• Nem Talált Eredményt

Adatok a honfoglalás kori leletanyag szaltovói eredetűnek meghatározott tárgyainak értékeléséhez

VI. A SZALTOVÓI PROBLÉMA A MAGYAR RÉGÉSZETI KUTATÁSBAN 185

VI.2. Adatok a honfoglalás kori leletanyag szaltovói eredetűnek meghatározott tárgyainak értékeléséhez

A verebi karikacsüngős verettel kapcsolatban ― mely az egyik leggyakrabban hivatkozott lelet a szaltovói kérdésében ― általánosságban valóban elmondható, hogy ismertek hasonló szaltovói övveretek (ERDÉLYI

1978). Ez azonban nem jelent többet, minthogy a karikacsüngős övverettípus ott is előfordul. Ha azonban formai kivitelüket nézzük elmondható, hogy míg a szaltovói tárgyak esetében a karikacsüngő átmetszete kerek, addig a verebihez hasonló, lapos átmetszetű változat legjobb párhuzamát nem a szaltovói, hanem a mordvin területekről ismerjük.188 Továbbá a felső tag, annak növényi díszítése (és főként a három pont motívum) alapján a verebi lelet a Bolš’e Tigany-típusú övveretekhez áll a legközelebb (352.

kép).189 A szaltovói övek többsége egyébként bronzveretekkel díszített, azok néha mellékszíjasok, a veretek méretét tekintve pedig többnyire jóval kisebbek (elsősorban keskenyebbek) a honfoglalás kori övvereteknél. V.

S. Aksënov felvetette, hogy a 9. század első felében–középső harmadában a szaltovói övvereteknél feltűnő ezüst, mint alapanyag, a térségben megforduló magyarok hatása lenne (AKSËNOV 2001). Ezt nehéz megítélni, mivel ezen szaltovói veretek formai kivitele és díszítése is a bronzból készült (növényi és geometrikus mintájú korábbi) szaltovói övveretekhez áll közelebb. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy a V. A. Babenko által 1911-ben Verhnij Saltovban feltárt X. kamrasír, főleg annak 3. temetkezése mellékletei alapján érdemes lenne majd ennek a lehetséges hatásnak a kérdését mélyebben vizsgálni a jövőben, esetleg újabb kamrasírokat is feltárni a nevezett sír környékén (55, 65. kép).

188 Krûkovo Kužnoe 112. sír (IVANOV 1952, 43, Tab. XXVIII. 11).

189 Vö. FODOR 2009, 44. oldalon a kép felső sorában lévő veretek.

Szintén a szaltovói leletkörbe sorolta a magyar kutatás a Szentes melletti jámborhalmi temetőből származó középső függesztőfüles, ún.

sugaras díszű bronztükröt (BÁLINT 1975, 57). Ennek leletkörülményeivel kapcsolatban azonban több probléma is felmerül. Tudjuk ugyanis, hogy azt Csallány Gábor eredetileg a lelőhely mellett lakó egyik tanyatulajdonostól kapta ajándékba (PASZTERNÁK 1996, 5. kép), tehát valójában egy szórványleletről van szó, az 1. sírhoz való tartozása több mint kérdéses.

Legközelebbi formai párhuzamai alapján nagy valószínűséggel késő szarmata kori leletről van szó. Ráadásul a hátoldal díszítése sem elsősorban a klasszikus szaltovói területekről, hanem a Kaukázus északi térségéből, és főként korábbi időszakból ismertek (KOVALEVSKA–ALBEGOVA– P’ÂNKOV–EVSÛKOV 2006, 4. taxon „g” típus). Keleti párhuzamait ― főként a szaltovói időszakból származókat ― ma már nem tükörnek, hanem amuletteknek tartja a szakértők többsége (ALBEGOVA 2001; KOVALEVSKA– ALBEGOVA–P’ÂNKOV–EVSÛKOV 2006). Nem szól tehát érv amellett, hogy a jámborhalmi „bronztükröt” egyrészt honfoglalás kori sírleletnek tartsuk, másrészt díszítése és anyaga190 alapján szaltovói eredete is kétséges.

