• Nem Talált Eredményt

I. Az MR képalkotás szerepét, több területen, Magyarországon elsőként kutattam és saját tapasztalatot gyűjtöttem alkalmazásáról.

 Kutatásaim alapján, új megközelítésből, onkológiai szemlélettel hatékony MRI vizsgálati protokollokat dolgoztam ki, melyek alkalmasak arra, hogy az onkológiai betegellátás fontos klinikai kérdéseire megfelelő választ adhassunk. Minden daganat csoportban kialakítottuk azt a vizsgálati metodikát, mellyel magas effektív felbontást nyújtó vizsgálatok végezhetők.

 Magyarországon elsőként kutattuk és publikáltuk a multiparametrikus MRI (MP-MRI) jelentőségét több daganat csoportban, főleg fej-nyaki-, nőgyógyászati- és rectum daganatoknál. Az MP-MRI a kiváló anatómiai térkép mellett funkcionális és molekuláris információt is nyújt a DW-MRI, valamint a DCE-MRI alkalmazásával.

II. A fej-nyaki régióban végzett kutatásaimat kiemelem

 Fej-nyaki régió elváltozásainál Magyarországon elsőként vizsgáltam a CT és az MR vizsgálatok szerepét és bizonyítottam be, hogy csak a kiváló minőségű, magas felbontású CT és MR képalkotás lehet a jó klinikai diagnózis alapköve és az általuk kimutatott pontos tumor státus teszi lehetővé a terápia helyes megválasztását.

 Magyarországon elsőként vizsgáltam és bizonyítottam be fej-nyaki daganatoknál, hogy az MRI kiváló lágyrész felbontó képessége és multiplanáris képalkotása miatt az onkológiai diagnosztikus és terápiás algotitmus minden fázisában jelentős információval szolgál, a primer tumor stádiumának, a kezelés hatékonyságának felmérésében, a terápia utáni státus értékelésében, recidíva kimutatásában egyaránt jelentős szerepe van.

 Kutatásaim alátámasztották, hogy fej-nyaki daganatoknál az MRI szerepe azért is kiemelendő, mert nemcsak a tumor - környező ép lágyrész elkülönítésére, hanem a perineurális tumor terjedés vizsgálatára, a bázis körüli viszonyok felmérésére, intracraniális terjedés megítélésére elsődlegesen alkalmazandó pontos módszer.

Magyarországon új szemléletet képviselve a nyaki fasciák és terek jelentőségét a kóros elváltozás terjedésének meghatározásában kiemelten kezeltem.

 Nemzetközileg is új megállapításra jutottunk az egyik legutóbbi kutatásunkban, melyben az elváltozások tumoros vagy nem tumoros vascularisatioján alapuló permeábilitási-, perfúziós viszonyait vizsgáltuk, a perfúziós dinamikus kontraszthalmozó MRI (P-DCE-MRI) értékelését végeztük 3 Tesla MR berendezéssel.

 Az idő függvényében felvett halmozási görbét (TIC) analizáltuk és különböző szövet specifikus biomarkereket különítettük el. Szignifikáns adatokat nyertünk a benignus és a malignus elváltozások görbe típusaira, a kemo-radioterápia utáni státus elemzésére.

 A nemzetközi irodalomban is új, magas szignifikanciájú biomarkereket (attack, decay) találtunk, valamint az irodalomban közölt biomarkereket validáltuk.

 A nagy betegszámot feldolgozó kutatásunk alapján megállapítható volt, hogy a perfúziós viszonyok változásán alapuló P-DCE-MRI a semiquantitatív TIC analízissel kiegészítve értékes kiegészítő információt nyújt a magas felbontású morfológiai képalkotáshoz, hasznos része a MP-MRI-nek és hatékony módszer a poszt-CRT status felmérésében, a reziduális/recidív tumor meghatározásában.

 Egy másik, napjainkban is folyó kutatásunkban nemzetközileg is új megközelítésben vizsgáltuk a nyaki nyirokcsomó metasztázissal járó ismeretlen primer tumor (IPT) képalkotói diagnosztikáját, összehasonlítva a 3T MP-MRI és az FDG-PET/CT eredményeit.

