• Nem Talált Eredményt

fejezet 339 D ÍSZOKLEVELEK

In document ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (Pldal 117-131)

(7)335 A javaslatokat a Kitüntetési Bizottság hangolja össze, – a Rektori Kabinet vélemény nyilvánítását követően – a humánpolitikai igazgató terjeszti a Szenátus és a rektor elé elbírálásra, illetve odaítélésre.

Az egyetemi kitüntetések visszavonása Sz. 134. §

(1) Az egyetemi kitüntetés visszavonható attól a személytől, aki arra érdemtelenné vált. A visszavonásra azok a személyek és testületek tehetnek javaslatot, akik, illetve amelyek az adományozást kezdeményezhették. A javaslatot részletesen indokolni kell a bizonyítékok felsorolásával.

(2) A kitüntetés esetleges visszavonásáról – az adományozás rendjének megfelelően – a Szenátus vagy a rektor dönt.

A kitüntetések nyilvántartása Sz. 135. §

(1)336A jelen Szabályzatban megnevezett egyetemi kitüntetéseket a Rektori Hivatal nyilvántartásba veszi és gondoskodik azok bevezetéséről az Oklevél nyilvántartó könyvbe (Törzsnyilvántartás).

(2) Azokat a kitüntetéseket, amelyek adományozását nem az Egyetem javasolta, vagy nem az Egyetem adományozta, az egyetemi közalkalmazottnak, a Humánpolitikai Irodának, nyilvántartásba vétel céljából be kell jelenteni.

(3) Az egyetemi kitüntetések okleveleinek és mappáinak formájául szolgáló minták a Rektori Hivatalban találhatók.

(4)337 Az át nem vett kitüntetéseket a Rektori Hivatal páncélszekrényében kell őrizni.

(5)338Az egyetemi kitüntetésekről és az Egyetem felterjesztése alapján adományozott nem egyetemi kitüntetésekről a Humánpolitikai Iroda az adományozás éve szerinti bontásban elektronikus nyilvántartást vezet.

IV. fejezet339

Sz. 135/A. §

(1)340 A díszoklevelek adományozására elsődlegesen az illetékes dékáni hivatal intézkedése, továbbá az érintett személyek önálló kérvénye alapján kerül sor.

(2) A díszoklevelek átadása ünnepélyes keretek között történik.

HATODIK RÉSZ DÍJAZÁS

Az alapilletményekre vonatkozó általános alapelv Sz. 136. §

(1) Az Egyetemen foglalkoztatott közalkalmazottak alapilletménye általában a garantált illetménnyel megegyező.

(2)341 A rektor egyes közalkalmazottak számára az (1) bekezdéstől eltérő alapilletményeket is megállapíthat.

Oktató, kutató, gyakornok illetménye

Kjt. 63. § 342

(2) A művészeti területen foglalkoztatottak esetében az „F” fizetési osztály helyett a „G” fizetési osztályba, a „H”

fizetési osztály helyett az „I” fizetési osztályba kell besorolni azt a közalkalmazottat, aki a Kossuth-díjról és a Széchenyi-díjról szóló 1990. évi XII. törvény vagy a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI.

törvény, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díjjal vagy a kultúráért felelős miniszter által jogszabály alapján adományozható művészeti díjjal rendelkezik. E rendelkezést kell alkalmazni a korábban hatályos jogszabályok alapján Kossuth-díjban vagy állami díjban, illetve a jelenleg hatályos jogszabályokban szereplőkkel azonos elnevezésű művészeti díjban vagy kitüntető címben részesült, művészeti területen foglalkoztatott közalkalmazottak besorolásánál is.

Kjt. 65. §343

(3) A közalkalmazott várakozási ideje tartósan magas színvonalú munkavégzése esetén csökkenthető. A tartósan magas színvonalú munkavégzés megállapításához kiválóan alkalmas vagy alkalmas eredményű minősítés szükséges. A várakozási időt csökkenteni kell, ha a közalkalmazott miniszteri vagy állami kitüntetésben részesült.

(5) A várakozási idő csökkentése esetén az annak megfelelő időpontban a közalkalmazott eggyel magasabb fizetési fokozatba lép.

340 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

341 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

342 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

343 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

Kjt. 66. §344

(7) Az (1)-(5) bekezdésben, a 66/A. § (1) bekezdésben, illetve a 79/E. §-ban foglaltak alkalmazásával meghatározott illetménynél (garantált illetmény) magasabb összegű illetmény akkor állapítható meg, ha a közalkalmazott kiválóan alkalmas vagy alkalmas minősítést kapott.

(8) A (7) bekezdéstől eltérően, a közalkalmazotti jogviszony létesítésekor a garantált illetménynél magasabb összegű illetmény megállapítható, azzal, hogy - az egy évet meg nem haladó időtartamú határozott idejű közalkalmazotti jogviszony kivételével - egy év elteltével a közalkalmazottat minősíteni kell. Ha ekkor a közalkalmazott alkalmatlan vagy kevéssé alkalmas minősítést kapott, illetményét - e törvény erejénél fogva a besorolása szerinti - garantált mértékre kell csökkenteni.

Kjt. 77. §345

(3) A kiemelkedő, illetőleg tartósan jó munkát végző közalkalmazottat a munkáltató jutalomban részesítheti.