Szintén az egyedi leletek közé tartozik a honfoglalás kori leletanyagban ismert két fülkanál, melyek közül a gyakran hivatkozott egri lelet állatalakos díszítése nem tekinthető szaltovói jellegzetességnek.

A szaltovói párhuzamok geometrikus díszítése szinte kizárólagos, míg a szenmurvos díszítés legközelebbi megfelelőjét egy 8. századi leletet jelenti a Középső-Volga vidékről,191 de a csornai példány is a Középső-Volga vidékiekhez áll közelebb.

A hólyagos fejű gyűrűkhöz, illetve a gömbsorcsüngős fülbevalókhoz formailag ugyan találunk Keleten hasonló kivitelűeket, de míg a

190 A szentesi lelet anyaga 2007-ben Moszkvában elvégzett (labor: MGU Geológiai Kar, Geokémiai Tanszék, a mérési laborszám: № 2844, a mérést R. A. Mitoân végezte) anyag-összetételi vizsgálata (ED-XRF) alapján: Cu 59,45%, Sn 35,89%, Pb 4,37%, Ag 0,29%.

Ez az anyagösszetétel megfelel a szarmata és még korábbi időszakok klasszikus tükör-bronzainak, ugyanakkor hiányoznak belőle a szaltovói „tükrök” döntő többségére jellem-ző olyan elemek, mint pl. cink, arzén és antimon. Az anyagvizsgálatért és annak eredmé-nyeinek értékeléséért Natalâ V. Eniosovának (Moszkva, MGU) mondok köszönetet.

191 Novinki I. temető (ltsz.: 418/22 SOIKM im. P. V. Alabina, Samara – D. Stašenkov ásatá-sa, 1999), ld. Istoriâ Tatar II. (2006) a II. fejezet utáni számozatlan színes táblák.

szaltovóiak szinte kivétel nélkül öntöttek (főként bronzból), addig a honfoglalás kori leletek lemezes szerkezetűek és arany, vagy ezüst alapú ötvözetből készültek. Hasonló a helyzet a karosi temetőben feltárt és csótárdísznek meghatározott tárggyal,192 mely tárgytípus a szaltovói lószerszámok esetében fejhámdíszeknél gyakran megfi gyelhető ugyan, de a karosi azoktól formailag teljesen eltérő.

A honfoglalás kori női sírok leletei között elterjedtek azok a bronzból öntött, áttört korongok, melyek lóalakkal, illetve életfa előtt álló lóalakkal díszítettek. Előzményüket a magyar kutatók többsége a 8–9.

századi Don-vidéki szaltovói műveltségben vélte megtalálni (FETTICH 1931, 73–77; FODOR 1980b). A tárgytípus több korábbi vélemény szerint feltehetően szaltovói eredetű a permi fi nnugoroknál, az ősmordvinnak tartott temetőkben, a baskíriai Bahmutino-kultúra területén, illetve az erdős sztyepp vidékén (MAŽITOV 1981 ris. 11). A tárgytípus küllős kerék változata ismert a Káma-vidéken is a 6–8. századi Lomovátovo-kultúra anyagában, azonban a leggyakoribbak mégis a 8–9. századi kaukázusi alánoknál. Révész László ugyanakkor felhívta a fi gyelmet, hogy ez a tárgytípus a szaltovói sírokból a 9. század közepén tűnik el S. A. Pletnëva kronológiája nyomán, vagyis pont akkor, amikor a magyarok az írott források szerint éppen azon a vidéken tartózkodtak. Magyarázatra szorul továbbá az is, hogy míg a magyaroknál ezek a korongok többnyire a hajfonatot díszítették, addig a szaltovóiak a nyakba akasztva függőként, néha övveretként, esetleg lószerszám díszítésére használták (RÉVÉSZ 1998, 524). Továbbá hozzá kell még tennünk azt is, hogy formai-klasszifi kációs szempontból is jelentős a különbség a szaltovói és honfoglalás kori példányok között.