 Ismeretlen primér tumor vizsgálatában az FDG-PET/CT diagnosztikus értéke ismert és elfogadott. A DW-MRI képes arra, hogy a szövetek eltérő diffúziós viszonyait magas kontraszt felbontással jelenítse meg, azt számszerűen is meghatározza (ADC méréssel), ezzel segítsen a szövet karakterizálásában, a tumor-, nem-tumoros szövet elkülönítésében.

 Kutatásunk eredménye alapján kimondható, hogy a nyaki ismeretlen primér tumor kimutatására és a regionáis nyirokcsomó metasztázis elemzésére a 3T MP-MRI csaknem azonos diagnosztikus értékű, mint a PET/CT. Az MP-MRI sugárterhelés nélküli alternatív vizsgálat és primer tumor keresésekor rutinszerűen első vizsgálatként alkalmazható.

III. Endometrium carcinománál (EC)

Magyarországon elsőként vizsgáltuk az MRI szerepét EC primér tumorstádium felmérésére. A klinikailag igazolt endometrium carcinománál az MRI szerepe a myometrium mélységi inváziójának becslése, a tumor cervicalis stromába terjedésének meghatározása. Az MRI jó hatásfokkal jelzi előre a myometrium tumoros inváziójának mértékét.

 Megállapítottuk, hogy az endometrium carcinoma MRI által nyújtott pontos preoperatív stádium felmérése alkalmas arra, hogy a kiújulás szempontjából az alacsony vagy magas rizikójú folyamatot elkülönítése, ezzel fontos információt nyújt a sebésznek a nyirokcsomó disszekció mérlegelésében.

IV. Rectum / anus carcinomáknál

Magyarországon először vizsgáltuk a high resolution MRI szerepét a vastagbél alsó szakaszának megítélésére. Kutatásunk alátámasztotta, hogy az MRI a rectum- és anus carcinomák ellátásában alapvető szerepet játszik, a locoregionális státus felmérésében, a daganatos betegség korai és késői stádiumainak elemzésében, a radioterápia tervezésében, valamint a CRT-ra adott válasz megítélésében, recidíva kimutatásában egyaránt hasznos.

 Magyarországon először vizsgáltuk nagyszámú betegcsoportban az anus tumorok CRT-ra bekövetkező volumen- és MR jelintenzitás változását és ennek viszonyát a terápia hatékonyságához, a terápia utáni tumor residuumhoz. Magyarországon anus carcinománál az MRI-t rutinszerűen még nem alkalmazzák, de kutatásunk adatai azt bizonyítják, hogy anus carcinománál az MRI rutin szerű alkalmazása mind a stádium meghatározásban, mind a kezelés hatékonyságának megállapításában és a beteg követésében is szükséges lenne.

V. Kutatásaim közvetett eredményei:

 Új megközelítésből, klinikai szemléletű onko-radiológia alkalmazásával multimodális képalkotó vizsgálati irányelveket dolgoztam ki minden daganat csoportban az onkológiai diagnosztikus és terápiás algoritmus fázisai szerint, a nemzetközi elvárásoknak megfelelőn és azokat a Magyar Onkológiában publikáltam.

 Olyan onko-radio-diagnosztikai osztályt szerveztem, mely hatékonyan működik, feladatával beilleszkedve az intézet multidiszciplináris onkológiai beteg ellátásába. Az osztály tagjai azonos feltételek mellett végzik feladatukat, azonos szakmai elveket

képviselnek, ezzel hatékonyan támogatva, hogy a klinikus kollégák a beteg számára megfelelő terápiát választhassanak.

 Több daganat csoportból képalkotói adatbázist hoztunk létre, mely a képzés és továbbképzés egyik fontos alapja, támogatva ezzel a tudományos kutatást és a szakember képzést is.

 A képalkotó szakemberek kutatásban megerősödött tudása tette lehetővé, hogy a multidiszciplináris onko-teamben a radiológus szerepe meghatározó legyen.

 A kutatásában szerzett, folyamatosan növekvő ismereteim, a folyamatos önképzés, és továbbképzés alapján megszerzett tudás szakmai biztonságot adtak, melyet a multidiszciplináris konzultációk tovább erősítettek. Ezek teremtették meg számomra azt a lehetőséget, hogy az onko-radio-diagnosztikai ismereteimet átadjam, terjesszem – intézeten belül és kívül, hazai és nemzetközi konferenciákon, valamint a rendszeresen szervezett továbbképző kurzusokon, főleg a képalkotói diagnosztika legnehezebbnek tartott fej-nyaki régió területein.

