• Nem Talált Eredményt

Egy alapjog mint büntetőjog-ellenességet kizáró ok:

vizsgálati séma

A fentieket összegezve: nem az alapjog (itt a szólásszabadság) keretei túllépésének az absztrakt kimondása vezet át a büntetőjogi minősítés kérdéséhez, hanem:

1. először azt kell vizsgálni, hogy van-e egyáltalán olyan tényállás a Btk.-ban, amely alá az adott cselekmény szubszumálható;

2. ha ilyen van, akkor utána kell megvizsgálni azt, hogy alapjogi mérlegeléssel szük-séges-e a tényállás alkalmazási körét megszorítani, azaz a tényállás által lefedett magatartások közül van-e olyan, amely még valamely releváns alapjog (itt a szó-lásszabadság) védelmét élvezi (alkotmánykonform normaértelmezés, restrikció);

3. ha az alkotmánykonform restrikció nem szükséges, akkor a bűncselekmény meg-valósulását ki kell mondani;

4. ha pedig szükséges lenne, de – az értelmezés korlátaira tekintettel – nem lehet-séges, akkor a norma alkotmányellenességének megállapítását kell az Alkotmány-bíróságnál kezdeményezni.

Sajnálatos módon a Legfelsőbb Bíróság Budaházy-ügyben hozott felülvizsgálati dön-tése, amelyben felmentette a vádlottat, az anonim határozatok tárában nem elérhető.44 Az alapjogi mérlegelés vizsgálata szempontjából fontos volna a felülvizsgálati döntés megismerése is. Mindenesetre az első- és másodfokú döntések egyaránt olyan mód-szertani hibában szenvednek, amelyet – általános jellegére figyelemmel – érdemesnek és szükségesnek tartottam elemezni.

44 A felmentésről szóló sajtóhírek közül lásd például http://www.origo.hu/itthon/20080130-felmentettek-budahazy-gyorgyot.html. A sajtóhírekből annyi kiolvasható, hogy a Legfelsőbb Bíróság úgy ítélte meg, hogy a cselekmény nem meríti ki az 1978. évi Btk. 139. § (2) bekezdésének fogalmi elemeit, tekintettel arra, hogy a felhívás nem elég konkrét és közvetlen. Azaz a felülvizsgálati döntés – ha a tartalmát tekintve a sajtóhíreknek hinni lehet – közvetett módon rámutat az általam szóvá tett módszertani hibára. Ha ugyanis az elsőként elvégzendő szubszumciósorán arra a következtetésre jutunk, hogy a cselekmény nem is tényállásszerű, akkor bármilyen alapjogi mérlegelés teljesen szükségtelen.

IV.

Szabálysértési jog

Nagy Marianna

1

A kihágástól a kihágásig

A Király Tibor professzor úr tiszteletére rendezett konferencia és ezen kötet előadá-sainak közös pontja a kodifikációs kölcsönhatásokvizsgálata volt. A büntető anyagi és eljárási jog, valamint a büntetés-végrehajtási jog területén talán magától értető-dőbbek ezek a kölcsönhatások. A szabálysértési jog a legjobb példája annak, hogy a jogalkotás és a joggyakorlat, és különösen a büntetőpolitika nem elsősorban jogágak-ban, és nem kristálytiszta dogmatikájogágak-ban, hanem rövid távon megoldandó feladatokban gondolkodik, s ennek következményeit leginkább a jogtudomány képes megvilágítani.

Azért is érdekes ez a jogterület, mert nem csupán a büntetőjogi kölcsönhatásokat vizs-gálhatjuk, hanem egy másik jogág, a közigazgatási jog kodifikációs gyakorlatára is figyelemmel kell lennünk. Emiatt sokrétűbb, bonyolultabb kapcsolatrendszeren ke-resztül érthetők meg a kihágási jog és a szabálysértési jog kapcsolatai. Király Tibor munkássága ezen a területen is megkerülhetetlen, ezért különösen megtisztelő szá-momra, hogy a büntetőtudományok képviselői mellett kívülállóként, a közigazgatási jog oldaláról is hozzátehetek néhány színt a konferencia és a kötet palettájához.

