• Nem Talált Eredményt

A hamvasztásos és birituális temetők

II. A SZALTOVÓI KULTÚRKÖR FELTÉTELEZETT VARIÁNSAI AZ ETNIKAI INTERPRETÁCIÓK TÜKRÉBEN

III.2. A hamvasztásos és birituális temetők

A hamvasztásos temetkezések máig a szaltovói kultúrkör temetkezési szokásainak legtalányosabb és legkevésbé kutatott kérdése (25. kép).

Etnikai hovatartozás tekintetében négy hipotézis merült fel: a szláv, a török, a magyar, és az iráni kapcsolat (AKSËNOV 2002; KOMAR 2008).

A szaltovói-kultúra területén hamvasztásos sírok ismertek Krasnaâ Horka, Dmitrievka, Novo-Pokrovka, Suhaâ Gomolša, Pâtnick, Maâki-3, Lysaâ Gorka, Topola és Netajlovka lelőhelyekről (KUHARENKO 1951, 99–108; KUHARENKO 1952, 33–50; MIHEEV 1985, 8–23, 158–173; MIHEEV 1990, 46–51; PLETNЁVA 1989, 259; PLETNЁVA 1999, 47, 70–78; AKSЁNOV

2002, 10).

Az eddig legjobban feltárt és publikált temető ezek között a Suhaâ Gomolša (AKSЁNOV–MIHEEV 2006), ahol 177 hamvasztásos és 140 korhasztásos sírt tártak fel a gorodišče közelében. Itt szórthamvas és urnás temetkezések egyaránt előfordultak, ez utóbbiak esetében az urnák szájukkal felfelé és lefelé állítva egyaránt előfordulnak. A sírgödrök észak–

déli és kelet–nyugati tájolása a jellemző, ugyanakkor gyakoriak a kör alakú sírgödrök is, falukat gyakran kitapasztották, méretük többnyire 0,4×0,9 m. A csontokat a hamvasztás egyéb maradványaival együtt helyezték a

sírba, illetve az urnába, de előfordul, hogy csak a csontokat tették bele, kissé megtisztítva. Az urnák kézzel formáltak, tetejüket kerámiával, vagy kődarabokkal fedték. Mindezek a jellemzők a temetőn belül elkülönített 6 sírcsoportnál némileg eltérően, de azon belül következetesen jelentkeznek.

A sírok között 17 tajnyikot is feltártak, ahol kisebb, 0,2×0,7 m-es gödrökben önállóan eltemetett lószerszám és fegyverleletek kerültek elő, ugyanolyan típusok, mint a sírokban.

A Novopokrovka-i temetőben 20 hamvasztásos sírt tártak fel, melyek az első hamvasztásos szaltovói sírok voltak (Ua, Harkivs’ka oblast’, Čugujvs’kij mjis’krada). E mellett ma már mintegy tucatnyi lelőhelyről ismerünk urnás és szórthamvas sírokat a kultúra Severskij Donec menti északi területéről. Etnikai azonosításukra számos elképzelés született, köztük a magyarok elődeivel (pontosabban (fi nn)ugor eredetű népességgel) is kapcsolatba hozták, elsősorban a Suhaâ Gomolša temetőben nagy számban feltárt, ún. (kettős) lófejes csüngők párhuzamai alapján (MIHEEV 1982, 166; MIHEEV 1986). Felmerült még az iráni eredetű népesség lehetősége is (ŠRAMKO 1983, 48–50), de a két legvalószínűbb elképzelés a szláv, illetve a bolgár-török (helyi) eredet lehet.

Bizonyos temetők esetében felvetődött az ott megfi gyelt rétegtani viszonyok alapján, hogy másodlagos temetkezési szokásként, rítusként értékeljük. O. V. Komar hívta fel a fi gyelmet egyes Netajlovka-i sírok leletkörülményei és rétegtani megfi gyelései alapján, hogy bizonyos hamvasztásos sírként értelmezett esetekben valójában az aknasíros temetkezést rituális célból való kiásásáról van szó, és a csontokat másodlagosan égették meg (KOMAR 2008a).