Naptári évenként a jutalom összege nem haladhatja meg a közalkalmazott - tizenharmadik havi illetmény nélkül számított - tárgyévi illetményének harminc százalékát.

Ftv. 97. §

(1) A felsőoktatási intézményben oktatói, illetve tudományos kutatói munkakörben foglalkoztatott munkabérét, illetve illetményét (a továbbiakban együtt: havi rendszeres járandóság) az éves költségvetésről szóló törvényben meghatározott egyetemi tanári munkakör 1. fizetési fokozatának garantált illetménye alapján kell megállapítani, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 2. számú mellékletének alkalmazásával. A gyakornok havi rendszeres járandóságát az oktatói munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó rendelkezések alapján kell meghatározni.

(2) Az éves költségvetésről szóló törvény állapítja meg azt az összeget, amely alapján meg kell határozni a felsőoktatási intézmény rendelkezésére álló, az oktatói és kutatói teljesítmény alapján szétosztható intézményi keretösszeget. Ez az összeg nem lehet kevesebb, mint az egyetemi tanári munkakör 1. fizetési fokozata garantált illetményének húsz százaléka (a továbbiakban: számítási alap). A szétosztásra kerülő éves keretösszeget az oktatói és a kutatói munkakörben foglalkoztatottak számított létszámának és a számítási alapnak a tizenháromszoros szorzata adja.

(3)346A (2) bekezdésben meghatározott keretösszeg terhére a munkáltató megemelheti az oktató, illetve a kutató havi rendszeres járandóságának összegét, illetve határozott időre, legalább egy, legfeljebb négy évre szóló kereset-kiegészítést állapíthat meg (a továbbiakban: többletjárandóság). Az egy személynek e bekezdés alapján adható havi többletjárandóság összege nem lehet kevesebb, mint a számítási alap háromszorosa.

(4)347 A költségvetési támogatás és más források terhére fizetett többletjárandóság megítélésének oktatói és tudományos tevékenységekre vonatkozó rendjét az intézmény szervezeti és működési szabályzatában kell megállapítani.

Sz. 137. §

(1) 348Az oktatói, kutatói, valamint gyakornoki munkakört betöltő közalkalmazottak garantált illetményét meghatározó, az egyetemi tanári munkakör 1. fizetési

344 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

345 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

346 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

347 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

fokozatának megállapított garantált illetményére vetülő arányszámokat a jelen Szabályzat 20. számú melléklete tartalmazza.

(2) 349A Kjt. 66. § (7) és (8) bekezdése alapján a garantált illetménynél magasabb összegű illetmény megállapítására vonatkozó előterjesztéshez a közalkalmazott minősítését csatolni kell.

Sz. 138. §

(1) Az oktatói és kutatói teljesítmény alapján szétosztható keretösszeg olyan arányban illeti meg a gazdálkodási egységet, mint amilyen arányban a gazdálkodási egység annak képzéséhez hozzájárult.

(2) A gazdálkodási egység rendelkezésére álló keretösszeg szétosztásáról a gazdálkodási egység vezetője dönt. A gazdálkodási egység vezetőjének személyes érintettsége esetén a gazdálkodási egység vezetése javaslatot fogalmaz meg a rektor számára, amelyről a rektor dönt.

(3) A gazdálkodási egység keretéből más gazdálkodási egységben alkalmazott oktató, illetve tudományos kutató is részesülhet külön juttatásban (jutalom vagy határozott időre szóló kereset-kiegészítés, illetve illetménykiegészítés formájában).

Sz. 139. §

(1) Az oktatói-kutatói teljesítmény alapján szétosztható keretösszeg két részre oszlik, a teljesítmény követelmények kiemelkedő teljesítésének, illetve a stratégiai jellegű célfeladatok ellátásának elismerésére fordítható összegre. Kari/önálló intézeti sajátosságoktól függően az első rész a teljes összeg 40-70%-a, a második rész pedig a teljes összeg 60-30%-a lehet.

(2) A külön juttatás annak az oktatói, illetve tudományos kutatói munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottnak adható

a) akinek oktatói-kutatási teljesítménye az átlagot tartósan, legalább 50%-kal meghaladja,

b) aki legalább egy éven keresztül stratégiai jellegű célfeladat ellátására írásos megbízást kap és a feladatot el is látja.

Tanár, oktatói és kutató munkát segítő és egyéb munkakörben foglalkoztatott közalkalmazott illetménye

R1. 7. §350

(1) Amennyiben a felsőoktatási intézmény szervezeti és működési szabályzata eltérően nem rendelkezik, a felsőoktatási intézményben tanári, az oktatói és kutató munkát segítő és egyéb munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottak fizetési osztályba sorolását, a besorolás képesítési feltételeit és a képesítési feltételek alól történő felmentés eseteit e rendelet 1. számú melléklete határozza meg.

