• Nem Talált Eredményt

fejezet

In document ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (Pldal 95-111)

VEZETŐKRE ÉS MAGASABB VEEZTŐKRE VONATKOZÓ KÜLÖNÖS SZABÁLYOK

Vezetői állások és vezetői megbízások

Kjt. 23. §258

(1) A magasabb vezetői, illetve vezetői feladat ellátása önálló munkakörben (a továbbiakban: kinevezett vezető), illetőleg magasabb vezető, illetve vezető megbízással (a továbbiakban: megbízott vezető) történik. A magasabb vezető, illetve vezető megbízás feltétele, hogy a közalkalmazott - a kinevezés szerinti munkaköre mellett - látja el a magasabb vezetői, illetve vezetői beosztásból eredő feladatait. Magasabb vezető csak felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező közalkalmazott lehet. A megbízást és annak elfogadását írásba kell foglalni. Nem lehet kinevezett vagy megbízott vezető a közalkalmazott a gyakornoki idő tartama alatt.

(2) A munkáltató vezetője és helyettese, valamint a munkáltató működése szempontjából meghatározó jelentőségű feladatot ellátó vezető magasabb vezetőnek minősül. A magasabb vezető, valamint a vezető munkaköröket, illetve megbízásokat, továbbá a kinevezés, illetve a megbízás feltételeit a végrehajtási rendelet határozza meg. A magasabb vezető munkakör betöltésére, illetőleg ilyen megbízás ellátására pályázatot kell kiírni. Ha a 20/B. § alapján a pályázat kiírása nem kötelező, a munkáltató állapíthatja meg azt a vezető megbízást, illetőleg munkakört, amely betöltése pályázat alapján történik. Ha a magasabb vezető munkakör, illetve az ilyen megbízás, valamint a vezető megbízás betöltésére pályázatot kell kiírni, ennek során alkalmazni kell a 20/A. § (2) bekezdésének a) és b) pontját.

(3) A magasabb vezető, valamint a vezető beosztás ellátásával történő megbízás határozatlan időre szól.

Jogszabály legfeljebb tíz évig terjedő határozott időre szóló megbízást is előírhat.

Ftv. 96. §

(1) A felsőoktatási intézményekben - a szervezeti és működési szabályzatban meghatározottak alapján a következő magasabb vezetői megbízások adhatók ki:

a) rektor,

b) rektorhelyettes,

256 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal hatályon kívül helyezett, 2008. március 20-ától hatálytalan szöveg.

257 A 139/2008. sz. Szenátusi határozattal beiktatott, 2008. május 28-án hatályba lépő szöveg.

258 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

c) főigazgató, d) dékán,

e) gazdasági főigazgató, ennek hiányában gazdasági igazgató,

f) igazgatási feladatot ellátó hivatal vezetője (főtitkár vagy a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott más megnevezéssel).

(2) A felsőoktatási intézményekben - a szervezeti és működési szabályzatban meghatározottak alapján az (1) bekezdésben felsoroltakon kívül - a következő vezetői megbízások adhatók ki:

a) az (1) bekezdésben felsoroltak - az a) és b) pont kivételével - helyettesei, b) szervezeti egység vezetői és vezetőhelyettesei.

(3) A felsőoktatási intézményben magasabb vezetői és vezetői megbízással rendelkezők száma legalább két fő, de legfeljebb az oktatói és kutatói munkakörben foglalkoztatottak heti munkaidejének a heti teljes munkaidővel történő elosztásával számított létszám húsz százaléka lehet.

(4) A regionális központ vezetője részére az (1) bekezdés b)-d) pont alatt felsorolt magasabb vezetői megbízás adható.

(5)259 Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott vezetői megbízások határozott időre - három-öt évre - adhatók, és az (1) bekezdés a)-d) pontjában felsorolt megbízások egy, az (1) bekezdés e)-f) pontjában, továbbá a (2) bekezdésben felsorolt megbízások több alkalommal meghosszabbíthatók. Ha azt a szenátus tagjai kétharmadának igenlő szavazatával támogatta az (1) bekezdés a) pontja szerinti megbízás második alkalommal is meghosszabbítható.

Vezetői beosztás létesítésének feltételei

Kjt. 20/A §260

(6) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a 23. § (2) bekezdés szerinti magasabb vezetői munkakörre vagy megbízásra kiírt pályázat esetén a pályázót a pályázati határidő lejártát követő huszonegy napon belül a kinevezési, megbízási jogkör gyakorlója által létrehozott legalább háromtagú, a betöltendő munkakör feladatait érintően szakértelemmel rendelkező bizottság hallgatja meg, melynek nem lehet tagja - a helyi önkormányzati képviselő-testület tagja kivételével - a kinevezési, megbízási jogkör gyakorlója. A kinevezési, megbízási jogkör gyakorlója a bizottság írásba foglalt véleményét mérlegelve a pályázati határidő lejártát követő

a) hatvan napon belül, vagy

b) első ülésén, ha e jogot testület gyakorolja,

dönt a közalkalmazotti jogviszony létesítéséről, illetve a vezetői megbízásról. Egyebekben a pályázat elbírálásának rendjét a munkáltató határozza meg.

