáadott érték partnerségek létrehozásához?

10. Mely módszerek alkalmazása bizonyult sikeresnek a hazai hozzáadott érték partnerség kialakításában?

12.6. 6. Tesztkérdések

A regionális hozzáadott érték partnerségek hatásait sorolja be a következő kategóriákba!

1. Megerősíti a regionális anyag-áramlási ciklusokat és az anyagáramlás-menedzsmentet 2. A kultúrtáj megőrzése és fenntartása, védelem a használaton keresztül

3. Megerősíti a regionális identitást

4. Megőrzi a termelés, a régióra jellemző hagyományos rendszerét 5. Erős mobilizáció / a regionális szereplők részvétele

6. A regionális szolidaritás megerősítése

7. Megnöveli a környezeti felelősség érzését, ahogy elismerik környezetet mint a regionális hozzáadott-érték bázisát

8. A pozitív gondolkodás és optimizmus erősítése 9. A regionális társadalmi tőke növelése

10. Megőrzi a kulturális örökséget 11. A regionális kormányzat javítása

12. Csökkenti a szállítási igényeket és a CO2 kibocsátást 13. A regionális szervezeti kapacitás erősítése

Környezet Kultúra Szervezet

Megoldás:

Környezet Kultúra Szervezet

1,2,7,12 3,4,10 5,6,8,9,11,13

Mely kulcsszempontok alapján kell kiválasztani a térségben fejlesztendő hozzáadott érték láncot?

1. a siker perspektívája, 2. létező pályázati kiírás 3. a növekedés lehetősége,

4. a rendelkezésre álló előkészületek, 5. a vállalatok érdeklődése,

6. a konkurencia engedélye

7. a hozzáadott-érték láncokban rejlő potenciál.

Megoldás: 1, 3, 4, 5, 7

13. 12. LEADER akciócsoportok menedzsmentje

13.1. 1. Célkitűzés

A leckében áttekintjük a LEADER típusú vidékfejlesztés főbb általános jellemzőit és alapelveit. Bemutatjuk a program európai történetének főbb állomásait és elterjedését. A továbbiakban kitérünk a hazai LEADER típusú vidékfejlesztési programok különböző ciklusainak bemutatására a kísérleti – hazai finanszírozású – fejezettől a legújabb fázisig. A LEADER típusú programok általános jellemzője az alulról építkezés, így a helyi szereplők mozgósítása kulcsfontosságú elem a sikeres működéshez. A fejezet végén néhány – a program hazai gyakorlati működéséből levonható következtetést teszünk.

13.2. 2. Tartalom

LEADER: Vidékfejlesztés új megközelítéssel

A LEADER megközelítés Magyarországon – kísérleti programtól (2000-2005) az új LEADER-ig (2007-2013) A LEADER kulcsszereplői

Gyakorlati tapasztalatok a hazai LEADER programból

13.3. 3. A tananyag kifejtése. A lecke elméleti anyagának a

közlése, úgymint: