• Nem Talált Eredményt

A Magyar Csillagászati Egyesület 2017. évi tevékenysége

In document METEOR CSILLAGÁSZATI ÉVKÖNYV 2019 (Pldal 127-130)

Szerencsés helyzet, ha egy-egy év rendezvényeit, eseményeit valamilyen év-fordulóhoz lehet kapcsolni. 2017-ben emlékezhettünk meg Charles Messier (1730–1817) halálának kétszázadik évfordulójáról, ezért logikus volt, hogy egyesületi programjainkat is – legalább részben – a nagy francia csillagász em-lékének szenteljük. A Messier-év rendezvényei között szerepelt jubileumi Mes-sier-maraton épp úgy, mint előadások, előadás-sorozatok, távcsöves bemutatók és más események.

Alig van olyan távcsöves bemutató, amelyen el ne hangozna Messier neve, akár az általa felfedezett vagy lajstromba vett mélyég-objektumok, akár az üstö-kösök kerülnek szóba, személye szinte megkerülhetetlen. Igen jól sikerült a már-cius 31. és április 2. között szervezett hortobágyi Messier-maraton. A mátapusz-tai Fecskeház Erdei Iskola ideális feltételeket biztosított a Messier-hétvégének, szinte tökéletes körkilátás mellett teljesíthettük észlelőprogramjainkat, ráadásul az időjárás is kedvezően alakult: két kiváló átlátszóságú éjszaka követte egymást.

A hortobágyi Messier-maraton résztvevőinek csoportképe a Hortobágyi Csillagda előtt (Zajácz György felvétele)

Ugyancsak Messier tevékenysége volt a Meteor 2017 Távcsöves Találkozó egyik fő témája is. A Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifj úsági Tábor terü-letén immár tizenkettedszer találkoztak a magyar amatőr csillagászok az au-gusztus 17–20. közötti hosszú hétvégén. Az előadásokkal, műhelyfoglalkozá-sokkal színesített találkozón összesen 369-en vettek részt – több törzstáborozó inkább az Egyesült Államokból augusztus 21-én látható teljes napfogyatkozást választotta –, emellett az utóbbi évek tendenciáinak megfe-lelően észlelésre is lehetőség nyílt, hiszen az első két éjszaka derült volt. Tarjá-ni táborunkban kezdte el készíteTarjá-ni Szőke Balázs és forgatócsoportja a Csillag-nézők című dokumentumfi lmet, amelyet 2018. február 19-én mutattak be az MTA székházában.

Ifj úsági csillagásztáborunknak ismét a pénzesgyőri Pangea-ház adott ott-hont. A július 16–22. közötti időszakban 23 fi atal kapott elméleti és gyakor-lati képzést a különféle csillagászati megfi gyelési területekről Kiss Áron Keve táborvezető és segítői, Nagy Balázs és Szűcs Mátyás jóvoltából. A sok derült éjszakának köszönhetően szép számú rajzos megfi gyelés született, amelyek az MCSE észlelési oldalára (eszlelesek.mcse.hu) is felkerültek.

Aktívabb helyi csoportjaink is kivették részüket a táborszervezésből. A XVII.

MCSE Kiskun–Neptunusz Csillagászati Észlelőtábornak ismét a jászszentlász-lói Kézművestanya adott otthont (július 21–30.), a Vega ’17 Nyári Amatőrcsil-lagász Megfi gyelőtábort (július 22–29.) pedig az Arkánum Vendégház fogadta be a Vas megyei Ispánkon.

A 2017-es évet Charles Messier emlékének szenteltük. Részlet a Meteor 2017 Távcsöves Találkozó csoportképéből, a Messier-molinóval.

A Magyar Csillagászati Egyesület 2017. évi tevékenysége A Magyar Csillagászati Egyesület 2017. évi tevékenysége

Helyi csoportjaink is alaposan kivették részüket a már országosan hagyo-mánnyá vált csillagászat napja (április 29.), a múzeumok éjszakája (június 24.) és a kutatók éjszakája (szeptember 29.) rendezvényeiből. Óbudán, a Polaris Csillag-vizsgálóban a jeles napokon ingyenes nyitva tartással vártuk az érdeklődőket – ezalól csak a múzeumok éjszakája kivétel –, alkalmanként az Utazó Planetárium munkatársai is erősítették csapatunkat népszerű, családbarát programjaikkal.