Kjt. 23. §261

(4) A megbízás visszavonását - a közalkalmazott kérelmére - indokolni kell. Az indokolásból a visszavonás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a visszavonás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania. A közalkalmazott az indokolást a visszavonás kézbesítésétől számított három munkanapon belül, írásban kérheti. Ha a közalkalmazott a kérelmet menthető okból e határidőn belül nem tudja benyújtani, az akadály elhárultától számított három munkanapon belül ezt pótolhatja. A munkáltató az indokolást a kérelem benyújtásától számított öt munkanapon belül köteles a közalkalmazott részére írásban megadni.

Ftv. 96. §

(6) Az Ftv. (1) bekezdésben meghatározott magasabb vezetői megbízásokra nyilvános pályázatot kell, a (2) bekezdésben meghatározott vezetői megbízásokra - a szervezeti és működési szabályzatban meghatározottak

259 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

260 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

261 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

szerint - nyilvános pályázatot lehet kiírni. A pályázatok lebonyolítását, a pályázatok formáját, a vezetői megbízásokkal kapcsolatos összeférhetetlenségi szabályokat a Kormány határozza meg. A pályázatok tartalmi követelményeit, a vezetői megbízás szakmai feltételeit - a rektor kivételével -, a pályázatok elbírálásának elveit és rendjét a szervezeti és működési szabályzatban kell meghatározni.

(8) A magasabb vezetői és vezetői megbízásokra benyújtott pályázatok rangsorolásáról a szenátus dönt. Döntését a (7) bekezdésben meghatározott kivétellel megküldi a rektornak. A rektor a szenátus véleményének mérlegelésével dönt a vezetői megbízás kiadásáról.

(10)262 A magasabb vezetői és a vezetői megbízás – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – a hatvanötödik életév betöltéséig szólhat. Ha a magasabb vezetői megbízás időtartamának egy része a hatvanötödik életév betöltését követően kerülne kitöltésre, a magasabb vezetői megbízás a szenátus tagjai kétharmadának igenlő szavazatával meghozott döntésével adható meg, így a megbízás teljes, a hatvanötödik életév betöltését meghaladó részében is kitölthető.

R1. 1/B.263

(2) A munkáltató a pályázattal kapcsolatos vélemények kialakításához - a pályázatnak a véleményező testület részére történő átadás napját követő első munkanaptól számítva - legalább 30 napot köteles biztosítani.

R1. 3. §264

(2) A pályázatot a rektor és a gazdasági főigazgató esetében az oktatási miniszter hirdeti meg az Oktatási Minisztérium hivatalos lapjában.

R1. 4. §265

Sz. 102. §

Magasabb vezetői, vezetői beosztásra pályázat kiírása szükséges különösen

a) a beosztásban lévő vezető életkora vagy egyéb körülményei (például a közalkalmazotti jogviszony megszüntetése, felmentés a Kjt. 37/B §-ban meghatározott nyugdíjazásra tekintettel, egy évet meghaladó távollét stb.) miatt;

b) a beosztásban lévő vezető már meghatározott, kötött, nem meghosszabbítható ciklusban az adott vezetői megbízást ellátta;

c) a dékán, illetve a nem kari/önálló intézeti egységeknél a rektor előterjesztése alapján az illetékes tanács indokoltnak tartja a vezetőváltást.

Sz. 103. §

(1) A magasabb vezető és vezető beosztásra benyújtott pályázati anyagoknak legalább a következőket kell tartalmazniuk:

a) A magasabb vezető és vezető beosztásra benyújtott pályázati anyagoknak legalább a következőket kell tartalmazniuk:

a) személyi rész:

aa)266 önéletrajz,

ab) végzettséget, szakképzettséget, nyelvtudást és tudományos fokozatot igazoló oklevelek, bizonyítványok hiteles másolata,

262 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg..

263 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

264 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

265 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal hatályon kívül helyezett, 2009. március 26-ától hatálytalan szöveg.