IRODALOMJEGYZÉK – HIVATKOZOTT

1. Adalsteinsson E, Spielman D.M, Pauly J.M, Spielman DM, Pauly JM, Terris DJ, Sommer G, Macovski A. Feasibility study of lactate imaging of head and neck tumors. NMR Biomed, 11: 360–369, 1998

2. Agrawal S, Awasthi R, Singh A, Haris M, Gupta RK, Rathore RK. An exploratory study into the role of dynamic contrast-enhanced (DCE) MRI metrics as predictors of response in head and neck cancers. Clinical Radiology, 67(9):e1-e5, 2012

3. AJCC Cancer Staging Handbook. Seventh Edition. Springer, 2010

4. Allen SD, Padhani AR, Dzik-Jurasz AS, Glynne-Jones R. Rectal carcinoma: MRI with histologic correlation before and after chemoradiation therapy. Am J Roentgenol, 188:442-451, 2007

5. American Joint Committee on Cancer: AJCC Cancer Staging Handbook. Seventh edition.

Springer; New York, 2010.

6. Anthoulakis C, Nikoloudis N. Pelvic MRI as the ‘gold standard’ in the subsequent evaluation of ultrasound-indeterminate adnexal lesions: a systematic review. Gynecol Oncol, 132:661–668, 2014

7. Antonsen SL, Jensen LN, Loft A, Berthelsen AK, Costa J, Tabor A, Qvist I, Hansen MR, Fisker R, Andersen ES, Sperling L, Nielsen AL, Asmussen J, Hogdall E, Fagö-Olsen CL, Christensen IJ, Nedergaard L, Jochumsen K, Høgdall C. MRI, PET/CT and ultrasound in the preoperative staging of endometrial cancer – a multicenter prospective comparative study . Gynecol Oncol, 128:300–308, 2013

8. Baba Y, Furusawa M, Murakami R, Yokoyama T, Sakamoto Y, Nishimura R, Yamashita Y, Takahashi M, Ishikawa T. Role of dynamic MRI in the evaluation of head and neck cancers treated with radiation therapy. Int J Radiat Oncol Biol Phys, 37:783–787, 1997

9. Baba Y,Yamashita Y,Onomichi M. Dynamic MR imaging and radiotherapy. Magn Reson Med Sci1,:32-37, 2002

10. Bagaméri A, Gődény M, Hernády Z, Koronczay K, Krommer K, Orosz Zs, Pete I, Pulay T, Szabó I, Szánthó A. A petefészek-daganatok ellátása, Képalkotó vizsgálatok. Kásler M.

Klinikai onkológia, A komplex onkodiagnosztika és onkoterápia irányelvei, Semmelweis Kiadó, 421-452, 2008

11. Bak M, Balázs Gy, Boér A, Gődény M, Julesz J, Péter I, Rajtár M, Sinkovics I, Sulyok Z, Szántó J, Szentirmay Z, Vincse B. Pajzsmirigyrák, Képalkotó vizsgálatok. Kásler M. Klinikai onkológia, A komplex onkodiagnosztika és onkoterápia irányelvei, Semmelweis Kiadó, 81-107, 2008

12. Balatoni Zs, Barabás J, Boér A, Czeglédi F, Gődény M, Hitre E, Iványi E, Kásler M, Márton I, Pólus K, Remenár É, Répássy G, Somogyi A, Takácsi-Nagy Z, Tamás L, Udvarhelyi N.

Az ajak-szájüregi daganatok ellátása, Képalkotó vizsgálatok. Kásler M. Klinikai onkológia, A komplex onkodiagnosztika és onkoterápia irányelvei, Semmelweis Kiadó, 5-18, 2008 13. Balatoni Zs, Czeglédi F, Gődény M, Hitre E, Iványi E, Kásler M, Polony I, Pólus K,

Remenár É, Répássy G, Somogyi A, Takácsi-Nagy Z, Tamás L, Udvarhelyi N. Az orr-melléküregtumorok ellátása, Képalkotó vizsgálatok. Kásler M. Klinikai onkológia, A komplex onkodiagnosztika és onkoterápia irányelvei, Semmelweis Kiadó, 49-57, 2008 14. Balleyguier C, Sala E, Da Cuncha T, Bergman A, Brkljacic B, Danza F Forstner R, Hamm