Az amatőr csillagász mozgalom fontos helyszínei a bemutató (közösségi) csillagvizsgálók. Székesfehérvárott 1967. szeptember 14-én avatták a város be-mutató csillagvizsgálóját, amely jelenleg is üzemel, immár A Szabadművelődés Házában. A kerek évfordulóra jól szervezett találkozóval emlékeztek a fehérvári amatőrök, Hudoba György vezetésével. A találkozó jó lehetőséget nyújtott az elmúlt évtizedek eredményeinek áttekintésére, és arra is, hogy a testvérintéz-mények is bemutassák tevékenységüket. A fehérvári bemutató csillagvizsgáló főműszere ma is az az Orgoványi János-féle 30 cm-es Newton, amely már 1967-ben is szolgálta az ismeretterjesztést. Ezzel a távcsőtípussal szerelték fel a kor-szak bemutató csillagvizsgálóit, azonban mára csak három ilyen műszer van használatban. Székesfehérváron kívül hasonló távcsővel dolgoznak a győri és a miskolci bemutató csillagvizsgálóban is – mindkét testvérintézmény képvi-seltette magát a fehérvári ünnepségen, amelyen közel 100 érdeklődő vett részt.

A fehérvári találkozó különösen emlékezetes pillanatai voltak azok, amikor a Hungarikum együttes tagjai (Mudris Anett és Kremniczky Géza) előadták a Csillagász-indulót, amely évtizedek óta nem hangzott el amatőr csillagász találko-zón. Ezt az „indulót” Kulin György és ba-ráti köre énekelte gyakorta régi csillagász-találkozókon esténként, fehér asztalnál.

A Polaris Csillagvizsgáló idén először csatlakozott a kisbolygók világnapjához – az ENSZ és az UNESCO által szente-sített világnap június 30-ára esik, a Tun-guz-meteor 1908-as robbanására emlé-keztetve. A világnap jó lehetőséget nyújt a kisbolygókkal kapcsolatos ismeretek megosztásához, beleértve a hazai csilla-gászok eredményeit is. 2017-ben először távcsöves bemutatóval vettünk részt a

gö-A Hungarikum együttes tagjai előadják a Csillagász-indulót a székesfehérvári jubile-umi találkozón (Mizser Attila felvétele)

döllői Természetfi lm Fesztiválon, az MTA Kommunikációs Főosztálya felkéré-sére pedig csatlakoztunk a Magyar Tudomány Hónapja rendezvénysorozathoz.

A Polaris Csillagvizsgálóban – rövid, néhány napos szüneteket kivéve – egész évben heti három estén vártuk a látogatókat távcsöves bemutatóinkra, emel-lett különböző szakköri foglalkozásainkon sajátíthatták el az amatőr csillagá-szat gyakorlati tudnivalóit tagtársaink. Asztrofotós szakkörünk foglalkozásait Csoknyai Attila és Tóth Krisztián szervezték, észlelőszakkörünket Hannák Judit, a tükörcsiszoló szakkört pedig Tardos Zoltán. Gyermekszakkörünket Tóth Krisztián vezette, míg középiskolásunkat Horvai Ferenc (akit távollété-ben gyakran helyettesített Kiss András). A változócsillag-észlelők számára Ja-kabfi Tamás szervezte a fotometriai szakkört.

Egy közösségi csillagvizsgáló életében igen fontos szerepet tölt be az a közös-ség, amely az intézményt működteti, ellátja a napi feladatokat, fogadja az érdek-lődőket, a csoportokat. A 2017-es évben legszorgalmasabb távcsöves bemutató-ink a következők voltak: Jakabfi Tamás, Kárpáti Ádám, Molnár Péter, Mártha Zoltán, Sárközi József, Török Tünde és Zsíros Zoltán. Az év folyamán Mártha Zoltán nem csupán a távcsöves bemutatásokból vette ki a részét, de a Polaris helyiségeinek és homlokzatának festését is elvégezte. Zsíros Zoltán tagtársunk – szakmájára nézve faipari technikus – igen esztétikus távcsőtárolót készített a Polaris teraszára, amivel valamelyest enyhültek műszertárolási gondjaink.

Adományokból sem volt hiány: gyermekszakkörünk számára egy magánsze-mély támogatásának köszönhetően sikerült beszereznünk egy Saturn–V

A Polaris gyermekszakkör tagjai az elkészült Saturn–V holdrakétával (Mizser Attila felvétele)

A Magyar Csillagászati Egyesület 2017. évi tevékenysége A Magyar Csillagászati Egyesület 2017. évi tevékenysége

Lego-készletet. A gyerekek foglalkozásról foglalkozásra haladva építették meg az „óriásrakétát”, miközben sokat tanulhattak az űrhajózásról, a Holdról és meghódításáról. Közel egy év alatt sikerült több mint másfél millió forintnyi adományt összegyűjtenünk, amit egy új, 80 mm-es Lunt H-alfa naptávcső be-szerzésére fordíthattunk. Az eszközt a Polaris Csillagvizsgálóban, kihelyezett bemutatóinkon, illetve táborainkban használjuk.

