• Nem Talált Eredményt

Az ELTE Gothard Asztrofi zikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont 2017. évi tevékenysége

In document METEOR CSILLAGÁSZATI ÉVKÖNYV 2019 (Pldal 140-143)

Tudományos és oktatási tevékenység

Tudományos tevékenységünk alapjait a hagyományos csillagászati spektrosz-kópia (radiális sebességek, fundamentális paraméterek, kémiai összetétel meg-határozása) területe, illetve a Naprendszer kis égitestjei és az exobolygók kuta-tása alkotja.

Derekas Aliz kutatásainak középpontjában a csillagok pulzációjának vizs-gálata áll, különös tekintettel az oszcillációk és az árapály kölcsönhatásaira.

2017-es pályázatai alapján MTA Bolyai Posztdoktori Ösztöndíjban és ÚNKP Kiválósági Posztdoktori Ösztöndíjban részesült.

Mészáros Szabolcs továbbra is aktív résztvevője az APOGEE égboltfelmérő programnak és az SDSS-4 felmérésnek. Munkacsoportjának tagjaival (Dere-kas Aliz, Kovács József, Szigeti László) közösen az APOGEE adatainak kiér-tékelésével foglalkoznak, és a Tejútrendszer legöregebb csillagainak fejlődését tanulmányozzák.

Kovács József, Szigeti László és Mészáros Szabolcs a Space Telescope Scien-ce Institute (Baltimore, USA) kutatóival együttműködve a Hubble-űrtávcső utódjának szánt James Webb-űrtávcső színképelemző műszeréhez szükséges elméleti referencia-csillagszínképek kiszámolásán dolgozik.

Szabó M. Gyula a Naprendszer kis égitestjeinek vizsgálatában is részt vett, ELTE–MTA és ELTE–BME együttműködések keretein belül is. Vizsgálták a távoli Naprendszer égitestjeit (TNO) és a trójai kisbolygókat a Kepler és Herschel-űrtávcsövek mérései alapján. A „gömböc” kialakításában is részt vevő kutatókkal együtt természetes magyarázatot javasoltak az első intersztelláris égitest, az `Oumuamua elnyúlt alakjának magyarázatára. Szabó M. Gyula a CHEOPS (Characterising Exoplanet Satellite) exobolygókutató űrobszervató-rium Science Team tagja, a törmelékkorongos csillagok és a trójai kisbolygók munkacsoportjának vezetője. Részt vettünk a következő generációs űrtávcső, a PLATO 2.0 előkészítésében is.

Kutatóutak, konferenciák, szakmai testületi munka

Megszerveztük az ún. Big Data-val foglalkozó csillagászati tudományág 2017-es tavaszi konferenciát (EU COST Action – BigSkyEarth 2017), amelyen a partnerországok 30 kutatóját láttuk vendégül. A Gothard Obszervatórium-ból a konferencián részt vett Csák Balázs, Kovács József, Mészáros Szabolcs (előadóként is), Szabó M. Gyula (előadóként is) és Szigeti László. A szervezési feladatokban Bunce Júlia, Csák Balázs, Rácz Diána Katalin és Szabó M. Gyula működött közre. Részt vettünk a második egyhetes Big Data tehetséggondozá-si képzés megszervezésében és lebonyolításában, a 2017 áprilisában Angliában, Prestonban megrendezett workshopon fi atal kutatónk, Szigeti László is részt vett. Részt vettünk a BigSkyEarth 2016 őszi workshopján Várnában és a nyári konferenciáján.

A CHEOPS Science Team találkozóin állandó, rendszeres részvételünkkel (március: Porto; június: Graz; szeptember: Tenerife, december: Liège), és a két-hetenként tartott webes csoportmegbeszéléseken tanúsított aktivitásunkkal Magyarország a konzorcium legaktívabb résztvevője. Részvételünkkel folyik a más bolygók körüli holdak, gyűrűk, a bolygós rendszerek körüli törmelék-korongok és a trójai pályán keringő kisbolygófelhők kutatása. Derekas Aliz a TASC3-KASC10 konferencián képviselte a Gothard Obszervatóriumot 2017.

júliusban, Birminghamben. A konferencia témája a TESS űrtávcső pulzáló vál-tozócsillagai voltak. Júliusban Derekas Aliz és Szabó M. Gyula a CHEOPS űrtávcső 2017-es tudományos konferenciáján vett részt Seggauban. 2017. jú-liusban részt vettünk az SDSS IV. konferenciáján Chilében. A Gothard Ob-szervatórium delegációját Mészáros Szabolcs, Kovács József és Szigeti László alkották. A konferencián három előadásban ismertették a Gothard Obszerva-tóriumban zajló spektroszkópiai kutatásokat. Derekas Aliz 2017. szeptember-ben részt vett Niepołomicészeptember-ben az RR Lyrae csillagok 2017-es konferenciáján.

Szigeti László szeptember 13–17. között a NEON School-on (La Palma), no-vemberben pedig az Asterics School-on (Madrid) vett részt, ahol nagy távcsö-ves észlelések és Big Data alkalmazások álltak a középpontban.

Együttműködésünk az ELTE Fizikai Intézettel és az MTA CSFK Csillagászati Intézettel folyamatos és kiváló. 2017ben közöltük az ELTE környezetfi -zikai és biológiai kutatócsoportjaival közösen végzett, teljeségbolt-polarizációs kísérletsorozat négyéves, folyamatos megfi gyeléseinek összegző cikkét.

Az ELTE GAO és MKK 2017. évi tevékenysége

Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont 2017. évi tevékenysége Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont 2017. évi tevékenysége

Kovács József a Magyar Csillagászati Egyesület elnökségi tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Vas Megyei Csoport elnöke. Szabó M. Gyula a TIT Vas Megyei Csoport alelnöke.

Nemzetközi testületekben betöltött funkcióink: Derekas Aliz a Kepler és a TESS űrtávcsövek egyik munkacsoportját vezeti. Szabó M. Gyula az EU Big-SkyEarth COST-action menedzsment bizottság tagja, a CHEOPS és PLATO 2.0 épülő űrtávcsövek tudományos bizottságának tagja, mindkét küldetésben munkacsoport-vezető. Mészáros Szabolcs az SDSS-4 APOGEE égboltfelmérés nem amerikai partnerkutatója (External Researcher).

Közművelődési tevékenység és tehetséggondozás

Aktív részesei vagyunk az ELTE oktatási tevékenységének. Munkatársaink 2016-ban 14 kredit csillagászati kurzust tartottak az ELTE fi zikus- és csillagász-képzése keretében, nappali és levelezős csillagász-képzések formájában. Három hallgató témavezetését is végezzük. Új PhD-hallgatónk Szigeti László, Mészáros Szabolcs vezetésével végzi kutatásait; és egy PhD-hallgató konzulensi feladatait is ellátjuk.

Bírálóként 3 PhD-védésben és 3 MTA doktori eljárásban vettünk részt.

Gothard Jenő tevékenységét országos léptékű fotó-vándorkiállítás keretében mutattuk be a budapesti Műszaki Múzeumban, majd május 25-től a Sava-ria Megyei Hatókörű Városi Múzeumban. A SavaSava-ria Múzeummal kialakított együttműködés eredményeképpen 2017-ben a csillagászat tematikája köré épülnek az intézmények tematikus programjai.

Megkezdtük Gothard Jenő civil fotográfi ai munkásságának feldolgozását.

Digitalizáltuk a chicagói világkiállítás és Gothard Jenő amerikai körutazásá-nak teljes fényképanyagát, mintegy 500 képet. Az anyag digitális rekonstruk-ciója és feldolgozása (pontos helyszínek azonosítása, időpontok stb.) jelenleg folyamatban van, a későbbiekben kiadványban tesszük közzé.

Megkezdtük Gothard Jenő és Max Wolf levelezésének feldolgozását, a tu-dománytörténeti szempontból is kimagasló érdekességű anyagot gazdagon jegyzetelt kiadásra készítjük elő. Mindkét anyag Gothard Jenő életének leg-fontosabb forrásai közé tartozik, az eredeti forrásközlések a Gothard-kutatás mérföldkövei lesznek.

2017-ben ünnepeltük alapítónk, Gothard Jenő születésének 160. évforduló-ját. A Székesegyházban egész napos ingakísérletet mutattunk be, amelyen több Az ELTE GAO és MKK 2017. évi tevékenysége

ezer gyerek vett részt, és köszönthettük Tours városának delegációját is. Az ünnepi eseményhez kapcsolódott a fotókiállításunk szombathelyi megnyitója is. A Gothard Obszervatórium 135 évét díszes kiállítású, gazdagon illusztrált, kétnyelvű kötetben mutattuk be, a kiadvány az ELTE intézmények kiadványa-inak sorába illeszkedik.

Kovács József fordításában megjelent Jorge Cham, Daniel Whiteson: We have no idea (Halványlila gőzünk sincs) című könyve, az Európa Könyvki-adó gondozásában. A könyv kritikai fogadtatása kiváló volt, a kritika kiemelte, hogy ez az első könyv Magyarországon, amely a világegyetem gyorsuló tágulá-sáról értesíti az olvasót, és részletesen útba igazítja az eddig (és máig) ismeretlen sötét energia mibenlétével kapcsolatban.

2017 februárjában és decemberében tartottuk meg a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolával közösen a városi csillagászati vetélkedőt az általános iskola 3–4. osztályos tanulói számára. Az egyre nagyobb népszerűségnek ör-vendő vetélkedőn 36 diák vett részt.

Vincze Ildikó vezetésével töretlenül sikeres az általános iskolai és a középisko-lai korosztályt megcélzó természettudományos szakkör. 2017-ben két szakkörös csoportot indítottunk. A legkiválóbb szakkörös tanulókat a csillagászati diák-olimpia csapatába is szeretnénk bevonni, diák-olimpiai felkészítésüket megkezdtük.

Jelen vagyunk az online médiában: 2017-ben munkatársaink közel 70 cik-ket jegyeztek a csillagaszat.hu oldalon. Rendszeresen juttattunk anyagokat az országos és a helyi médiába is.

Kovács József vezetésével kapcsolódunk be a csillagászati diákolimpiai moz-galomba (szakkör, válogatóverseny, nyári tábor, hazai és nemzetközi felkészü-lési verseny, nemzetközi döntő). Augusztus 30. – szeptember 1. között Ma-gyarország, Szlovénia és Horvátország olimpiai csapatainak közös felkészítésén vettünk részt. A diákolimpiára 2017. novemberben Phuketben (Th aiföld) ke-rült sor, a magyar csapatot obszervatóriumunkból Kovács József vezette.

Az év során 1000 fő csoportos, regisztrált látogató és hasonló számú nem regisztrált látogató tekintette meg tudománytörténeti kiállításunkat, esti be-mutatóinkon is több mint ezren vettek részt. Kiemelkedő esemény volt a ku-tatók éjszakája, amikor egyetlen este 800 látogatót fogadtunk. Szombathelyen és az ország számos pontján előadást tartottunk a jövő óriástávcsöveiről, a földi kozmikus becsapódásokról, a klimatológiai veszélyekről, a csillagászat meg-jelenéséről a fi lmekben, amelyeken összesen szintén ezerre tehető közönséget értünk el. Fotókiállításunk megnyitóján 80-100 érdeklődő vett részt,

könyvbe-Az ELTE GAO és MKK 2017. évi tevékenysége

Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont 2017. évi tevékenysége Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont 2017. évi tevékenysége

mutatónkon 55 főt regisztráltunk, a Foucault-inga működését 2017-ben is több ezer gyerek fi gyelhette meg. Kiállításunkat a Műszaki Múzeumban mintegy 500-an látogatták, a Savaria Múzeumban pedig több ezren.

Pályázatok

2017-ben folytatódott a GINOP 2.3.2.-15 „Kozmikus hatások és kockázatok”

című, MTA CSFK-val konzorciálisan megvalósított kutatási programunk (Gothard Obszervatórium konzorciumi partner projektvezetője: Szabó M.

Gyula). Mészáros Szabolcs MTA Prémium posztdoktori ösztöndíjban része-sült, és NKFIH (OTKA) pályázat keretében a Galaktikus archeológia: a Tejút-rendszer története a nagy égboltfelmérő programok korában c. kutatási prog-ramjával. Derekas Aliz sikeresen zárta Eötvös Posztdoktori ösztöndíját, és a Kettős rendszerekben pulzáló csillagok spektroszkópiája c. kutatási programjá-val Bolyai János Posztdoktori Ösztöndíjat és az Emberi Erőforrások Miniszté-riuma által az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében meghirdetett Kutatói Ösztöndíjat nyert. Sikeres megvalósítással zártuk a Gothard Obszervatórium és az ELTE Rektori Hivatalának közös részvételével az NKA könyvpályázati támogatását a Gothard Obszervatórium történetét bemutató kiadványhoz.

Személyi ügyek

2017. februártól asszisztensi kinevezéssel Bunce Júlia vezeti a Gothard Obszer-vatórium titkárságát.

A Nemzeti Múzeummal együttműködve 2017 nyarán közfoglalkoztatásban fogadtuk Tegyei Andrást és Kiss Viktóriát. Mindketten hamarosan elhelyez-kedtek a munkaerőpiacon.

Infrastrukturális fejlesztések

2017. során elkezdődtek a „Kozmikus hatások és kockázatok” pályázat meg-valósításához kapcsolódó beruházási-karbantartási feladatok. Ennek keretében teljes felújítjuk a Gothard Obszervatórium B épületét, amely a szakkörös és Az ELTE GAO és MKK 2017. évi tevékenysége

táboros tevékenységek fő színhelye. Teljesen megújult az 50 centiméter tükör-átmérőjű, automatizált és távvezérlésű Cassegrain-teleszkóp optikája, és besze-reztünk egy CMOS-detektort, amellyel elkezdődhetnek a gyors képalkotási megfi gyelések. A 2017. őszi tereprendezést követően az obszervatórium kertje is megújul.

Az ELTE GAO és MKK 2017. évi tevékenysége

In document METEOR CSILLAGÁSZATI ÉVKÖNYV 2019 (Pldal 140-143)