266 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

ac)267 az oktatott tantárgyak listája az utolsó 5 év vonatkozásában, ad) publikációk, továbbá a szakmai alkotások jegyzéke,

ae)268 a legfontosabb oktatási, kutatási, intézményfejlesztési pályázatokban, illetve K+F munkákban való részvételek és témavezetések,

af)269 külföldi utazások felsorolása azok céljával együtt az utolsó 5 évben,

ag) vezetői tapasztalatok, vezetői gyakorlat bemutatása, beleértve a szakmai-tudományos közéletben végzett ilyen tevékenységet,

ah)270 legalább 3 irányított személy felsorolása, akik sikeres pályát futottak be;

b) vezetői elképzelések:

ba) motiváció, bb) helyzetértékelés, bc) vezetői program;

c) nyilatkozatok:

ca) összeférhetetlenségi nyilatkozat,

cb) az illetékes személyek és testületek felhatalmazása a teljes pályázati anyag megismerésére,

d) három hónapnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány.

(2) Egyes magasabb vezető és vezető beosztásra benyújtott pályázatoknál – relevancia hiányában – az (1) bekezdés ac), ad), ae), af), ah) pontjaihoz igényeltek részben vagy egészben hiányozhatnak. Ezek az esetek nem minősülnek formai hibának.

Sz. 104. §271

(1) A pályázatokat a rektornak címezve a Humánpolitikai Irodán kell benyújtani. A benyújtott pályázatokat – a benyújtásra nyitva álló időszak letelte után – a Humánpolitikai Iroda juttatja el az érintett gazdálkodási egység vezetőjéhez.

(2) A beérkezett pályázatok véleményezésére (a gazdálkodási vezetőjének javaslatát kikérve) a rektor háromtagú véleményező-előkészítő bizottságot jelöl ki. A pályázónak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a bizottság tagjainak elfogulatlanságáról/elfogultságáról előzetesen – a jelen Szabályzat 1/A. számú melléklete szerinti minta kitöltésével – véleményt nyilváníthasson. A gazdálkodási egység vezetőjének pályázatánál öttagú bizottságot kell felkérni, amelynek legalább egyik tagja más gazdálkodási egységben magasabb vezetői megbízást tölt be.

Elfogultság esetén a rektor – a gazdálkodási egység vezetőjével folytatott egyeztetés után – másik bizottsági tag(ok)at jelöl ki.

(3)272 A magasabb vezetői megbízásra kiírt pályázat esetén a pályázót a pályázati határidő lejártát követő huszonegy napon belül a (2) bekezdés szerint felkért, a betöltendő munkakör feladatait érintően szakértelemmel rendelkező bizottság hallgatja meg, melynek nem lehet tagja a kinevezési, megbízási jogkör gyakorlója. A véleményező-előkészítő bizottság véleményét testületileg alakítja ki, és küldi meg az

267A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

268 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

269 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

270 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

271 A 139/2008. sz. Szenátusi határozattal beiktatott, 2008. május 28-án hatályba lépő szöveg

272 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

érintett gazdálkodási egység vezetőjének, akik azt a kari/intézeti tanács, illetve a nem kari szervezeti egység értekezlete elé terjesztik.

(4)273 A véleményező-előkészítő bizottság köteles vizsgálni a pályázati feltételeknek való megfelelőséget. Csak olyan pályázatokat lehet véleményezni, amelyek maradéktalanul megfelelnek a kiírt feltételeknek. A véleményező bizottság véleményének kialakítására a pályázatnak a véleményező testület részére történő átadás napját követő első munkanaptól számítva - legalább 30 nap áll rendelkezésre.

(5) Egy pályázati kiírásra beadott több, a pályázati feltételeknek megfelelő pályázat esetén a véleményező-előkészítő bizottság a pályázatokat rangsorolja.

(6) A beérkezett pályázatokat a Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rendben rögzítettek szerint kell elbírálni.

(7)274 A kinevezési, megbízási jogkör gyakorlója a bizottság írásba foglalt véleményét mérlegelve a pályázati határidő lejártát követő

a) hatvan napon belül, vagy

b) első ülésén, ha e jogot testület gyakorolja,

dönt a közalkalmazotti jogviszony létesítéséről, illetve a vezetői megbízásról.

Egyebekben a pályázat elbírálásának rendjét a munkáltató határozza meg.

(8) A pályázót a Humánpolitikai Iroda tájékoztatja a pályázat eredményéről.

(9) Eredménytelen a pályázat, ha:

a) nem érkezett a megjelölt határidőben a pályázati kiírásra pályázat, b) a pályázó a kiírásban szereplő objektív feltételeknek nem felelt meg, c) a Szenátus és/vagy a kari/önálló intézeti tanács a pályázót nem támogatja.

Sz. 105. §275

(1.) A vezetői beosztásra történő megbízás – az egyéb feltételek fennállása esetén – legfeljebb az érintett személy hatvanötödik születésnapját megelőző tanév utolsó napjáig szólhat.

(2.) 276Ha a magasabb vezetői megbízás időtartamának egy része a hatvanötödik életév betöltését követően kerülne kitöltésre, a magasabb vezetői megbízás a szenátus tagjai kétharmadának igenlő szavazatával meghozott döntésével adható meg, így a megbízás teljes, a hatvanötödik életév betöltését meghaladó részében is kitölthető.