Az újabb kutatások eredményeként az elmúlt években több honfoglalás kori tárgytípusról sikerült annak szaltovói párhuzamait kimutatni. A leletanyagban újabban előkerült, vagy felismert szaltovói párhuzamok (369. kép) között elsősorban az egyik karosi sír késő szaltovói típusú veretét említhetjük (363. kép).193 Fodor István legutóbb az íjtartó tegezek

192 Karos-Eperjesszög II/49. sír (RÉVÉSZ 1996, 143. tábla).

193 Karos-Eperjesszög II/50. sír (RÉVÉSZ 1996, 144. tábla 39).

végeinek csontborításához mutatott be szaltovói párhuzamot (FODOR 2009, 54). A Kárpát-medence 10. századi hagyatékában nemrég kimutatott íjmarkolatlécek (368. kép) legjobb párhuzamai a Sokolovskaâ Balka-horizontban ismertek (BÍRÓ–LANGÓ–TÜRK 2009). Ugyanitt a Bolsaâ Orlovka-i leletegyüttesben (ILÛKOV–KOSÂNENKO 2007, ris. 19. 11). találjuk pontos megfelelőit az egyik lévai sír (Levice-Géňa 3. sír (NEVIZÁNSKY 2006 Tab. V. 1–10)) vereteinek. A Heves-Kapitányhegyről ismert bronz pántkarperec aranylemezzel bevont technikájára (BÓNA 2001, 9. kép), mint a bimetal ötvöstechnika előfordulására a szaltovói övveretek esetében szintén számos példát találunk (365. kép). Egyelőre nem tudjuk pontosan értékelni a E. Â. Satanovskij által összegyűjtött, majd a moszkvai Állami Történeti Múzeumnak adományozott „Hazarskaâ Kollekciâ”

gyűjteményben ismert honfoglalás kori párhuzamokkal bíró tárgyak (361–

362. kép), ezek ugyanis szórványleletek, melyekről annyit feltételeznek a szakemberek, hogy a Kuban’-folyó környékéről, illetve Krasnodarskaâ és Stavropolskaâ oblas’t-ok területéről származnak.194

A két régió kerámiaanyagának gyakran idézett hasonlóságai mellett

― bár tételes elemzés nélkül egyelőre közös eredetük, összefüggésük nem zárható ki ―, valójában a fentiekhez hasonlóan elsősorban az eltérések szembeötlők.195 A legtöbb egyezés kétségt elenül a honfoglalás kori sírkerámiák és a Zlivki-i és a Sidorovo-Lysogorovka-típusú szaltovói hagyaték kézikorongon formált, bekarcolt vonalakkal díszített fazekai kapcsán említhető (ŠRAMKO 1959; KRAVČENKO–DAVYDENKO 2002, ris.

28–33; KRASILNIKOV–KRASILNIKOVA 2005, ris. 8. 2b, ris. 25. 3a). Meg kell ugyanakkor említeni a díszítésekkel kapcsolatban, hogy a Kárpát-medencében gyakori, széles sávokat alkotó bekarcolt hullámvonalkötegek nem jellemzőek a szaltovói anyagra, nálunk pedig a párhuzamosan

194 A közöletlen tárgyak megtekintéséért és a hivatkozás lehetőségéért I. A. Aržancevanak és V. V. Murašëvanak mondok köszönetet.