A kihágási jog vizsgálata sokáig a büntetőjogászok privilégiuma volt, hiszen a jog-intézmény kialakulásától formális megszűnéséig a büntetőjog részét képezte. Maga a trichotómia elfogadása alighanem a magyar jogalkotás aranykorára esett, hiszen soha azóta nem adatott olyan lehetősége a jogalkotónak, hogy több évtizeden keresztül érleljen egy problémát, járjon körül megoldási lehetőségeket, és csaknem egy-hangú szakmai konszenzus kialakítása után fogadjon el egy olyan megoldást, amely több mint egy évszázadra meghatározza egy jogág sorsát. A dichotómia-trichotómia vita ilyen volt, és minden mai jogtudománnyal foglalkozó szakember irigyli azokat a boldog békeidőket, amikor még az alábbi veretes nyelven indokolták a jogalkotói döntéseket:

1 Nagy Marianna egyetemi tanár, ELTE ÁJK.

Különben is minden nagyszerű és bámulatos haladás mellett, számosak még mai napig is a büntetőjog vitás pontjai; a kettős vagy hármas felosztás; a halálbüntetés, az életfogytig tartó szabadságbüntetés, a szabadságbüntetések nemei, azok végrehajtásának legjobb, az igazságnak és az állam egyéb érdekeinek megfelelő módja és föltételei; ezen büntetések leghosszabb tartamának meghatározása; a minimum; az absolut, vagy a viszonylag hatá-rozott, vagy határozatlan büntetések; a büntetések átváltoztatása, s ennek határai; ezek, s hasonló kérdések, mindannyi vitapontok a bölcsészek, az államférfiak, a jogászok, a hu-manisták, az orvosok és a fogházigazgatók között; s vitás kérdései az egymással ellentét-ben álló rendszereknek.2

A kihágási büntető törvénykönyv ekképpen indokolja a trichotómiát:

A büntető törvények ugyanis nincsenek kimeritve a bűntettek és vétségek, valamint ezek büntetéseinek meghatározásáról rendelkező törvények vagy törvénykönyv által. Az em-litett csoportba tartozó cselekményeken kivül van még egy külön csoportja a cselekvé-seknek és a mulasztásoknak, melyeket büntetés terhe alatt tiltani, vagy melyeknek telje-sitését büntetési sanctió mellett rendelni, a társadalmi rend, a polgárok nyugalma, a személy- és vagyon-biztonság követelik. – E csoportot képezik a rendőri kihágások.

Változatos és tarka vegyülete a szándékosan, vagy gondatlanságból elkövetett, illetőleg elmulasztott – a jogsértő vagy csupán jogot veszélyeztető cselekményeknek és mulasz-tásoknak az, a melyet a rendőri kihágások elnevezése alatt összefoglal a jogtudomány, és összefoglalnak a törvények a nélkül, hogy az ide foglalt cselekmények emlitett tarkasá-gánál fogva, a rendőri kihágások lényegét egy átalános és caracteristicus fogalom-meghatározássalmegjelölni, s ez által az elvi különbséget ezen, és a büntetendő cselek-mények másik csoportjai közt megállapitani sikerült volna. A rendőri kihágások nevezete alatt előforduló, s mint ilyenek büntetendő cselekményeknek túlnyomó többsége mind-azonáltal vagy a bűntettek, vagy pedig a nagyobb veszélyek megelőzésére lévén irányoz-va, az uralkodó szempontot a reatumok ezen természete képezi, s ennek megfelelőleg a praeventiv justitiában található fel a kapocs, mely az egyes kihágásokat egy közös ke-retben egyesíti. Ámbár tagadni nem lehet, hogy a mint a kihágások közt is fordulnak elő egyes cselekmények, melyek e szempont alá nem foglalhatók, ugy másrészről, a büntető törvénykönyvben – habár csak kivételesen, előfordulnak oly vétségek is, melyeknek lé-nyege és természete kétségtelenné teszi, hogy büntetendő voltuk szintén a praeventiv jus-titia érdekeiben találja alapját és igazoltságát.3

2 1878. évi V. tc. a magyar büntető törvénykönyv a büntettekről és vétségekről (Csemegi-kódex), indokolás.

3 1879. évi XL. tc. a magyar büntető törvénykönyv a kihágásokról (Kbtk.), indokolás.

A két idézet csak látszólag a büntetőjogászok belügye, azonban a közigazgatási jog szempontjából is van jelentősége. A közigazgatási jogi szankcióelmélet ugyanis éppen a büntetőjogi kodifikációt tekinti az origónak,annak a pontnak, amikortól el-kezd leválni a közigazgatási jogi szankció a büntetőjogról, és még ha el-kezdetben bá-tortalanul is, de elindulhatott a legfiatalabb jogág szankcionáló mechanizmusainak emancipációja. Miközben a kihágás a büntetőjogi trichotómia alsó szélén helyezkedett el, kezdetben ennél több, a közjog egységes szankciója volt,4egyszerre szolgált a cse-kély fokban veszélyes cselekmények gyűjtőhelyéül, és az egyre aktívabb közigazga-tási célok kikényszerítésének eszközéül. Igaz volt ez a büntetőjogi kodifikáció előtt és után is. A különbség csupán annyi, hogy a kodifikáció után nyilvánvalóvá váltak azok a jellemzői az egyes kihágási csoportoknak, melyek meghatározták a későbbi fejlődési irányaikat. A Kbtk.-ban foglalt tényállások elsősorban a bagatell büntetőjog körébe tartozó tényállásokat foglalták össze, a kívül maradókra leginkább az ún.