348 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

349 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal beiktatott, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

350 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

(2) Ha a közalkalmazott az Országos Képzési Jegyzékben szereplő emelt szintű szakképesítéssel rendelkezik, besorolásakor, valamint a második és további szakképesítés figyelembevételekor a felsőfokú szakképesítésre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni

R1. 9. §351

A kinevezésben feltüntetett további szakképesítés hasznosításának mértékétől függetlenül illetménynövekedés illeti meg e rendelet 1. számú mellékletének 1-8. pontja szerinti tanári munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottat, ha a kinevezésben feltüntetett további szakképesítést az intézmény által indított alap- és mesterképzési vagy szakirányú továbbképzési szakon, illetve felsőfokú szakképzésben hasznosítja.

R1. 12. §

A felsőoktatási intézmény alkalmazottai közül – a felsőoktatási intézmény foglalkoztatási követelményrendszerében meghatározottak szerint – illetménypótlékban részesülnek a tanári munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottak a pótlékalap 50–100%-a mértékéig.

Sz. 140. §

A nem oktatói, kutatói és gyakornoki munkakört betöltő közalkalmazottak garantált illetményének számításához szükséges szorzókat a jelen Szabályzat 21. számú melléklete tartalmazza.

Sz. 141. §

(1) A tanári munkakörben foglalkoztatottak illetménypótléka a pótlékalap 50 %-a.

(2) A nem teljes munkaidőben foglalkoztatott tanárokat az illetménypótlék arányosan illeti meg.352

Helyettesítés Sz. 142. §

(1) A Sz. 25. §-a szerinti helyettesítés céljából kizárólag a helyettesített személy bérkerete használható fel.

(2) A Sz. 25. §-a (2) bekezdés b) pontja szerint elrendelt helyettesítés esetében a helyettesítési díj nem haladhatja meg a rendelkezésre álló keret 40 %-át.

Vezetők

Kjt. 66/A. §353

(1) A kinevezett vezető garantált illetménye a vezetői illetményalap és a vezetői munkakör képzettségi osztályához tartozó szorzószám szorzatából áll.

(2) A vezetői illetményalapot évente az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg úgy, hogy az nem lehet alacsonyabb, mint az előző évi illetményalap.

351 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

352 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal megállapított, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

353 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

(3) A kinevezett vezetői munkakört:

a) a középfokú képzettségi osztályba kell sorolni, ha betöltéséhez a 61. § (1) bekezdés d) és e) pontjába tartozó,

b) a felsőfokú 1. képzettségi osztályba kell sorolni, ha betöltéséhez a 61. § (1) bekezdés f) és g) pontjába tartozó,

c) a felsőfokú 2. képzettségi osztályba kell sorolni, ha betöltéséhez a 61. § (1) bekezdés h)-j) pontjába tartozó iskolai végzettség, szakképzettség szükséges.

(4) A képzettségi osztályokhoz tartozó, a kinevezett magasabb vezetőre, illetve a vezetőre vonatkozó szorzószámokat a 3. számú melléklet tartalmazza.

Kjt. 70. §354 (1) A megbízott vezetőt vezetői pótlék illeti meg.

(2) A pótlék mértéke

a) magasabb vezető megbízással rendelkező közalkalmazott esetén a pótlékalap száz-ötszáz százaléka, b) vezető megbízással rendelkező közalkalmazott esetén a pótlékalap száz-kétszázötven százaléka.

(3) A pótlék mértékét a (2) bekezdésben foglalt keretek között végrehajtási rendelet állapítja meg.

Kjt. 76. §355 Nem jár rendkívüli munkaidőben végzett munkáért díjazás

a) a munkáltató vezetőjének és helyettesének, ha e feladatát önálló munkakörben látja el, továbbá

b) az olyan munkakört betöltő közalkalmazottnak, aki a munkaideje beosztását, illetve felhasználását maga határozza meg.

77/A. §356

(1) A kinevezett vezető számára a kinevezési jogkör gyakorlója évente, legkésőbb március 31-ig - március 1-je utáni, de legkésőbben szeptember 30-áig történő magasabb vezetői, illetve vezetői kinevezés vagy a kinevezés ilyen tartalmú módosítása esetén a kinevezéstől számított 30 harminc napon belül - írásba foglaltan

prémiumfeladatot tűzhet ki. Prémiumfeladatként a kinevezett vezető munkakörével - a 77/B. § alkalmazása esetén a magasabb vezetői, illetve a vezetői megbízással - kapcsolatos, előre meghatározott feladat teljesítése, illetőleg teljesítmény elérése határozható meg. Prémiumfeladat kitűzése esetén rendelkezni kell a teljesítési és az értékelési határidőről. Az értékelési határidő nem lehet korábbi a tárgyév november tizenötödikénél.

(2) A prémiumfeladat kitűzésekor meg kell határozni, hogy részteljesítés esetén a vezető jogosult-e a teljesítés mértékével arányos összegű prémiumra, valamint a részteljesítés esetén járó prémium összegét. Több prémiumfeladat kitűzésekor külön-külön meg kell határozni a teljesítés esetén járó prémiumot. A prémiumfeladat teljesítését írásban értékelni kell.

(3) A prémium - ideértve a több feladatért megállapított prémiumot is - mértéke naptári évenként nem haladhatja meg a kinevezett magasabb vezető, illetve vezető - tizenharmadik havi illetmény nélkül számított - tárgyévi illetményének negyven százalékát.