195 Miként a hazai 10–11. századi kerámiakutatásban is gyakran elhangzik, a Kisalföld, vagy a borsodi földvár leletei alapján csak feltételesen vonhatunk le általános következteté-seket a Kárpát-medence teljes egészére vonatkozóan, úgy ehhez hasonlóan kell eljár-nunk Keleten a viszonylag jobban közölt Sarkel környéki leletek esetében, illetve a teljes szaltovói kultúrkörre vonatkozóan.

körbefutó vonalakból álló, az edény teljes, az aljáig tartó felületét kitöltő díszítés megy ritkaságszámba. Kétségtelen összefüggés mutatkozik azonban abban az edénydíszítési koncepcióban, hogy hullámvonal(ak) felül a vállon, alatta pedig párhuzamosan bekarcolt vonalak futnak körbe. Idegen a magyar anyagban a perem bevagdalásokkal, illetve ujjbenyomkodással tagolt díszítése, mely a szaltovói fazekaknál gyakran még a korongoltak esetében is megfi gyelhető.

Ezek formai és díszítésbeli hasonlóságaik mellett meg kell ugyanakkor említenünk eltéréseiket is, melyek főként a Kárpát-medencei leletek kisebb méretében, a teljes edényfelület díszítésének ritkaságában, és a szemcsés, csillámos homok soványítóanyagként való szinte kizárólagos használatában jelentkeznek. A szaltovói kerámiák anyaga többnyire kerámiazúzalékkal soványított, míg a Kárpát-medenceiek esetében ez elsősorban szemcsés homok. Határozott eltérést mutat a jellegzetes szaltovói fényezett kerámiának a Kárpát-medence magyar honfoglalás kori hagyatékában továbbra is megfi gyelhető általános hiánya.196 A Kárpát-medencei 10–11. századi kerámiái között valóban ismert a fényezés (TAKÁCS 2000; WOLF 2006, 54), azonban nem elsősorban minták kialakítására használják, miként ez a szaltovói leleteknél általános. A fényezett edények formája és főként anyaga, valamint égetési technikája radikálisan eltérő: a Kárpát-medencében vörös színű palackokon, keleten pedig fekete, reduktív égetésű, főként erősen nyomott gömbös testű füles korsókon, kancsókon fordul elő. Keleten a vörös anyagú, polírozott kerámia elsősorban a Krímre, illetve Don-torkolat környékére jellemző. Ráadásul ma már világos, hogy a Kárpát-medence 10–11. századi fényezett kerámiái sokkal közelebbi kapcsolatot mutatnak az elsősorban a Dél-Dunántúlon megfi gyelhető 9. századi helyi előzményekkel (TAKÁCS 2000). A sírleletek között korábban egy karosi fényezett korsóval kapcsolatban197 vetődött fel a szaltovói eredet lehetősége. A leletet újabban Takács Miklós mediterrán eredetűnek véli.198 E tárgy keleti vonatkozásában annyit mondhatunk

196 Köszönetet mondok A. F. Kočkinának és V. S. Flërovnak az információért és a hivatkozás lehetőségéért.

197 Karos-Eperjesszög II/66. sír, RÉVÉSZ 1996, 186, 114. kép.

198 Köszönetet mondok Takács Miklósnak a közöletlen adatért és a hivatkozás lehetőségéért,

el, hogy az néhány 9–10. századi volgai bolgár sírkerámiákhoz áll a legközelebb (pl. Tankeevka 760. sír, ld. KHALIKOVA–KAZAKOV 1977, Taf.

XXXI. 3), a szaltovói kultúrában azonban idegen.

A telepkerámiában a legnagyobb hasonlóság a Wolf Mária által is hangsúlyozott nagyméretű tárlóedények esetében kétségtelenül megfi gyelhető (WOLF 2006, 54). A belsőfüles cserépbográcsok esetében a Kárpát-medencében (FODOR 1975a; TAKÁCS 1986), azok 10. századi (jelenleg) ritkasága említhető,199 de a szaltovói leletekhez képest anyaguk és formai kivitelük is ― helyenként rendkívül ― eltérő (218., 225–227.

