• Nem Talált Eredményt

Gyakorlatfajták a gyorsasági koordináció fejlesztésére és vizsgálatára a) Gyakorlatok a gyorsasági koordináció fejlesztésére

In document Motoros képességek (Pldal 76-86)

1.6. KOORDINÁCIÓS KÉPESSÉGEK 1. EGYENSÚLYOZÓ KÉPESSÉG

1.6.2.5. Gyakorlatfajták a gyorsasági koordináció fejlesztésére és vizsgálatára a) Gyakorlatok a gyorsasági koordináció fejlesztésére

Mint minden képesség edzése a gyorsasági koordináció fejlesztése is az általánosan és

sokoldalúan képző gyakorlatokkal kezdődik, melyek legismertebb képviselői a természetes és a szabadgyakorlati alapformájú gyakorlatok. A terhelés eredményessége szinte észrevétlen módon növelhető, ha az előbb említett mozgásformákat játékos, versengő formában végezzük, végeztetjük.

Néhány a gyorsasági koordinációt legsokoldalúbb és általános módon fejlesztő gyakorlatok közül, ahol a tanítványokat a feladat lehető leggyorsabb végrehajtására kell ösztönözni:

− futójátékok,

− fogójátékok,

− küzdő játékok,

− egyéni sor- és váltóversenyek,

− akadályversenyek,

− ugrókötél gyakorlatok (www.szafarisport.hu)

A képesség megalapozása után a gyorsasági koordináció sportág specifikus képzése következik, ahol az adott sportágban nyújtott hatékonyság növelése a cél.

b) Gyakorlatfajták a gyorsasági koordináció vizsgálatára

A gyorsasági koordináció vizsgálatára általában azok a tesztek alkalmasak, melyek az idegrendszer szabályozó tevékenysége által megvalósuló mozgássor pontosságát méri.

Ilyen feladatok például:

– pontkövetés, – kislabdahajítás,

– vágtafutás a lépésfrekvencia és lépéshossz vizsgálatával,

− lapérintés, az EUROFIT- tesztrendszer alapján (20. ábra).

A „LAPÉRINTÉS” (tapping) teszt leírása (http://www.erg.bme.hu/)

A vizsgált tényező: A végtagmozgás gyorsasága és pontossága, koordináltsága (gyorsasági koordináció).

A teszt leírása: Két lap gyors megérintése, váltakozva az ügyesebbik kézzel (22. ábra).

Felszerelések:

− Állítható magasságú asztal (vagy ugrószekrény a tornateremben.

− A lapra vízszintesen rögzített 20 cm átmérőjű gumi körlap. A körök középpontja egymástól 80 cm távolságban helyezkedik el (tehát a két kör széle egymástól 60 cm távolságra van). A két körlap között, azoktól egyforma távolságra elhelyezett téglalap (10 × 20 cm).

− Stopperóra (automatikus „reset” /nullázás/ nélküli, amelyik a megállítás után jelzi

az eltelt időt.

A vizsgált személynek adandó utasítások:

„Állítsd be az asztalt, hogy a teteje épp a köldököd alatt legyen. Állj az asztallal szemben, kis terpeszben. Tedd a kevésbé ügyes kezedet a téglalap közepére. Helyezd az ügyesebbik kezedet a választott kézzel ellentétes oldali kör közepére. Mozgasd oda-vissza az ügyesebbik kezedet a két körlap között lehető leggyorsabban a középütt elhelyezett kéz felett. Mindig biztosan érintsd meg a körlapot.

Miután elhangzik az »elkészülni, rajt« jelzés, teljesítsd a 25 ciklust olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet. Fejezd be a gyakorlatot az »állj« jelzésre.

Hangosan számolom az érintéseket. Kétszer végzed el a tesztet, a jobbik idő lesz az eredmény.”

A vizsgálat menete:

„Kész, rajt!” jelzésre indulva a lehető leggyorsabban 25-ször kell mindkét kört váltakozva megérinteni, oda-vissza. A középen elhelyezett kéz nem mozdítható el.