Sz. 106. §

(1) Az erre jogosult kezdeményezi a megbízás lejárta előtt 6-8 hónappal a pályázat kiírását.

273 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

274 A bekezdést a 68/2009. sz. Szenátusi határozat, 2009. március 26-ai hatállyal iktatta be, egyben az addigi bekezdések jelölése megváltozott.

275 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

276 A bekezdést a 343/2008. sz. Szenátusi határozat, 2008. október 16-ai hatállyal iktatta be, egyben az addigi bekezdések jelölése megváltozott.

(2) A magasabb vezetői, illetve a vezetői megbízás megszűnéséről a határozott idő lejártával, illetve az életkor betöltésével egyidejűleg a Humánpolitikai Irodát, illetve a Bér- és Munkaügyi Osztályt tájékoztatni kell.

(3) A magasabb vezetői, illetve a vezetői megbízás megszűnésével egyidejűleg a vezetői pótlék, illetve a vezetői kereset-kiegészítés visszavonásáról is intézkedni kell.

(4)277 Ha a vezetői megbízás megszűnésére a korhatár elérése miatt kerül sor, intézkedni kell a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetéséről is. Az erre vonatkozó eljárásra – ide értve a kivételes szabályokat is – a jelen Szabályzat közalkalmazotti jogviszony megszüntetésére vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

Sz. 107. §278

(1) Ha a határozott idő lejártakor, illetve a korhatár elérésekor a magasabb vezetői, illetve vezetői tisztségre kiírt pályázat nem került elbírálásra, vagy az eredménytelen volt, továbbá, ha a vezetői megbízás a határozott idő lejárta előtt megszűnik, a rektor a vezetői feladatok ellátásával a (2) bekezdésben felsorolt személyeket bízhatja meg, amely nem minősül a Kjt. 23. § (1) bekezdésben rögzített vezetői beosztásnak.

(2) Vezetői feladatok ellátásával – legfeljebb 1 év időtartamra – meg lehet bízni:

a) a hatvanötödik életéve betöltéséig a korábbi magasabb vezető, illetve vezetői feladattal megbízott személyt,

b) a szervezeti egység megfelelő végzettséggel, képzettséggel, vagy tudományos fokozattal rendelkező más munkatársát, akkor is, ha a pályázati eljárásban nem vett részt,

c) a szervezeti egység olyan munkatársat, aki nem rendelkezik a megfelelő végzettséggel, képzettséggel, vagy tudományos fokozattal, ha az a) és b) pontokban foglaltak alkalmazására nincs lehetőség,

d)279 más szervezeti egység vezetőjét, illetve a gazdálkodási egység vezetőjét, ha az a) és b) pontokban foglaltak alkalmazására nincs lehetőség.

(3)280 A vezetői feladatok ellátásával történő megbízás határozott időre – legfeljebb a pályázat eredményes elbírálásáig terjedő időtartamra – adható.

(4)281 Ha a pályázat eredménytelen volt a vezetői feladatok ellátásával történő megbízás megismételhető.

(5) A jelen szakaszban foglalt rendelkezések a magasabb vezetők, illetve a vezetők helyetteseire nem alkalmazhatók.

277 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

278 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal megállapított, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

279 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

280 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

281 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

A vezetőkre összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok282

Kjt. 41. §283

(2) A magasabb vezető, vezető, továbbá a pénzügyi kötelezettségvállalásra jogosult közalkalmazott munkakörével, vezető megbízásával összeférhetetlen

a) ha közeli hozzátartozójával [Mt. 139. § (2) bekezdés] irányítási (felügyeleti), ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne,

b) gazdasági társaságban vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagság, kivéve, ha a gazdasági társaság önkormányzati, köztestületi többségi tulajdonban vagy tartósan állami tulajdonban van, vagy az állami tulajdonos különleges jogokat biztosító részvény alapján delegálja, továbbá, ha a társaságban az állami közvetlen vagy közvetett befolyás mértéke - a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény rendelkezései alapján számítva - legalább ötven százalék.

(3) A (2) bekezdés b) pontjától eltérően a kinevezett, illetve megbízott magasabb vezető és vezető az ott meghatározott feltételek esetén sem lehet vezető tisztségviselője a munkáltató tevékenységével azonos tevékenységet folytató vagy az intézménnyel gazdasági kapcsolatban álló gazdasági társaságnak.