(4) A prémiumot a teljesítés értékelését követően, legkésőbb a tárgyévet követő évben a március havi

illetménnyel együtt kell kifizetni. Év közben prémiumelőleg fizethető. Ha a vezető közalkalmazotti jogviszonya a prémiumfeladat teljesítése előtt megszűnik, az értékelés és a részteljesítés esetén megállapított jogosultság alapján az arányos mértékű prémiumot legkésőbb a közalkalmazotti jogviszony megszűnésekor kell kifizetni.

(5) A kinevezett vezető keresetkiegészítésben és jutalomban nem részesíthető.

354 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

355 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

356 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

Kjt. 77/B. §357

(1) A megbízott vezető részére a vezetői tevékenység ellátásával összefüggésben prémiumfeladat tűzhető ki. A prémiumfeladat kitűzésével, a prémiumra való jogosultság megállapításával és a prémium kifizetésével kapcsolatban megfelelően alkalmazni kell a 77/A. § (1)-(4) bekezdését azzal az eltéréssel, hogy a prémium - ideértve a több feladatért megállapított prémiumot is - mértéke naptári évenként nem haladhatja meg

a) a magasabb vezetői megbízással rendelkező közalkalmazott esetén az egy naptári évre számított illetményének tíz százalékát,

b) a vezetői megbízással rendelkező közalkalmazott esetén az egy naptári évre számított illetményének öt százalékát.

(2) A magasabb vezetői és a vezetői megbízással rendelkező közalkalmazott - nem a vezetői tevékenységbe tartozó feladatok ellátásáért - jutalomban részesíthető. A jutalom és prémium együttes összege naptári évenként nem haladhatja meg a megbízott magasabb vezetői, illetve vezetői megbízással rendelkező közalkalmazott - tizenharmadik havi illetmény nélkül számított - tárgyévi illetményének harminc százalékát. Az egy naptári évre számított illetmény összegének meghatározásakor a 70. § szerinti illetménypótlékot is figyelembe kell venni.

(3) A vezetői tevékenységbe tartozó feladatok ellátásáért a megbízott vezető jutalomban és keresetkiegészítésben nem részesíthető.

Ftv. 81/A. §358 A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény

a) 40. § (5) bekezdésében és 77/B. §-ában foglaltaktól eltérően a rektor számára a prémiumfeladat kitűzése, jutalom meghatározása és a teljesítés értékelése e törvény 115. § (2) bekezdésével történhet,

Ftv. 97. §359

(2) Az éves költségvetésről szóló törvény állapítja meg azt az összeget, amely alapján meg kell határozni a felsőoktatási intézmény rendelkezésére álló, az oktatói és kutatói teljesítmény alapján szétosztható intézményi keretösszeget. Ez az összeg nem lehet kevesebb, mint az egyetemi tanári munkakör 1. fizetési fokozata garantált illetményének húsz százaléka (a továbbiakban: számítási alap). A szétosztásra kerülő éves keretösszeget az oktatói és a kutatói munkakörben foglalkoztatottak számított létszámának és a számítási alapnak a tizenháromszoros szorzata adja.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott keretösszeg terhére a munkáltató megemelheti az oktató, illetve a kutató havi rendszeres járandóságának összegét, illetve határozott időre, legalább egy, legfeljebb négy évre szóló keresetkiegészítést állapíthat meg (a továbbiakban: többletjárandóság). Az egy személynek e bekezdés alapján adható havi többletjárandóság összege nem lehet kevesebb, mint a számítási alap háromszorosa.

(4) A költségvetési támogatás és más források terhére fizetett többletjárandóság megítélésének oktatói és tudományos tevékenységekre vonatkozó rendjét az intézmény szervezeti és működési szabályzatában kell megállapítani.

Ftv. 115. §

(12) Állami felsőoktatási intézmény esetén a fenntartó a gazdasági tanács a) javaslatára

aa) határozza meg a rektor juttatásait (...)

R1. 10. §360

357 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

358 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

359 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

360 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal hatályon kívül helyezett, 2009. március 26-ától hatálytalan szöveg.

R1. 11. §361

1) Az Ftv. 96. §-ának (1) bekezdése szerinti magasabb vezető beosztású közalkalmazott illetménypótlékának mértéke a pótlékalap minimum 300%-a.

(2) Az Ftv. 96. §-a (2) bekezdésének a) pontja szerinti vezető beosztású közalkalmazott és a szervezeti egység vezetője illetménypótlékának mértéke a pótlékalap minimum 200%-a, míg a szervezeti egység vezető-helyettes illetménypótlékának mértéke a pótlékalap minimum 150%-a.

Sz. 143. §

A rektor alapilletménye, az Ftv. 115. §-a (12) bekezdésének megfelelően, a rektori megbízás időtartamára, a Sz. 136. §-ának (1) bekezdésétől eltérően is megállapítható.

Sz. 144. §362

Címek, kitüntetések Közalkalmazotti címek

Sz. 145. § (1) A közalkalmazotti cím viselőjét címpótlék illeti meg.

(2) A címpótlék mértéke:

a) munkatársi cím esetén a pótlékalap 25 %-a;

b) főmunkatársi cím esetén a pótlékalap 75 %-a;

c) tanácsosi cím esetén a pótlékalap 50 %-a;

d) főtanácsosi cím esetén a pótlékalap 100 %-a.