Az érintéseket (ciklusokat, azaz egy oda-vissza érintést) hangosan számolja a vizsgálatot mérő személy.

A próbázó a tesztet kipróbálhatja, ezen felül két érvényes kísérlet tehető és a jobbik

eredmény számit be a vizsgálatba. A két kísérlet között pihenőidőt kell biztosítani. A mérés két kísérletvezetővel is megoldható, az egyik az időt méri, a másik számolja a lapérintéseket.

(A tesztelem az Eurofit legnehezebben mérhető része).

Pontozás: A jobbik eredményt vesszük figyelembe. A próba értéke azaz időtartam, amennyi a mindkét lap 25 alkalommal történő megérintéséhez szükséges, tizedmásodpercben megadva.

22. ábra: Lapérintés teszt (http://www.erg.bme.hu/)

− különféle manipulátorokon végzett kéz–kéz, láb–láb és kéz–láb koordináció tesztelése,

A pontkövetési teszt leírása:

Eszköz: számítógép és speciális számítógépprogram.

Végrehajtás: a vizsgálati személy előtt a képernyőn egy mozgó pont jelenik meg, amely a programban meghatározott szisztéma szerint változtatja az irányát vagy sebességét vagy mindkettőt. A vizsgálati személynek egy mozgatható nyíllal (mouse segítségével) követnie kell a pontot (23. ábra).

23. ábra: Pontkövetési teszt (http://www.erg.bme.hu/)

Értékelés: A számítógép azt az időt értékeli, amíg megszakad a nyíl és a pont közötti kapcsolat.

A következőkben szeretnénk egy újszerű, egyszerű, de annál nagyszerűbb játékot, sportot bemutatni, amely többféle koordinációs képesség közül elsősorban a gyorsasági koordináció fejlesztésében játszik vezető szerepet.

A teljes cikk a következő címen és helyen érhető el:

Cup Stacks/Speed Stacks (Sport Poha-rak) a fizikai és szellemi aktivitás új lehetősége.

(http://www.ntk.hu/c/)

Cup Stacks/Speed Stacks (Sport Poha-rak)- ról általában.

A huszonegyedik század kezdetén gyakorta elhangzó állítás, miszerint a testkultúrában – legyen az verseny-, rekreációs sport, szabadidő vagy éppen iskolai sport – már nem nagyon

lehet újjal szolgálni. Az érvek között a leggyakoribb, hogy a sporteredmények az emberi teljesítőképesség határához értek, az edzésmódszerek tárháza kimerült, a sportfelszerelések és berendezések piaca telített, tehát képtelenség valami újszerűt, netán korszerűt ki(fel)találni.

Ennek az állításnak a cáfolataként mutatunk be egy hazánkban újszerű mozgásformát, egy egyszerű sporteszközt, egy játékot, amely miközben világszerte elterjedőben levő sportág, egyben a rekreációs sport, a szabadidő eltöltése és az iskolai testnevelés hasznos lehetősége is.

Sportági jellemzője, hogy a – cikk megjelenéséig a – világ 28 országában szakszövetség működik, évente rendeznek korosztályos világbajnokságot, és számon tartanak világcsúcsokat is.

Sokszínűségét jelzi, hogy mozgásanyagát számos országban beépítették az óvodai, illetve az iskolai testnevelés oktatási anyagába. Olyan fizikai és szellemi erőkifejtést igényel, amit mindkét nem, minden korosztály, és a mozgásukban korlátozott, például kerekes székben ülő embertársaink is végezhetnek.