B, Kubik-Huch R, Lopez C, Manfredi R, McHugo J, Oleaga L, Togashi K, Kinkel K Staging of uterine cervical cancer with MRI: guidelines of the European Society of Urogenital Radiology. Eur Radiol 21(5):1102-1110, 2011

15. Barakat R.R., Markman M., Randal M.E. Principles and Practice of Gynecologic Oncology, Wolters Kluwer, Lippincot Williams and Wilkins, p.623-681, 2009

16. Barbaro B, Vitale R, Valentini V, Illuminati S, Vecchio FM, Rizzo G, Gambacorta MA, Coco C, Crucitti A, Persiani R, Sofo L, Bonomo L. Diffusion-weighted magnetic resonance imaging in monitoring rectal cancer response to neoadjuvant chemoradiotherapy. Int J Radiat Oncol Biol Phys, 83:594-9, 2012

17. Barbero HPM, Jiménez IR, Noguerol TM, Alcalá AL. Utility of MRI diffusion techniques in the evaluation of tumors of the head and neck. Cancers (Basel), 5(3):875-889, 2013

18. Barrera JL, Verastegui E, Meneses A, Zinser J, de la Garza J, Hadden JW: Combination immunotherapy of squamous cell carcinoma of the head and neck. Arch Oto- laryngol Head Neck Surg, 126:345-351, 2000

19. Barwick TD, Rockall AG, Barton DP, Sohaib SA. Imaging of endometrial adenocarcinoma.

Clinical Radiology, 61:545-555, 2006

20. Barwick TD, Taylor A, Rockall A. Functional imaging to predict tumor response in locally advanced cervical cancer. Curr Oncol Rep, 15:549–558, 2013

21. Beddy P, Moyle P, Kataoka M, Yamamoto AK, Joubert I, Lomas D, Crawford R, Sala E.

Evaluation of depth of myometrial invasion and overall staging in endometrial cancer:

comparison of diffusion-weighted and dynamic contrast-enhanced MR imaging. Radiology, 262(2):530–537, 2012

22. Beets-Tan RG, Beets GL, Vliegen RF, Kessels AG, Van Boven H, De Bruine A, von Meyenfeldt MF, Baeten CG, van Engelshoven JM. Accuracy of magnetic resonance imaging in prediction of tumour-free resection margin in rectal cancer surgery. Lancet, 357:497-504, 2001

23. Beets-Tan RG, Beets GL. MRI for assessing and predicting response to neoadjuvant treatment in rectal cancer. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 11:480-8, 2014

24. Beiderwellen K, Grueneisen J, Ruhlmann V, Buderath P, Aktas B, Heusch P, Kraff O, Forsting M, Lauenstein TC, Umutlu L. [(18)F]FDG PET/MRI vs. PET/CT for whole-body staging in patients with recurrent malignancies of the female pelvis: initial results. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 42(1):56-65, 2015

25. Benedetti Panici P, Basile S, Maneschi F, Alberto Lissoni A, Signorelli M, Scambia G, Angioli R, Tateo S, Mangili G, Katsaros D, Garozzo G, Campagnutta E, Donadello N, Greggi S, Melpignano M, Raspagliesi F, Ragni N, Cormio G, Grassi R, Franchi M, Giannarelli D, Fossati R, Torri V, Amoroso M, Crocè C, Mangioni C. Systematic pelvic lymphadenectomy vs. no lymphadenectomy in early-stage endometrial carcinoma:

randomized clinical trial. J Nat Cancer Inst, 100(23):1707-1716, 2008

26. Bernardin L, Dilks P, Liyanage S, Miquel ME, Sahdev A, Rockall A. Effectiveness of semi-quantitative multiphase dynamic contrast-enhanced MRI as a predictor of malignancy in complex adnexal masses: radiological and pathological correlation. Eur Radiol 22(4):880–

890, 2012

27. Bhatia KS, King AD, Yeung DK, Mo F, Vlantis AC, Yu KH, Wong JK, Ahuja AT. Can diffusion-weighted imaging distinguish between normal and squamous cell carcinoma of the palatine tonsil? Br J Radiol, 83:753–758, 2010

28. Bidlek M, Kovács E, Fehér K, Gődény M. Újdonságok, új lehetőségek az emlődaganatok képalkotó diagnosztikájában. Magyar Onkológia, 59 (1): 44-55, 2015