(3) Amennyiben a közalkalmazott vezetői pótlékra és címpótlékra is jogosult, részére a vezetői pótlék jár.

(4) A Sz. 120. §-a szerinti mestertanári címmel rendelkező közalkalmazott illetménypótléka a pótlékalap 50 %-a, amely az érintettet a Sz. 141. §-ában meghatározott tanári pótlék mellett illeti meg.

(5)363 A címpótlék fedezetét a gazdálkodási egységnek kell biztosítani az egység személyi juttatás előirányzata terhére.

361 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

362 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal hatályon kívül helyezett, 2009. március 26-ától hatálytalan szöveg.

363 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

Professor Emeritus cím Sz. 146. §

(1) A Professor Emeritus címmel járó pénzbeli juttatás az egyetemi tanári munkakör 1.

fizetési fokozatának garantált illetményére megállapított összeg 30 %-a, amelyet személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége terhel.

(2) A Professor Emeritus halála esetén az örököst a teljes havi juttatás megilleti.

(3)364 A havi juttatás a cím adományozásának napjától jár, azt a kari osztott személyi juttatási keretből kell biztosítani. A Sz. 121. §-ának (5) bekezdése alapján adományozott Professor Emeritus címmel járó juttatás a központi személyi juttatási keretből kerül biztosításra.

Az óraadó oktatónak adott címek Sz. 147. §

A Sz. 123-124. §-aiban felsorolt címzetes egyetemi vagy főiskolai docensi, illetve címzetes egyetemi vagy főiskolai tanári, magántanári, valamint mesteroktatói címekkel anyagi juttatás nem jár.

Kitüntetések

R1. 8. §

Ha a közalkalmazott állami kitüntetésben részesült – a Kjt. 63. §-ának (2) bekezdésében megjelölt, művészeti területeken foglalkoztatottak kivételével – , a felsőoktatási intézményben az e rendelet mellékletében meghatározott munkakörökben a közalkalmazott fizetési fokozatok közötti várakozási idejét a kitüntetés évében egy évvel csökkenteni kell.

Sz. 148. §

(1) A köztársasági elnök, a miniszterek, valamint más, országos hatáskörű szervek által adományozott kitüntetésekkel pénzjutalom jár, amelynek összege a kitüntetett személy havi alapilletménye.

(2) Az egyetemi kitüntetések vonatkozásában

a) A Miskolci Egyetem Díszpolgára kitüntetéssel pénzjutalom csak az egyetemi kitüntetetteknek jár, amelynek mértéke a mindenkori pótlékalap ötszöröse,

b)365 Pro Universitate kitüntetéssel pénzjutalom csak az egyetemi kitüntetetteknek jár, amelynek összege a mindenkori pótlékalap ötszöröse,

c) A Miskolci Egyetemért Érdemérem kitüntetéssel pénzjutalom csak az egyetemi kitüntetetteknek jár, amelynek mértéke a mindenkori pótlékalap ötszöröse,

364 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal beiktatott, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

365 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

d)366 Signum Aureum Universitatis kitüntetéssel pénzjutalom csak az egyetemi kitüntetetteknek jár, amelynek összege a mindenkori pótlékalap négyszerese,

e) A Miskolci Egyetem Érdemes Oktatója kitüntetéssel pénzjutalom jár, amelynek összege a mindenkori pótlékalap háromszorosa,

f)367 A Miskolci Egyetem Kiváló Kutatója kitüntetéssel pénzjutalom jár, amelynek összege a mindenkori pótlékalap háromszorosa,

g) A Miskolci Egyetem Kiváló Dolgozója kitüntetéssel pénzjutalom jár, amelynek összege a mindenkori pótlékalap háromszorosa,

h)368 a Nemzetközi Kapcsolatokért kitüntetéssel pénzjutalom csak az egyetemi kitüntetetteknek jár, amelynek összege a mindenkori pótlékalap háromszorosa, i) Rektori Dicséret kitüntetéssel pénzjutalom jár, amelynek összege a mindenkori

pótlékalap kétszerese.

(3) 369A kitüntetésekkel járó pénzjutalom kifizetésére (átutalására) a kitüntetés átvételét követő első illetményfizetéskor kerül sor. A kitüntetés átvételéről a Marketing és Kommunikációs Csoport értesíti a Humánpolitikai Irodát.

Díszoklevelek370 Sz. 148/A. §

(1) Azon díszoklevelek kitüntetettjeit, amelyekre a költségvetésről szóló törvény előirányzatot tartalmaz személyi juttatás illeti meg. A juttatás egyedüli forrása maga az előirányzat.

(2) A személyi juttatás igénylése (pályázat), annak felhasználása és az azzal való elszámolás elsődlegesen az érintett kar feladata. Az intézmény további szervezeti egységei a feladat végrehajtásában általános kötelezettségeiknek megfelelően vesznek részt.

(3) Azon díszoklevelek kitüntetettjeit, amelyekre a költségvetésről szóló törvény előirányzatot nem tartalmaz személyi juttatás nem illeti meg.