A Cup Stacks/Speed Stacks (Sport Poha-rak) hazánkban eddig még nem honosodott meg. Két TF-et végzett testnevelő tanár – akik húsz éve Dél-Afrikában élnek – hozták el

Magyarországra ezt a mozgásos tevékenységet, és igyekeznek elterjeszteni, ezzel is gyarapítva sport- és rekreációs szakembereink repertoárját.

a) A Cup Stacks/Speed Stacks (Sport Poha-rak) elsődleges fejlesztő hatásai

Mint valamennyi átlagos keretek között vezetett sportfoglalkozásnak, játéknak, ennek is az elsődleges célja az egészséges, harmonikus személyiségfejlesztés. Egyetlen szakembernek, komoly gondolkodású személynek sem lehet közömbös az élet minőségének alakítása, a különböző korosztályok testi, lelki és értelmi tulajdonságainak optimális fejlesztése.

− A Speed Stacks olyan mozgásos tevékenység, amely a gyors koordinált mozgást és a gondolkodást kapcsolja össze, ezáltal fejleszti az ügyességet, pontosabban a

gyorsasági koordinációs képességet.

− Segíti a szem-kézkoordináció és a finommotorika fejlődését, hatékonyan fejleszti a szem-kéz összerendezett, célszerű, együttes mozgását (Murray és mtsai, 2004; Hart és mtsai, 2006).

− Az eszköz használatával javul az összpontosítási és koncentrációs időtartam. A gyakorlás hozzájárul az egyén cselekvési kultúrájának fejlesztéséhez, a pozitív személyiség formálásához.

− Nagy előnye, hogy minden korosztálynál alkalmazható, egyénileg és csapatban

is végezhető, valamint jól mérhető az egyéni – önmagához képest mért – fejlődés.

− A 3–10 éves korosztálynál a manipulációs finommozgások gyakorlásával segíthetjük az íráskészség elsajátítását. Javul a ceruza fogásának technikája, fejlődik az ujjak rugalmas izomműködése. Ebben az életkorban a gyermek fő tevékenysége a játék, az abban rejlő lehetőségeket ez a tevékenység messzemenően kihasználja.

− Az eszközök kiválasztása befolyásolja a fejlesztési feladatok megvalósulását. A Speed Stacks olyan képességfejlesztő készlet, amivel a tanuló játékosan összerak, felépít, majd lebont piramisokat, miközben megtörténik a problémamegoldás, s átéli az alkotás örömét.

− Azáltal, hogy a különböző mozgásos tevékenységet jobb, illetve bal kézzel felváltva kell teljesítenie, megtörténik a test koordinációjának, személyi zónájának alakítása is (Hart, 2008).

− A Sport Poha-rak mozgásanyaga összekapcsolható különböző testi (kondicionális és o koordinációs) képességfejlesztő gyakorlatokkal, így téve tartalmasabbá,

színesebbé és

o változatosabbá a gyakorlást. Egyetlen kiragadott példaként említhetjük a kötélugrást, amellyel kombinálva egyszerre fejleszthető a láberő gyorsasági állóképessége, valamint a generális és finommotoros koordináció.

b) A Speed Stacks (Sport Poha-rak), mint sportág

A Cup Stack a poharak építése, a Speed Stack pedig ennek a folyamatnak a gyors változata. A Stack maga egy, a poharakból alkotott piramis, amit fel kell építeni, majd pedig le kell

bontani. Természetesen ez szabályok mentén zajlik. A piramis készülhet három, hat vagy tíz pohárból. A felépítés folyamata az up stack, a lebontásé a down stack. Fontos, hogy melyik kéz irányít: ha a sportoló jobbkezes, akkor a jobb kéz, ha pedig balkezes, a bal, de ezt nem tartalmazza a szabály.

A játék alapja a három pohárból álló piramis (stack) felépítésének és lebontásának

megtanulása. Ezt követi hatos piramis (stack), majd a tízes elsajátítása. A Cycle (verseny) Stack a jelzett három piramis kombinációjából áll, mégpedig a következő sorrendben:

− 3-6-3 Stack (29. kép)

29. kép: 3-6-3 Stack (forrás: www.speedstacks.com)

− 6-6 Stack (30. kép)

30. kép: 6-6 Stack (forrás: www.speedstacks.com)

− 1-10-1 Stack, 3-6-3 Stackkel a végén (31. kép)

31. kép: 1-10-1 Stack (forrás: www.speedstacks.com)

A játék versenyszabályai – a teljesség igénye nélkül – a következő:

− Egyszerre csak egy piramis építhető fel. A következőre csak akkor kerülhet sor, ha az előző elkészült.

