• Nem Talált Eredményt

Eddigi eredmények – áttekintés

In document A Doktori Bizottság elnöke: Dr (Pldal 130-134)

Az I. regiszter középső jelenete (c panel)

8.2 Eddigi eredmények – áttekintés

8.2.1 Varga Edith tipológiája

Kutatástörténeti szempontból elsőként Varga Edith készített tipológiát, rendszerében a szövegtípusok szoros kapcsolatban állnak a regiszter illetve ikonográfiai típusokkal.

651 Amon különféle formái a hypokephalok ábrázolásain túl a Halottak Könyve 165-ös fejezetében fordulnak még elő.

Véleménye szerint bizonyos ikonográfiai elem alkalmazása magával vonta a szövegtípus alkalmazását is. Varga rendszerét teljes egészében még nem publikálta. 1960-ban közzétett szándékát, mely szerint a hypokephalok monográfiáját igyekszik kiadni,652 sajnálatos módon nem valósította meg. Csupán négy kisebb szeletét ismerjük szövegtipologiájának, mégpedig a HK 162-es fejezetét idéző,653 a DbA.tj, a thébai654és az Oziriánus-szövegtípust.655

Varga rendszere:

1. A HK 162-es fejezetének több verzióját idéző korongok.

2. A DbA.tj-típus azokat a korongokat jelöli, melyek körfeliratukban az ún. DbA.tj-hoz szólnak.

3. A thébai-csoport azon korongok egy szűk hányadát teszi ki, melyen az elhunyt thébai (wAs.tj) jelzőt kap.

4. Az Oziriánus-szövegtípus egy gyűjtőfogalom, mely, az Anubiszhez szóló invokációs szövegeket, az áldozati formulákat, vagy az elhunyt címeit tartalmazza.

8.2.2 John Gee tipológiája

Varga Edith rendszere után negyven évvel később John Gee állt elő újabb szövegtipológiával 2004-ben. Rendszerét szintén a körfelirat szövegtípusaira alapozta. Maga nyolc plusz egy osztály kialakítását látta célszerűnek, az utóbbi tömöríti magába azon hypokephalok csoportját, melyek szövege egyedi és egyelőre nem sorolható be egyik fő szövegtípusba sem.

Az első csoport, Gee megnevezése szerint az A osztály, szövegét tekintve a Halottak Könyve 162-es fejezetének első néhány mondata:656

„JnD-Hr=k pA rw pH.tj qA Sw.tj nb wrr.t Hn.w m nxAxA657 ntk nb n TA rwd m wbn HAj nn Drw.w wbn=f ntk nb xprw aSA.w jnmm HApj sw m wDA.t r ms.w=f”

„Üdv néked, hatalom oroszlánja, magas tollú, a felső-egyiptomi korona ura, aki rendelkezel a nxAxA-jogarral. A phallosz ura vagy, szilárd, mint a felkelő és ragyogó

652 VARGA 1962, 166-167.

653 VARGA 1963, 244-247.

654 VARGA 1968,95-98.

655 VARGA 1982, 69.

656 GEE 2006, 45-46.

657 Analógiáért lásd: GRÉBAUT 1874, 8-9.

(Nap), nincs határa az ő ragyogásának. Számos alak ura vagy, aki elrejti magát az

„udzsat- szemben” gyermekei elől.”

Gee választása, hogy a 162-es fejezet nyitómondatát idéző korongokat teszi rendszere első osztályába, teljesen ésszerű, minthogy a 162-es fejezet ihlethette a korongok létrejöttét.

Ugyanakkor azt nem állíthatjuk, hogy ez a szövegtípus a legkorábbra datált korongok szövegtípusa is lenne (lásd a 11.3.1.2-es fejezetet).

Gee második csoportja, a B osztály, mely megfelel Varga Edith DbA.tj-típusának.658

„J DbA.tj m Hwt-bnbn m Jwnw qA zp sn Ax.w zp sn kA nk nTr aA m Hwt-sr wr m Jwnt mj rk n Wsr N dj=k xpr=s/f mj wa m Szp.w=k nts/f nTr pf ntj m Hwt-sr wr m Jwnw”659

„Ó „beburkolt” (DbA.tj) a Benben-házban Hépliopoliszban, aki magasságos (2x) és dicsőséges vagy (2x), Nemző Bika, Nagy Isten, aki az Ítélet Csarnokában tartózkodik Héliopoliszban. Jöjj el az Ozirisz N-hez. Tedd őt kíséreted egyik tagjává. Ő az az isten, aki a nagy fejedelem csarnokában tartózkodik Héliopoliszban.”