HETEDIK RÉSZ

A SZEMÉLYÜGYI ADATOK KEZELÉSE ÉS NYILVÁNTARTÁSA

A közalkalmazottakra vonatkozó személyügyi nyilvántartás

Ftv. 34. §

(1) A felsőoktatási intézmény azokat az adatokat tarthatja nyilván, amelyek az intézmény rendeltetésszerű működéséhez, a munkáltatói jogok gyakorlásához, a képzés megszervezéséhez nélkülözhetetlenek, továbbá amelyek a jogszabályokban és a felsőoktatási intézmény szervezeti és működési szabályzatában biztosított

366 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

367 A 139/2008. sz. Szenátusi határozattal beiktatott, 2008. május 28-án hatályba lépő szöveg.

368 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

369 A 343/2008. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal beiktatott, 2008. október 16-án hatályba lépő szöveg.

370 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal beiktatott, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

kedvezményekre való igényjogosultság elbírálásához és igazolásához szükségesek. E célból azok az adatok kezelhetők, amelyekből megállapítható a jogosult személye és a kedvezményre való jogosultsága.

(3) A felsőoktatási intézmény az alkalmazottak személyes adatait csak a foglalkoztatással, juttatások, kedvezmények, kötelezettségek megállapításával és teljesítésével, állampolgári jogok és kötelezettségek teljesítésével kapcsolatosan, nemzetbiztonsági okokból, az e törvényben meghatározott nyilvántartások kezelése céljából, a célnak megfelelő mértékben, célhoz kötötten kezelheti. A felsőoktatási intézmény az alkalmazottak személyes adatait – ha a társadalombiztosítási szabályok eltérően nem rendelkeznek – a foglalkoztatás megszűnésétől számított tíz évig kezelheti

(4) Adattovábbításra a felsőoktatási intézmény vezetője és – a meghatalmazás keretei között – az általa meghatalmazott vezető vagy más alkalmazott jogosult.

(5) Önkéntes adatszolgáltatás esetén az érintettet tájékoztatni kell arról, hogy az adatszolgáltatásban való részvétel nem kötelező.

(7) E törvény 2. számú melléklete határozza meg a felsőoktatási intézmény által kezelhető adatokat, melyek statisztikai célra felhasználhatók, és statisztikai felhasználás céljára személyazonosításra alkalmatlan módon átadhatók.

Ftv. 2. számú melléklet 1. E törvény alapján nyilvántartott adatok:

a) név, születési név, születési hely és idő, anyja neve, állampolgárság, azonosító szám;

b) állandó lakcím és tartózkodási hely;

c) munkaviszonyra, közalkalmazotti jogviszonyra, megbízási jogviszonyra vonatkozó adatok:

ca) a munkáltató - több esetén valamennyi munkáltató-megnevezése, megjelölve, hogy mely munkáltatóval létesített foglalkoztatásra irányuló további jogviszonyt,

cb) végzettségi szint, szakképzettség, szakképesítés, idegennyelv-tudás, tudományos fokozat,

cc) munkában töltött idő, közalkalmazotti jogviszonyba beszámítható idő, besorolással kapcsolatos adatok, cd) kitüntetések, díjak és más elismerések, címek,

ce) munkakör, vezetői megbízás, munkakörbe nem tartozó feladatra történő megbízás, munkavégzésre irányuló további jogviszony, fegyelmi büntetés, kártérítésre kötelezés,

cf) munkavégzés ideje, túlmunka ideje, munkabér, illetmény, továbbá az azokat terhelő tartozás és annak jogosultja,

cg) szabadság, kiadott szabadság,

ch) az alkalmazott részére történő kifizetések és azok jogcímei, ci) az alkalmazott részére adott juttatások és azok jogcímei,

cj) az alkalmazott munkáltatóval szemben fennálló tartozásai és azok jogcímei,

ck) kutatói tevékenység, tudományos munka, művészeti alkotói tevékenység, azok eredményei.

2. A többi adat az érintett hozzájárulásával tartható nyilván

3. Az 1. pontban felsorolt adatok továbbíthatók: a fenntartónak valamennyi adat, a fenntartói jogok gyakorlásához szükséges mértékben; a társadalombiztosítási, illetmény és munkabér vagy más juttatás kifizetőhelyének minden olyan adat, amely az illetmény, munkabér vagy más juttatás, jogosultság megállapításához, igénybevételéhez szükséges; az Országos Felsőoktatási Információs Központnak minden olyan adat, amelyet e törvény szerint a felsőoktatási információs rendszer kezelhet; a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságnak minden olyan adat, amely ahhoz szükséges, hogy megállapíthassa a felsőoktatási intézmény működéséhez szükséges feltételek meglétét; a bíróságnak, rendőrségnek, ügyészségnek, a bírósági végrehajtónak, államigazgatási szervnek a konkrét ügy eldöntéséhez szükséges adatok; a munkavégzésre vonatkozó rendelkezések ellenőrzésére jogosultaknak a foglalkoztatással összefüggő adatok, a nemzetbiztonsági szolgálatnak valamennyi adat.

Sz. 149. §371

A közalkalmazottakra vonatkozó nyilvántartás rendszerét, a nyilvántartás vezetésére jogosultak körét és az adatkezelés szabályait a vonatkozó jogszabályok keretei között az

állapítja meg.

