• Nem Talált Eredményt

fejezet

In document ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (Pldal 61-76)

AZ OKTATÓI MUNKAKÖR

Általános szabályok

Ftv. 80. §170 (1) A felsőoktatási intézményben az oktatással összefüggő feladatokat

a) oktatói (tanársegéd, adjunktus, főiskolai docens, egyetemi docens, főiskolai tanár, egyetemi tanár), (…) munkakörökben foglalkoztatottak (…) látják el.

Ftv. 83. §

(1) Az oktatói feladat - a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel - oktatói munkakörben látható el, költségvetési szervként működő felsőoktatási intézményben az oktatói munkakörre létesített közalkalmazotti jogviszonyban, más felsőoktatási intézményben pedig az oktatói munkakörre létesített munkaviszonyban. Oktatói munkakörben nem magyar állampolgár is alkalmazható.

(2) Oktatói munkakörben - az e törvényben meghatározott egyéb feltételek megléte mellett - az alkalmazható, aki mesterfokozattal és szakképzettséggel rendelkezik.

(3) Az oktatói feladatok és a tudományos kutatói feladatok egy munkakörben is elláthatók, ebben az esetben a munkaszerződésben, közalkalmazotti kinevezésben kell meghatározni, hogy az egyes feladatokat a foglalkoztatás - teljes vagy rész - munkaidejének milyen hányadában kelt ellátni.

(4) Megbízási jogviszony keretében az oktatói feladat akkor látható el, ha az oktató által ellátott tevékenység jellege ezt megengedi, továbbá a végzett munkára fordított idő nem haladja meg a teljes munkaidő hetven százalékát (a továbbiakban: óraadó oktató). Az óraadó oktató alkalmazásánál a 81. § (2) és e § (2) bekezdésében foglaltakat alkalmazni kell. Megbízási jogviszony létesíthető továbbá az eseti, nem rendszeres oktatói feladatokra: A felsőoktatási intézmény a vele közalkalmazotti, illetve munkaviszonyban álló személlyel a munkakörébe nem tartozó oktatói feladatok ellátására megbízási jogviszonyt létesíthet.

Ftv. 86. §

(1) A felsőoktatási intézményben létesíthető oktatói munkakörök a következők:

a) tanársegéd, b) adjunktus,

c) főiskolai, illetve egyetemi docens, d) főiskolai, illetve egyetemi tanár.

(2) Oktatói munkakörben - a tanársegédi munkakör kivételével - munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony azzal létesíthető, aki megfelel az előírt követelményeknek.

(3) Az oktatói munkakörben történő alkalmazás együtt jár a munkakör megnevezésével azonos munkaköri cím adományozásával és e munkaköri cím használatának jogával. Tanársegédi munkakörben az oktató három évig mint gyakornok, munkaköri cím nélkül is foglalkoztatható.

Ftv. 84. §

170 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal megállapított, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

(1) A felsőoktatási intézmény a foglalkoztatási követelményrendszerben határozza meg az oktatókkal szemben támasztott alkalmassági, előmeneteli és teljesítmény-követelményeket, valamint azokat a jogkövetkezményeket, amelyeket akkor kell alkalmazni, ha a követelményrendszerben foglaltakat az oktató nem teljesíti.

Sz. 56. §

Ha az Egyetemmel közalkalmazotti jogviszonyban álló oktatót más felsőoktatási intézmény előterjesztésére egyetemi vagy főiskolai tanárnak neveznek ki, e kinevezés az Egyetemen betöltött munkakörét nem érinti.

Közalkalmazotti jogviszony létesítése oktatói munkakörre

Ftv 88. §

(1) Az egy évnél hosszabb időre szóló egyetemi és főiskolai docensi, egyetemi és főiskolai tanári munkaköröket nyilvános pályázati eljárás alapján kell betölteni. A felsőoktatási intézmény - függetlenül attól, hogy főiskola vagy egyetem - bármelyik oktatói munkakörre pályázatot hirdethet. A pályázatot a rektor írja ki, a foglalkoztatási követelményrendszerben meghatározottak figyelembevételével. A tanársegédi, illetve az adjunktusi munkakörre nyilvános pályázat írható ki. A nyilvános pályázaton részt vehetnek a felsőoktatási intézménnyel alkalmazásban állók, továbbá azok is, akik nem állnak munkaviszonyban, illetve közalkalmazotti jogviszonyban a felsőoktatási intézménnyel. A benyújtott pályázatokat a szenátus bírálja el. A szenátus azokat a pályázatokat, amelyek megfelelnek a munkakör elnyeréséhez szükséges feltételeknek, rangsorolja. A szenátus az e bekezdésben szabályozott döntését tagjai legalább kétharmadának igenlő szavazatával hozza. A rektor a rangsorolt pályázatok közül választva létesíthet munkaviszonyt, közalkalmazotti jogviszonyt, illetve kezdeményezheti a főiskolai tanári, egyetemi tanári kinevezést.