közigazgatás-ellenességvolt a jellemző. De ezek a jellemzők korántsem voltak kizá-rólagosak. Király Tibor kihágásokkal foglalkozó tanulmánya5is igazolta, hogy igen nagy volt a keveredés a két joganyag között, illetve rámutatott arra is, hogy a bűntettek és vétségek között is voltak közigazgatás-ellenes cselekmények, csak arányuk jóval kisebb volt, mint a kihágási jogban. Másrészről a 19. század második felében rend-kívül intenzív közigazgatási kodifikációs munka is hatással volt a kihágási jog súly-pontjának eltolódására: a Kbtk.-n kívül maradt tényállások elbillentették a közigaz-gatási jogérvényesítés felé a kihágásokat.6A sorra megjelenő ágazati törvények egyre több olyan tényállást statuáltak, amelyek kívül maradtak a Kbtk.-n, és egyértelművé tették a jogintézmény lényeges tartalmát és funkcióit. Ez a tételesjogi helyzet gya-korlatilag az 1950-es évek elejéig változatlan volt, és kiszolgálta a jogpolitika és gyakorlat igényeit.

A teljes elmélettörténeti értékelésre e helyütt nincs mód, ugyanakkor a későbbi ko-difikációs megoldások megértéshez és értékeléséhez mindenképpen jelezni kell, hogy már a 20. század elején megjelent a német szakirodalomban James Goldschmidt7 ne-véhez fűződően a közigazgatási büntetőjogielmélet, amely megpróbálta a részben spontán jogfejlődés nyomán kialakult helyzet elméleti hátterét tisztázni. Goldschmidt

4 MOLNÁRMiklós: Adalékok a közigazgatási jogi szankció hazai elmélettörténetéhez. (Az 1945 előtti szakirodalom.)Budapest, 1990. 15. o.

5 KIRÁLYTibor: Kihágások a magyar jogban.In MÓRAMihály (szerk.): Tanulmányok az állam és a jog kérdései köréből. Budapest, 1953. 111–112. o.

6 Lásd erről NAGYMarianna: Az államigazgatási jogi szankció szabályozásának története.Budapest, 1990.

7 GOLDSCHMIDT, James: Das Verwaltungsstrafrecht; eine Untersuchung der Grenzgebiete zwischen Strafrecht und Verwaltungsrecht auf rechtsgeschichtlicher und rechtsvergleichender Grundlage.

Berlin, 1902.

volt az első büntetőjogász, aki a kihágási jogot az egyre izmosodó közigazgatási jog részeként fogta fel. Lényegében a közigazgatási büntetőjogi elmélet is a büntetőjogi kodifikációra adott egyfajta válasz volt, hiszen a megjelenésének alapot adó vita8is a német birodalmi büntetőjogi kodifikáció kapcsán bontakozott ki.

A francia Code pénal trichotomikus felosztását – hosszas vita után ugyan, de na-gyon kevés kivétellel – szinte minden ország átvette. Az 1871-es német birodalmi büntetőjogi kodifikáció által elfogadott kiindulópont az volt, hogy nem elvi, hanem mennyiségi különbség van a bűntettek, vétségek és a közigazgatási jogellenességet pönalizáló kihágások között, ezért felvette a szabályozási tárgyai közé a kihágási jogot, s ezzel az kikerült a tartományi törvényhozás tárgyai közül. Goldschmidt ezt a nézőpontot támadta, mert álláspontja szerint a birodalmi Btk. ezzel a döntésével a köz-igazgatástól a büntetőhatalmat megvonta, és nem ismerte el, hogy a bűntettek-vétségek és a kihágások között „fajlagos”, vagyis minőségikülönbség van. Ez a minőségi kü-lönbség Goldschmidt felfogásában a védett tárgyak körében határozható meg, mert míg a bűntettek és vétségek a jogrend által védett értékek támadását szankcionálják, addig a kihágások az állampolgároknak a közjó célja iránti kötelességnek teljesítése ellen irányulnak. Mivel azonban Goldschmidt szerint a közigazgatást megilleti a bün-tetőhatalom, vagyis a céljainak a kikényszerítési lehetősége, ezért a kihágások köz-vetlen közigazgatási kényszernek tekinthetők. Itt és ekkor jelent meg először a bünte-tőjogi és a közigazgatási jogi jogellenesség megkülönböztetése,amely a későbbiekben igen jelentős hatással lesz részben a kodifikációs megoldásokra és kölcsönhatásokra, részben az azokra adott elméleti válaszkísérletekre. A büntetőjogi jogellenességre jel-lemző, hogy a jogtárgysértésen túl valamilyen etikai rosszallás is kapcsolódik a jog-ellenességhez, ami a közigazgatási jogellenességnél hiányzik. A közigazgatási jogel-lenesség a közigazgatási célok formális megsértését jelenti, ehhez azonban nem kapcsolódik a társadalom etikai rosszallása, ennek lényege a közigazgatás-ellenesség.