Ftv. 81/A. §284 A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény

b) 41. § (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően a magasabb vezető és a vezető megbízásával nem összeférhetetlen a felügyelő bizottsági tagság gazdasági társaságban,

Ftv. 82. §285

(3) A felsőoktatási intézmény a foglalkoztatási követelményrendszerben (…) az e törvényben meghatározottakon kívül (…) összeférhetetlenségi szabályokat állapíthat meg, korlátozhatja, hogy az alkalmazott másik felsőoktatási intézményben a nála betöltött munkakörhöz hasonló munkakört töltsön be.

Ftv. 121. §286

(8) A felsőoktatási intézményben magasabb vezetői és vezetői megbízással rendelkezők és ezek közeli hozzátartozói nem tölthetnek be olyan intézményi társaságban vezető tisztségviselői feladatokat, nem lehetnek tagjai a felügyelőbizottságának, nem láthatnak el könyvvizsgálói feladatot, amelyet a felsőoktatási intézmény hozott létre, illetve amelyben részesedéssel rendelkezik.

R1. 2. §287 R1. 5. §288

282. A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

283. A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

284 . A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

285 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal megállapított, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

286 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

287 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal hatályon kívül helyezett, 2009. március 26-ától hatálytalan szöveg.

288 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal hatályon kívül helyezett, 2009. március 26-ától hatálytalan szöveg.

Sz. 108. §

(1)289 Valamennyi magasabb vezető és vezető beosztás esetén a pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy a vezetői megbízatás elnyerése esetén vele szemben a vonatkozó jogszabályokban rögzített összeférhetetlenségi okok nem állnak fenn, vagy a vezetői megbízás kezdetéig elháríthatók.

(2) Az összeférhetetlenségi nyilatkozatot a pályázók a jelen Szabályzat 15. számú melléklete szerinti, vonatkozó nyilatkozat minta kitöltésével adják meg.

(3)290 A közalkalmazott 8 napon belül köteles írásban bejelenteni a rektornak, ha a közalkalmazotti jogviszonya fennállása alatt a Kjt. Ftv.,, illetve a R3. 6. §-ában meghatározott összeférhetetlenségi helyzetbe kerül.

(4) A pályázat elbírálása során az összeférhetetlenségre vonatkozó nyilatkozatot vizsgálni kell. Vezetői megbízás kizárólag azon személynek adható, akinél összeférhetetlenség nem áll fenn.

(5)291292 (6)293294

A határozatlan időre kinevezett nem oktató-kutató szervezeti egységek vezetőinek vezetői megbízására vonatkozó átmeneti szabály

Sz. 109. §

(1) A határozatlan időre kinevezett nem oktató-kutató szervezeti egységek vezetőinek vezetői megbízása – tekintettel az Ftv. 96. §-ának (5) bekezdésében foglaltakra – jelen Szabályzat hatályba lépésével, 2006. december 31. napjával határozott idejűvé alakul.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a munkáltatói jogkör gyakorlója kezdeményezi a vezetői megbízás módosítását. A módosított vezetői megbízás időtartama maximum 5 év lehet.

(3) Az e szakaszban meghatározott szabályokat nem kell alkalmazni azon magasabb vezető és vezető esetében, akinek a Kjt. 37/B § (1) bekezdése a) pontjában rögzített életkor eléréséig kevesebb, mint öt év áll rendelkezésre.

289 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

290 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

291 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

292 A bekezdést a 68/2009. sz. Szenátusi határozat, 2009. március 26-ai hatállyal iktatta be, egyben az addigi bekezdések jelölése megváltozott.

293 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal beiktatott, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

294 A bekezdést a 68/2009. sz. Szenátusi határozat, 2009. március 26-ai hatállyal iktatta be, egyben az addigi bekezdések jelölése megváltozott.

A rektor

Ftv. 29. §

(7) Rektori megbízást az kaphat, aki vezetési, szervezési, gazdálkodási ismeretekkel és gyakorlattal rendelkezik, továbbá a felsőoktatási intézménnyel teljes munkaidőre szóló munkaviszonyban vagy közalkalmazotti jogviszonyban áll, illetve akivel ilyen jogviszonyt létesítenek. A rektori megbízáshoz egyetem esetén egyetemi tanári (…) munkakörben történő alkalmazás szükséges.

(8) A szenátus tagjai kétharmadának igenlő szavazatával kezdeményezheti a rektor visszahívását.

Ftv. 27. §

(5) A szenátus javaslatot tesz a rektori pályázat kiírására, elbírálja a pályázatokat, megválasztja a rektorjelöltet és erről értesíti a fenntartót, továbbá értékeli a rektor vezetői tevékenységét.

(9) A Szenátus hatáskörébe tartozik továbbá (...) b) a rektori pályázatok rangsorolása.

Ftv. 96. §

(5)295 Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott vezetői megbízások határozott időre - három-öt évre - adhatók, és az (1) bekezdés a)-d) pontjában felsorolt megbízások egy, az (1) bekezdés e)-f) pontjában, továbbá a (2) bekezdésben felsorolt megbízások több alkalommal meghosszabbíthatók. Ha azt a szenátus tagjai kétharmadának igenlő szavazatával támogatta az (1) bekezdés a) pontja szerinti megbízás második alkalommal is meghosszabbítható.