(2) Ha a szenátus által elfogadott rangsorban olyan pályázó is található, aki a felsőoktatási intézményben oktatói munkakörben dolgozik (a továbbiakban: foglalkoztatott oktató), az (1) bekezdésben foglaltakat a következő eltéréssel kell alkalmazni:

a) a rektor döntése alapján nem munkaviszonyt, közalkalmazotti jogviszonyt kell létesíteni, hanem a munkaszerződést, közalkalmazotti kinevezést kell módosítani,

b) a foglalkoztatott oktatót a rektor csak akkor mellőzheti, ha olyan pályázót választ ki, aki a rangsorban megelőzi a foglalkoztatott oktatót.

(3) A nyilvános pályázati felhívásokat - a Kormány által meghatározottak szerint - közzé kell tenni. A pályázat előkészítésével, lebonyolításával, elbírálásával kapcsolatos kérdéseket a foglalkoztatási követelményrendszerben kell meghatározni, azzal a megkötéssel, hogy a pályázat benyújtására rendelkezésre álló időszak nem lehet rövidebb harminc napnál.

Ftv 89. §

(1) A rektor a főiskolai tanári kinevezésre, illetve az egyetemi tanári kinevezésre szóló javaslatát megküldi a felsőoktatási intézmény fenntartójának, abból a célból, hogy továbbítsa a kinevezésre jogosultnak.

Ftv. 90. §

(1) Az, aki jogosult a főiskolai tanári vagy az egyetemi tanári cím használatára, másik munkáltatónál is létesíthet oktatói munkakört újabb kinevezés nélkül.

(2) Ha az oktató munkahelyet változtat, új vagy további munkaviszonyt, közalkalmazotti jogviszonyt létesít, a munkáltató az előző munkáltatónál elért vagy annál alacsonyabb munkaköri címnek megfelelő munkakörben is foglalkoztathatja.

Ftv. 80. §

(6) Ha az Ftv 80. § (5) bekezdésben felsorolt szervezeti egységben alkalmazott felsőoktatási intézményi feladatokat is ellát, a munkaszerződésében, közalkalmazotti kinevezésében kell meghatározni, hogy az egyes feladatokat - teljes vagy rész - munkaidejének milyen hányadában kell ellátnia.

Ftv. 82. §171

(3) A felsőoktatási intézmény a foglalkoztatási követelményrendszerben határozza meg - az e törvényben foglaltak figyelembevételével - az egyes munkakörökhöz tartozó feladatokat, továbbá az egyes munkakörök betöltéséhez az e törvényben meghatározottakon kívül további szakmai feltételeket állapíthat meg, gyakorlati idő meglétét írhatja elő, (…)

Ftv. 147. §

E törvény alkalmazásában:

11. honlapon való közzététel: az információnak a honlapon mindenki számára elérhető tartományban való közzététele

R1. 14. §172

A felsőoktatási intézmény az oktatói munkakörre kiírt nyilvános pályázatot közzé teheti az Oktatási Minisztérium hivatalos lapjában, a felsőoktatási intézmény honlapján, valamint a felsőoktatási intézményben szokásos egyéb módon.

Sz. 57. §

A nappali tagozatos PhD képzés időtartamából legfeljebb két év az oktatói-kutatói gyakorlatba, legfeljebb három év pedig a szakmai gyakorlatba beszámítható.

Az oktatói munkakörre létesített közalkalmazotti jogviszony megszüntetése

Ftv. 91. § (1) Nem foglalkoztatható tovább az az oktató, aki (...)

b) (...) E határidőkbe nem számit be az az időszak, amely alatt a munkaviszony, illetve közalkalmazotti jogviszony kilencven napnál hosszabb ideig szülési szabadság miatt, gyermekgondozás céljából, közeli hozzátartozó ápolása céljából, keresőképtelen betegség miatt, valamint külföldi felsőoktatási intézményben való munkavállalás vagy szakmai tanulmányút miatt szünetel. A határidő elteltével az oktató munkaviszonya, közalkalmazotti jogviszonya e törvény erejénél fogva megszűnik. A megszűnésről a rektor írásban értesíti az oktatót