29. Bipat S, Glas AS, Slors FJ, Zwinderman AH, Bossuyt PM, Stoker J. Rectal cancer: local staging and assessment of lymph node involvement with endoluminal US, CT, and MR imaging – a meta-analysis. Radiology, 232:773-783, 2004

30. Bisdas S, Baghi M, Huebner F, Mueller C, Knecht R, Vorbuchner M, Ruff J, Gstoettner W, Vogl TJ. In vivo proton MR spectroscopy of primary tumours, nodal and recurrent disease of the extracranial head and neck. European Radiology, 17:251-7, 2007

31. Bisdas S, Rumboldt Z, Surlan-Popovic K, Baghi M, Koh TS, Vogl TJ, Mack MG. Perfusion CT in squamous cell carcinoma of the upper aerodigestive tract: long-term predictive value of baseline perfusion CT measurements. AJNR Am J Neuroradiol, 31:576-581, 2010 32. Bisdas S, Seitz O, Middendorp M, Chambron-Pinho N, Bisdas T, Vogl TJ, Hammerstingl

R, Ernemann U, Mack MG. An exploratory pilot study into the association between microcirculatory parameters derived by MRI-based pharmacokinetic analysis and glucose utilization estimated by PET-CT imaging in head and neck cancer. Eur Radiol, 20:2358-2366, 2010

33. Blandino A, Gaeta M., Minutoli F, Pandolfo I. CT and MR findings in neoplastic perineural spread along the vidian nerve. European Radiology, 3, 521-527, 2000

34. Boér A, Szakáll S, Klein I, Kásler M, Vincze B, Tron L, Gődény M, Herzog H, Péter I, Ésik O. FDG PET imaging in hereditary thyroid cancer. European Journal of Surgical Oncology, 29 (10): 922-928, 2003

35. Borbély K, Szilágyi I, Kásler M. IV. PET/CT Multidiszciplináris Nemzeti Konszenzus Konferencia Állásfoglalása. Magyar Onkológia, 55:(2) pp. 117-127, 2011

36. Borbély K. Újdonságok és új lehetőségek a nukleáris medicina képalkotásban. Magyar Onkológia, 58(4): 232-238, 2014

37. Boyle P1, Ariyaratne M, Bartelink H, Baselga J, Berns A, Brawley OW, Burns H, Davidov M, Dinshaw KA, Dresler C, Eggermont AM, Gajurel D, Gordina G, Gray N, Kakizoe T, Karki BS, Kásler M, Kerr DJ, Khayat D, Kiselev A, Khuhaprema T, Klocker H, Levshin V, Martin-Moreno JM, McVie JG, Mendelsohn J, Napalkov NP, Ngoma TA, Park JG, Philip T, Pötschke-Langer M, Poudal HN, Rajan B, Ringborg U, Rodger A, Seffrin JR, Shanta V, Shrestha MM, Thomas R, Tursz T, de Valeriola D, Veronesi U, Wiestler OD, Zaridze D, Zatonski W, Zeng YX, Curbing tobacco’s toll starts with the professionals: World No Tobacco Day Lancet, 365 (9476):1990-1992, 2005

38. Bragg DG, Rubin Ph, Hricak H. Oncologic Imaging, 2nd Edition, David W.B. Saunders Company, 2002

39. Brandi ML, Gagel RF, Angeli A, Bilezikian JP, Beck-Peccoz P, Bordi C, Conte-Devolx B, Falchetti A, Gheri RG, Libroia A, Lips CJ, Lombardi G, Mannelli M, Pacini F, Ponder BA, Raue F, Skogseid B, Tamburrano G, Thakker RV, Thompson NW, Tomassetti P, Tonelli F, Wells SA Jr, Marx SJ. Consensus. Guidelines for diagnosis and therapy of MEN type 1 and type 2. J Clin Endocrinol Metab, 86: 5658–71, 2001

40. Brandt-Mainz K, Mu ̈ller SP, Go ̈rges R, Saller B, Bockisch A. The value of fluorine-18 fluorodeoxyglucose PET in patients with medullary thyroid cancer. Eur J Nucl Med, 27:

490–6, 2000

41. Bray F, Dos Santos Silva I, Moller H, Weiderpass E. Endometrial cancer incidence trends in Europe: Underlying determinants and prospects for prevention. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 14:1132-1142, 2005

42. Brocker KA, Alt CD, Eichbaum M, Sohn C, Kauczor HU, Hallscheidt P. Imaging of female pelvic malignancies regarding MRI, CT, and PET/CT: part 1. Strahlenther Onkol, 187: 611–618, 2011

43. Brown G, Radcliffe AG, Newcombe RG, Dallimore NS, Bourne MW, Williams GT.

Preoperative assessment of prognostic factors in rectal cancer using high-resolution magnetic resonance imaging. Br J Surg, 90:355–364, 2003

44. Brown G, Richards CJ, Bourne MW, Newcombe RG, Radcliffe AG, Dallimore NS, Williams GT. Morphologic predictors of lymph node status in rectal cancer with use of high-spatial-resolution MR imaging with histopathologic comparison. Radiology, 227:371-377, 2003

45. Brown G, Davies S, Williams GT, Bourne MW, Newcombe RG, Radcliffe AG, Blethyn J, Dallimore NS, Rees BI, Phillips CJ, Maughan TS. Effectiveness of preoperative staging in rectal cancer: digital rectal examination, endoluminal ultrasound or magnetic resonance imaging? Br J Cancer, 91:23–29, 2004

46. Brown G, Kirkham A, Williams GT, Bourne M, Radcliffe AG, Sayman J, Newell R, Sinnatamby C, Heald RJ. High resolution MRI of the anatomy important in total mesorectal excision of the rectum. AJR, 182:431–439, 2004

47. Brown G, Daniels IR, Richardson C, Revell P, Peppercorn D, Bourne M. Techniques and trouble-shooting in high spatial resolution thin slice MRI for rectal cancer. Br J Radiol, 78:245–251, 2005

48. Brown G, Daniels IR. Preoperative staging of rectal cancer. The MERCURY research project. Recent Result Cancer Res,165:58-74, 2005

49. Brown G. Colorectal cancer, Cambridge, 2007.

50. Brown DL, Dudiak KM, Laing FC. Adnexal masses:US characterization and reporting.

Radiology, 254:342-354, 2010

51. Carmody BJ, Otchy DP. Learning curve of transrectal ultrasound. Dis Colon Rectum, 43:193-197, 2000

52. Castelijns AJ, Van den Brekel MWM: Necknodaldisease. Head and Neck Cancer Imaging Medical Radiology Springer, 2006:293–309, 2006

53. Catalano OA, Rosen BR, Sahani DV, Hahn PF, Guimaraes AR, Vangel MG, Nicolai E, Soricelli A, Salvatore M. Clinical impact of PET/MR imaging in patients with cancer

undergoing same-day PET/CT: initial experience in 134 patients-a hypothesis-generating exploratory study. Radiology, 269:857-69, 2013

54. Chan ATC, Grégoire V, Lefebvre JL, Licitra L, Hui EP, Leung SF, Felip E. Nasopharyngeal cancer: EHNS-ESMO-ESTRO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol, 23(7):83-85, 2012

55. Chawla S, Kim S, Dougherty L, Wang S, Loevner LA, Quon H, Poptani H . Pretreatment diffusion-weighted and dynamic contrast-enhanced MRI for prediction of local treatment response in squamous cell carcinomas of the head and neck. AJR, 200:35-43, 2013

56. Chawla S, Kim S, Wang S, Poptani H. Diffusion-weighted imaging in head and neck cancers.

Future Oncol, 5:959–975, 2009

57. Chen J, Zhang Y, Liang B, Yang Z. The utility of diffusion-weighted MR imaging in cervical cancer. European Journal of Radiology, 74:101-106, 2010

58. Chikui T, Kawano S, Kawazu T, Hatakenaka M, Koga S, Ohga M, Matsuo Y, Sunami S, Sugiura T, Shioyama Y, Obara M, Yoshiura K. Prediction and monitoring of the response to chemoradiotherapy in oral squamous cell carcinomas using a pharmacokinetic analysis based on the dynamic contrast–enhanced MR imaging findings. European Radiology, 1-10, 2011