A Polaris központi helyzetének megfelelően 2017-ben is több találkozónak adhattunk otthont. Április 1-jén a meteoritgyűjtők találkoztak intézményünk-ben (Kereszty Zsolt szervezéséintézményünk-ben), július 1-jén a napészlelők gyűlhettek ösz-sze nálunk (ösz-szervező: Hannák Judit), október 14-én pedig a mélyegesek adtak egymásnak randevút (Sánta Gábor vezetésével). Utóbbi találkozó egyik témája természetesen Charles Messier és tevékenysége volt.

Napóra Szakcsoportunk ezúttal Győrbe látogatott: szeptember 23-án a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban tartotta XIII. találkozóját, Marton Géza szakcsoportvezető szervezésében. Változócsillag Szakcsoportunk ismét az MTA CSFK Csillagászati Intézetében tartotta éves találkozóját. A november 11-i esemény igen színvonalas programjának összeállítása Kiss László szakcso-portvezető érdeme. Ez volt a szakcsoport eddigi leglátogatottabb találkozója, amelyen közel hetvenen vett részt.

Idei rendes közgyűlésünket ismét az óbudai Esernyős – Óbudai Kulturá-lis, Turisztikai és Információs Pont kiállítótermében tartottuk. Itt vehette át két tagtársunk, Tóth Éva és Török Tünde Egyesületünk elismerő oklevelét (az MCSE és a Polaris munkájának folyamatos segítéséért). Benkő Józsefnek és Szabados Lászlónak is elismerő oklevelet adományozott az MCSE elnök-sége – a Meteor csillagászati évkönyv megjelentetésében nyújtott folyamatos közreműködésükért.

A Polaris Csillagvizsgáló előadás-sorozatai 2017-ben Charles Messier Csillagászati Szabadegyetem

Február 7. Messier felfedezései (Tóth Imre)

Február 14. A Tejútrendszer matuzsálemei: a gömbhalmazok világa (Kiss László) Február 21. Az M1, azaz a Rák-köd (Tóth Krisztián)

Február 28. Messier és a mélyég-objektumok (Sánta Gábor)

Március 7. Óriás fekete lyukak és egy darabokra hullott műhold története (Werner Norbert)

Március 14. A nyílthalmazok világa (Hanyecz Ottó)

Március 21. Messier objektumai és a magyar csillagászat (Mizser Attila) Március 28. Húsz éve járt itt a Hale–Bopp-üstökös (Sárneczky Krisztián) Április 4. Mare Humorum (Mizser Attila)

Április 11. Messier galaxisai – rádiótávcsövekkel (Frey Sándor) Április 18. Ha Messier-nek fényképezőgépe lett volna… (Éder Iván) Április 25. A 18/19. század fordulójának magyar tudománya (Gazda István) Május 2. Extragalaktikus változók (Kiss László)

Május 9. A Rák-ködtől a kis zöld emberkékig és vissza – 50 éve fedezték fel a pulzárokat (Vinkó József)

Óbudai csillagok 2017

Október 3. Hatvan éve repült a Szputnyik–1 (Horvai Ferenc) Október 10. Változócsillagászat 2.0 (Kiss László)

Október 17. Cassini, a gyűrűk ura (Erdős Géza)

Október 24. A kék Tycho-kráter és az év asztrofotósai (Francsics László) Október 31. Amerikai teljes napfogyatkozás (Presits Péter)

November 7. A szovjet és orosz csillagászat száz éve (Kálmán Béla) November 14. Öt földrész csillagai (Ladányi Tamás)

November 21. Hell Miksa nyomában (Mizser Attila)

November 28. A V-2-től az első űrrepülésig (Schuminszky Nándor) December 5. GW170817: új csillagászat született (Kiss László)

Az MTA CSFK Csillagászati Intézetének 2017. évi tevékenysége KISS LÁSZLÓ – SZABÓ RÓBERT

Az MTA CSFK Csillagászati Intézetének

In document METEOR CSILLAGÁSZATI ÉVKÖNYV 2019 (Pldal 127-130)