(2) A munkáltató … felmentéssel - … a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározottakon túl az oktatói munkakörben történő foglalkoztatást megszüntetheti, ha az oktató

a) nem teljesítette a foglalkoztatási követelményrendszerben meghatározottakat,

b) részére a tanítási időre eső munkavégzést - két félév átlagában - legalább ötven százalékában nem tudja biztosítani,

c) nem teljesítette azokat a munkakör betöltéséhez szükséges feltételeket, amelyeket a munkáltató - megfelelő határidő biztosításával - a munkaszerződésben, illetve a kinevezési okmányban előírt.

171 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal megállapított, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

172 A 68/2009. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2009. március 26-án hatályba lépő szöveg.

(5) Az alkalmazás megszűnésével - a főiskolai és az egyetemi tanári cím kivételével - megszűnik a munkaköri cím használatának a joga. A főiskolai és az egyetemi tanár a cím használatára addig jogosult, ameddig a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök nem menti fel.

Sz. 58. §

(1) Abban az esetben, ha az oktatói munkakörben történő foglalkoztatás megszüntetésére az Ftv. 91. §-a (2) bekezdésének b) pontja alapján kerül sor, azt a kar/önálló intézet vezetőjének vizsgálata előzi meg.

(2) A vizsgálat során elemezni kell az oktató előző nyolc befejezett szemeszterben végzett tevékenységét. Az elemzést a pályázati eljárásnál felsorolt anyagokra kell alapozni, értelemszerűen.

Sz. 59. §

Az Ftv. 91. §-ának (1) bekezdésében megadott határidőkbe be nem számító időszakokat a jelen Szabályzat 13. számú melléklete szerinti adatlap kitöltésével a Bér- és Munkaügyi Osztály adja meg a Humánpolitikai Irodának.

Az egyes oktatói munkakörökre vonatkozó szabályok A tanársegéd

Ftv. 87. §

(1) Ha a felsőoktatási intézmény foglalkoztatási követelményrendszere szigorúbb előírást nem tartalmaz, a) a tanársegédi munkakörben történő alkalmazás feltétele a doktori képzés megkezdése, (...)

Ftv. 91. §

(1) Nem foglalkoztatható tovább az az oktató, aki a munkába állásának napjától számított a) harmadik év elteltéig a tanársegédi munkakör,

b) (...) betöltéséhez szükséges feltételeket nem teljesítette. (...)

Sz. 60. §

(1) A tanársegédi munkakörben történő alkalmazás feltételei:

a) megfelelő egyetemi diploma, illetve mesterfokozat és szakképzettség,

b)173 legalább egy, a szakmájában hasznosítható idegen nyelvből ”C” típusú középfokú, államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga, illetve azzal egyenértékű nyelvtudás,

c) oktatási feladatai témájában az egyetemi diploma követelményeit érdemben meghaladó tudás és ehhez kapcsolódó széles körű tájékozottság,

d) gyakorlatok vezetésére való alkalmasság,

e) eredményes tudományos munka végzésére való alkalmasság.

173 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

(2)174 A tanársegédi pályázatokat a Sz. 14. § szerint a Kari Tanács bírálja el, több alkalmas pályázó esetén a kinevezésre rangsorolással jelöltet állít.

(3) A tanársegédek folyamatos alkalmazásának követelményei:

a) az oktatott tárgyat magába foglaló tudományág vagy művészet területén a színvonalas oktatáshoz, gyakorlatok vezetéséhez szükséges felkészültség,

b) rendszeres publikációs tevékenység,

c) részvétel az intézményben folyó szakmai közéleti munkában, a kari, egyetemi feladatok megoldásában,

d)175 a doktori képzés eredményes befejezése.

(4) Az (1) bekezdés c) és d) pontjában foglaltak hiánya esetén a tanársegédet, legfeljebb három évig, gyakornokként, tanársegédi cím nélkül kell foglalkoztatni.

(5) A tanársegéd munkakörbe történő kinevezésnél előnyt élveznek a doktori fokozattal rendelkező személyek.

A tanársegédre vonatkozó átmeneti szabály Sz. 61. §176

(1) A 2006. március 1. napján hatályon kívül helyezett felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény alapján határozott időre kinevezett egyetemi és főiskolai tanársegédek közalkalmazotti jogviszonyának módosításával kapcsolatban az Ftv. 157. §-a (2) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni (lásd Nyolcadik Rész II. fejezet).