A goldschmidti közigazgatási büntetőjog elmélet közel három évtizedes késéssel jutott el a magyar büntetőjogi irodalomba, és annak adaptációja is érdekesen alakult.

Angyal Pálakadémiai székfoglalójában9részben összefoglalta a témában addig ki-alakult álláspontokat, részben pedig a saját véleményét is markánsan megfogalmazta.

Álláspontjában sajátosan keverednek a mennyiségi és a minőségi különbségek elmé-leteinek elemei, mégis inkább a mennyiségi különbségekre helyezi a hangsúlyt azzal, hogy kiindulópontja szerint a bűntettek, vétségek és a kihágások között elvi különbség nem található, a kihágási jogellenesség csupán mennyiségileg tér el a büntetőjogi jog-ellenességtől. Elmélete azon alapul, hogy minden bűncselekmény zavarja a rendet,

8 Lásd erről NAGYMarianna: A közigazgatási jogi szankciórendszer.Budapest, 2000. 38–40. o.

9 ANGYAL Pál: A közigazgatás-ellenesség büntetőjogi értékelése. Akadémiai székfoglaló 1930.

december 9-én. Budapest, 1931., értékeléséről lásd NAGY: A közigazgatási jogi szankciórendszer…

41–43. o.

de nem minden rendzavaró cselekmény tekintendő bűncselekménynek. A jogilag vé-dett közérdekek közül csak az érdemel büntetőjogi védelmet, ahol az állam minden más eszközt elégtelennek lát. Eddig a mennyiségi elméletet tükrözi, azonban a logikai lánc következő szeme már a minőségi különbségekre épít. Angyal különbséget tett aközvetlenés a közvetettközérdek között. Közvetlenként definiálta azokat az érdeke-ket, amelyek megóvására elsősorban a közigazgatás hivatott (például utca tisztasága, forgalom biztonsága), s amelyek megsértése közigazgatás-ellenesnek minősül, és ki-hágásként büntetendő. A közvetett közérdek csak magánszemélyeken keresztül sérthető (ne legyenek lopások, gyilkosságok), megsértése minden esetben egyéni érdek sérel-mével is jár, és minden esetben diffamáló is. Mivel az állam számára a közvetlen köz-érdek védelmére a büntetésen kívül más eszközök is rendelkezésre állnak (például ren-dészeti kötelezések), a kihágást olyan közigazgatás-ellenességnek tekinti, amely ellen való küzdelem során a lehetséges, de ki nem elégítő közigazgatási védelem utolsó esz-közeként alkalmazza a büntetést. A szoros értelemben vett bűncselekmények pedig olyan, rendszerint erkölcsi rosszallást is kiváltó jogellenességek, amelyeknél az első eszköz a büntetés. Azt Angyal is elismeri, hogy a közigazgatás-ellenesség is a tárgyi jog sérelmét jelenti, de szerinte ez csak formális elem, a büntetőjog sajátját jelentő ma-teriális jogsérelem szerinte ennél több, ez az egyén sérelmét jelenti.

A magyar kihágási jog a 20. század első felében lényegében inkább jogpolitikai, mint elméleti megfontolások alapján funkcionált,azonban a működése – ha nem is volt problémamentes (főként fórumrendszeri gondok akadtak) – a célját betöltötte.

A goldschmidti, de még inkább az Angyal Pál-féle elméleti háttér ekkor leginkább a tudomány világában maradt, a későbbiekben azonban jelentős hatással volt a tri-chotómia legalsóbb fokán elhelyezkedő tényállásokkal kapcsolatos büntetőjogi gon-dolkodásra. A közigazgatási jogászok nem foglalkoztak a kérdéssel, vagy ha igen, akkor csak annyiban, hogy megkülönböztessék az egyre szaporodó közigazgatási jogi szankcióktól, melyeket nem a büntetőhatalom oldaláról, hanem a rendészet és a ki-kényszerítés oldaláról közelítettek meg.