− Minden lebontást ott kell elkezdeni, ahol a felépítést.

− Hibázás esetén azonnal javítani kell, még mielőtt a versenyző a másik piramishoz hozzákezdene.

− Ha a felépítés közben egy előző piramison keletkezik hiba, akkor az éppen épített piramist le kell bontani, az előző hibát ki kell javítani, és csak ezt kijavítva folytatható a folyamat.

− A verseny akkor ér véget, ha minden piramis lebontásra kerül, a poharak 3-6-3 formában

− Egymásba csúsztatva, az asztalon lefelé fordítva állnak.

A Cup Stacks/Speed Stacks (Sport Poha-rak) versenyek több számban is megrendezésre kerülnek. Ezeket sorolja fel az alábbi táblázat, amely egyben az orientáló időeredményeket is bemutatja:

- 3-3-3 stacks: kezdő (>7 mp), gyors (7–5 mp), nagyon gyors (45–3,5 mp), világklasszis (3,5 mp>), világrekord (2,72 mp).

- 3-6-3 stacks: kezdő (>6 mp), gyors (6–4 mp), nagyon gyors (4–3 mp), világklasszis (3 mp>), világrekord (2,22 mp).

- Cycle Stack típus: kezdő (>15 mp), gyors (15–13 mp), nagyon gyors (13–10 mp), világklasszis (10 mp>), világrekord (7,41 mp).

A sporteszköz: 12 db tetszés szerinti színű, könnyű műanyagpohár. Ezek egy hordozható táskában (hálóban) találhatók. A versenyek kellékei még: egy stopper (Stack Mat), és egy csúszásmentes gyakoroló lap.

Versenyezni azonban nemcsak hivatalos verseny keretében lehet. Ha már megvannak a poharak, a Cup Stacks/Speed Stacks játszható asztalon, pulton, padlón vagy bármely más lapos felületen.

Verseny folyhat az idő vagy a barátok ellen, azaz egyedül és csoportosan is.

c) A Cup Stacks/Speed Stacks (Sport Poha-rak), mint érdekes rekreációs játék, hasznos

szabadidő eltöltés, és mint mindennapos testnevelés.

ca) Hivatásunk gyakorlása közben – természetes módon – folyamatosan veszítünk testi és lelki erőinkből, energiáinkból. Az úgynevezett szabadidőben az egyensúly

helyreállítása érdekében szükség van olyan szellemi és/vagy mozgásos rekreációra, mely tevékenység pótolni képes a veszteséget. Erre pedig kiválóan alkalmas a Cup Stacks/Speed Stacks nevű játék, ami egyszerűsége és olcsósága révén kiválóan alkalmas az úgynevezett pótlásra.

Több készletnyi pohárból óriás piramisok is építhetők, ahol nem csak a méret, hanem a színösszeállítás is szempont lehet.

A Sport Poha-rak foglalkozások nem csak versenyzésre, illetve az óvodai és iskolai testnevelés mozgásanyagának gyarapítására szolgálhat, hanem a szabadidő hasznos, aktív eltöltésére, a családi programok bővítésére is. A Cup Stacks/Speed Stacks gyakorlatanyaga kortalan, bármely korosztály, képességektől és előképzettségtől függetlenül gyakorolhatja.

A kisgyermekeknek készülnek minipoharak is, ezzel segítve elő a sporteszköz megfogását vagy finom koordináció fejlesztését. Az óriás méretű sport poharak – melyeket nevezhetnénk vödröknek is, mivel méretük akkora – mozgatása jóval több fizikai munkát és térlátást igényel, ami még érdekesebbé és változatosabbá teszi a programot. Az időseknek nem csak fizikai, hanem szellemi fittséget is adó játék, esetleg verseny.