(7) A rektori megbízásra benyújtott valamennyi pályázatot a szenátus véleményezi, rangsorolja. A szenátus a tagjai többségének szavazatával dönt a rektorjelölt személyéről.

(12)296 A főiskolai rektor és az egyetemi rektor megbízásával és felmentésével kapcsolatos eljárásra a 89. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.

Ftv. 115. § (2) A fenntartó (…)

f) kezdeményezi a rektor megbízását és felmentését, továbbá gyakorolja felette a munkáltatói jogokat;

Sz. 110. §297

A rektori megbízás létesítésének feltételeit A Miskolci Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata I. kötet Szervezeti és Működési Rend tartalmazza.

A gazdasági főigazgató

Ftv. 115. § (2) A fenntartó (…)

g) a rektor javaslatára megbízza a gazdasági vezetőt (…), illetve a rektor, a gazdasági tanács vagy saját kezdeményezésére visszavonja a megbízását;

Sz. 111. §298

295 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

296 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

297 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal megállapított, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

298 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal megállapított, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

A gazdasági főigazgatói megbízás létesítésének feltételeit A Miskolci Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata I. kötet Szervezeti és Működési Rend tartalmazza.

A főtitkár

R1. 2. §

(5) Ha az igazgatási feladatot ellátó hivatal vezetője teljes munkaidőben foglalkoztatott oktató, tanár vagy kutató, megbízatása idejére oktatói, kutatói tevékenységét részben vagy egészben szüneteltetheti.

Sz. 112. §299

A főtitkári megbízás létesítésének feltételeit A Miskolci Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata I. kötet Szervezeti és Működési Rend tartalmazza.

A magasabb vezetői és a vezetői megbízásokkal összefüggő hatásköri feladatok átadása, illetve átvétele

Sz. 113. §

(1)300 Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rendben felsorolt valamennyi magasabb vezetői és vezetői feladatot átadás-átvételi eljárásban kell átadni, illetve átvenni.

(2) Az átadó az a vezető, akinek vezetői megbízása lejár, illetve aki tartósan akadályozott vezetői feladatainak ellátásában. Abban az esetben, ha az átadó – indokoltan és igazoltan – akadályozott a feladatok átadásában is, akkor a munkáltatói jogkör gyakorlója köteles rendelkezni a feladatok átadásáról, az akadályozott vezető egyidejű értesítése mellett. Az értesítésben fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az akadályozott vezető az eljárásban meghatalmazottal képviseltetheti magát.

(3) Az átvevő az új vezető, illetve a tartós helyettesítésre kijelölt személy. Abban az esetben, ha a régi vezető vezetői megbízásának megszűnésekor még nincs új vezető, akkor a munkáltatói jogkör gyakorlója jelöli ki az átvevő személyt.

(4) Az átadás-átvételi eljárást a vezető utolsó munkában töltött napján be kell fejezni.

Abban az esetben, ha az átadás-átvételi eljárásra akadályoztatás mellett kerül sor, akkor az eljárást a (2) bekezdés szerinti rendelkezés kiadásától számított 15 napon belül kell befejezni.

Sz. 114. §

(1) Az átadás-átvételről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek tartalmaznia kell:

a) a jegyzőkönyv felvételének időpontját,

b) az átadás-átvételben résztvevő személyek nevét, beosztását, c) a vezetői feladattal kapcsolatos általános jellegű információkat,

d) a folyamatban lévő ügyeket és az azokban megtett, illetve megteendő intézkedéseket,

299 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal megállapított, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

300 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

e) minden, a vezetői feladat ellátása szempontjából fontos adatot körülményt, különös tekintettel a kötelezettségvállalásokra,

f)301 az átadásra kerülő iratok, bélyegzők, kulcsok és a közalkalmazottnak a munkavégzés céljából átadott eszközök tételes listáját,

g) az átadó, illetve az átvevő észrevételeit, h) az eljárásban résztvevők aláírását.

(2) Az átadás-átvételi jegyzőkönyv felvételénél, illetve aláírásánál jelen kell lennie az új vezető felett munkáltatói jogkört gyakorló és a gazdasági főigazgató megbízottjának is, a jegyzőkönyv az ő ellenjegyzésükkel hiteles.

(3) A jegyzőkönyv három eredeti példányban készül, amelyből a) egy példányt az átadó kap,

b) egy példányt az átvevő kap,

c) egy példányt az irattárban kell elhelyezni.