(2)177 Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a munkáltatói jogkör gyakorlója kezdeményezi az új kinevezést, illetve a közalkalmazotti jogviszony módosítását.

Az adjunktus

Ftv. 87. §

(1) Ha a felsőoktatási intézmény foglalkoztatási követelményrendszere szigorúbb előírást nem tartalmaz,(...) b) az adjunktusi munkakörben történő alkalmazás feltétele a doktorjelölti jogviszony létesítése.

Ftv. 68. §

(3) A doktori képzést követően a doktori fokozatot külön fokozatszerzési eljárás keretében lehet megszerezni. A doktori fokozatszerzési eljárásban résztvevő a doktorjelölt. (…) Ha a doktorandusz a képzési időn belül megkezdi a fokozatszerzési eljárást, akkor a hallgatói jogviszonya mellett egyidejűleg doktorjelölt is.

(4) A doktorjelölti jogviszony a doktori fokozatszerzési eljárásra történő jelentkezéssel és annak elfogadásával jön létre.

174 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal beiktatott, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

175 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

176 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal megállapított, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

177 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

Ftv. 91. §

(1) Nem foglalkoztatható tovább az az oktató, aki a munkába állásának napjától számított (...) b) nyolcadik év elteltéig az adjunktusi munkakör

betöltéséhez szükséges feltételeket nem teljesítette. (...)

Sz. 62. §

(1) Az adjunktusi munkakörben történő alkalmazás feltételei:

a) megfelelő egyetemi diploma, illetve mesterfokozat és szakképzettség,

b)178 legalább egy, a szakmájában hasznosítható idegen nyelvből ”C” típusú középfokú, államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga, illetve azzal egyenértékű nyelvtudás,

c) legalább egy idegen nyelven szabadon történő kommunikációra való képesség,

d) alaposan ismerje szakterületét, rendelkezzen abban széles körű, korszerű áttekintéssel,

e) legyen képes színvonalas gyakorlatok, szemináriumok, alternatív tantárgyak (speciális kollégiumok) vezetésére, azok anyagának összeállítására, diákköri, szakdolgozati diplomamunkát készítő hallgatók irányítására,

f) publikáljon magas színvonalú, önálló eredményeket is,

g) rendelkezzen legalább öt éves oktatói-kutatói, ennek hiányában legalább hét éves szakmai gyakorlattal.

(2) 179Az adjunktusi pályázatokat a Sz. 14. § szerint a Kari Tanács bírálja el, több alkalmas pályázó esetén a kinevezésre rangsorolással jelöltet állít.

(3)180 Az Egyetemen – korábban pályázat útján elnyert - tanársegédi munkakörben foglalkoztatott oktató a tanszék/intézet oktatóinak értekezlete valamint a kari/intézeti tanács véleménye alapján pályázati eljárás lefolytatása nélkül – belső előléptetés útján – adjunktusi munkakörbe nevezhető ki, illetve kinevezésében a munkakör módosítható, ha az adjunktusi munkakörben történő alkalmazás feltételeinek megfelel.

(4) Az adjunktusok folyamatos alkalmazásának követelményei:

a) az oktatott tárgyat magába foglaló tudományág vagy művészeti területén színvonalas oktatáshoz, gyakorlatok rendszeres vezetéséhez idegen nyelven is szükséges felkészültség,

b) rendszeres publikációs, szakirodalmi tevékenység kifejtése hazai és nemzetközi viszonylatban idegen nyelven is,

c) részvétel az intézményben folyó szakmai közéleti munkában,

d) a doktori fokozat megszerzése az adjunktusi munkakörre történő alkalmazás kezdetétől számított négy éven belül.

(5) Ha az adjunktussal az Egyetem úgy létesít közalkalmazotti jogviszonyt, hogy megelőzően oktatói munkakörben történő alkalmazására nem kerül sor és doktori fokozattal nem rendelkezik, a kinevezési okmányban elő kell írni számára doktori fokozat öt éven belül történő megszerzését.

178 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

179 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal beiktatott, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

180 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal beiktatott, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

(6) Az adjunktus munkakörbe történő kinevezésnél előnyt élveznek a doktori fokozattal rendelkező személyek.

Az adjunktusra vonatkozó átmeneti szabály Sz. 63. §181

(1) A 2006. március 1. napján hatályon kívül helyezett felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény alapján határozott időre kinevezett egyetemi és főiskolai adjunktusok közalkalmazotti jogviszonyának módosításával kapcsolatban az Ftv. 157. §-a (2) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni (lásd Nyolcadik Rész II. fejezet).