Ragyogó agytorna, kiváló ügyességi gyakorlat.

cb) Azokban az iskolákban, ahol a mindennapos testneveléshez még nem adottak a személyi és/vagy tárgyi feltételek, a Cup Stacks/Speed Stacks kiemelt szerepet kaphat.

Ennek oka abban keresendő, hogy egyrészt a foglalkozásokat nem csak testnevelő tanárok, hanem más szakos pedagógusok is vezethetik, másrészt a Sport Poha-Rak az osztályteremben is gyakoroltatható.

Természetesen a testnevelésórán is kaphat szerepet ez a mozgásforma. A Cup Stacks/Speed Stacks gyakorolható sor- és váltóversenyek közben (járással, futással, szökdeléssel stb.), játékos utánzó hely- és helyzetváltoztatásokkal (rákjárás, pókjárás, fóka-kúszás stb.), variálható testhelyzetekben (például törökülésben, fekvőtámaszban, hason- és hanyattfekvésben stb.), illetve a testhelyzetek közbeni átmenetekben

(például leülés, felállás, fekvőtámaszból hátsó fekvőtámaszba át, helyzetváltoztatások

lebegőülésben stb.), de a poharak egyensúlyozhatók a tenyéren, a kézfejen és a fejtetőn is.

A Sport Poha-rak tanórán kívüli testnevelési és sportfoglalkozásként, didaktikai

szóhasználattal élve extrakurrikuláris foglalkoztatási formaként, az iskolai és diáksport versenyek részévé is válhat. Alakíthatók a DSE-kben szakosztályok vagy iskolai sportkörök (ISK-k), majd ezek között szervezhetők házi-, később diákolimpiai versenyek. A tanórán kívüli foglalkozások másik célja a testedzés, a testmozgás, egy sportág megszerettetése, valamint a testnevelésből gyengébben teljesítő tanulók felzárkóztatása, korrepetálása. Ennek a célnak is megfelelnek a Cup Stacks/Speed Stacks órák.

d) A Cup Stacks/Speed Stacks (Sport Poha-rak) jövője Magyarországon

Az eddig leírtakból is egyértelműen prognosztizálható, hogy a Speed Stacks magyarországi elterjedése több területen is várható. Ahhoz, hogy hazánkban népszerű játékká, sportággá váljon, egyrészt rekreációs klubokat másrészről szakosztályokat, majd sportági

szakszövetséget kell alapítani. Ezt követően a szakosztályi és szövetségi tagok elindulhatnak hazai és nemzetközi versenyeken, bekapcsolódhatnak a sportág nemzetközi vérkeringésébe. A mozgásanyag beépíthető az óvodai és iskolai testnevelés oktatási anyagába is, ezzel segítve elő a mindennapos testnevelés bevezetését. Mivel bármely életszakaszban, különösebb előképzettség nélkül gyakorolható, az idősek számára is hasznos tevékenység. Emellett a szabadidő aktív eltöltésének lehetősége, akár családi, közösségi programként is elérhető.

Befejezésképpen – a Sport Poha-rak számos felsorolt pozitívuma mellett – megemlíthető még, hogy fejlesztő hatásai a mozgáskorlátozottak számára is elérhetőek. Sőt! Példának okáért a kerekes székben ülők akár még versenyre is kellhetnek ép embertársaikkal.

e) A Cup Stacks/Speed Stacks (Sport Poha-rak) kapcsolatos elérhetőségek Fitness stacking guide. www.speedstacks.co.za

Learn to move – move to learn. www.speedstacks.co.za

Murray, R. S., Udermann, B., Mayer, M. J., Sagendorf, K. (2004): Influence of Stacking on Hand-Eye Coordination and Reaction Time of 2nd Grade Students. www.speedstacks.com Speed Stacks. STACKit. www.speedstacks.com

Sport Stacking with Speed Stacks. www.speedstacks.com WSSA Sport Stacking Rule Book. www.speedstacks.com

In document Motoros képességek (Pldal 76-86)