Sz. 115. §

(1) Abban az esetben, ha az átadás-átvételi eljárással összefüggésben az átadó vagy az átvevő észrevételt tesz, akkor a munkáltatói jogkört gyakorló és a gazdasági főigazgató megbízottai megkapják a jegyzőkönyv egy-egy másolati példányát.

(2) Amennyiben a megtett észrevételek azt indokolják, akkor a munkáltatói jogkör gyakorlója vagy a gazdasági főigazgató kezdeményezi a szükséges vizsgálat elvégeztetését.

(3) A véleményeltérésből, észrevételből eredő vizsgálatnak az átadásra, illetve átvételre halasztó hatálya nincs.

ÖTÖDIKRÉSZ

A FOGLALKOZTATOTTAK RÉSZÉRE ADOMÁNYOZHATÓ CÍMEK, KITÜNTETÉSEK,

DÍSZOKLEVELEK302

I. fejezet

KÖZALKALMAZOTTI JOGVISZONNYAL JÁRÓ CÍMEK

Sz. 116. §

A Kjt. 39. §-ának (3) bekezdésében megfogalmazott feltételek alapján, a tartósan magas színvonalú munkavégzés vagy kiemelkedő munkateljesítmény esetére – az oktatói, kutatói és tanári munkakörben foglalkoztatottak kivételével –

a) a B, a C és a D fizetési osztályban besorolt közalkalmazottaknak munkatársi, illetve főmunkatársi,

b) az E, az F, a G, a H, az I és a J fizetési osztályban besorolt közalkalmazottaknak tanácsosi, illetve főtanácsosi cím adományozható.

301 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

302 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal beiktatott, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

A közalkalmazotti címek adományozása Sz. 117. §

(1) A 116. §-ban meghatározott címek (a továbbiakban együttesen: közalkalmazotti cím) adományozására javaslatot – a közalkalmazottat foglalkoztató szervezeti egység vezetőjének kezdeményezésére – a gazdálkodási egységek vezetői tehetnek.

(2) Gazdálkodási egységenként évente legfeljebb a gazdálkodási egység létszáma 1 %-ának megfelelő számú, ha ez a szám kevesebb, mint egy, akkor legfeljebb egy tanácsosi vagy főtanácsosi és munkatársi vagy főmunkatársi cím adományozható annak figyelembevételével, hogy a gazdálkodási egységek keretében foglalkoztatott közalkalmazotti címmel rendelkező közalkalmazottak száma a gazdálkodási egység létszámának 20 %-át nem haladhatja meg.

(3) A javaslatot jelen Szabályzat 16. számú mellékletében található formanyomtatványon kell benyújtani a rektorhoz.

(4) A javaslatot a rektor saját hatáskörben az összes körülmény mérlegelésével bírálja el.

(5) A közalkalmazotti cím adományozásáról szóló okiratot az Egyetem rektora, valamint a gazdálkodási egység javaslatot tevő vezetője írja alá, és a rektor adja át.

(6) A cím adományozásáról szóló okiratot ünnepélyes keretek között kell átadni.

A közalkalmazotti cím adományozásának feltételei Sz. 118. §

(1) Közalkalmazotti cím annak a határozatlan idejű jogviszonyban foglalkoztatott közalkalmazottnak adományozható, aki

a) az Egyetemen legalább 5 éves közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, és b) munkavégzése tartósan magas színvonalú vagy munkateljesítménye kiemelkedő.

(2) A jelen Szabályzat alkalmazásában a munkavégzés akkor tartósan magas színvonalú, illetve a munkateljesítmény akkor kiemelkedő, ha

a) a közalkalmazott az átlagosan elvárható színvonalnál magasabb szinten végzi munkáját,

b) munkavégzése során a munkakörébe tartozó szakmai szabályok naprakész ismeretéről és alkalmazásáról tesz tanúságot,

c) munkatársai, illetve a vele kapcsolatba kerülő ügyfelek irányában magatartása példamutató,

d) tevékenységét az Egyetem érdekeinek képviselete és az Egyetem jó hírnevének szolgálata jellemzi.

A közalkalmazotti cím viselésére jogosultság megszűnése Sz. 119. §

(1) A közalkalmazotti cím viselésére való jogosultság megszűnik, ha

a) a közalkalmazottat fegyelmi eljárás keretében fő- vagy mellékbüntetésként az eljáró fegyelmi testület a címtől megfosztja [Kjt. 45. § (2) bekezdés c) pontja],

b) a rektor a közalkalmazotti címet visszavonja (2) A közalkalmazotti cím visszavonható, ha

a) a közalkalmazott jogviszonyát jogellenesen szünteti meg [Kjt. 35. §],

b) a közalkalmazottat bíróság szándékos bűncselekményért jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítéli, vagy, ha a cím viselésére egyéb módon méltatlanná vált, c) a közalkalmazott jogviszonya megszűnt, kivéve a nyugállományba vonulás esetét.