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a munkáltatói jogkör gyakorlója kezdeményezi a közalkalmazotti jogviszony módosítását.

A főiskolai docens

Ftv. 87. §

(2) A főiskolai docensi munkakörben történő alkalmazás feltétele, hogy az érintett rendelkezzék doktori fokozattal, és alkalmas legyen a hallgatók, a tanársegédek tanulmányi, tudományos, illetve művészi munkájának vezetésére, továbbá rendelkezzék megfelelő szakmai gyakorlattal.

Sz. 64. §

(1) A főiskolai docensi munkakörben történő alkalmazás feltételei:

a) megfelelő egyetemi diploma, illetve mesterfokozat és szakképzettség,

b)182 legalább egy, a szakmájában hasznosítható idegen nyelvből ”C” típusú középfokú, államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga, illetve azzal egyenértékű nyelvtudás,

c) legalább egy idegen nyelven szabadon történő kommunikációra való képesség,

d) alaposan ismerje szakterületét, rendelkezzen abban széles körű, korszerű nemzetközi szakirodalmon is alapuló áttekintéssel,

e) legyen képes magas színvonalú gyakorlatok, szemináriumok alternatív tantárgyak (speciális kollégiumok) vezetésére, előadások megtartására, rendelkezzen a hallgatók és a beosztott oktatók tanulmányi és tudományos munkája irányításának képességével,

f) legyenek önálló tudományos eredményei, amelyekről folyamatosan publikációkban is adjon számot,

g) rendelkezzen legalább hét éves oktatói-kutatói, ennek hiányában legalább tíz éves szakmai gyakorlattal.

(2) A főiskolai docensek folyamatos alkalmazásának követelményei:

a) az oktatott tárgyat magába foglaló tudományág vagy művészeti területátfogó ismerete és alkotó művelése, tantárgycsoport összefogásához, továbbá a tárgyak tananyagának önálló összeállításához, valamint magas színvonalú előadások tartásához idegen nyelven is szükséges felkészültség,

181 A 182/2006. sz. Egyetemi Szenátusi határozattal megállapított, 2006. november 17-én hatályba lépő szöveg.

182 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

b) az oktatott szakterület anyagának folyamatos tartalmi és módszertani korszerűsítése, illetve az ilyen irányú tevékenység irányítása (például jegyzet, tankönyv, szakkönyv írása),

c) a doktorjelöltek munkájának irányítása, irányító jellegű részvétel doktori képzésben, habilitált docensek esetében részvétel doktori és habilitációs eljárásokban,

d) az oktató és a tudományos munka szervezése,

e) rendszeres publikációs, szakirodalmi tevékenység kifejtése hazai és nemzetközi viszonylatban idegen nyelven is,

f) rendszeres és sokrétű kapcsolat tartása tudományterületének gyakorlati tevékenységével, tudományos feladatok megoldásának irányítása, pályázati csoportok tevékenységének összefogása, kutatási/szakmai megbízások szerzése,

g) tudományos és tudományszervezési tevékenység kifejtése, a hazai és a nemzetközi tudományos közéletben tudományága, intézménye, illetőleg az ország szakmai képviselete,

h) kezdeményező és irányító részvétel az intézményben folyó szakmai közéleti munkában, a kari, egyetemi feladatok megoldásában,

i) törekvés a főiskolai tanári, vagy egyetemi docensi kinevezés feltételeinek teljesítésére.

Sz. 65. §183 Az egyetemi docens

Ftv. 87. §

(3) Az … egyetemi docensi munkakörben történő alkalmazás feltétele, hogy az érintett rendelkezzék doktori fokozattal, és alkalmas legyen a hallgatók, a doktori képzésben részt vevők, a tanársegédek tanulmányi, tudományos, illetve művészi munkájának vezetésére, valamint arra, hogy idegen nyelven előadást tartson, továbbá rendelkezzék megfelelő, az oktatásban szerzett szakmai tapasztalattal.