A következő kodifikációs csomópont a második világháború után, a szocialista rendszerben következett be, és szintén a büntetőjogi kodifikációkhoz köthető, hiszen az 1950. évi II. törvénnyel megalkották a Btk. általános részét (Btá.). Ez megszün-tette a bűncselekmények trichotomikus felosztását, eltörölte a vétségi kategóriát, és a bűntett-kihágás duális rendszerén alapult.A duális rendszerben a vétségi alakzat hiánya miatt sokkal szélesebb sávot fogtak át a kihágások a kisebb súlyú bűncselek-mények körében. A korábbi vétségek jelentős része a kihágások közé került, és ezzel a kihágások elveszítették a megkülönböztető ismérvüket, nevezetesen, hogy a társa-dalomra csekély fokban veszélyes jogellenességi formák. A kihágásokon belül do-minánssá vált a kriminális jelleg, a közigazgatási jogérvényesítő funkció háttérbe szo-rult, de tételesjogilag nem szűnt meg.

A magyar államigazgatási jogba a szabálysértéseket bevezető 1953. évi 16. sz.

törvényerejű rendeletet szintén inkább jogpolitikai, mintsem elméleti indokok ma-gyarázzák. A rendőrség büntetőhatalom-gyakorlása ellentétben állt az átmeneti eny-hülést is szimbolizáló deklarált alkotmányos elvekkel, ezért egy párhuzamos rendszert építettek ki, amely látszólag eltérő, valójában azonban a korábbi hatáskörökkel szinte teljesen megegyező új kategóriát, a szabálysértést vezette be. Ekkor azonban még nem okozott különösebb fejtörést a jogintézmény a szakirodalomban, de éppen Király Tibor10volt az, aki elsőként felvetette, hogy tisztázni kell a szabálysértések és a ki-hágások egymáshoz való viszonyát.

1953 és 1955 között párhuzamosan élt egymás mellett a kihágás és a szabálysér-tés, amikor is egy újabb büntetőjogi vihar elsöpörte a kihágásokat, mert az 1955. évi 17. sz. tvr. megszüntette a kihágást mint jogintézményt, s a tényállásokat részben bűn-tettekké, részben szabálysértésekké nyilvánította. A büntetőjogi trichotómia ezzel vég-képp felbomlott, megszűnt a cselekmények súly szerinti differenciálásának lehetősége.

Ennek a döntésnek a következtében a közigazgatási büntetőjog eltűnt a hazai jogérvényesítési rendszerből, illetve a közigazgatási büntetőjog elemeit – annak garancia -rendszere nélkül – átemelték az államigazgatási jogba, és megpróbálták egységesíteni az egyéb szankciókkal.

Király Tibor vizsgálatai a büntetőjogi és a közigazgatási jogi jogellenesség elkü-lönítésére irányultak. A kihágások büntetőjogi gyökereiből indult ki, és ezeket a gyö-kereket továbbra is irányadónak tekintette a szabálysértési jogterületen is. Világossá tette, hogy a büntetőjog és az akkori államigazgatási jog határterületén elhelyezkedő joganyag minőségét jelentősen befolyásolja a mindenkori jogpolitika. Álláspontja szerint a kihágások-szabálysértések és a bűncselekmények között alapvetően fokozati és nem minőségi különbség van.11A kihágásokról szóló 1953-as tanulmányában úgy fogalmazott, hogy bár a kihágások a bűntetteknél nagyobb számban tartalmaznak közigazgatás-ellenes tényállásokat, pusztán ettől még nem minősülnek közigazgatási szabályszegésnek.A kihágásokat a bűntettektől nem minőségi, hanem fokozati kü-lönbségek választják el.12Király Tibor már 1953-ban sürgette a „szigorúan elvi ala-pokon álló” önálló államigazgatási szankció létrehozását, amely azonban csak az ál-lamigazgatás-ellenes cselekmények szankciója lett volna. Felfogásában13az 1950-es

10 KIRÁLY: Kihágások a magyar jogban…113. o.

11 KIRÁLY:Kihágások a magyar jogban…uo.

12 KIRÁLY: Kihágások a magyar jogban… uo.

13 KIRÁLYTibor: A kihágási bíráskodás kérdései. Állam és Igazgatás, (1954) 1. sz., 45. o.

„Bírságolási eljárásra csak a kisebb súlyú államigazgatási szabálysértéseket utalnám, azért, mert a bírságolási eljárás államigazgatási eljárás, és mert a pénzbírság az államigazgatási kényszer egyik formája, így tehát csak az államigazgatási szabályok és államigazgatási intézkedések megszegésének egyik szankciója lehet.”

évek elején már szép számban meglévő (nem kihágási) államigazgatási bírságok válhattak volna generális államigazgatási szankcióvá, a megfelelő anyagi és eljárási standardizáció után, a kihágási jog eltörlése, illetve a tényállások nagy részének sza-bálysértéssé nyilvánítása azonban 1955-re teljesen más irányt mutatott. (Ezzel a meg-győződésével egyébként teljesen egy platformon volt a kor másik államigazgatási szankcióval foglalkozó teoretikusával, Szatmári Lajossal.)