A harmadik csoport, a C osztály (= Varga Edith thébai csoportja), melynek szövege a következő:660

„J jmn nA.w jmn(.w) pA ntj m Hrj.t jmj Hr=k n tA XA.t n zA=k swDA=k sw m Xrt-nTr

jmj Hr=k r XA.t n zA=k Wsjr N dj=k xpr bs Xr tp=s/f m Xr.t-nTr dj=k xpr=s/f mj ntj tp tA nts zA(.t)=k mr=k m xm wr=s/f”

„Ó elrejtettek elrejtettebbike, aki az égben vagy, fordítsd arcod a fiad teteme felé.

Erősítsd meg őt a túlvilágon. Fordítsd az arcod fiad, Ozirisz N teteme felé is, add, hogy láng keletkezzék az ő feje alatt a túlvilágon, add, hogy olyanná váljon, mint aki a földön van, ő a te lányod/fiad, akit úgy szeretsz, mint az ő nagyságát nem ismerő.”

A negyedik csoport, a D osztály, amelynek szövege a következő:661

658GEE 2006, 46.

659 A szöveg a K.1b.3-as példány alapján.

660 GEE 2006, 46.

„Jnk Jmn ntj m wDA.t mk Jnk dmnn Hr rmj n ntj m jA.wt Jnw=k-w.w (?) j prj=f aq.n=j m wDA.t sn.n=j m wDA.t zA.w=s HA=j mj Jtm m Hw.t-sr-wr m Jwnw Jnk HkA pwy wab twt jt.w-nTr”

„Én vagyok Amon, aki az udzsat-szemben van. Íme, én vagyok „Dmnn”, az azért síró, aki az jnkw-dombon van. Ó elmenő, belépek az udzsatba, előjövök az udzsatból, védelme körülöttem van, mint Atum a Nagy Fejedelem csarnokában, Héliopoliszban.

Én vagyok az isteni atyák képmásának tiszta varázsereje.”

Az ötödik csoport, az E osztály, szöveg szerint a következő:662

„Jnk Jmn ntj m StA.t Jnk HDw jqr m qd.w Ra Jnk aq pr m-m jqr.w jnk bA aA THn zSm=f jnk pr m dwA.t r mr=f jj.n=j pr=j m wDA.t jnk pr m dwA.t Hna Ra m Hw.t-sr-wr Jwnw. Jnk Ax m hy dwA.t rdj.t(w) x.t D.t=f dj=k pt n bA StA n caH Jnk pr m wDA.t”

„Én vagyok az elrejtett, aki az elrejtett helyen van, ragyogó kiválóság vagyok Ré kíséretében. Én vagyok a belépő és kilépő a kiváló lelkek között. Én vagyok a sárgafényű nagy lélek az ő vezetője. Én vagyok a túlvilágról jövő szeretete folytán, jövök és megyek az „udzsat”-szemben. Én vagyok a túlvilágról jövő Rével együtt a Fejedelem Nagy palotájában, Héliopoliszban. Én vagyok a megboldogult lélek, aki lemegy az alvilágba, láttassék el teste dolgokkal, adassék az ég a lelkemnek, titkos hely múmiámnak. Én vagyok az, aki kijön az udzsat-szemből.”663

A hatodik, F osztály, egy Anubiszhez szóló formula:664

„Jw n=k Jnpw jmj-wt xntj sH-nTr dj=f n=T qrs.t nfr.t m jmnt.t wAs.t anx anx bA=k”

„Jöjjön el hozzád Anubisz, a balzsamozó, aki az „isteni sátor” élén van, ő adjon számodra szép nyughelyet nyugaton, erőt és életet, hogy lelked élhessen.”

661 GEE 2006, 47.

662 GEE 2006, 47-48.

663 A szövega K.1a.12-es korong alapján.

664 GEE 2006, 48.

A hetedik csoport, a G osztály, szövegét tekintve egy egyszerű, Htp-dj-njsw-formula.665

A nyolcadik csoport, a H osztály, melyen az elhunyt neve és tisztségeinek lajstroma szerepel.666

A kilencedik, a Z osztályhoz olyan szövegek tartoznak, melyeknek egyetlen előfordulása van.667

8.2.3 Luca Miatello tipológiája

A szövegtipológia egy újabb verziójával állt elő 2008-ban egy olasz kutató, Luca Miatello, aki négy csoportra osztja a szövegeket. A legnagyobb csoportba azok az invokációk tartoznak, melyek Amonhoz vagy „DbA.tj”-hoz szólnak. A második csoportba az áldozati formulával nyitó szövegek, a harmadikba az Anubiszhez szóló invokációk, végül a negyedikbe azokat sorolja, melyek a Halottak Könyve 162-es fejezetének kezdő sorait idézi.668

In document A Doktori Bizottság elnöke: Dr (Pldal 130-134)