A közalkalmazott adatközlési kötelezettsége Sz. 150. §

(1)372 A közalkalmazott – a közalkalmazotti nyilvántartás naprakész állapotának biztosítása érdekében – a változás bekövetkezésétől számított 8 napon belül köteles a Humánpolitikai Irodán közölni

a) nevének, lakcímének megváltozását,

b) magasabb végzettség, képzettség megszerzését, c) tudományos fokozat-szerzését,

d) ha a Kjt. 37/B. §-a szerint nyugdíjasnak minősül.

(2)373 A Humánpolitikai Iroda az (1) bekezdés a)-c) pontjai szerinti adatokról a Bér- és Munkaügyi Osztályt, míg a d) pont szerinti tényről a munkáltatói jogkör gyakorlóját (gazdálkodási egység vezetőjét) is köteles értesíteni.

(3) A közalkalmazott ezen kötelezettségei megsértéséért fegyelmi felelősséggel tartozik.

(4) Az Egyetem köteles a fenti adatok kezelése során az adatvédelmi rendelkezéseket betartani.

A felsőoktatási információs rendszer

Ftv. 35. §

(1) A felsőoktatási intézmények által kezelt adatok alapján létre kell hozni a felsőoktatási információs rendszert. A felsőoktatási információs rendszer - központi nyilvántartás keretében - a nemzetgazdasági szintű tervezéshez szükséges (…) foglalkoztatási, (…) oktatói és más alkalmazotti adatokat tartalmazza. (…) A felsőoktatás információs rendszeréből - törvény eltérő rendelkezésének hiányában - személyes adat csak az érintett kérése, illetve hozzájárulása esetén, az érintett egyidejű értesítése mellett adható ki. (…) A felsőoktatási információs rendszerbe az érintett - saját adatai tekintetében - jogosult betekinteni és kérni adatainak helyesbítését - a jogszabályban elrendelt adatkezelések kivételével - törlését. (…)

(2) A felsőoktatási információs rendszerbe - kormányrendeletben meghatározottak szerint - kötelesek adatot szolgáltatni az intézményfenntartók, illetve a felsőoktatási intézmények. (…)

(3) A felsőoktatási információs rendszer működtetéséért felelős szerv annak, akit oktatói, kutatói, illetve tanári munkakörben foglalkoztatnak, oktatói azonosító számot ad ki. Az azonosító szám a tanári, az oktatói, illetve a kutatói munkakörben történő foglalkoztatás figyelemmel kísérésére szolgál. A felsőoktatási információs rendszer tartalmazza azoknak a nyilvántartását, akik azonosító számmal rendelkeznek, továbbá azokét akik a 83. § (4) bekezdés szerint megbízási jogviszonyban oktatási feladatot látnak el. A nyilvántartás a 2. számú

371 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

372 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

373 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

mellékletben meghatározott adatokat tartalmazza. A nyilvántartásból személyes adat - az érintetten kívül - csak az egyes, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó juttatások jogszerű igénybevételének megállapítása céljából továbbítható, a szolgáltatást nyújtó vagy az igénybevétel jogosságának ellenőrzésére hivatott részére. Az információs rendszerben adatot az érintett foglalkoztatásának megszűnésére vonatkozó bejelentéstől számított öt évig lehet kezelni, kivéve, ha ez alatt az idő alatt az érintettet ismét bejelentik a nyilvántartásba.

R2. 11. §

A felsőoktatási intézmények minden hónap első és tizenötödik napján teljesítenek adatszolgáltatást a felsőoktatási információs rendszer felé.

R2. 12. §

(6) Amennyiben az oktató foglalkoztatása megszűnik, a munkáltató a jogviszony megszűnését a megszűnést követő első adatszolgáltatáskor jelenti a felsőoktatási információs rendszer felé.

Sz. 151. §374

NYOLCADIK RÉSZ

VEGYES, ÁTMENETI ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

I. fejezet

VEGYES RENDELKEZÉSEK Ftv. 149. §

(1) Az 1984. szeptember 1-je előtt doktori cselekmények alapján szerzett, illetőleg e nap előtt engedélyezett doktori cselekmények alapján később megszerzett egyetemi doktori cím továbbra is viselhető.

(2) Az a személy, aki 1984. szeptember 1-je után egyetemi tudományos fokozatot (doctor universitatis) szerzett, továbbra is használhatja a „dr. univ.” megjelölést.

(4) Az 1997. december 31-ig az egyetem által odaítélt doktori fokozat, illetőleg megállapított doktori fokozattal való egyenértékűség továbbra is érvényes

(5) Amennyiben jogszabály alkalmazási, foglalkoztatási, képesítési előírásként tudományos fokozatot említ, azon doktori fokozatot, a tudomány(ok) kandidátusa, a tudomány(ok) doktora, illetve a külföldön szerzett és honosított vagy elismert tudományos fokozatot kell érteni.

(6) A tudomány(ok) kandidátusa fokozattal rendelkező személy a „doktori fokozat” megjelölést használhatja.

(7) A felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény alapján szerzett mester (DLA) fokozat megfelel az e törvény szerint művészeti területen adományozható DLA fokozatnak.