Ugyanezt a jogterületet – már mint szabálysértési jogot – vizsgálva 1955-ben a következőket írja: „A szabálysértés a társadalomra veszélyes, rendszerint az állam-igazgatás rendjét sértő jogellenes emberi magatartás,nem éri el azonban a társada-lomra veszélyességnek akkora fokát, amely a törvényhozót arra indíthatná, hogy vele szemben a büntetőjog eszközeivel fellépjen, megelégszik csupán enyhébb, állam-igazgatási szankcióval.”14Ebben a tanulmányában elemezte a védett jogi tárgyakat, a büntetési nemeket, és nyilvánvalóvá tette, hogy nincs éles határvonal a két jogág között. Érzékelte, hogy a jogintézmény hovatartozását illetően meghatározó a korabeli jogpolitika, de a szabálysértésekkel nem vegytiszta közigazgatási szankció született, mert a szabálysértési jog az átminősítés ellenére megmaradt Janus-arcúnak.

Annak ellenére, hogy a korabeli jogpolitika (és ennek nyomására az elmélet több-sége is) megpróbálta azt igazolni, hogy a szabálysértések lényegükbenkülönböznek a kihágásoktól, önmagában az a jogalkotói döntés, amely a kihágások nagy részét szabálysértéssé nyilvánította, nem változtatta meg a jogi természetüket. A szabály-sértések és a bűncselekmények közötti különbségeket a társadalomra veszélyesség kisebb mértékére visszavezető elméletek (ún. fokozati vagy mennyiségi különbség elméletek) a társadalomra veszélyesség csekély fokán kívül nem tudták meghatározni a lényegi eltéréseket a két tényálláscsoport között. Megelégedtek a formai ismérvek-kel, mint például hogy a jogalkotó nem pénzbüntetéssel, hanem pénzbírsággal sújtja, a tételesjog az államigazgatási jogba sorolja, a tényállások többségeállamigazgatási érdeket (is) sért, és a szankciót államigazgatási eljárásban szabják ki.

A szabálysértés mint önálló államigazgatási jogintézmény 1953-ban még hordozta a lehetőséget, hogy a trichotómia alsó szintjétől eltérő sajátosságokkal bíró szankció -típus legyen, azzal azonban, hogy 1955-ben „feltöltötték” a kihágásokkal, annak az esélye, hogy az egyre emancipálódó államigazgatási jog generális szankciója legyen, minimálisra csökkent. Voltak arra irányuló elméleti és jogalkotási törekvések, hogy ezt megvalósítsák, de a jogalkotás már akkor is kevéssé volt elméletorientált, jobbára ága-zati érdekek határozták meg. A szabálysértési tényállások mellett mindig is voltak, és az 1960-as, 1970-es években egyre szaporodtak az ún. felügyeleti bírságok, amelyek

14 KIRÁLYTibor: A szabálysértések. Állam és Igazgatás, (1955) 9. sz., 555. o. (kiemelés: N.M.)

elsősorban a szocialista nagyvállalatokkal szemben alkalmazható, a szabálysértési bírságoknál jóval magasabb, esetenként annak a többszörösét jelentő bírságok voltak.

Ezekből a felügyeleti bírságokból nőttek ki aztán az 1970-es években a magánsze-mélyekkel szemben is alkalmazható ún. anyagi jogi bírságok, melyek végül a sza-bálysértések súlyának eliminálásához vezettek.

Ezekben az évtizedekben kétirányú nyomás alatt volt a szabálysértési jog: egy-részt szaporodtak a szabálysértési tényállások, újabb és újabb igazgatási kötelezett-ségszegéseket szankcionáltak vele, a szabálysértés különös rész hihetetlenül kiszé-lesedett a korábbi kihágási joghoz képest.15Ez a tendencia mindenképpen a generális államigazgatási jogi szankcióvá válását erősítette. Másrészt viszont a deklarált jog-politikai célokat megcáfolva újabb és újabb kriminális elemekkel terhelték a jogte-rületet, amely gyengítette a büntetőjogtól való elhatárolódás esélyeit. Az 1959. évi 36. sz. tvr. lehetővé tette a pénzbírság elzárásra való átváltoztatását, az 1960. évi 14.

sz. tvr. az igazgatási jogszabályokon alapuló tényállások közé büntetőpolitikai meg-fontolásokból kriminális jellegű tényállásokat iktatott be. Új büntetési nemként be-vezették a közmunkát és az önálló elzárásbüntetést. Bár a kihágások megszüntetésétől csak öt év telt el, a szabálysértési jog ismét a büntetőjogi változásoktól függött. Az 1961. évi V. törvénnyel bevezetett Btk. újabb dekriminalizációs hullámot indított el, és az 1962. évi 10. tvr. tovább bővítette a szabálysértési tényállások körét mind kri-minális, mind pedig igazgatási jogellenességekkel.