59. Chikui T, Kitamoto E, Kawano S, Sugiura T, Obara M, Simonetti AW, Hatakenaka M, Matsuo Y, Koga S, Ohga M, Nakamura K, Yoshiura K. Pharmacokinetic analysis based on dynamic contrast-enhanced MRI for evaluating tumor response to preoperative therapy for oral cancer. Journal of Magnetic Resonance Imaging, 36(3):589-597, 2012

60. Chikui T, Obara M, Simonetti AW, Ohga M, Koga S, Kawano S, Matsuo Y, Kamintani T, Shiraishi T, Kitamoto E, Nakamura K, Yoshiura K. The principal of dynamic contrast enhanced MRI, the method of pharmacokinetic analysis, and its application in the head and neck region. Int. Journal of Dentistry, 480659:10, 2012

61. Chong, VHF, Fan YF. Skull base errosion in nasopharyngeal carcinoma: detection by CT and MRI. Clin. Radiol, 51, 625-631, 1996

62. Chong V: Oral cavity cancer.Cancer Imaging, 5:S49–S52, 2005

63. Chong VF. Tumour volume measurement in head and neck cancer. Cancer Imaging, 7:47–

49, 2007

64. Chong VF, Ong CK: Nasopharyngeal carcinoma.Eur J Radiol, 66:437–47, 2008

65. Chua, DT, Sham, JS, Kwong, DL, Choy DT, Au GK, Wu PM. Prognostic value of paranasopharyngeal extension of nasopharyngeal carcinoma. A significant factor in local control and distant metastasis. Cancer, 78, 202-210, 1996

66. Chua, D.T.T, Sham, J.S.T, Kwong, D.L.W. Locally recurrent nasopharyngeal carcinoma:

treatment results for patients with computed tomography assesment. Int.J. Radiat. Oncol.

Biol. Phys, 41, 379-386, 1998

67. Chung HH, Kang SB, Cho JY, Kim JW, Park NH, Song YS, Kim SH, Lee HP. Accuracy of MR imaging for the prediction of myometrial invasion of endometrial carcinoma.

Gynecol Oncol, 104:654-659, 2007

68. Clark MA, Hartley A, Geh JI. Cancer of the anal canal. Lancet Oncol, 5(3):149-57, 2004 69. Cooper JS, Fu K, Marks J, Silverman S. Late effects of radiation therapy in the head and

neck region. Int J Radiat Oncol Biol Phys, 31:1141–64, 1995

70. Cooper JS, Cohen R, Stevens RE. A comparison of staging systems for nasopharyngeal carcinoma. Cancer, 1998, 83, 213-219, 1998

71. Crean SJ, Bryant C, Bennet J, Harris M. Four cases of polymorphous low- grade adenocarcinoma. Int J Oral Maxillofac Surg, 25:40–4, 1996

72. Curvo-Semedo L, Lambregts DM, Maas M, Thywissen T, Mehsen RT, Lammering G, Beets GL, Caseiro-Alves F, Beets-Tan RG. Rectal cancer: assessment of complete response to preoperative combined radiation therapy with chemotherapy--conventional MR volumetry versus diffusion-weighted MR imaging. Radiology, 260:734-43, 2011

73. Daling JR, Madeleine MM, Johnson LG, Schwartz SM, Shera KA, Wurscher MA, Carter JJ, Porter PL, Galloway DA, McDougall JK. Human papillomavirus, smoking, and sexual practices in the etiology of anal cancer. Cancer, 101(2):270-80, 2004

74. Das P, Bhatia S, Eng C Ajani JA, Skibber JM, Rodriguez-Bigas MA, Chang GJ, Bhosale P, Delclos ME, Krishnan S, Janjan NA, Crane CH. Predictors and patterns of recurrence after definitive chemoradiation for anal cancer. Int J Radiat Oncol Biol Phys., 68(3):794-800, 2007 75. Das SK, Niu XK, Wang JL, Zeng LC, Wang WX, Bhetuwal A, Yang HF. Usefulness of

74. Das P, Bhatia S, Eng C Ajani JA, Skibber JM, Rodriguez-Bigas MA, Chang GJ, Bhosale P, Delclos ME, Krishnan S, Janjan NA, Crane CH. Predictors and patterns of recurrence after definitive chemoradiation for anal cancer. Int J Radiat Oncol Biol Phys., 68(3):794-800, 2007 75. Das SK, Niu XK, Wang JL, Zeng LC, Wang WX, Bhetuwal A, Yang HF. Usefulness of