(8) Azok, akik e törvény hatálybalépése előtt szereztek magyar egyetemen vagy főiskolán oklevelet, jogosultak a következő címek használatára:

a) az egyetemi végzettséget igazoló doktori címek az orvosok, fogorvosok, állatorvosok, jogászok esetében (ezeknek rövidített jelölése: dr. med., dr. med. dent., dr. vet., dr. jur.),

b) az a) pontban nem említett egyetemi végzettséggel rendelkezők az okleveles mérnök, okleveles közgazdász, okleveles tanár, illetőleg – a szaktól függően – a képesítési követelményekben meghatározott más cím, c) a főiskolai végzettséggel rendelkezők – a tanulmányi iránytól függően – a mérnök, közgazdász, tanár, tanító,

óvodapedagógus, gyógypedagógus, szakoktató, illetőleg a képesítési követelményekben meghatározott más cím.

374 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal hatályon kívül helyezett, 2008. március 20-ától hatálytalan szöveg.

(9) Az e törvény hatálybalépése előtt szerzett következő címek és ahhoz kapcsolódó rövidítések tovább használhatók:

a) címek:

aa) Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae, ab) doctor honoris causa,

ac) habilitált doktor;

b) rövidítések:

ba) a PhD fokozattal rendelkező személyek esetén a „PhD” vagy „Dr.” rövidítés, DLA fokozattal rendelkezők esetén „DLA” vagy a „Dr.” rövidítés,

bb) az ab) pont esetén a „Dr. h. c.” rövidítés, bc) az ac) pont esetén „dr. habil.” rövidítés.

(13) Azok a főiskolai tanárok, akik e törvény hatálybalépésekor jogosultak a professzori cím használatára, e törvény hatálybalépése után is használhatják ezt a címet.

Ftv. 150. §

(3) 2010. december 31-ig a foglalkoztatással, az intézménylétesítéssel és -működéssel kapcsolatos minőséghitelesítés során a doktori fokozattal egyenértékű

a) a Kossuth-díjról és a Széchenyi-díjról szóló 1990. évi XII. törvényben meghatározott díj, b) a testkulturális felsőoktatásban

ba) az olimpiai játékokon, felnőtt-világbajnokságon, felnőtt Európa-bajnokságon elért első három helyezés valamelyike,

bb) a ba) pontban felsorolt helyezéshez kapcsolódó – az országos sportági szakszövetség, ennek hiányában az országos sportági szövetség által meghatározott – egy szakedzői szakképzettség,

c) a művészeti felsőoktatásban a kormányrendelet, illetve miniszteri rendeletek alapján adományozható művészeti vagy ezekkel egyenértékűnek tekintett külföldi művészeti elismerés annak tekintetében, aki a díj, a helyezés, a szakképzettség, az elismerés tulajdonosa, feltéve, hogy az érintett legalább alapképzésben szerzett oklevéllel rendelkezik.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott rendelkezések alapján a felsőoktatási intézményben egy alkalommal lehet kinevezést adni.

II. fejezet

ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK Ftv. 157. §

(1) A vezetői megbízatások az eredeti megbízás szerint fennmaradnak addig az időpontig, ameddig a felsőoktatási intézmények új szervezeti felépítése nem alakul ki, de legkésőbb 2006. december 31-ig. Eddig az időpontig a rektornak felül kell vizsgálnia valamennyi vezetői megbízást, és e törvény szerint meg kell erősítenie, illetve meg kell szüntetnie őket. A 96. § (5) bekezdés szerinti, a vezetői megbízások meghosszabbítására vonatkozó szabály alkalmazásakor az e törvény hatálybalépésekor fennálló vezetői megbízást figyelembe kell venni.

(2) E törvény hatálybalépése nem érinti az oktatók, illetve a kutatók foglalkoztatását, a velük kötött munkaszerződést, illetve a kiadott közalkalmazotti kinevezést, valamint a részükre kiadott főiskolai, illetve egyetemi foglalkoztatáshoz kötődő címeket. E törvény hatálybalépését követően az 1993. évi felsőoktatási törvény rendelkezései szerint is alkalmazható oktató, illetve tudományos kutató. Azoknak az oktatóknak és tudományos kutatóknak a besorolása és foglalkoztatása, akik a régi követelmények szerint kerültek alkalmazásra, akkor változtatható meg, ha az új követelményeket teljesítik. 2008. szeptember 1-jétől kezdődően csak az e törvényben meghatározottak szerint lehet oktatói, illetve kutatói munkakört létesíteni. Az 1993. évi felsőoktatási törvény rendelkezései szerint alkalmazott és az új követelményeket időközben teljesítő oktatókat, illetve tudományos kutatókat az „egyetemi” oktatókra meghatározott munkakör szerint kell besorolni, függetlenül attól, hogy alkalmazásukra főiskolán vagy egyetemen kerül sor. Ebben az esetben a foglalkoztatásra az új rendelkezéseket kell alkalmazni, azzal az eltéréssel, hogy a 91. §-ban meghatározott határidőkbe az adott oktatói munkakörben eltöltött időt be kell számítani. Ha az előírt feltételek teljesítéséhez öt évnél kevesebb év áll rendelkezésre, az oktató az új munkaszerződés, illetve közalkalmazotti kinevezés

In document ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (Pldal 117-131)