O. M. Prihodnûk a hamvasztásos sírok elterjedésével kapcsolatban Severskij Donec melletti szláv környezetre hívta fel a fi gyelmet (PRIHODNÛK 2001, 94). A hamvasztás eredetét korábban a kutatók többsége egyértelműen szláv hatásként értékelte (KUHARENKO 1952, 49; PLETNËVA 1962, 94). A szaltovói területeken feltűnő főleg (késő) Penkovka-, (AFANASEV 1987, 13–15), illetve Volincevo-kultúra172 jellegzetességeit viselő edények,

172 A kölcsönhatás az említett szláv kultúrák területén feltűnő szaltovói (hatású) leletekben is megnyilvánult (vö. ŜEGLOVA 1987).

illetve egyes (szláv) vasfi bulák (AKSËNOV 1999, 138), valamint további, a szláv törzsek területeinek régészeti hagyatékában megfi gyelt jellemző lelettípusok alapján nem tűnik alaptalannak.173 Tekintve azonban, hogy hamvasztásos sírok jellegzetes szaltovói típusú mellékletekkel nagy számban fordulnak elő délen a Kuban’ mentén is, illetve hogy a Severskij Donec menti temetőkben ― ezek leletanyaga valójában az aknasíros temetőkével közel azonos ―, így egy bolgár-török eredetű népesség szintén nem zárható ki. V. S. Aksёnov elemzésében azt mutatta ki, hogy a Severskij Donec mentén a 8–9. században hamvasztás elsősorban gazdag mellékletű, fegyverekkel és lószerszámokkal eltemetett (többtagú díszített csótárdísz pl. korhasztásos sírból nem ismert) férfi ak sírjaiban fordul elő. Mivel ezek a mellékletek, továbbá a lovastemetkezés szokása szláv környezetben nem fordul elő, úgy vélte, hogy a hamvasztás szokásában nem etnikai, hanem a társadalmi tagoltság lenyomata fi gyelhető meg a bolgár-török, illetve a kazár rangos férfi sírok esetében (AKSËNOV 1999, 139; AKSЁNOV 2002, 10). A. I. Ajbabin szintén egyértelműen a kazárok közötti ázsiai eredetű török népességhez kötötte ezt a rítust (AJBABIN 1999, 96).

Tágabb kitekintésben megvizsgálva a kora középkori kelet-európai hamvasztásos temetkezéseket, elmondható, hogy a szaltovói kultúrán kívül ismertek dunai bolgár területeken (Novi Pazar, Devnâ 1., 3, Balčik, Hitovo, Topola, stb.) (DONČEVA-PETKOVA–ANGELOVA–JOTOV 1989, 187–

196; DIMITROV 1991, 89; JOTOV 1989, 221–228). A bolgár kutatók többsége a hamvasztást egyértelműen a szlávokkal kötötte össze, bár felmerült a protobolgár népesség török komponense is (VASILČIN 1989, 210).

A Kuban’ folyó völgyében a fekete-tengeri partvidék mentén (Borisovka, Abrau-Dûrso, Kazazovo, Pšenuks’kij 1, (P’ÂNKOV– TARABANOV 1996; AKSËNOV 1999; DMITRIEV 2003; P’ÂNKOV–TARABANOV 2008). A. V. P’ânkov és V. A. Tarabanov egy önálló „kubáni–fekete-tengeri” hamvasztásos kulturális csoportot is elkülönített belőlük. A Donec menti szaltovói hamvasztásos sírokhoz mind a rítus, mind pedig a

173 Pl. Červonaâ Gusarovka temető 229. számú hamvasztásos (urnás) temetkezésében volincevói típusú edényt tártak fel (AKSËNOV 2003, 100).

mellékletek tekintetében a Kuban’folyó menti csoport áll. Az urnák helyett itt sírgödrökben megfi gyelt szórthamvas rítus a jellemző, a mellékletek tekintetében pedig nagy hangsúlyt kaptak a fegyverek (kardok, fejszék, kopja és lándzsahegyek), és természetesen a lószerszámok. A szaltovói formákhoz igen közel állnak az itt feltárt sarló, vascsipesz, fi bula, illetve szabad tűzi vas főzőeszközök (üst, lánc, húsvilla). A vasfi bulák mellett azonos viseleti elem még a susogó és lófejes csüngők, buzogány (kubooktaéderes) fülbevalók is. Mind területen jellemző a mellékletek szándékos rongálása (szablya meghajlítása stb.), illetve előzetes tűzbe elhelyezése. V. Dmitriev az itt megfi gyelt hamvasztásos temetkezési szokást a nomád ugor származású katonákkal (DMITRIEV 2003, 206), A.

