• Nem Talált Eredményt

Az 1879-es adatok szerint az állomások

In document Rónaföldi Zoltán: Múltba nézek… (Pldal 192-200)

A Miskolc – Bánréve vasútvonal

Az 1879-es adatok szerint az állomások

Az 1879-es adatok szerint az állomások

Bánréve - Rimaszécs - Feled - Várgede – Balogfala – Ajnácskő-Söreg - Fülek150

Bánréve - Csizfürdõ – Rimaszécs - Feled - Várgedefürdõ – Balogfala – Ajnácskõ - Fülek151

148 Ezeréves Magyarország 1939.

149 Magyar Vasúti Évkönyv 1879.

150 Magyar Vasúti Évkönyv 1880.

151 1911. évi állapot szerint

193

Bánréve – Feled – Fülek vasútvonal Nógrádr vármegyei része152

Rimaszécs153

Feled154

152 Ezeréves Magyarország 1939.

153 http://www.foruminst.sk

154 http://www.bedo.hu/ A Várgedére menő „fürdővonat‖. A képen egy V. csoportú mozdony látható.

194

Feled155

Feled vasútállomás156

Várgedefürdő157

155 http://www.foruminst.sk

156 http://www.foruminst.sk

157 www.vasútállomások.hu. Forrás: http://www.foruminst.sk Tulajdonos: Sándor Antal

195

Fülek158

Feled-tiszolczi vasút

A feled-tiszolczi állami vasút, mint a Gömör-megyei iparvasutak egyik ága, 1874. évi szeptember 5-ike óta áll forgalomban. E vonal kezdetben másod rendű vasfelépítménynyel ké-szült, jelenleg azonban az egész vonal, Tiszolcz állomás kivételével, aczélfelépítményű; a tiszolczi állomás az erdőköz-tiszolczi h. é. fogaskerekű vonalnak 1895-ik évben történt kiépí-tése által első rangúvá alakíttatott át.

A vonal összes hossza 49.396 km. és felső részében hegyi pálya jellegével bír. Legna-gyobb emelkedése Nyustya és Tiszolcz között 11‰.

Legtöbbet szállít a rimamurány-salgótarjáni vasmű r. társaság likéri és nyustyai vas-gyára és a tiszolczi mészkőbánya telepe. Nagyban emeli e vonal áruforgalmát az osgyán-szelczei völgy agyagipara, a tűzálló-tégla, fedélcserép-anyag és a Rimavölgy számos közsé-gében készített házi iparczikkek szállítása. Sok községet és számos nagy ipartelepet érintvén, a vonal személyforgalma is állandóan igen élénk.

Nevezetesebb műtárgyai nincsenek ugyan, de állomásai aránylag nagyobb kiterjedé-sűek és e tekintetben a tiszolczi pályaudvar úgy terjedelménél, mint szép fekvésénél fogva kü-lönösen kiválik.

Állomásfőnökök 1878-ban

Hely Főnök Hivatalnok

Feled Róna Pál

Rimaszombat Vojatsek Antal

Nyustya Újváry Márton

Tiszolc Hauda Nándor

„A pálya nyomjelzése 1871. évi október havában kezdetett meg, az épités pedig 1873.

évi február hó 28-án kötött szerződés alapján 2.065,000 frt átalányösszegért, melyben a sínek, a kapcsoló szerek és forgalmi eszközök szállítása betudva nem volt, Bachstein Ármin vállalko-zónak adatott át, ki is azt 1873. évi mártius hó 1-én megkezdvén, a szerződésszerű 20 havi

158www.vasútállomások.hu. Forrás: http://www.bedo.hu/ Tulajdonos: Sándor Antal

196

végzési határidőnél 2 hóval előbb be is fejezte. A pálya megnyittatott 1874. évi szeptember hó 5-én.

Ezen vasútvonal a rima-murányi és a m. államkincstári vasipar, valamint a közeli zlatnói üveggyár emelése és a kokovai völgyből szállított épületfa felvétele czéljából épült, és a miskolcz-bánréve-füleki II. rangú vasútvonalnak a tengerszin felett 181'96 méter magasság-ban fekvő feledi állomásából ágazik el északnak. — Feled községét átszelve és ennek közelé-ben több patakon áthaladva, Jánosinál a Rima folyót áthidalja s szelid emelkedéssel és ka-nyarulatokkal szalad a Rima völgyében s azt folytonosan követve, minden nehézség és jelenté-kenyebb földmunka nélkül ér el Rimaszombat II. osztályú állomásig. Ezen túl számos patakon és helyenként nagyobb töltéseken vonul át; sok kanyarulattal, jelentékenyebb bevágásokon és töltéseken haladva, eléri Rimabánya állomást. Ezen vonalrészeu a Rima folyónak, valamint egy malompataknak nevezetesebb szabályozása volt szükséges. Rimabánya állomásból kiérve, ismét több folyamszabályozási és jelentékeny földmunkálatok létesítése mellett eljut Nvusta ál-lomásra. Itt a hegy oldalra emelkedik és egész Tiszolczig hegyipálya jelleggel bir. — Nagyobb sziklavágásokon, nevezetesebb mellékvölgyeken átvonuló magas töltéseken erősebb, egész 11