Mindezek eléggé kaotikus viszonyokat teremtettek a jogalkotásban, és csaknem ellehetetlenítették a jogalkalmazást, ezért került sor a szabálysértési jogterület első kodifikációjára 1968-ban. A kodifikációs munkákat irányító Szatmári Lajos elévülhe-tetlen érdeme, hogy az 1968. évi I. törvény (I. Sztv.) a számtalan módosítása ellenére több mint negyven évig szolgált. Szatmári a kodifikációval kijelölte a szabálysértési jogterület helyét. Államigazgatási jogi jogintézménynek tekintette a szabálysértéseket, olyannak, amelyik az államigazgatási jog generális szankciója lehet, de legalábbis a fő szankciótípusa a jogágnak. A kodifikáció során egyértelműen kiderültek a bün-tetőjogi kapcsolódások is, de erről mindenki szemérmesen hallgatott. A szakirodalom továbbra is arra törekedett, hogy a büntetőjogtól való elhatárolást erősítse, a bünte-tőjogi és büntető eljárásjogi kapcsolódásokat pedig adottnak, szükséges és kisebbséget jelentő kivételnektekintette. Szatmári elméleti munkássága nyomán az I. Sztv.-ben elutasította a büntetőjogi és a közigazgatási jogi jogellenesség közötti minőségi kü-lönbséget, mert szerinte „a különbség alapvető ismérve a bűntett és az

államigazgatás-15 Az 1968. évi I. tv. a szabálysértésekről kodifikációja során számításaim szerint 224 különböző jogszabályt helyeztek hatályon kívül, amelyek többnyire nem egy, hanem több szabálysértési tényállást is tartalmaztak.

ellenesség társadalomra veszélyességében van”.16Ennek a vezérfonalnak a törvényi szintre emelése azonban tovább növelte a szabálysértések körüli bizonytalanságot, mert nem számolt azzal, hogy csekély fokban veszélyes módon bármely bűncselek-ményt el lehet követni, és ennek megítélése a mindenkori jogpolitika diszkréciójába tartozik. Az I. Sztv. nem az állam büntetőhatalmának gyakorlását, hanem a preventív jelleget hangsúlyozta, és az államigazgatás végrehajtó-rendelkező tevékenységének körében helyezte el a jogintézményt. A korabeli irodalom minden bizonnyal a kor po-litikai elvárásainak megfelelve elutasította a közigazgatási büntetőjogot.

Az I. Sztv. nyomán rendezettnek tűnt a szabálysértések helyzete, azonban az 1970-es években a felügyeleti, majd az anyagi jogi bírságok egyre több területen je-lentek meg, súlyuk jóval meghaladta a szabálysértési szankciókat. Az újabb kodifi-kációs kihívás – nem meglepő módon – ismét a büntetőjog oldaláról érte a jogterületet.

Az 1970-es években az új Btk. előkészítése kapcsán a büntetőjogászok számára alap-kérdés volt, hogy hol húzzák meg a büntetőjog határait, melyek azok a társadalmi vi-szonyok, amelyeknek a védelmére a leghatékonyabb eszköz a büntetőjog. Másrészt a szabálysértési jogban az újra és újra megjelenő dekriminalizációs hullámok követ-keztében csakhamar ugyanazokkal a problémákkal találta szembe magát a jogalkal-mazás és az elmélet, mint anno a kihágásoknál. Nőtt a bagatell büntetőjogba tartozó tényállások aránya, egyre több büntetőjogi és büntető eljárásjogi elemet kezelt az ál-lamigazgatás, és a közigazgatás büntetőhatalma alkotmányos aggályokat is kiváltott.

Ezekre a kérdésekre keresték a választ a büntetőjogászok, és 1977-ben megindultak azok a kutatások, amelyek a közigazgatás és a büntetőjog kapcsolatát17voltak hivatva vizsgálni. A nézőpontot meghatározta, hogy elsősorban büntetőjogászok vizsgálták a témát: meghatározó alakja volt Bittó Márta, Papp László, Szabó András, Harmathyné Horváth Anna vagy a közigazgatási jogászok közül Máthé Gábor. Ezen vizsgálatok nyomán újra feléledt hamvaiból a közigazgatási büntetőjogi elmélet,amely a bünte-tőjogi és közigazgatásjogi szankciók mindenáron való szétválasztására törekedő ko-rábbi elméleti és jogpolitikai törekvésekkel szemben a két jogág szankciórendszerének közelítésére tett javaslatot. Ebben a felfogásban a közigazgatási büntetőjog szélesebb, mint a szabálysértési jog, a közigazgatás büntetőhatalmát jelenti.18Az alapkérdés már nem az volt, hogy gyakorol-e a közigazgatás büntetőhatalmat, mert ezt adottnak vették.