(3) A cím visszavonására az adományozásra vonatkozó szabályok alapján a gazdálkodási egységek vezetői tehetnek javaslatot.

(4) Az (1) bekezdés a) pontja esetében az eljáró fegyelmi testület értesíti a rektort, valamint a gazdálkodási egység vezetőjét a címtől való megfosztásról.

A mestertanári cím

Ftv. 92. §

(3) A felsőoktatási intézményben tanári munkakörben foglalkoztatott, kiemelkedő gyakorlati oktató munkát végző tanár részére a szenátus mestertanári címet adományozhat.

Sz. 120. §

(1) Mestertanár címet az a tanári – kivéve mestertanár – munkakörben foglalkoztatott személy kaphat, aki

a) legalább tizenöt éves felsőoktatási tanítási gyakorlattal rendelkezik, b) legalább négy tantárgy gyakorlati oktatásában folyamatosan részt vesz.

(2) A felsőoktatási tanítási gyakorlatba az oktatói, óraadó oktatói, tanári és – ha a tanítás ténye hitelt érdemlően igazolható, akkor – kutatói munkakörökben eltöltött időt együttesen kell számításba venni.

(3) A mestertanári címet a dékán/igazgató javaslata alapján, a kari/intézeti tanács állásfoglalását követően, az Egyetemi Szenátus adományozza és a rektor adja át.

(4) A mestertanári címmel rendelkezők száma intézményi szinten nem haladhatja meg a tanári munkakörben foglalkoztatottak tíz százalékát.

(5) A mestertanári cím visszavonására akkor kerül sor, ha

a) a tanári munkakörben foglalkoztatott személy az oktatott tantárgyakra vonatkozó követelményeknek négy féléven keresztül nem tesz eleget,

b) a tanári munkakörben foglalkoztatott személy méltatlanná válik a cím viselésére.

(6) A cím visszavonására az adományozásra vonatkozó szabályok alapján a dékán/főigazgató/önálló intézet igazgató tehet javaslatot.

II. fejezet

A NEM KÖZALKALMAZOTTAKNAK ADOMÁNYOZHATÓ CÍMEK Ftv. 92. §

(1) Annak, aki főiskolai, illetve egyetemi tanári címmel rendelkezik, és nyugdíjazására tekintettel foglalkoztatását megszüntetik, a szenátus Professor Emeritus vagy Professor Emerita (a továbbiakban együtt: Professor Emeritus) címet adományozhat. A Professor Emeritus címmel járó jogokat és kötelezettségeket, juttatásokat, azok időtartamát a felsőoktatási intézmény foglalkoztatási követelményrendszerében kell meghatározni.

(2) A szenátus az óraadó oktatónak, ha

a) rendelkezik doktori fokozattal: magántanári,

b) országosan elismert szaktekintély: címzetes egyetemi vagy főiskolai docens, illetve címzetes egyetemi vagy főiskolai tanár,

c) kiemelkedő gyakorlati oktató munkát végez: mesteroktatói címet adományozhat.

(4) A (2)-(3) bekezdésben meghatározott címek adományozásának és visszavonásának feltételeit, az adományozás rendjét, a címmel járó juttatásokat, a cím visszavonásának rendjét a foglalkoztatási követelményrendszerben kell meghatározni.

A Professor Emeritus cím adományozásának feltételei Sz. 121. §

(1)303 Professor Emeritus címet csak a Miskolci Egyetemen és – a névváltozások folytán – elődeinél hosszabb időn át alkalmazásban állt és 70. életévét betöltött főállású jogviszonyban, teljes munkaidőben foglalkoztatott egyetemi és főiskolai tanár kaphat.

A cím annak a részmunkaidőben foglalkoztatott egyetemi tanárnak is adható, aki részt vett kar alapításában és doktori iskola feltételeihez nélkülözhetetlen munkásságot fejtett ki.

(2) A Professor Emeritus cím azoknak a köztiszteletben álló egyetemi és főiskolai tanároknak adományozható, akik széleskörű nemzetközi kapcsolatokkal és elismertséggel rendelkeznek, az Egyetemen hosszú időn át kiemelkedő színvonalú oktató, tudományos kutató munkát végeztek és nyugállományba vonulásukat követően is folytatni kívánják tevékenységüket tudásuk, tapasztalatuk átadásával, amit az Egyetem megtiszteltetésnek tart és amelyre az Egyetem számít.

(3) Az adományozás során megkülönböztetett figyelem illeti azokat az egyetemi és főiskolai tanárokat, akik – fentieken kívül – több éves egyetemi, illetőleg kari vezetői beosztásban eredményesen tevékenykedtek és elősegítették az Egyetem fejlődését.

303 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

In document ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (Pldal 95-111)