kép) (AFANASEV–LOPAN 1996).200 Ráadásul Keleten ezen tárgytípus elterjedése nem korlátozódik térben és időben pusztán a szaltovói kultúrkörre. Az idézett hasonlóságok mellett ugyanakkor tény, hogy a szaltovói bográcsok között a kézzel formáltak aránya jóval nagyobb,201 és a belső oldalon a perem átfúrásával kialakított fül a legtöbb esetben a bogrács pereméhez képest mélyen ül. Ráadásul a furat nemcsak páros, hanem páratlan is lehet, illetve vízszintes kialakításuk is előfordul. A klasszikus szaltovói bográcsok között nem jellemző a fémbográcsokat utánzó és gömbölyű aljú forma (FLËROVA–FLËROV 1997). Az erdős sztyepp területén viszont pl. olyan fazék alakú és ún. kagylós fülű változatuk terjedt el, melyek legközelebbi párhuzamait a Kaukázus északi előterének 7. századi hagyatékában találjuk, ugyanakkor a Kárpát-medencében a 10.

századra keltezhető darabjuk még nem került elő. Kagylós fülű bográcsok a Kárpát-medence 8–9. századi leletei között egyébként előfordulnak, de azok minden esetben kézzel formáltak (TAKÁCS 1986, 108–111).

valamint a magyar honfoglalás kori kerámiával kapcsolatos összes hasznos tanácsáért.

199 Takács Miklós legutóbb három ilyen korú leletet említett (TAKÁCS 2009, 237), továbbá ld.

WOLF 2006, 54.

200 A kelet-európai kora középkori bográcsokról legutóbb összefoglalóan ld. LOPAN 2007.

201 A kézzel és a kézi korongon formált kerámia meghatározása a magyar és az orosz szak-irodalomban tapasztalataim alapján gyakran eltérő (vö. FODOR 2005, 78; LOPAN 2007, 265). Ennek lényege, hogy Keleten a kézi, vagy lassú korongon formált kerámia fogalma jóval tágabb. A Kárpát-medence kora középkori kutatásában a kézi korongon formált szaltovói kerámiához hasonló anyagok esetében kézzel formált kerámiáról írnak. Ezért a kerámiatípusok, főként a telepkerámiák párhuzamainak összevetése esetében pusztán a szakirodalomra támaszkodni igen kockázatos.

Alapvető készítéstechnikai különbség is megfi gyelhető a Kárpát-medencében feltárt 10(?)–11. századi bográcsok többségénél (WOLF 2003, 100–103; TAKÁCS 2009, 237), ugyanis ezeket a fazekaskorongon peremükkel lefelé elhelyezve készítették, így alakítva ki az ívelt aljat.

A fémbográcsokat utánzó bikónikus testű, gömbölyű aljú, a fent leírt technikával készült bográcsokat Takács Miklós dunai bolgár eredetűnek tartja a Kárpát-medencei anyagban.202 Wolf Mária elsősorban kronológiai vonatkozásukat elemezte és rámutatott, hogy a bográcsok csak a 11.

századot követően terjednek el a Kárpát-medencében (WOLF 2003, 102).

Összefoglalva: a szaltovói kerámiaművességhez a legtöbb és legjobb párhuzamot a Kárpát-medencében nem a 10. századi, hanem a késő avar kori leletek között találjuk.

A temetkezési szokásokban mutatkozó olyan párhuzamok,203 mint a madárcsont amulettek, a padkás és padmalyos sírok204 nagyon általános, a szaltovói kultúrkörnél nagyobb területen elterjedt jelenségek, miként az asztragaloszok is. A magyar honfoglalás kori anyagban szalunak nevezett vasszerszám a szaltovói kamrasírok jellegzetes lelete ugyan, de kora középkori kelet-európai elterjedése annál szintén jóval szélesebb körű (KOVÁCS 1984, 39–40).205

VI.3. A magyar honfoglalás kori leletanyag újabb szaltovói