16 SZATMÁRILajos: A bírság a magyar államigazgatásban.Kandidátusi értekezés, 1961. A disszertációt 1990-ben publikálták, a hivatkozásoknak ez a publikáció jelenti az alapját. Budapest, 1990. „A jogi felelősség- és szankciórendszer elméleti alapjai” című OTKA-kutatás 12. sz. kötete. 90. o.

17 BITTÓMárta – VISKILászló: A büntetőjogi kutatás és a közigazgatás.Kézirat. MTA Állam-és Jogtudományi Intézete, Budapest, 1977.

18 BITTÓMárta: Munkavédelem és büntetőjog. Budapest, 1988. 93. o.

Az ún. visszaterelési elméletképviselői (például Papp László) vitatták a közigazgatás büntetőhatalom-gyakorlási jogát, és a probléma megoldását abban látták, ha leválaszt-ják a bagatell büntetőjog körébe tartozó tényállásokat és visszaterelik a büntetőjogba, vagyis visszaállítják a trichotómiát. Azonban épp Papp László19leválasztásra irányuló kutatásai bizonyították a vállalkozás elméleti és még inkább gyakorlati lehetetlenségét.

Az 1978. évi V. tv. a büntető törvénykönyvről nem állította vissza a trichotómiát, és nem legitimálta a közigazgatási büntetőjogot sem, ezek a kutatások mégsem ma-radtak visszhang nélkül. Egy évtizeddel később ugyanis a jogi felelősség- és szank-ciórendszer elméleti alapjaival foglalkozó kutatásban20a közigazgatási jog oldaláról is felmerült, hogy hol is a helye a közigazgatási jogi szankciórendszerben a szabály-sértési jognak, és a korábbi büntetőjogi megállapítások kiváló kiindulópontot jelen-tettek. Ezek a kutatások a szabálysértési jogot mint a közigazgatási szankciórendszer egy fontos, de nem egyedüli elemét vizsgálták.

Mivel a szabálysértési jogterületet nem érintette az 1978-as büntetőjogi kodifi-káció, ezért a következő jogalkotási impulzust a szabálysértés váratlan helyről, az alkotmányjog, a közigazgatási jog és a nemzetközi jog oldaláról kapta.A közigazga-tási határozatok bírósági felülvizsgálatára vonatkozó 32/1990. (XII. 22.) AB határozat az Alkotmány 50. § (2) bekezdése alapján – amely általánossá tette a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálatát – hatályon kívül helyezte a közigazgatási hatá-rozatok bírósági felülvizsgálatát korlátozó 63/1981. (XII. 5.) MT rendeletet. Az AB kötelezte a törvényhozót, hogy 1991. január 31-ig fogadjon el egy olyan törvényt, amely a közigazgatási határozatok Alkotmánynak megfelelő bírósági felülvizsgálatát megteremti. Az Országgyűlés késedelembe esett, és felemás módon tett eleget a fel-adatnak. Az 1991. július 12-én kihirdetett 1991. évi XXVI. tv. nem az Alkotmány 50. § (2) bekezdésének megfelelően, hanem azt korlátozva, azoknál a közigazgatási határozatoknál teremtette meg a bírósági felülvizsgálat lehetőségét, amelyek az ál-lamigazgatási eljárásról szóló 1957. évi IV. tv. (Áe.) hatálya alá tartoztak. Mivel a sza-bálysértési döntések közigazgatási határozatok voltak ugyan, de nem tartoztak az Áe.

hatálya alá, ezért ezekre a bírósági megtámadás lehetősége nem terjedt ki.21Ez a meg-oldás azonban a szabálysértési határozatokra vonatkozóan továbbra is rendezetlen és alkotmányellenes helyzetet tartott fenn.

19 PAPPLászló: A dekriminalizáció és a szabálysértési jog. Állam és Igazgatás, (1983) 10. sz.; PAPP

László: A hasonló tényállású bűncselekmények és szabálysértések elhatárolása. In A szabálysértési jogterület.Budapest, 1986.

20 A „Jogi felelősség és szankciórendszer elméleti alapjai” c. OTKAkutatás, ELTE ÁJK, kutatás -vezető: Madarász Tibor.

21 A 32/1990. (XII. 22.) AB határozat, a 63/1997. (XII. 11.) AB határozat és a kialakult jogi helyzet kritikáját lásd NAGY: A közigazgatási jogi szankciórendszer… 80–86. o.