Sz. 66. §

(1) Az egyetemi docensi munkakörben történő alkalmazás feltételei:

a) megfelelő egyetemi diploma, illetve mesterfokozat és szakképzettség,

b)184 legalább egy, a szakmájában hasznosítható idegen nyelvből ”C” típusú középfokú, államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga, illetve azzal egyenértékű nyelvtudás,

c) képesség legalább egy idegen nyelven szabad előadás tartására és vitában való részvételre,

d) tudományágát magas színvonalon ismeri, szűkebb területén elmélyült, nemzetközi szakirodalmi tájékozottsággal bír,

e) átfogó tananyagformáló és ismeretátadó készséggel rendelkezik, alkalmas a hallgatók, a doktori képzésben résztvevők, tanársegédek tanulmányi, tudományos munkájának irányítására, új tantárgyak programjának kialakítására,

f) önálló tudományos eredményei vannak, s ezekről folyamatosan, az adott szakterületen kiemelkedőnek elismert publikációkban ad számot,

g) rendelkezzen legalább hazai szakmai és tudományos kapcsolatokkal,

183 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal hatályon kívül helyezett, 2008. március 20-ától hatálytalan szöveg.

184 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

h)185 rendelkezzen legalább tíz éves oktatói-kutatói, ennek hiányában legalább tizenöt éves szakmai gyakorlattal. E feltétel teljesítése alól a kari tanács javaslatára a Szenátus mentesítést adhat.

(2) Az egyetemi docensek folyamatos alkalmazásának követelményei:

a) az oktatott tárgyat magába foglaló tudományág vagy művészeti terület átfogó ismerete és alkotó művelése, tantárgycsoport összefogásához, továbbá a tárgyak tananyagának önálló összeállításához, valamint magas színvonalú előadások tartásához idegen nyelven is szükséges felkészültség,

b) az oktatott szakterület anyagának folyamatos tartalmi és módszertani korszerűsítése, illetve az ilyen irányú tevékenység irányítása (például jegyzet, tankönyv, szakkönyv írása),

c) a doktorjelöltek munkájának irányítása, irányító jellegű részvétel doktori képzésben, habilitált docensek esetében részvétel doktori és habilitációs eljárásokban,

d) az oktató és a tudományos munka szervezése,

e) rendszeres publikációs, szakirodalmi tevékenység kifejtése hazai és nemzetközi viszonylatban idegen nyelven is,

f) rendszeres és sokrétű kapcsolat tartása tudományterületének gyakorlati tevékenységével, tudományos feladatok megoldásának irányítása, pályázati csoportok tevékenységének összefogása, kutatási/szakmai megbízások szerzése,

g) tudományos és tudományszervezési tevékenység kifejtése, a hazai és a nemzetközi tudományos közéletben tudományága, intézménye, illetőleg az ország szakmai képviselete, kezdeményező és irányító részvétel az intézményben folyó szakmai közéleti munkában, a kari, egyetemi feladatok megoldásában,

h) törekvés a habilitációra, illetve az egyetemi tanári követelmények teljesítésére.

(3) Az egyetemi docensi munkakörbe történő kinevezésnél előnyt élveznek a habilitációval rendelkező személyek.

A főiskolai és az egyetemi docensi munkakör létesítésének közös szabályai Sz. 67. §

(1)186 Az Egyetemi Szenátus a főiskolai és az egyetemi docensi munkakörben történő alkalmazáshoz a pályázati eljárás keretében győződik meg. Az egyetemi/főiskolai docensi pályázatokat a Sz. 14. § szerint az Egyetemi Szenátus bírálja el, több alkalmas pályázó esetén a kinevezésre rangsorolással jelöltet állít.

(2) A főiskolai és az egyetemi docensi alkalmazáshoz benyújtott pályázatokhoz a következő okiratok hiteles másolatát kell csatolni:

a) mesterfokozatot és szakképzettséget igazoló oklevél, b) a szükséges nyelvvizsgát igazoló bizonyítvány,

c) PhD vagy azzal egyenértékű tudományos fokozatot igazoló oklevél.

(3) A főiskolai és az egyetemi docensi alkalmazáshoz benyújtott pályázatokhoz legalább a következő anyagokat kell csatolni:

185 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

186 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

a) az oktatott tantárgyak listája a teljes pályafutásra és az azokat felvett hallgatók száma az utolsó nyolc befejezett szemeszterben,

b) publikációk és az azokra történt független hivatkozások jegyzéke, c) a szakmai alkotások jegyzéke,

d) oktatási-kutatási pályázatokban, illetve K+F munkákban való részvételek és témavezetések felsorolása, a végzett munka %-os arányának becslésével és a pályázat teljes támogatási, illetve szerződéses összegével együtt,

e) a külföldi utazások felsorolása azok céljával együtt,

f) a hazai és külföldi konferenciákon való részvételek és tevékenységek (szervezés, rendezés, lebonyolítás, előadások) felsorolása,

g) a hazai és külföldi szakmai-tudományos közéletben való részvétel bemutatása.