V. P’ânkov pedig a kaszogokkal (GAVRITUHIN–P’ÂNKOV 2003, 198–199) hozza összefüggésbe.

A hamvasztásos rítus a Középső-Volga vidékén (Roždestvenskij-i temető) is feltűnik. A szaltovói-kultúra hasonló típusú temetkezéseivel összehasonlítva azonban az eltérés e csoporttal lényeges. A Volga menti kései Imen’kovo-kultúra hamvasztásos sírjaiban a sír aljában mélyedést alakítottak ki az edény, illetve urna számára (2-3 kerámia általában), illetve lépcsős lement is megfi gyelhető. A szaltovói sírokban a hamvasztás maradványai (szén, hamu) többnyire elég nagy mennyiségben fordulnak elő, míg az Imen’kovo-i sírok esetében pusztán a csontok maradványait fi gyelték meg. Ugyanakkor mindkét csoportra egyaránt jellemző a temetkezési tárgyak megégetése, illetve a szándékosan megrongált, összetört tárgyak jelenléte.

A szaltovói kultúrkör különböző területein előforduló hamvasztásos temetkezések összefoglaló elemzéséig egyelőre nem mondhatunk biztosat a rítus etnikai hátterét illetően (KOMAR 2008, 215). A hamvasztásos sírokkal kapcsolatban korábban felvetődött a magyar (ugor) eredet lehetősége is, melyet nagy valószínűséggel elvethetünk, tekintve hogy nemcsak maga a rítus (vö. FODOR 2006, 43. j.), de a bennük feltárt leletanyag sem mutat semmilyen „magyar” relevanciát. Ebben a leletkörben egyszerre fi gyelhetők meg ótörök, alán-asz-adige, fi nnugor és szláv eredetűnek mondott leletek, de jelenleg még egyik azonosítást sem fogadhatjuk el (KOMAR 2008, 215). Formai és területi változatai, valamint mellékleteik

alapján valószínűleg nem kizárólag egy (nép)csoporthoz köthetőek (AKSËNOV 2004). A Kaukázus északi előterének az utóbbi években feltárt néhány kamrasírjában szintén előkerült néhány hamvasztásos temetkezés.174

A Severskij Donec mentén a szaltovói időszakban számos birituális temető is előfordul. A legjobban feldolgozottnak a Krasnaâ Gorka-i temető (Harkov megyében), amelyet gyakran a birituális temetők etalonjának szoktak tartani. Itt 265 sírt és 24 lótemetkezést tártak fel (MIHEEV 1990, 45–

52). A csontvázas temetkezések mély gödrökben (néha fakoporsókban), a hamvasztásos viszont nem túl mély gödrökben (néha urnákban) történt.

Előfordulnak olyan esetek, amikor egy korábbi, többnyire csontvázas sírba utóbb még egy elhamvasztott halott került (MIHEEV 1990, 52).

A Severskij Donec melleti Maâki falu melletti feltárt lelőhelykomplexumban két 2 erődítés, 2 telep és 4 temető található (Carino gorodišče). A 2. számú temetőben (Maâki-3) két, 9. századi hamvasztásos sírcsoport került elő, többnyire lószerszám mellékletekkel.

Ezek a sírok viszonylag nagy, kerek alakú, 1,2–2 m átmérőjű és 1,45–1,50 mély gödrökben voltak. A megégett csontok, fegyverek, lószerszámok, háztartási és munkaeszközök a faszénréteg tetején feküdtek (MIHEEV 1985, 17).

S. A. Pletnёva a birituális temetők többszörös, családi sírjait nem alánoknak, vagy a bolgároknak, hanem valamilyen más török nyelvű etnikai csoportnak tulajdonította (PLETNЁVA 1967, 101). Érdekes megfi gyelés ugyanakkor, hogy a szerényebb mellékletű hamvasztásoknál az urna gyakran kézzel formált, gömbölyű testű, szláv típusú edény volt, melyek Dmitrievka-i temető alapján S. A. Pletnёva véleménye szerint alárendelt helyzetű szláv népességre (főként nőkre utal) a szaltovói közösségekben a kultúra északnyugati határterületén (PLETNЁVA 1989, 132). Ugyanebben a temetőben az egyik áldozati gödörben a szaltovói típusú edény mellett egy fényezett volicevói típusú edényt is találtak (PLETNЁVA 1989, 77).

174 A közöletlen adatért és a hivatkozás lehetőségéért D. S. Korobovnak mondok köszönetet.

IV. A SZALTOVÓI KULTÚRKÖR RÉGÉSZETI