‰ legnagyobb emelkedéssel és számos, 250 méter legkisebb sugárú kanyarulattal haladva, eléri Tiszolcz várost, hol a murányi patakot a megyei úttal együtt áthidalva s Tiszolcz északi végén Rhonitz völgyét balra hagyva, a tenger színe felett 430 méter magasságban fekvő Tiszolcz állomásban végződik, miután egész hosszában 19 község határát érintette. — Ezen állomás akként van elhelyezve, hogy az a tervezett tiszolcz-rhonitzi és tiszolcz-vashegyi kes-keny vágánya iparvasutak szállítmányai fölvételére szolgáljon. — A most említett két vonal-nak a főpályaudvarhoz balról hozzásimuló keskeny vágányú pályaudvarávonal-nak földmunkálata, nemkülönben mindkét vonal irányában a pályatest és pedig a rhonitzi vonalon 310, a vashe-gyi vonalon pedig 680 méter hosszaságban a tiszolczi állomás fonsikjainak feltöltésére szük-ségelt földanyag megszerzése czéljából 1874. év folyamában már tényleg elkészült, — de a vonalak épitése tovább nem folytattatott. —

A gömöri iparvasutakra vonatkozólag felemlítendő, hogy az 1873. évi XL. t. ez. fölha-talmazta a ministeriumot, hogy az 1871. évi XXXVII. t. cz. értelmében létesítendő s utólago-san 2T8 mértföld hosszúságban megállapított gömöri iparvasutak kiépítésére és üzletképes ál-lapotba helyezésére mértföldenként összesen 384,429 frtot fordíthasson, — s hogy a mennyi-ben az országos jövedelmekből mértföldenként igénybe vehető 100,000 frt, továbbá ugyancsak mértföldenként kibocsátható 311,000 frt névértékű elsőbbségi kötvényekből cffectiv bevett ösz-szegek, végre az e vaspálya időközben megnyitott bánréve-fülek vonalrészének az egész háló-zat kiépítéséig befolyandó jövedelme e költségeket nem fedezné, a hiányzó összeget az ingó ál-lamvagyon egy részének értékesítéséből pótolhassa."159

Épitési tőke 1877. évi december hó 31- én, a Feled-Tiszolc vonalon: 2 889 514,73 Ft.

A pálya kiterjedése

építési hossz km 49,709 tarifa hossz km 50 Fékszín és irányviszonyok

159 Magyar Vasúti Évkönyv 1878

197

vas felszerkezettel db 1

Felépítmény

Feled – Jánosi – Rimaszombat – Rimabánya - Rima-brézó – Nyustya - Tiszolc.

Egészségügyi hálózat

198

 Huszonnegyedik orvosi szakasz az 1—30. sz. őrházig, — a szakaszhoz tartoz-nak Rimaszombat, Rimabánya, Nyusta, Tiszolcz állomások, a pályaorvos lak-helye Rimaszombat, gyógyszertárak vannak Tiszolcon és Rimaszombaton.

Feled – Rimaszombat - Rimabánya - Nyustya-Likér - Tiszolcz160

Feled – Tiszolc vasútvonal161

160 1911. évi állapot szerint.

161 Ezeréves Magyarország, 1939.

199

Tiszolc vasút és kötélpálya162

Rimaszombat vasútállomás163

Bánréve-dobsinai vasút

E vonal állandóan a Sajó-völgyben halad Bánrévétől Dobsináig és az összes sajóvölgyi vaskohók és nevezetes ipari telepek mellett vonulván el, forgalmi tekintetben a má-sik két vasúttal a legjobban jövedelmező vasútak közé sorozható. Hossza 70 kilométer és emelkedési viszonyai alsó részében mérsékeltek; csak felső részében kezdenek jobban növe-kedni.

Áruforgalma az előbb említett vastelepeken kívűl a horkai cellulose- és papirgyár, a pelsüczi faipar-gyár, több mészégető, tégla- és bőrgyárak, nemkülönben a nagykiterjedésű erdőségek nyers és fűrészelt fatermékei. Ugyane vasút továbbítja a murányvölgyi és csetnekvölgyi vasútak szállítmányait a pelsüczi betorkoló állomás útján.

Az egész vonal igen szép vidéken vonul át és különösen pelsüczi, rozsnyói és dobsinai vidéke sok megtekintésre méltó részletet foglal magában, úgy hogy a nyár alatt kül- és belföl-di turisták is sűrűn veszik igénybe.

1878-ban a következő állomások tartoztak a vonalhoz:

162 www.axioart.com

163 www.foruminst.sk.

200

Bánréve – Kövecses – Tornalja – Gömörpanyit - Pelsöc - Vigtelek - Gombaszög – Rozsnyó – Betlér - Alsó-Sajó - Dobsina

A vasútorvosi hálózat a vonalon a következő volt:

 Huszonegyedik orvosi szakasz az 1 — 16. sz. őrházig, — a szakaszhoz tartoz-nak Tornalja, Pelsőc állomások, — a pályaorvos lakhelye Tornalja, gyógyszer-tárak vannak Tornalján és Rosnyón.

 Huszonkettedik orvosi szakasz a 17—37. sz. őrházig, — a szakaszhoz tartoz-nak Rozsnyó, Alsó-Sajó, Dobsina állomások, — a pályaorvos lakhelye Rozs-nyó, ugyanitt van a gyógyszertár.

 Huszonharmadik orvosi szakasz a 38—39. sz. őrházig, a szakaszhoz tartozik Dobsina állomás, a pályaorvos lakhelye Dobsina, ugyanitt van a gyógyszertár.

1879-ben az állomások már a következők voltak:

Bánréve - Kövecses – Tornalja - Gömörpanyit – Pelsőc – Gombaszög – Rozsnyó – Betlér – Henczkó – Alsósajó - Dobsina

Bánréve - Tornalja - Özörény - Pelsõcz - Gombaszög - Rozsnyó - Rozsnyó megálló - Betlér - Alsósajó - Dobsina164

Tornalja165

164 1911. évi állapot szerinti vasútállomások.

165 www.vasútállomások.hu

In document Rónaföldi Zoltán: Múltba nézek… (Pldal 192-200)