A főiskolai tanár

Ftv. 86. §

(4) A főiskolai … tanári munkakörben történő alkalmazás feltétele, hogy az érintettet a miniszterelnök főiskolai tanárrá … kinevezze.

Ftv. 87. §

(3) A főiskolai tanári … munkakörben történő alkalmazás feltétele, hogy az érintett rendelkezzék doktori fokozattal, és alkalmas legyen a hallgatók, a doktori képzésben részt vevők, a tanársegédek tanulmányi, tudományos, illetve művészi munkájának vezetésére, valamint arra, hogy idegen nyelven előadást tartson, továbbá rendelkezzék megfelelő, az oktatásban szerzett szakmai tapasztalattal.

Sz. 68. §

(1) A főiskolai tanári munkakörben történő alkalmazás feltételei:

a) megfelelő egyetemi diploma, illetve mesterfokozat és szakképzettség,

b)187 legalább egy, a szakmájában hasznosítható idegen nyelvből ”C” típusú középfokú, államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga, illetve azzal egyenértékű nyelvtudás,

c) képesség legalább egy idegen nyelven szabad előadás tartására és vitában való részvételre,

d) tudományágát magas színvonalon ismeri, szűkebb területén elmélyült, nemzetközi szakirodalmi tájékozottsággal bír,

e) átfogó tananyagformáló és ismeretátadó készséggel rendelkezik, alkalmas a hallgatók, a doktori képzésben résztvevők, tanársegédek tanulmányi, tudományos munkájának irányítására, új tantárgyak programjának kialakítására,

f) önálló tudományos eredményei vannak, s ezekről folyamatosan, az adott szakterületen kiemelkedőnek elismert publikációkban ad számot,

g) rendelkezzen hazai és nemzetközi szakmai és tudományos kapcsolatokkal, h) rendelkezzen legalább tizenkét éves oktatói-kutatói, ennek hiányában legalább tizenhét éves szakmai gyakorlattal.

(2) A főiskolai tanárok folyamatos alkalmazásának követelményei:

a) az oktatott tárgyat magába foglaló tudományág vagy művészeti terület átfogó ismerete és alkotó művelése, tantárgycsoport összefogásához, továbbá a tárgyak

187 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

tananyagának önálló összeállításához, valamint magas színvonalú előadások tartásához idegen nyelven is szükséges felkészültség,

b) az oktatott szakterület anyagának folyamatos tartalmi és módszertani korszerűsítése, illetve az ilyen irányú tevékenység irányítása (például jegyzet, tankönyv, szakkönyv írása),

c) az oktató és a tudományos munka szervezése,

d) a doktorjelöltek munkájának irányítása, irányító jellegű részvétel doktori képzésben, részvétel a doktori és – habilitációval rendelkező főiskolai tanár esetében – a habilitációs eljárásokban,

e) rendszeres publikációs, szakirodalmi tevékenység kifejtése hazai és nemzetközi viszonylatban idegen nyelven is,

f) rendszeres és sokrétű kapcsolat tartása tudományterületének gyakorlati tevékenységével, tudományos feladatok megoldásának irányítása, pályázati csoportok tevékenységének összefogása, kutatási/szakmai megbízások szerzése,

g) tudományos és tudományszervezési tevékenység kifejtése, a hazai és a nemzetközi tudományos közéletben tudományága, intézménye, illetőleg az ország szakmai képviselete,

h) kezdeményező és irányító részvétel az intézményben folyó szakmai közéleti munkában, a kari, egyetemi feladatok megoldásában,

i) törekvés a habilitációra, illetve az egyetemi tanári követelmények teljesítésére.

(3)188 A főiskolai tanári munkakörbe történő kinevezésnél előnyt élveznek a habilitációval rendelkező személyek.

Az egyetemi tanár

Ftv. 86. §

(4) Az … egyetemi tanári munkakörben történő alkalmazás feltétele, hogy az érintettet …a köztársasági elnök egyetemi tanárrá kinevezze.

Ftv. 87. §

(4) Az egyetemi tanári munkakörben történő alkalmazás feltétele, hogy az érintett rendelkezzék doktori fokozattal, továbbá az adott tudomány- vagy művészeti terület olyan nemzetközileg elismert képviselője, aki kiemelkedő tudományos kutatói, illetve művészi munkásságot fejt ki. Az oktatásban, kutatásban, kutatásszervezésben szerzett tapasztalatai alapján alkalmas a hallgatók, a doktori képzésben részt vevők, a tanársegédek tanulmányi, tudományos, illetve művészi munkájának vezetésére, idegen nyelven publikál, szemináriumot, előadást tart. Az egyetemi tanár jogosult a professzori cím használatára.

