• Nem Talált Eredményt

EU felügyeleti hatóságok együttműködése

4. PÉNZÜGYI FELÜGYELETEK EGYÜTTMŰKÖDÉSE AZ EURÓPAI UNIÓBAN

4.2. Szorosabb együttműködés igénye az EU tagállamok pénzügyi felügyeletei

4.2.7 EU felügyeleti hatóságok együttműködése

Azzal, hogy még 2004-ben, a CEBS, a CESR és a CEIOPS mellett a pénzügyi konglomerátumokra vonatkozóan nem jött létre külön harmadik szintű bizottság, egyben megteremtődött annak a lehetősége is, hogy a szektorok közötti felügyeleti együttműködéssel és információáramlással a három harmadik szintű bizottság közösen foglalkozzon. A közösen készített anyagokat a 3L3 elnevezéssel adták ki, amely a három harmadik szintű bizottságra utalt.

9 Az ESRB ajánlása a devizahitelezésről (Recommendation ESRB/2011/1 on lending in foreign currencies)

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

Az EU felügyeleti hatóságainak 2011-es létrehozatalával ez az együttműködés nem szűnt meg, hanem intézményes kereteket kapott azáltal, hogy a Joint Committee került megnevezésre, mint a három EU felügyeleti hatóság együttműködésének a formája. Bizonyos értelemben ez a fajta együttműködés jóval hasznosabb, mint ha a pénzügyi konglomerátumokra létrehozott bizottság foglalkozna ezekkel a kérdésekkel a következők miatt:

- A három szektor felügyeleteinek együttműködésére nem csak pénzügyi konglomerátumok esetében van szükség, hiszen ahhoz, hogy egy csoport pénzügyi konglomerátumnak minősüljön, számos feltételnek kell megfelelnie. A felügyeleti együttműködésre azonban akkor is szükség van, ha egy pénzügyi csoport konglomerátumnak nem minősül ugyan, de mindhárom tevékenységtípusban aktív.

- Amennyiben egy negyedik bizottság készíti el javaslatait a különböző szektorok felügyeleteinek együttműködésére, az EBA, ESMA és EIOPA számára sokkal nehezebb lenne az anyagokkal azonosulnia és kérni a tagállamok felügyeleteitől azok végrehajtását. Így azonban az anyagok az EU felügyeleti hatóságok által, közösen kerülnek elkészítésre és elfogadásra, így azok a gyakorlatban is jobban érvényesülnek majd, mintha egy "külső" forrásból származnának.

- Az EU felügyeleti hatóságok munkájában részt vevő integrált felügyeletek képviselői mindhárom bizottságban ugyanazt az álláspontot tudják képviselni, ami nagyban elősegíti a kompromisszumok megkötését, különös tekintettel arra, hogy mára már az EU tagállamok többségében integrált felügyelet működik.

A három EU felügyeleti hatóság együttműködésének az alábbi céljai vannak:

- Információ megosztás abból a célból, hogy hasonló megközelítéseket alkalmazzanak

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

- Felügyeleti gyakorlatokkal kapcsolatos információk átadása az együttműködés megkönnyítése érdekében

- Közös munkák és jelentések készítése - A felügyeleti terhek csökkentése

- A három hatóság hasonló működési alapjainak kialakítása.

Az EU felügyeleti hatóságok hatékony együttműködése kulcskérdés, mind a felügyeleti hatóságok mind a felügyelt intézmények számára, mert a már meglévő szabályok harmonizálása, illetve a jövőbeni szabályozási tervek és felügyeleti módszerek összehangolt előkészítése jelentősen csökkentheti a költségeket mindkét szereplő számára. Az eddigi tapasztalatok alapján megállapítható, hogy az EU felügyeleti hatóságok együttműködése jó irányba indult el, ugyanakkor most kezdődik az az időszak, amikor konkrét anyagok, javaslatok, EU direktíva változtatási előterjesztések készítésével kell majd igazolniuk, hogy az eléjük kitűzött feladatokat akarják és tudják is teljesíteni.

A Joint Committee-t az EU felügyeleti hatóságokról szóló rendeletek hozták létre, azáltal, hogy megnevezték, mint a három hatóság együttműködésének a fórumát. A rendelet szerint a Joint Committee elsősorban az alábbi témakörökben lát el koordináló szerepet:

- pénzügyi konglomerátumok, - könyvvitel és könyvvizsgálat,

- a szektorok közötti fejlemények, kockázatok és a pénzügyi stabilitás sebezhetőségének mikroprudenciális elemzése,

- lakossági befektetési termékek, - pénzmosás elleni intézkedések, és

- információcsere az ESRB-val és az ESRB és az EU felügyeleti hatóságok közötti kapcsolatok kialakítása.

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

Ezeknek a feladatainak az ellátására a Joint Committee létrehozta az illetékes albizottságait, amelyek többek között javaslatot tesznek a Joint Committee álláspontjára egyes aktuális kérdésekben, illetve többek között elkészítik a Joint Committe részletes kockázati jelentéseit. A Joint Committee tevékenysége különösen hasznos a fogyasztóvédelmi kérdésekben, hiszen ez a szerepkör sok nemzeti felügyeleti hatóság számára újdonság, mivel nem minden országban lát el fogyasztóvédelmi szerepet a felügyelet. Ennek következtében sokáig az EBA sem volt túl aktív fogyasztóvédelmi kérdésekben, hanem a Joint Committee volt az, amely kezdeményezőként lépett fel ezekben a kérdésekben.

A Joint Committee az EU-s felügyeleti hatóságok elnökeiből, illetve az egyes témakörökre létrehozott albizottságok elnökeiből áll, ülésein megfigyelőként az ESRB és a Bizottság képviselője is jelen van. A Joint Committee legalább kéthavonta ülésezik.

Korábban már említésre került, hogy a nemzeti felügyeleti struktúrák közötti eltérések jelentősen nehezítik a nemzetközi együttműködést. Az alábbi ábra azt mutatja be, hogy az egyes nemzeti felügyeleti hatóságok hogyan vesznek részt az EU felügyeleti hatóságok munkájában. Míg 15 ország felügyeleti hatósága (köztük a hazai is) mindhárom szervezetben jelen van, addig számos ország felügyeleti szerve egyszerre csak kettő vagy egy EU-s felügyeleti hatóságban van képviselve.

Click to BUY NOW!

.tracker-software.c Click to BUY NOW!

.tracker-software.c

Csak EIOPA tagok: Csak ESMA tagok:

3. ábra A nemzeti felügyeleti hatóságok részvétele az EU felügyeleti hatóságokban (Forrás: EBA, ESMA és EIOPA honlapok)

4.2.8 EU nemzeti felügyeleti hatóságainak együttműködése a CRD IV és a