Sz. 69. §

(1) Az egyetemi tanári munkakörben történő alkalmazás feltételei:

a) megfelelő egyetemi diploma, illetve mesterfokozat és szakképzettség,

b)189 legalább egy, a szakmájában hasznosítható idegen nyelvből ”C” típusú középfokú, államilag elismert vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga, illetve azzal egyenértékű nyelvtudás,

c) legalább egy idegen nyelven publikálásra való képesség,

d) tantárgyak idegen nyelven történő meghirdetésére és megtartására való képesség,

188 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

189 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

e) rendelkezzen habilitációval,

f) legyen tájékozott tudományágának hazai és nemzetközi eredményeiről, fejlessze tovább azokat, fejtsen ki kiemelkedő tudományos kutatói munkásságot,

g) alkalmas a hallgatók, doktori képzésben résztvevők, a tanársegédek tanulmányi, tudományos munkájának vezetésére,

h) képes önálló kutatócsoport vezetésére, iskolateremtő tevékenységet folytat,

i) önálló tudományos eredményeiről folyamatosan, az adott szakterületen kiemelkedőnek elismert publikációkban ad számot,

j) rendelkezik tudományágának mértékadó körei előtt hazai és nemzetközi elismertséggel, amit a hazai és külföldi publikációk, szakkönyvek, továbbá hazai és nemzetközi konferenciákon történő részvételek is bizonyítanak,

k)190 rendelkezzen legalább tizenöt éves oktatói-kutatói, ennek hiányában legalább húsz éves szakmai gyakorlattal. E feltétel teljesítése alól a kari tanács javaslatára a Szenátus mentesítést adhat.

(2) Rendkívüli esetekben – például olyan országból pályázó külföldi személy, ahol nincs habilitáció – a habilitáció meglétére vonatkozó feltételtől el lehet tekinteni. A mentesítés megadásához az illetékes habilitációs bizottság állásfoglalását meg kell kérni.

(3) Az egyetemi tanárok folyamatos alkalmazásának követelményei:

a) az oktatott tárgyat magába foglaló tudományág vagy művészeti terület átfogó ismerete és alkotó művelése, tantárgycsoport összefogásához, továbbá a tárgyak tananyagának önálló összeállításához, valamint magas színvonalú előadások tartásához idegen nyelven is szükséges felkészültség,

b) az oktatott szakterület anyagának folyamatos tartalmi és módszertani korszerűsítése, illetve az ilyen irányú tevékenység irányítása (pl. jegyzet, tankönyv, szakkönyv írása),

c) az oktató és a tudományos munka szervezése,

d) a doktorjelöltek munkájának irányítása, irányító jellegű részvétel doktori képzésben, részvétel doktori és habilitációs eljárásokban,

e) rendszeres publikációs, szakirodalmi tevékenység kifejtése hazai és nemzetközi viszonylatban idegen nyelven is,

f) rendszeres és sokrétű kapcsolat tartása tudományterületének gyakorlati tevékenységével, tudományos feladatok megoldásának irányítása, pályázati csoportok tevékenységének összefogása, kutatási/szakmai megbízások szerzése,

g) tudományos és tudományszervezési tevékenység kifejtése, a hazai és a nemzetközi tudományos közéletben tudományága, intézménye, illetőleg az ország szakmai képviselete,

h) kezdeményező és irányító részvétel az intézményben folyó szakmai közéleti munkában, a kari, egyetemi feladatok megoldásában.

A főiskolai és egyetemi tanári jogviszony létesítésének közös szabályai

Ftv. 87. §

(5) A felsőoktatási intézmény foglalkoztatási követelményrendszerében kell meghatározni, hogy a főiskolai és az egyetemi docensi munkakörben történő alkalmazáshoz, a főiskolai és az egyetemi tanári kinevezés kezdeményezéséhez szükséges feltételek meglétéről a szenátus milyen okiratok alapján, milyen eljárás keretében győződik meg. Ennek keretei között a felsőoktatási intézmény előírhatja a habilitációs eljárás lefolytatását.

190 A 65/2008. sz. Szenátusi határozattal megállapított, 2008. március 20-án hatályba lépő szöveg.

In document ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (Pldal 61-76)